Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ατυπο Ecofin

Το Σάββατο συνεδριάζει στη Μαδρίτη το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν η τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, η προετοιμασία των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η προετοιμασία της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας G20, χρηματοπιστωτικά ζητήματα και τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια.

Επίσης, θα τεθούν και θέματα πολιτικής ΔΝΤ, με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητούν την ταχεία εφαρμογή πιο διευρυμένων και ευέλικτων Νέων Συμφωνιών Δανεισμού. Σε εποπτικούς όρους, πρωταρχικός ρόλος του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι η αποτροπή κρίσεων, μέσω της προσφοράς υψηλής ποιότητας εποπτείας, συμβουλευτικής στήριξης και προειδοποιήσεων προς την ενδιαφερόμενη χώρα και τη διεθνή κοινότητα.

Την Παρασκευή συνεδρίασε το άτυπο Eurogroup, στο οποίο το θέμα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε διεξοδικά, αλλά τα κράτη– μέλη βολιδοσκοπήθηκαν σχετικά με τις τεχνικές και νομικές προετοιμασίες του μηχανισμού στήριξης, αν αυτός ενεργοποιηθεί.

«Η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συνιστά αίτημα για βοήθεια», τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου.

Τη Δευτέρα έρχονται εκπρόσωποι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, προκειμένου, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να καθορισθούν οι όροι και οι λεπτομέρειες της κοινής οικονομικής στήριξης της Ελλάδας σε πολυετές επίπεδο.

Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμη την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αλλά στην περίπτωση που αυτό συμβεί, θα δανειοδοτηθεί εφέτος από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ με ποσό 30 - 40 δισ. ευρώ.

Η αποστολή αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Αθήνα έχει στόχο να αποσαφηνίσει το ύψος του δανείου που πιθανώς να χρειασθεί η Ελλάδα, αλλά και να εξετάσει τις πολιτικές που ενδεχομένως να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, είπε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Καρολάιν Άτκινσον.

«Δεν συζητάμε νέα μέτρα», δήλωσε, μέσω του Flash 96, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος επισήμανε πως αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, για να αποφύγει τα εξοντωτικά επιτόκια.

Την Τρίτη 20 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με στόχο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ.

Τα έντοκα γραμμάτια θα μπορούν να διατεθούν και σε φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

Η προμήθεια των εντόκων γραμματίων από τους ιδιώτες αποταμιευτές μπορεί να γίνει ως εξής:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας τα 15 χιλιάδες ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο. Η περίοδος εγγραφών ορίζεται από τη Δευτέρα 19 Απριλίου έως και Τετάρτη 21 Απριλίου.

2. Εντός 5 εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 30 Απριλίου για απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: