Η χρονιά που φεύγει, αφήνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας τριπλής κρίσης.
Πρώτον, μιας κρίσης παραγωγικού προτύπου. Δεύτερον, μιας κρίσης των δημόσιων οικονομικών. Και τρίτον, μιας κρίσης ρευστότητας.
Η κρίση παραγωγικού προτύπου, είναι απολύτως συνδεδεμένη με τα διαρθρωτικά προβλήματα και τις χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής, σε σχέση με άλλες οικονομίες, είναι ένα πρόβλημα που ολοένα διευρύνεται.
Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας μας, αποτυπώνεται σήμερα σε ένα δυσανάλογα υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αντίστοιχα, η μεγάλη δημοσιονομική κρίση, αποτυπώνεται στο διογκωμένο έλλειμμα και χρέος της χώρας. Πρόκειται για ένα έλλειμμα που ανέρχεται σε 12,7%, παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ότι το έλλειμμα, υπό προϋποθέσεις, θα έφτανε κοντά στο 6%. Επίσης, αντιμετωπίζουμε μια κρίση ρευστότητας, η οποία δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις και πνίγει την οικονομική δραστηριότητα.
Στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά και το δυσθεώρητα υψηλό δημόσιο χρέος, θέτουν περιορισμούς στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, απορροφώντας πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν για την απεμπλοκή από την πορεία ύφεσης. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης, προϋποθέτει ισορροπία στα δημόσια οικονομικά.
Η νέα κυβέρνηση, από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει θέσει ως στόχο της την αντιμετώπιση αυτής της τριπλής κρίσης και έχει ήδη προωθήσει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες. Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα των δημοσίων οικονομικών:
* Έχουμε ξεκινήσει το νοικοκύρεμα της δημοσιονομικής κατάστασης της οικονομίας, μειώνοντας τις σπατάλες και απελευθερώνοντας οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση παραγωγικών δράσεων.
* Στον προϋπολογισμό του 2010, έχουμε δώσει ξεκάθαρα δείγματα γραφής, μέσα από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών σε απόλυτα μεγέθη. Ένα σημαντικό μέτρο προς την κατεύθυνση της μείωσης της σπατάλης, είναι η μείωση φορέων και οργανισμών που δεν παράγουν έργο, καθώς και η συγχώνευση εκείνων με παρεμφερείς αρμοδιότητες.
* Από το 2010, θα καταβληθεί προσπάθεια εξορθολογισμού των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, ενώ μετά το 2010, αποφασίστηκε η εφαρμογή μιας σταθερής αναλογίας αποχωρήσεων προς προσλήψεων (πέντε προς μία).
* Την ίδια στιγμή, στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη, με το νομοσχέδιο για το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, που φτάνει σε συνολικό ποσό 1 δις ευρώ.
* Επενδύουμε στην Παιδεία διαθέτοντας 1 δις ευρώ και στην Υγεία προχωρώντας σε προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών. Αποδεικνύουμε έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα της οικονομικής μας πολιτικής.
* Τέλος, προκειμένου να πραγματοποιείται αποτελεσματικός δημοσιονομικός έλεγχος, προωθείται άμεσα η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο.
Σημαντικό μέρος της προσπάθειάς μας, επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Τα «Greek Statistics» έγιναν «ανέκδοτο» στις Βρυξέλλες και αυτό ήταν αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των προηγούμενων χρόνων. Η νέα κυβέρνηση, ανατρέπει αυτή τη δυσμενή συνθήκη. Ήδη χτίζεται κλίμα εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας. Έχουμε πάρει ξεκάθαρα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Επιτροπής, η οποία θα καταθέσει το πόρισμά της μέχρι τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, προχωρούμε σε ανεξαρτητοποίηση και αναδιάρθρωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Στο σκέλος των εσόδων, στοχεύουμε σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην ενεργοποίηση των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Πρόθεσή μας, να εξοπλίσουμε τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς με σύγχρονα μέσα και εξελιγμένες μεθόδους, για να πετύχουμε τη μείωση της φοροδιαφυγής. Πρέπει να πατάξουμε, να χτυπήσουμε στην καρδιά της αυτή τη γάγγραινα της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα πέσει στο κενό εάν δεν δώσουμε προσοχή στην ανάταξη της Πραγματικής Οικονομίας. Για να στηρίξουμε τη ζήτηση, επιλέξαμε να ενισχύσουμε το σκέλος των δημόσιων επενδύσεων στο πλαίσιο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων.
Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προωθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, που μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη ενός ευρύτερου οικονομικού σχεδιασμού, με κοινωνικές προεκτάσεις. Έχουμε δώσει, ήδη, ξεκάθαρα δείγματα γραφής για την αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας. Έτσι, προχωρούμε σε αναμόρφωση των διατάξεων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και σε ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Στις προτεραιότητές μας για το 2010, εντάσσεται η διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού πλαισίου. Άξονές του είναι η ενίσχυση της αναδιανομής, η απλότητα, αλλά και το χαμηλό διοικητικό κόστος. Το νέο φορολογικό πλαίσιο, θα είναι απαλλαγμένο από γκρίζες περιοχές για τον συναλλασσόμενο. Θα περιγράφει ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις του κράτους, αλλά και του πολίτη απέναντι στο δημόσιο, ώστε η διαφάνεια να αποτελέσει τη βάση για την εκκίνηση της διαμόρφωσης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.
Από τις πρώτες πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση απαντά στην πολυεπίπεδη κρίση. Με αυτά τα μέτρα, η χώρα μας διαμορφώνει προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση. Το μήνυμα αυτής της κυβέρνησης είναι «κοιτάμε μπροστά».
Επενδύουμε σε μια μορφή ανάπτυξης που δίνει έμφαση στη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος μεταξύ περιφερειών και πολιτών. Μένουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας και ανοίγουμε το δρόμο για μια χώρα που αξίζει στους Έλληνες. Μια χώρα που δεν θα αποκαλείται «Ισλανδία του Αιγαίου», αλλά θα αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης και αξιοπιστίας.
.metarithmisi.gr
Read more...