Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Λοβέρδος: Πίεση για ισχύ των αλλαγών πριν το 2018

"Δίνουμε μάχη για τη διάσωση του ασφαλιστικού" δήλωσε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος, παραδεχόμενος ότι το υπουργείο δέχεται πιέσεις να ισχύσει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων πριν το 2018, όπως προβλέπει σήμερα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

"Δίνουμε μάχη για τη διάσωση του ασφαλιστικού με όρους δικαιοσύνης" δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ για σκληρότερη προσαρμογή και ότι υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία και θέματα τα οποία χαρακτήρισε "ανοιχτά".

Βασικό θέμα διαφωνίας - όπως ενημέρωσε - είναι να ισχύσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό νωρίτερα από το 2018, όπως έχει σήμερα προβλεφθεί. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης είναι, ότι "δεν πρέπει να αιφνιδιαστεί ο κόσμος" και ότι "πρέπει να συγκεντρωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος".

Ο υπουργός - ερωτηθείς για το φόρο στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ προς στήριξη των Ταμείων - δήλωσε ότι θα ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2010 και ότι θα υπάρξει αναλογικότητα - κατά πάσα πιθανότητα ο φόρος θα αυξάνεται κλιμακωτά ανά 100 ευρώ, πάνω από τα 1.400 ευρώ.

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο, ότι τα 360 ευρώ της βασικής σύνταξης, μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο προς τα κάτω, δήλωσε ότι όντως αυτό ισχύει. Ερωτηθείς τέλος, για το αν η σύνταξη μετά το 2018 όσων συνταξιοδοτούνται πριν τα 65 έτη θα μειωθεί, απάντησε ότι δεν θα μειωθούν οι χαμηλές (δίνοντας παράδειγμα τα 600 και 700 ευρώ) συντάξεις.

Ο υπουργός έδωσε απάντηση και στην πρόταση του Επιτρόπου Όλι Ρεν για, περικοπές μισθών και επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: