(από την Καθημερινή)
Tις μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και τα 1.600 ευρώ τον μήνα, θα προσπαθήσει να εξομαλύνει το ενιαίο μισθολόγιο. Η ειδική επιτροπή, ρόλος της οποίας είναι να καταγράψει...
τις αμοιβές των εργαζομένων στην κεντρική διοίκηση για το 2010, ολοκληρώνει τη σχετική έκθεσή της που θα είναι η βάση για το νέο ενιαίο μισθολόγιο.
Στην έκθεση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι «κερδισμένοι» σήμερα είναι όσοι εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι λιγότερο «ευνοημένοι» είναι οι υπάλληλοι του υπουργείου Αμυνας. Η διαφορά στις συνολικές αποδοχές ενός νεοδιοριζόμενου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα δύο αυτά υπουργεία φτάνει στα 850 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό σχεδόν διπλασιάζεται (1.616 ευρώ τον μήνα) για όσους έχουν υπηρεσία 33 ετών.
Οι ανισότητες, όμως, δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ υπαλλήλων που έχουν διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης.
Για παράδειγμα, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών με 33 χρόνια υπηρεσία και υποχρεωτική εκπαίδευση (δηλαδή με απολυτήριο δημοτικού παλαιότερα ή γυμνασίου) έχει αποδοχές 2.779 ευρώ τον μήνα. Αντιθέτως, υπάλληλος με 33 χρόνια εργασίας στο υπουργείο Παιδείας και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, π.χ. ένας καθηγητής έχει μηνιαίες αποδοχές ύψους 1.993 ευρώ. Η διαφορά είναι 786 ευρώ τον μήνα.
Δεδομένων των μεγάλων αυτών διαφορών η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές μέσω του ενιαίου μισθολογίου που θα «πονέσουν» αρκετούς και θα «βοηθήσουν» κάποιους άλλους. Η σύγκλιση των μισθών θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει προς τα κάτω. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει πως οι πλέον χαμηλόμισθοι δεν θα πληγούν εκ νέου. Αντιθέτως, θα βελτιωθεί κάπως η οικονομική τους κατάσταση.
Στόχος του ενιαίου μισθολογίου θα είναι η εξομοίωση των αποδοχών μεταξύ των υπαλλήλων σε όλα τα υπουργεία που έχουν τα ίδια προσόντα (εκπαίδευση, έτη προϋπηρεσίας και θέση), έτσι ώστε να «ανοίξει» ο δρόμος των μετατάξεων. Για να επιτευχθεί αυτό θα περιοριστεί σημαντικά η αναλογία των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό. Επί της ουσίας θα περικοπούν σημαντικά τα διάφορα ειδικά επιδόματα ή και θα καταργηθούν ορισμένα. Είναι ενδεικτικό ότι ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου σε όλα τα υπουργεία είναι 984 ευρώ τον μήνα. Στο υπουργείο Οικονομικών, όμως, φτάνει μαζί με τα επιδόματα στα 2.076 ευρώ, ενώ στο Αμυνας στα 1.226 ευρώ.
Επίσης, οι αμοιβές θα συνδεθούν και με την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και τα χρόνια που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 έτη σε 3 με 5 έτη).
Πάντως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, καθώς δεν μπορεί σε κάποιον υψηλόμισθο να περικοπούν απότομα και σημαντικά οι αποδοχές. Εξετάζεται, μάλιστα, να εφαρμοστεί πλήρως για τους νεοδιοριζόμενους και να γίνουν μικρής κλίμακας παρεμβάσεις στους εν ενεργεία υπαλλήλους.
Αν και στο Μνημόνιο δεν υπάρχει σαφής στόχος για το μέγεθος της εξοικονόμησης από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για όφελος της τάξης του ενός δισ. ευρώ. Το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τα τέλη Ιουνίου και να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
Επίσης, εντός του 2012 έχει προϋπολογιστεί εξοικονόμηση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ από τη διεύρυνση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο.
Ηδη, οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν το 2010 σε σχέση με το 2009, είτε μέσω της εφαρμογής του κανόνα 1 προς 5, είτε με τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας. Μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 55.346 άτομα, όταν στο τέλος του 2009 ήταν 19.442 περισσότεροι σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου του 2006.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου