Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Στο τραπέζι σχέδιο για μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, λέει ο Ευ.Βενιζέλος

«Στην κόψη του ξυραφιού»

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση του προγράμματος ανταλλα΄γης ομολόγων στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη, ενώ απέφυγε επιμελώς να αναφέρει τη λέξη «κούρεμα»
Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση του προγράμματος ανταλλα΄γης ομολόγων στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη, ενώ απέφυγε επιμελώς να αναφέρει τη λέξη «κούρεμα» (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Πέμπτη στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τότε εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων ιδιωτών, μέσω του PSI, και θα έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, καθώς τώρα έχουν «παγώσει», αφού έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση της Γερμανίας για αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη του 21% που προβλέπει η συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη για το ελληνικό θέμα και απέφυγε επιμελώς να αναφέρει την λέξη «κούρεμα» του χρέους.

Ωστόσο, ανέφερε περιγραφικά ότι «τώρα μπήκε στο τραπέζι συζήτηση για τη διεύρυνση του εγχειρήματος της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Μπορεί η χώρα να καθηλωθεί ή να πάει σε θετική εξέλιξη».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε ότι διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα στους κόλπους της ΕΕ για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους στην Ευρωζώνη.

Το ένα γύρω από την Γερμανία και την Ολλανδία και το άλλο, με άξονα τη Γαλλία και τη σύμπραξη της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Όταν στη συνεδρίαση η Βάσω Παπανδρέου και ο Μίμης Ανδρουλάκης εισηγήθηκαν την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Αν εννοείτε εκλογές, θα ήταν απολύτως καταστροφικό για τη χώρα».

Η Μιλένα Αποστολάκη, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αντιφάσεις περί διενέργειας ή μη δημοψηφίσματος, είπε ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, πρέπει να μιλάμε στους πολίτες επί συγκεκριμένου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Κώστας Γείτονας, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι ώρα για δημοψηφίσματα».

Αντιπαράθεση, κατά πληροφορίες, υπήρξες όταν ο μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, διατύπωσε με επιθετικό τόνο το ερώτημα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, ερώτημα στο οποίο ο κ. Βενιζέλος φέρεται να απάντησε ενοχλημένος: «Εσύ, όταν ήσουν υφυπουργός τι μέτρα πήρες;».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: