Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Διαψεύδει ο Παπακωνσταντίνου τις δηλώσεις Τρισέ για πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών


"ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΞΙΚΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ"

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά το τέλος του άτυπου Ecofin, τόνισε ότι ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν προέβη σε καμία δήλωση, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, δεδομένου ότι......οι ελληνικές τράπεζες, δεν εξετέθησαν σε τοξικά προϊόντα.

Ο υπουργός οικονομίας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η πολύκροτη επιστολή που έστειλε, δεν συνιστά ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ τόνισε, ότι το πολυετές πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του, επί της ουσίας είναι το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενημέρωσε τους ομολόγους του για το πώς υλοποιείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και για την εξαιρετικά σημαντική μείωση, της τάξεως 40%, στο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Read more...

ΔΝΤ: "Ο,τι λέγεται και ότι γράφεται στην Ελλάδα είναι στη σφαίρα της Φαντασίας"


"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ, ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ;"

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχός του, παρακολουθεί ότι λέγεται και ότι γράφεται στην Ελλάδα, όμως τα περισσότερα είναι στη σφαίρα της Φανταστίας. Δεν μπορούμε λένε από το ΔΝΤ να αλλάξουμε τις συλλογικές συμβάσεις και να βάλουμε μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, μπορούμε μόνο......να ασχοληθούμε με ότι εμπλέκει το ελληνικό κράτος, δηλαδή το ασφαλιστικό.

Από το ΔΝΤ εκφράζουν την απορία τους, πως μπορεί να γράφονται όλα αυτά στην Ελλάδα, αφού οι εκπρόσωποί του, δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα για να συζητήσουν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.


Read more...

Οι εταίροι περιμένουν το αίτημα της Ελλάδας

“Να δανειστείτε από τις αγορές” επιμένει ο Σόιμπλε

Συμφώνησαν ως προς τον μηχανισμό «αντιμετώπισης κρίσεων», όπως προτιμούν να ονομάζουν τη διαδικασία που θα ενεργοποιηθεί για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, ωστόσο επί του πρακτέου αποφάσεις δεν έλαβαν.

Ο λόγος για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που, όπως δήλωσε αμέσως μετά το πέρας του σημερινού άτυπου Eurogroup ο πρόεδρός του Zαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά μόνον με τις «τεχνικές και νομικές προετοιμασίες του μηχανισμού στήριξης, εάν και όποτε αυτός ενεργοποιηθεί».

Ο κύριος Γιούνκερ επανέλαβε για άλλη μία φορά πως η χώρα μας δεν έχει ζητήσει βοήθεια ή ενεργοποίηση του μηχανισμού, κάτι που επιβεβαίωσε στις δικές του δηλώσεις και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη κατά το μερίδιο δράσης που της αναλογεί.

Πάντως εντύπωση προκάλεσε η επωδός του κυρίου Τρισέ για τις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες θεωρεί πως ακόμα βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και ενδέχεται η κρίση ρευστότητάς τους να επιδεινωθεί στο μέλλον!

Πάνω – κάτω τα ίδια δήλωσαν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με πρώτον τον Επίτροπο Όλι Ρεν, που ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επισήμως τίποτε και πιο εμφατική στις δηλώσεις της την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Έλενα Σαλγκάδο που τόνισε ότι είναι ακόμα στο χέρι της Ελλάδας να προχωρήσει στα επόμενα βήματα (επίσημο αίτημα βοήθειας) εφόσον κρίνει έτσι.

Τέλος, «πιστός» στη γραμμή του πολιτικού του προϊσταμένου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε μετά το πέρας του Eurogroup, πως η Ελλάδα κάλλιστα μπορεί να αποτανθεί και τώρα στις αγορές για δάνεια, αφού «το πακέτο βοήθειας της το επιτρέπει» ...

Με δυο λόγια οι Γερμανοί ακόμα και σήμερα κάνουν παν δυνατόν να μην χρειαστεί να πληρώσουν, δηλώνοντας - μάλλον για το θεαθήναι - πως η Γερμανία ''είναι έτοιμη να συνεισφέρει''.
protothema.gr


Read more...

Έρχεται καταιγίδα για Siemens...


ΕΝΑ πουλάκι μας πληροφόρησε ότι στην εξεταστική της βουλής "λάλησε" μάρτυρας για πολιτικό της... προηγούμενης πολιτικής κατάστασης.... ΟΙ αρχάγγελοι όσιοι μάρτυρες της εκκλησία μας δεν τους σώζουν.... ΠΑΛΙΑ είχαμε παμπερς για την "ακράτεια" τώρα μάλλον υπήρχαν σκουπίδια στον δρόμο και έπρεπε να τα μαζέψουν σε μεγάλες σακούλες για να καθαρίσουν τους βρώμικους δρόμους.
Read more...

Εντόπισαν γκαράζ-γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα


Γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα εντόπισε το Σάββατο η Αστυνομία, στον Καρέα.

Οπως ανακοινώθηκε, στον χώρο, ο οποίος είχε νοικιαστεί από κατηγορούμενο ως μέλος της οργάνωσης, αλλά με πλαστό όνομα, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικής ύλης, που έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενα χτυπήματα του Επαναστατικού Αγώνα, μοτοσικλέτες και πινακίδες κυκλοφορίας δικύκλων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, «κατά τις απογευματινές ώρες, εντοπίστηκε ισόγειος χώρος στάθμευσης σε πολυκατοικία επί της οδού Β. Αντωνιάδου 54 στον Καρέα, ο οποίος είχε νοικιασθεί από τον Νοέμβριο του 2007 στο όνομα ΄΄Δημοσθένης Μανδαλώζης΄΄. Στο όνομα αυτό, όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, είχε εκδοθεί πλαστή ταυτότητα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Κωνσταντίνου Γουρνά, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., στον χώρο βρέθηκαν:

-Τρεις φιάλες υγραερίου, χωρητικότητας 20 λίτρων έκαστη, οι οποίες ήταν μισογεμάτες με εκρηκτική ύλη ANFO

-Τέσσερα μεταλλικά δοχεία αποθήκευσης ελαιόλαδου, χωρητικότητας 75 λίτρων έκαστο, εκ των οποίων τα δύο γεμάτα εκρηκτική ύλη ANFΟ

-Μία πλαστική σακούλα απορριμμάτων, χρώματος πράσινο, η οποία περιείχε 15 κιλά εκρηκτικής ύλης ANFO

-Τρεις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, οι οποίες έφεραν διπλές πινακίδες κυκλοφορίας

-Πέντε μπαγκαζιέρες μοτοσικλέτας, εντός των οποίων, μεταξύ των άλλων ευρημάτων, υπήρχαν αρκετές πινακίδες κυκλοφορίας μοτοσικλετών

Από την Αστυνομία δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του χώρου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι «τα ονόματα Δημοσθένης Μανδαλώζης και Αναστάσιος Γριβοκωστόπουλος, αφορούν στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορούμενους για την κατασκευή πλαστών δελτίων ταυτότητας και τη χρήση τους για την ενοικίαση κρησφύγετων».

Πρόσθεσε ότι «με το όνομα Παρασκευοπούλου Βασιλική, είχε νοικιασθεί το σπίτι που διέμενε ο Νικόλαος Μαζιώτης με την Παναγιώτα Ρούπα, στα Καλύβια».

Η ΕΛ.ΑΣ. ζητεί από τους πολίτες να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 170, 1014, 1964, εφόσον έχουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά εκμίσθωση οικίας ή άλλων χώρων στα παραπάνω ονόματα.
nooz.gr

Read more...

Γιάφκα ANFO...180 κιλά εκρηκτικής ύλης ΑΝFO βρέθηκαν από την Αστυνομία στo σπίτι στην οδό Αντωνιάδου 54 στον Καρέα που είχαν νοικιάσει με την πλαστή ταυτότητα στο όνομα Δημοσθένης Μανδαλώζης. Βρέθηκαν επίσης 3.000 φιάλες υγραερίου και τρεις μοτοσυκλέτες με διπλά νούμερα κυκλοφορίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Αθ. Κοκκαλάκης για...

άλλη μια φορά περιορίστηκε σε λακωνική ανακοίνωση, χώρις να δεχτεί ερωτήσεις...

nonews-news


Read more...

EΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ


Το πρώτο βήμα για το «άνοιγμα» του κλάδου των οδικών μεταφορών ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την απελευθέρωση των κομίστρων στα δημόσιας χρήσης φορτηγά...
Η επόμενη κίνηση θα είναι η σταδιακή αύξηση των χορηγήσεων νέων αδειών. Με τον ίδιο τρόπο κινήθηκαν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία η απελευθέρωση του κλάδου οδήγησε σε μείωση των τιμών έως και κατά 25% και ενίσχυση της απασχόλησης ακόμη και κατά 20%.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προέβλεπε ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα αρχίσει το φθινόπωρο. Ωστόσο, υπό την πίεση της Ε.Ε., που θα εξελιχθεί σε απαίτηση με την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ και Ευρωζώνης, αποφασίσθηκε η επίσπευση του μέτρου.
fimotro


Read more...

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν χρειαζόμαστε συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Η Γερμανία δεν θα κληθεί να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο παροχής οικονομικής βοήθειας προς στην Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πως θα πληγούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι.

Η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης του μηχανισμού έκτακτης οικονομικής βοήθειας επιδιώκοντας να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες που αφορούν την παροχή βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Η Γερμανία δεν υποχωρεί εδώ και καιρό στις πιέσεις για παροχή βοήθειας, εν μέρει εξαιτίας του έντονα αρνητικού κλίματος ως προς αυτό που επικρατεί στη χώρα, αλλά το περασμένο Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή πακέτου βοηθείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αν κριθεί αναγκαίο.

«Ο κίνδυνος (να χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι) είναι ελεγχόμενος», είπε ο Σόιμπλε στο περιοδικό Der Spiegel.

«Το πακέτο θα περιλαμβάνει πίστωση από την (κρατική αναπτυξιακή τράπεζα) KfW, το οποίο θα εγγυηθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δεν χρειαζόμαστε συμπληρωματικό προϋπολογισμό γι αυτό. Αλλά θα εισηγηθούμε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στην Bundestag (Κάτω Βουλή)», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα χρειαστούν οικονομική βοήθεια άλλες χώρες, επισήμανε ο Σόιμπλε.

Ωστόσο, επανέλαβε την έκκλησή του για τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον και χαιρέτισε τα μέτρα που λαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αν χρειαστούμε διαδικασίες για περιπτώσεις ανάλογες με εκείνη της Ελλάδας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του πως μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους πιστωτές στις δαπάνες. Με εταιρίες να πτωχεύουν, οι πιστωτές θα πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις πτωχεύσεις κρατών», είπε ο Σόιμπλε στο περιοδικό.

Επανέλαβε ακόμη την άποψή του ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι ίσως να ήταν καλύτερο για τις χώρες με μεγάλα χρέη να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση.

Ο Σόιμπλε διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο υποχώρησε στις πιέσεις για την Ελλάδα, λέγοντας ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

«Η χρεωκοπία μίας χώρας θα είχε επιπτώσεις που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Η Ελλάδα ως σύστημα είναι ανάλογη με μία μεγάλη τράπεζα», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος δεν μετείχε στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μαδρίτη, καθώς νοσηλεύεται για την θεραπεία τραύματος και, όπως είπε, ελπίζει να πάρει σύντομα εξιτήριο.
nooz.gr


Read more...

Στέφανος Τζουμάκας: Η χώρα μπήκε στη τροχιά υλοποίησης νεοφιλελεύθερων συνταγών...

http://3.bp.blogspot.com/_28qfyrZlT0I/S8mwj3c8kZI/AAAAAAAAYBE/zkbDW0DJpFI/s1600/n100000015681670_3644.jpg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΖΟΥΜΑΚΑ

07.02.10

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης

*Μέτρα λιτότητας, νεοφιλελεύθερης όψης
*Την εξουσία την έχει η άρχουσα τάξη

Μπορεί να μπερδευτήκαμε, ίσως και να εκπλαγήκαμε, αλλά φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καζάνι που βράζει. Τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην κυβερνητική παράταξη και στον κόσμο της, που από τα αντιδεξιά προεκλογικά συνθήματα, βλέπει να εφαρμόζεται από την κυβέρνησή του η δεξιά πολιτική. Η συζήτηση με τον Στέφανο Τζουμάκα, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, από αυτήν την άποψη είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι μέτρα λιτότητας, νεοφιλελεύθερης όψης, ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει άμεσα και ότι τα... μικρόφωνα είναι στα χέρια άλλων.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Πάνος Λάμπρου

*Εξαγγέλθηκαν τα οικονομικά μέτρα από τον πρωθυπουργό. Όλοι μιλούν για σκληρά μέτρα ανεξάρτητα αν κάποιοι τα θεωρούν... αναγκαία. Ποια είναι η άποψή σας;
-Είναι μέτρα λιτότητας και έχουν νεοφιλελεύθερη όψη. Αλλά δεν μπορεί να είναι η στρατηγική της χώρας. Όλοι οι μονεταριστές, όλοι οι νεοφιλελεύθεροι επιχειρούν να πείσουν ότι αυτή είναι η στρατηγική της χώρας. Όχι, είναι πλευρά του οικονομικού προβλήματος που έχει αυτήν τη στιγμή η χώρα. Πρέπει να μιλάμε για ζήτημα αιχμής, για διαχείριση της κρίσης και όχι για στρατηγική επιλογή.

*Ναι, αλλά δεν έχει γίνει συζήτηση για την πραγματική οικονομία.
-Σωστά, η οικονομία έχει τριάντα δείκτες, δεν έχει μόνο έλλειμμα και χρέος. Αλλά όταν οι μονεταριστές μιλούν για την οικονομία αναφέρονται σε αυτά. Βγαίνει ο Σταρκ, που είναι ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού, και λέει: Η Ελλάδα διπλασίασε τις δημόσιες δαπάνες τα τελευταία 15 χρόνια. Αληθές. Δεν λέει, όμως, ότι η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχει ένα 25% του πληθυσμού που πολλαπλασιάζει κάθε χρόνο επί εφτά φορές τον πλούτο. Δεν λέει για τη φοροδιαφυγή. Δεν λέει ότι η Ελλάδα έχει 40% παραοικονομία. Δεν λέει ότι η Ελλάδα έχει μια εργοδοσία που δεν πληρώνει εισφορές γύρω στα 8 δισ. κάθε χρόνο. Δεν λέει ότι υπάρχει μια εργοδοσία που, φέτος μόνο, πήρε 25 δισ. από την αδήλωτη εργασία. Δεν λένε από που θα μειωθούν οι δαπάνες. Από τους μη έχοντες; Όλα αυτά δεν τα συζητούν. Η γραμμή των νεοφιλελεύθερων είναι σαφής. Να μειωθούν όλα κατά 20%. Τα εισοδήματα, οι μισθοί, τα ακίνητα, οι περιουσίες, για να μπορέσει το κεφάλαιο να κάνει επενδύσεις μετά από δέκα χρόνια.

Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ

*Μέσα στο ΠΑΣΟΚ τι κλίμα υπάρχει μετά τα μέτρα;
-Δεν υπάρχει συμφωνία.

*Πώς εκφράζεται η διαφωνία;
-Γίνεται ζωηρή συζήτηση. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Ο πρωθυπουργός δεν είχε αυτήν την ανάλυση. Η διεθνής κρίση προέκυψε από τη διάλυση της πραγματικής οικονομίας. Κυριάρχησε η χάρτινη οικονομία πάνω στην πραγματική οικονομία. Όλες οι αναλύσεις του Γ. Παπανδρέου στηρίζονταν στην πραγματική οικονομία.

*Άρα τι; Υπέκυψε σε πιέσεις που του ασκήθηκαν και εντός του ΠΑΣΟΚ;
-Ο Γ. Παπανδρέου έχει μιλήσει πολλές φορές για αυτά τα ζητήματα. Δεν έγινε, όμως, δυνατή μια συζήτηση για τα πραγματικά αίτια της κρίσης, ώστε να ξέρουμε ιδεολογικά και πολιτικά προς τα που θα προσανατολιστούμε. Έτσι γίνεται μια τυφλή συζήτηση, που καταλήγει ότι έχουμε ένα τεράστιο εθνικό πρόβλημα.

*Περνάμε, όμως, σε μέτρα που θα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα.
-Οι έμμεσοι φόροι δεν ήταν ποτέ υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Το πετρέλαιο δεν θα μετακυλήσει στην παραγωγή και στην αύξηση των τιμών; Μια σειρά από αυτές τις επιλογές έχουν σχέση με πολιτικές λιτότητας. Κινούνται πάνω στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, που δεν είναι σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου. Ένα σχέδιο που λέει ότι κύριοι θα φτωχύνετε...

*Για να καταλάβω. Αν δεν είναι σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου, ποιανού είναι;
-Είναι σχέδιο της κυβέρνησης. Είναι σαφές. Και ο Παπανδρέου συναινεί. Αλλά όλες οι αναλύσεις του δεν είναι σε αυτό το πλαίσιο. Εδώ έχουμε αντίφαση.

Οι ευθύνες
των κυβερνήσεων Σημίτη

*Επειδή λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται σε άλλη αντίληψη, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είχαμε επί κυβερνήσεων Σημίτη, μια πολιτική σε νεοφιλελεύθερα χνάρια.
-Συμφωνώ. Αυτή ήταν και η αιτία της ήττας του 2004. Συζητήσαμε πέντε χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και είπαμε ότι πολιτικές ήττας δεν θα ξαναεφαρμόσουμε.

*Ναι, αλλά την εφαρμόζει ως κυβέρνηση εκ νέου.
-Έχουμε μια δημοσιονομική κρίση, που δεν έχει ευθύνη το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση. Βέβαια, ιστορικά την έχει. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν άσκησαν πολιτική για την οικονομία που συνέβαλε στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης. Προσωπικά πιστεύω ότι τα στρατηγικά προβλήματα της χώρας δεν είναι αυτά. Το στρατηγικό ζήτημα είναι η παραγωγική βάση της χώρας, τα τελευταία χρόνια έχουν διαλυθεί πάνω από 6.000 επιχειρήσεις, έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρό πρόβλημα εισοδημάτων.
Τα τελευταία 15 χρόνια μεταφέρθηκε ο πλούτος της χώρας κατά 60% προς το κεφάλαιο και κατά 40%, ίσως και λιγότερο, στην εργασία. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα της χώρας. Αντί να ανεβάσουμε την ποιότητα των παραγωγικών, εργασιακών, τεχνικών δραστηριοτήτων, μας ζητούν να μειώσουμε όλα μας τα εισοδήματα για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Αυτό είναι το νεοφιλελεύθερο, το συντηρητικό μοντέλο.
Ως πότε η χώρα θα δανείζεται και θα βάζει φόρους; Τρεις είναι οι δρόμοι. Ή θα παράγει και θα μειώσει το έλλειμμα ή θα δανείζεται ή θα βάζει φόρους. Ποιο είναι το προοδευτικό σχέδιο; Το προοδευτικό σχέδιο λέει ότι η χώρα πρέπει να παράγει, να αναπτυχθεί. Είδατε όλους αυτούς τους ταλιμπάν του νεοφιλελευθερσμού να λένε τι λέξη ανάπτυξη, να μιλούν για πραγματική οικονομία; Και πώς θα μιλήσει το ΠΑΣΟΚ όταν δεν έχει μικρόφωνα; Τα μικρόφωνα τα δίνουν σε συγκεκριμένα στόματα που δεν λένε τίποτα, δεν προσδιορίζουν...

Τα μικρόφωνα, η πολιτική και η... άλλη εξουσία

*Ποιος έχει τα μικρόφωνα; Δεν τα έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης;
-Τα μικρόφωνα τα έχει η παρασιτική ολιγαρχία, η οποία δεν παράγει.

*Ναι, αλλά υπάρχει και η πολιτική εξουσία.
-Δεν υπάρχει πολιτική εξουσία. Από την εμπειρία μου ποτέ δεν είχαν οι κυβερνήσεις την εξουσία στην Ελλάδα. Τη διακυβέρνηση έχουν. Την εξουσία έχει η άρχουσα τάξη και μάλιστα το παρασιτικό της τμήμα, που δεν παράγει.

*Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί με αυτήν την πραγματικότητα.
-Η κυβέρνηση είναι καινούργια Περιμένω το φορολογικό...

*Έχουμε πλέον απτά δείγματα γραφής της κυβέρνησης. Τι άλλο να περιμένουμε;
-Είναι τα πρώτα δείγματα. Ακόμα δεν έχει τελειώσει το πακέτο. Να δούμε και το φορολογικό. Πρέπει να δούμε πολλά. Εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αυτή η πολιτική, θα τριπλασιαστεί η φτώχεια στην Ελλάδα.

*Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκει τη μερική, έστω, συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και του ΛΑΟΣ.
-Μα είναι η έδρα του νεοφιλελευθερισμού.

*Να περιμένουμε τη δημιουργία μιας αριστερής τάσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ;
-Όπως σας είπα, μέσα στο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να μην είναι γνωστή, αλλά είναι πραγματικότητα. Ύστερα από αυτήν την πεντάχρονη συζήτηση, δεν συμφωνεί συνολικά, εκτός από ελάχιστες ομάδες, με τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Το ΠΑΣΟΚ λέει άλλα

*Πώς γίνεται, όμως, να μην συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ συνολικά και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί την αντίθετη πολιτική;
-Γιατί λέει ότι ασκεί μια πολιτική έκτακτης ανάγκης. Και θα φανεί τώρα από που θα μειωθούν οι δαπάνες...

*Προεκλογικά έλεγε άλλα.
-Υπάρχει η δικαιολογία ότι έγινε μια διαφορετική ανάγνωση ότι υπήρχαν διαφορετικά στοιχεία, αλλά είναι σαφές ότι έχουμε υπαναχώρηση. Ο Γ. Παπανδρέου λέει ότι είναι μέτρα μιας συγκεκριμένης περιόδου. Θα δούμε, διαφορετικά αυτή η πολιτική θα ηττηθεί.

*Εσείς πιστεύετε ότι είναι μέτρα μιας συγκεκριμένης περιόδου ή ότι η πολιτική λιτότητας θα έχει βάθος;
-Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι. Όμως, θα έχουμε μεγάλη διαμάχη. Και θα φανεί ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί.

*Πώς θα εκφραστεί;
-Παντού στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς...

*Στη Γερμανία ο Λαφοντέν, στη Γαλλία ο Μελανσό είπαν ότι η σοσιαλδημοκρατία μεταλλάχθηκε, δεν πάει άλλο. Και επέλεξαν το δρόμο της οργανικής συμπόρευσης με την αριστερά. Γιατί δεν έχει προκύψει το ίδιο και στην Ελλάδα;
-Θα το δούμε στο μέλλον αυτό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει συνειδητοποίηση ότι δεν έχουν μέλλον οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.


Η χώρα μπήκε στη τροχιά υλοποίησης νεοφιλελεύθερων συνταγών για να φτωχύνει κατά 25έως 30%. Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, επιβεβαίωσε την επιβολή του Δ.Ν.Τ. στη χώρα.
epohi.gr
sibilla-gr

Read more...

Θα μας τρελάνουν: 1.500.000 ευρώ επίδομα για αγορά H/Y!!!

http://theamapati.files.wordpress.com/2009/05/vouli.jpgΤο είχα ακούσει στο ραδιόφωνο (ΘΕΜΑ) αλλά το θεώρησα υπερβολή.


Τώρα διάβασα τα επίσημα έγγραφα με την υπογραφή Πετσάλνικου και άρχισα πάλι να φορτώνω για τα καλά.
Το παρακάτω υπάρχει αναρτημένο σε group στο Facebook, το παραθέτω χωρίς σχόλια:

http://www.facebook.com/group.php?gid=10150150771730585&ref=mf

Οι βουλευτές θα μας τρελάνουν: 1.500.000 ευρώ επίδομα για αγορά H/Y!!!
Την ίδια στιγμή που ανακοινωνονται τα νεα οικονομικα μέτρα και οι "απλοί άνθρωποι του μόχθου" καλούνται να πληρώσουν "το μάρμαρο", η Βουλή των Ελλήνων κατά ομόφωνη απόφαση (ΦΕΚ223 Α) ενέκρινε, εν μέσω κρίσης, πρόγραμμα επιδότησης για όλους ανεξαιρέτως, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές προκειμένου να αγοράσουν το δικό τους προσωπικό εξοπλισμό πληροφορικής. προκειμένου να αναπτύξουν τις δημόσιες σχέσεις τους μέσω του διαδικτύου με προϊόντα όπως:

Επιτραπέζιους Η/Υ , Laptops, Notebooks, πολυμηχανήματα-εκτυπωτές, Τηλεφωνικό κέντρο, Fax, Λογισμικό αυτοματισμού πολιτικού γραφείου , προγράμματα Η/Υ ,Δορυφορικό δέκτη και ότι άλλο gadget μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύγχρονο πολιτικό γραφείο.

Όπως προκύπτει από το επίσημο έγγραφο (κάντε κλικ στην κάθε φωτό) κάθε βουλευτής επιλέγοντας τον δικό του προμηθευτή , προσκομίζει στο Τμήμα Προμηθειών και Διαχειρίσεως της Βουλή τιμολόγια αγορά έως 5.500 ευρώ έκαστος (αναλόγως με την κατηγορία που ανήκει) και ο προμηθευτής θα. περνάει να εξοφλείται από τη Βουλή των Ελλήνων.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό των τριακοσίων της βουλής μαζί με τους ευρωβουλευτές πού επίσης δικαιούνται το επίδομα μας δίνει ένα ποσό μεγαλύτερο από 1.500.000 ευρώ.

Με τις υγείες μας, να τους χαιρόμαστε!!!Read more...

Μαχαίρι Ραγκούση στις αμοιβές δημάρχων

Τεράστιες σπατάλες περικόπτει ο «Καλλικράτης»

Δραστική μείωση των δαπανών, που διατίθενται για τους αιρετούς εκπροσώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση τουλάχιστον κατά 80 εκατομμύρια ευρώ προσδοκά το υπουργείο Εσωτερικών από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου από την εφαρμογή του σχεδίου, στους δήμους θα υπάρξει, με τη μείωση του αριθμού των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, εξοικονόμηση της τάξης του 55%, ενώ στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης – στις αιρετές περιφέρειες – η μείωση θα φτάσει στο 45%!

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στους δήμους:

Σήμερα υπάρχουν 914 δήμαρχοι και 120 κοινοτάρχες, 16.510 δημοτικοί σύμβουλοι και 24.100 τοπικοί σύμβουλοι. Με το νέο σχέδιο οι δήμαρχοι θα είναι έως 370, κοινοτάρχες δεν θα υπάρχουν, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι θα φτάνουν έως 7770 και οι τοπικοί σύμβουλοι έως 14.460. Με τον «Καλλικράτη» τα έξοδα παράστασης των δημάρχων δεν θα υπολογίζονται με βάση τα τακτικά έσοδα του δήμου, αλλά θα καθορίζονται ως ένα ποσοστό επί των συνολικών αποδοχών του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα μειωθούν και οι αντιδήμαρχοι κατά 1200.

Στο δεύτερο βαθμό σήμερα έχουμε τους νομάρχες, ενώ υπάρχουν και οι διορισμένοι περιφερειάρχες, ήτοι:
Ο αριθμός των νομαρχών, των περιφερειαρχών, των προέδρων των συμβουλίων, των αντινομαρχών και αντιπεριφερειαρχών και τα μέλη των νομαρχιακών συμβουλίων φτάνουν στους 1802. Με το σχέδιο «Καλλικράτης» ο αριθμός αυτός θα περιοριστεί στους 809!
protothema.gr


Read more...

Ας το κάνει πρώτα και μετά θα του βγάλουμε και το καπέλοΕπιτέλους ένας πολιτικός που τολμά.Σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο οι χαρτογιακάδες των Εφοριών συνεχίζουν τις διακοπές τους..Κύριοι τα αστεία τέλειωσαν ,κάθε κατεργάρης στο πάγκο του.

Από το αυριανό πρωτοσέλιδο στο "Πρώτο Θέμα"
Read more...

Κατηγορούμενος ο Γ. Αγγέλου του Καραμανλή...


...κινδυνεύει να βρεθεί για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Δεν τον καλύπτει η παραγραφή γιατί δεν ήταν υπουργός!


Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Πολιτικά πρόσωπα θα αρχίσουν να καλούνται τις επόμενες ημέρες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Ανάμεσά τους και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή Γιάννης Αγγέλου.
Το σοβαρότερο όμως είναι ότι ο κ. Αγγέλου κινδυνεύει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να βρεθεί κατηγορούμενος και...

ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης καθώς η ανακρίτρια κ. Ειρ. Καλού συνεχίζει την έρευνα και έχουν προκύψει σε βάρος του διάφορες μαρτυρίες.
Θεωρείται πολύ πιθανόν να του ασκηθούν κατηγορίες καθώς δεν είναι πρώην υπουργός κι έτσι δεν τον καλύπτει ο νόμος της παραγραφής που ισχύει για τους πρώην υπουργούςRead more...

Τρόπους επιστροφής στις χώρες τους αναζητούν Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και τραπεζίτες

Πολλοί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αναζητούν τρόπο επιστροφής από τη Μαδρίτη στη χώρα τους, μετά τη λήξη του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην Ισπανία, καθώς το νέφος από την τέφρα του ηφαιστείου στην Ισλανδία έχει παραλύσει τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές.

Το ξενοδοχείο Intercontinental, όπου διέμειναν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και πολλοί άλλοι υπουργοί Οικονομικών και τραπεζίτες κατά τη διάρκεια του εργασιών του Συμβουλίου χρέωνε 4.000 ευρώ για μεταφορά στο Παρίσι με αυτοκίνητο και οδηγό.

Ο βοηθός του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή του την Κυριακή με κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά μόνο αν το αεροσκάφος μπορεί να κατευθυνθεί νοτίως της Μαδρίτης, για να τον μεταφέρει στο Λουξεμβούργο.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, αισθανόταν λιγότερο ασφαλής για το ταξίδι επιστροφής της, καθώς οι περισσότερες πτήσεις προς το Παρίσι ματαιώθηκαν και ο εναλλακτικός τρόπος μετάβασης, όπως για παράδειγμα το τρένο, καθίσταται σταδιακά ανέφικτος γιατί τα εισιτήρια εξαντλούνται.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι σχεδιάζει να φύγει το νωρίτερο δυνατόν, καθώς οι πτήσεις στη νότια Ευρώπη έχουν προς το παρόν επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με εκείνες στη βόρεια.

nooz.gr

Read more...

«Πρέπει να γίνουν οι προετοιμασίες»http://3.bp.blogspot.com/_ZDHdAD9tHvA/S8lOtpJFP4I/AAAAAAAA38Q/u5dBfce5Zeo/s1600/ContentSegment_14404461%24W200_H0_R0_P0_S1_V1%24Jpg.jpg«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όμως πρέπει οι προετοιμασίες αυτές να γίνουν ώστε αν χρειαστεί και αν αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση να ζητηθεί, να είναι όλα έτοιμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), στη Μαδρίτη.

Συζητήθηκαν η κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η ανταγωνιστικότητα και χρηματοπιστωτικά ζητήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το θέμα της Ελλάδας τέθηκε την Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup.

Ανέφερε ότι ενημέρωσε για την πρόοδο των μέτρων που ελήφθησαν και την επιστολή του προς Ρεν, Τρισέ και Στρος Καν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει πως «η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συνιστά αίτημα για βοήθεια».

Τη Δευτέρα έρχονται εκπρόσωποι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, προκειμένου, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να καθορισθούν οι όροι και οι λεπτομέρειες της κοινής οικονομικής στήριξης της Ελλάδας σε πολυετές επίπεδο.Στην περίπτωση που ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού, η Ελλάδα θα δανειοδοτηθεί εφέτος από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ με ποσό 30 - 40 δισ. ευρώ.

«Δεν συζητάμε νέα μέτρα», δήλωσε, μέσω του Flash 96, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος επισήμανε πως αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, για να αποφύγει τα εξοντωτικά επιτόκια.

Την Τρίτη 20 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με στόχο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ. Τα έντοκα γραμμάτια θα μπορούν να διατεθούν και σε φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.
nooz.gr

Read more...

Συνέντευξη Παπανδρέου στο Newsweek

Η Ελλάδα θα αποφασίσει εντός των προσεχών εβδομάδων εάν θα ενεργοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στο περιοδικό Newsweek.

«Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό αυτόν τις προσεχείς εβδομάδες... Δεν έχουμε ακόμη λάβει επίσημη απόφαση. Αυτό που λέμε είναι ΄΄ας ετοιμασθούμε ώστε να είναι έτοιμος, εάν χρειασθεί να πατήσουμε το κουμπί΄΄», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και ότι θα δώσει στην Ελλάδα ένα περιθώριο για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Μας δίνει ένα περιθώριο ελιγμών, για να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει δυσκολία να δανεισθεί από τις αγορές τον επόμενο μήνα.

«Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το πρόβλημα είναι το κόστος του δανεισμού και για πόσο διάστημα μπορούμε να το αντέξουμε. Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα ακόμη και τον Μάιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό», δήλωσε.
nooz.gr

Read more...

«Αδιαπραγμάτευτη η αντίθεσή μας στην προοπτική ΔΝΤ»

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στην κυβέρνηση αλλά και αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της δικής του παράταξης, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματός του στο Ναύπλιο.

«Η ΝΔ έχει αναγνωρίσει όλες τις αμαρτίες της και ξεφορτώνεται όλα τα βαρίδια του παρελθόντος, αυτή την εντολή έχω και αυτή την εντολή θα την κάνω πραγματικότητα», τόνισε, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των συνέδρων. «Μηδενίζουμε το κοντέρ και οικοδομούμε ξανά την αξιοπιστία μας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η πρώτη πράξη, σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν η εκλογή νέου αρχηγού από 800.000 ανθρώπους».

Ακολούθως, υπογράμμισε πως «ασκούμε αντιπολίτευση με υπευθυνότητα. Δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, όταν δείχνει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη, για την οικονομική κατάσταση και για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, στον κ. Παπανδρέου.

«Ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει καταλάβει τίποτα, ότι η δική του κυβέρνηση παραπατάει, ότι η δική του κυβέρνηση δοκιμάζεται, ότι η δική του κυβέρνηση μάς έφερε ως εδώ, ότι η δική του κυβέρνηση μάς σέρνει στην πλήρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του χρέους», είπε και συμπλήρωσε ότι «όσο η κυβέρνηση αποτυγχάνει, τόσο εκείνος προσπαθεί να επιρρίψει τις τεράστιες ευθύνες του σε άλλους».

Εξακολουθώντας τη σκληρή κριτική, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να δηλώσει ότι για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ευθύνονται οι πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεχνά ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα υπερτριπλασίασαν τον δανεισμό της χώρας, ξεχνά ότι το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε τον λαϊκισμό στη χώρα, ξεχνά ότι ο ίδιος έταζε στους πάντες τα πάντα, ότι ήταν ο ίδιος που απευθύνθηκε πρώτος στο ΔΝΤ για να βάλει το πιστόλι στο τραπέζι, αλλά η μπλόφα του γύρισε εναντίον της Ελλάδας και το πιστόλι εκπυρσοκρότησε στα χέρια του».

«Και μέσα στη σύγχυσή του ο κ. Παπανδρέου θυμήθηκε να δώσει και …΄΄ιδεολογική διάσταση΄΄. Και του φταίνε ξαφνικά τα Κεντροδεξιά Κόμματα της Ευρώπης! Μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο κ. Σαρκοζύ που μας στήριξε εξ αρχής. Και ο κ. Μπαρόζο ασφαλώς. Που μας στήριζε συνεχώς», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι «στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας οδηγεί, δυστυχώς, ο Νεοφιλελεύθερος Σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου».

«Είμαστε αντίθετοι με την προσφυγή στο ΔΝΤ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας «τα μέτρα που θα μας επιβάλουν, προκειμένου να μας στηρίξουν, δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία μας, ούτε η οικονομία μας. Φοβικοί δεν είμαστε απέναντι σε τίποτα. Ούτε καν απέναντι στο ΔΝΤ. Είμαστε, όμως, ρεαλιστές και οφείλουμε να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, ότι όπου πήγε το ΔΝΤ ο πρώτος και απαράβατος όρος, που επέβαλε, ήταν η ισοπέδωση μισθών και συντάξεων. Αυτή η συνταγή της λεγόμενης μείωσης του μισθολογικού κόστους φέρνει φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας, ελλειμμάτων χωρίς προοπτική, χωρίς διέξοδο και την απορρίπτω. Η αντίθεσή μας στην προοπτική του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση για τη ΝΔ».

Ο κ. Σαμαράς έκανε και αναδρομή στην προηγούμενη 30ετία επιρρίπτοντας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους. «Ήταν το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, που ευθύνεται για την υπερχρέωση της χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις, που μεσολάβησαν, ακόμα και οι κυβερνήσεις Σημίτη δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος».

Αναφερόμενος στο δικό του κόμμα, παραδέχθηκε ότι «γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευθύνες των δικών μας κυβερνήσεων, κληρονομήσαμε ένα σύστημα, όπου η μια γενιά δανείζεται σε βάρος της επόμενης και δεν το αλλάξαμε. Δεν αλλάξαμε το σύστημα, που κληρονομήσαμε. Δεν κάναμε επανίδρυση του κράτους και η διακυβέρνηση της προηγούμενης πενταετίας προτίμησε απλώς να συνεχίζει να διαχειρίζεται ένα σύστημα, το οποίο είχε εκλεγεί για να αλλάξει. Οφείλουμε να απολογηθούμε στους ψηφοφόρους και κυρίως στη κοινωνία, αλλά δεν θα δώσουμε λόγο σε εκείνους, που δημιούργησαν το πρόβλημα και πολέμησαν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να το αντιμετωπίσει».

Επανερχόμενος στην κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ παρέδωσε ένα πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος παρόμοιο με εκείνο που αντιμετώπιζαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και «η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το μετέτρεψε, μέσα σε λίγους μήνες με τους κακούς χειρισμούς της, σε πρόβλημα δημοσίου χρέους».

«Το 2009, η ΝΔ δανείστηκε μεσοσταθμικά με επιτόκιο 4,2%. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δανείζεται με επιτόκιο πάνω από 6%. Δεν έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ το πρόβλημα με τους κερδοσκόπους και τα spreads, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους χειρισμούς της», είπε και επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι δεν πήρε έκτακτα μέτρα που θα διόρθωναν το πρόβλημα του ελλείμματος, ότι ανέστειλε τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και στη συνέχεια δέχθηκε την επίθεση των κερδοσκόπων με αποτέλεσμα τα spreads να σκαρφαλώσουν στις 200 μονάδες μετά στις 300 και τώρα στις 400.

«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει», τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι «η ΝΔ πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό για τέσσερα πράγματα. Πρώτον, ότι γνωρίζουμε και κατανοούμε πολύ καλά, πού βρίσκεται η οικονομία σήμερα. Δεύτερον, πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα και τα σφάλματα του δικού μας παρελθόντος, γιατί δεν αρκεί να είμαστε καλύτεροι από το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι και από την πρόσφατη διακυβέρνηση της ΝΔ. Τρίτον, να πείσουμε ότι έχουμε σχέδιο για την κρίση, γιατί, όπως αποδείχθηκε, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο. Τέταρτον, να πείσουμε ότι διαθέτουμε ένα όραμα γιατί στη μεγάλη κρίση οι κοινωνίες και οι οικονομίες αναζητούν ένα όραμα για να πιστέψουν. Για να υπάρξει επένδυση, κατανάλωση και αποταμίευση, πρέπει ο κόσμος να πιστεύει στο μέλλον του, να δημιουργηθεί θετική ψυχολογία στις αγορές».

Ντόρα Μπακογιάννη


«Η ΝΔ πρέπει να στηρίξει πολιτικές, που έχει ανάγκη ο τόπος, χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος και χωρίς να υποκύψει στον λαϊκισμό», είπε από την πλευρά της η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Πριν δαιμονοποιήσουμε το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να απαντήσουμε αν μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 7% και του 8%», ανέφερε. «Πρέπει να πούμε κατηγορηματικά ότι είναι ένας μηχανισμός στήριξης για ένα ορισμένο διάστημα, από τον οποίο πρέπει να βγούμε, και ο οποίος από μόνος του δεν μας σώζει», πρόσθεσε, «την Ελλάδα θα τη σώσουμε εμείς με τις προσπάθειές μας και τις δυνάμεις μας».

«Η κρίση είναι τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος για επαναφορά της χώρας στην αναπτυξιακή τροχιά», τόνισε, σημειώνοντας ότι μία πολιτική σπατάλης 30 χρόνων δεν μπορεί να ανατραπεί σε δύο τρία χρόνια.

Η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος «που θα καλύψει τις ανεπάρκειες, όπως η έλλειψη συνταγματικού δικαστηρίου. Επίσης, συνταγματική πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά όρια, που μπορεί να κινείται η εκάστοτε κυβέρνηση και η οποία θα εμποδίζει την κυβέρνηση από μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ώστε να προστατεύει τις επόμενες γενιές από ανεύθυνες πολιτικές διόγκωσης του δημόσιου χρέους».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για τις δράσεις, που χρειάζονται για την Οικονομία, και το απέδειξε στο φορολογικό νομοσχέδιο. «Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τις ξένες επενδύσεις να φύγουν από τη χώρα, ενώ ο στόχος μας είναι να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να αντιμετωπίσουμε την έκρηξη του δημόσιου χρέους», ανέφερε και υποστήριξε πως «ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί τακτική επιπόλαια και επιζήμια για τον τόπο χρεώνοντας τις ευθύνες σε άλλους».

Η πρώην υπουργός ανέφερε ακόμη πως «ζούμε σε περίοδο κρίσης, χωρίς προηγούμενο, από τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να θέσουμε το ερώτημα, γιατί ως χώρα, ως κοινωνία, ως οικονομικό και πολιτικό σύστημα, φθάσαμε εδώ και η συζήτηση να καταλήγει σε προτάσεις και ιδέες για την επίλυση, αλλά και μία αρχιτεκτονική ανάπτυξης, που θα φέρει τη σφραγίδα της ΝΔ».

Επιπλέον, είπε πως «η Ελλάδα έφθασε εδώ, γιατί ξόδευε για 30 χρόνια περισσότερα από όσα παρήγαγε και δημιούργησε ένα μεγάλο έλλειμμα και ένα τεράστιο χρέος, το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ "ζύμωσαν" την κοινωνία σε μία επιδοματική πολιτική. Η κοινωνική πολιτική, όμως, δεν γίνεται με δανεικά, είναι φθηνός λαϊκισμός και εμπαιγμός του λαού».

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «αδράνεια, κακοδιαχείριση, κρατισμός, διαφθορά, μάς έφθασαν μέχρι εδώ. Η Ελλάδα μπαίνει σε μία μακρά και δύσκολη περίοδο. Για πρώτη φορά υπάρχουν ονομαστικές μειώσεις μισθών και οι ουσιαστικές μειώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τις μεγαλύτερες συνέπειες θα έχει η αγορά εργασίας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Η απάντηση συμπυκνώνεται σε δύο: ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».
nooz.gr

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

'ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ'


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Τζάθας-Μαρία Νταλιάνη (απο ΤΑ ΝΕΑ)

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη μπει στη διαδικασία, ας μη γελιόμαστε και θέλω να είμαι ειλικρινής» παραδέχθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου...


O Πρωθυπουργός, βάζοντας το πολιτικό πλαίσιο για το ενδεχόμενο της ένταξης της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτήρισε «ασφαλές καταφύγιο» την ύπαρξη του μηχανισμού και τόνισε ότι το ΔΝΤ «είναι ήδη στη διαδικασία επιτήρησης, ελέγχει, εγκρίνει και παρακολουθεί και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, διότι το πρόγραμμά μας ήταν υπό την έγκριση ουσιαστικά και του ΔΝΤ και για το 2011 και το 2012. Και είναι εδώ από τα λάθη της πολιτικής των κυβερνήσεων της Ν.Δ. την προηγούμενη πενταετία με το έλλειμμα των 300 δισ. ευρώ».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός επέκρινε δριμύτατα τη Ν.Δ. και τη στάση της, λέγοντας πως αν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. «θα πήγαινε σούμπιτο στο ΔΝΤ» ενώ χάρη τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ευρωσοσιαλιστών διαμορφώθηκε ο μηχανισμός στήριξης-δίχτυ ασφαλείας με την αποφασιστική συμμετοχή της Ε.Ε.! Και επισήμανε ότι «πριν από λίγους μήνες, όχι μόνο μηχανισμός στήριξης δεν υπήρχε, υπήρχε το απόλυτο μηδέν».

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στον μηχανισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού κρίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, της ανάγκης νηνεμίας και ασφάλειας στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία και κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες όπως απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά με μόνο γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη». Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα με θέρμη στη δημιουργία μιας task force (ομάδας εργασίας) υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Ρόμπαϊ, η οποία θα επεξεργαστεί περαιτέρω τον μηχανισμό στήριξης, «άρα είναι πιθανό να τροποποιηθεί στο μέλλον», και υπενθύμισε την ιδέα για έκδοση ευρωομολόγων που δεν περπάτησε εξαιτίας των συντηρητικών της Ε.Ε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ότι «είναι άδικο να σκάσει σε εσάς αυτή η βόμβα, δεν ανήκει σε εσάς να πείτε “δυστυχώς επτωχεύσαμε”».

«Εχω γίνει περισσότερο σοσιαλιστής»

«Γιατί πανηγυρίσατε, κ. Πρωθυπουργέ, στις 25 Μαρτίου; Η χθεσινή ημέρα αποτελεί ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διότι οικειοθελώς και αυτοβούλως με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στο ΔΝΤ», απάντησε σε έντονους τόνους ο κ. Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, λέγοντας «υποσχεθήκατε στον λαό προεκλογικά ότι θα κάνετε την Ελλάδα Δανία του Νότου και την κάνατε Ουγγαρία του Νότου. Για τις αποφάσεις και τις επιλογές σας παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις δυνάμεις που σας στηρίζουν...».

Η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν άμεση: «Τα αντανακλαστικά μας, κύριε Τσίπρα, ήταν πατριωτικά γιατί το βούλιαγμα της χώρας δεν θα χτύπαγε τον πλούτο, θα χτύπαγε τον μέσο Ελληνα, τον αδύναμο, τον συνταξιούχο. Πράγματι τα μέτρα πονάνε, αλλά αν η χώρα ερχόταν μπροστά στην αδυναμία να δανειστεί, τότε θα με ρωτάγατε πού είναι τα δικά μου τα αντανακλαστικά.

Τα αντανακλαστικά μου τα σοσιαλιστικά ήταν να προστατέψω την πατρίδα από τη χρεοκοπία και αυτό θα κάνω όσο μπορώ, όσο μπορούμε. Το βιος του ελληνικού λαού. Και από την εμπειρία μου έχω γίνει πιο σοσιαλιστής απ΄ ό,τι ήμουν πριν. Διότι ζω καθημερινά στο πετσί μου τις διεθνείς αγορές».

/fimotro

Read more...

ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ SIEMENS ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΥΧΑΙΑ!Ρεπορτάζ: Αριστέα Μπουγάτσου (απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Νέα στοιχεία παραδόθηκαν χθες από τη Siemens Α.Ε. στην εφέτη-ανακρίτρια της υπόθεσης Μ. Νικολακέα, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της ίδιας της εταιρείας...


Οπως μας αναφέρουν πηγές από τη Siemens, χθες παραδόθηκαν τέσσερις κούτες με στοιχεία που αφορούν την περίοδο της «βασιλείας» Χριστοφοράκου, προκειμένου αυτά να συσχετισθούν και να αξιολογηθούν από την ανάκριση. Αυτά βρέθηκαν τυχαία... πάνω στη μετακόμιση, καθώς η Siemens Α.Ε. εγκαταλείπει το ακίνητο που χρησιμοποιούσε στο Κρυονέρι, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου εγκαθίσταται στο κτίριο όπου «εξέπνευσε» ο Ελεύθερος Τύπος και ο City, στο Blue Land, του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, αφού πωλείται και το ιδιόκτητο κτίριο -η έδρα της- στην οδό Αρτέμιδος στο Μαρούσι.

Από τους εφέτες-ανακριτές της υπόθεσης Siemens για τη νέα κατάσχεση τηρείται απόλυτη σιωπή, κάτι που δεν επιτρέπει εικασίες για το περιεχόμενο των νέων ευρημάτων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του Μιχ. Χριστοφοράκου, ως διευθύνοντος συμβούλου της Siemens. Ο αρμόδιος για την παράδοση των νέων τυχαίων ευρημάτων στους ανακριτές, ο Ρόμπερτ Σικέλλης (General Counsel και Regional Compliance Officer), επιβεβαίωσε στην «Ε» ότι έγινε πράξη κατάσχεσης του υλικού, απέφυγε όμως να προβεί σε περιγραφή των στοιχείων της τότε Γενικής Διεύθυνσης.

Μαραθώνιος

Πάντως αξίζει να επισημανθεί ότι το υλικό από το γραφείο του Μιχ. Χριστοφοράκου (με τις δωρεές συσκευών σε πολιτικούς, με τα ταξίδια, τις χορηγίες και τις εκτενείς δαπάνες δημοσίων σχέσεων για υπουργούς και βουλευτές) παραδίδεται επί δύο χρόνια! Η διαδικασία μοιάζει με μαραθώνιο χωρίς τερματισμό, καθώς η πρώτη «μίνι» κατάσχεση υλικού έγινε από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, τον Μάιο του 2008. Ακολούθησε «επιδρομή» του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, μετά τηλεοπτικών καμερών, τον Φεβρουάριο του 2009 και τώρα άλλη χαμηλού προφίλ παράδοση υλικού.

Βεβαίως, το θλιβερό είναι ότι αυτό το υλικό -γιατί βάσιμα εικάζεται ότι υπάρχουν και εξαφανισμένα παραστατικά για πρόσωπα που ο Μιχάλης Χριστοφοράκος θέλησε να προστατεύσει- δεν αξιολογήθηκε ποινικά, ούτε συσχετίσθηκε με τις συχνές επαφές που ο Mr. Siemens είχε με τους «δωρολήπτες» υπουργούς, που στο μεταξύ από τις θέσεις τους «σφράγισαν» τις συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens. Και η τελευταία αλώνιζε στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ.

