Πολύς ντόρος έγινε τελευταία με τις αστρονομικές επιχορηγήσεις (68 εκατομμύρια ευρώ) που πήραν από το υπουργείο Εξωτερικών 528 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Για το πάρτι του χρήματος και το παράνομο της υπόθεσης θα αναλάβει να γνωμοδοτήσει ο εισαγγελέας Ι. Σακελλάκος, ο οποίος και παρενέβη μετά τις αποκαλύψεις. Όμως δεν είναι όλες οι ΜΚΟ που επιχορηγήθηκαν παράνομες. Κάποιες πήραν χρήματα νόμιμα. Ωστόσο, ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;
Ξεχωρίζουμε λοιπόν από αυτές τις 528 ΜΚΟ το «Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη» (ΚΕΔΕ), το όποιο έλαβε το 2002 επιχορήγηση ύψους 399.694 ευρώ με την υπογραφή του τότε αρμοδίου υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Ομολογουμένως η επιχορήγηση ήταν γενναία. Ας δούμε όμως ποια είναι η ΜΚΟ που πήρε αυτή τη χρηματοδότηση.
Πρόκειται για την οργάνωση που ίδρυσε το 1988 η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, η μητέρα του τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το ΚΕΔΕ άλλαξε νομική μορφή το 1999 και έγινε γυναικείο σωματείο. Ήταν η ίδια εποχή που ο γιος της αναλάμβανε το ΥΠΕΞ και ίδρυε με το άρθρο 18 του νόμου 2731/1999 την επίμαχη (σήμερα) υπηρεσία χρηματοδότησης του υπουργείου, την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.
Λίγο αργότερα, το 2002, με άλλο Π.Δ., στην ΥΔΑΣ ενσωματώθηκε η αντίστοιχη Διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η Διεύθυνση Ειδικών Χρηματοδοτήσεων και Προγραμμάτων. Με αυτό τον τρόπο ο ΥΠΕΞ έλεγχε απόλυτα τις χρηματοδοτήσεις.
Ανεξάρτητα λοιπόν με τις δράσεις της ΜΚΟ της κυρίας Παπανδρέου, μήπως τίθεται θέμα με το γεγονός ότι επιχορηγήθηκε με το παραπάνω ποσό από τον γιο της, όταν άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι «Γιατροί της Ειρήνης», δεν παίρνουν δεκάρα τσακιστή;
Εδώ όμως τίθεται ένα ακόμα θέμα. Στα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή το ΚΕΔΕ φαίνεται να έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 400 παρά… κάτι χιλιάδων ευρώ. Όμως η δική μας έρευνα δείχνει ότι οι επιχορηγήσεις από το κράτος, και κυρίως από το ΥΠΕΞ, που πήρε η ΜΚΟ της Μαργαρίτας Παπανδρέου ήταν πολύ μεγαλύτερες.
«Πράσινη» ΜΚΟ
Το άλλο… περίεργο με το ΚΕΔΕ, το οποίο μεταξύ άλλων «εργάζεται για την προώθηση μιας νέας πολιτισμικής συνειδητότητας με κέντρο και στόχο την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου και όλο τον κόσμο», είναι το γεγονός ότι απαρτίζεται από γυναίκες που έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ.
Εξαιρουμένης της κυρίας Παπανδρέου, μητέρας του σημερινού προέδρου του κόμματος, επισημαίνουμε ότι πρόεδρος της ΜΚΟ που επιχορηγήθηκε με περίπου 400.000 ευρώ από τον Γιώργο Παπανδρέου είναι η γενική γραμματέας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θεοδώρα Κόκλα (συνεργάτης της Θάλειας Δραγώνα), μέλος του ΠΑΣΟΚ.
Μέλη μεταξύ άλλων είναι η κυρία Έφη Χαλάτση, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ και εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία Φωτεινή Σιάνου, η κυρία Αμαλία Σκέπερς, διοικήτρια του Νοσοκομείου της Κορίνθου και πρώην συνεργάτης του Αντώνη Τρίτση.
Και εντάξει, ίσως αυτό να είναι τυχαίο. Όπως τυχαίο ίσως να είναι και ότι όλες οι κυρίες του Δ.Σ. του ΚΕΔΕ είναι φίλες της κυρίας Παπανδρέου, της κυρίας Δραγώνα, αλλά και της κυρίας Άννας Καραμάνου. Και σίγουρα, δεν είναι παράνομο.
Και άλλο χρήμα
Πάντως, όπως διαπιστώνουμε, το ΚΕΔΕ έχει επιχορηγηθεί (και όχι μόνο από το ΥΠΕΞ) με αρκετά μεγαλύτερα ποσά. Αναφέρουμε συνοπτικά.
-Ποσό 280.000 ευρώ δόθηκε από το ΥΠΕΞ (ΥΔΑΣ) για την «Αντιμετώπιση φαινομένου παράνομης διακίνησης και εμπορίας γυναικών» το διάστημα 2004-2006.
-Ποσό 280.000 ευρώ -και πάλι από το ΥΠΕΞ (ΥΔΑΣ)- για τη «Λειτουργία και τον εξοπλισμό κέντρου εκπαίδευσης γυναικών στο Αφγανιστάν» το διάστημα 2004-2006.
-Ποσό 100.000 ευρώ από το ΥΠΕΞ (ΥΔΑΣ) για την «Ενδυνάμωση κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών στη Γεωργία», το διάστημα 2003-2004.
-Ποσό 65.000 ευρώ για «Πρόγραμμα εκπαίδευσης Ιρακινών εκπαιδευτριών νοσηλευτικού προσωπικού στην Ελλάδα», το 2009 (επιχορηγήθηκε από τον ΟΠΑΠ και το ίδρυμα «ΑΓ Λεβέντης» και εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας).
-Ποσό 30.000 ευρώ για «Να αποκλείσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό: κατανοώντας, μαθαίνοντας, συμμετέχοντας» από το υπουργείο Απασχόλησης, το 2007- 2008.
-Ποσό 30.000 ευρώ «Για έναν πολιτισμό ειρήνης- η πόλη μου πολύχρωμη και πολιτισμική» από το υπουργείο Απασχόλησης, το 2007.
-Ποσό 30.000 ευρώ για «Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια- ψήφισμα 1325 του Σ.Α. του ΟΗΕ» από το υπουργείο Απασχόλησης, το 2007.
-Ποσό 25.000 ευρώ για «Καμπάνια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – για την προώθηση της ισότητας των φύλων» από το υπουργείο Απασχόλησης, το 2008.
-Ποσό 5.000 ευρώ για «Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον κοινωνικό αποκλεισμό» από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το 2008.
-Ποσό 5.000 ευρώ για «Εκπαίδευση για την ειρήνη και την επικοινωνία δίχως βία», το 2005 ως σήμερα. Το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και επιχορηγούμενο από τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς.
Μέχρι στιγμής, το ποσό που φαίνεται πως έχει λάβει το ΚΕΔΕ φτάνει τις 850.000 ευρώ. Πέρα από τις 399.694 ευρώ. Σύνολο: 1.249.694.
Το ΚΕΔΕ συμμετέχει ως εταίρος και σε προγράμματα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ΥΠΕΞ, καθώς και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Απορία βέβαια μας δημιουργεί είναι και μια άλλη «λεπτομέρεια»: Στην ιστοσελίδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης φιγουράρουν οι διαφημίσεις του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της Γ.Γ. Νέας Γενιάς, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΠΑΠ…
Και πολιτικοί στο «πάρτι»
Με μια πιο προσεκτική ματιά θα δούμε ότι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχορηγήθηκαν ανήκουν σε γνωστά πρόσωπα της πολιτικής κυρίως σκηνής, όπως, για παράδειγμα, τον Γ. Παπανδρέου, τον κ. Χάρη Παμπούκη, την κυρία Δαμανάκη, τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, τον κ. Σπύρο Φλογαΐτη κ.ά.
Ανάμεσα στα αρκετά ονόματα των ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί είναι το « Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου», το οποίο έλαβε ποσό ύψους 250.000 ευρώ. Ιδρυτικό μέλος αυτής της ΜΚΟ είναι ο σημερινός υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.
«Πολίτες σε Δράση» είναι η οργάνωση στην οποία υπήρξε ιδρυτικό μέλος η βουλευτής Μαρία Δαμανάκη, η οποία έχει λάβει ως χρηματοδότηση 250.000 ευρώ. Αυτό μάλιστα έγινε την περίοδο 2003-2004, όταν και πήρε «μεταγραφή» από τον Συνασπισμό στο ΠΑΣΟΚ.
Κάποιες άλλες ΜΚΟ οι οποίες έχουν επιχορηγηθεί είναι οι εξής:
- «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης» με ιδρυτικό μέλος τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο των Οικολόγων Πρασίνων.
- Η ΜΚΟ του κ. Σπύρου Φλογαΐτη – «Νομοθετικές ρυθμίσεις στο Αζερμπαϊτζάν» (στην οποία δήλωνε ότι εργαζόταν ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος και την είχε χρηματοδοτήσει) και το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου».
- «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό» με ιδρυτικά μέλη τους κυρίους Γιάννη Μπουτάρη και Σπύρο Βούγια.
- «Αρκτούρος», πρόεδρος του οποίου υπήρξε ο κ. Γ. Μπουτάρης.