Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Περικοπές και στη ΔΕΗ

Σε υπερωρίες, προμήθειες και αποζημιώσεις για εκτός έδρας μετακινήσεις θα επικεντρωθεί εφέτος το πρόγραμμα περικοπής του κόστους στη ΔΕΗ, ανέφεραν απόψε στο ΑΠΕ στελέχη της διοίκησης της εταιρίας, διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση δεν έχει λάβει επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών για μείωση μισθών.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι μισθοί στη ΔΕΗ μειώθηκαν πέρυσι δύο φορές και τα ποσοστά μείωσης κυμαίνονται από 17 έως 53 % με τις υψηλότερες απώλειες να εντοπίζονται στα στελέχη και τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύσκεψη.

Σήμερα εξάλλου πραγματοποιείται συνάντηση της διοίκησης με τους συνδικαλιστές των Ελλληνικών Πετρελαίων, για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον όμιλο.


i-reportergr.
Read more...

Υπερψηφίστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εστιάζεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω και της θέσπισης αυστηρών ποινών κάθειρξης για τη μη καταβολή ΦΠΑ, αλλά και ανασυγκρότησης των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών.


Απαντώντας στις αιτιάσεις των εκπροσώπων των μικρομεσαίων, που κατηγόρησαν τους συντάκτες του νομοσχεδίου για «αυστηρότητα αναντίστοιχη της κατάστασης στην αγορά», αλλά και ενστάσεων ακόμα και από κοινοβουλευτικά του ΠΑΣΟΚ («αυστηρότητα ναι, αλλά όχι και με ποινές εμπόρων ναρκωτικών», παρατήρησε ο Κώστας Γείτονας), η εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Έλενα Παναρίτη, σημείωσε πως η αρχή της αναλογικότητας στις ποινές δεν θα πρέπει να εξετάζεται μονάχα σε σχέση με άλλου είδους παρανομίες, αλλά και σε διακρατικό επίπεδο, αναφορικά με την ένταση ομοειδών προβλημάτων.

«Οι νόμοι στην Κολομβία για ένα γραμμάριο κοκαΐνης είναι ασύλληπτα δεινότεροι σε σχέση μ'Α αυτούς στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι αναλογικά σωστό, γιατί εκεί σκοτώνονται άνθρωποι στον πόλεμο των ναρκωτικών. Η Ελλάδα σήμερα, αντιμετωπίζει μια φοροδιαφυγή 15 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, τη στιγμή που βρίσκεται στην χειρότερη ύφεση», υπενθύμισε η κ. Παναρίτη.

«Έχουμε αναλογιστεί ότι το μεγάλο κομμάτι της φοροδιαφυγής είναι αυτό που δεν δηλώνεται και όχι αυτό που αφορά την μη υποβολή ΦΠΑ;», αντείπε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ). «Φτιάξτε όποιον καινούργιο μηχανισμό θέλετε. Μπορείτε να έχετε έξω από κάθε μικρή επιχείρηση έναν εφοριακό που να ελέγχει αν κόβεται ή όχι το παραστατικό; Θα πρέπει να πειστούν οι άνθρωποι πως τους συμφέρει και αυτό δεν γίνεται μόνον με ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά με εύχρηστο και απλό φορολογικό σύστημα», υποστήριξε.

«Η διαδικασία για πάταξη της φοροδιαφυγής, προϋποθέτει τρία πράγματα: Απλούστευση, απλούστευση και απλούστευση», σημείωσε και ο Δημ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο, εναντιωνόμενο μεταξύ άλλων, στην μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις Α.Ε. από το 24% στο 20%» και στην «ασυλία των οφ σορ που κατέχουν ακίνητα και είναι συνδεδεμένα με ναυτιλιακές εταιρείες».

«Σταδιακά στην Ε.Ε. ο φορολογικός συντελεστής του μεγάλου κεφαλαίου μειώνεται και αυξάνεται ταυτόχρονα η έμμεση φορολογία στα λαϊκά εισοδήματα», παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Στο όνομα της προστασίας της επιχειρηματικότητας, θα καταλήξουμε να μηδενίσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Αυτή η αλληλουχία δεν θα σταματήσει πουθενά. Θα υπάρχει στη χώρα μας μια έρημος φορολογικών και υπόλοιπων δικαιωμάτων, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε ο βουλευτής.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνεχείς αναδιπλώσεις σε ό,τι αφορά την φορολόγηση και την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ» και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο, αν και εμπεριέχει θετικές διατάξεις και προθέσεις (όπως η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις, ή ο συμψηφισμός χρεών και απαιτήσεων προς το Δημοσίου), καταλήγει με τις διαδικασίες που θεσπίζει να υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους. «Δεν υπήρξε εκ μέρους της κυβέρνησης, ούτε μία αλλαγή σε άρθρο του νομοσχεδίου, παρά την πληθώρα παρατηρήσεων εκ μέρους των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων» διαμαρτυρήθηκε ο Γιάννης Βρούτσης.

«Η κυβέρνηση με τον πανικό που της προκαλούν οι εξελίξεις στη ροή των εσόδων, δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο ελεγκτικό σώμα, του οποίου οι υπερεξουσίες θα εξελιχθούν σε μια νέα διεφθαρμένη υπηρεσία, που θα εκβιάζει τον πολίτη με πολύ μεγάλη άνεση» παρατήρησε η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη. «Ενώ η κυβέρνηση λέει πως θα καταργήσει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καθιστά την λειτουργία του ακόμα πιο προβληματική. Με δεδομένο ότι τα αδικήματα γίνονται αυτόφωρα, δεν θα μπορέσετε να το αντέξετε» προειδοποίησε την κυβέρνηση, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

«Κάποιοι θέλουν και την πίττα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο. Συναγωνίζονται σε ατάκες για δήθεν «χαράτσι», «φοροκυνηγητό» κλπ. Εμείς θέλουμε καθαρές κουβέντες: Το πάρτι σε βάρος των φορολογικών υποζυγίων και των συνεπών φορολογούμενων, πρέπει να πάρει τέλος», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς.

Απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Κουσελάς αντέταξε πως το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην πρόληψη της φοροδιαφυγής και όχι στην καταστολή της. «Στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπήρξαν ακρότητες και υπερβολές, όσον αφορά την ερμηνεία διατάξεων. Είπαν κάποιοι πως για ένα ευρώ ή για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης, φτάνει κανείς στο αυτόφωρο. Μέχρι 15.000 ευρώ δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Και για το εισόδημα και για το ΦΠΑ, μέχρι και 75.000 ευρώ, για να πάει κάποιος σε αυτόφωρο, υπάρχει ολόκληρη διαδικασία. Το ποινικό μέρος ακολουθεί την εκδίκαση στα φορολογικά δικαστήρια. Ας μην προστρέχουμε λοιπόν σε υπερβολές», συνέστησε ο κ. Κουσελάς.

Από την άλλη, ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθύμισε πως «από τους 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 725.000 δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο» και πως «κάθε χρόνο χρειαζόμαστε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τις δαπάνες μας».

«Χρειαζόμαστε μια δημοσιονομική αυτοδυναμία που σήμερα δυστυχώς δεν την έχουμε. Με Μνημόνιο ή χωρίς Μνημόνιο, όσο τα έσοδα υστερούν σε σχέση με τις δαπάνες ή θα πρέπει να κόβουμε διαρκώς δαπάνες ή θα πρέπει να πατάσσουμε την φοροδιαφυγή και να διευρύνουμε την φορολογική βάση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουσελάς.

i-reportergr.
Read more...

Στο στόχαστρο όλων ο «Τσάρος»

Μπαράζ αντιδράσεων για το φορολογικό


http://img.protothema.gr/1AD23F869DDC8A2E1BF214A1E10ABC53.jpg
Ερώτηση προς τους υπουργoύς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή σχετικά με τις δραστικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των αστυνομικών υπηρεσιών συνυπογράφουν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους, εξαιτίας της δεινής κατάστασης στην οποία μας οδήγησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών, στην κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητη δραστική περικοπή των λειτουργικών-επιχειρησιακών δαπανών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο αγώνας για περιστολή της σπατάλης και των υπερβολών σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να οδηγήσει στην υποβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και της αξιοπιστίας των μονάδων της ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα να διογκώνεται η εγκληματικότητα και οι πολίτες να αισθάνονται, όλο και περισσότερο, ανασφαλείς».

»Οι περικοπές δαπανών για τη συντήρηση των οχημάτων, την επισκευή των ζημιών, την αδυναμία τροφοδοσίας με καύσιμα για την κίνηση των οχημάτων και τη θέρμανση των υπηρεσιών και, τέλος, τις σοβαρές ελλείψεις στην κάλυψη των αναλώσιμων υλικών και ειδών ατομικής προστασίας για μονάδες, όπως η ΔΙ.ΑΣ., καθιστούν τόσο τον προγραμματισμό όσο και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της αστυνομίας προβληματική και σε κάθε περίπτωση επηρεάζουν το αξιόμαχο των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.».

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και πολλές Ενώσεις Αστυνομικών σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται έντονα, γιατί ένας μεγάλος αριθμός περιπολικών και μηχανών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας λόγω βλαβών και έλλειψης δυνατότητας αποκατάστασης» επισημαίνεται στην ερώτηση, η οποία καταλήγει: «Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να ενισχυθεί η Ελληνική Αστυνομία με τους αναγκαίους πόρους για την κανονική και αξιόμαχη λειτουργία των υπηρεσιών και για την αποκατάσταση της επιχειρησιακής της ετοιμότητας κοντά στους πολίτες;».

Οι βουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση είναι οι εξής: Καρύδης Δημήτριος, Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα, Δαμιανάκης Ευτύχης, Κυριακοπούλου Μαρία, Βλατής Ιωάννης, Οικονόμου Αθανάσιος, Κατρίνης Μιχάλης, Μανωλάκης Άγγελος, Μοσχόπουλος Σπυρίδων, Αρβανιτίδης Γεώργιος, Τσόνογλου Βασιλική, Μίχος Λάμπρος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Βούρος Ιωάννης, Κεφαλίδου Χαρά, Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας, Περλεπέ - Σηφουνάκη Κατερίνα, Οικονόμου Παντελής, Σκραφνάκη Μαρία, Τόλκας Άγγελος.

Την ίδια ώρα, σκληρή κριτική στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ανέφερε πως «δεν συμμετέχουμε στο κίνημα “Δεν Πληρώνω”, αλλά στο κίνημα “Πληρώνω και Ξαναπληρώνω”. Με βούρδουλα και μαστίγιο δεν φτιάχνεις συνεπείς φορολογούμενους, αλλά κατασκευάζεις φοβισμένους ανθρώπους».

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Read more...

Νεκρός και ο δεύτερος αστυνομικός

Μετά το μακελειό στο Ρέντη


http://img.protothema.gr/49F4DA512DA019185AAD8125C7BBCCBC.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο νεκροί αστυνομικοί και δύο τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της άγριας συμπλοκής που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Ρέντη.

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, άφησε την τελευταία το πνοή και ο δεύτερος αστυνομικός που είχε δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι. Νωρίτερα, κατέληξε στο κρατικό Νίκαιας ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που δέχτηκαν επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο αστυνομικοί που εξέπνευσαν ήταν 22 ετών.

Εκτός κινδύνου είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι άλλοι δύο ένστολοι.

Όλα ξεκίνησαν δέκα λεπτά πριν τις επτά όταν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ προσπάθησαν να ελέγξουν ένα ύποπτο τζιπ μάρκας VOLVO στον παράδρομο της εθνικής στο ύψος του Ρέντη. Λίγο νωρίτερα είχαν πάρει σήμα ότι οι επιβαίνοντες του οχήματος το οποίο όπως διαπιστώθηκε είχε κλαπεί, είχαν εμπλακεί σε ληστεία περιπτέρου στο Μενίδι. Ο οδηγός του τζιπ όμως όχι μόνο αγνόησε το σήμα αλλά πάτησε γκάζι και προσπάθησε να εξαφανισθεί με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη.

Δύο από τους επιβαίνοντες του οχήματος, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν, άνοιξαν τα παράθυρα, σήκωσαν τα καλάζνικοφ και άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών. Στη συνέχεια οι δράστες κατάφεραν να χαθούν στα στενά της περιοχής.

Λίγο μετά τις οχτώ το βράδυ, εντοπίστηκε στην περιοχή του Ρέντη το τζιπ των δράστων.Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν και τα όπλα με τα οποία πυροβόλησαν τους αστυνομικούς.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, από την Άγκυρα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής δήλωσε συγκλονισμένος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, τα καλάσνικοφ και ο τρόπος που οι δράστες τα χρησιμοποίησαν «οδηγούν σε ενδείξεις πολύ σοβαρές, καθώς χρησιμοποιούνται και από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και από την τρομοκρατία».

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό κ. Όθωνα και με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Οικονόμου, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Νίκαια, στο νοσοκομείο. Παρακολουθούμε από κοντά όλες αυτές τις εξελίξεις. Θέλω να σας πω ότι προσωπικά αισθάνομαι συγκλονισμένος γιατί είναι ένας κύκλος αίματος που φαίνεται ότι κάποιοι επιθυμούν να τον συνεχίσουνε», ανέφερε.

Την Τετάρτη οι αστυνομικοί, με μια συμβολική κίνηση, θα κάνουν για πρώτη φορά στάση εργασίας από τις 12 έως τις 12.30 στη μνήμη των δυο δολοφονημένων αστυνομικών και ως μήνυμα στη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το τι συμβαίνει μες στο σώμα.

Από τη στάση εξαιρούνται όσοι ασχολούνται με επείγοντα περιστατικά




ΣΚΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Γεώργιος, 22 ετών, κατετάγη στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας την 01/07/2009 και υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής



ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗΣ Ιωάννης, 23 ετών, κατετάγη στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας την 19/10/2008 και υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής.
















Read more...

Περιορισμό επιδομάτων στο Δημόσιο προτείνει η μελέτη για το ενιαίο μισθολόγιο

Στάλθηκε και στην ΑΔΕΔΥ

Οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης
Οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Στη δημοσιότητα δόθηκε η μελέτη-έκθεση της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που συνέστησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στους μισθούς του Δημοσίου, η οποία θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να μισθοδοτηθούν 768.000 δημόσιοι υπάλληλοι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Βάσει της έρευνας, που στάλθηκε ήδη στην ΑΔΕΔΥ, δεκάδες ειδικά επιδόματα παίρνουν το δρόμο του... αρχείου για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους.

«Στο μελλοντικό μισθολόγιο βασική αλλαγή πιθανά αποτελεί ο περιορισμός των επιδομάτων ώστε να αμβλυνθεί και αποκατασταθεί σε ορθολογικότερα επίπεδα η σχέση με τους βασικούς μισθούς και των συνολικών αποδοχών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι καθώς και να απλοποιηθεί η δομή του, να μειωθεί το διαχειριστικό κόστος παρακολούθησης και εφαρμογής του και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της νέας δημοσιονομικής πολιτικής» αναφέρεται στην έκθεση.

Πάντως δικαίωση θα θεωρήσει προφανώς η ΑΔΕΔΥ -που επανειλημμένα έχει ζητήσει να μην στοχοποιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα βάσει ανακριβών τις περισσότερες φορές στοιχείων- ότι στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι δεν είναι δυνατή η ανάδειξη της μέσης αμοιβής και της συνολικής μισθολογικής δαπάνης ως των βασικών προβλημάτων στη λειτουργία του Δημοσίου.

Αναλυτικότερα, στα κεντρικά συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι «δεν είναι δυνατή η ανάδειξη της μέσης αμοιβής και της συνολικής μισθολογικής δαπάνης ως των βασικών προβλημάτων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Τα ίδια συγκριτικά στοιχεία υποδεικνύουν την ανάγκη εξορθολογισμού σε τομείς πέραν της μισθολογικής δαπάνης και χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το μέγεθος της απασχόλησης».

Τα βασικά ζητήματα για το δημόσιο τομέα, προστίθεται στην έκθεση, παραμένουν: α) η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα (δηλαδή η βελτιστοποίηση της σχέσης κόστους-αποτελέσματος) και β) η καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση δημοσίων πόρων -πέραν της μισθολογικής δαπάνης.

Στις επισημάνσεις της μελέτης αναφέρεται ακόμη:

α) ότι το μέγεθος της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα συμβαδίζει με το αντίστοιχο μέγεθος των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, ειδικά της ΕΕ. Τονίζεται ωστόσο ότι «το μέγεθος της απασχόλησης δεν αποτελεί από μόνο του ένδειξη «μικρού» ή «μεγάλου» δημόσιου τομέα, στο βαθμό που δεν συνυπολογίζει παράγοντες όπως την αποτελεσματικότητα ή παραγωγικότητα της εργασίας ή την επιλεχθείσα πολιτική εμπλοκής του κράτους στην οικονομική ζωή».

β) η μισθολογική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ συμβαδίζει με την αντίστοιχη των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών (ειδικά της ΕΕ) αν και είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

γ) η μέση αμοιβή των απασχολούμενων στον ελληνικό δημόσιο τομέα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα μέσα ευρωπαϊκά μεγέθη, ωστόσο η αξία της συγκεκριμένης διαπίστωσης περιορίζεται από την αδυναμία σύγκρισης της αποτελεσματικότητας των δημόσιων τομέων μεταξύ των χωρών.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι μεγαλύτερες αμοιβές - από πλευράς τακτικών προβλεπόμενων αμοιβών, δηλαδή βασικός μισθός, κίνητρο απόδοσης και επιδόματα- δίδονται στο υπουργείο Οικονομικών και ακολουθούν το υπουργείο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Η αμοιβή ενός νεοδιόριστου στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται γύρω στο 40% πάνω από τα μέσο όρο των υπουργείων και για έναν με 33 χρόνια υπηρεσίας στο 55-64% πάνω από το μέσο όρο.

Στα άλλα δύο υπουργεία, δηλαδή το Εσωτερικών και Δικαιοσύνης οι αμοιβές υπερβαίνουν το 8-12% και 7-14% αντίστοιχα από την κατηγορία ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) μέχρι την κατηγορία ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) για τους νεοδιορισμένους.

Οι χαμηλότερες αμοιβές, σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία, δίδονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για το πολιτικό προσωπικό, κατά 20%, στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κατά 15% και στο υπουργείο Παιδείας κατά 19%, από το μέσο όρο.

Επίσης, όπως σημειώνεται το 50% των υπαλλήλων λαμβάνει το ποσό των 1.639 ευρώ, ενώ μόλις το 0,4% πληρώνεται με ποσό 5.856 ευρώ.

Τονίζεται δε ότι η μισθολογική δαπάνη του τακτικού προϋπολογισμού το 2010 μειώθηκε κατά 11% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και πως η μεταβολή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο και δευτερευόντως στη μείωση της απασχόλησης, δηλαδή της αποχώρησης 53.000 υπαλλήλων.

Στην έκθεση, επιπλέον, γίνεται αναλυτική αποτύπωση του αριθμού εργαζομένων ανά τομέα του δημοσίου, θα αναλύονται οι μισθολογικές διαφορές και θα προτείνεται η ανακατανομή του προσωπικού στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να γίνουν οι μετατάξεις και οι μετακινήσεις που θα ενισχύσουν τις υποστελεχομένες υπηρεσίες.

Το περιεχόμενο της μελέτης

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των δύο υπουργείων, αντικείμενο της μελέτης, που στάλθηκε και στην ΑΔΕΔΥ, είναι η ανάλυση των υφιστάμενων στοιχείων αναφορικά με τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα, τη διάρθρωση των αμοιβών, καθώς και η παρουσίαση πρακτικών άλλων χωρών ως προς το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα.

Το παρόν κείμενο αποτελεί προσχέδιο, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί με την ενσωμάτωση της επεξεργασίας δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από τη μισθοδοσία του Μαρτίου 2011, τα οποία θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της Κεντρικής Διοίκησης.

Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων, η έρευνα παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο αμοιβών στο Δημόσιο, επικεντρώνεται στην μακροοικονομική ανάλυση της απασχόλησης και των αποδοχών στο δημόσιο τομέα χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα μισθοδοσίας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και κάνει σύγκριση με τις δαπάνες και τα μισθολογικά συστήματα άλλων χωρών.

Επιπλέον, γίνεται παρουσίαση της δυναμικής της απασχόλησης στο Δημόσιο, καθώς και των εκτιμήσεων της μισθολογικής δαπάνης για την περίοδο 2011 - 2013.

Οι κυριότερες πηγές δεδομένων και στοιχείων για την εκπόνηση της μελέτης είναι διαθέσιμα δεδομένα από τη βάση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στοιχεία της μισθολογικής δαπάνης του ΓΛΚ, στοιχεία από το πλαίσιο διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών και στοιχεία από τη μελέτη για το γενικό μισθολόγιο του υπουργείου Εσωτερικών του 2002 από το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι, το προσχέδιο της μελέτης συντάχθηκε από ανεξάρτητους Συμβούλους σε συνεργασία με ομάδα εργασίας στελεχών από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στους μισθούς του δημοσίου, συγκριτικά με την υπάρχουσα διεθνή εμπειρία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δύο αστυνομικοί νεκροί και άλλοι δύο τραυματίες σε συμπλοκή στου Ρέντη

Τους «γάζωσαν» με καλάσνικοφ

Εκτεταμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη
Εκτεταμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δύο αστυνομικοί 22 έως 23 ετών, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών ανδρών της ομάδας της ΔΙΑΣ με κακοποιούς στη λεωφόρο Κηφισού, στο ύψος της Λαχαναγοράς Ρέντη, στις 18:50 το απόγευμα της Τρίτης.

Ο ένας αστυνομικός, σοβαρότατα τραυματισμένος στο κεφάλι, έχασε τη ζωή του λίγο μετά τη συμπλοκή με τους κακοποιούς. Ο δεύτερος, επίσης με τραύματα στο κεφάλι, παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, κατέληξε περίπου στις 10:00 το βράδυ.

Σοβαρά, αλλά πιθανόν εκτός κινδύνου, είναι ο τρίτος αστυνομικός, ενώ ελαφρά στο πόδι τραυματίστηκε ο τέταρτος.

Το συμβάν έγινε δίπλα στη συμβολή των οδών Περικλέους και Παντελή Νικολαΐδη.

Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ καταδίωκαν κλεμμένο ΙΧ, μάρκας Volvo, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα ύποπτα για ληστεία, λίγη ώρα νωρίτερα στη λεωφόρο Δημοκρατίας 337 στο Μενίδι.

Ξαφνικά δύο από τους επιβάτες του αυτοκινήτου άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλι εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά, και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Βολές από τους πυροβολισμούς των δραστών δέχθηκαν τέσσερις ακόμη αστυνομικοί, δύο στα κράνη και δύο στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους, χωρίς να τραυματισθούν.

Κάτοικος της περιοχής, σε ερώτηση αν είδε το γεγονός απάντησε ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο σπίτι του και έπεσε στο πάτωμα ακούγοντας τους πυροβολισμούς.

«Δεν σταμάτησαν να ρίχνουν. Έριξαν πάρα πολλές φορές, σχεδόν επί 10 δευτερόλεπτα πυροβολούσαν συνεχώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Το κλεμμένο Volvo βρέθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ στην οδό Παλαιολόγου στου Ρέντη. Εντός του οχήματος, που είχε κλεμμένες πινακίδες, βρέθηκε ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, με τον οποίο, πιθανότητα, οι δράστες «γάζωσαν» τους αστυνομικούς.

Το όχημα θα εξεταστεί για αποτυπώματα και άλλα στοιχεία, τα οποία πιθανώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δράστες, ενώ και το όπλο θα σταλεί για βαλλιστική εξέταση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής είχε προγραμματισμένο δείπνο με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι στην Άγκυρα το οποίο διακόπηκε.

Αμέσως ο κ. Παπουτσής μετέβη στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα όπου έχει ανοιχτή επικοινωνία με τον υφυπουργό Μ.Όθωνα και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.Λ.Οικονόμου προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών και την υγεία των τραυματιών.

Οι κ.κ. Όθωνας και Οικονόμου, καθώς και ο γενικός γραμματέας Γρ.Τασούλας βρίσκονται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, προκειμένου να έχουν άμεση ενημέρωση από τους γιατρούς.

Την οδύνη του για το θάνατο των δυο αστυνομικών, εξέφρασε από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ο κ. Όθωνας. «Η αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας είναι μια καθημερινή μάχη. Ενέργειες όπως η σημερινή δεν πτοούν κανέναν. Αντίθετα μεγαλώνουν την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας για την αντιμετώπισή τους», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα, από την Άγκυρα, με αεροσκάφος που του παραχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, ακυρώνοντας συνάντηση που θα είχε την Τετάρτη με τον κ. Αταλάι.

Σε δήλωσή του από την Άγκυρα, ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση ή οργανωμένο έγκλημα.

«Είτε οι δράστες προέρχονται από το χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, είτε από το χώρο της τρομοκρατίας έχουν επιλέξει τη συνέχιση του κύκλου του αίματος» είπε ο κ. Παπουτσής στη ΝΕΤ.

«Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες, αλλά η χρήση των καλάσνικοφ οδηγεί σε συμπεράσματα όπου αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να τα επιβεβαιώσει, οδηγεί όμως σε ενδείξεις πολύ σοβαρές, γιατί καλάσνικοφ χρησιμοποιούν και οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος και η τρομοκρατία. Γι αυτό, το επαναλαμβάνω, ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα μέχρι να βρεθούν όλες οι ενδείξεις εκείνες οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα» πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

«Μέχρι τότε όμως εκείνο το οποίο έχω να πω εγώ είναι ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για αυτό το έγκλημα. Γιατί είναι έγκλημα αυτό το οποίο συνέβη. Χάθηκε η ζωή ενός ανθρώπου. Και φοβάμαι ότι κινδυνεύουν και όλοι οι αστυνομικοί οι οποίοι αυτή τη στιγμή δίνουν τη μάχη τους για την προστασία των πολιτών» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Από τη ΝΔ, ο υπεύθυνος τομέαρχης Θανάσης Νάκος εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για το χαμό των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και ειλικρινείς ευχές για άμεση αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών.

«Η άνανδρη δολοφονία ενός αστυνομικού και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων τριών, την ώρα που εκτελούσαν το καθήκον τους, περιφρουρώντας την ασφάλεια των συμπολιτών μας, προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό» είπε ο κ. Νάκος.

«Αν και δεν είναι η κατάλληλη ώρα για τον καταλογισμό ευθυνών, ίσως θα πρέπει το σημερινό τραγικό περιστατικό να αφυπνίσει την κυβέρνηση, η οποία με τη συνεχή απαξίωση της λειτουργίας και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει αποθρασύνει τα κάθε λογής εγκληματικά στοιχεία, παίζει κορώνα-γράμματα τις ζωές των Ελλήνων αστυνομικών και θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας των πολιτών» πρόσθεσε ο τομεάρχης της ΝΔ.

«Η γκανγκστερική ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που σωρηδόν έχουν πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προηγουμένως, είναι μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος (τρομονόμοι, κάμερες κ.ά.), ενώ την ίδια ώρα οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τα διάφορα κέντρα που συνδέονται με αυτό αλωνίζουν. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι και σε αυτό τον τομέα ταξική» αναφέρει το ΚΚΕ και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού και εύχεται την ανάρρωση των τριών τραυματισμένων αστυνομικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα «κερδοσκοπικά παιχνίδια» στο ΧΑ με την υπόθεση Εθνικής-Alpha...



Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία, υπήρξαν κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο με αφορμή τις συζητήσεις για πιθανή συγχώνευση Εθνικής-Alpha.

Με εντολή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννης Σακελάκος διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το... θέμα των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις μετοχές των δύο τραπεζών.

Για το ίδιο θέμα έχει διατάξει έρευνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προσδιορίζοντας το επίμαχο διάστημα από 18 έως 21 Φεβρουαρίου, οπότε και έγινε η προσέγγιση της Εθνικής στην Alpha, με εμπιστευτικές συζητήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι τιμές των μετοχών της Alpha παρουσίασαν αύξηση 33% ενώ της Εθνικής 18%.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος έχει εντολή να εντοπίσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως αυτό της «αξιοποίησης πληροφοριών».

Το αδίκημα μετατρέπεται σε κακούργημα εάν από τη διάπραξή του προκύπτει όφελος των δραστών πάνω από 100.000 ευρώ.
NEA


Read more...

Οι νέες ποινές για φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμα...



Αναλυτικό σημείωμα με τις ποινές που προβλέπει η νέα φορολογική νομοθεσία για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ή φοροδιαφεύγουν συνέταξε το υπουργείο Οικονομικών.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως, ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά με... χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών από τότε που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου ίσου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Δηλαδή για χρονικό διάστημα 20 μηνών από τότε που παρήλθε χρόνος 4 μηνών από την ημερομηνία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα (Παράδειγμα: χρέος που έγινε ληξιπρόθεσμο την 31-1-2011. Από την 1-6-2011 αρχίζει να «μετράει» το 20μηνο του αυτοφώρου που λήγει στις 28-3-2012).

Αυξάνονται οι ποινές:

• Μέχρι 5.000 ευρώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα

• Από 5.000 - 10.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση έως 1 έτος.

• Από 10.000 - 50.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση 6 τουλάχιστον μήνες.

• Από 50.000 έως 150.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση 1 τουλάχιστον έτος.

• Από 150.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται φυλάκιση 3 τουλάχιστον έτη.

Aν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό, η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη.

Πώς ασκείται η ποινική δίωξη

Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου υποβάλει αίτηση με πίνακα χρεών προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου, ο οποίος ασκεί την ποινική δίωξη. Αν δεν υποβληθεί τέτοια αίτηση, δεν ασκείται ποινική δίωξη.

Αν η αίτηση υποβληθεί μέσα στο χρονικό διάστημα των 20 μηνών που το αδίκημα είναι αυτόφωρο, ο εισαγγελέας κρίνει κατά πόσο θα τον παραπέμψει να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία δηλαδή χωρίς καμμία προδικασία στο ακροατήριο του μονομελούς ή του τριμελούς πλημμελειοδικείου, ανάλογα, συνήθως σε δικάσιμο μετά από 15 ημέρες.

Αν υποβληθεί αίτηση, αλλά έχει παρέλθει το 20μηνο του αυτοφώρου, τότε ο εισαγγελέας εάν δεν διατάξει προανάκριση, μπορεί να παραπέμψει τον κατηγορούμενο με κλητήριο θέσπισμα απευθείας στο ακροατήριο.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος, εφόσον από την παράλειψη ή των ανακρίβεια της δήλωσης δεν αποδόθηκε ο οφειλόμενος φόρος.

• Μέχρι 15.000 ευρώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα.

• Από 15.000 - 150.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.

• Από 150.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη.

Χρόνος τέλεσης του αδικήματος αυτού είναι το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, δηλαδή στα πλημμελήματα 20 μήνες και στα κακουργήματα 5 χρόνια από τότε που παρέλειψε να υποβάλει ή υπέβαλε ανακριβή δήλωση.

Πώς ασκείται η ποινική δίωξη

Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή της υπηρεσίας που διενήργησε τον έλεγχο (π.χ. ΣΔΟΕ, ΔΕΚ ή ΠΕΚ) ή Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Φορολογικών Ελέγχων καλεί το φορολογούμενο σε διοικητική επίλυση της διαφοράς.

Αν ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, η ποινική δίωξη δεν αρχίζει προτού να τελεσιδικήσει η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.

Αν δεν ασκηθεί προσφυγή, η ποινική δίωξη αρχίζει μόλις περάσουν 60 ημέρες για την άσκησή της.

Εξαιρετικά, στα κακουργήματα αυτής της περίπτωσης, ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος μπορεί να παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης, χωρίς δηλαδή να αναμένεται τελεσίδικη απόφαση από τα διοικητικά δικαστήρια ή ακόμη και χωρίς να παρέχεται δυνατότητα συμβιβασμού στο φορολογούμενο.

Και αυτό γιατί οι διαφορές που ανακύπτουν στη φορολογία του εισοδήματος είναι πολύπλοκες και σύνθετες και δεν επιτρέπουν συνήθως τη διεξαγωγή ποινικής δίκης, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί από τα διοικητικά (φορολογικά) δικαστήρια, η διαφορά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όμως, όταν κατά την κρίση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η διαφορά ως προς το φορολογικό της κομμάτι είναι απλή και το αδίκημα που έχει τελεστεί τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, δηλαδή ο φόρος που δεν αποδόθηκε υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, ο Εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης, οπότε, επειδή πρόκειται για κακούργημα, μπορούν να εφαρμόζονται τα εξής:

• Αν δεν έχει παρέλθει η πενταετία του διαρκούς και αυτοφώρου από τότε που δεν υπέβαλε ή υπέβαλε ανακριβή δήλωση, ο αρμόδιος Εισαγγελέας πρωτοδικών μπορεί να εκδώσει ένταλμα σύλληψης.

• Ο συλληφθείς οδηγείται στον Εισαγγελέα το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από τη σύλληψή του.

• Αν κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανώς να διαπράξει και άλλα εγκλήματα μπορεί να διαταχθεί η προσωρινή του κράτηση (προφυλάκιση).

• Ακολούθως, διατάσσεται τακτική ανάκριση. Κατά τα λοιπά, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικαιοσύνης προκειμένου περί κακουργημάτων.

• Αν έχει παρέλθει η 5ετία του αυτοφώρου, ακολουθείται η ίδια διαδικασία πλην του εντάλματος σύλληψης από τον Εισαγγελέα.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟΝ ΦΠΑ

Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.

• Από 1 - 3.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 10 ημερών.

• Από 3.000 - 75.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.

• Από 75.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη.

Χρόνος τέλεσης του αδικήματος είναι το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, δηλαδή στα πλημμελήματα 20 μήνες και στα κακουργήματα 5 χρόνια από τότε που δεν απέδωσε ή απέδωσε ανακριβώς Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. κ.λπ.

Πώς ασκείται η ποινική δίωξη

Στα κακουργήματα η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται από το όργανο που έκανε τον έλεγχο αμέσως, χωρίς να παρέχεται προθεσμία για συμβιβασμό και ανεξάρτητα αν αυτός ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά (φορολογικά) δικαστήρια. Κατά τα λοιπά, ακολουθείται η ίδια διαδικασία (ανάλογα με το εάν έχει παρέλθει ή όχι ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος ως αυτοφώρου), που ακολουθείται και στα κακουργήματα του εισοδήματος.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται αμέσως και στα πλημμελήματα των αδικημάτων αυτών, όταν ο έλεγχος με βάση τον οποίο διαπιστώθηκαν είχε διαταχθεί για την ημερομηνία που διενεργήθηκε, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Στις άλλες περιπτώσεις των πλημμελημάτων δηλ. όταν το αδίκημα διαπιστώθηκε με τους κοινούς ελέγχους που διενεργούνται, η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται μέσα σε ένα μήνα αφού περάσουν οι 60 ημέρες για το διοικητικό συμβιβασμό της διαφοράς.

Στα πλημμελήματα, αν η ποινική δίωξη ασκηθεί μέσα στο χρόνο του αυτοφώρου (20 μήνες), ο εισαγγελέας κρίνει κατά πόσο θα τον παραπέμψει να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία δηλαδή χωρίς καμμία προδικασία στο ακροατήριο του μονομελούς ή του τριμελούς πλημμελειοδικείου, ανάλογα, συνήθως σε δικάσιμο μετά από 15 ημέρες.

Αν έχει παρέλθει το 20μηνο του αυτοφώρου, τότε ο εισαγγελέας εάν δεν διατάξει προανάκριση, μπορεί να παραπέμψει τον κατηγορούμενο με κλητήριο θέσπισμα απευθείας στο ακροατήριο.

ΕΙΚΟΝΙΚΑ - ΠΛΑΣΤΑ - ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ

Ο χαρακτήρας του αδικήματος παραμένει στιγμιαίος.

• Από 1 - 3.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών.

• Από 3.000 - 150.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.

• Από 150.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη.

Πώς ασκείται η ποινική δίωξη

Στα πλημμελήματα, η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται μέσα σε 1 μήνα από την πάροδο άπρακτης της προθεσμίας διοικητικού συμβιβασμού, ανεξάρτητα αν ασκήθηκε προσφυγή στα διοικητικά (φορολογικά) δικαστήρια.

Στα κακουργήματα, η ποινική δίωξη ασκείται αμέσως, χωρίς να του παρέχεται προθεσμία για συμβιβασμό και ανεξάρτητα από το αν έχει ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά (φορολογικά) δικαστήρια.

Κατά τα λοιπά ακολουθείται η διαδικασία για τα μη αυτόφωρα πλημμελήματα και κακουργήματα.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Στα αδικήματα των παρακρατούμενων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. κ.λπ.), αν η κατακράτηση των οφειλόμενων φόρων δεν υπερβαίνει το ένα έτος και καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι, ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται. Επίσης, αν αυτός καταβάλει μετά τη συμπλήρωση έτους, αλλά προτού λήξει η διαδικασία του ποινικού δικαστηρίου στον πρώτο βαθμό, του επιβάλλεται ποινή μειωμένη.

2. Στα αδικήματα του εισοδήματος και των παρακρατούμενων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. κ.λπ.) λαμβάνεται υπόψη για την επιμέτρηση της ποινής ως επιβαρυντικός παράγοντας, η διάρκεια της απόκρυψης ή της παρακράτησης.

3. Στα πλημμελήματα χωρεί μετατροπή ή αναστολή της ποινής, εφόσον διαπράττονται για πρώτη φορά. Δεν χωρεί μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής. Η μετατροπή της ποινής, στις περιπτώσεις που αυτό γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ και ανώτατο τα 100 ευρώ (αντί 3 ως 100 ευρώ που ισχύει σήμερα).

4. Η διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν αρχίζει, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη έχει κατά του Δημοσίου βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο επρόκειτο να ασκηθεί η ποινική δίωξη.

5. Στα κακουργήματα λαμβάνεται υπόψη για τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης, η καταβολή από τον κατηγορούμενο των οφειλομένων φόρων, τελών ή εισφορών με τις κάθε είδους προβλεπόμενες προσαυξήσεις, τέλη και πρόστιμα επί αυτών.
enet.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS


Read more...

Παραιτήθηκε ο γερμανός υπουργός Άμυνας

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας ανακοινώνει την παραίτησή του.
Παρελθόν από την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί ο υπουργός Άμυνας Καρλ Τέοντορ Τσου Γκούτενμπεργκ, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε όταν ανακαλύφθηκε ότι έχει «κλέψει» αποσπάσματα της διδακτορικής του διατριβής από άλλες πηγές.

Ο Γκούτενμπεργκ, ανερχόμενο αστέρι στο συντηρητικό μπλοκ της γερμανίδας καγκελαρίου, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, λίγες ημέρες αφότου είχε αποποιηθεί οριστικά τον τίτλο του «διδάκτορα».

Ο Γκούντενμπεργκ, φωτογενής πολιτικός και αγαπημένος του γερμανικού Τύπου, είχε παραδεχθεί προ ημερών ότι έκανε κάποια «σοβαρά λάθη» κατά τη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής το 2007, ωστόσο επέμεινε ότι δεν υπήρχε «σκοπιμότητα».

Αποποιήθηκε οριστικά τον τίτλο του «διδάκτορα», όμως οι πιέσεις δεν υποχώρησαν και μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφος ο Γκούτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του ως υπουργός Άμυνας.

Η παραίτησή του έχει επιδοθεί επίσημα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε ταχθεί την περασμένη εβδομάδα ανοιχτά στο πλευρό του Γκούτενμπεργκ για το σκάνδαλο που βαφτίστηκε «copygate», τονίζοντας ότι τον διόρισε ως υπουργό Άμυνας και όχι ως ακαδημαϊκό ή διδάκτορα.

Οι καταγγελίες σε βάρος του Γκούτενμπεργκ ήλθαν στο φως μέσα από τις σελίδες της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. Πολλά αποσπάσματα της διατριβής συνιστούν «ασύστολη λογοκλοπή» και «απάτη», είχε δηλώσει ο καθηγητής Νομικής Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο.

Μακροσκελή τμήματα της διατριβής του 39χρονου Γκούτενμπεργκ, που κάνουν συγκρίσεις σε νομικά θέματα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν σχεδόν όμοια με ήδη δημοσιευμένα κείμενα, άλλων συγγραφέων, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στις πηγές, έγραψε η εφημερίδα.

Η επίμαχη διδακτορική διατριβή ολοκληρώθηκε το 2006 και δημοσιεύτηκε το 2009.

Η υπόθεση έγινε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης με τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν την παραίτηση του υπουργού, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος του συντηρητικού στρατοπέδου για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ। Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, στο οποίο ανήκει ο τσου Γκούτενμπεργκ, κάνει λόγο για «επίθεση λάσπης».
tanea.gr
Read more...

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!...


ΕΚΑΨΕ ΤΟΝ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ...
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΒΕΡΒΕΣΟ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ!
Τον έκαψε τον άνθρωπο. Όπου βάζει το χεράκι της τα κάνει μαντάρα. Οι κεντροδεξιοί δικηγόροι φοβήθηκαν την στήριξη της Ντόρας και ψήφισαν τον άλλον Νεοδημοκράτη, τον Αδαμόπουλο που...
κέρδισε οριακά με 40 ψήφους και μπήκε στον δεύτερο γύρο πίσω από τον Βερβεσό. Είχαν ξαμοληθεί τα ντόπερμαν της Ντόρας (Ζαφειριάδης, Αντωνόπουλος κα) και έλεγαν δεξιά και αριστερά ότι στηρίζουν τον Ζαφειρόπουλο. Η κυρία γεννήθηκε για την καταστροφή, που έλεγε και το παλαιό λαϊκό άσμα...
Σ.Σ. Στον δεύτερο γύρο οι άνθρωποι της Ντόρας δεν θα στηρίξουν τον Αδαμόπουλο। Τον θεωρούν άνθρωπο του Σαμαρά επειδή κατάγεται από την Μεσσηνία! Προτιμούν τον ΠΑΣΟΚο Βερβεσό, αρκεί να μην βγει ο Αδαμόπουλος. Βρώμικα τα παιχνίδια της "Ψηλής"...
http://fimotro.blogspot.com/2011/03/blog-post_3362.html
Read more...

Λοβέρδος: «Αποπληρώνονται τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς»


Τη δέσμευσή του ότι σήμερα θα αποπληρωθούν τα απαραίτητα χρέη των ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τους φαρμακοποιούς Αθηνών και Πειραιά έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Αν αποπληρωθούν τα χρέη, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι από αύριο θα χορηγούν κανονικά επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένος του Δημοσίου.

«Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τα 70 από τα 110 εκατ. ευρώ που αφορούν τα χρέη του ΟΠΑΔ για τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2010», είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος μάλιστα επαίνεσε τους φαρμακοποιούς για τη μαχητικότητά τους και επέρριψε τις ευθύνες στο γραφειοκρατικό σύστημα αποπληρωμών του ΟΠΑΔ, το οποίο θα πάψει να ισχύει από αύριο, αφού δημοσιεύεται και τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος για την υγεία.

tanea.gr

Read more...

«Να τελειώνουμε με την αθλιότητα...» είπε ο K.Παπούλιας στον πρόεδρο της ΕΠΟ

Για τα θέματα βίας

O κ. Πιλάβιος γίνεται δεκτός από τον Πρόεδρο
O κ. Πιλάβιος γίνεται δεκτός από τον Πρόεδρο (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο. Ο πρώτος πολίτης της χώρας είπε χαρακτηριστικά «να τελειώνουμε με αυτή την αθλιότητα» και προσέθεσε ότι «χρειάζονται έργα. Όχι μόνο αποφάσεις».

Συγκεκριμένα, με το που αντίκρισε τον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο κ.Παπούλιας είπε: «Να τελειώνουμε με αυτή την αθλιότητα που ντροπιάζει την Ελλάδα. Διάβασα τις προτάσεις σας».

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος από την πλευρά του απάντησε ότι «πρέπει να πάρουμε αποφάσεις», για να έρθει η ανταπάντηση του κ. Παπούλια: «Όχι μόνο αποφάσεις, χρειάζονται και έργα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΠΟ ζήτησε τη βοήθεια της Πολιτείας: «Για αυτό ήρθα. Χρειάζομαι τη συνδρομή της Πολιτείας» είπε χαρακτηριστικά στον κ.Παπούλια, ο οποίος του ξεκαθάρισε ότι «την έχετε» και τον Σ.Πιλάβιο να του τονίζει ότι «το έχουμε διαπιστώσει».

«Δεν είμαστε μόνοι μας, βλέπετε τι γίνεται...»

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια δήλωσε πως γίνονται προτάσεις, αλλά «δεν είμαστε μόνοι μας», αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους «αιώνιους».

«Συναντήθηκα με τον κ. Παπούλια για να τον ενημερώσω για ό,τι συμβαίνει. Είναι και αυτός ανήσυχος και εξοργισμένος, τον ενημέρωσα για τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Θα έχουμε νέα επαφή στο προσεχές διάστημα. Ξέρετε καλά ότι πήρε μια πρωτοβουλία στην αρχή της σεζόν κι ακολουθεί αυτά τα βήματα. Θα ακολουθήσουν κι έργα και θα στηρίξει η πολιτεία αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Χωρίς συνεργασία δεν λύνονται τα προβλήματα. Κάνουμε προτάσεις αλλά δεν είμαστε μόνοι μας. Αν υπάρχει βούληση από όλους μπορεί να δοθεί λύση.Δεν ξέρω αν υπάρχει βούληση. Δεν μιλάω για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό εγώ, ρωτήστε τους ίδιους, βλέπετε τι γίνεται», ήταν τα λόγια του κ. Πιλάβιου.

www.exedrasports.gr, Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με 13,5 εκατ. ευρώ επιχορηγούνται τα κόμματα για το πρώτο τρίμηνο του 2011

Για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες

Η τακτική επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων θα συμβάλει ώστε να κλείσουν τις μαύρες τρύπες των ισολογισμών τους
Η τακτική επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων θα συμβάλει ώστε να κλείσουν τις μαύρες τρύπες των ισολογισμών τους (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με το ποσό των 13.504.656 ευρώ, εκ των οποίων τα 12.298.883 αποτελούν την τακτική χρηματοδότηση και το 1.205.772 ευρώ ενίσχυση για... ερευνητικούς σκοπούς, επιχορηγήθηκαν τα πολιτικά κόμματα για το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη υπέγραψαν τη σχετική απόφαση, σε μία στιγμή κατά την οποία είναι σε εξέλιξη η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την χτύπημα που «μαύρου πολιτικού χρήματος» και την εξυγίανση των οικονομικών των κομμάτων, που θα οδηγήσει, εκτός των άλλων, και σε μείωση του ύψους της τακτικής επιχορήγησης.

Σύμφωνα με την απόφαση των κ. κ. Ραγκούση και Σαχινίδη, το ΠΑΣΟΚ για το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα λάβει συνολικά 5.436.332,61 ευρώ, η ΝΔ 4.249.890,51 ευρώ, το ΚΚΕ 1.306.274,48 ευρώ, το ΛΑΟΣ 1.089.378,37 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 972.624,83 ευρώ και οι Οικολόγοι Πράσινοι 450.155,20 ευρώ.

Το πόσο που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει η απόφαση, θα κατανεμηθεί μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των κινήσεων που τον συγκροτούν σύμφωνα με την μεταξύ τους συμφωνία.

Η τακτική επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων, που χορηγείται προκαταβολικά για το πρώτο τρίμηνο του 2011, θα συμβάλει ώστε να κλείσουν τις μαύρες τρύπες των ισολογισμών τους, καθώς μόνον προς τις τράπεζες μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρωστούν περίπου 233 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εντός Μαρτίου η συμφωνία για μείωση των διοδίων, ανακοίνωσε ο Γ.Μαγκριώτης

Διευκολύνσεις για τις τοπικές κοινωνίες

(Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Εντός του Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη μείωση των διοδίων με τις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους μεγάλους οδικούς άξονες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης.

Όπως διευκρίνισε, η μείωση των διοδίων θα είναι δραστική στα υπό κατασκευή τμήματα. Θα υπάρξουν, επίσης, διευκολύνσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους οδηγούς που κάνουν πολύ συχνές διαδρομές, με εκπτωτικές κάρτες. Τη διαφορά κόστους από τη μείωση των διοδίων θα την επιβαρυνθεί το Δημόσιο μέσα από τα προβλεπόμενα μελλοντικά έσοδά του από την εκμετάλλευση των αυτοκινητόδρομων.

Μιλώντας σε ημερίδα για τους αυτοκινητόδρομους παραχώρησης ο κ.Μαγκριώτης ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα λειτουργήσουν επτά σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί, είπε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το κόστος συντήρησης της Εγνατίας υπολογίζεται σε 60 - 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και είναι ανάγκη το ποσό αυτό να εξευρεθεί από τα διόδια. Η Εγνατία Οδός, όπως είπε, είναι ένας δρόμος που έχει αλλάξει τα δεδομένα στη βόρειο Ελλάδα και την Ήπειρο, αφού για να φτάσει κάποιος, πριν την κατασκευή της, από την Ηγουμενίτσα στους Κήπους χρειαζόταν να διανύσει 820 χιλιόμετρα, κάνοντας 12 ώρες διαδρομή, ενώ ετησίως υπήρχαν 80 -90 νεκροί. Σήμερα, η διαδρομή καλύπτεται σε 6 ώρες και έχουμε 6 με 8 ατυχήματα τον χρόνο.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι όσοι αρνούνται να πληρώσουν διόδια, ας βγουν να πουν ποιος άλλος τρόπος υπάρχει για τη χρηματοδότηση των έργων και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στα δύσκολα κρύβεται.

Αναφερόμενος στο ευρωομόλογο για τα έργα, είπε ότι είναι μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που και η Ελλάδα υιοθετεί.

Ο κ.Μαγκριώτης διευκρίνισε σε δηλώσεις του ότι τα οφειλόμενα από ΦΠΑ στις κατασκευαστικές εταιρείες των οδικών αξόνων, ύψους 51 εκατ. ευρώ, έχουν διευθετηθεί και σήμερα θα καταβάλλονταν τα υπόλοιπα 25 εκατ. από αυτά.

Τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν στην Ελλάδα εκπρόσωποι των 43 τραπεζών που χρηματοδοτούν τα έργα προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία υλοποίησής τους. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν το τμήμα Μαλιακός-Κλειδί που κατασκευάζει η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο». Οι συγκεκριμένες τράπεζες συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με το υπουργείο Υποδομών.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η 10η Μαρτίου, πιθανότερη ημερομηνία για το ραντεβού Παπανδρέου-Σαρκοζί στο Παρίσι

Την παραμονή της κρίσιμης Συνόδου

Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις Παπανδρέου στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά από παλαιότερη συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις Παπανδρέου στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά από παλαιότερη συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Την Πέμπτη 10 Μαρτίου φαίνεται ότι καταλήγουν Παρίσι και Αθήνα ως πιθανότερη μέρα μετάβασης του Γ.Παπανδρέου στο Παρίσι. Εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί το ραντεβού, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο την παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει στον Νικολά Σαρκοζί τις ελληνικές θέσεις με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που χρησιμοποίησε στη συνάντηση του με τη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με δραματικό τρόπο το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο θα περιέλθει η χώρα αν η ΕΕ δεν λάβει γενναίες αποφάσεις.

Έθεσε μάλιστα επί τάπητος το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα και νέο δάνειο το 2012 αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ρύθμιση των χρεών της.

Το Παρίσι θεωρείται πιο φιλικό απέναντι στην Αθήνα σε σχέση με το Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη συμφωνία του Μαίου για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα είχε προηγηθεί συνάντηση σε πολύ θερμό κλίμα του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαρκοζί.

Όσο πλησιάζει η ενδιάμεση Σύνοδος Κορυφής -οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου- ανοίγουν όλο και περισσότερα χαρτιά για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη σχετικά με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Ο Όλι Ρεν γνωστοποίησε ότι στο τραπέζι βρίσκεται εκτός από την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων, θέμα άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Αλλαγές υπάρχουν και στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως κρατά μικρό καλάθι και δεν βιάζεται να προβλέψει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων φοβούμενο μήπως βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ούτως η άλλως, η σχέση της Ελλάδας με την Κομισιόν και με την τρόικα, λέγεται ότι δεν βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο, έπειτα από τον χειρισμό που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της άντλησης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Επιπλέον, η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις συμμετοχές που θα επιθυμούσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας Χοσέ Θαπατέρο και Ζοζέ Σόκρατες δεν θα παρευρεθούν.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

71.000 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Στα 71.000 ανέρχονται τα δημόσια ακίνητα που ανήκουν στη διαχειριστική αρμοδιότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Με έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, επισημαίνεται ότι «με την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων της 15.12.2010, προωθείται ολοκληρωμένη καταγραφή των ακινήτων του Δημοσίου,...
ώστε στη συνέχεια με τη συνδρομή εξειδικευμένων συμβούλων να διερευνηθεί η αξία των ακινήτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εμπορικά, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης».
Στο έγγραφο του, ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνει επιπλέον ότι «στην παρούσα φάση, η διαδικασία αυτή διενεργείται επιλεκτικά για ακίνητα μεγάλης οικονομικής αξίας» και ακόμη ότι «η εκτίμηση της εμπορικής αξίας εκάστου ακινήτου απαιτεί εξειδικευμένες αναλύσεις και δεν μπορεί να γενικευτεί για το σύνολο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ενώ κάθε ανάλυση πρέπει διαρκώς να επικαιροποιείται προκειμένου να παραμένει αξιόπιστη».
Το έγγραφο του κ. Παπακωνσταντίνου για τα ακίνητα που ανήκουν στη διαχειριστική αρμοδιότητα της ΚΕΔ, διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από αίτημα του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη, σχετικά με την ακίνητη περιουσία του υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών.
Καθημερινά στο γραφείο κοινοβουλευτικού ελέγχου διαβιβάζονται δεκάδες έγγραφα από τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους Οργανισμούς και φορείς για την ακίνητη περιουσία τους, καθώς ο κ. Αϊβαλιώτης έχει απευθύνει σε όλα τα υπουργεία αίτημα να ενημερωθεί η Βουλή. Από τις απαντήσεις προκύπτει σημαντικός αριθμός ακινήτων, την ίδια ώρα που αρκετοί φορείς καλύπτουν τις στεγαστικές τους ανάγκες με μισθώσεις ακινήτων.
Read more...

Οι μυστικές συσκέψεις στου Μαξίμου-Τι αποφάσισε ο πρωθυπουργός για τα επόμενα βήματά του


Εκθεση-φωτιά» του υπουργείου Οικονομικών, αναγκάζει τον Γιώργο Παπανδρέου να «παίξει τα ρέστα του» στην «πολιτική τσόχα».

Του Μανώλη Κυπραίου

«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ στο γραφείο του πρωθυπουργού η μια σύσκεψη συγκαλείται μετά την άλλη, με σκοπό την αντιμετώπιση της διμέτωπης κρίσης που έχει να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Το ένα μέτωπο, αφορά το επικοινωνιακό και το δεύτερο το εσωκομματικό και τα δύο φυσικά, έχουν σχέση με τις εξελίξεις αναφορικά με την πορεία του Μνημονίου.

Τα τελευταία ταξίδια του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό και οι αναφορές που παίρνει από το οικονομικό επιτελείο έχουν δώσει ξεκάθαρα το μήνυμα πως η ελληνική οικονομία έχει πλέον ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει, εκτός αν, προχωρήσει σε «μέτρα-σοκ» που όμοιά τους δεν έχουν εφαρμοστεί ξανά σε τούτο τον τόπο.

Μάλιστα σε μια από τις αναφορές του υπουργείου Οικονομικών προς τον πρωθυπουργό, προτείνεται ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης» η....... «προσωρινή παύση» δημοσίων υπαλλήλων από υπηρεσίες που δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τη λειτουργία του κράτους. Λόγω του συνταγματικού κωλύματος, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως η «προσωρινή παύση» μπορεί να γίνει με τον τρόπο της «μακροχρόνιας άδειας» με καταβολή του μισού μισθού και με δικαίωμα μετάταξης όταν επιστρέψουν οι «αδειούχοι» στις οργανικές τους θέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, η άμεση εκποίηση κρατικής περιουσίας μέσω «fire sales», η αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ, καθώς και η παύση πληρωμής δώρων και επιδομάτων αδείας στον ιδιωτικό τομέα, είναι μέτρα που προτείνονται.

Όπως είναι φυσικό, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν επανειλημμένες συσκέψεις για να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των «μαύρων» ημερών που έρχονται για την ελληνική κοινωνία. Κοινό συμπέρασμα ήταν πως το βάρος που επωμίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου είναι τεράστιο και αποφασίστηκε να υπάρξει μια νέα τακτική η οποία θα εκδηλωθεί σε δύο στάδια:

«Επιθετική πολιτική» αποφάσισε το Μαξίμου

Το πρώτο στάδιο αφορά μια «πορεία προς το λαό». Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και πρωτοκλασσάτα στελέχη της κυβέρνησης θα ανοιχτούν προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, θα πυκνώσουν τις επαφές τους, καθώς και την αποστολή «non papers» με οικονομικά στοιχεία και την πορεία του κρατικού ελλείμματος. Σύμφωνα με το σχέδιο, σκοπός είναι να πληροφορήσουν τον ελληνικό λαό γιατί πρέπει να παρθούν αυτά τα μέτρα και πως θα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση για τους έλληνες πολίτες αν αποφασιστεί η λύση της «τεχνητής χρεωκοπίας» από τα σημερινά ή τα αυριανά μέτρα.

Το δεύτερο στάδιο, αφορά την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ παράλληλα θα έχει επικοινωνία με υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκδηλώσει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο την αντίθεσή τους με τα οικονομικά μέτρα, καθιστώντας σαφές πως σε περίπτωση που δεν τον στηρίξουν, είτε θα προσφύγει σε «ακραίες λύσεις» (ανασχηματισμός, προσφυγή στα πειθαρχικά όργανα κ.τλ.), είτε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική επιβιωσιμότητά τους.

Το «Σχέδιο Β»

Στις συζητήσεις και τις αποφάσεις εξετάστηκε και το λεγόμενο «Σχέδιο Β».
Τι σημαίνει αυτό;
Αν αποτύχει η προσπάθεια να «πειστεί» ο ελληνικός λαός και οι αντιδράσεις κορυφωθούν σε σημείο που να είναι «μη αναστρέψιμες», ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει με τη διαδικασία του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρξει προσπάθεια συναίνεσης για τα επόμενα βήματα.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία πρόοδος ούτε σε αυτή την περίπτωση, τότε ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε διάγγελμα προς τους Ελληνες, ζητώντας την ετυμηγορία τους στην κάλπη.


Όπως και να ‘χει, οι δύσκολες μέρες για τον Γιώργο Παπανδρέου γίνονται δυσκολότερες και αυτό το γνωρίζει τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί συνεργάτες του. Εχει κατανοήσει ότι το Μνημόνιο έφερε ένα καλό και πενήντα κακά, αλλά «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Και όσο να παρακαλέσει τους «ταμίες» της Τρόικα πλέον αυτοί δεν ακούν, αλλά απαιτούν, με τη δαμόκλειο σπάθη της χρεωκοπίας να κρεμάται πάνω από την πατρίδα μας. Όμως άραγε είναι καλύτερο να μείνεις στην ιστορία ως «ο πρωθυπουργός του Μνημονίου» ή ως «ο πρωθυπουργός της χρεωκοπίας»;

Εστω και καθυστερημένα οι Ιρλανδοί μας δείχνουν τον δρόμο. Μπορεί να είμαστε «οικονομικοί ικέτες» αλλά παράλληλα είμαστε και Ελληνες με αξιοπρέπεια και ικανοί να αντέξουμε τα πάντα, αρκεί να αξίζει τον κόπο. Και αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Καλύτερη η «μισή ελπίδα» από την «μηδενική»…

Read more...

Η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος το 2011, αλλά παραμένει εύθραυστη, λέει η Κομισιόν

Στο 1,6% η Ευρωζώνη, στο 1,8% η ΕΕ

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν θα σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, επισήμανε ο Όλι Ρεν
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν θα σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, επισήμανε ο Όλι Ρεν
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2011, χάρη στην ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας και το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύει κάθε εξάμηνο, η Κομισιόν προέβλεψε την Τρίτη ότι αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος στην Ευρωζώνη, έναντι πρόβλεψης 1,5% που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο.

Στην ΕΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 1,8%.

«Ενώ οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη, για το 2011 αναμένεται μια πιο ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της εγχώριας ζήτησης, κάτι που θα οδηγήσει και σε πιο βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης (double-dip recession) στην Ευρωζώνη.

«Ωστόσο, η ανάκαμψη παραμένει ανομοιογενής και πολλά κράτη μέλη περνούν μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής. Επιπλέον, παρά τη σχετική ηρεμία στις χρηματαγορές, η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί πλήρως», συμπλήρωσε.

«Η διασφάλιση ισχυρότερης ανάκαμψης απαιτεί την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε μία φιλόδοξη ατζέντα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως επισημάνθηκε στην Ετήσια Έρευνα για την Ανάπτυξη της Κομισιόν», σημείωσε ο κ. Ρεν.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Κομισιόν προέβλεψε ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος, έναντι 1,8% που είχε προβλέψει το Νοέμβριο. Η αναθεώρηση οφείλεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων.

Για την ΕΕ, προβλέπεται πληθωρισμός 2,5%.

Ο κ. Ρεν διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν έχουν ως παραδοχή μία μέση τιμή βαρελιού πετρελαίου στα 102 δολάρια το βαρέλι και επισήμανε πως δεν αναμένεται σημαντική επίπτωση στην ανάπτυξη από τις -υψηλές- τιμές του πετρελαίου.

Ακόμα, είπε ότι πως είναι «λογικό» να αναμένεται πτώση των spreads στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης μέσα στο 2011, ενώ άφησε να εννοηθεί, ερωτηθείς για την Ιρλανδία, ότι το θέμα (της μείωσης) των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Γ. Παπανδρέου χρηματοδότησε το Ίδρυμα της Μαργαρίτας με 1.249.694 ευρώ


Είναι προφανές “Λεφτά υπαρχουν” ! Διαβαζουμε τα παρακάτω σοκαριστικά στο Newpost:

Στα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή, το ΚΕΔΕ φαίνεται να έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 400 παρά… κάτι χιλιάδων ευρώ. Όμως η δική μας έρευνα δείχνει ότι οι επιχορηγήσεις από το κράτος -και κυρίως από το ΥΠΕΞ- που πήρε η ΜΚΟ της Μαργαρίτας Παπανδρέου ήταν πολύ μεγαλύτερες. Συνολικά πήρε 1.249.694 ευρώ.

Πολύς ντόρος έγινε τελευταία με τις αστρονομικές επιχορηγήσεις (68 εκατομμύρια ευρώ) που πήραν από το υπουργείο Εξωτερικών 528 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Για το πάρτι του χρήματος και το παράνομο της υπόθεσης θα αναλάβει να γνωμοδοτήσει ο εισαγγελέας Ι. Σακελλάκος, ο οποίος και παρενέβη μετά τις αποκαλύψεις. Όμως δεν είναι όλες οι ΜΚΟ που επιχορηγήθηκαν παράνομες. Κάποιες πήραν χρήματα νόμιμα. Ωστόσο, ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Ξεχωρίζουμε λοιπόν από αυτές τις 528 ΜΚΟ το «Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη» (ΚΕΔΕ), το όποιο έλαβε το 2002 επιχορήγηση ύψους 399.694 ευρώ με την υπογραφή του τότε αρμοδίου υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Ομολογουμένως η επιχορήγηση ήταν γενναία. Ας δούμε όμως ποια είναι η ΜΚΟ που πήρε αυτή τη χρηματοδότηση.

Πρόκειται για την οργάνωση που ίδρυσε το 1988 η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, η μητέρα του τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το ΚΕΔΕ άλλαξε νομική μορφή το 1999 και έγινε γυναικείο σωματείο. Ήταν η ίδια εποχή που ο γιος της αναλάμβανε το ΥΠΕΞ και ίδρυε με το άρθρο 18 του νόμου 2731/1999 την επίμαχη (σήμερα) υπηρεσία χρηματοδότησης του υπουργείου, την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Λίγο αργότερα, το 2002, με άλλο Π.Δ., στην ΥΔΑΣ ενσωματώθηκε η αντίστοιχη Διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η Διεύθυνση Ειδικών Χρηματοδοτήσεων και Προγραμμάτων. Με αυτό τον τρόπο ο ΥΠΕΞ έλεγχε απόλυτα τις χρηματοδοτήσεις.

Ανεξάρτητα λοιπόν με τις δράσεις της ΜΚΟ της κυρίας Παπανδρέου, μήπως τίθεται θέμα με το γεγονός ότι επιχορηγήθηκε με το παραπάνω ποσό από τον γιο της, όταν άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι «Γιατροί της Ειρήνης», δεν παίρνουν δεκάρα τσακιστή;

Εδώ όμως τίθεται ένα ακόμα θέμα. Στα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή το ΚΕΔΕ φαίνεται να έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 400 παρά… κάτι χιλιάδων ευρώ. Όμως η δική μας έρευνα δείχνει ότι οι επιχορηγήσεις από το κράτος, και κυρίως από το ΥΠΕΞ, που πήρε η ΜΚΟ της Μαργαρίτας Παπανδρέου ήταν πολύ μεγαλύτερες.

«Πράσινη» ΜΚΟ

Το άλλο… περίεργο με το ΚΕΔΕ, το οποίο μεταξύ άλλων «εργάζεται για την προώθηση μιας νέας πολιτισμικής συνειδητότητας με κέντρο και στόχο την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου και όλο τον κόσμο», είναι το γεγονός ότι απαρτίζεται από γυναίκες που έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Εξαιρουμένης της κυρίας Παπανδρέου, μητέρας του σημερινού προέδρου του κόμματος, επισημαίνουμε ότι πρόεδρος της ΜΚΟ που επιχορηγήθηκε με περίπου 400.000 ευρώ από τον Γιώργο Παπανδρέου είναι η γενική γραμματέας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θεοδώρα Κόκλα (συνεργάτης της Θάλειας Δραγώνα), μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Μέλη μεταξύ άλλων είναι η κυρία Έφη Χαλάτση, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ και εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία Φωτεινή Σιάνου, η κυρία Αμαλία Σκέπερς, διοικήτρια του Νοσοκομείου της Κορίνθου και πρώην συνεργάτης του Αντώνη Τρίτση.

Και εντάξει, ίσως αυτό να είναι τυχαίο. Όπως τυχαίο ίσως να είναι και ότι όλες οι κυρίες του Δ.Σ. του ΚΕΔΕ είναι φίλες της κυρίας Παπανδρέου, της κυρίας Δραγώνα, αλλά και της κυρίας Άννας Καραμάνου. Και σίγουρα, δεν είναι παράνομο.

Και άλλο χρήμα

Πάντως, όπως διαπιστώνουμε, το ΚΕΔΕ έχει επιχορηγηθεί (και όχι μόνο από το ΥΠΕΞ) με αρκετά μεγαλύτερα ποσά. Αναφέρουμε συνοπτικά.

-Ποσό 280.000 ευρώ δόθηκε από το ΥΠΕΞ (ΥΔΑΣ) για την «Αντιμετώπιση φαινομένου παράνομης διακίνησης και εμπορίας γυναικών» το διάστημα 2004-2006.

-Ποσό 280.000 ευρώ -και πάλι από το ΥΠΕΞ (ΥΔΑΣ)- για τη «Λειτουργία και τον εξοπλισμό κέντρου εκπαίδευσης γυναικών στο Αφγανιστάν» το διάστημα 2004-2006.

-Ποσό 100.000 ευρώ από το ΥΠΕΞ (ΥΔΑΣ) για την «Ενδυνάμωση κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών στη Γεωργία», το διάστημα 2003-2004.

-Ποσό 65.000 ευρώ για «Πρόγραμμα εκπαίδευσης Ιρακινών εκπαιδευτριών νοσηλευτικού προσωπικού στην Ελλάδα», το 2009 (επιχορηγήθηκε από τον ΟΠΑΠ και το ίδρυμα «ΑΓ Λεβέντης» και εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας).

-Ποσό 30.000 ευρώ για «Να αποκλείσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό: κατανοώντας, μαθαίνοντας, συμμετέχοντας» από το υπουργείο Απασχόλησης, το 2007- 2008.

-Ποσό 30.000 ευρώ «Για έναν πολιτισμό ειρήνης- η πόλη μου πολύχρωμη και πολιτισμική» από το υπουργείο Απασχόλησης, το 2007.

-Ποσό 30.000 ευρώ για «Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια- ψήφισμα 1325 του Σ.Α. του ΟΗΕ» από το υπουργείο Απασχόλησης, το 2007.

-Ποσό 25.000 ευρώ για «Καμπάνια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – για την προώθηση της ισότητας των φύλων» από το υπουργείο Απασχόλησης, το 2008.

-Ποσό 5.000 ευρώ για «Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον κοινωνικό αποκλεισμό» από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το 2008.

-Ποσό 5.000 ευρώ για «Εκπαίδευση για την ειρήνη και την επικοινωνία δίχως βία», το 2005 ως σήμερα. Το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και επιχορηγούμενο από τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς.

Μέχρι στιγμής, το ποσό που φαίνεται πως έχει λάβει το ΚΕΔΕ φτάνει τις 850.000 ευρώ. Πέρα από τις 399.694 ευρώ. Σύνολο: 1.249.694.

Το ΚΕΔΕ συμμετέχει ως εταίρος και σε προγράμματα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ΥΠΕΞ, καθώς και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Απορία βέβαια μας δημιουργεί είναι και μια άλλη «λεπτομέρεια»: Στην ιστοσελίδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης φιγουράρουν οι διαφημίσεις του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της Γ.Γ. Νέας Γενιάς, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΠΑΠ…

Και πολιτικοί στο «πάρτι»

Με μια πιο προσεκτική ματιά θα δούμε ότι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχορηγήθηκαν ανήκουν σε γνωστά πρόσωπα της πολιτικής κυρίως σκηνής, όπως, για παράδειγμα, τον Γ. Παπανδρέου, τον κ. Χάρη Παμπούκη, την κυρία Δαμανάκη, τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, τον κ. Σπύρο Φλογαΐτη κ.ά.

Ανάμεσα στα αρκετά ονόματα των ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί είναι το « Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου», το οποίο έλαβε ποσό ύψους 250.000 ευρώ. Ιδρυτικό μέλος αυτής της ΜΚΟ είναι ο σημερινός υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

«Πολίτες σε Δράση» είναι η οργάνωση στην οποία υπήρξε ιδρυτικό μέλος η βουλευτής Μαρία Δαμανάκη, η οποία έχει λάβει ως χρηματοδότηση 250.000 ευρώ. Αυτό μάλιστα έγινε την περίοδο 2003-2004, όταν και πήρε «μεταγραφή» από τον Συνασπισμό στο ΠΑΣΟΚ.

Κάποιες άλλες ΜΚΟ οι οποίες έχουν επιχορηγηθεί είναι οι εξής:

- «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης» με ιδρυτικό μέλος τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο των Οικολόγων Πρασίνων.

- Η ΜΚΟ του κ. Σπύρου Φλογαΐτη – «Νομοθετικές ρυθμίσεις στο Αζερμπαϊτζάν» (στην οποία δήλωνε ότι εργαζόταν ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος και την είχε χρηματοδοτήσει) και το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου».

- «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό» με ιδρυτικά μέλη τους κυρίους Γιάννη Μπουτάρη και Σπύρο Βούγια.

- «Αρκτούρος», πρόεδρος του οποίου υπήρξε ο κ. Γ. Μπουτάρης.


Read more...

Διμέτωπος αγώνας υπό την αίρεση του …πυρετού

Όλα σε μία κλωστή ενόψει της 25ης Μαρτίου


http://img.protothema.gr/A4FBE4CC3F4B85B142777A8B64BA8005.jpg
Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ταλαιπωρείται από πυρετό – πιθανόν απόρροια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Ελσίνκι.

Εντός της εβδομάδας ο κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα για τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας και της κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά είναι άγνωστο ακόμη εάν θα προλάβει να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο.

Πάντως για τις 2 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης έχει οριστεί συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και για τις 10 το πρωί της Παρασκευής συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου.

Πιθανόν στις 10 Μαρτίου, μία ημέρα πριν την κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στο Παρίσι τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στην προσπάθειά του να προετοιμάσει το έδαφος για μία θετική απόφαση των ευρωπαίων στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει πάντως να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή εντύπωση στο εξωτερικό ότι καθυστερεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων. Θέλει επίσης να δώσει την αίσθηση ότι ελέγχει απολύτως το εσωτερικό παιχνίδι, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο κοινωνικό πεδίο.

Παράλληλα, βλέποντας ότι χρειάζεται διμέτωπος αγώνας, θέλει να αξιοποιήσει την ανησυχία των Ευρωπαίων μήπως η μη αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος προκαλέσει περαιτέρω τριγμούς στο ευρώ. Γι’ αυτό και εκτιμά ότι θα εκδηλωθούν δυνάμεις υπέρ της χώρας μας μέχρι τις 25 Μαρτίου και θα προκύψουν θετικά μηνύματα, αφού πολλοί στους κόλπους ακόμη και της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας και κοινής γνώμης βλέπουν με συμπάθεια το ελληνικό θέμα.

Read more...

Πυροβολούν από παντού την δόμηση σε Natura και νησιά

Κύμα πράσινων-γαλάζιων βουλευτών κατά Τίνας και Σηφουνάκη



http://img.protothema.gr/D51BAA37D8AE54439593B0A25E07CF6E.jpg
Κλίμα αμφισβήτησης και οξείας αντιπαράθεσης καλλιεργούν οι διατάξεις για την δόμηση στις Natura περιοχές και τα νησιά, προκαλώντας την συστράτευση πράσινων και γαλάζιων βουλευτών που ξιφουλκούν εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το πιο κρίσιμο ραντεβού δίνει την ερχόμενη εβδομάδα με τους «πράσινους» βουλευτές η κυρία Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της βουλής την τελική ρύθμιση για τις Natura περιοχές.
Οι πιέσεις που δέχεται είναι πολύ μεγάλες αφού οι βουλευτές προσπαθούν να την πείσουν να επιτρέψει τη δόμηση στα εντός ορίων οικισμών ακόμη και στα 2 στρέμματα! Εάν τελικά η υπουργός συναινέσει τότε θα έχει «παραδοθεί» άνευ όρων στην κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος, που την πολεμά λυσσαλέα.

Το δεύτερο σημείο τριβής είναι η εφαρμογή όσων προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 για τις εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς για να χτιστούν οικόπεδα των 4 στρεμμάτων αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν πρόσοψη πάνω από 45 μέτρα, βάθος πάνω από 50 μέτρα και να εφάπτονται σε εθνικό ή επαρχιακό δρόμο. Οι βουλευτές πασχίζουν για την απάλειψη των όρων αυτών ή να πέσει ο πήχης στα 25 μέτρα.

Η κ. Μπιρμπίλη δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. Υποστηρίζει ότι η αναφορά του νόμου για τους εντός ορίων οικισμούς προϋποθέτει να είναι υφιστάμενοι προ του 1923 ενώ τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη ασάφεια και στο τι είναι δρόμος. Βάζει όμως μια παράμετρος που παραπέμπει σε νέες τροποποιήσεις αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο θέλει να περάσει με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ρίχνει γέφυρες αλλά…

Με άλλα λόγια ρίχνει γέφυρες, δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει με τους βουλευτές και αφήνει ανοικτό το παράθυρο της δόμησης σε απόσταση 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών αν και παραδέχεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε «μπουρλότο» στο μότο για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στα εκτός σχεδίου. Εννοείται ότι η αρτιότητα στα 10 στρέμματα παραμένει αδιαπραγμάτευτη με τους βουλευτές αφού είναι το μόνο σημείο για το οποίο έχουν συμφωνήσει.

«Η υπουργός είχε δεσμευτεί σε ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που την είχε συναντήσει μετά την πρώτη ανάγνωση του νόμου ότι η δόμηση στα τέσσερα στρέμματα θα ισχύει εσαεί και ως έχει. Δυστυχώς δεν κράτησε την δέσμευσή της» δηλώνει ο κ. Γιάννης Δριβελέγκας που είναι από τους βουλευτές που την κόντραραν πολύ στην βουλή. Ο ίδιος μάλιστα αποκαλύπτει ότι η υπουργός ΠΕΚΑ είχε υποσχεθεί στην ίδια συνάντηση να εξετάσει και το θέμα της δόμησης στα εντός ορίων οικισμών οικόπεδα που είναι σε απόσταση 500 μέτρα από οικισμούς όπου μπορούν να χτιστούν ακόμη και τα 2 στρέμματα.

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά της και υποστηρίζουν ότι εάν δεν αποσυρθούν οι όροι αυτοί πάνω από δέκα βουλευτές δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Τροπολογία προς… συμμόρφωση της Σύρου

Μετά την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη που συνεχίζει να «παίζει» με τα νεύρα των βουλευτών για τα 4 στρέμματα, αντιδράσεις ξεσηκώνει και η τροπολογία του Αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Σηφουνάκη που προβλέπει την κατάργηση διάταξης που επέτρεπε την οικοδόμηση οικοπέδων με κλήση πάνω από 35% στα νησιά.

Η τροπολογία Σηφουνάκη, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα που εισάγει αυστηρούς κανόνες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές και έχει δαιμονοποιηθεί από μεγάλη μερίδα του κοινοβουλίου για τα «αντιαναπτυξιακά» πρότυπα που επιβάλλει.

Πριν από λίγες μέρες δήμαρχοι και εκπρόσωποι από 24 νησιά συναντήθηκαν με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τους νομούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ζητώντας να αποσυρθεί η τροπολογία Σηφουνάκη. Στους πέντε βουλευτές (κ.κ Ζωίδη, Καφάρα, Ρήγα, Παπαμανώλη, Βρούτση) θα υποβληθεί υπόμνημα με τις θέσεις των τοπικών αρχόντων και εκείνη με τη σειρά τους ανέλαβαν την υποχρέωση να συζητήσουν με τον αναπληρωτή υπουργό ώστε να δοθεί λύση και να υπάρξει ασφαλιστική δικλείδα που θα δεν θα καταργεί τη δόμηση στα επίμαχα οικόπεδα, με το επιχείρημα ότι τα απομονώνει και δεν τα βοηθά να αναπτυχθούν. Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, η ρύθμιση αφορά τα 24 νησιά του Αιγαίου, τα οποία προστατεύονται από Προεδρικά Διατάγματα της περιόδου 2001-2002, που ο ίδιος είχε θεσπίσει ως υπουργός Αιγαίου.

«Η απαγόρευση της δόμησης εφαρμοζόταν όλα αυτά τα χρόνια από τα 14 πολεοδομικά γραφεία του Αιγαίου εκτός από την πολεοδομία της Σύρου» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός ο οποίος αποκαλύπτει ότι έφερε την ρύθμισή αυτή για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Σύρο, η οποία έχει στην επίβλεψή της τα νησιά της Μυκόνου, της Σερίφου, της Κύθνου, της Τήνου, της Τζιάς και της Κύθνου.

«Η άποψή μας είναι σαφώς να προστατεύσουμε το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο αλλά όχι με αφοριστικές διαδικασίες» αναφέρει στο protothema.gr ο κ. Νίκος Ζωίδης βουλευτής Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ.
Read more...

ΝΔ:ΥΠΕΡΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ


Υπερπροβολή του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει η ΝΔ, επικαλούμενη την έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το 2010. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι η ΝΔ προβάλλεται αρνητικά, ενώ η προβολή του Αντώνη Σαμαρά έχει μειωθεί σε σχέση με το 2009. Επιπλέον, υποστήριξε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, το ΠΑΣΟΚ είχε τη μερίδα του λέοντος,...
με ποσοστά που ξεκινούν από το 49,7% και φτάνουν στο 62,7%, ποσοστά που όπως τόνισε είναι πολύ πιο υψηλά από την εκλογική δύναμη που είχε καταγράψει στις εκλογές του προηγούμενου χρόνου, ενώ για τη ΝΔ συνέβη το αντίθετο με ποσοστά που κυμαίνονται από το 20,1% ως το 28,8%.
Κριτική άσκησε και για την προβολή των πολιτικών αρχηγών, όπου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η προβολή του Αντώνη Σαμαρά έχει μειωθεί το 2010 σε σχέση με το 2009, ενώ την ίδια περίοδο τα ποσοστά προβολής του πρωθυπουργού έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Read more...

ΣΔΟΕ : ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ "ΞΕΧΝΑΕΙ" ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Δεν κόβουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν ΦΠΑή εµφανίζουν φουσκωµένες δαπάνες τουλάχιστονένας στους δύο γιατρούς από όσους ήλεγξε το ΣΔΟΕ το 2010 και το πρώτο δίµηνο φέτος. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του...
γι’ αυτούς τους ελεύθερους επαγγελµατίες, προκύπτει ότι σε 777 γιατρούς που ελέγχθηκαν το 2010 βρέθηκαν παραβάσεις στους 389, δηλαδή στο 50%. Φέτος µάλιστα το ποσοστό έχει αυξηθεί αφού παραβάσειςεντοπίστηκαν σε 6 στους 10 γιατρούς που ήλεγξε το ΣΔΟΕ από τις αρχέςτου έτους.Συγκεκριµένα, σε 144 ελέγχουςπου έγιναν το δίµηνο Ιανουάριος -Φεβρουάριος 2011, 89βρέθηκαν να µην εκδίδουν αποδείξεις ήνα εµφανίζουν φουσκωµένες δαπάνες (62%). Τοαντίστοιχο ποσοστό για το 2009 ήταν 55 παραβάσεις σε σύνολο 130 γιατρών που είχαν ελεγχθεί (42%).

ανοίξαν τραπεζικοί λογαριασµοί. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε επίφοβες επαγγελµατικές οµάδες αποτελούν έναναπό τους στόχουςτου επιχειρησιακού σχεδίου τουγια το 2011. Κατά προτεραιότητα οι έλεγχοι στρέφονται σε όσους έχει προκύψει, µέσω διασταυρώσεων που έγιναν στο παρελθόν, ότι υπέπεσαν σεπαραβάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ανοίγονται οι τραπεζικοί λογαριασµοί τους.

Ηδη για τους 185 από τους 389 γιατρούς που εντοπίστηκαν µε παραβάσειςτο 2010,το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στοάνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών τους προκειµένου να εξακριβωθεί αν τα ποσά που περιέχουν δικαιολογούνται από τα εισοδήµατα που έχουν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν καταθέσεις που δεν µπορεί να δικαιολογηθούν, οι κάτοχοί τους θα βρεθούν αντιµέτωποι µε πρόστιµα για φοροδιαφυγή. Επίσης έχει αρχίσει σύγκριση των εισοδηµάτωνπου δηλώνονται µε την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Βαζουν εμποδία. Μάλιστα τα αποτελέσµατα θα έρχονταν νωρίτερα, αν δενυπήρχαν τα προσκόµµατα που προβάλλουν πολλές τράπεζες στο πλαίσιο της διαδικασίας άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Βεβαίως οι φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασµούς, αλλά ορισµένες τράπεζες προκειµένου να προστατεύσουν τους «καλούς πελάτες» τους δενδιευκολύνουντους ελεγκτές, παρά το γεγονός ότι ηνοµοθεσία για τον παράνοµο πλουτισµό ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον φοροελεγκτικό µηχανισµό.
Read more...