Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Aποκλειστικό!!! Μαθητές απο Αλεξανδρούπολη αποκλείστηκαν στη Βαρκελώνη


Αποκλειστικό!!!
Ογδόντα μαθητές του 1ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης μαζί με τους καθηγητές τους, βρίσκονται αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, αφού το πρακτορείο απο Θεσσαλονίκη με το οποίο είχαν κλείσει την εκδρομή, δεν φρόντησε να πληρώσει το ξενοδοχείο . Η Ελληνική πρεσβεία επικοινώνησε με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη ο οποίος επικοινώνησε με τη διευθύντρια του Λυκείου και γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να μαζέψει το ποσό των 15.000 και να καταθέσει τα χρήματα για να εξασφαλιστεί η διαμονή των παιδιών.

Read more...

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ...


Παρατείνεται, έως τον Οκτώβριο, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης των εισφορών τακτοποίησης των ημιϋπαιθρίων. Η εξάμηνη αυτή παράταση (η αρχική προθεσμία έληγε 23 Απριλίου), αποτελεί «ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και εισήχθη...
στο νομοσχέδιο, για την βιοποικιλότητα.
Την ίδια στιγμή όμως, εκατομμύρια ευρώ παραμένουν ανείσπρακτα.
Κι αυτό, με ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» (1η Ιανουαρίου), δεν άλλαξαν τους κωδικούς, όπου κατατίθενται τα πρόστιμα και οι εισφορές νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, με βάση το άρθρο 22 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ).
Έτσι, εκατομμύρια ευρώ δεν εισπράττονται (όταν εθνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη και το τελευταίο ευρώ), ενώ εκατοντάδες φάκελοι που είναι σε εκκρεμότητα, στις Πολεοδομίες, αφού για το κλείσιμό τους, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης καταβολής, των επιβληθέντων προστίμων και εισφορών.
Σε εκκρεμότητα, με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, παραμένει και η επανασυγκρότηση των επιτροπών που λειτουργούν στις Πολεοδομίες, με αντικείμενο την ερμηνεία διατάξεων του ΓΟΚ και της πολεοδομικής νομοθεσίας, γενικότερα.
Πρόκειται για τις Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), με αποτέλεσμα, εκατοντάδες υποθέσεις συσσωρεύονται στα Πολεοδομικά Γραφεία,.
Τα προβλήματα, όμως, στην λειτουργία των Πολεοδομικών Γραφείων, από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», επεκτείνονται και στις επιτροπές επικινδύνων, καθώς και στις επιτροπές διερεύνησης των ενστάσεων που υποβάλλουν οι πολίτες, επί των εκθέσεων αυτοψίας.
Οι Πολεοδομίες θεωρούν ότι η αρμοδιότητα ανήκει στις Περιφέρειες και καλούν το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λύση.
Read more...

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


Τελικώς απεδείχθη στην πράξη, ότι δεν ήσαν καθόλου "αβάσιμες" οι υποψίες, για φωτογραφική πρόσληψη των δύο τουρκόφωνων στην ΕΡΑ Κομοτηνής. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής...
Κυριάκος Βελόπουλος। Κλικ για να καταλάβετε τι παίζεται...
http://fimotro.blogspot.com/2011/03/blog-post_6996.html
Read more...

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ANAΓΚΑΙΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ


Την ανάγκη για θεμελιώδεις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης τόνισαν σήμερα σε κοινή δήλωσή τους ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν και ο επίτροπος Αγορών Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας στην επιστολή Παπακωνσταντίνου που ζητούσε αυστηρότερη εποπτεία του τομέα...


Οι αλλαγές θα έχουν στόχο χαμηλότερη εξάρτηση των επενδύσεων από τις αξιολογήσεις των οίκων, με νωπή ακόμη την υποβάθμιση Ελλάδας και Ισπανίας από τη Moody's.

«Αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα», δήλωσαν οι δύο επίτροποι.

Oι επίτροποι εμφανίζονται να συμμερίζονται τις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον του οίκου Moody's, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα και την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει.

Οι δύο άντρες τόνισαν πως πρέπει να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που συνδέουν τις επενδυτικές αποφάσεις με τις αξιολογήσεις αλλά και να βελτιωθούν οι μέθοδοι εκτίμησης της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κομισιόν, πρέπει να μειωθεί η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των οίκων και των φορέων που αξιολογούν αλλά και να «ενισχυθεί ο ανταγωνισμός» στο τοπίο των οίκων αξιολόγησης.

Οι δύο επίτροποι αναφέρουν επίσης πως πριν από το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλωθεί οι κανόνες της ΕΕ που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των οίκων.

Read more...

PUBLIC ISSUE: ΣΤΟ 6,5% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΝΔ


Στις 6,5 μονάδες βρίσκεται η διαφορά του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, σύμφωνα με την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων της Public Issue που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός «Σκάι» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης...


Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 35% έναντι 28,5% της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ακολουθεί το ΚΚΕ με 11%, ο ΛΑΟΣ με 9%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το 71% των πολιτών εκτιμούν πως στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αν και το 53% πιστεύουν πως τελικά η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο για το Μάρτιο του 2011 το 78% των πολιτών πιστεύει πως τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ το 80% δηλώνει πως αισθάνεται δυσαρεστημένο από τη ζωή που ζει σήμερα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο το 73% των πολιτών εκτιμά πως η οικονομία μέσα στον επόμενο χρόνο θα χειροτερέψει ενώ σχεδόν ένας στους δύο δεν βλέπει φως στο βάθος του τούνελ για τα επόμενα 5 χρόνια.

Δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν πως η κατάσταση της οικονομίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα, ενώ ένας στους τρεις εκτιμά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι τόσο με τη λειτουργία της κυβέρνησης όσο και με τη λειτουργία της αντιπολίτευσης και από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας. Μάλιστα το 70% δηλώνει πως ούτε μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Read more...

«Πράσινο φως» από Μέρκελ για επιμήκυνση της αποπληρωμής

Δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με δηλώσεις της στην εφημερίδα Bild.

«Πρέπει να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων της» δηλώνει η Μέρκελ, και αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο.

Υπερθεματίζοντας μάλιστα υπέρ της χορήγησης πίστωσης χρόνου, η γερμανίδα καγκελάριος τονίζει ότι με το να επιμένει κανείς να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική της ισορροπία εντός τριετίας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα και αναταραχή στις αγορές.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τη χορήγηση στην Ελλάδα επιπλέον χρόνου τεσσεράμισι ετών, ώστε η προθεσμία αποπληρωμής να φθάσει τα επτά χρόνια - τόση έχει δοθεί και στην Ιρλανδία, η οποία έχει δανειστεί 85 δισ. ευρώ.

Στην ίδια συνέντευξή της η καγκελάριος απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχουν τα "εργαλεία" για να συμβεί κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με την Bild, η κ।Μέρκελ πρόσθεσε ότι από το 2013 οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να αναλαμβάνουν κι αυτοί το κόστος κάθε κρατικής χρεοκοπίας.
.tanea.gr
Read more...

Πρώτη συνάντηση μεταναστών-ΕΛ.ΑΣ. για την υλοποίηση της συμφωνίας με την κυβέρνηση

Λεπτομέρειες για την καταγραφή

Εικόνα από την Υπατία τις ημέρες της απεργίας πείνας
Εικόνα από την Υπατία τις ημέρες της απεργίας πείνας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των μεταναστών που διέμεναν στην Υπατία και αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες καταγραφής των αλλοδαπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθεί ο τρόπος που θα καταγραφούν τα πλήρη στοιχεία των μεταναστών (ονοματεπώνυμο, χώρα προέλευσης κτλ) προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση στοιχείων και να εξακριβωθεί εάν εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες, αλλά και ο τόπος και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει δακτυλοσκόπηση και φωτογράφηση των μεταναστών.