Αμφίβολο είναι πάντως ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα αντέξει να ανακρίνει τους καημένους τους υπουργούς, οι οποίοι γνώριζαν καλά το γραφείο του Χριστοφοράκου και τη διεκπεραιώτρια των αιτημάτων τους Αικατερίνη Τσακάλου, που φρόντιζε για τις λευκές συσκευές, τα laptop, τα τηλεφωνικά κέντρα, τα ταξίδια και όλες τις «αθώες» χορηγίες προς τους πένητες υπουργούς, βουλευτές και άλλους vip από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τουλάχιστον.
fimotro
Read more...

ΤΑ "ΚΑΛΛΙΑΡΝΤΑ" ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Κανέλλης
(από
ΤΑ ΝΕΑ)


Το καινούργιο μυθιστόρημα των
τρομοκρατών νέας γενιάς (σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία), με τη μέθοδο της απομαγνητοφώνησης νομίμως υποκλαπεισών συνομιλιών, άρχισε να δημοσιεύεται αποσπασματικά στις εφημερίδες. Αν και το υλικό που ώς τώρα έχει έρθει στη δημοσιότητα πολύ απέχει από το να γίνει μπεστ σέλερ (σε σχέση, τουλάχιστον, με τα... κείμενα των προανακριτικών καταθέσεων των μελών της 17 Νοέμβρη), είναι αρκετό για να εξαχθούν ορισμένα βασικά συμπεράσματα για την ταυτότητα του νέου κύματος τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Και υπεραρκετό για να στοιχειοθετηθεί ένα πρώτο λεξικό όρων, δημοφιλών λέξεων, εκφράσεων- και των σημασιών τους. Ασφαλώς και πρέπει να περιμένουμε πως θα εμπλουτισθεί το λεξικό αυτό- ενδεχομένως από άλλους διαλόγους, ενδεχομένως και από τις καταθέσεις των κατηγορουμένων για τρομοκρατία, όταν αρχίσει η ακροαματική διαδικασία και υπάρξει η δυνατότητα δημοσιότητας. Οφείλουμε, πάντως, να παρατηρήσουμε δυο- τρία πραγματάκια, εμφανή από την πρώτη ανάγνωση των συνομιλιών που υποκλάπηκαν. Οι περισσότερες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις προϋποθέτουν τεράστια οικειότητα ( «Ελα ρε», «Ελα ρε φίλε», «Τι έγινε, καλά;», «Καλά, μια χαρά» ). Ο λόγος του καφενείου είναι ο πιο διαδεδομένος λόγος των συνδιαλέξεων, πράγμα παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι στην ομάδα φέρεται να συμμετέχει τουλάχιστον ένας διανοούμενος (αν και, μεγάλο μέρος της ελληνικής διανόησης, έχει λάβει το χρίσμα στα καφενεία). Η συνεχής χρήση των αθάνατων ελληνικών μπινελικίων αποδεικνύει ότι και οι νέοι τρομοκράτες μπορεί να είναι ιδεολόγοι, αλλά είναι και Ελληνες. Ιδιαίτερα ελληνική είναι και η επωδός ενός από τους συνδιαλεγομένους, που συγχαίρει τον σύντροφό του επ΄ αγνώστω ανδραγαθία (άραγε σεξουαλική κατάκτηση;): «Είσαι ωραίος και μετράς». Γεια σου, μεγάλε!

fimotro

Read more...

Για 6 συνεδριάσεις της βουλής θα πάρουν 150.000 ευρώMας κορόιδεψαν για άλλη μια φορά οι βουλευτές. Ξέρετε πόσα θα πάρουν οι 150 βουλευτές σε περίοδο κρίσης για την συμμετοχή τους σε 6 συνεδριάσεις των επιτροπών;
Κρατηθείτε γιατί τους δίνουμε...

150.000 ευρώ χωρίς τις υπερωρίες των υπαλλήλων και τα υπόλοιπα έξοδα. Δηλαδή θα πάρει από 1.000 ευρώ ο καθένας για 6 μόνο συνεδριάσεις. Και δεν τον αλλάζουν τον νόμο.
Read more...

Δύο γερμανικά μέτρα και δύο ευρωπαϊκά σταθμά: 3% ή 5%...


Του Νίκου Κοτζιά


Η ΕΕ αντιμετώπισε με δύο μέτρα και σταθμά τα τέσσερα κράτη που ζήτησαν τον τελευταίο χρόνο να δανειστούν με τη βοήθειά της. Η αιτία δεν είναι τόσο οι διαφοροποιημένες προβλέψεις των ευρωπαϊκών συνθηκών, όσο η διαφοροποιημένη βούληση της Γερμανίας. Διαφοροποίηση που έχει ιστορικούς λόγους, αφορά στα κέρδη των τραπεζών της, σχετίζεται με τις επικείμενες τοπικές εκλογές καθώς και με την αίσθηση της γερμανικής δεξιάς ότι πρέπει να δοθεί μάθημα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μάαστριχτ, είναι για την ΕΕ ευκολότερο να δανειοδοτήσει ένα μη μέλους της, παρά κράτος-μέλος. Πρόκειται για παράδοξο. Είναι ως οι ΗΠΑ να μην βοηθούν την Καλιφόρνια που έχει ανάλογα πρόβλημα με εκείνο της Ελλάδας, αλλά μόνο τρίτες χώρες. Το παράδοξο γίνεται μεγαλύτερο όταν...

η Γερμανία επιδιώκει να αυστηροποιήσει αυτές τις προβλέψεις για τα μέλη της Ευρωζώνης. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να το επισημάνει στις διαπραγματεύσεις που γίνονται. Αλλά αυτό, ως ήδη είπα δεν είναι το κύριο. Το κύριο είναι ότι η Ελλάδα θα δανειστεί από την ΕΕ ακριβότερα από ότι άλλα κράτη μέλη της.
Η ΕΕ πέρα της βοήθειας που παρείχε στην Ουκρανία, που δεν είναι μέλος της, έδωσε, επίσης, φτηνά δάνεια σε κράτη μέλη της που δεν ανήκουν στην ευρωζώνης. Στη Ρουμανία και στη Λετονία. Η τελευταία, είναι ιστορικά χώρα άμεσου γερμανικού ενδιαφέροντος. Εχει πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το 1/5 περίπου της Ελλάδας. Αναλογικά, το λετονικό ΑΕΠ είναι ακόμα μικρότερο ως προς το ελληνικό. Η Λετονία αδυνατούσε πέρσι να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, ακόμα και με 12,5% επιτόκιο. Η ΕΕ δημιούργησε έναν τριπλό μηχανισμό στήριξής της. Έδωσε 3,1 δισεκατομμύρια Ευρώ με αρχικό τόκο 3,125% και στη τελευταία δόση (στις 12 Μαρτίου) 3,375% (και όχι 5% όπως στην Ελλάδα). Τα σκανδιναβικά κράτη παρείχαν διμερή δάνεια ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων, με τόκο 3,05%, και το ΔΝΤ 1,7 δισεκατομμύριο. με τόκο 2,11% έως 2,67%.
Αντίθετα με την άμεση βοήθεια στη Λετονία, η ΕΕ καθυστέρησε να δημιουργήσει μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα. Όταν δε δημιουργήθηκε προέβλεψε πολύ αυστηρές διαδικασίες καθώς και τη δυνατότητα της Γερμανίας να τον ελέγχει με τη διαδικασία του βέτο. Τελικά, η Γερμανία δέχτηκε να προβλεφτεί δανεισμός για την Ελλάδα, αλλά με επιτόκια κατά 2/3 πιο ακριβά από εκείνα της Λετονίας. Είναι φανερό, ότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Γεγονός που η Αθήνα πρέπει να το κατανοήσει και να διαπραγματευτεί ανάλογα. Το 5% για την Ελλάδα, όταν η Λετονία δανείστηκε με 3%, κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί ως ικανοποιητικό. Μάλλον είναι ακριβό και αυστηρό.Read more...

Λοβέρδος: Πίεση για ισχύ των αλλαγών πριν το 2018

"Δίνουμε μάχη για τη διάσωση του ασφαλιστικού" δήλωσε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος, παραδεχόμενος ότι το υπουργείο δέχεται πιέσεις να ισχύσει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων πριν το 2018, όπως προβλέπει σήμερα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

"Δίνουμε μάχη για τη διάσωση του ασφαλιστικού με όρους δικαιοσύνης" δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ για σκληρότερη προσαρμογή και ότι υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία και θέματα τα οποία χαρακτήρισε "ανοιχτά".

Βασικό θέμα διαφωνίας - όπως ενημέρωσε - είναι να ισχύσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό νωρίτερα από το 2018, όπως έχει σήμερα προβλεφθεί. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης είναι, ότι "δεν πρέπει να αιφνιδιαστεί ο κόσμος" και ότι "πρέπει να συγκεντρωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος".

Ο υπουργός - ερωτηθείς για το φόρο στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ προς στήριξη των Ταμείων - δήλωσε ότι θα ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2010 και ότι θα υπάρξει αναλογικότητα - κατά πάσα πιθανότητα ο φόρος θα αυξάνεται κλιμακωτά ανά 100 ευρώ, πάνω από τα 1.400 ευρώ.

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο, ότι τα 360 ευρώ της βασικής σύνταξης, μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο προς τα κάτω, δήλωσε ότι όντως αυτό ισχύει. Ερωτηθείς τέλος, για το αν η σύνταξη μετά το 2018 όσων συνταξιοδοτούνται πριν τα 65 έτη θα μειωθεί, απάντησε ότι δεν θα μειωθούν οι χαμηλές (δίνοντας παράδειγμα τα 600 και 700 ευρώ) συντάξεις.

Ο υπουργός έδωσε απάντηση και στην πρόταση του Επιτρόπου Όλι Ρεν για, περικοπές μισθών και επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
nooz.gr

Read more...

Στη Νέα Υόρκη ο Σ. Κουβέλης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

"Τα χειρότερα πέρασαν, αισιοδοξούμε και προχωράμε χωρίς να μειώνουμε το ρυθμό και την ένταση της προσπάθειας που γίνεται για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά και την αναπτυξιακή της προοπτική", δήλωσε στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ" ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος αναμένεται να φθάσει απόψε στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κουβέλης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στους γιορτασμούς της Ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με αποκορύφωμα την ελληνική παρέλαση την ερχόμενη Κυριακή, που συνήθως πραγματοποιείται κάθε χρόνο ετεροχρονισμένα στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Σικάγο, θα έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και δημοτικών αρχών στις δυο πόλεις, με ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ, με οικονομικούς παράγοντες και με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ενώ θα μιλήσει σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση και στις προοπτικές που διαγράφονται, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλει, για να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας, θέλει να είναι κοντά στο ομογενειακό στοιχείο, καθώς ο ρόλος και η δυναμική των Ελλήνων της Διασποράς έχουν παρά πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της εικόνας της Ελλάδας".

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι "είναι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται με πολύ μεγάλη επιτυχία στον επιχειρηματικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς και σ' άλλους τομείς. Θέλουμε να κρατήσουμε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό και να τον διευρύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αξιοποιηθούν ως οι πρέσβεις της Οικονομικής Διπλωματίας για την Ελλάδα. Επίσης, μπορούν να είναι και φορείς επένδυσης στις συνεργασίες που έχουμε δημιουργήσει με τις ΗΠΑ, επηρεάζοντας θετικά κι άλλους Αμερικανούς επιχειρηματίες ώστε να συμμετέχουν σε αυτές τις συνεργασίες".

Μιλώντας για το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτελεί "μεγάλη επιτυχία", τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό καθώς δημιουργήθηκε ένα δίχτυ ασφαλείας. Είναι ουσιαστικά μία εγγύηση για να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας για να βγει από την οικονομική κρίση. Και όχι να βγει απλά απ' αυτή, με την έννοια ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να δανείζεται με καλύτερους όρους, αλλά παράλληλα με το να μπορέσει να έχει μία πραγματική αναπτυξιακή διαδικασία της οικονομίας. Αυτό ουσιαστικά είναι και το πλαίσιο της επίσκεψής μου στις ΗΠΑ, αλλά και της συνεχούς προσπάθειας που γίνεται και από την Οικονομική Διπλωματία της χώρας μας για να μπορέσουμε να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρώτον, να ανοίξουμε συνεργασίες με αγορές όπου υπάρχει η δυνατότητα να προωθήσουμε ελληνικά προϊόντα, τεχνογνωσία κ.λπ., ώστε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα".

Μεταξύ άλλων, ανέφερε επίσης ότι "δεν θα γίνει τίποτε με τον αυτόματο πιλότο. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει εμείς από την πλευρά μας σαν κυβέρνηση να κρατήσουμε απόλυτα τους ρυθμούς και την ένταση για την παραγωγή θεσμικού-νομοθετικού έργου, ώστε να διευκολύνουμε επιχειρηματικές επενδύσεις. Να εξασφαλίσουμε ότι όλα θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια. Τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που αντιμετώπιζε η Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, από πλευράς επιχειρηματιών, είτε στο εσωτερικό της χώρας, είχε στο εξωτερικό, θα ανακτηθεί και θα αναδομηθεί και το κλίμα εμπιστοσύνης που μπορεί να μας οδηγήσει ξανά μπροστά".

Για την επικείμενη έκδοση ελληνικών ομολόγων σε δολάρια και για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε: "Για έναν τρίτο, όχι Έλληνα απόδημο, το να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα είναι λογικό, γιατί μιλάμε για μία οικονομία, η οποία έχοντας περάσει από πολύ δύσκολη περίοδο τώρα μπαίνει στην πορεία της ανάπτυξής της. Επενδύοντας σε μία οικονομία που βρίσκεται σε ανοδική περίοδο το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να κερδίσει. Υπάρχει και ένας παραπάνω λόγος βέβαια για τους απόδημους Έλληνες, γιατί αυτό αποτελεί και μία σημαντική στήριξη για την Ελλάδα, καθώς και οι ίδιοι έχουν πει πολλές φορές ότι θέλουν να παρέμβουν".
.nooz.gr

Read more...

Στα μέσα Μαϊου αναμένεται η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνομιλία έγινε το απόγευμα της Παρασκευής ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ελλάδα, ύστερα από σχετική πρόσκληση.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι κύριοι Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τον προσδιορισμό του χρόνου πραγματοποίησης της επίσκεψης αυτής και συμφωνήθηκε να γίνει στα μέσα Μαΐου.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, για την καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης, να πραγματοποιηθούν σύντομα συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, που θα συμμετάσχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς των Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Οικονομικής Συνεργασίας.
nooz.gr

Read more...

Δίωξη στην Goldman Sachs για εξαπάτηση επενδυτών

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Wall Street άσκησε δίωξη, κατά του οίκου "Goldman Sachs", με την κατηγορία ότι στην εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008, που αναστάτωσε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, "εξαπάτησε πολλούς επενδυτές".

Συγκεκριμένα, ο οίκος κατηγορήθηκε ότι "σε συμπαιγνία" με μεγάλο "αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνων" επιχείρησε να διασώσει κεφάλαια από δικά του στεγαστικά δάνεια από το χώρο της κλυδωνιζόμενης (τον Οκτώβριο 2008) αμερικανικής αγοράς ακινήτων, στην οποία διακινούντο αθρόα τραπεζικά δάνεια, με υψηλά επιτόκια, αλλά με αποδέκτες πιστωτές με αμφίβολη πιστοληπτική ικανότητα.

"Αυτή δε η συμπαιγνία έγινε εν πολλοίς σε βάρος των συμφερόντων των επενδυτών" του ανωτέρω οίκου, που είχε τιτλοποιήσει (τραπεζικές) απαιτήσεις στο χώρο της αμερικανικής κτηματο - μεσιτικής αγοράς, πρόσθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αυτή είναι η πρώτη νομική δίωξη, που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, σημειώνουν στη Νέα Υόρκη οι οικονομικοί παρατηρητές. Θα εκδικαστεί αυτή η υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, προσθέτουν.

"Ο οίκος Goldman Sachs, με μία νέα τακτική εξαπάτησε στην πραγματικότητα επενδυτές του, υπονομεύοντας και την αξιοπιστία δικών του προϊόντων" (...) "ακολουθώντας πάντως παλαιές απλές (παράνομες οπωσδήποτε) πρακτικές" του χρηματο - επενδυτικού χώρου, αναφέρεται στη μήνυση, που άσκησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά της "Goldman Sachs".

Η εξέλιξη συμπαρέσυρε καθοδικά τους βασικούς δείκτες πολλών χρηματιστηρίων στη δυτική Ευρώπη κι είχε ανασταλτικό χαρακτήρα στη συνεδρίαση της Παρασκευής στην Wall Street, σχολίασαν συναλλασσόμενες πηγές.

Ρεπορτάζ του Associated PressΡεπορτάζ του Associated Press

nooz.gr


Read more...