Σάββατο 17 Απριλίου 2010

«Πρέπει να γίνουν οι προετοιμασίες»



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbIpnDqHFi-BdwxcLgmlHYnlcOB1C2OoJNqt_SRKnklVOeIEpSSnPX9MwAAOWn_dtF9Yzz-JEm3Bt_HZ2IxXnnltOSCUgXD8CYqtVZu1FqUVwHz_AsxOqj1p_F1JyRBxNoVLINd11tz2I/s1600/ContentSegment_14404461$W200_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg.jpg«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όμως πρέπει οι προετοιμασίες αυτές να γίνουν ώστε αν χρειαστεί και αν αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση να ζητηθεί, να είναι όλα έτοιμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), στη Μαδρίτη.

Συζητήθηκαν η κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η ανταγωνιστικότητα και χρηματοπιστωτικά ζητήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το θέμα της Ελλάδας τέθηκε την Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup.

Ανέφερε ότι ενημέρωσε για την πρόοδο των μέτρων που ελήφθησαν και την επιστολή του προς Ρεν, Τρισέ και Στρος Καν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει πως «η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συνιστά αίτημα για βοήθεια».

Τη Δευτέρα έρχονται εκπρόσωποι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, προκειμένου, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να καθορισθούν οι όροι και οι λεπτομέρειες της κοινής οικονομικής στήριξης της Ελλάδας σε πολυετές επίπεδο.Στην περίπτωση που ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού, η Ελλάδα θα δανειοδοτηθεί εφέτος από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ με ποσό 30 - 40 δισ. ευρώ.

«Δεν συζητάμε νέα μέτρα», δήλωσε, μέσω του Flash 96, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος επισήμανε πως αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, για να αποφύγει τα εξοντωτικά επιτόκια.

Την Τρίτη 20 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με στόχο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ. Τα έντοκα γραμμάτια θα μπορούν να διατεθούν και σε φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: