Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΤΡΙΣΕ : ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Μετά τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκ. Μπράουν και τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, τώρα στο «κλαμπ» όσων ζητούν δημοσίως να ψαλιδιστούν τα χρυσά μπόνους των στελεχών των τραπεζών μπήκε και ένας πανίσχυρος τραπεζίτης: ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ. O επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες που φέτος επέστρεψαν στην κερδοφορία...
έχοντας προηγουμένως κινδυνεύσει με ναυάγιο λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση «παρά να μοιράσουν μεγάλο μέρος των κερδών ή να καταβάλουν αδικαιολόγητα υψηλές αποζημιώσεις ή μπόνους», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σε λάθος κατεύθυνση
Ο κ. Τρισέ μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι η τακτική των υψηλών μπόνους αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε λάθος κατεύθυνση, αφού οι χρυσές αμοιβές ευνοούν την κερδοσκοπία, πλήττουν τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα και μετατρέπουν τις τράπεζες από ομίλους που προσφέρουν υπηρεσίες σε ομίλους που εξυπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων στελεχών.
Επιβολή φόρου
Η παρέμβασή του πραγματοποιήθηκε ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση της Βρετανίας να επιβάλει εφάπαξ φόρο 50% στα μπόνους στελεχών των βρετανικών τραπεζών, οι οποίες χρειάστηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από κρατικά κεφάλαια (δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων) για να επιβιώσουν από την κρίση.
Ανάλογο φόρο θέλει να επιβάλει και η Γαλλία, ενώ θετική στην ιδέα να επιβληθούν περιορισμοί στα μπόνους εμφανίστηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αν και όπως είπε υπάρχουν αρκετά νομικά εμπόδια για τη Γερμανία.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: