Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012

Αντιπαράθεση για τα μέτρα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σφοδρή ήταν η κόντρα της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης την Πέμπτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, Σπ. Μαργέλης και Π. Αμοιρίδης επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο, μέσω της πιστής εφαρμογής του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.

«Το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο, αν υπάρξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δημοσιονομικές περικοπές, σε όσο το δυνατόν μικρότερο διάστημα», ανέφερε ο κ. Μαργέλης.

«Η μόνη οδός για να ξεφύγουμε από τον εναγκαλισμό του χρέους, είναι δυστυχώς, επίπονη και δραματική. Βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί, αλλά έχουμε εμείς οι ίδιοι την δυνατότητα να βρεθούμε σε στέρεο έδαφος. Η συστράτευση είναι πολύτιμη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Κώστας Μουσουρούλης δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το προσχέδιο «για τα αδιέξοδα στα οποία μας βυθίζετε», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «δεν έχει επαληθευτεί σε τίποτα, ούτε σε έναν αριθμό».

«Οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις θα αποδοθούν. Μην νομίσετε πως θα γλιτώσετε με δημοψηφίσματα. Όλοι καταλάβαμε χθες τι πήγατε να αρχίσετε», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκτίμησε πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 είναι «στόχος αντιλαϊκός», δεδομένου ότι οδηγεί σε χρεοκοπία τη λαϊκή οικογένεια, χωρίς τελικά να οδηγεί και σε αποφυγή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

«Η λαϊκή απάντηση πρέπει να είναι βίαιη, με αμφισβήτηση της αστικής νομιμότητας και του κεφαλαιοκρατικού συστήματος», τόνισε ο βουλευτής.
Για το Μάκη Βορίδη (ΛΑΟΣ), με δεδομένη την υποχρέωση καταβολής τοκοχρεολυσίων προς τους δανειστές της Ελλάδας και την ύφεση που εξανεμίζει την φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων, η όποια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιδιώξει δημοσιονομική προσαρμογή.

«Ο βασικός λόγος που καταψηφίζουμε, είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν γίνεται με μείωση των δαπανών», ανέφερε ο βουλευτής.

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε τον φόβο του πως «το 2012, μας αναμένει πολύ μεγάλο κραχ και διάλυση της ευρωζώνης. Η κρίση θα υποτροπιάσει και εξ αυτού του λόγου, ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ένα κουρελόχαρτο για τα σκουπίδια».

«Η κυβέρνηση», προσέθεσε, «ακολουθεί κατά πόδας την τρόικα που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και η ΝΔ συμπαρατάσσεται στην ίδια λογική, γνωρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει το ίδιο το σύστημα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: