Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Public Issue: Σκηνικό κατάρρευσης σε κοινωνία, ΠΑΣΟΚ Χαμηλότερα ποσοστά από τις βουλευτικές εκλογές του 1977 καταγράφει το κυβερνών κόμμα

http://www.skai.gr/files/temp/668A80253B344027C50028A406CBBD34.jpgΤα στοιχεία αναλυτικότερα ΕΔΩ


Ανασφάλεια και απαισιοδοξία των πολιτών για το μέλλον, εκτιμήσεις για κοινωνικές συγκρούσεις στο προσεχές δωδεκάμηνο, γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά της δεκαετίας του ’70 (καταγράφει ποσοστά χαμηλότερα από τις βουλευτικές εκλογές του 1977 - 22,5% έναντι 25,34%) συνθέτουν ένα σκηνικό κατάρρευσης της ελληνικής κοινωνίας όπως αναδεικνύεται από τα ευρήματα του Βαρόμετρου Οκτωβρίου της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει σημαντικό προβάδισμα, με 59%, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μόλις 9%, ενώ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων και σε αυτό το Βαρόμετρο, «πρώτο κόμμα» είναι η αποχή με 34%, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγράφει πλέον 9 μονάδες διαφορά σε σχέση με το κυβερνών κόμμα (31,5% - δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία - έναντι 22,5%).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα του Βαρόμετρου ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αναφέρεται το οικονομικό με 67%, η ανεργία με 34% ενώ στην τρίτη θέση οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι οι πολιτικοί με 17% με θεαματική μάλιστα άνοδο συγκριτικά με τα προηγούμενα Βαρόμετρα του αντίστοιχου μήνα στα έτη 2009 (3%) και 2010 (7%).

Για την ικανοποίηση σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κυβερνών κόμμα να καταγράφει πτώση των ποσοστών του στο 7% (από το 20% του Ιανουαρίου) ενώ η ΝΔ παραμένει σε σταθερή δημοσκοπική τροχιά αλλά στο χαμηλό του 10%.

Στην ερώτηση για το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφουν το ίδιο (ποσοστό 11%) ενώ το 73% θεωρεί ότι καμία από τις δύο μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ότι η κυβερνώσα παράταξη καταγράφει σταθερή πτώση των ποσοστών της, ενώ η ΝΔ ελαφρά άλλα σταθερή άνοδο.

«Κόκκινο» στους πολιτικούς αρχηγούς
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τα ευρήματα το «ισοζύγιο» για άπαντες είναι αρνητικό: λιγότερο αρνητικά αντιμετωπίζεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης (38% θετικές γνώμες 57% αρνητικές), ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας (36% - 58%), ο Αντώνης Σαμαράς (35% - 59%), η Αλέκα Παπαρήγα (27% - 68%) και την κορυφή καταλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου (23% - 73%).

Χαρακτηριστικό είναι ότι η δημοφιλία του πρωθυπουργού καταγράφει πτώση 7% σε ένα μήνα: στο 23% τον Οκτώβριο από 30% τον Σεπτέμβριο. Πτώση 2% καταγράφει και η δημοφιλία του Αντώνη Σαμαρά για το ίδιο διάστημα (από 37% σε 35%), αλλά και της Αλέκας Παπαρήγα (από 28% σε 27%). Άνοδο καταγράφουν αντίθετα ο Γιώργος Καρατζαφέρης (από 37% σε 38%) και ο Αλέξης Τσίπρας (από 34% σε 36%).

Σύμφωνα με το 47% των ερωτηθέντων καταλληλότερος πρωθυπουργός δεν είναι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 28% εκτιμά ότι καταλληλότερος είναι ο Αντώνης Σαμαράς και το 22% ο Γιώργος Παπανδρέου (1% δηλώνει ότι και οι δύο είναι καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί και 3% δεν έχουν άποψη). Πάντως ο κ. Σαμαράς παρουσιάζεται να έχει ελαφρά αλλά σταθερή άνοδο, ενώ ο κ. Παπανδρέου καταγράφει σταθερή πτώση των ποσοστών του.

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές από 18% συγκεντρώνουν οι απαντήσεις κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οικουμενική, 9% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, 7% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΛΑΟΣ, 5% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, 4% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, από 2% κυβέρνηση προσωπικοτήτων/ τεχνοκρατών ή κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς, και 1% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΚΚΕ. Ενδεικτικό είναι ότι στην ίδια ερώτηση στο Βαρόμετρο Οκτωβρίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 27%, και του 2010 17%.

Το 53% του ερωτηθέντων εκτιμά πάντως ότι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή βουλευτικές εκλογές, 39% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζεται ενώ το 7% δεν έχει γνώμη.

«Μονοψήφιο» στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει σημαντικό προβάδισμα, με 59%, ενώ 9% σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 32% δηλώνει κανένα/ άλλο/ χωρίς γνώμη. Ενδεικτικό είναι ότι συγκριτικά με το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου η ΝΔ καταγράφει άλμα 14 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί κατά 8 μονάδες.

Όσον αφορά την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων και σε αυτό το Βαρόμετρο, «πρώτο κόμμα» είναι η αποχή με 34%, η ΝΔ καταγράφει 31,5% το ΠΑΣΟΚ 22,5%, το ΚΚΕ 10,5%, το ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, το ΛΑΟΣ 9%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2% (7% λοιπά κόμματα). Η ΝΔ γνωρίζει τον Οκτώβριο μικρή πτώση συγκριτικά με το Σεπτέμβριο (30,5% έναντι 32%), ενώ το ΠΑΣΟΚ, μετά την «αναλαμπή» του Αυγούστου, (31,5%) καταγράφει σταθερά πτωτική πορεία. ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες σταθερά ανοδική πορεία ενώ το ΚΚΕ τους δύο τελευταίους μήνες γνωρίζει ελαφρά πτώση από το υψηλό Ιουλίου και Αυγούστου (10,5% έναντι 11,5%).

«Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα»
Σύμφωνα με τα ευρήματα τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση 85% και μόλις 10% σε σωστή (ούτε σωστή ούτε λάθος 2%, χωρίς γνώμη 3%).

Αναφορικά με τη διεθνή ισχύ της χώρας συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έγινε πιο αδύνατη, το 14% παρέμεινε η ίδια, το 4% ότι έγινε πιο ισχυρή και το 1% δεν έχει γνώμη.

Το 89% νοιώθει ανασφάλεια για τα επόμενα χρόνια, το 2% δεν έχει γνώμη, ενώ το 4% νοιώθουν ασφαλείς. Το 89% εκτιμά ότι θα σημειωθούν κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες ενώ το 7% εκτιμά ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι λίγες.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χειροτερέψει και το 3% ότι θα το χειροτερέψει. Το 94% δε, του δείγματος θεωρεί απίθανο να αποταμιεύσει χρήματα για το προσεχές έτος ενώ το 5% πιθανό. skai.gr

Read more...

Η κυβέρνηση «παραχωρεί ολοσχερώς στην τρόικα όλα όσα ζήτησε» λέει η ΓΣΕΕ

Για θανάσιμα χτυπήματα μιλά η Αριστερά

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Με τις αποφάσεις τις κυβερνητικής σύσκεψης «παραχωρούνται ολοσχερώς όλα όσα ζήτησε η Τρόικα για τις Συλλογικές Συμβάσεις» και «ανοίγει η πόρτα για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου» ήταν η οργισμένη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε για θλιβερή διαπίστωση ότι στην Ελλάδα καταργείται το εργατικό δίκαιο, το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι -υπερνομοθετικής ισχύος- Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

«Ας μην κοπιάζει άλλο η κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με τέτοιες αποφάσεις βγάζει τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή εκτός αυτού που είναι η πραγματική ΕΥΡΩΠΗ» πρόσθεσε και κάλεσε την κυβέρνηση έστω την ύστατη στιγμή να μην νομοθετήσει ό,τι η τρόικα επιτάσσει.

Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν όπως ήταν αναμενόμενο και από την Αντιπολίτευση και κυρίως την Αριστερά.

Για μια ακόμα αθλιότητα εις βάρος των εργαζομένων, που τους οδηγούν σε μισθούς εξαθλίωσης, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα μιλά το ΚΚΕ. Προειδοποιεί δε ότι «το καθεστώς της στυγνής εκμετάλλευσης, της ανασφάλειας και της ανεργίας δεν θα είναι προσωρινό, και θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα» και καλεί την εργατική τάξη να «υψώσει το ταξικό της ανάστημα».

Για δύο ακόμη θανάσιμα χτυπήματα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «τελικός στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι η πραγματοποίηση του διαχρονικού ονείρου του κεφαλαίου για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την πλήρη επικράτηση των ατομικών».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε: «Όχι μόνο 'το βαρέλι δεν έχει πάτο', αλλά και η κυβερνητική υποχωρητικότητα δεν έχει τελειωμό. Οι αποφάσεις της Κυβερνητικής σύσκεψης που είδαν το φως της δημοσιότητας - ότι παραχωρούνται ολοσχερώς όλα όσα ζήτησε η «Τρόικα» για τις Συλλογικές Συμβάσεις- οδηγεί στη δραματική και θλιβερή διαπίστωση ότι στην Ελλάδα καταργείται το εργατικό δίκαιο και το συνταγματικό πλαίσιο που το περιβάλλει, καταργείται το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, καταργούνται οι - υπερνομοθετικής ισχύος - Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας».

» Ας μην «κοπιάζει» άλλο η Κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με τέτοιες αποφάσεις βγάζει τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή εκτός αυτού που είναι η πραγματική ΕΥΡΩΠΗ.»

«Την ύστατη στιγμή καλώ την Κυβέρνηση να μην νομοθετήσει αυτά που η «Τρόικα» επιτάσσει, γιατί έτσι ανοίγει την πόρτα (μάλλον γκρεμίζει τους τοίχους) για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση

Πολύ σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του: «την ώρα που η κυβέρνηση παριστάνει ότι δήθεν υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις και ενώ τις έχει υπονομεύσει εδώ και καιρό, μεθοδεύει την πλήρη κατάργησή τους με την επέκταση των λεγόμενων επιχειρησιακών συμβάσεων και το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.»

»Πρόκειται περί μιας ακόμα αθλιότητας που διαπράττει σε βάρος των εργαζομένων, ολοκληρώνοντας ένα ακόμα ταξικό έγκλημα. Τα μέτρα αυτά είναι προαποφασισμένα και δεν έχουν καμία σχέση με το χρέος και τα ελλείμματα. Πάνε κατευθείαν στην τσέπη της εργοδοσίας.»

»Καμιά εργαζόμενη, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει πια αυταπάτες. Οι καπιταλιστές και τα κόμματα που τους υπηρετούν, τους οδηγούν σε μισθούς εξαθλίωσης, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Το καθεστώς της στυγνής εκμετάλλευσης, της ανασφάλειας και της ανεργίας δεν θα είναι προσωρινό, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα. Η εργατική τάξη έχει χρέος και καθήκον να υψώσει το ταξικό της ανάστημα. Να βάλει τέλος στις θυσίες των δικαιωμάτων της που της επιβάλλονται για να προστατευτεί η κερδοφορία των εκμεταλλευτών της».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «η κυβέρνηση με τις σημερινές αποφάσεις της, σε συμφωνία με την τρόικα, έδωσε ακόμα δυο θανάσιμα χτυπήματα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Με τη διετή αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας δημιουργεί στον ίδιο κλάδο εργαζόμενους δυο ταχυτήτων, αυτούς για τους οποίους θα ισχύουν και τους άλλους στους οποίους δεν θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και θα παίρνουν πολύ μικρότερους μισθούς».

» Με τη δυνατότητα που δίνεται να υπογράφονται επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από τον εργοδότη με τα 3/5 των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις οποίες θα προβλέπονται μειώσεις μισθών, λύνονται τα χέρια των επιχειρήσεων να κάνουν ό,τι θέλουν εκβιάζοντας με απολύσεις τους μεμονωμένους εργαζόμενους.»

«Τελικός στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι η πραγματοποίηση του διαχρονικού ονείρου του κεφαλαίου για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την πλήρη επικράτηση των ατομικών, ώστε να αντιμετωπίζουν τον κάθε εργαζόμενο μόνο του και όχι μέσω του συνδικάτου του. Η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου πρέπει με τους αγώνες του λαού να ανατραπεί, πριν μετατρέψει τη χώρα όσον αφορά στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις όχι σε Ινδία, αλλά σε Πακιστάν» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, τονίζεται: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κατεδάφιση είναι πρώτη. Στην ανέγερση είναι όμως παντελώς απούσα».

«Αν δεν αυξήσουμε το ΑΕΠ, κάθε 6 μήνες θα ψαλιδίζουμε θέσεις εργασίας, θα κόβουμε μισθούς, συντάξεις και οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό βοήθημα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.ΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυξήσεις ηλεκτροσόκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις 30% στα τιμολόγια ρεύματος για το 2012. Επιβεβαίωση από το ΥΠΕΚΑ για αυξήσεις αλλά όχι σε τέτοιο ποσοστό

Αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 30% στα τιμολόγια ρεύματος ζητά η ΔΕΗ, σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", για το 2012.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκλείεται να γίνει δεκτό όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για λόγους ουσίας.

Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λέει πως θα ακριβύνουν τα τιμολόγια αλλά οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες από το 30% που ζητά η ΔΕΗ.

"Το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τις προτάσεις που αφορούν στις μεταβολές των τιμών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ώστε να μην επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα νοικοκυριά", αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε τη Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει αίτημα προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητώντας μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγιά της κατά 18,7%, με τα νοικοκυριά να επιβαρύνονται με ποσοστό που ξεπερνά και το 30%.

Και αυτό γιατί το Μνημόνιο ορίζει ότι σταδιακά έως το 2013 οι λιανικές τιμές του ηλεκτρισμού πως θα πρέπει να αντανακλούν τις τιμές στη χονδρική αγορά, καθώς και ότι θα σταματήσουν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ των επιμέρους τιμολογίων της ΔΕΗ. Από 1/1/2012 πρέπει να τεθεί σε ισχύ η δεύτερη φάση της αναπροσαρμογής, που ξεκίνησε το 2011, ενώ η τρίτη δόση είναι για τον Ιανουάριο του 2013.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο υπουργείο έχει υποβληθεί πρόταση για επιμερισμό του κόστους στο χρονικό διάστημα που απομένει, προκειμένου να μην υπάρξει απότομη επιβάρυνση το 2013.


Read more...

Πιθανόν έως τις 24 Οκτωβρίου η έκθεση της Τρόικας

Τελειώνει η αγωνία, σύμφωνα με Γιουνκέρ και ΔΝΤ


http://img.protothema.gr/9A60DF4E790463AFFC6D7DEBFAD1713A.jpg

Πιθανόν έως τις 24 Οκτωβρίου αναμένεται η έκθεση της Τρόικας για την Ελλάδα, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Πρόσθεσε ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν καταστροφή και θα προκαλούσε αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ότι δεν συζητείται αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα «θέμα ημερών» χαρακτήρισε την έκθεση και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντεϊβιντ Χάλεϊ.
Το ΔΝΤ έκανε γνωστό σήμερα πως προβλέπει να ολοκληρωθούν «σύντομα» οι διαβουλεύσεις του με την ελληνική κυβέρνηση, στο θέμα της εκταμίευσης της 6ης δανειακής δόσης.

«Προβλέπουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την αποστολή σύντομα», απάντησε σε σχετικό ερώτημα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Ταμείου, κ. Ντέιβιντ Χόουλι.

«Σύντομα, συχνά (αυτό) σημαίνει ότι είναι θέμα ημερών», συνέχισε ο ίδιος αναφέροντας επίσης ότι «η ακριβής διάρκεια μιας αποστολής δεν αποφασίζεται μέσω διατάγματος, εκ των προτέρων» και ακόμα ότι «στο χρονικό αυτό στάδιο, δεν υπάρχει τίποτε που να είναι ασυνήθιστο. . . δεν μπορεί να δηλωθεί, επακριβώς, ποια μέρα η αποστολή αυτή θα ολοκληρωθεί».

Ο ίδιος εκπρόσωπος ρωτήθηκε ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση κι η Τρόικα δεν συμφωνούν. Απέφυγε κατ 'ουσίαν το ερώτημα αυτό απαντώντας : «ούτε πρόβλημα ανακύπτει, ούτε διαφωνία, δεδομένου ότι μια αποστολή του ΔΝΤ βρίσκεται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Αυτή είναι η φυσιολογική πορεία των γεγονότων».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος απαντώντας σε άλλο ερώτημα αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης της συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, που συνήφθη την 21η Ιουλίου--συμφωνία που αφορά και την ωρίμανση των ομολόγων, που αυτοί διαθέτουν, αλλά και το επιτόκιό τους.

«Υποστηρίζουμε τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση (του χρέους της Ελλάδας), που συνήφθη την 21η Ιουλίου και αποτελεί ένα συνδυασμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και μιας ενισχυμένης στήριξης του δημόσιου τομέα», απάντησε στο σχετικό ερώτημα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Μέρκελ για ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών ενισχύουν σημαντικά τις αγορές, ενώ το ευρώ ξεπερνάει το 1,34.

Read more...

Public Issue: Μπροστά με 9 μονάδες η ΝΔ


newpost.gr
Public Issue: Μπροστά με 9 μονάδες η ΝΔ
Προβάδισμα με 9 μονάδες , έναντι του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική επιρροή έχει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue, η οποία θα παρουσιαστεί το βράδυ της Πέμπτης στο ΣΚΑΪ. δείκτες κοινωνικής δυσαρέσκειας βρίσκονται στα ύψη.



Ειδικότερα, στην εκλογική επιρροή η ΝΔ προηγείται με 31,5%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 22,5%, το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,5%, ο ΛΑΟΣ με 9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%.

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγήται με 59%, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει μόλις 9%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, αυτή του πρωθυπουργού κατακρημνίζεται. Σταθερά πρώτος σε δημοτικότητα εμφανίζεται ο κ. Καρατζαφέρης και ακολουθούν Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Αλέκα Παπαρήγα και τελευταίος ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές από 18% συγκεντρώνουν οι απαντήσεις κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οικουμενική. Το 9% θα επιθυμούσε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και μόλις το 5% αυτοδύναμη ΠΑΣΟΚ.

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αναφέρεται το οικονομικό με 67%, η ανεργία με 34% ενώ στην τρίτη θέση οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι οι πολιτικοί με 17% με θεαματική μάλιστα άνοδο συγκριτικά με τα προηγούμενα Βαρόμετρα του αντίστοιχου μήνα το 2009 (3%) και το 2010 (7%).

Απογοήτευση και απαισιοδοξία

Είναι χαρακτηριστικό πως το 85% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η χώρα βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση, ενώ περίπου 9 στους 10 αισθάνονται ανασφαλείς για το μέλλον τους.

Σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση το 86% διαπιστώνει πως έχουν χειροτερέψει, ενώ το 76% προβλέπει τα χειρότερα για το οικονομικό του μέλλον. Εξάλλου το 94% υποστηρίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να αποταμιεύσει λεφτά για τους επόμενους 12 μήνες.

Μέσα σε αυτά τα δεδομένα το 89% προβλέπει έντονες κοινωνικές συγκρούσεις, ενώ το 19% δηλώνει πως συμμετείχε το Σεπτέμβριο σε μια τουλάχιστον πορεία, απεργία ή διαδήλωση.





Πηγή: Skai.gr
Read more...

Οριστικοποιήθηκε το μνημόνιο του ΔΝΤ σε συνάντηση Βενιζέλου-τρόικας

Νέα συνάντηση την Παρασκευή

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνάντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου των ελεγκτών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είχε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με αντικείμενο την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος και την αποκρυστάλλωση των πρόσθετων παρεμβάσεων που απαιτούνται για το 2013-2014.

Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το μνημόνιο του ΔΝΤ (το Μνημόνιο για την Οικονομική και Χρηματοοικονομική Πολιτική ή MEFP). Την Παρασκευή, ίδια ώρα, θα γίνει νέα συνάντηση στην οποία θα εξεταστεί το αντίστοιχο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι στέλεχος του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση της κατάρτισης της έκθεσης της τρόικας θεωρείται ζήτημα ημερών. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε από την πλευρά του πως η έκθεση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Ελλάδα «θα αποδεχθεί ό,τι βελτιώνει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου», λέει η κυβέρνηση

Μπαράζ έμμεσων επιβεβαιώσεων

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η Ελλάδα μένοντας σταθερή στην απόφαση της 21ης Ιουλίου και αποδεχόμενη ευμενώς ό,τι άλλο θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την απόφαση, αναζητά λύση θεσμική, νομικά ασφαλή για την ευρωζώνη και αποδεκτή από τις αγορές, ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας της συνεδρίασης της υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κυβερνητικής σύσκεψης.

«Εμείς θέλουμε όλο το κεκτημένο της 21ης Ιουλίου και αν δίπλα σε αυτό προστεθεί και κάτι επιπλέον, αυτό θα είναι καλό» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το τι συζητήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη, το ίδιο στέλεχος έκανε γνωστό ότι συζητήθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις στο Eurogroup, οι συζητήσεις με την τρόικα, το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της κυβέρνησης και η προετοιμασία για την Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Οκτωβρίου.

Επισημαίνεται ότι όταν το κυβερνητικό στέλεχος ρωτήθηκε αν στην διάρκεια της Συνόδου αυτής αναμένεται η λήψη οριστικών αποφάσεων, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την δυνατότητα λήψης τελεσίδικων αποφάσεων.

Σχετικά με την τρόικα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι εκπρόσωποί της αυτό το διάστημα συντάσσουν την έκθεσή τους, διευκρινίζοντας ότι η σύνταξη της έκθεσης δεν συναρτάται με τα νομοσχέδια που ψηφίζει η Βουλή, καθώς η κατάθεση και ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών αποτελούν συμφωνημένες δεσμεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά φήμες και διαρροές περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι η κυβέρνηση ακούει και διαβάζει όλα αυτά, ωστόσο «δεν έχει στα χέρια της τίποτα το θεσμικό».

Ακόμη, περιέγραψε εκ νέου το πλαίσιο λύσης που επιθυμεί η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα αντιμετωπιστεί η διαχείριση του χρέους της.

Ερωτηθέν το κυβερνητικό στέλεχος αν θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους της κυβέρνησης, είπε ότι οι πολιτικές κινήσεις εμπεριέχουν και το στοιχείο της έκπληξης.

Αναφορικά με όσους ζητούν πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε από τη μια ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φορτώνεται με την διόρθωση στρεβλώσεων που υπάρχουν εδώ και 180 χρόνια και ταυτόχρονα «αυτοί που πιάνουν τα κάρβουνα με γυμνά χέρια να κατηγορούνται ότι δεν έχουν πολιτική νομιμοποίηση».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ουσιαστικά «εδώ δεν μιλάμε με όρους συγκυρίας, αλλά με όρους ιστορικούς, άρα απαιτείται εθνική νομιμοποίηση από όλους τους συμμετέχοντες στον δημόσιο βίο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων διανοουμένων και δημοσιογράφων».

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι «τότε θα μείνετε με 154 βουλευτές», το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος απάντησε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η δυναμική ενός έθνους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Φεύγουν και οι 55άρηδες από το Δημόσιο

Όλο το νέο βαθμολόγιο και οι ρυθμίσεις για την εφεδρεία


http://img.protothema.gr/14BC084A2D19A4441A5F790E75835F40.jpg
Οι 55άρηδες οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίες θα είναι το όριο από το οποίο θα ξεκινάει η διαδικασία της εφεδρείας.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις για την εφεδρεία που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο , όσοι είναι από αυτή την ηλικία και πάνω θα μπουν στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο και θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού με τον οποίο έφυγαν, χωρίς να τα επιδόματα.

Οι οργανικές θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν στην εφεδρεία θα καταργούνται με στόχο να μειωθεί το κράτος μεσοπρόθεσμα κατά 30%.

Δεν είναι πολλές οι κατηγορίες που εξαιρούνται, ανάμεσα στις οποίες είναι οι ανάπηροι με ποσοστό άνω των 67% και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Όσων αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, ο βασικός μισθός προσδιορίζεται στα 780 ευρώ.

Ο μισθός αυτός θα διαμορφώνεται ανάλογα τον βαθμό και την εκπαίδευση του υπαλλήλου. Τα επιδόματα θα αγγίζουν τα 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και τα 250 ευρώ για Πάσχα και για επίδομα αδείας.

Ωστόσο θα δίνεται κίνητρο επίτευξης στόχων, το οποίο αν υπουργείο ή φορέα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 3% του συνολικού μισθολογικού κόστους του προηγούμενου χρόνου.

Δείτε εδώ όλες τις ρυθμίσεις για το βαθμολόγιο
Δείτε εδώ όλες τις ρυθμίσεις για την εφεδρεία

Read more...

Δύο ένοπλες επιθέσεις σε Γαλάτσι και Καλλιθέα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα

Δύο οι τραυματίες

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχθηκε τα πυρά αγνώστων ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της στην οδό Βεϊκου στο Γαλάτσι στις 21.00 το βράδυ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο άγνωστα άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, πλησίασαν το αυτοκίνητο τύπου Smart και την πυροβόλησαν. Στη συνέχεια, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή ενώ η γυναίκα μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η γυναίκα στο παρελθόν έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις ληστειών και εκτιμούν οτι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Επίσης, νωρίτερα, στη διασταύρωση των οδών Κέκροπος και Σόλωνος στην Καλλιθέα δύο άγνωστα άτομα μετά από ληστεία που διέπραξαν σε φαρμακείο, πυροβόλησαν κατά τη διαφυγή τους και τραυμάτισαν στο πόδι αλλοδαπό που επιχείρησε να τους καταδιώξει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεχίζονται οι …αναταράξεις από την επίσκεψη της τρόικας στην Ευελπίδων

«Οι δικαστές δεν λογοδοτούν»


http://img.protothema.gr/343964C7D39FD92D2C1A88B95B6D96E9.jpg
Αναταράξεις στο νομικό και δικηγορικό κόσμο, εξακολουθεί να προκαλεί η επίσκεψη της Τρόικας στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Ήδη, σφοδρές αντιδράσεις έχουν υπάρξει από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) κ. Γιάννη Αδαμόπουλο, ενώ και η μειοψηφία επτά μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι δικαστές «δεν λογοδοτούν ούτε στην Τρόικα, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο εξωθεσμικό όργανο προσπαθώντας να πείσουν για την ποιότητα ή για την αιτιολογία ή για την ποσότητα των αποφάσεών τους ή για την θεσμική ανεξαρτησία τους, ζητήματα για τα οποία η Τρόικα ουδεμία εξουσία έχει για να ασχοληθεί (ούτε ασχολείται)».

Στην ανακοίνωση της, η μειοψηφία της ΕΔΕ αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕ, αρεοπαγίτης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, στην επίμαχη συνάντηση συμμετείχε αυτόκλητος, δηλαδή «χωρίς να έχει επίσημα προς τούτο κληθεί, όπως ο ίδιος δήλωσε, και χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει και να έχει λάβει τη συναίνεση των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως επίσης, ουδεμία, ενημέρωση και συναίνεση των λοιπών μελών υπήρξε, για την έκδοση του επακολουθήσαντος δελτίου Τύπου της Ένωσης».

Μάλιστα, η μειοψηφία αναφέρει ότι το επιχείρημα του κ. Αθανασίου προς δικαιολόγηση της ενέργειάς του, ότι «θα καθίσει στο τραπέζι με οποιονδήποτε, για να συζητήσει τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με προηγούμενες ενέργειές του, αφού ο ίδιος πρόσφατα δημιούργησε μεγάλο ζήτημα και εγκωμίαζε με γραπτές και προφορικές ανακοινώσεις του, τον τότε πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι οποίοι αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση, προς συζήτηση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, Επιτροπή, εξάλλου, η οποία αποτελεί θεσμικό όργανο του Κοινοβουλίου και όχι εξωθεσμικό όργανο, όπως η Τρόικα».

Η μειοψηφία της ΕΔΕ ζητεί τέλος από τη συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, να ανακαλέσει τις προσβλητικές εκφράσεις και τα απαράδεκτα εις βάρος των δικαστών υπονοούμενα, τα οποία εξέφρασε με αφορμή την επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας στο Πρωτοδικείο.
Read more...

Μιχελάκης: «Να πώς βολεύουν τα δικά τους παιδιά»

newpost.gr









Μιχελάκης: «Να πώς βολεύουν τα δικά τους παιδιά»
Συνέχεια στο θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο έδωσε η ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τη μια απολύει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και από την άλλη προχωρά σε προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, από την "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ " απελύθησαν από τον Απρίλιο του 2010 ως σήμερα 53 εργαζόμενοι, ενώ τώρα προσλαμβάνονται 83 και μάλιστα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.

Ετσι εννοούν τον περιορισμό του σπάταλου κράτους; Δεν μπορούσαν να καλύψουν τα όποια κενά με μετατάξεις από το προσωπικό που βάζουν σε εφεδρεία - έτσι εννοούν τη διαφάνεια; Μήπως είναι άλλη μια επιχείρηση τακτοποίησης ημετέρων;, διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης.

Η ΝΔ υπενθυμίζει πως την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει μαζικές απολυσεις 30 χιλιάδων από το δημόσιο , μόνο το 2010 σύμφωνα με το ΑΣΕΠ έχει προχωρήσει σε 30 χιλιάδες νέες προσλήψεις.

Εξ άλλου, για πολυγλωσσία, όσον αφορά το θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατηγόρησε ο κ. Μιχελάκης την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο Γιάννης Κουτσούκος επιβεβαίωσε σήμερα τα όσα έλεγε ο κ. Κουτρουμάνης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την περαιτέρω μείωση των κατώτατων μισθών, ενώ από την άλλη ο κ. Τόλκας έσπευσε να διαψεύσει και τους δύο, τονίζοντας πως ο θεσμός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. "Τελικά ποιούς να πιστέψουμε; Ποιοί από τους υπουργούς ψεύδονται και ποιοί λένε την αλήθεια;", διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης επανήλθε στο θέμα του περιεχομένου των επιστολών του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου προς το ΔΝΤ και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενό τους. " Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές των κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου στην Τρόικα - πέρασε από τότε σχεδόν μια εβδομάδα και η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου", δήλωσε.

Αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια στο Σύνταγμα, ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για βαριά ευθύνη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας πως είναι εμφανής η απουσία συγκροτημένου σχεδίου.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ διερωτήθηκε αν υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, για τη διατήρηση της έννομης τάξης και την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας, ενώ ξεκαθάρισε πως " σε κάθε περίπτωση περιστατικά βίας, όπως αυτά που σημειώθηκαν χθες, από μεμονωμένους άνδρες των ΜΑΤ, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αλλά και εκπροσώπων του ελληνικού και ξένου τύπου είναι καταδικαστέα."

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης ζητεί η ΝΔ σχετικά με τη συμφωνία της ΕΡΤ με την εταιρία ΤΕΑΜ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λίγκ .

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Τομεάρχη της ΝΔ Σόμο Κεδίκογλου " η διοίκηση της ΕΡΤ δρα με συγκεκριμένη πρακτική και οργάνωση, απεμπολώντας δικαιώματα και προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο δημόσιο συμφέρον και στα δημόσια οικονομικά".

Ο κ. Κεδίκογλου απέστειλε επιστολή στους ανώτατους δικαστικούς κ.κ.Τέντε, Παντελή και Πεπόνη, ζητώντας να συσχετιστούν οι υποθέσεις του δορυφορικού και των δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λίγκ, αφού η δράση της διοίκησης της ΕΡΤ εδώ και ένα χρόνο, όπως τονίζει ο Τομεάρχης της ΝΔ, παραπέμπει σε οργανωμένη συμπεριφορά , που σαν αποτέλεσμα έχει την διασπαθινση του δημοσίου χρήματος και τη μεγάλη ζημιά της ΕΡΤ, ώστε να σταματήσει η εκταμίευση έστω κι ενός ευρώ ,πόσο μάλλον των δεκάδων εκατομμυρίων για τα δικαιώματα του Τσάμπιονς Λίγκ.

Read more...

Αίρεται κάθε εμπόδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, επέκταση και στις μικρές εταιρείες

Νέες ανατροπές στα εργασιακά

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Νέες ανατροπές στα εργασιακά φέρεται να αποφάσισε η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει ο δρόμος για την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων αίροντας κάθε εμπόδιο, όπως η απαίτηση γνωμοδότησης του Συμβουλίου Επιθεώρησης Εργασίας και κάθε άλλο περιορισμό.

Διευκολύνεται η σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και σε εταιρείες που απασχολούν κάτω από 20 άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορεί να υπογραφεί από σωματείο, είτε από ένωση που εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.

Ακόμη, παγώνει για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων με απόφαση του υπουργού και σε επιχειρήσεις που δεν μετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, συζητήθηκε και το θέμα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για την οποία όπως τόνισε δεν τίθεται θέμα κατάργησης της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συζητήθηκε η διευκόλυνση σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα.

Διευκρινίζοντας ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν καταργείται, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι η επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να υπογραφεί είτε από σωματείο, είτε από ένωση προσώπων εφόσον αυτή εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Επίσης για τα επόμενα δύο χρόνια θα «παγώσει» η επέκταση της κλαδικής σύμβασης και στις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη και υπογραφή της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κατώτερων μισθών, κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι η τρόικα ζήτησε να υπάρξει μια συζήτηση που θα καταλήξει στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ενώ από τη μεριά της κυβέρνησης διευκρινίστηκε ότι μια γενικευμένη μείωση μισθών θα έχει πολλαπλές συνέπειες στην οικονομία της χώρας και ως εκ τούτου το ζήτημα αυτό είναι ευρύτερα κυβερνητικό.

Διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση αυτή, την οποία ζήτησε η τρόικα, δεν αφορά την απόφαση της 21ης Ιουλίου, ή την καταβολή της 6ης δόσης, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε, επίσης, ότι στην σημερινή κυβερνητική σύσκεψη δόθηκε το «πράσινο φως» για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους ελεγκτές της τρόικας

Για την αξιολόγηση του προγράμματος

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με τους επικεφαλής του κλιμακίου των ελεγκτών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα συναντηθεί περίπου στις 19:30 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τριπλό χαράτσι στους συνταξιούχους από 1η Νοεμβρίου

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο


http://img.protothema.gr/DE24C3564B990FA00A3493157ED07A53.jpg
Τριπλό χαράτσι θα υποστούν οι αποδοχές των συνταξιούχων από τη 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με το νομοσχέδιο Βενιζέλου . Οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών θα είναι 40% για το ποσό πάνω από τα 1000 ευρώ. Gια τους άνω των 55 , η περικοπή θα είναι 20% για το ποσό της σύνταξης πάνω από τα 1200 ευρώ.

- Οι μειώσεις στις επικουρικές του ΕΤΕΑΜ θα είναι 30% για το ποσό πάνω από τα 150 ευρώ. Κατά 15% ( οριζόντια περικοπή ) θα μειωθούν οι επικουρικές ΔΕΚΟ και Τραπεζών ( ΤΑΥΤΕΚΟ). Το μέρισμα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων θα μειωθεί 20%-30% ενώ όσοι εισπράττουν μέρισμα πάνω από 500 ευρώ , θα υποστούν επιπλέον μείωση κατά 50% για το υπερβαίνον ποσό .

-Οι μειώσεις στο εφάπαξ στο ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι15% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010
και 20% για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2011.

- Οι περικοπές στο εφάπαξ της ΔΕΗ θα είναι 25% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 30% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2011. Το εφάπαξ των υπαλλήλων της εμπορικής τράπεζας θα περικοπεί κατά 30% .
Read more...

Αποφυλακίζονται οι Μαζιώτης, Ρούπα και Γουρνάς του «Επαναστατικού Αγώνα»

Συμπληρώθηκε το 18μηνο


O N.Μαζιώτης και οι άλλοι κατηγορούμενοι υπέγραψαν δήλωση ότι είναι «υπερήφανοι για τη δράση της οργάνωσης και αμετανόητοι για τη συμμετοχή τους σε αυτή»
O N.Μαζιώτης και οι άλλοι κατηγορούμενοι υπέγραψαν δήλωση ότι είναι «υπερήφανοι για τη δράση της οργάνωσης και αμετανόητοι για τη συμμετοχή τους σε αυτή» (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αποφυλακίζονται με την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Κώστας Γουρνάς, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών.

Η απόφαση των εφετών για τους τρεις, οι οποίοι εν όψει της έναρξης της δίκης τους στον Κορυδαλλό υπέγραψαν κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρουν ότι είναι «υπερήφανοι για τη δράση της οργάνωσης και αμετανόητοι για τη συμμετοχή τους σε αυτή», εκδόθηκε καθώς συμπληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη το ανώτατο όριο των 18 μηνών προφυλάκισης.

Σύμφωνα με το βούλευμα, στους τρεις, που θα αποφυλακιστούν την Τρίτη, επιβλήθηκαν οι εξής περιοριστικοί όροι:

  • Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
  • Παραμονή εντός του νομού Αττικής.
  • Παραμονή στη διεύθυνση που δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία.
  • Εμφάνιση κάθε πέντε μέρες στο ΑΤ της περιοχής τους.
Πλέον, προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση είναι μόνο ο Κ.Κάτσενος, ο οποίος παραδόθηκε στις αρχές στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Περισσότεροι από 100.000 συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη!


newpost.gr
Περισσότεροι από 100.000 συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη!
«Βόμβα» μεγατόνων για το μέλλον χιλιάδων συνταξιούχων άφησε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στο ALTER.

«Προσπαθούμε να βρούμε άκρη με την απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Έπρεπε να είχαν απογραφεί 1.069.000, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορές», είπε ο κ. Σπυρόπουλος και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ο αριθμός των συνταξιούχων που δεν απογράφηκαν πλησιάζει τους 100.000!

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αν και πιέσθηκε ιδιαίτερα από τον Γιώργο Αυτιά δεν αποκάλυψε τον αριθμό των μη απογραφέντων. Ωστόσο έως την Κυριακή θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πλήρη αποτελέσματα της απογραφής.

Να σημειωθεί, ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν είχαν απογραφεί πάνω από 300.000 συνταξιούχοι. Στο ΙΚΑ προσπαθούν να βρουν τις διπλοεγγραφές, ενώ η θέση του Διοικητή είναι, ότι «όσοι δεν έχουν γραφτεί δεν θα πάρουν την σύνταξη του Νοεμβρίου!»

Σήμερα ο κ Σπυρόπουλος είπε στο ALTER ότι «όσοι δεν γράφτηκαν δεν θα πάρουν σύνταξη!», έσπευσε ωστόσο να προσθέσει, ότι «αν αμέσως εγγραφούν στην τράπεζα ή το ΙΚΑ θα την πάρουν σε 2-3 μήνες».

Το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση γιατί ακόμη και 100.000 συντάξεις να μην πληρωθούν λόγο μη εγγραφής θα προκύψει σοβαρό θέμα και αναστάτωση μεταξύ των συνταξιούχων.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ίσως ο αριθμός των μη απογραφέντων να ξεπερνάει τις 100.000, ενώ άλλοι μιλούν ακόμη και για 150.000!

Στελέχη του ΙΚΑ τόνιζαν μετά τις δηλώσεις του Διοικητή στην πρωινή εκπομπή του ALTER ότι «αν ο αριθμός των μη απογραφέντων ήταν μικρός, ο Διοικητής θα τον έλεγε. Προφανώς αν δουν ότι ξεπερνάει τις 100.000 να δώσουν παράταση, για να μην προκληθεί θέμα».

Read more...

Τι ισχύει για τυποποιημένα και μη προϊόντα Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τον ΦΠΑ 23% στην εστίαση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Διευκρινίσεις σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται ανά περίπτωση σε διάφορα είδη μετά τη μετάταξη του κλάδου εστίασης στο συντελεστή 23% από 13%, δίνει με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών.

Σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, ισχύουν τα ακόλουθα: - Αν πρόκειται για παροχή υπηρεσίας εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

- Αν πρόκειται για παραδόσεις έτοιμων προς άμεση κατανάλωση μη τυποποιημένων εδεσμάτων, γευμάτων ή πρόχειρων γευμάτων και φαγητών γενικά, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή.

- Αν πρόκειται για παραδόσεις έτοιμων φαγητών από κυλικεία εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αυτά συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή.

Αναλυτικά με την εγκύκλιο διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) Τα τυποποιημένα προϊόντα που παρασκευάζονται με βιομηχανική διαδικασία και διατίθενται για ευρεία κατανάλωση στα σημεία πώλησης παραμένουν στο μειωμένο συντελεστή 13%.

Τα προϊόντα αυτά συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, ως τυποποιημένα είδη διατροφής που παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, τα σάντουιτς και οι σαλάτες λαχανικών ή φρούτων, τα οποία είναι αεροστεγώς κλεισμένα και φέρουν επί της συσκευασίας τους τις απαιτούμενες ενδείξεις όσον αφορά τα συστατικά τους και το χρόνο διατηρησιμότητάς τους (ημερομηνία παρασκευής και ανάλωσης), με την προϋπόθεση ότι δεν προετοιμάζονται κυρίως από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ή αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης, αλλά παρασκευάζονται μέσω μιας βιομηχανοποιημένης διαδικασίας και διατίθενται μαζικά στα σημεία πώλησης.

Τα προσυσκευασμένα προϊόντα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23%, όταν διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μετά την αφαίρεση της συσκευασίας για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. ζέσταμα ή ψήσιμο καθώς και όταν καταναλώνονται επιτοπίως.

2) Στην περίπτωση διαμονής με πρωινό και δύο γεύματα (full board) έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι εφικτός ο διαχωρισμός της αντιπαροχής στους επί μέρους συντελεστές, το 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό και τα δύο γεύματα.

3) Η υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service) που συνίσταται σε διάθεση φαγητών ή/και ποτών εντός των δωματίων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των λοιπών καταλυμάτων υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως υπηρεσία εστίασης (περιλαμβανομένου του μη ανθρακούχου νερού). Αντίθετα, οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός του δωματίου αποτελούν παραδόσεις αγαθών και χρεώνονται με τον συντελεστή που ισχύει για κάθε αγαθό.

4) Η επιτόπια κατανάλωση σε τραπεζοκαθίσματα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, ταχυφαγεία, καφετέριες, αναψυκτήρια, κυλικεία κλπ.) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) ως υπηρεσία εστίασης, ανεξάρτητα από το είδος που καταναλώνεται (περιλαμβανομένων των γλυκών, του μη ανθρακούχου νερού και του ψωμιού).

Αυτό ισχύει και για τα εστιατόρια που λειτουργούν στα πλαίσια εστίασης μαθητών, φοιτητών και γενικά σπουδαστών όπως και για περιπτώσεις επιτόπιας κατανάλωσης σε τραπεζοκαθίσματα
τα οποία δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους πελάτες μιας επιχείρησης εστίασης, αλλά από τους πελάτες πολλών επιχειρήσεων εστίασης που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο (π.χ. ενιαίος χώρος τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο εμπορικού κέντρου).

5) Στις παραδόσεις από επιχειρήσεις εστίασης ή catering έτοιμων προς άμεση κατανάλωση φαγητών, γλυκών, ποτών, κλπ. σε «πακέτο», το κάθε είδος φορολογείται με το συντελεστή στον οποίο υπάγεται, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για παράδοση μεμονωμένου αγαθού ή πακέτου αγαθών (έτοιμα προς άμεση κατανάλωση φαγητά 23%, γλυκά, μη ανθρακούχο φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό και ψωμί 13%, ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά και οινοπνευματώδη 23%, κλπ.).

Αυτό ισχύει τόσο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παράδοση γίνεται με ευθύνη του πωλητή των αγαθών (π.χ. παράδοση στο σπίτι), όσο και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παράδοση των αγαθών γίνεται στο κατάστημα, αλλά η κατανάλωσή τους πραγματοποιείται εκτός του καταστήματος. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις όπου μια επιχείρηση αναλαμβάνει την τροφοδοσία νοσοκομείων, εστιατορίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φοιτητικών λεσχών, κλπ., με έτοιμα φαγητά, γλυκά και ποτά.

6) Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγεται και η περίπτωση του catering, όταν δεν πρόκειται για απλή παράδοση αγαθών, αλλά παρέχονται συγχρόνως και υπηρεσίες εξυπηρέτησης (π.χ. σερβίρισμα, αναγκαία υλικά για την κατανάλωση όπως τραπέζια, τραπεζομάντηλα, πιάτα, μαχαιροπήρουνα κλπ.), ανεξάρτητα εάν τιμολογούνται χωριστά ή ενιαία. Δηλαδή στην περίπτωση που η ίδια επιχείρηση αρέχει τα έτοιμα φαγητά και τις υπηρεσί ες εξυπηρέτησης η συνολική παροχή
υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, περιλαμβανομένων των γλυκών, του εμφιαλωμένου μη ανθρακούχου νερού και του ψωμιού.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ζαχαροπλαστεία ή άλλες επιχειρήσεις τροφοδοσίας αναλαμβάνουν λόγω βάπτισης, ή γάμου, ή μνημόσυνου, καθ' υπόδειξη του πελάτη τους, την παράδοση γλυκών, παγωτών, ή άλλων ειδών στο χώρο της εκκλησίας ή άλλο χώρο και τη διανομή αυτών στους καλεσμένους, διαθέτοντας το αναγκαίο προσωπικό και τον εξοπλισμό (π.χ. δίσκους, πάγκο για την τοποθέτησή τους ή παγωτοποδήλατο, σκεύη κλπ.).

7) Στις παραδόσεις αγαθών από αυτόματους πωλητές, το κάθε είδος φορολογείται με το συντελεστή στον οποίο αυτό υπάγεται, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης των πωλητών αυτών.

8) Οι παραδόσεις γλυκών και παγωτών όταν αυτά καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία πωλούνται, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Στο μειωμένο συντελεστή (13%) υπάγονται όταν καταναλώνονται εκτός των καταστημάτων αυτών, ανεξάρτητα από το εάν προσφέρονται σε κλειστή ή σε ανοιχτή συσκευασία («στο χέρι»).

9) Τα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση (ψημένα κλπ.) σφολιατοειδή και πίτες, όπως τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, κασερόπιτες, μπουγάτσες, κρέπες, κρουασάν, κλπ., στην περίπτωση που δεν πρόκειται για παραδόσεις τυποποιημένων αγαθών ευρείας κατανάλωσης, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (είτε καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται, είτε όχι). Αν ορισμένα από τα παραπάνω σφολιατοειδή και πίτες ή αρτοσκευάσματα περιέχουν γλυκαντικές ύλες, με αποτέλεσμα να προσδίδουν σε αυτά γλυκιά γεύση, θεωρούνται γλυκά και υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, όταν δεν καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα
οποία διατίθενται.

Όταν οι παραδόσεις των παραπάνω αγαθών υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ και τα αγαθά αυτά πωλούνται προς κυλικεία, ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται είτε πρόκειται για κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολείων, πανεπιστημίων ή άλλων εκπαιδευτικών οργανισμών ή επιχειρήσεων, ή εντός νοσοκομείων, κλινικών, γηροκομείων, ασύλων κλπ., είτε όχι.

Οι πωλήσεις άψητων σφολιατοειδών και πιτών υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς δεν πρόκειται για έτοιμα προς άμεση κατανάλωση αγαθά.

10) Όσον αφορά στην εξαίρεση των κυλικείων που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή επιχειρήσεων και ιδρυμάτων ή επιχειρήσεων νοσοκομειακής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας από την υπαγωγή στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, επισημαίνεται ότι στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται μόνο τα βρώσιμα είδη των κυλικείων, όπως για παράδειγμα τα σάντουιτς, τα τόστ, τα σφολιατοειδή και οι πίτες, όταν παραδίδονται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, και όχι τα ροφήματα και τα ποτά (αλκοολούχα ή μη).

Το ίδιο ισχύει για τα κυλικεία που λειτουργούν εντός ωδείων και γενικά μουσικών εκπαιδευτηρίων, καθώς πρόκειται για εκπαιδευτικές επιχειρήσεις ή ιδρύματα. Η εξαίρεση δεν ισχύει για παραδόσεις των αγαθών αυτών από κυλικεία που λειτουργούν εντός στρατιωτικών μονάδων, ερευνητικών κέντρων, μουσείων, δημοσίων υπηρεσιών, κλπ., οι οποίες υπάγονται στον κανονικό συντελεστή (23%). Η επιτόπια κατανάλωση οποιουδήποτε είδους σε τραπεζοκαθίσματα που διαθέτει είτε
το κυλικείο, είτε ο εκπαιδευτικός φορέας, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ
ως υπηρεσία εστίασης.

11) Οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών από επιχειρήσεις με μικτή άδεια λειτουργίας «κυλικεία-εστιατόρια» που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας δεν υπάγονται στο σύνολό τους στο μειωμένο συντελεστή. Στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται μόνο τα είδη κυλικείου, όπως για παράδειγμα τα σάντουιτς, τα τοστ, τα σφολιατοειδή, και οι πίτες και όχι τα είδη εστιατορίου, όπως τα μαγειρευτά
φαγητά. Η κατανάλωση όλων των παραπάνω ειδών εντός των καταστημάτων αυτών, φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

12) Τα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μη ανθρακούχα νερά, δηλαδή τα έτοιμα ροφήματα, οι χυμοί, τα αεριούχα νερά και τα αναψυκτικά γενικά, από 1.9.2011, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) (εισαγωγή, ενδοκοινοτική απόκτηση, χονδρική ή λιανική πώληση (εντός ή εκτός καταστημάτων εστίασης).

Ο έτοιμος προς πόση καφές, όπως και άλλα έτοιμα προς πόση ροφήματα (τσάι, κλπ.) φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή, ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται εντός καταστημάτων εστίασης ή πρόκειται για παράδοση που πραγματοποιείται από οποιαδήποτε επιχείρηση (σούπερ μάρκετ, παντοπωλείο, περίπτερο, εστιατόριο, κυλικεία εντός ή εκτός εκπαιδευτικών ή νοσοκομειακών ιδρυμάτων, κλπ.). Στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται ο καφές, το τσάι, το κακάο, κλπ., όταν δεν αποτελούν έτοιμα προς πόση ροφήματα, αλλά διατίθενται χύμα ή συσκευασμένα, καθώς και σε συσκευασία η οποία περιέχει καφέ, ζάχαρη,
καλα μάκι, κλπ.

Τα συμπυκνώματα χυμών, αναψυκτικών, καφέδων ή άλλων αγαθών, όταν αυτά δεν είναι έτοιμα για κατανάλωση αλλά χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας (π.χ. αραίωση, κλπ/) προκειμένου να καταστούν πόσιμα, δεν υπάγονται στο 23% ως έτοιμα ροφήματα. Ο μειωμένος συντελεστής (13%) συνεχίζει να εφαρμόζεται στο γάλα (τυποποιημένο ή μη), συμπεριλαμβανομένου και του σοκολατούχου γάλακτος.

13)( Δεν επέρχεται καμία μεταβολή στις διατάξεις που αφορούν τη μείωση κατά 30% των συντελεστών που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012

Αντιπαράθεση για τα μέτρα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σφοδρή ήταν η κόντρα της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης την Πέμπτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, Σπ. Μαργέλης και Π. Αμοιρίδης επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο, μέσω της πιστής εφαρμογής του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.

«Το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο, αν υπάρξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δημοσιονομικές περικοπές, σε όσο το δυνατόν μικρότερο διάστημα», ανέφερε ο κ. Μαργέλης.

«Η μόνη οδός για να ξεφύγουμε από τον εναγκαλισμό του χρέους, είναι δυστυχώς, επίπονη και δραματική. Βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί, αλλά έχουμε εμείς οι ίδιοι την δυνατότητα να βρεθούμε σε στέρεο έδαφος. Η συστράτευση είναι πολύτιμη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Κώστας Μουσουρούλης δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το προσχέδιο «για τα αδιέξοδα στα οποία μας βυθίζετε», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «δεν έχει επαληθευτεί σε τίποτα, ούτε σε έναν αριθμό».

«Οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις θα αποδοθούν. Μην νομίσετε πως θα γλιτώσετε με δημοψηφίσματα. Όλοι καταλάβαμε χθες τι πήγατε να αρχίσετε», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκτίμησε πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 είναι «στόχος αντιλαϊκός», δεδομένου ότι οδηγεί σε χρεοκοπία τη λαϊκή οικογένεια, χωρίς τελικά να οδηγεί και σε αποφυγή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

«Η λαϊκή απάντηση πρέπει να είναι βίαιη, με αμφισβήτηση της αστικής νομιμότητας και του κεφαλαιοκρατικού συστήματος», τόνισε ο βουλευτής.
Για το Μάκη Βορίδη (ΛΑΟΣ), με δεδομένη την υποχρέωση καταβολής τοκοχρεολυσίων προς τους δανειστές της Ελλάδας και την ύφεση που εξανεμίζει την φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων, η όποια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιδιώξει δημοσιονομική προσαρμογή.

«Ο βασικός λόγος που καταψηφίζουμε, είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν γίνεται με μείωση των δαπανών», ανέφερε ο βουλευτής.

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε τον φόβο του πως «το 2012, μας αναμένει πολύ μεγάλο κραχ και διάλυση της ευρωζώνης. Η κρίση θα υποτροπιάσει και εξ αυτού του λόγου, ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ένα κουρελόχαρτο για τα σκουπίδια».

«Η κυβέρνηση», προσέθεσε, «ακολουθεί κατά πόδας την τρόικα που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και η ΝΔ συμπαρατάσσεται στην ίδια λογική, γνωρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει το ίδιο το σύστημα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σοβαρός τραυματισμός στρατιώτη από έκρηξη σε λέβητα σε μονάδα του Έβρου

Νοσηλεύεται στην Αλεξανδρούπολη



Αθήνα
Στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε ένας 24χρονος στρατιώτης, οποίος τραυματίστηκε το πρωί από έκρηξη σε λέβητα σε μονάδα στρατοπέδου στον Έβρο.

Αρχικά ο στρατιώτης μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Οι γιατροί διαπίστωσαν εγκαύματα σε όλο του σώμα, κακώσεις και οίδημα εγκεφάλου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι χάρτες των πρώτων ερευνών για πετρέλαιο στην Ελλάδα

Η …ελληνική απάντηση στον Ρέσλερ


http://img.protothema.gr/D550A8FC76FD0C3E30ED256764CC9171.jpg

Έτοιμη είχε η ελληνική κυβέρνηση την “απάντησή” της στις εκκλήσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου Ρέσλερ για την πραγματοποίηση επενδύσεων και από τους ίδιους τους Έλληνες στην χώρα μας, καθώς η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε, έπειτα από εισήγηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, το σχέδιο για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τρία θαλάσσια οικόπεδα στον Πατραϊκό, στο Κατάκολο και στην Ήπειρο.

Το protothema.gr παρουσιάζει τους χάρτες των τριών περιοχών, από τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι δυνατό να εξορυχθούν 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, 3 εκατ. καθώς και 50 με 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου αντιστοίχως. Η απόφαση της κυβέρνησης προσδιορίζει την έναρξη μιας διαδικασίας open door από την 1η Ιανουαρίου 2012 για τις συντεταγμένες περιοχές, διαδικασία που θα διαρκέσει 6 μήνες.

Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “στο επόμενο χρονικό διάστημα στοχεύουμε στην συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες που έχει συγκεντρωθεί σε ελληνικά ή διεθνή ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και φορείς ώστε οι σχετικοί φάκελοι να είναι πλήρεις.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως ευπρόσδεκτη η συμμετοχή όλων των Ελλήνων (και όχι μόνο) επιστημόνων που έχουν κατά το παρελθόν διεξαγάγει σχετικές έρευνες στις προαναφερόμενες περιοχές, καθώς επίσης και παρατηρήσεις / βελτιώσεις στο κείμενο που δίνεται στη δημοσιότητα”.

Τι περιμένουν στις τρεις περιοχές

Ειδικότερα, σε σχέση με τον Πατραϊκό Κόλπο επισημαίνεται ότι οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσεις ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το 2001 η Triton δεν έκανε γεώτρηση στην πλέον υποσχόμενη δομή, λόγω διαφορετικής επιχειρηματικής επιλογής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Η διάτρηση της περιοχής θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.



Σχετικά με την Ήπειρο, επισημαίνεται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους έρευνα σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων. Η συγκεκριμένη υποδομή δεν είχε, επίσης, γεωτρηθεί το 2002 από την Enterprise Oil για τεχνικούς λόγους, όπως αναφέρει η εισήγηση του ΥΠΕΚΑ.



Ως προς δε το Κατάκολο εκτιμάται ότι είναι πλέον οικονομικά και τεχνικά συμφέρουσα η εκμετάλλευση του διαπιστωμένου από το 1982 κοιτάσματος.



Κάλεσμα στη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία

Σχετικά με το ζήτημα, ο κ. Μανιάτης δήλωσε χαρακτηριστικά πως “ σήμερα, ενημερώνουμε τη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία και όλους τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες ότι προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία και στο μεσοδιάστημα προετοιμάζουμε και το σχετικό φάκελο, αλλά προετοιμαζόμαστε και για το σχετικό ενδιαφέρον από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Στις αρχές του 2012 θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, ήδη όμως, από σήμερα, ξεκινούμε την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να εντοπίσουμε τους επενδυτές που θα έρθουν να επενδύσουν”.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι έρευνες αυτές αφορούν σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, δηλαδή και φυσικού αερίου και πετρελαίου. “Πολλές φορές στο ανώτερο στρώμα του κοιτάσματος υπάρχει φυσικό αέριο και στο κατώτερο, στο πιο βαθύ στρώμα, υπάρχει πετρέλαιο.”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Read more...

Συνελήφθη αστυφύλακας για την επίθεση στη φωτορεπόρτερ στο Σύνταγμα

Μήνυση κατέθεσε η ίδια

Εικόνα από την επίθεση του αστυφύλακα στη φωτορεπόρτερ
Εικόνα από την επίθεση του αστυφύλακα στη φωτορεπόρτερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )



Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επίθεση κατά των δημοσιογράφων έχουν καταθέσει αυτόπτες μάρτυρες σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Από τη ΓΑΔΑ έχει διαταχθεί η διενέργεια έρευνας και στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις καταθέσεις αναμένεται να συγκεντρωθεί οπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες), το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και δείχνει τις συνθήκες τραυματισμού της φωτορεπόρτερ και την βίαιη απώθηση άλλων φωτογράφων και δημοσιογράφων.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθη αστυφύλακας της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, κατηγορούμενος για παράβαση των άρθρων 361 ΠΚ, εξύβριση και 308Α ΠΚ, απρόκλητη σωματική βλάβη, βίαιη συμπεριφορά σε βάρος γυναίκας φωτορεπόρτερ.

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν και δέκα νεαροί, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια. Δύο από αυτούς παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή με κακουργηματικού βαθμού κατηγορία, για διατάραξη κοινής ειρήνης από δράστες με καλυμένα πρόσωπα.

Ο ένας από αυτούς είναι ανήλικος και παραπέμφθηκε στην αρμόδια εισαγγελεία ανηλίκων. Οι υπόλοιποι επτά παραπέμφθηκαν σε δίκη, με κατηγορίες ανά περίπτωση για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών, εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοφορία.

Στο θέμα του τραυματισμού δύο γυναικών φωτορεπόρτερ κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα από αστυνομικούς των ΜΑΤ, αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Όπως είπε «η αστυνομία έχει μία εντολή. Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πολιτών, όλων των πολιτών. Και των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και όλων των πολιτών. Για τον κάθε πολίτη, η αστυνομία έχει υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμά του να διεκδικήσει».

Ο κ. Παπουτσής δεν σχολίασε την εντολή που δόθηκε από το επιτελείο να «καθαριστεί» το Σύνταγμα και από τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

Αντίθετα ο κ. Παπουτσής περιορίστηκε να δηλώσει: «οι εντολές που έχουν πάρει οι αστυνομικοί από την ηγεσία τους, από το Αρχηγείο της Αστυνομίας είναι να υπάρχει αυτοσυγκράτηση παντού.

» Τα υπόλοιπα είναι θέματα διοικητικής έρευνας και διοικητικών ευθυνών. Αυτές θα αποδοθούν από την Αστυνομία. Όσον αφορά όμως την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένουμε στην ίδια κατεύθυνση, σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τελεία και παύλα.»

Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στον κ. Παπουτσή, ενώ διερωτήθηκε αν υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, για τη διατήρηση της έννομης τάξης και την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας.

«Σε κάθε περίπτωση περιστατικά βίας, όπως αυτά που σημειώθηκαν χθες, από μεμονωμένους άνδρες των ΜΑΤ, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αλλά και εκπροσώπων του ελληνικού και ξένου τύπου είναι καταδικαστέα» κατέληξε.

Την Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας διοργανώνουν στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής στην Καισαριανή -την «έδρα» των ΜΑΤ» - ημερίδα με τίτλο «Αστυνομία και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυο Ομοσπονδίες (για την εκδήλωση, όχι για τα γεγονότα του Συντάγματος), αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Είναι σαφές ότι η Αστυνομία ανήκει στον ελληνικό λαό, προορισμένη να προστατεύει τον πολίτη, την περιουσία του και ταυτόχρονα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατεύει αυτά όταν απειλούνται από μεμονωμένες ή οργανωμένες συμπεριφορές.

» Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ρόλος της Αστυνομίας, η στελέχωση της, η εκπαίδευση των εργαζομένων σ' αυτήν δεν είναι αυτή του οργάνου της βίαιης καταστολής σε βάρος πολιτών που κινητοποιούνται και εκφράζουν συλλογικά τις διεκδικήσεις τους απέναντι στις εκάστοτε εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές των κυβερνήσεων.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χέλμουτ Σμιτ: "Να τους πάρει ο διάολος αν δεν σώσουν την Ελλάδα"

Ο Χέλμουτ Σμίτ δεν είναι η πρώτη φορά που ζητά τη διάσωση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους, όμως αυτή διστάζει να το απαιτήσει ακόμα και με ύβρεις...

http://news247.gr

"Άστραψε και βρόντηξε"... για άλλη μια φορά υπέρ της Ελλάδος ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, που δεν χαρίστηκε στη "σιδηρά" κυρία της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα πλέον με τον διαπιστωμένα "Φιλέλληνα" Χέλμουτ Σμιτ, μια προσωρινή αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας δεν θα ήταν καταστροφή.

"Για τους Eλληνες και όλους τους άλλους Ευρωπαίους κάτι τέτοιο θα ήταν βέβαια μεγάλη συμφορά, αλλά όχι συμφορά που θα απειλούσε την ύπαρξή τους. Κι αυτό ισχύει τόσο για τις οικονομικές όσο και για τις πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας", ανέφερε στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit".

Ο Σμιτ τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αν η χώρα μας χρεοκοπήσει η εμπιστοσύνη στην ΕΕ των 27 θα κλονισθεί και το πολιτικό τίμημα θα ήταν πολύ μεγάλο.

Ο πρώην Καγκελάριος, ζήτησε να γίνουν επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα από τα κράτη της ΕΕ, σε ένδειξη αλληλεγγύης .

Συγκρίνοντας την κατάσταση της Ελλάδας με την "κατάσταση της Γερμανίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου", όταν οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρείχαν οικονομική βοήθεια, ο Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε: "Σε σχέση με την τότε κατάσταση της Γερμανίας και την προθυμία παροχής βοήθειας από τα κράτη, που λίγα χρόνια πριν ήταν εχθροί μας, το παρόν ελληνικό πρόβλημα είναι μικρότερο – και να πάρει ο διάολος τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα!"

Οσον αφορά τον φόβο πολλών Γερμανών για τις καταθέσεις τους, ο πρώην καγκελάριος δήλωσε: "Αν υπάρχουν Γερμανοί που φοβούνται, τότε κάτι τους έχει φοβίσει. Για παράδειγμα, οι πηχυαίοι τίτλοι του Spiegel ή της Bild Zeitung". Ο ίδιος θεωρεί τον φόβο για μια ενδεχόμενη νομισματική μεταρρύθμιση ως "εντελώς ανόητο". Το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης ο Σμιτ το θεωρεί μεν "πιθανό", αλλά "αναστρέψιμο".

Στο ερώτημα αν εμπιστεύεται την τράπεζά του ο Σμιτ απάντησε: "Μόνο με μέτρο. Αλλά εμπιστεύομαι τον άνθρωπο που δουλεύει στην τράπεζα. Κι αυτή είναι μια σημαντική διαφορά!"


Read more...

Άννα προς Παφίλη: «Τα κομμένα εκεί που σας παίρνει, εγώ είμαι υπουργός και εσείς βουλευτής»


http://newpost.gr
Άννα προς Παφίλη: «Τα κομμένα εκεί που σας παίρνει, εγώ είμαι υπουργός και εσείς βουλευτής»
Άγριος καυγάς με βαριές εκφράσεις εξελίχθηκε στην ολομέλεια της Βουλής μεταξύ της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Θανάση Παφίλη με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά, ο κ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αστυνομικά μέτρα επιχειρεί να μετατρέψει τους μαθητές σε «σκλάβους» και τόνισε πως το ΚΚΕ στηρίζει και θα στηρίξει τους μαθητικούς αγώνες.

Από την άλλη η υπουργός του απάντησε ότι «με πρωτόγνωρο τρόπο μπαίνουν στα σχολεία συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως το ΠΑΜΕ και έχετε το θράσος να καταγγέλλετε τον διευθυντή που έσπασε τις αλυσίδες για να ανοίξει το σχολείο; Επικροτείτε την βία ή την καταδικάζετε, δεν έχουμε δει στο παρελθόν να καταδικάζετε τις βαρβαρότητες».

Η τελευταία φράση της κυρίας Διαμαντοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή ο οποίος εκτός μικροφώνου της φώναξε «αυτά κομμένα!», άμεση όμως ήταν και η αντίδραση της υπουργού που του είπε «Τα κομμένα εκεί που σας παίρνει. Εγώ είμαι υπουργός και εσείς βουλευτής οπότε αλλού αυτά. Η λογική σας είναι λογική της κραυγάζουσας μειοψηφίας… και εμείς από τα σπλάχνα του λαού είμαστε»



Πηγή: protothema.gr

Read more...

Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με «ψαλίδι» έως 40%

Κατατίθεται στη Βουλή


http://img.protothema.gr/1FE86580C597A413736AD079F3F892DD.jpg
Μεγάλες απώλειες, έως και 40% στο εναπομείναν εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, επιφέρει το νέο μισθολόγιο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το τελικό κείμενο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, αλλά αφού προηγήθηκε ένα ολονύχτιο θρίλερ για το πόσα και –κυρίως- ποιοι θα χάσουν.

Τα μεγάλα θύματα της μεταρρύθμισης θα είναι περί τους 100.000 υπαλλήλους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που ελάμβαναν υψηλά επιδόματα μέχρι και 50% του μισθού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε μάχη -που δεν τελείωσε ακόμα- για το αν θα εξαιρεθούν από το μεγάλο ψαλίδι, πλήρως ή μερικώς, και εργαζόμενοι με ειδικά επιδόματα δεκαετιών, όπως υπάλληλοι φορέων ορισμένων υπουργείων (Μεταφορών, Οικονομικών κ.ά.), προσοντούχα στελέχη ανεξαρτήτων αρχών κλπ.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, από τις μεγάλες απώλειες για όλους, διασώζονται μόνον οι πλέον χαμηλόμισθοι και … οι διευθυντές τους.

Για τους πρώτους το νέο μισθολόγιο προβλέπει και μια ελαφρά αύξηση των 5 έως και 80 ευρώ το μήνα, καθώς ανεβαίνουν κατά από 7-20% οι βασικοί μισθοί (αναλόγως προσόντων) μετά την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.

Για τους δεύτερους, τίθεται ένα πλαφόν περί τα 2.700-3.000 το μήνα, μαζί με το ειδικό επίδομα ευθύνης, ύψους 250 ευρώ για τμηματάρχες, 400 ευρώ για διευθυντές και 700 ευρώ για γενικούς διευθυντές.

Το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο θα εντάσσεται σε έξι μισθολογικά κλιμάκια, ενώ η αναρρίχηση στην ιεραρχία προβλέπεται στο εξής δυσκολότερη για όλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, θα προβλέπονται τα εξής:





Read more...

Φίλιπ Ρέσλερ: «Επενδύστε και εσείς στη χώρα σας!»

Μήνυμα στους Έλληνες επιχειρηματίες


http://img.protothema.gr/E2E7627BA56F0A6DE91A2B208E7C42A3.jpg

Έκκληση προς τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν και οι ίδιοι στη χώρα τους, για να δώσουν το έναυσμα και στις ξένες εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα, απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, λίγες μόλις ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.

«Το βρίσκω και εγώ περίεργο, εμείς να προσπαθούμε από το εξωτερικό να βρούμε επενδυτές για την Ελλάδα και την ίδια στιγμή να φεύγουν οι Έλληνες επενδυτές από την ίδια τους τη χώρα» δήλωσε ο Ρέσλερ στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

«Αναμένω από τις ίδιες τις ελληνικές εταιρείες να αναλάβουν ρόλο-πρότυπο» ανέφερε, τονίζοντας πως, όποιος προσπαθεί να φέρει στη χώρα επενδυτές, θα πρέπει φυσικά να είναι και ο ίδιος διατεθειμένος να επενδύσει.

Ο Ρέσλερ έρχεται στην Ελλάδα με ξεκάθαρα αιτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα απαιτούν κατά πρώτο λόγο ένα, σε εύλογο βαθμό, ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. «Αναμένω λοιπόν από την (ελληνική) κυβέρνηση σαφείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο Γερμανός υπουργός. Οι τελευταίες δεν αρκεί μόνο να ανακοινώνονται, αλλά και να εφαρμόζονται, συμπλήρωσε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να βρεθεί προσεχώς λύση σχετικά με τις ανεξόφλητες οφειλές ελληνικών φορέων προς Γερμανούς προμηθευτές και εργολήπτες.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος έρχεται σήμερα στην Αθήνα, επικεφαλής ομάδας που αποτελείται από περίπου 70 Γερμανούς επιχειρηματίες, φέρνει μαζί του το πρώτο κύμα υποψήφιων επενδυτών σε χώρους όπως η ενέργεια, και ειδικά οι ΑΠΕ, η «πράσινη» οικονομία, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες και οι αποκρατικοποιήσεις.

Ποιοι συνοδέυουν τον αντικαγκελάριο

Η συνοδεία του Φίλιπ Ρέσλερ αποτελείται από 117 άτομα, εκ των οποίων 18 ανώτατοι υπάλληλοι του υπουργείου του, 3 βουλευτές, 67 εκπρόσωποι οικονομικών οργανισμών και επιχειρήσεων και 29 δημοσιογράφοι από τα σημαντικότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως τα «Der Spiegel», «FAZ», «Süddeutsche Zeitung», «Die Welt», «Handelsblatt», «FTD», και «Bild-Zeitung», «ARD», «ZDF», «RTL» και «NTV» .

Από πλευράς οικονομικών παραγόντων ξεχωρίζουν ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, o εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων BDI Μάρκους Κέρμπερ, ο πρόεδρος της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων KfW Ούλριχ Σρέντερ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom Κλάουντια Νέματ, ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της Siemens Γκέοργκ Βάιερ, καθώς στελέχη ομίλων, όπως η Eon-Ruhrgas (ενέργεια), η Lufthansa (αερομεταφορές) και η Metro (εμπόριο).
Ως προς τους επιμέρους επιχειρηματικούς κλάδους, ξεχωρίζει ο μηχανολογικός (Nilos-Maschinenbau, Encos-Maschinenbau κ.α. ) και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( Photonics, Abakus Solar AG, Jurosol, Würt Solar κ.α.), ενώ παρουσία υπάρχει και από κλάδους όπως η αξιοποίηση ακινήτων, η ιατρική τεχνολογία, η αγροτική παραγωγή κ.α.

Το παρών δίνουν και επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, όπως η Inos Automationssoftware και η Gebäude-Profis.

Read more...

Αποκαλυπτικός ο Φ.Σαχινίδης για τις απολαβές των συνταξιούχων βουλευτών

Διπλό εισόδημα έως τον Φεβρουάριο

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Διπλό εισόδημα λάμβαναν μέχρι και το Φεβρουάριο του 2011 συνταξιούχοι βουλευτές, οι οποίοι μετά τη θητεία τους στο κοινοβούλιο, εξελέγησαν σε θέση αιρετού.

Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό 9,84, μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, διευκρίνισε ότι μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου τον Φεβρουάριο του 2011, οι συνταξιούχοι βουλευτές που καταλαμβάνουν θέση στο Δημόσιο, θα δικαιούνται μόνο το 30% της βουλευτικής σύνταξης.

Ο προϋπολογισμός της Βουλής

Μείωση του νέου της προϋπολογισμού κατά 20 εκατ. ευρώ, αναδιαρθρώσεις τμημάτων, καταργήσεις υπηρεσιών αλλά και εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα που προωθεί η Βουλή, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια περικοπής των δημοσίων δαπανών.

Ο προϋπολογισμός του 2012 της Βουλής θα προβλέπει το συνολικό ποσό των 178 εκατ. ευρώ έναντι 198 εκ. ευρώ, που προβλεπόταν για το προηγούμενο έτος, ενώ θα έρθει προς ψήφιση νωρίτερα, μετά την επίσπευση της συζήτησης και ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Κύκλοι από το Γραφείο Τύπου της Βουλής τόνιζαν ότι θα ισχύσει και για τους υπαλλήλους της Βουλής ότι θα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σχετικά με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

Οι ίδιοι κύκλοι, υπογράμμισαν ακόμα, ότι ήδη η Βουλή έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπαν, πολλές υπηρεσίες της έχουν μεταφερθεί σε ιδιόκτητα κτίριά της.

Παράλληλα, διέψευσαν κατηγορηματικά φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η Βουλή ακόμα να στελεχώσει με προσωπικό δυναμικό υπηρεσίες της, που βρίσκονται σε ενοικιαζόμενο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας ενώ καταβάλει εκατοντάδες ευρώ.

«Όπου υπάρχει δυνατότητα, λόγω λήξης συμβολαίων να μεταφερθούν οι υπηρεσίες της Βουλής σε ιδιόκτητα κτίρια, το κάνουμε. Είναι ελάχιστες οι υπηρεσίες που παραμένουν σε νοικιαζόμενα κτίρια και αυτό λόγω του ότι τα συμβόλαια λήγουν σε 8 με 10 χρόνια» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Άγριος καβγάς Βενιζέλου- Κουσελά: «Έδωσα λίστα με φοροφυγάδες και με έφαγαν»


http://newpost.gr
Άγριος καβγάς Βενιζέλου- Κουσελά: «Έδωσα λίστα με φοροφυγάδες και με έφαγαν»
Δεν ήταν και το καλύτερο πρωινό το σημερινό για τον Ευ. Βενιζέλο, αφού στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ τα... άκουσε για τα καλά. Μάλιστα η κόντρα του με τον τέως υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά χτύπησε... κόκκινο.


«Τι μέτρα έχει πάρει για τους μεγαλοφειλέτες;» τον ρώτησε ο Δ. Κουσελάς. «Εγώ είμαι 3 μήνες υπουργός. Εσύ τι έκανες όταν ήσουν υφυπουργός;», απάντησε ο Βενιζέλος. «Ήταν ένας από τους λόγους που έφυγα από την κυβέρνηση. Εγώ παρέδωσα λίστα με φοροφυγάδες και με έφαγαν τα μεγάλα συμφέροντα» απάντησε ο Κουσελάς, εξαναγκάζοντας τον λαλίστατο Ευ. Βενιζέλο να σιωπήσει.

Ο... διάλογος, διεξήχθη σε πολύ ψηλούς τόνους. Τόσο που ορισμένοι έλεγαν ότι οι φωνές ακούστηκαν έξω από την αίθουσα που γινόταν η συνεδρίαση!

Εκτός όμως από τα οικονομικά, ο Βενιζέλος τα «άκουσε» και ως αντιπρόεδρος δεχόμενος κριτική για το δημοψήφισμα του Καστανίδη, από τους Ανδρουλάκη, Γείτονα, Κωνσταντινόπουλο και Μιλένα Αποστολάκη.
Read more...

Πώς οι ΗΠΑ μεθόδευσαν την πτώση Καραμανλή και την άνοδο Παπανδρέου

http://newpost.gr
Πώς οι ΗΠΑ μεθόδευσαν την πτώση Καραμανλή και την άνοδο Παπανδρέου

Με ωμές παρεμβάσεις στην ελληνική εξωτερική πολιτική, αντίθετες με μια πολιτική που πραγματικά θα ωφελούσε τη χώρα μας, και με «απειλές» εκ των γειτονικών χωρών, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, μεθόδευε επι δύο χρόνια εξ ονόματος των Αμερικανών την πτώση του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή.

Μέσα από μια καλά οργανωμένη τακτική παρεμβάσεων στην πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σπέκχαρντ προετοίμαζε το έδαφος για την «αποκαθήλωση» του κ. Καραμανλή και την «επική», καθώς φάνηκε προεκλογικά το 2009, άνοδο του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι μεθοδεύσεις του κ. Σπέκχαρντ προκύπτουν και... επισήμως από σωρεία απορρήτων τηλεγραφημάτων του πρώην πρέσβη προς την Ουάσιγκτον που είδαν το φως της δημοσιότητα και φιλοξενούνται σήμερα στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα».

Σύμφωνα με ένα από τα πιο ενδεικτικά των Αμερικανικών βλέψεων τηλέγραφήματα του κ. Σπέκχαρντ, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αγωνιούσαν ιδαιτέρως για το εκλογικό αποτέλεσμα του 2009. «Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές» σημείωνε με ανακούφιση στο ενημερωτικό σημείωμά του προς την Ουάσιγκτον, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συμπληρώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον SouthStream, που τόσο «έκαιγε» τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι για δύο χρόνια η αμερικανική πλευρά ζούσε με την ανησυχία της ελληνορωσικής προσέγγισης που επιθυμούσε ο κ. Καραμανλής, η οποία έθετε εν αμφιβόλω τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης στην περιοχή και απειλούσε να βάλει τέλος σε ένα έργο ζωτικής σημασίας για εκείνη, την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από έναν απολύτως ελεγχόμενο δρόμο, αυτόν του αγωγού TGI. Βασικός στόχος των ΗΠΑ στην Ελλάδαδεν ήταν άλλος παρά να εγκαταλείψει η κυβέρνηση Καραμανλή τα κοινά ενεργειακά της σχέδια με τη Ρωσία.

Τα «Επίκαιρα» αποκαλύπτουν πλήθος απόρρητων σημειωμάτων της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία αποδεικνύουν με λεπτομέρειες το πώς εργάστηκαν οι Αμερικανοί για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή.

Σε ορισμένα τηλεγραφήματα μάλιστα γίνεται ευθέως λόγος για «προειδοποιήσεις» που δέχτηκαν Έλληνες αξιωματούχοι από Αμερικανούς συναδέλφους τους και την εκδήλωση «αντίμετρων» στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αμερικανικών πιέσεων προς τη χώρα μας. Και όλα αυτά, προκειμένου να πειστεί η τότε ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή να μην θέσει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, τον Απρίλιο του 2008 και να κόψει τον επιτέλους τον ομφάλιο λώρο του επιχειρείν με την Ρωσία.


Read more...

Στο τραπέζι σχέδιο για μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, λέει ο Ευ.Βενιζέλος

«Στην κόψη του ξυραφιού»

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση του προγράμματος ανταλλα΄γης ομολόγων στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη, ενώ απέφυγε επιμελώς να αναφέρει τη λέξη «κούρεμα»
Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση του προγράμματος ανταλλα΄γης ομολόγων στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη, ενώ απέφυγε επιμελώς να αναφέρει τη λέξη «κούρεμα» (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Πέμπτη στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τότε εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων ιδιωτών, μέσω του PSI, και θα έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, καθώς τώρα έχουν «παγώσει», αφού έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση της Γερμανίας για αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη του 21% που προβλέπει η συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη για το ελληνικό θέμα και απέφυγε επιμελώς να αναφέρει την λέξη «κούρεμα» του χρέους.

Ωστόσο, ανέφερε περιγραφικά ότι «τώρα μπήκε στο τραπέζι συζήτηση για τη διεύρυνση του εγχειρήματος της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Μπορεί η χώρα να καθηλωθεί ή να πάει σε θετική εξέλιξη».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε ότι διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα στους κόλπους της ΕΕ για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους στην Ευρωζώνη.

Το ένα γύρω από την Γερμανία και την Ολλανδία και το άλλο, με άξονα τη Γαλλία και τη σύμπραξη της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Όταν στη συνεδρίαση η Βάσω Παπανδρέου και ο Μίμης Ανδρουλάκης εισηγήθηκαν την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Αν εννοείτε εκλογές, θα ήταν απολύτως καταστροφικό για τη χώρα».

Η Μιλένα Αποστολάκη, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αντιφάσεις περί διενέργειας ή μη δημοψηφίσματος, είπε ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, πρέπει να μιλάμε στους πολίτες επί συγκεκριμένου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Κώστας Γείτονας, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι ώρα για δημοψηφίσματα».

Αντιπαράθεση, κατά πληροφορίες, υπήρξες όταν ο μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, διατύπωσε με επιθετικό τόνο το ερώτημα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, ερώτημα στο οποίο ο κ. Βενιζέλος φέρεται να απάντησε ενοχλημένος: «Εσύ, όταν ήσουν υφυπουργός τι μέτρα πήρες;».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...