Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν χρειαζόμαστε συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Η Γερμανία δεν θα κληθεί να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο παροχής οικονομικής βοήθειας προς στην Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πως θα πληγούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι.

Η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης του μηχανισμού έκτακτης οικονομικής βοήθειας επιδιώκοντας να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες που αφορούν την παροχή βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Η Γερμανία δεν υποχωρεί εδώ και καιρό στις πιέσεις για παροχή βοήθειας, εν μέρει εξαιτίας του έντονα αρνητικού κλίματος ως προς αυτό που επικρατεί στη χώρα, αλλά το περασμένο Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή πακέτου βοηθείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αν κριθεί αναγκαίο.

«Ο κίνδυνος (να χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι) είναι ελεγχόμενος», είπε ο Σόιμπλε στο περιοδικό Der Spiegel.

«Το πακέτο θα περιλαμβάνει πίστωση από την (κρατική αναπτυξιακή τράπεζα) KfW, το οποίο θα εγγυηθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δεν χρειαζόμαστε συμπληρωματικό προϋπολογισμό γι αυτό. Αλλά θα εισηγηθούμε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στην Bundestag (Κάτω Βουλή)», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα χρειαστούν οικονομική βοήθεια άλλες χώρες, επισήμανε ο Σόιμπλε.

Ωστόσο, επανέλαβε την έκκλησή του για τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον και χαιρέτισε τα μέτρα που λαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αν χρειαστούμε διαδικασίες για περιπτώσεις ανάλογες με εκείνη της Ελλάδας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του πως μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους πιστωτές στις δαπάνες. Με εταιρίες να πτωχεύουν, οι πιστωτές θα πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις πτωχεύσεις κρατών», είπε ο Σόιμπλε στο περιοδικό.

Επανέλαβε ακόμη την άποψή του ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι ίσως να ήταν καλύτερο για τις χώρες με μεγάλα χρέη να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση.

Ο Σόιμπλε διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο υποχώρησε στις πιέσεις για την Ελλάδα, λέγοντας ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

«Η χρεωκοπία μίας χώρας θα είχε επιπτώσεις που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Η Ελλάδα ως σύστημα είναι ανάλογη με μία μεγάλη τράπεζα», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος δεν μετείχε στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μαδρίτη, καθώς νοσηλεύεται για την θεραπεία τραύματος και, όπως είπε, ελπίζει να πάρει σύντομα εξιτήριο.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: