Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η κυβέρνηση «παραχωρεί ολοσχερώς στην τρόικα όλα όσα ζήτησε» λέει η ΓΣΕΕ

Για θανάσιμα χτυπήματα μιλά η Αριστερά

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Με τις αποφάσεις τις κυβερνητικής σύσκεψης «παραχωρούνται ολοσχερώς όλα όσα ζήτησε η Τρόικα για τις Συλλογικές Συμβάσεις» και «ανοίγει η πόρτα για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου» ήταν η οργισμένη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε για θλιβερή διαπίστωση ότι στην Ελλάδα καταργείται το εργατικό δίκαιο, το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι -υπερνομοθετικής ισχύος- Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

«Ας μην κοπιάζει άλλο η κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με τέτοιες αποφάσεις βγάζει τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή εκτός αυτού που είναι η πραγματική ΕΥΡΩΠΗ» πρόσθεσε και κάλεσε την κυβέρνηση έστω την ύστατη στιγμή να μην νομοθετήσει ό,τι η τρόικα επιτάσσει.

Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν όπως ήταν αναμενόμενο και από την Αντιπολίτευση και κυρίως την Αριστερά.

Για μια ακόμα αθλιότητα εις βάρος των εργαζομένων, που τους οδηγούν σε μισθούς εξαθλίωσης, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα μιλά το ΚΚΕ. Προειδοποιεί δε ότι «το καθεστώς της στυγνής εκμετάλλευσης, της ανασφάλειας και της ανεργίας δεν θα είναι προσωρινό, και θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα» και καλεί την εργατική τάξη να «υψώσει το ταξικό της ανάστημα».

Για δύο ακόμη θανάσιμα χτυπήματα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «τελικός στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι η πραγματοποίηση του διαχρονικού ονείρου του κεφαλαίου για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την πλήρη επικράτηση των ατομικών».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε: «Όχι μόνο 'το βαρέλι δεν έχει πάτο', αλλά και η κυβερνητική υποχωρητικότητα δεν έχει τελειωμό. Οι αποφάσεις της Κυβερνητικής σύσκεψης που είδαν το φως της δημοσιότητας - ότι παραχωρούνται ολοσχερώς όλα όσα ζήτησε η «Τρόικα» για τις Συλλογικές Συμβάσεις- οδηγεί στη δραματική και θλιβερή διαπίστωση ότι στην Ελλάδα καταργείται το εργατικό δίκαιο και το συνταγματικό πλαίσιο που το περιβάλλει, καταργείται το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, καταργούνται οι - υπερνομοθετικής ισχύος - Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας».

» Ας μην «κοπιάζει» άλλο η Κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με τέτοιες αποφάσεις βγάζει τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή εκτός αυτού που είναι η πραγματική ΕΥΡΩΠΗ.»

«Την ύστατη στιγμή καλώ την Κυβέρνηση να μην νομοθετήσει αυτά που η «Τρόικα» επιτάσσει, γιατί έτσι ανοίγει την πόρτα (μάλλον γκρεμίζει τους τοίχους) για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση

Πολύ σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του: «την ώρα που η κυβέρνηση παριστάνει ότι δήθεν υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις και ενώ τις έχει υπονομεύσει εδώ και καιρό, μεθοδεύει την πλήρη κατάργησή τους με την επέκταση των λεγόμενων επιχειρησιακών συμβάσεων και το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.»

»Πρόκειται περί μιας ακόμα αθλιότητας που διαπράττει σε βάρος των εργαζομένων, ολοκληρώνοντας ένα ακόμα ταξικό έγκλημα. Τα μέτρα αυτά είναι προαποφασισμένα και δεν έχουν καμία σχέση με το χρέος και τα ελλείμματα. Πάνε κατευθείαν στην τσέπη της εργοδοσίας.»

»Καμιά εργαζόμενη, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει πια αυταπάτες. Οι καπιταλιστές και τα κόμματα που τους υπηρετούν, τους οδηγούν σε μισθούς εξαθλίωσης, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Το καθεστώς της στυγνής εκμετάλλευσης, της ανασφάλειας και της ανεργίας δεν θα είναι προσωρινό, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα. Η εργατική τάξη έχει χρέος και καθήκον να υψώσει το ταξικό της ανάστημα. Να βάλει τέλος στις θυσίες των δικαιωμάτων της που της επιβάλλονται για να προστατευτεί η κερδοφορία των εκμεταλλευτών της».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «η κυβέρνηση με τις σημερινές αποφάσεις της, σε συμφωνία με την τρόικα, έδωσε ακόμα δυο θανάσιμα χτυπήματα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Με τη διετή αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας δημιουργεί στον ίδιο κλάδο εργαζόμενους δυο ταχυτήτων, αυτούς για τους οποίους θα ισχύουν και τους άλλους στους οποίους δεν θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και θα παίρνουν πολύ μικρότερους μισθούς».

» Με τη δυνατότητα που δίνεται να υπογράφονται επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από τον εργοδότη με τα 3/5 των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις οποίες θα προβλέπονται μειώσεις μισθών, λύνονται τα χέρια των επιχειρήσεων να κάνουν ό,τι θέλουν εκβιάζοντας με απολύσεις τους μεμονωμένους εργαζόμενους.»

«Τελικός στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι η πραγματοποίηση του διαχρονικού ονείρου του κεφαλαίου για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την πλήρη επικράτηση των ατομικών, ώστε να αντιμετωπίζουν τον κάθε εργαζόμενο μόνο του και όχι μέσω του συνδικάτου του. Η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου πρέπει με τους αγώνες του λαού να ανατραπεί, πριν μετατρέψει τη χώρα όσον αφορά στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις όχι σε Ινδία, αλλά σε Πακιστάν» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, τονίζεται: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κατεδάφιση είναι πρώτη. Στην ανέγερση είναι όμως παντελώς απούσα».

«Αν δεν αυξήσουμε το ΑΕΠ, κάθε 6 μήνες θα ψαλιδίζουμε θέσεις εργασίας, θα κόβουμε μισθούς, συντάξεις και οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό βοήθημα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.ΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: