Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Στη Νέα Υόρκη ο Σ. Κουβέλης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

"Τα χειρότερα πέρασαν, αισιοδοξούμε και προχωράμε χωρίς να μειώνουμε το ρυθμό και την ένταση της προσπάθειας που γίνεται για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά και την αναπτυξιακή της προοπτική", δήλωσε στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ" ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος αναμένεται να φθάσει απόψε στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κουβέλης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στους γιορτασμούς της Ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με αποκορύφωμα την ελληνική παρέλαση την ερχόμενη Κυριακή, που συνήθως πραγματοποιείται κάθε χρόνο ετεροχρονισμένα στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Σικάγο, θα έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και δημοτικών αρχών στις δυο πόλεις, με ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ, με οικονομικούς παράγοντες και με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ενώ θα μιλήσει σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση και στις προοπτικές που διαγράφονται, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλει, για να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας, θέλει να είναι κοντά στο ομογενειακό στοιχείο, καθώς ο ρόλος και η δυναμική των Ελλήνων της Διασποράς έχουν παρά πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της εικόνας της Ελλάδας".

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι "είναι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται με πολύ μεγάλη επιτυχία στον επιχειρηματικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς και σ' άλλους τομείς. Θέλουμε να κρατήσουμε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό και να τον διευρύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αξιοποιηθούν ως οι πρέσβεις της Οικονομικής Διπλωματίας για την Ελλάδα. Επίσης, μπορούν να είναι και φορείς επένδυσης στις συνεργασίες που έχουμε δημιουργήσει με τις ΗΠΑ, επηρεάζοντας θετικά κι άλλους Αμερικανούς επιχειρηματίες ώστε να συμμετέχουν σε αυτές τις συνεργασίες".

Μιλώντας για το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτελεί "μεγάλη επιτυχία", τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό καθώς δημιουργήθηκε ένα δίχτυ ασφαλείας. Είναι ουσιαστικά μία εγγύηση για να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας για να βγει από την οικονομική κρίση. Και όχι να βγει απλά απ' αυτή, με την έννοια ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να δανείζεται με καλύτερους όρους, αλλά παράλληλα με το να μπορέσει να έχει μία πραγματική αναπτυξιακή διαδικασία της οικονομίας. Αυτό ουσιαστικά είναι και το πλαίσιο της επίσκεψής μου στις ΗΠΑ, αλλά και της συνεχούς προσπάθειας που γίνεται και από την Οικονομική Διπλωματία της χώρας μας για να μπορέσουμε να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρώτον, να ανοίξουμε συνεργασίες με αγορές όπου υπάρχει η δυνατότητα να προωθήσουμε ελληνικά προϊόντα, τεχνογνωσία κ.λπ., ώστε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα".

Μεταξύ άλλων, ανέφερε επίσης ότι "δεν θα γίνει τίποτε με τον αυτόματο πιλότο. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει εμείς από την πλευρά μας σαν κυβέρνηση να κρατήσουμε απόλυτα τους ρυθμούς και την ένταση για την παραγωγή θεσμικού-νομοθετικού έργου, ώστε να διευκολύνουμε επιχειρηματικές επενδύσεις. Να εξασφαλίσουμε ότι όλα θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια. Τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που αντιμετώπιζε η Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, από πλευράς επιχειρηματιών, είτε στο εσωτερικό της χώρας, είχε στο εξωτερικό, θα ανακτηθεί και θα αναδομηθεί και το κλίμα εμπιστοσύνης που μπορεί να μας οδηγήσει ξανά μπροστά".

Για την επικείμενη έκδοση ελληνικών ομολόγων σε δολάρια και για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε: "Για έναν τρίτο, όχι Έλληνα απόδημο, το να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα είναι λογικό, γιατί μιλάμε για μία οικονομία, η οποία έχοντας περάσει από πολύ δύσκολη περίοδο τώρα μπαίνει στην πορεία της ανάπτυξής της. Επενδύοντας σε μία οικονομία που βρίσκεται σε ανοδική περίοδο το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να κερδίσει. Υπάρχει και ένας παραπάνω λόγος βέβαια για τους απόδημους Έλληνες, γιατί αυτό αποτελεί και μία σημαντική στήριξη για την Ελλάδα, καθώς και οι ίδιοι έχουν πει πολλές φορές ότι θέλουν να παρέμβουν".
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: