Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Πώς θα γίνει η μείωση στα πλαφόν συντάξεων...


Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει ακόμη την απαιτούμενη εγκύκλιο που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της σχετικής διάταξης που προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο.Από Σεπτέμβριο θα εφαρμοστούν και οι μειώσεις στα ανώτατα πλαφόν συντάξεων, καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει ακόμη την απαιτούμενη εγκύκλιο που θα...
καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της σχετικής διάταξης που προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, ο οποίος ισχύει από 13 Μαΐου. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν επιδοθεί σε έναν σκληρό αγώνα δρόμου, και μάλιστα μαραθωνίου, καθώς αποτελεί κοινή ομολογία πως ο νόμος Κατρούγκαλου έχει πολλά κενά, τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν άμεσα, ενώ προβλέπει πολυδαίδαλες και πολύπλοκες διαδικασίες επανυπολογισμού ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, παράλληλα με την έκδοση νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ετσι, και στην περίπτωση των ανώτατων πλαφόν, στόχος είναι να μη συγκεντρώνονται πολλά αναδρομικά προς επιστροφή, καθώς η μείωση ισχύει από 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) θα υποστεί «κούρεμα» κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Πριν από την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα).

Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.λπ.) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από το συγκεκριμένο ποσό, θα «κουρεύεται». Το αντίστοιχο πλαφόν πριν από τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό). Για τον υπολογισμό αυτού του ανώτατου ορίου δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας (αφορά τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και τις οικογένειες με μέλη άτομα με αναπηρία).

Βέβαια, στα ταμεία επικρατεί σύγχυση και τα ερωτήματα είναι πολλά. Αφορούν δε, κυρίως αν τα δύο πλαφόν λειτουργούν ως διπλός «κόφτης», ή εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Αυτό που πρέπει να διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας είναι εάν εφαρμόζεται πρώτα το πλαφόν στη μία κύρια σύνταξη και στη συνέχεια έρχεται και «κουμπώνει» το πλαφόν στις υπόλοιπες συντάξεις, ή για τους ασφαλισμένους -κυρίως αυτοαπασχολουμένους- που λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη ισχύει το ανώτατο πλαφόν των 2.000 ευρώ, ενώ για όλους τους υπόλοιπους που λαμβάνουν και επικουρική ή άλλη σύνταξη εφαρμόζεται ως ανώτατο πλαφόν τα 3.000 ευρώ.

Από Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ξεκινήσει και το κύμα των περικοπών στους συνταξιούχους των τραπεζών που λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικές παροχές. Οι παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ) επανυπολογίζονται και η μείωση μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε 20%. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο Κατρούγκαλου και το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) που προβλέπεται, θα υπάρξουν μειώσεις που θα αγγίξουν ακόμη και το 30%, καθώς οι νέες συντάξεις θα καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά» - αναδρομικά από 1/6.

Καθώς οι περικοπές θα εφαρμοστούν με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, θα έχουν συσσωρευθεί αναδρομικά 3 μηνών, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν σε δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016.

Τον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν στους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και τα νέα μειωμένα μερίσματα. Σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση του ΜΤΠΥ, κάθε μερισματούχος μπορεί να έχει πρόσβαση στην απόφαση αναπροσαρμογής του μερίσματός του, στον ιστοχώρο του ταμείου...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: