Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Παραίτηση-«βόμβα» του εισηγητή για το Mεσοπρόθεσμο

Αφού «δεν χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού»...


http://img.protothema.gr/879D43F9D49631B898745301295A8A73.jpg
Νέα «βόμβα» στο ΠΑΣΟΚ με παραίτηση του βουλευτή κ. Ανδρέα Μακρυπίδη από τη θέση του εισηγητή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση του βουλευτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι... καραμπόλες του ανασχηματισμού της τελευταίας στιγμής έφεραν στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτές που ήταν έτοιμοι να παραιτηθούν και που διαρκώς επέκριναν την πολιτική της κυβέρνησης και έβγαλαν άλλους, που στήριζαν με όλες τους τις δυνάμεις το κυβερνητικό έργο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το περιβάλλον του βουλευτή αναφέρει ότι «από την στιγμή που δεν χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργικού γραφείου, δεν θα μπορούσε να είναι αυτός που θα εισηγηθεί για το κρίσιμο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου είχε ενημερώσει πριν από δύο εβδομάδες τον κ. Μακρυπίδη πως θα τοποθετηθεί στο υφυπουργείο του Ανάπτυξης, γι' αυτό και οι τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Μακρυπίδη (ΚΤΕ, Επιτροπή Οικονομικών) είχαν ως κεντρικό θέμα την ανάπτυξη.

Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους την περασμένη εβδομάδα προτάθηκε η θέση, δεν δέχθηκε να αναλάβει το δύσκολο έργο της εισήγησης.

Την ίδια ώρα μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ κλυδωνιζόταν από τις παραιτήσεις των κ. Γ. Φλωρίδη και Ε. Νασιώκα.

Μπροστά λοιπόν στην εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρισκόταν η κυβέρνηση, ο κ. Μακρυπίδης ήταν ο μόνος που δέχθηκε να φέρει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και αυτό «για να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στην κυβέρνηση».

Το σκεπτικό λοιπόν του βουλευτή λέει σήμερα πως «πλέον, το εσωτερικό της ΚΟ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, οπότε με ευκολία θα βρεθεί αντικαταστάτης μου, δίχως να δημιουργηθεί πρόβλημα».
Read more...

Συνταγματικό το Μνημόμιο αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας

Δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό το Μνημόνιο, απορρίπτοντας την προσφυγή εναντίον του που είχαν καταθέσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς.

Στην απόφασή του το ΣτΕ επισημαίνει ότι το Μνημόμιο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και διεθνείς συμβάσεις. Σχετικές εισηγήσεις είχαν κάνει οι σύμβουλοι Μαίρη Σαρπ και της Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Εξάλλου, κρίθηκε από τους δικαστές ότι οι διατάξεις του Μνημονίου δεν προσκρούουν -όπως υποστηρίζουν ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, κλπ.- σε άρθρα του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 2 για την προστασία της ανθρώπινης αξίας, το άρθρο 4 που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας, το άρθρο 17 για την προστασία της ιδιοκτησίας, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και ο μισθός, το άρθρο 25 που αφορά την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 28, που αναφέρει ότι οι διεθνείς συμβάσεις επικυρώνονται με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Κατόπιν αυτών όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία τού τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού.

Οι δικαστές έκριναν ακόμη κατά πλειοψηφία ότι ο ΔΣΑ έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου.

Τέλος, η έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2011.

Συμβατές οι περικοπές σε μισθούς

Οι 55 σύμβουλοι Επικρατείας τόνισαν ότι οι περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις που έγιναν με το Μνημόνιο είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις διεθνείς συμβάσεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας.

Σε περίπτωση που υπάρχει νέο Μνημόνιο και θα επιβάλει νέες περικοπές αποδοχών, τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, συνάδουν με το Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και με τις διεθνείς συμβάσεις τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο, όπως είναι οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδόματος θερινών διακοπών, δώρων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) κ.λπ.

Υπογράμμισαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν αυτές τις περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις, οι οποίες είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα.

Αναλυτικότερα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα μέτρα, που επιβάλλει το Μνημόνιο, τα οποία αποτελούν τμήμα του ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογούνται κατ' επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι αποτελούν, ταυτοχρόνως, και σκοπούς κοινού ενδιαφέροντος των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι με το Μνημόνιο ελήφθησαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας, μέσω των διεθνών αγορών, με παράλληλα πιθανά ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

«Δεν είναι διεθνής σύμβαση»

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, με μεγάλη πλειοψηφία που σχεδόν αγγίζει το ομόφωνο (υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών, σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν), έκριναν ότι το μνημόνιο (Ν. 3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση.

Σύμφωνα με τους δικαστές, το Μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Ακόμη, η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι ούτε με το Μνημόνιο αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας, αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιορίζει την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΝΕΑ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ!...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
"O MHTΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ"!
"ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ"!
Νέα ανακοίνωση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη θα διανείμει στα ΜΜΕ εντός ολίγου η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού τομέα. Το Fimotro, την έχει ήδη στα χέρια του και την φέρνει...
πρώτο στη δημοσιότητα. Πατήστε κλικ για να τη διαβάσετε...
Read more...

Ζητούν (με υπογραφές) να παραιτηθεί από βουλευτής...


Β. Αλεξανδρίδου: Από αποπεμφθείσα περιφερειάρχης... βουλευτής!!!
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΔΡΑ.
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Η Βάσω Αλεξανδρίδου, η τέως γενική γραμματέας Ιονίων Νήσων (επί «Καποδίστρια»), κατέλαβε τη θέση τού παραιτηθέντος βουλευτή Λάρισας Έκτορα Νασιώκα ως πρώτη επιλαχούσα στις εκλογές του 2009.
Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009 η κ. Αλεξανδρίδου "μετακόμισε" στην Αθήνα, όπου ζουν και εργάζονται οι δύο κόρες της, προσδοκώντας να τοποθετηθεί σε κάποια θέση. Το κατάφερε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, όταν...
τοποθετήθηκε ως γενικός γραμματέας στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα.
Λίγο καιρό όμως μετά τον διορισμό της, τα μέσα ενημέρωσης της Κέρκυρας άρχισαν να κάνουν λόγο για χλιδάτη ζωή, υπέρογκα έξοδα και προσωπική προβολή, ενώ την κατηγόρησαν για αδράνεια που οδήγησε στην απώλεια κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
Τότε ήταν που ξέσπασε και το σκάνδαλο με τις πολεοδομικές παραβάσεις στο ξενοδοχείο της, το οποίο λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση, στην Καρίτσα Λάρισας. Οι παραβάσεις στο "Hotel Christina" βεβαιώθηκαν από την πολεοδομία το 2001, σύμφωνα με την οποία ενώ η οικοδομική άδεια προέβλεπε την ανέγερση ισόγειου και πρώτου ορόφου, η ιδιοκτήτρια σήκωσε τετραώροφο κτίσμα. Εκτοτε κάθε χρόνο πληρώνει το σχετικό πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης.
Αμέσως μετά την εγκατάστασή της στην περιφέρεια, η Β. Αλεξανδρίδου προσκόμισε τιμολόγια για τα έπιπλα του νέου της σπιτιού στην Κέρκυρα αξίας 20.000 ευρώ, χρήματα που χρέωσε στην περιφέρεια. Μάλιστα ένας από τους ταμίες της περιφέρειας παραιτήθηκε, όταν αρνήθηκε να υπογράψει τα έξοδα ενός ταξιδιού που πραγματοποίησε στο Φανάρι για να συναντηθεί με τον Πατριάρχη, καθώς και των δώρων που έκανε εκεί. Το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε ως απαράδεκτα τα τιμολόγια και αρνήθηκε την πληρωμή, ενώ το ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας που έβραζε, ξέσπασε.
Η διαμαρτυρία Η βουλευτής Αντζελα Γκερέκου διαμαρτυρήθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση και σχεδόν ταυτόχρονα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο.
Στις 26 Απριλίου του 2010 ο Γ. Ραγκούσης κάλεσε τη Β. Αλεξανδρίδου στην Αθήνα για να υποβάλει την παραίτησή της, εκείνη όμως εισήχθη σε νοσοκομείο για λόγους υγείας και πριν πάρει εξιτήριο, διέρρευσε η πληροφορία ότι παραιτήθηκε, χωρίς ποτέ να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Β. Αλεξανδρίδου αρνούνταν να παραιτηθεί και ζητούσε επίμονα την τοποθέτησή της σε κάποιον άλλο οργανισμό.
Στα τέλη Απριλίου 2010 έστειλε ένα κείμενο με τις θέσεις της στα μέσα ενημέρωσης της Λάρισας, στο οποίο έκανε λόγο για "δόλια, σκανδαλολογική, παντελώς αβάσιμη και άδικη επίθεση" και σημείωνε πως η συγκεκριμένη επίθεση προς το πρόσωπό της έγινε "με χρήση κάθε αθέμιτου μέσου".
Από τότε η Βάσω Αλεξανδρίδου μοίραζε τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Λάρισας, δίνοντας το "παρών" σε όλες τις κομματικές εκδηλώσεις στη Λάρισα, με τελευταία εμφάνιση στο τέλος Μαΐου, στην ομιλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο ξενοδοχείο "Διβάνη". Η Βάσω Αλεξανδρίδου είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976 και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, ενώ σήμερα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Προέρχεται από την Αριστερή Πρωτοβουλία, (ήταν παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις της μέχρι το τέλος του 2009), ήταν υποψήφια δήμαρχος του παραλιακού Δήμου Ευρυμενών Λάρισας το 1998 και δημοτική σύμβουλος έως το 2006, ενώ για χρόνια διετέλεσε μέλος της επιτροπής Τουρισμού στην πρώην νομαρχία. Εχει υπάρξει επίσης μέλος των τομέων Τουρισμού, Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη αγροτουρισμού του κόμματος και μέλος του τομέα Γυναικείας Ισότητας.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINKS:
http://press-gr.blogspot.com/2010/04/blog-post_8565.html
http://http//kefaloniapress.gr/index.php?οption=com_content&task=view&id=21581&Itemid=38
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/04/2010_399135
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=11770971
http://mylefkada.gr/index.php?Itemid=69&catid=36:2009-08-12-13-16-16&id=1820:2010-04-26-21-04-05&option=com_content&view=article
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=11900947
http://ethnosnews.gr/%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B1/2011/06/%CE%BF-%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-%E2%80%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%E2%80%9D-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BD%CE%AD/

Read more...

Σόιμπλε: Δώστε μας τον ήλιο, να σάς δώσουμε δάνειο...



«Η ετήσια ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας. Θα μπορούσε λοιπόν η Ελλάδα να εξάγει την ηλιακή ενέργεια σε εμάς» δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ... συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα Die Welt.

Στην ίδια συνέντευξη επισημαίνει ότι η εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από γερμανικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος.

«Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα πετύχει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών της, κάτι το οποίο είναι επιθυμητό» δήλωσε ο Σόιμπλε. Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι οι προτάσεις του δεν έχουν «εθελοντικό χαρακτήρα» αλλά αποτελούν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο νέο δάνειο που πρόκειται να συμφωνηθεί για την Ελλάδα.

«Χωρίς αυτές τις προοπτικές είναι δύσκολο να πειστεί ο γερμανός φορολογούμενος για τη συμμετοχή της Γερμανίας σε ένα νέο πρόγραμμα με υψηλούς κινδύνους» είπε ο γερμανός υπουργός.



Read more...

Ο Νίκος Μεγγρέλης Διευθυντής Διεθνών Τηλεοπτικών Εκπομπών της ΕΡΤ...



Ο Νίκος Μεγγρέλης γεννήθηκε το 1957 στη Γένοβα της Ιταλίας και σπούδασε Στατιστική. Δημοσιογράφος από το 1980, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από τις εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ και εργάστηκε στην... τηλεόραση ως πολιτικός συντάκτης και αρχισυντάκτης στην ΕΤ2, το MEGA, τον ΑΝΤ1 και τη ΝΕΤ. Έχει λάβει μέρος σε δημοσιογραφικές αποστολές σε δεκάδες χώρες και του έχουν παραχωρήσει συνεντεύξεις προσωπικότητες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Έχει τιμηθεί για τις τηλεοπτικές του εκπομπές με τα βραβεία του Ιδρύματος Μπότση (2002) και Κωνσταντίνου Καλλιγά (2007). Για την τηλεοπτική του εκπομπή 50 ΛΕΠΤΑ που προβαλλόταν από τη ΝΕΤ, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Euro Comenius (2003).
Έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι δημιουργός της ταινίας ντοκιμαντέρ «ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ» (2011) που ήταν υποψήφια για το Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Al Jazzera.
Έχει εκδώσει δύο βιβλία και ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων από το 2004 μέχρι το 2010, την οποία εκπροσωπούσε μεταξύ άλλων στην Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για τα Οπτικοακουστικά Μέσα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής και ομιλητής σε δεκάδες συνέδρια για θέματα ΜΜΕ.
Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά.
enimrosi24



Read more...

«Αποδεύσμευση 1 δισ. ευρώ άμεσα» Εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα προτείνει η Κομισιόν

«Η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής», είπε ο κ. Μπαρόζο
«Η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής», είπε ο κ. Μπαρόζο
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, την Τρίτη, την εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση όμως ότι πρώτα θα πρέπει να ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.«Το μήνυμα μου σήμερα είναι ότι αν η Ελλάδα αναλάβει δράση, η Ευρώπη θα την βοηθήσει. Υπάρχει σχέδιο. Καλώ όλους να αναλάβουν δράση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου.

Κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα μπορούσε να τροχοδρομηθεί με την εφαρμογή σε πρώτη φάση ενός σχεδίου τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, στο οποίο θα κληθούν να συμβάλλουν όχι μόνο η ΕΕ, αλλά και εκείνα εκ των κρατών-μελών της το επιθυμούν.

Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν αρκεί για την έξοδο της χώρας από την κρίση και επισημαίνουν ότι χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα.

«Η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής», είπε.

«Θα πρέπει να κατευθύνουμε αυτά τα κεφάλαια εκεί που χρειάζεται [...] θα πρέπει να βρούμε τρόπους να είναι εμπροσθοβαρή και να τα επιταχύνουμε, ώστε η Ελλάδα να έχει άμεσα οφέλη», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε πρόσφατα την αναστολή της υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως οι κοινοτικοί πόροι θα εκταμιεύονται άμεσα, καθώς δεν θα απαιτείται η εθνική συμμετοχή.

Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε το 100% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων περιφερειακής πολιτικής και του Ταμείου Συνοχής για την Ελλάδα να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Αυτό σημαίνει ότι αναπτυξιακές δράσεις θα χρηματοδοτούνται άμεσα, καθώς θα παρακαμφθεί το σκέλος συγχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται πως στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μάιου εκταμιεύθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόλις 1,7 δισ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είχαν εκταμιευθεί 3,4 δισ. ευρώ, καθώς για λόγους εξωραϊσμού του προϋπολογισμού οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές, η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής τα περίπου 6,8 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αναξιοποίητα από το ΠΔΕ, κονδύλια που είτε θα διαθέσει για την μείωση του ελλείμματος, είτε θα χρησιμοποιήσει για αναπτυξιακά έργα.

Η διευκόλυνση της εκταμίευσης πόρων από το ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσει την ελληνική οικονομία με ρευστότητα ύψους 20 δισ. ευρώ.

Κεντρικό ρόλο στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων έχουν οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ κομβικό ρόλο έχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

Η κυβέρνηση θα επαναφέρει το θέμα της μείωσης της εθνικής συμμετοχής (ή της καταβολής της αργότερα) στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ και έπειτα από μία πρώτη αρνητική αντίδραση της ΕΕ, οι υπουργοί θα αναζητήσουν επενδυτές ώστε να καλύψουν ποσοστό έως 20%, ώστε να μην διατεθούν πόροι από το ΠΔΕ.

Το «ξεμπλοκόρισμα» στο ΕΣΠΑ και τα μεγάλα έργα εκτιμάται ότι θα γίνει με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, το υπουργείο είχε ζητήσει από την Κομισιόν πριν από δύο μήνες να έρθει πιο μπροστά το ΕΣΠΑ, αλλά η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ, Γιοχάνεν Χαν, ήταν αρνητική.

Ωστόσο, έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ και του κ. Μπαρόζο.

Σημειώνεται ότι το 2009 η Κομισιόν είχε επιτρέψει την προεκταμίευση των κοινοτικών κοδυλίων για τις πληρωμές έργων (κάτι που δεν έχει αξιοποιήσει η Ελλάδα), προκειμένου τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης του 2008.

Ουσιαστικά, η προεκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων είναι ένα είδος «ευρωομολόγου», χωρίς να υποχρεώνεται το Δημόσιο να πληρώνει -υψηλούς- τόκους.

Σήμερα, Τρίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι θα πάει στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα,, ώστε να ζητήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ανάπτυξη μέσω του Ταμείου Στήριξης, του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο υπουργός προανήγγειλε την αναδιάρθρωση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) ώστε «να γίνει πιο ευέλικτο και πιο γρήγορο»

Επίσης, προανήγγειλε τη δημιουργία Δημόσιας Επενδυτικής Τράπεζας για να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα τραπεζική ρευστότητα με μικρή συμμετοχή του Δημοσίου και μεγαλύτερη των ιδιωτών, οι οποίοι θα έχουν και την εποπτεία.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ALCO: Μπροστά η ΝΔ, ο Σαμαράς πάνω από τον Παπανδρέου


newpost.gr
ALCO: Μπροστά η ΝΔ, ο Σαμαράς πάνω από τον Παπανδρέου
Σε μέτρηση της εταιρείας ALCO για λογαριασμό της ιστοσελίδας Real.gr προκύπτει ότι προηγείται σταθερά η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ με τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων να φτάνει το 1,7%, ενώ η αποχή φτάνει το 15% και οι αναποφάσιστοι το 9,7%.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 21,3% και το ΠΑΣΟΚ 19,6%. Ακολουθούν ΚΚΕ 7,6%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,1%, ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, ΔΗ.ΣΥ. 2,4%, Δημοκρατική Αριστερά 2,3%, Οικολόγοι 2,3%, Άρμα Πολιτών 1,1%.

Στην πρόθεση ψήφου των ερωτηθέντων, δηλαδή όσων απάντησαν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες και δεν θα επιλέξουν λευκό ή άκυρο, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων διευρύνεται στο 2,1%. Στη περίπτωση αυτή η Βουλή γίνεται εξακομματική, καθώς μπαίνει και το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Οριακά μένουν εκτός το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και οι Οικολόγοι.

Από την άλλη, αρνητικά κρίνουν 6 στους 10 ερωτηθέντες την αποτελεσματικότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος και μόλις το 31% απαντά θετικά.

Στον Γιώργο Παπανδρέου οι πολίτες μάλιστα χρεώνουν το «ναυάγιο» της συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων. Συγκεκριμένα, το 33% εκτιμά ότι ευθύνεται ο πρωθυπουργός και το 25% ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 6% απαντά ότι έφταιγαν και οι δύο. Ωστόσο, το 36% δεν γνωρίζει ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς φέρει την ευθύνη του αδιεξόδου.

Ακόμη, 8 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ τάσσονται υπέρ της πρότασης του Αντώνη Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου από μία κυβέρνηση χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα ποσοστά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ήταν χαμηλότερα όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την πρόταση του πρωθυπουργού για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Τελείως διαφορετική είναι, όμως, η εικόνα όταν τίθεται το ερώτημα αν θα μπορούσε να δώσει λύση μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Αρνητικά απαντά το 48% και θετικά το 42%.

Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσονται οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO. Εκτιμούν σε ποσοστό 43% ότι ο πρωθυπουργός δεν έπρεπε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αλλά να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Το 32% απαντά πως ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει.

Για πρώτη φορά μετά και την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος μπαίνει το ερώτημα για το ποιος από τους Παπανδρέου και Βενιζέλο είναι περισσότερο ισχυρός. Οι ερωτηθέντες εκτιμούν σε ποσοστό 51% ότι περισσότερο ισχυρός σε σχέση με πριν είναι ο υπουργός Οικονομικών. Το εντυπωσιακό είναι ότι το ίδιο πιστεύει και το 59% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Λιγότερο ισχυρός θεωρούν σε ποσοστό 44% πως είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ το 40% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως παραμένει το ίδιο ισχυρός.

Τις περισσότερες θετικές γνώμες δεν τις συγκεντρώνουν ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε ο Αντώνης Σαμαράς αλλά ο Φώτης Κουβέλης με 39% και ο Γιάννης Δημαράς με 37%.

Ιδιαίτερη αναφορά στη μέτρηση γίνεται και στο κίνημα των «Αγανακτισμένων». Οι συγκεντρωμένοι της Πλατείας θα ψήφιζαν αν γίνονταν αύριο εκλογές ΝΔ σε ποσοστό 18,4%, αποχή 12,8% και ΠΑΣΟΚ 12,3%, ΚΚΕ 11,3%, ΛΑ.ΟΣ. και ΣΥΡΙΖΑ από 7,2%.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι 7 στους 10 απαντούν ότι δεν έχουν συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων».


Πηγή: real.gr
Read more...

Αήθης επίθεση της Suddeutsche Zeitung στον Σαμαρά: «Ο κερδοσκόπος της κατάρρευσης»

newpost.gr
Αήθης επίθεση της Suddeutsche Zeitung στον Σαμαρά: «Ο κερδοσκόπος της κατάρρευσης»
Αήθη επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιεί η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς για κορυφαίο πολιτικό μιας χώρας, θεωρώντας ότι τορπιλίζει την επίτευξη συναίνεσης, με σκοπό την άνοδο στην εξουσία. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι γερμανικοί Financial Times.

«Ο κερδοσκόπος της κατάρρευσης», είναι ο τίτλος του ολοσέλιδου θέματος που φιλοξενεί στη δεύτερη σελίδα της η εφημερίδα του Μονάχου και στον υπότιτλο σημειώνει: «Ανεύθυνος και εγωπαθής: Ο συντηρητικός αρχηγός της αντιπολίτευσης θέλει την εξουσία πάση θυσία». Το άρθρο συνοδεύεται και από μια μεγάλη φωτογραφία από τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά, όπου ο πρώτος φαίνεται να του τείνει το χέρι και ο κ. Σαμαράς να κοιτάζει αλλού.

Η εφημερίδα συνεχίζει, αναφέροντας ότι «ο Αντώνης Σαμαράς μπλοκάρει και σαμποτάρει τη στιγμή που η χώρα του από κοινού με την Ευρώπη θέλει να δει μια κοινή πολιτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο 60χρονος Σαμαράς κατάφερε τον περασμένο χρόνο να γίνει το σύμβολο ενός ανεύθυνου και εγωιστή πολιτικού άνδρα. Η άρνησή του να στηρίξει το πρόγραμμα περικοπών έχει εντωμεταξύ φέρει σε δύσκολη θέση ακόμα και τους συντηρητικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Ο κυνισμός του λαϊκιστή Σαμαρά φθάνει τόσο μακριά, ώστε την περασμένη Κυριακή να επιρρίψει στον πρωθυπουργό "ένα όργιο λαϊκισμού" και αυτό διότι ο Γώργος Παπανδρέου σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ εδώ και εβδομάδες καλεί σε μια εθνική συναίνεση. Την Πέμπτη πριν από τη σύνοδο κουφής των Ευρωπαίων ηγετών θα μεταβεί και ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες. Εκεί οι συντηρητικοί πολιτικοί του φίλοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα τον παρακαλέσουν ακόμα μια φορά. Γιατί, διερωτούνται πολλοί, οι Έλληνες δεν καταφέρνουν αυτό που καταφέρνουν οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, δηλαδή μια κοινή στάση της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης»;

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Financial Times Deutschland, με το άρθρο τους να έχει τίτλο «Ο αρνητής» και στον υπότιτλο να σημειώνουν: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγωνίζεται κατά των ξένων υπαγορεύσεων για περικοπές. Ο συντηρητικός πολιτικός δεν έχει όμως να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις. Παρ' όλα αυτά ίσως σήμερα να σημάνει η δική του η ώρα».

Η εφημερίδα γράφει: «Εάν ο Παπανδρέου δεν πάρει σήμερα το βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, ο Σαμαράς θα έχει επιτύχει το στόχο του: πρόωρες εκλογές. Οι συντηρητικοί όμως δεν θα μπορούσαν να κυβερνήσουν μόνοι τους, αλλά θα χρειάζονταν το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου. Τα δυο κόμματα θα είχαν ατέλειωτες συζητήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις αγορές».

Και η εφημερίδα υπογραμμίζει λίγο παρακάτω: «Εκεί που περισσεύει το πολιτικό ένστικτο λείπει μια ψύχραιμη οικονομική κατανόηση της κατάστασης. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ΝΔ μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και ο Σαμαράς βλέπει τον πρωθυπουργικό θώκο να πλησιάζει. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται πρότυπο της διεφθαρμένης πελατειακή πολιτικής».

Αξίζει να σημειωθεί πως με κατηγορηματικό τρόπο, ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος κατέστησε σαφή την ενόχληση της κυβέρνησης για τα αρνητικά ξένα δημοσιεύματα για την Ελλάδα και τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. «Δεν μας αρέσει να υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα, είτε αφορούν την ελληνική κυβέρνηση, είτε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε όποιο άλλο κόμμα στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μόσιαλος. Ζήτησε ψυχραιμία απ΄ όλους και να μην υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει και ο ίδιος πρωτοβουλίες στο εξωτερικό για συζητήσεις και επαφές με διεθνή ΜΜΕ.

Με επίσης κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Μόσιαλος διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει δάκτυλος της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιεύματα αυτά. «Δεν επικροτούμε τέτοια δημοσιεύματα εναντίον Ελλήνων πολιτικών, όποιες κι αν είναι οι απόψεις τους»,σημείωσε χαρακτηριστικά.


Πηγή: Deutsche Welle-newpost.gr

Read more...

Πονοκέφαλος στη ΝΔ και από τον Αβραμόπουλο!

Ζήτησε εθνική συνεννόηση, έστω και τη δωδεκάτη ώρα…


http://img.protothema.gr/8B31322A467E03510976C99E86D1A6D3.jpg

Νέο κρούσμα στη Νέα Δημοκρατία περί εθνικής συνεννόησης και, μάλιστα, από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο του κόμματος, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι, πλέον, μόνη λύση είναι η προσφυγή στο λαό.

Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, λοιπόν, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ακολουθώντας το γαϊτανάκι ανάλογων δηλώσεων που ξεκίνησαν την Κυριακή από άρθρο του βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη στην “Καθημερινή” και συνεχίστηκαν με ανάλογες τοποθετήσεις των βουλευτών Κυριάκου Μητσοτάκη και Άρη Σπηλιωτόπουλου.

«Η πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης δίνεται από την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας ότι το σημαντικό αυτή την ώρα είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και πως οι εκλογές σε αυτό πρέπει να αποβλέπουν.

«Οι Έλληνες αυτό που θέλουν να δουν, έστω και τη δωδεκάτη, στα πρόθυρα δηλαδή μιας εθνικής κατάρρευσης, είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν και να καταρτίσουν ένα εθνικό σχέδιο για να ανοίξει και πάλι ο δρόμος και ο ορίζοντας της προοπτικής», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, δημιουργώντας αίσθηση.

Ο ίδιος βέβαια πρόσθεσε ότι η ΝΔ από την πρώτη στιγμή είχε δώσει το στίγμα της εθνικής και πολιτικής ευθύνης και πως «πριν από λίγες ημέρες, η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στην πρόταση-πρόσκληση του πρωθυπουργού αλλά πήγαν ακόμη παραπέρα, προτείνοντας ένα πλαίσιο βασικών αρχών για να οδηγηθούμε επιτέλους στην εθνική συνεννόηση και συναίνεση», αλλά «κυριάρχησαν οι κραυγές του λαϊκισμού αντί για τις φωνές της σύνεσης».

Ωστόσο, η εντύπωση από τη δήλωση περί εθνικής συνεννόησης είναι προφανώς ισχυρότερη και στη Λεωφόρο Συγγρού δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, ο οποίος, πλέον, φτάνει στα όρια του εκνευρισμού…
Read more...

Γιατί τσουρουφλίστηκε το Μαξίμου από το τηλέφωνο Βενιζέλου στον Σαμαρά


newpost.gr
Γιατί τσουρουφλίστηκε το Μαξίμου από το τηλέφωνο Βενιζέλου στον Σαμαρά
Σαν βόμβα έπεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η είδηση ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, ο νέος «τσάρος» Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων έναντι του Μεσοπρόθεσμου ότι «προφανώς δεν έχει τεθεί ως προϋπόθεση η θετική ψήφος της αντιπολίτευσης, αν και αυτό θα ήταν το επιθυμητό για την κυβέρνηση».


Το Μαξίμου τσουρουφλίστηκε, γιατί εδώ και πολλές μέρες, το επιχείρημα της απαιτούμενης (από την πλευρά των Ευρωπαίων) συναίνεσης, είχε αποτελέσει επικοινωνιακό όπλο τόσο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι το «φάουλ» γίνεται ελάχιστες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού οικονομίας από τον Ευ. Βενιζέλο.

Αν φυσικά πρόκειται για «φάουλ»... Ο Ευ. Βενιζέλος, υποπίπτει σπάνια σε τέτοια λάθη, ενώ είναι και άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας. Οπότε θεωρείται βέβαιο ότι ήθελε να πει αυτό που είπε.

Θέμα «διόρθωσης» δεν τίθεται και αυτό είναι το λογικό. Ωστόσο, κάποιοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μουρμουρίζουν από τώρα το γνωστό «βρήκαμε κακό μπελά».
Read more...

Κάλπες... μη ψήφου εμπιστοσύνης από τους Αγανακτισμένους

Και εξώδικο κατά του Μεσοπρόθεσμου;


http://img.protothema.gr/0BC4E55F73D0F83AD0EAB1992F3B63D5.jpg
Τις δικές τους κάλπες έχουν στήσει στην πλατεία Συντάγματος οι Αγανακτισμένοι και προσκαλούν τους περαστικούς να δώσουν «μη ψήφο εμπιστοσύνης» στη νέα κυβέρνηση, καθώς την Τρίτη είναι η μέρα που ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Παράλληλα, το κίνημα «300 Έλληνες» συγκεντρώνει υπογραφές, διεκδικώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση του Μνημονίου και την έξοδο της Ελλάδας από το ΔΝΤ, την άρνηση του χρέους ως προϊόν εξαπάτησης, την αλλαγή του Συντάγματος και τη δημιουργία συντακτικής εθνοσυνέλευσης, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Οι «300 Έλληνες» βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος από τις 22 Μαΐου επί 24ώρου βάσεως.

Όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, από τους ιδρυτές του κινήματος, «στόχος ήταν, αρχικά, να συγκεντρώσουμε 500.000 υπογραφές. Αυτή τη στιγμή έχουμε συλλέξει πάνω από 100.000, ωστόσο με την επέκταση του κινήματος σε όλη την Αθήνα, αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ο στόχος φτάνει υψηλότερα».

Σημειώνει, δε, ότι βλέπουν αρνητικά το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, παραμονή της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, το κίνημα των «300 Ελλήνων» θα επιδώσει εξώδικο στη Βουλή, με σκοπό να εμποδιστεί η ψήφισή του.

Δείτε τις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας:

Πάτρα

Καρδίτσα
Read more...

«Κωλοτούμπα» της Άννας στη Βουλή


newpost.gr
«Κωλοτούμπα» της Άννας στη Βουλή
Απο τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας οι συνεργάτες της Άννας Διαναντοπούλου είχαν στείλει στα emails των κοινοβουλευτικών συντακτών την ομιλία της υπουργού Παιδείας στην οποία ανάμεσα στα άλλα υπήρχε και η φράση «η επαναδιαπραγμάτευση είναι εφικτή ακόμα και το φθινόπωρο αν υπάρχει εθνική συστράτευση και σαφή δείγματα ικανότητας υλοποίησης των στόχων».


Όλοι οι δημοσιογράφοι λοιπόν περίμεναν με αγωνία την υπουργό να μιλήσει στις 19:30 πως αναφερόταν στα mails.

Η ώρα περνούσε όμως, πήγε 8, 9, 10 αλλά η Άννα πουθενά. Τι είχε γίνει; Έφυγε εσπευσμένα από τη Βουλή για να «σώσει» την Εύη Χριστοφιλοπούλου από τα νύχια των πρασίνων δασκάλων συνδικαλιστών.
Η υφυπουργος είχε παει στη συνεδρίαση της ΠΑΣΚΕ δασκάλων όμως το κλίμα σιγά σιγά άρχισε να αγριεύει και έτσι η κ.Χριστοφυλοπούλου αναγκάστηκε να πάρει την Υπουργό τηλέφωνο ζητώντας της βοήθεια.

Η κ.Διαμαντοπούλου έσπευσε αλλα κατάφερε να ξεμπερδέψει αργά το βράδυ με αποτέλεσμα να μιλήσει στη Βουλή γύρω στα μεσάνυχτα. Οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που είχαν μείνει άκουσαν την υπουργό αλλά το απόσπασμα περι επαναδιαπραγμάτευσης είχε εξαφανιστεί.

Γιατί ; Διότι η υπουργός διάβασε και ξαναδιάβασε την ομιλία της και αποφάσισε να αφαίρεσει την επίμαχη φράση για να μην δημιουργηθούν παρερμηνείες ότι συντάσσεται με την άποψη Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση.

Έτσι λοιπόν, έγινε μία βραδινή «κωλοτούμπα» σαν κι αυτές που χάρισαν στη Νάντια Κομανέτσι τα απόλυτα «10αρια» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976

Read more...

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πιθανότατα το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος

Διευκρινίσεις Βενιζέλου το απόγευμα στη Βουλή

Η βραδινή ψηφοφορία θα γίνει σε κλοιό «Αγανακτισμένων»
Η βραδινή ψηφοφορία θα γίνει σε κλοιό «Αγανακτισμένων» (Φωτογραφία: Icon Photopress )
Αθήνα
Εκτός της ενημέρωσης του ελληνικού Κοινοβουλίου για τα όσα διεμείφθησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του την Τρίτη στη Βουλή αναμένεται να δώσει στοιχεία και για το πώς θα ψηφισθούν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος.

Την Τετάρτη, στις δύο το μεσημέρι, θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητήσει και να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο-πλαίσιο για τα μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την οικονομία.

Ο νόμος πλαίσιο, μετά την εγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση.

Στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup υπάρχει όρος για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε στις 3 Ιουλίου στο έκτακτο Eurogroup να διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και να ληφθεί από τους Ευρωπαίοιυς εταίρους η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Με δεδομένη την έλλειψη χρόνου, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος.

Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να φέρει και πάλι αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και να οδηγήσει σε διαφωνίες για ακόμη μια φορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς πολλοί είναι οι βουλευτές που διαφωνούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πάντως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Βενιζέλος, εξέφρασε την κατανόησή του στην ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου έως τις 30 Ιουνίου.

Η στάση αυτή του κ. Σαμαρά προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η συμφωνία της ΝΔ στην άμεση ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων δεν είναι συμφωνία μόνο επί της διαδικασίας, αλλά και επί της ουσίας. Οι φραστικές αντιπαραθέσεις και οι διακηρύξεις της για άλλο μείγμα και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου είναι για λαϊκή κατανάλωση.

» Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουν σε αυτούς και στην πλουτοκρατία που υπηρετούν με 48ωρη απεργία και πολιτική τιμωρία» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ηλίας Μόσιαλος: Με 155 «ναι» το Μεσοπρόθεσμο

Με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά και τα όσα συζήτησαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο που θα ψηφιστούν στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι. Για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ο κ. Μόσιαλος διαβεβαίωσε ότι θα το ψηφίσουν οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατέστησε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφιστεί με λιγότερους ακόμη κι αν αποχωρήσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Tην Βουλή ενημερώνει για το Eurogroup o Βενιζέλος


newpost.gr
Tην Βουλή ενημερώνει για το Eurogroup o Βενιζέλος
Την εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα των εργασιών του Eurogroup θα ενημερώσει σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες.

O κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ως προς την εφαρμογή του προγράμματος υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους.

Read more...

Ο πρώτος απολογισμός για το κέντρο της Αθήνας από τον Πάγκαλο


newpost.gr
Ο πρώτος απολογισμός για το κέντρο της Αθήνας από τον Πάγκαλο
Τον πρώτο απολογισμό για την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

- έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και η αστυνόμευση. Μέσα σε έναν μήνα η Αστυνομία πραγματοποίησε στο κέντρο της Αθήνας, επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.231 αστυνομικοί. Ελέχθησαν 4.924 άτομα, 699 οχήματα και 135 καταστήματα. Προσήχθησαν στα Αστυνομικά Τμήματα 2.421 άτομα και συνελήφθησαν 250.

- το 2010 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 132.524 άτομα (αύξηση 5% σε σχέση με το 2009). Ανω του 90% των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. πραγματοποιείται στα σύνορα της χώρας μας. Η αλλαγή της πολιτικής ελέγχων και αποτροπής, καθώς και σειρά διπλωματικών ενεργειών οδήγησε στη μείωση της μεταναστευτικής ροής, αφού στο πρώτο τετράμηνο του 2011 συνελήφθησαν 20.002 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ κατά το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είχαν συλληφθεί 36.138 άτομα. Η μείωση, μάλιστα, της παράνομης εισόδου από τα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα φθάνει το 96,3% (τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2011 εισήλθαν 108 άτομα έναντι 2.956 της αντίστοιχης περιόδου του 2010).

- το 2010 απελάθηκαν 17.340 αλλοδαποί, ενώ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011, 2.530. Το 2010 πραγματοποιήθηκαν 4 εθνικές επιχειρήσεις επιστροφών με πτήσεις charter (Αίγυπτος, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Νιγηρία). Το πρώτο τετράμηνο του 2011 πραγματοποιήθηκαν ήδη 3 ειδικές πτήσεις (δύο στη Νιγηρία και μία στη Δομινικανή Δημοκρατία). Μέσω του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής, το 2010 επέστρεψαν 824 αλλοδαποί και το πρώτο τετράμηνο του 2011, 203.

- υπογράφτηκε το μνημόνιο μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και της Εκκλησίας της Ελλάδας για την υλοποίηση ενός ξενώνα «μιας νύχτας» (night shelter).

- έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του «καθεστώτος ανοχής» για τους μη νόμιμους μετανάστες που δεν μπορούν να απελαθούν, ώστε να προστατευθεί η νομιμότητα και η ασφάλεια.

- προκηρύχθηκε και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των κατατεθειμένων προτάσεων, η δημιουργία ενός μεταναστευτικού χάρτη όπου θα εμφαίνονται τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία του μεταναστευτικού πληθυσμού. Η εθνική απογραφή που έχει ήδη διενεργηθεί, θα δώσει επίσης ορισμένα σχετικά στοιχεία.

- μειώθηκε ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για την έκδοση αδειών παραμονής από 200 στα 120 ένσημα, με στόχο την διατήρηση σε καθεστώς νομιμότητας όσων ήδη διέμεναν και εργάζονταν νομίμως στη χώρα.

- προχωρά το νομοσχέδιο, μέσω του οποίου ενσωματώνεται κοινοτική οδηγία (52/2009) που προβλέπει κυρώσεις κατά εργοδοτών που απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς.

- το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Αστυνομία και με τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και άλλους συναρμόδιους, κατά περίπτωση, φορείς, διενήργησε από την αρχή του έτους ως σήμερα, 113 ελέγχους σε ακίνητα του κέντρου των Αθηνών όπου διέμεναν μη νόμιμοι μετανάστες με στόχο τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων. Ακόμη εντόπισε από την αρχή του έτους ως σήμερα, 41 αποθήκες στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες υπήρχαν παραποιημένα προϊόντα ή απομιμήσεις («μαϊμούδες»). Συνολικά κατασχέθηκαν 4.289.351 προϊόντα, αλλά ο τελικός αριθμός πρόκειται να αυξηθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση σε όλες τις αποθήκες. Σημειώνεται ότι μόνο στις 20 από τις 41 αποθήκες, η αξία των κατασχεμένων προϊόντων υπερβαίνει τα 110.000.000 ευρώ.

- έχει εκπονηθεί η Μελέτη - Έρευνα της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή Γεράνι.

- έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, και το υπουργείο Οικονομικών για την θέσπιση οικονομικών κινήτρων για Γεράνι και για Κεραμεικό-Μεταξουργείο.

- έχει εκπονηθεί η μελέτη και έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης για τις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής και ανάπλαση οδού Αγορακρίτου.

- έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση μελέτης για την Πλατεία Θεάτρου.

- δημιουργήθηκε κέντρο ΣΑΣ (Στήριξη Αστικής Συμμετοχής). Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε το κτήριο.

Επίσης, υλοποιούνται ήδη από την Αστυνομία, οι εξής δράσεις:

- Συγκρότηση συνεργείων, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε., της Δημοτικής Αστυνομίας, του Δήμου Αθηναίων, καθώς και Εισαγγελικός Λειτουργός για τον εντοπισμό αποθηκών - πηγών τροφοδοσίας προϊόντων παραεμπορίου,

- Καθημερινές πεζές περιπολίες ομάδων 3 Αστυνομικών - Ειδικών Φρουρών, στις οποίες συμμετέχουν αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα,

- Καθημερινές εποχούμενες περιπολίες σε τρεις βάρδιες, οχημάτων και προσωπικού, ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης "ΔΙΑΣ" και ομάδων "¨Ζ",

- Μεγάλη επιχείρηση γενικών αστυνομικών ελέγχων τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα,

- Συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, σε τρεις βάρδιες,

- Συνεχείς στοχευμένες δράσεις για συλλήψεις ημεδαπών και αλλοδαπών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται ενήλικους ή ανήλικους μετανάστες,

- Συγκρότηση συνεργείων, δύο φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι της Περιφέρειας, του Δήμου Αθηναίων και Εισαγγελικού Λειτουργού για την πραγματοποίηση αυτοψιών -ελέγχων και απολυμάνσεων σε εγκαταλειμμένα -παλαιά κτήρια όπου διαμένουν κυρίως αλλοδαποί.

Read more...

Καταργείται η έκπτωση φόρου με τις αποδείξεις

newpost.gr
Καταργείται η έκπτωση φόρου με τις αποδείξεις
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο, επιβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος 100 ευρώ σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργηση της έκπτωσης φόρου για όσους προσκομίζουν αποδείξεις (θα παραμείνει το μέτρο μόνο για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ) είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο αρχικό νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα εφαρμοστεί μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Μάλιστα τα μέτρα αυτά, μαζί και με την ετήσια εισφορά «αλληλεγγύης» σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, την επιβολή φόρου περιουσίας σε ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% σήμερα στα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφενεία κτλ., την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, την αλλαγή στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, τη φορολογία τραπεζικών συναλλαγών (πιστωτικές κάρτες κτλ.), την έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής θα συζητηθούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο παρουσία των αναπληρωτών υπουργών οικονομικών κκ. Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου, των γενικών και ειδικών γραμματέων και των γενικών διευθυντών του υπουργείου προκειμένου να αποφασιστεί ποια από τα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν και ποια μπορούν να βελτιωθούν προς όφελος της «τσέπης» των πολιτών.

Το πιο σημαντικό από όλα τα μέτρα τόσο από πλευράς είσπραξης εσόδων όσο και επιβάρυνσης των πολιτών είναι η επιβολή ετήσιας εισφοράς «αλληλεγγύης» σε όσους πολίτες δηλώνουν στην εφορία πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο φόρος 1% έως 3% να επιβάλλεται σε όλο το ποσό του εισοδήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το αφορολόγητο και τα κλιμάκια φορολογίας της εισφοράς. Έτσι, αν ισχύσει τελικά αυτό το σχέδιο χωρίς καμία αλλαγή, τότε κάποιος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.001 ευρώ θα πληρώσεις έκτακτη εισφορά 120 ευρώ (12.001 Χ 1%), ενώ για εισοδήματα από 20.000 και έως 50.000 ευρώ η ετήσιας εισφορά θα είναι 2%. Δηλαδή κάποιος που δηλώνει στην εφορία 21.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 420 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 3%.

Ωστόσο, στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη εισφορά να υπολογίζεται κλιμακωτά, δηλαδή αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ να μην πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 600 ευρώ (30.000 Χ 2%) αλλά 280 ευρώ αφού για τα πρώτα 12.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητος, για τα επόμενα 8.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 1% (80 ευρώ φόρος) και για τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ μέχρι να συμπληρωθεί το εισόδημα των 30.000 ευρώ με 2% (200 ευρώ φόρος).

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο «Βήμα» ότι μόνο από το μέτρο της ετήσιας εισφοράς - όπως έχει αρχικά σχεδιαστεί - το κράτος υπολογίζει να εισπράξει σε ετήσια βάση 1,38 δισ. ευρώ. Αν τελικά επικρατήσει το σχέδιο ο συγκεκριμένος φόρος να υπολογίζεται κλιμακωτά τότε σε ετήσια βάση τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλού τα «χαμένα» έσοδα.

Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων

Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στο μέτρο των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ. Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, κάποιος που συγκεντρώνει παραπάνω αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο, μπορεί να έχει πρόσθετη έκπτωση φόρου από 300 ευρώ έως και 1.200 - 1.300 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των συζύγων και αν ο ένας από τους δύο δεν εργάζεται ο άλλος μπορεί να κερδίσει έκπτωση φόρου έως και 2.500 ευρώ κατά περίπτωση. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνοντας ότι το μέτρο είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση ωθώντας τους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις, αλλά από την άλλη αναγκάζεται να επιστρέφει τεράστια ποσά μέσω της εκκαθάρισης των δηλώσεων δημιουργώντας «τρύπα» στα έσοδα, σχεδιάζει να εφαρμόσει το εξής: Το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ να ισούται με το 25% του ετήσιου εισοδήματος για ποσά έως 60.000 ευρώ (δηλαδή έως 15.000 ευρώ αποδείξεις) και πάνω από το εισόδημα των 60.000 ευρώ οι αποδείξεις που θα χρειάζονται για το αφορολόγητο να αξίας 15.000 ευρώ. Όποιος συγκεντρώσει παραπάνω αποδείξεις από αυτό που ορίζει η παραπάνω μαθηματική εξίσωση δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου παρά μόνο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα στη βουλή δήλωσε ότι δεν πρόκειται τελικά να προχωρήσει το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ως αντιστάθμισμα στις απώλειες εσόδων από την μη εφαρμογή της εξίσωσης των φόρων την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 41 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου να διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από την αύξηση αυτή και την πρόσθετη επιβάρυνση του ΦΠΑ η μέση πρόσθετη επιβάρυνση ανά λίτρο θα είναι 5 λεπτά.


Πηγή: Το Βήμα
Read more...

Oι Sunday Times έβαλαν... πωλητήριο στον Παρθενώνα


newpost.gr
Oι Sunday Times έβαλαν... πωλητήριο στον Παρθενώνα
«Πωλείται. 1 μνημείο. Άριστη τοποθεσία. Χρειάζεται δουλειά. Καλέστε το Γιώργο Παπανδρέου» γράφει η ταμπέλα «πώλησης» που έχουν βάλει στον Παρθενώνα οι βρετανικοί Sunday Times, σε δημοσίευμα για τις επερχόμενες αποκρατικοποιήσεις στη χώρα μας.

Η εφημερίδα «μίλησε» με πολίτες που διαμαρτύρονται για τις πολιτικές λιτότητας και την πρόθεση πώλησης δημόσιας περιουσίας, με έναν εξ αυτών να σχολιάζει: «Μπορεί να έχουν πουλήσει την Ακρόπολη και να μην το ξέρουμε».

Η αναφορά της εφημερίδας έχει τίτλο «Ανοιχτοί σε όλες τις λογικές προσφορές» και σε αυτήν σημειώνει ότι οι αποκρατικοποιήσεις θεωρούνται όρος για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και επομένως ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου έχει κρεμάσει ένα τεράστιο πωλητήριο πάνω από τη χώρα. «Από τις βουτηγμένες στη βότκα ημέρες του Μπόρις Γιέλτσιν στη Ρωσία έχει να γίνει μία τέτοια κρατική δημοπρασία», επισημαίνεται.

Γίνεται μια αναφορά στον πλούσιο κατάλογο των προς πώληση οργανισμών και στοιχείων περιουσίας του ελληνικού δημοσίου με τη σημείωση ότι στη νέα Ευρώπη τίποτα δεν είναι «ιερό».

Παράλληλα, κυβερνητικός σύμβουλος που δεν κατονομάζεται δηλώνει στην εφημερίδα ότι έσοδα της τάξης των 15 με 20 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος, αντί των 50 δισεκατομμυρίων που έχει εξαγγελθεί. Όπως εξηγεί ο σύμβουλος, ένα περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε να προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά πολλά μαζί θα έριχναν τις τιμές.

Read more...

Μόσιαλος: Στάση πληρωμών αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο

newpost.gr
Μόσιαλος: Στάση πληρωμών αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο
Παρά τις επιτυχίες της κυβέρνησης το υψηλό χρέος της Ελλάδας θα διογκώνεται όσο διογκώνεται το έλλειμμα, είπε ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, που παραχώρησε στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Όπως επεσήμανε «θα τα καταφέρουμε με το να αλλάξουμε πολιτική ατζέντα». Παράλληλα είπε ότι το πρόβλημα διογκώνεται όσο μεγαλώνει το κράτος και γίνεται πιο δυσλειτουργικό.

Σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση δεν έβαζε φόρους δε θα μπορούσε να εκπληρώσει τους στόχους της. Ωστόσο, τόνισε ότι σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να περιμένει κανείς περισσότερα. «Μειώσαμε το έλλειμμα 5%, ο στόχος ήταν 5,5%, δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα» τόνισε ο κ. Μόσιαλος. Παράλληλα, είπε ότι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το διογκωμένο, διαλυμένο κράτος, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο, είπε ότι πρέπει να περάσει γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση και γνωστοποίησε ότι ο εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, υπάρχει εθνικό συμφέρον, αν δεν ψηφιστεί αυτό θα σημαίνει στάση πληρωμών, δηλαδή μετά τις 15 Ιουλίου δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι οι επιθυμίες του ελληνικού λαού είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Το δημοψήφισμα δε δημιουργεί πολιτική αστάθεια

Είπε ακόμα ότι το δημοψήφισμα έχει τεράστιο νόημα και θα περιλαμβάνει μία ευρύτατη γκάμα ερωτήσεων που αφορούν στα ευρύτερα αίτια της κρίσης. Τόνισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο ο εκλογικός νόμος, αλλά το πολιτικό σύστημα που δεν ικανοποιεί την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Όπως σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της κρίσης, δηλαδή τον κρατισμό, το μεγάλο κράτος, το οικονομικό μοντέλο που ακολουθούσαμε, τον εναγκαλισμό των τριών εξουσιών (δικαστική, εκτελεστική, νομοθετική). «Αν δεν τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά θα κάνουμε κύκλους, θα αντιμετωπίσουμε προσωρινά το χρέος και θα ξαναξεκινήσουν τα προβλήματα από την αρχή» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το δημοψήφισμα θα περιλαμβάνει το ερώτημα για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, είπε ότι θα είναι μία μεγάλη διαδικασία και καμία άποψη δε θα μείνει εκτός διαλόγου.

«Οι Έλληνες πολίτες θέτουν το θέμα του πολιτικού συστήματος, επομένως ακούμε τα αιτήματα των πολιτών» τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε τον δανεισμό ώστε να υπάρξει οικονομική σταθερότητα, η οποία είναι απαραίτητη για τις επενδύσεις.

Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, καθώς πέτυχε τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Σημείωσε ακόμα πως και το ότι δεν κόπηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης. Πάντως δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο γιατί «οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν γίνονται με ευχολόγια. Αν δεν έχεις πείσει ότι μπορείς να το κάνεις, τότε δεν έχεις διαπραγματευτική δύναμη».

Για αυτό είπε ότι όταν περάσει το μεσοπρόθεσμο θα είμαστε σε καλύτερη θέση να συζητήσουμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Τηλεφωνική κόντρα με Γ. Μιχελάκη

Σχολιάζοντας το ναυάγιο της συναίνεσης ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε τη μοναδική ευκαιρία να απαιτήσει συγκυβέρνηση, αλλά, όπως είπε «άρχισε να τηλεφωνεί σε συντάκτες και διευθυντές εφημερίδων και να προτείνει ακόμα και ονόματα. Αντί να δεχτεί τη συγκυβέρνηση έβαζε όρους μικρών χρονοδιαγραμμάτων. Εμείς δεν παίζουμε με το μέλλον της χώρας. Το μέλλον είναι η συνολική ρύθμιση του χρέους» προσθέτοντας ότι μία κυβέρνηση με χρόνο ζωής δύο – τριών μηνών θα προκαλούσε πολιτική αστάθεια. «Ο κ. Σαμαράς έβαλε όρους που ήξερε ότι δε θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί», είπε ο κ. Μόσιαλος.

Ωστόσο δεν απέκλεισε το περιθώριο συναίνεσης στο μέλλον, αλλά σε άλλες διαστάσεις και όχι σε επίπεδο κυβερνητικής συνεννόησης.

Αυτή η τοποθέτηση του κ Μόσιαλου προκάλεσε την τηλεφωνική παρέμβαση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ψεύδη και ανυπόστατα γεγονότα που δε συνέβησαν ποτέ. «Η πραγματικότητα είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε πίσω» είπε ο κ. Μιχελάκης που αποκάλεσε τον κ. Μόσιαλο ως «προσωπικό υβριστή του κ. Σαμαρά».

Read more...

Μικρότερη έκτακτη εισφορά, τέλος για τους επαγγελματίες

Χοντρό παζάρι από σήμερα με την Τρόικα


http://img.protothema.gr/3CCA8C49610D509F871D75621706C297.jpg

Εναλλακτικά μέτρα που μπορούν να αντικαταστήσουν την έκτακτη εισφορά και να δίνουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα έχουν αρχίσει να μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Για παράδειγμα εφόσον ο κεφαλικός φόρος τύχει εφαρμογής για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ, αντί τις 12.000, τότε δεν αποκλείεται το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες με την επιβολή ενός νέου έκτακτου Τέλους.

Τα διάφορα σενάρια θα «παζαρέψει» ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους απεσταλμένους της Τρόικα, που καταφτάνουν από σήμερα στην Αθήνα. Για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την «εδραιωμένη πεποίθηση» των ξένων «γύρω από τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα».

Από Τετάρτη πρωί μπαίνει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της Τρόικα, προκειμένου να δώσει «πειστικές» -ει δυνατόν- εξηγήσεις εάν και γιατί ο ίδιος θέλει και πρέπει να εφαρμόσει, ως υπουργός Οικονομικών, ηπιότερα μέτρα από ό,τι οι απεσταλμένοι των πιστωτών της χώρας συμφώνησαν και συνυπέγραψαν με τον προκάτοχό του, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προ δεκαημέρου σχεδόν μόλις.

Οι «διορθώσεις» στα μέτρα Παπακωνσταντίνου που ετοιμάζεται να προτείνει στην Τρόικα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφορούν στο «πακέτο» λιτότητας των 6,4 δισ. ευρώ που πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου, με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, γοα να μη διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Κατά την επίσκεψη των κκ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μόρς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, θα μπούν στο μικροσκόπιο όλες οι αλλαγές που παρουσίασε στη Βουλή ο προκάτοχος του κ. Βενιζέλου και πιο συγκεκριμένα οι αποφάσεις για το αφορολόγητο όριο και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Ουσιαστικά ο κ. Βενιζέλος θα δεσμεύεται πως το περίγραμμα των μέτρων μένει σταθερό και θα τηρηθεί, μπορεί να αλλάξει όμως η στόχευση και ο τρόπος εφαρμογής τους, που θα καθοριστούν από τους δεκάδες επί μέρους εκτελεστικούς νόμους που ετοιμάζονται –ο πρώτος και βασικός πρέπει επίσης να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, ώστε στις 3 Ιουλίου το γιούρογκρουπ να αποδεσμεύσει τη 5η δόση προς τη χώρα μας.

Το σενάριο για κεφαλικό φόρο έως 4% απομακρύνεται. Το ύψος της εισφοράς θα κυμαίνεται στο 1%-3% και αποτελεί το βασικότερο μέτρο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος 2011 – 2015, προκειμένου η κυβέρνηση να μειώσει το φετινό έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ, από 10,5% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε το 2010. Τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 7,2 δισ. ευρώ έως το 2015 που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει το μέτρο.

Από αυτά τα 400 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν φέτος, ενώ άλλα 1,4 δισ. υπολογίζεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία το 2012.

Θα ξεκαθαρίσει έτσι αν η «έκτακτη εισφορά πενταετίας» θα επιβληθεί τελικά από το πρώτο ευρώ ή κλιμακωτά και αν θα προβλεφθεί αφορολόγητο. Θα φανεί επίσης αν αρκεί αυτό για να αποφευχθεί η μείωση του αφορολογήτου ορίου για το φόρο φυσικών προσώπων: από τα 12.000 ευρώ στα 8.000-10.000 ευρώ για τους μισθωτούς και ακόμα χαμηλότερα, στα 6.000 ευρώ για τους επιτηδευματίες. Οι τελευταίοι θα πληρώσουν «το μάρμαρο», ειδικά εάν το «χαράτσι» επιβληθεί από τις 15.000 ευρώ και άνω, αντί τις 12.000 ευρώ εισόδημα.

Από το υπόλοιπο πακέτο των μέτρων ανοικτό παραμένει το ύψος του αφορολόγητου πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. H τελευταία πρόταση προβλέπει τη μείωσή του από τις 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ.

Λαίλαπα στα ακίνητα

Οι πολίτες με ακίνητα βρίσκονται φέτος σε κλοιό επιβαρύνσεων, καθώς, εκτός από τον ΦAΠ, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με το νέο τέλος που θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔEH αλλά και με έκτακτη εισφορά.

Αυτά πάντως που θεωρούνται δεδομένα είναι το πάγωμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και η αναστολή του «πόθεν έσχες», για την απόκτηση κατοικιών (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική) τουλάχιστον έως και το 2013, καθώς πρόκειται για προτάσεις που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο νέος υπουργός.

Τα μέτρα πάντως που έχουν ήδη «κλειδώσει» και ... δεν αλλάζουν είναι περιλαμβάνονται:

-Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%-20%.

-Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%, τουλάχιστον στις υπηρεσίες εστίασης.

-Η αύξηση φόρων στα φθηνά τσιγάρα.

-Η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

-Η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και σκάφη αναψυχής.

-Η επιβολή νέας εισφοράς ανεργίας 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση της κατά 0,5% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις.

-Η μείωση κατά 10% στο εφάπαξ και έως 20% στις επικουρικές συντάξεις.

-Η ειδική εισφορά «τύπου ΛΑΦΚΑ» ύψους 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ και η γενική αύξηση της εισφοράς για συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ.


Η Τρόικα θα έχει επαφές και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα διαπιστώσουν πόσο και πάλι «πόσο έξω έπεσε» ο προϋπολογισμός (3,2 δισ. μέχρι τα τέλη Μαϊου), ώστε να σταθμίσουν και πάλι αν τα «αντίμετρα Βενιζέλου» μπορούν να υποκαταστήσουν αποτελεσματικώς τα μέτρα Παπακωνσταντίνου.

Read more...

Fitch: Χρεοκοπία η μετακύληση της λήξης των ελληνικών ομολόγων

newpost.gr
Fitch: Χρεοκοπία η μετακύληση της λήξης των ελληνικών ομολόγων
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη οικειοθελή μετακύληση της λήξης ελληνικών τίτλων ως χρεοκοπία και θα υποβαθμίσει αναλόγως την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Ο Fitch θα αντιμετωπίσει μία τέτοια αντικατάσταση τίτλων ή οικειοθελή μεταβολή της διάρκειας ωρίμανσης ως πιστωτικό γεγονός και θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας», δήλωσε ο Αντριου Κόλκαχουν, επικεφαλής του Fitch Ασίας Ειρηνικού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σιγκαπούρη.

Πριν από έναν μήνα ο Fitch υποβάθμισε στο «B+» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και προειδοποίησε με περαιτέρω υποβάθμιση λέγοντας ότι η παράταση της διάρκειας των υπαρχόντων ομολόγων θα εκληφθεί ως χρεοκοπία.

Η Standard and Poor's υποβάθμισε στο «CCC» από «B» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 13 Ιουνίου και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία.

Για τον Moody's, η Ελλάδα βρίσκεται στην βαθμίδα «Caa1», η οποία περιλαμβάνει 50% πιθανότητα χρεοκοπίας εντός τριών έως πέντε ετών.

Ως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Fitch επανέλαβε ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να θέσει το χρέος του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους υπό επιτήρηση ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισης, εάν το αμερικανικό Κονγκρέσο δεν αυξήσει το όριο του δημοσιονομικού χρέους. Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί ότι θα υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του πλαφόν και ότι η υποβάθμιση θα αποφευχθεί.
Read more...

Συναίνεση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου για εκταμίευση της 5ης δόσης ζήτησε και ο Μπαρόζο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν
Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Συζήτηση για όλες τις παραμέτρους της κρίσης είχαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Μπαρόζο, όπως και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι νωρίτερα, τόνισε ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των 110 δισ. ευρώ. Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα των Ευρωπαίων για πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει η χώρα μπροστά και με τη βοήθεια της ΕΕ.

Η συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μπαρόζο, ενώ είχε προγραμματίσει να περιοριστεί απλώς σε μια γραπτή δήλωση, τελικώς συνόδευσε τον κ. Παπανδρέου στο χώρο όπου γίνονται οι
δηλώσεις, προκειμένου και να τον ξεπροβοδίσει ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός, σε σύντομη δήλωσή του, παρουσία του κ. Μπαρόζο, αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, όπως και «στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των "27", των "17", αλλά και πέραν της Ευρώπης». Επισήμανε πως «κι εντός
της Ελλάδας εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο ευρεία συναίνεση», ενώ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης «να προχωρήσουμε μπροστά, φυσικά και με τη βοήθεια της Ένωσης».

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη γραπτή του δήλωση, εξήρε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης το τελευταίο έτος «να αντιμετωπίσουν την πολύ σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα». Τα αποτελέσματα -όπως ανέφερε- «με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής και ενισχυτικών της ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων, υπήρξαν ήδη ουσιαστικά».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρατήρησε ότι «όπως γνωρίζουμε όλοι, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».

«Έχω απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα, καθώς η χώρα λαμβάνει αυτές τις δύσκολες, αλλά από καιρό απαιτούμενες, αποφάσεις. Όπως έχω ξαναπεί, εάν υπήρχε μια ευκολότερη οδός εξόδου από την κρίση, θα την είχαμε πάρει. Αλλά δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με διατηρήσιμο τρόπο είναι να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε μια σταθερή βάση. Αυτήν την οδό έχει ξεκινήσει η Ελλάδα, με την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «η νέα κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κρίσιμη ψηφοφορία όμως θα είναι στα τέλη Ιουνίου, με την απόφαση για το φιλόδοξο πακέτο των περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Παπανδρέου κι έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό
Ταμείο».

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η έγκριση αυτού του πακέτου είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. «Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας θα υποστηρίξουν αυτά τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα, σε ένα πνεύμα εθνικής και
πραγματικά ευρωπαϊκής υπευθυνότητας».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε: «Αυτές οι επιλογές δεν είναι εύκολες, αλλά ούτε και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι. Τώρα δεν είναι ο καιρός για να διστάζουμε. Τώρα είναι ο καιρός για να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες: για χάρη του ελληνικού λαού
και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πύκνωσαν οι διακοπές στο ρεύμα

Πιθανή νέα συνάντηση κυβέρνηση - ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


http://img.protothema.gr/4E91108A77D93623CBFD9C30E73E44E7.jpg

Εντείνονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας ενώ την ίδια ώρα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας συνάντησης του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου με τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η μικρή – αναλογικά και λόγω της κρίσης – κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, παρά τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, προστατεύει έως τώρα την χώρα από ένα γενικευμένο black out.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι καιρικές συνθήκες δικαιολογούν ζήτηση της τάξης των 9.000 μεγαβάτ και άνω, η αιχμή της ημέρας που σημειώθηκε γύρω στις 14.30 ήταν 7.232 μεγαβάτ.

Ωστόσο οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος πυκνώνουν και το αποψινό βράδυ θα είναι δύσκολο για χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την χώρα.

Η ΔΕΗ γνωστοποίησε πρόγραμμα πραγματοποίησης ωριαίων, εκ περιτροπής και κατά περιοχή περικοπών, για το διάστημα από τις 20:30 έως και τις 22:30 περίπου σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ωριαίες περικοπές ρεύματος εκ περιτροπής:

• Στην Κρήτη από τις 20:30 έως τις 22:00 και
• στη Ρόδο από 19:30 έως και 22:00.

Σημειώνεται ότι, λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ αλλά και λόγω προγραμματισμένων συντηρήσεων ή βλαβών έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 16 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Η Ομοσπονδία αντιδρά στην προοπτική αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, έπειτα και από τις άκαρπες συναντήσεις που είχε το Σάββατο η παράταξη της ΠΑΣΚΕ/ΓΕΝΟΠ τόσο με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Read more...

Παιχνίδι εντυπώσεων Μπεγλίτη με τις Ένοπλες Δυνάμεις


newpost.gr
Παιχνίδι εντυπώσεων Μπεγλίτη με τις Ένοπλες Δυνάμεις
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο η Ένωση Αποστράτων με την οποία καλεί τους εν ενεργεία αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων να είναι σε εγρήγορση προκάλεσε απόψε την έντονη αντίδραση του υπουργού άμυνας Πάνου Μπεγλίτη.

Ο κ. Μπεγλίτης έκανε έκκληση «να κοπεί κάθετα ο ομφάλιος λώρος που συνδέει κόμματα της αντιπολίτευσης με αποστράτους.»

«Η έκκληση των ενώσεων αποστράτων προς τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποκρούσουν την κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης.

Ζήτησε μάλιστα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει να βλέπει το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ως ιστορικά προνομιακό της χώρο και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή.

Από την πλευρά της Ν.Δ πάντως, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ, Κώστας Τασούλας δήλωσε απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα επιρροής.

«Όχι μόνο δεν τους καθοδηγεί η ΝΔ αλά το κύρος και η υπευθυνότητας αυτών των ανθρώπων δεν θα δεχόντουσαν τέτοια καθοδήγηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε και στο θέμα του συνδικαλισμού των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο προετοιμάζεται ήδη για να αντιμετωπίσει και να αμβλύνει την όποια αρνητική πλευρά αυτή της απόφασης.» προσθέτοντας όμως «ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο νόμος περί συνδικαλισμού, δεν επιτρέπεται συνταγματικά, δεν θα το επιτρέψει η κυβέρνηση».
Read more...

Standard & Poor's: Η εθελοντική αναδιάρθρωση μπορεί να εκληφθεί σαν χρεοκοπία

newpost.gr
Standard & Poor's: Η εθελοντική αναδιάρθρωση μπορεί να εκληφθεί σαν χρεοκοπία
Η εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως σχεδιάζεται τώρα από κυβερνήσεις στην ευρωζώνη, πιθανόν να εκληφθεί ως χρεοστάσιο, δήλωσε ο επικεφαλής της Standard & Poor's για τις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις Μόριτζ Κρέμερ, επαναλαμβάνοντας τη θέση που ήδη έχει διατυπώσει ο οίκος.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt (η δημοσίευση των δηλώσεων γίνεται αύριο Τρίτη) σημειώνει: «Οι παρελθούσες εμπειρίες καταδεικνύουν ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ενός κράτους, που το αξιόχρεό τους έχει ήδη βαθμολογηθεί με CCC, όπως της Ελλάδας τώρα, τείνει να μην είναι εθελοντική και οι επενδυτές πρέπει να υποστούν απώλειες».

Πρόσθεσε πως όταν γίνει παράταση της λήξης ενός ομολόγου, «είτε εθελοντικά, είτε όχι», είναι «δευτερεύουσας σημασίας».

Υπενθυμίζεται πως ακριβώς αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο οίκος είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα στις 13 Ιουνίου. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του σημείωνε: «Φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό να προωθηθεί από τους Ευρωπαίους μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- είτε σε μορφή ανταλλαγής ομολόγων είτε επιμηκύνοντας την αποπληρωμή των ισχυόντων ομολόγων- προκειμένου να μοιραστεί το βάρος της ελληνικής κρίσης και ο ιδιωτικός τομέας. Κατά την άποψή μας μία τέτοια λύση θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή από την αναχρηματοδότηση του χρέους και θα την αξιολογούσαμε ως de facto χρεοκοπία (default), βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων μας. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default- SD)».

πηγή: Naftemporiki

Read more...