ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ
Δραματική ομιλία Γιώργου στη Βουλή για το χρέος...
Στους συντηρητικούς της Ε.Ε. που αντιστάθηκαν στην έκδοση ευρω-ομολόγων απέδωσε ο Πρωθυπουργός την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη μπει στη διαδικασία, ας μη γελιόμαστε και θέλω να είμαι ειλικρινής» παραδέχθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου.
O Πρωθυπουργός, βάζοντας το πολιτικό πλαίσιο για το ενδεχόμενο της ένταξης της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτήρισε «ασφαλές καταφύγιο» την ύπαρξη του μηχανισμού και τόνισε ότι το ΔΝΤ «είναι ήδη στη διαδικασία επιτήρησης, ελέγχει, εγκρίνει και...
παρακολουθεί και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, διότι το πρόγραμμά μας ήταν υπό την έγκριση ουσιαστικά και του ΔΝΤ και για το 2011 και το 2012. Και είναι εδώ από τα λάθη της πολιτικής των κυβερνήσεων της Ν.Δ. την προηγούμενη πενταετία με το έλλειμμα των 300 δισ. ευρώ».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός επέκρινε δριμύτατα τη Ν.Δ. και τη στάση της, λέγοντας πως αν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. «θα πήγαινε σούμπιτο στο ΔΝΤ» ενώ χάρη τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ευρωσοσιαλιστών διαμορφώθηκε ο μηχανισμός στήριξης-δίχτυ ασφαλείας με την αποφασιστική συμμετοχή της Ε.Ε.! Και επισήμανε ότι «πριν από λίγους μήνες, όχι μόνο μηχανισμός στήριξης δεν υπήρχε, υπήρχε το απόλυτο μηδέν».
Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στον μηχανισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού κρίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, της ανάγκης νηνεμίας και ασφάλειας στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία και κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες όπως απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά με μόνο γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη». Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα με θέρμη στη δημιουργία μιας task force (ομάδας εργασίας) υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Ρόμπαϊ, η οποία θα επεξεργαστεί περαιτέρω τον μηχανισμό στήριξης, «άρα είναι πιθανό να τροποποιηθεί στο μέλλον», και υπενθύμισε την ιδέα για έκδοση ευρωομολόγων που δεν περπάτησε εξαιτίας των συντηρητικών της Ε.Ε.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ότι «είναι άδικο να σκάσει σε εσάς αυτή η βόμβα, δεν ανήκει σε εσάς να πείτε “δυστυχώς επτωχεύσαμε”».
«Ασφαλές καταφύγιο» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τον μηχανισμό στήριξης
«Εχω γίνει περισσότερο σοσιαλιστής»
«Γιατί πανηγυρίσατε, κ. Πρωθυπουργέ, στις 25 Μαρτίου; Η χθεσινή ημέρα αποτελεί ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διότι οικειοθελώς και αυτοβούλως με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στο ΔΝΤ», απάντησε σε έντονους τόνους ο κ. Τσίπρας.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, λέγοντας «υποσχεθήκατε στον λαό προεκλογικά ότι θα κάνετε την Ελλάδα Δανία του Νότου και την κάνατε Ουγγαρία του Νότου. Για τις αποφάσεις και τις επιλογές σας παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις δυνάμεις που σας στηρίζουν...».
Η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν άμεση: «Τα αντανακλαστικά μας, κύριε Τσίπρα, ήταν πατριωτικά γιατί το βούλιαγμα της χώρας δεν θα χτύπαγε τον πλούτο, θα χτύπαγε τον μέσο Ελληνα, τον αδύναμο, τον συνταξιούχο. Πράγματι τα μέτρα πονάνε, αλλά αν η χώρα ερχόταν μπροστά στην αδυναμία να δανειστεί, τότε θα με ρωτάγατε πού είναι τα δικά μου τα αντανακλαστικά.
Τα αντανακλαστικά μου τα σοσιαλιστικά ήταν να προστατέψω την πατρίδα από τη χρεοκοπία και αυτό θα κάνω όσο μπορώ, όσο μπορούμε. Το βιος του ελληνικού λαού. Και από την εμπειρία μου έχω γίνει πιο σοσιαλιστής απ΄ ό,τι ήμουν πριν. Διότι ζω καθημερινά στο πετσί μου τις διεθνείς αγορές».
Καθαρούς όρους ζητεί τώρα η κυβέρνηση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Θέμα ημερών αλλά όχι του Σαββατοκύριακου είναι το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου χθες στη Βουλή ότι «το ΔΝΤ είναι εδώ» συνδέεται με το σοβαρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια από το ΔΝΤ λόγω της κωλυσιεργίας που παρουσιάζεται στην αποσαφήνιση των όρων και των προϋποθέσεων που θέτουν χώρες της ευρωζώνης για τη βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα από την Ε.Ε.
Οι αναφορές Παπανδρέου χθες στη Βουλή- που εξέπληξαν σχεδόν το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου- εμφανίζονταν ως ένας ακόμη ελιγμός της κυβέρνησης, προκειμένου να πιέσει τις χώρες της ευρωζώνης, ώστε να αποσαφηνίσουν εγκαίρως τις γκρίζες ζώνες που υπάρχουν σε σχέση με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές θύμιζαν ότι η ανάμειξη του ΔΝΤ στην αρχική φάση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων είχε γίνει προκειμένου να πιεστεί ο ισχυρός πυρήνας των χωρών της ευρωζώνης, και ειδικά η Γερμανία, στη λογική ότι η Ελλάδα έχει και άλλες επιλογές. Ωστόσο, η υπόδειξη από πλευράς Γερμανίας να πάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ ανέτρεψε εκείνη την στρατηγική και το τελευταίο διάστημα ο κ. Παπανδρέου εμφανιζόταν υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα.
Χθες, οι κυβερνητικές πηγές παρουσίαζαν, χωρίς επιτυχία, το σενάριο ότι οι αναφορές Παπανδρέου στη Βουλή σχετίζονταν με επανάληψη της πίεσης προς τη Γερμανία ειδικά και δευτερευόντως σε ορισμένες άλλες χώρες της ευρωζώνης, για να μην υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες σχετικά με τον μηχανισμό στήριξης. Σημείωναν μάλιστα ότι με την όλη επιχειρηματολογία Παπανδρέου στη Βουλή συνδέεται άμεσα η επιστολή που έστειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προχθές στους ομολόγούς του, ζητώντας «καθαρό πεδίο σε σχέση με τον μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα».
Δηλώσεις Σόιμπλε. Σημειώνεται ότι ακόμη και χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε εξέφραζε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στον μηχανισμό Ε.Ε.- ΔΝΤ». «Πιστεύουμε ότι οι Ελληνες βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και πως στο τέλος ενδέχεται να μην αιτηθούν ευρωπαϊκή στήριξη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Κοινοτικές πηγές ερμηνεύουν τις δηλώσεις αυτές ως ελπίδα του Βερολίνου, το οποίο θέλει να αποφύγει- πριν από τις εκλογές της 9ης Μαΐου- τη χορήγηση βοήθειας (περίπου 8,5 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα- κάτι που θα παρουσίαζε την κ. Μέρκελ ασυνεπή ως προς τις υποσχέσεις της.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ κ. Γιούνκερ δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι «δεν υπάρχει ένδειξη πως η Ελλάδα θα ζητήσει την ενεργοποίηση του πακέτου» και ότι σε κάθε περίπτωση «οι όροι της βοήθειας θα είναι κοινοί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ».
Οπως προαναφέρθηκε, ο απόλυτος αιφνιδιασμός των περισσότερων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου προκάλεσε σύγχυση σχετικά με το πώς και πότε ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, τη στιγμή που κατά το προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ. Υποστηριζόταν επίσης ότι και κατά τη συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά, το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Παπανδρέου είχε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να επιδιώξει προσφυγή στο ΔΝΤ.
Σάββατο 17 Απριλίου 2010
«Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου