Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Για τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας Στη Σόφια τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας


Στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας μεταβαίνει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, για τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας. 
TSIPRAS
Ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ. Στο περιθώριο της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ ομόλογων υπουργών των δύο χωρών, και μετά το πέρας αυτής θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Στην ατζέντα του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια βρίσκονται τέσσερις βασικοί πυλώνες συνεργασίας: ενέργεια, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οικονομία-υποδομές, αμυντική συνεργασία.
Στο πλαίσιο της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης -με τον κύκλο επαφών που ανοίγει με την αυριανή επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας- το ενδιαφέρον επικεντρώνεται το επόμενο διάστημα στις περιοχές των Βαλκανίων και των Αραβικών Χωρών και των Χωρών του Περσικού Κόλπου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η σειρά επαφών ξεκινάει με τη σύνοδο του Α.Σ.Σ. Ελλάδας-Βουλγαρίας, δεδομένου ότι στα Βαλκάνια ο πλέον στενός και αξιόπιστος εταίρος της Ελλάδας είναι η Βουλγαρία, και προσθέτουν ότι, αντίστοιχα, ο πλέον στενός εταίρος της Ελλάδας στην περιοχή του Κόλπου είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε στις 12 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είχαν συζητηθεί οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο και ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί την πρόσκληση που του απευθύνθηκε να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.
Οι επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε συνέχεια της προεργασίας και των επαφών που πραγματοποίησε κατά τους τελευταίους μήνες στις δύο αυτές περιοχές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως της συνόδου των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Τουρκίας (21-22/4 στη Θεσσαλονίκη), αλλά και της συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία ως βαλκανικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (στον αντίποδα των χωρών του Βίζεγκραντ). Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Βουλγαρία αναδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος ο οποίος μαζί με την Ελλάδα κατήγγειλε τη λήψη μονομερών αποφάσεων από χώρες και κλειστά clubs που αποκλείουν ενδιαφερόμενους εταίρους από τον διάλογο και τη λήψη αποφάσεων.
Η ατζέντα συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας
-Ενέργεια: Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και του αζέρικου φυσικού αερίου αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και θα διοχετεύεται στους αγωγούς TAP και IGB, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
-Πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο: Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι παράλληλα η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με τη Βουλγαρία, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, τις σχέσεις με τη Ρωσία.
-Οικονομία - Υποδομές: Βασικά σημεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελούν επιπλέον η διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές, η σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας-Αλεξανδρούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά) ανοίγοντας προοπτική για το εμπόριο με τη Ρωσία. Επιπλέον, θα υπογραφούν συμφωνίες για τον τουρισμό, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου.
-Αμυντική συνεργασία: Της συνόδου προηγήθηκε η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική βιομηχανία.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια για τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, μεταβαίνει τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί στη Σόφια, για τη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.
Την κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούν οι: Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
-Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
-Από τις 10:30 έως τις 11:30 θα λάβουν χώρα διμερείς συναντήσεις των υπουργών.
-Στις 11:30 θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.
-Στις 12:40 θα υπογραφούν διμερείς Συμφωνίες.
-Στις 13:00 οι δύο πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις.
-Θα ακολουθήσει στις 13:30 γεύμα εργασίας των δυο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.
-Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια ολοκληρώνεται με τη διμερή συνάντηση που θα έχει στις 15:15 με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Λουκέτο» στις στρατιωτικές σχολές βάζει ο Ερντογάν...


«Λουκέτο» στις στρατιωτικές σχολές βάζει ο Ερντογάν
Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα κλείσει όλες τις στρατιωτικές σχολές της χώρας, ενώ η ηγεσία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων θα αναφέρεται στο...εξής στον υπουργό Άμυνας, τόνισε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να θέσει τον στρατό υπό τον απόλυτο έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι αλλαγές που προωθούνται, ορισμένες από τις οποίες ο Ερντογάν είπε ότι θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από σήμερα Κυριακή, ακολουθούν την ατιμωτική απόταξη 1.700 και πλέον στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που αναμίχθηκαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κινδύνευσε να συλληφθεί και ακόμη και να σκοτωθεί τη βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος, δηλώνει ότι ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος του NATO, χρειάζεται «νέο αίμα». Ανάμεσα στους αξιωματικούς που αποτάχθηκαν ατιμωτικά την περασμένη εβδομάδα ήταν σχεδόν το 40% των στρατηγών και των ναυάρχων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Η Τουρκία κατηγορεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, 237 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.100 τραυματίστηκαν στην απόπειρα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επίδοξοι πραξικοπηματίες κατέλαβαν άρματα μάχης, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες της κυβέρνησης και καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Μέχρι τώρα, πάνω από 60.000 άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις, στο δικαστικό σώμα, στο δημόσιο και σε σχολικά ιδρύματα έχουν τεθεί υπό κράτηση, απομακρυνθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω του ότι φέρονται να συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη Δύση καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά έχουν θορυβηθεί από το εύρος των εκκαθαρίσεων που το ακολούθησαν.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα γίνουν πολύ ισχυρότερες», δήλωσε ο Ερντογάν στο ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber χθες βράδυ. «Οι αρχηγοί των όπλων θα αναφέρονται στον υπουργό Άμυνας», συνέχισε. «Οι στρατιωτικές σχολές θα κλείσουν (...) θα ιδρύσουμε μια ανώτατη σχολή εθνικής άμυνας».

Ακόμη, είπε ότι ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, της MİT, αλλά και ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας να αναφέρονται στην προεδρία. Αυτό θα απαιτήσει αναθεώρηση του Συντάγματος και άρα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Σήμερα, το γενικό επιτελείο και η MİT αναφέρονται στον πρωθυπουργό. Το να υπαχθούν στην προεδρία συνάδει με το σχέδιο του Ερντογάν να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Ερντογάν είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ ότι ως τώρα έχουν συλληφθεί επίσημα 10.137 πρόσωπα τα οποία βαρύνουν υποψίες για την εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Η αναδιοργάνωση του στρατού ανακοινώθηκε ενώ ο στρατός της Τουρκίας, τα ανώτατα στελέχη του οποίου τον θεωρούν θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ, μάχεται σε δύο μέτωπα, εναντίον των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών και της απειλής των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα με τη Συρία. Χθες ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 35 κούρδους αντάρτες που έκαναν έφοδο σε μια βάση στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι.

Ο Ερντογάν εξήγγειλε ακόμη ότι θα μειώσει τον αριθμό των ανδρών της στρατοχωροφυλακής, σώματος που συμμετέχει στις επιχειρήσεις καταστολής του αντάρτικου του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), αλλά έκρινε ότι η δύναμη αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική καθώς θα αποκτήσει νέο οπλισμό. Ο τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι ο πόλεμος εναντίον των κούρδων αυτονομιστών θα συνεχιστεί.

Χθες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι 758 στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν συστάσεων εισαγγελέων μετά τις καταθέσεις που έδωσαν, κάτι που εγκρίθηκε από δικαστή. Άλλοι 231 στρατιωτικοί παραμένουν υπό κράτηση.

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι «ντροπή» το ότι δυτικά κράτη δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την τύχη των επίδοξων πραξικοπηματιών αντί να συμπαρασταθούν στην Τουρκία, ενώ επέκρινε τους δυτικούς ηγέτες διότι κανείς τους δεν επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την απόπειρα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ Τζόζεφ Στάνφορντ επισκέπτεται την Τουρκία σήμερα.

Σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι σε μια χειρονομία καλής θέλησης αποσύρει όλες τις μηνύσεις σε βάρος προσώπων που κατηγορούσε ότι τον προσέβαλαν. Είπε πως έλαβε την απόφαση αυτή λόγω του αισθήματος «ενότητας» στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η κίνηση αυτή πιθανόν έχει στόχο επίσης να κατευνάσει τους επικριτές του στη Δύση. Εισαγγελείς είχαν αναλάβει 1.800 και πλέον υποθέσεις «προσβολής» του προσώπου του Ερντογάν αφότου ανέλαβε πρόεδρος το 2014, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους συγκαταλέγονταν δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι, ακόμη και παιδιά.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν ο Ερντογάν θα αποσύρει την προσφυγή του στη δικαιοσύνη εναντίον του γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος νωρίτερα φέτος διάβασε στην τηλεόραση ένα ποίημα το οποίο κατηγορούσε τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι επιδίδεται σε κτηνοβασία και παρακολουθεί παιδική πορνογραφία, με αποτέλεσμα να υποβληθεί μήνυση από την τουρκική προεδρία εναντίον του στη Γερμανία.

Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι οι διαφωνίες τους με τον Ερντογάν θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν να αναστείλει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, που συνήφθη τον Μάρτιο.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι θέλει να τερματίσει αυτή τη συμφωνία», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Κουρίρ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Μυστικό παζάρι για το χρέος...


Μυστικό παζάρι για το χρέος στο κάστρο του Λουξεμβούργου... στο κάστρο του Λουξεμβούργου...
Στα... κάστρα του Λουξεμβούργου έχει ξεκινήσει η τεχνική συζήτηση για το ελληνικό χρέος, καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να...

έχουν αποφασιστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη - μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας - διαβουλεύσεις με συμμετοχή εκπροσώπων του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και της ελληνικής πλευράς. Οι τεχνικές αυτές συζητήσεις στο Μεγάλο Δουκάτο επικεντρώνονται στο πρώτο και άμεσο υλοποιήσιμο πακέτο για το χρέος. 

Ωστόσο η συζήτηση τώρα αρχίζει και το μπρα ντε φερ μεταξύ του  ΔΝΤ και Ευρωπαίων (κυρίως της Γερμανίας που έχει εκλογές το 2017) για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα  απομείωσης του χρέους αναμένεται να είναι σκληρό. Το Νοέμβριο το ΔΝΤ πρέπει να παρουσιάσει ανάλυση για το χρέος και τη βιωσιμότητά του, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα με τους Ευρωπαίους για τις παρεμβάσεις που τελικά θα κλειδώσουν.

Και μπορεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να πηγαίνουν για το 2018, ωστόσο η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερο βάρος στην έγκαιρη εξειδίκευσή τους καθώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στις αγορές και μπορεί να διαμορφώσει θετικό κλίμα στην οικονομία. Σε εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις με τους δανειστές για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και τη δεύτερη αξιολόγηση.



 Το επόμενο διάστημα η «μάχη» θα δοθεί σε τρία μέτωπα:

1) Οριστικοποίηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ευρωπαίων και της ελληνικής πλευράς και μία σειρά από προτάσεις έχουν μπει επί τάπητος. Η λύση μπορεί να αφορά σε απλήρωτα τοκοχρεολύσια και συγκεκριμένα την εξομάλυνση αποπληρωμών κατ' έτος.

2) Κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Για το 2018 το πλεόνασμα έχει οριστεί στο 3,5%, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιθυμεί στη συνέχεια να πέσει στο 2 ή 2,5%. Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε πιο κοντά τη μείωση της φορολογίας που κρίνεται αναγκαία για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο στόχος δεν είναι εύκολος και έχουν ήδη υπάρξει επιφυλακτικά σχόλια από Γερμανία και Ολλανδία.

3) Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ακόμη και εντός του Οκτωβρίου με τα εργασιακά να αποτελούν το δυσκολότερο θέμα. Η προετοιμασία έχει ήδη κλείσει και είναι χαρακτηριστικό πως παράλληλα με τη διεθνή των εμπειρογνώμων που μελετά τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, η ελληνική πλευρά έχει συγκροτήσει και τη δική της ομάδα εργασίας.

Με δεδομένο πάντως ότι δεν αναμένεται μέχρι τότε οριστική λύση για το χρέος, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το σενάριο το ΔΝΤ να ακολουθήσει ανάλογη στάση με αυτή που είχε στην πρώτη αξιολόγηση. Δηλαδή να πιέσει για τη λήψη μέτρων αλλά επειδή θα εκκρεμεί το θέμα του χρέους να έχει το ρόλο του παρατηρητή.

Μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως θα συνέβαλε ώστε να αποφευχθούν ασφυκτικές πιέσεις στα εργασιακά, καθώς οριστική απόφαση για το χρέος δύσκολα θα ανακοινωθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές.  Αυτό που θέλει πάση θυσία να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι να βρεθεί στη μέση της διαμάχης του Ταμείου με τους Ευρωπαίους και να σέρνεται η διαπραγμάτευση.


"Έθνος της Κυριακής"

Read more...

«Γραφικό επικοινωνιακό πόλεμο» καταγγέλλει το Μαξίμου...



Τους εκνευρίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση καταφέρνει να υλοποιήσει, μέσα σε λίγους μήνες, έργα που χρόνιζαν για δεκαετίες και που είχαν βαλτώσει εξ αιτίας της...
ολιγωρίας, της κατασπατάλησης ή της εξυπηρέτησης κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές:

Τα πρόσφατα εγκαίνια του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, καθώς και του αεροδρομίου της Πάρου, έχουν προκαλέσει αρκετό εκνευρισμό σε κάποιους. Και είναι κατανοητό.

Τους εκνευρίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση καταφέρνει να υλοποιήσει, μέσα σε λίγους μήνες, έργα που χρόνιζαν για δεκαετίες και που είχαν βαλτώσει εξ αιτίας της ολιγωρίας, της κατασπατάλησης ή της εξυπηρέτησης κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων. Ακόμα περισσότερο τους εκνευρίζει, το ότι, μέσα σε συνθήκες σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών- τα έργα αυτά ολοκληρώνονται και παραδίδονται με απόλυτη κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος και, προπαντός, του συμφέροντος των τοπικών κοινωνιών.

Έτσι, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα γεγονότα αυτά, διεξάγεται ένας επικοινωνιακός πόλεμος που εξαντλεί τα όρια της γραφικότητας: Διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι τα έργα ήταν έτοιμα και η κυβέρνηση απλώς «κόβει κορδέλες» (ξέρουν και στις δυο περιπτώσεις την αλήθεια οι τοπικές κοινωνίες), κατασκευασμένες ιστορίες και ψεύτικα ρεπορτάζ ότι το νοσοκομείο στην Σαντορίνη δεν λειτουργεί (λέγε λέγε κάτι θα μείνει), τα επικά ψευδοεγκαίνια – οπερέτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάρο, λίγες μέρες πριν από την επίσημη εκδήλωση και, φυσικά, το «μεγάλο αφήγημα» της εξόρμησης 54 κυβερνητικών στελεχών για χλιδάτες διακοπές στο νησί.

Θα χρειαστούν όμως και νέες «ιστορίες με φίδια- γιατί και άλλα βαλτωμένα έργα πρόκειται να παραδοθούν άμεσα. Όπως, για παράδειγμα, μεγάλοι οδικοί άξονες, έργα (κάποια από τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία για την κατάσταση στην οποία αφέθηκαν) που ξεκόλλησαν και ολοκληρώνονται, μετά από επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και με ουσιαστική κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος.

Όσο λοιπόν η κυβέρνηση προωθεί άμεσες και ουσιαστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα τέτοιου είδους, ας προετοιμάζονται, παραλλήλως, οι σεναριογράφοι, οι μονταζιέρες και διάφορα θηρία της κίτρινης δημοσιογραφίας και της (λέμε τώρα..) πολιτικής επικοινωνίας για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις λάσπης. Ξέρουμε ότι αν προσπαθήσουν, μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ευφάνταστοι και διασκεδαστικοί.

left.gr

Read more...

Πώς θα γίνει η μείωση στα πλαφόν συντάξεων...


Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει ακόμη την απαιτούμενη εγκύκλιο που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της σχετικής διάταξης που προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο.Από Σεπτέμβριο θα εφαρμοστούν και οι μειώσεις στα ανώτατα πλαφόν συντάξεων, καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει ακόμη την απαιτούμενη εγκύκλιο που θα...
καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της σχετικής διάταξης που προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, ο οποίος ισχύει από 13 Μαΐου. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν επιδοθεί σε έναν σκληρό αγώνα δρόμου, και μάλιστα μαραθωνίου, καθώς αποτελεί κοινή ομολογία πως ο νόμος Κατρούγκαλου έχει πολλά κενά, τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν άμεσα, ενώ προβλέπει πολυδαίδαλες και πολύπλοκες διαδικασίες επανυπολογισμού ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, παράλληλα με την έκδοση νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ετσι, και στην περίπτωση των ανώτατων πλαφόν, στόχος είναι να μη συγκεντρώνονται πολλά αναδρομικά προς επιστροφή, καθώς η μείωση ισχύει από 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) θα υποστεί «κούρεμα» κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Πριν από την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα).

Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.λπ.) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από το συγκεκριμένο ποσό, θα «κουρεύεται». Το αντίστοιχο πλαφόν πριν από τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό). Για τον υπολογισμό αυτού του ανώτατου ορίου δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας (αφορά τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και τις οικογένειες με μέλη άτομα με αναπηρία).

Βέβαια, στα ταμεία επικρατεί σύγχυση και τα ερωτήματα είναι πολλά. Αφορούν δε, κυρίως αν τα δύο πλαφόν λειτουργούν ως διπλός «κόφτης», ή εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Αυτό που πρέπει να διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας είναι εάν εφαρμόζεται πρώτα το πλαφόν στη μία κύρια σύνταξη και στη συνέχεια έρχεται και «κουμπώνει» το πλαφόν στις υπόλοιπες συντάξεις, ή για τους ασφαλισμένους -κυρίως αυτοαπασχολουμένους- που λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη ισχύει το ανώτατο πλαφόν των 2.000 ευρώ, ενώ για όλους τους υπόλοιπους που λαμβάνουν και επικουρική ή άλλη σύνταξη εφαρμόζεται ως ανώτατο πλαφόν τα 3.000 ευρώ.

Από Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ξεκινήσει και το κύμα των περικοπών στους συνταξιούχους των τραπεζών που λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικές παροχές. Οι παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ) επανυπολογίζονται και η μείωση μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε 20%. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο Κατρούγκαλου και το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) που προβλέπεται, θα υπάρξουν μειώσεις που θα αγγίξουν ακόμη και το 30%, καθώς οι νέες συντάξεις θα καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά» - αναδρομικά από 1/6.

Καθώς οι περικοπές θα εφαρμοστούν με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, θα έχουν συσσωρευθεί αναδρομικά 3 μηνών, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν σε δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016.

Τον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν στους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και τα νέα μειωμένα μερίσματα. Σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση του ΜΤΠΥ, κάθε μερισματούχος μπορεί να έχει πρόσβαση στην απόφαση αναπροσαρμογής του μερίσματός του, στον ιστοχώρο του ταμείου...

kathimerini.gr

Read more...