Δύο είναι οι προτάσεις που κατατέθηκαν:

  • Να γίνει η λήψη αποτυπωμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου βρίσκονται οι μετανάστες
  • Όταν επιστρέψουν οι αλλοδαποί στις περιοχές από τις οποίες ξεκίνησαν, η διαδικασία να γίνει στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.
Οι λεπτομέρειες αυτών των διαδικασιών αναμένεται να αποφασιστούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μιλώντας νωρίτερα στον Real Fm, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε ότι «δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα αυτοί οι άνθρωποι στην αστυνομία και διαπιστώνει η αστυνομία, με τους φακέλους που έχει, ότι κάποιος από αυτούς εμπλέκεται σε μια υπόθεση και αναζητείται.

» Πρώτον είναι το κέρδος ότι βρέθηκε από αυτή τη διαδικασία. Δεύτερον ότι αυτός ο άνθρωπος δεν δικαιούται το υπό ανοχή καθεστώς. Εννοείται ότι θα ενεργοποιηθεί η Δικαιοσύνη για να ασκήσει ό,τι από τους νόμους προβλέπεται σε επίπεδο δίωξης για να επιλύσει την υπόθεση.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα κόντρα στη Βουλή για τη λύση στο θέμα των μεταναστών της Υπατίας

Παραμένει στο επίκεντρο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Νέα αντιπαράθεση, αυτή τη φορά ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημειώθηκε στη Βουλή για την επίλυση του θέματος των μεταναστών-απεργών πείνας της Υπατίας, στη διάρκεια συνεδρίασης για το νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

«Κάποιοι επεδίωκαν την ένταση και τα αίμα, κάποιοι θα ήθελαν να υπάρχει και ένας νεκρός, και κάποιοι σήμερα στενοχωριούνται γιατί δεν συνέβη, αλλά εξαπολύουν βολές, γιατί δεν συνελήφθησαν όλοι και δεν εξοβελίσθηκαν, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Όσον αφορά τη στάση της Αστυνομίας ο υπουργός επικαλέσθηκε προεδρικό διάταγμα του 1991 για τους χειρισμούς της αστυνομίας, προκειμένου να προβεί σε συλλήψεις: «Κινηθήκαμε χωρίς εντάσεις και πυροδότηση της σύγκρουσης που ευνοούσαν και επεδίωκαν τα άκρα, αλλά κάποιοι ξέχασαν ότι όλοι ευθυνόμαστε γιατί αφήσαμε να διογκωθεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στην αυλή του σπιτιού μας», τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το νόμο για τη μετανάστευση ως τον πλέον σύγχρονο και προοδευτικό, υπογραμμίζοντας ότι η υποχρέωση απέναντι στην ασφάλεια και στην κοινωνία είναι να μπει μια τάξη στο χάος που με ευθύνη όλων διογκώθηκε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας απέδωσε στον υπουργό διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης και ρώτησε «πού αλλού τριακόσιοι μετανάστες σε μη νόμιμο καθεστώς θα καθίσταντο συνομιλητές του μισού υπουργικού συμβουλίου».

«Φτάσατε να υποκαταστήσει το μισό υπουργικό συμβούλιο την Ελληνική Αστυνομία», είπε ο κ. Δένδιας, διερωτώμενος «αν αυτό δεν είναι ευτελισμός της χώρας, τότε τι είναι», ενώ συμπλήρωσε ότι «το δυσάρεστο είναι ότι η χώρα ρέπει προς συνολική κατάσταση ανομίας, πρώτα με την τάση ανυπακοής και διάλυσης των πάντων».

Ο κ. Δένδιας ρώτησε και πάλι αν τηρήθηκε ο νόμος και μάλιστα από τους τρεις υπουργούς, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες ή πανηγύρισαν επί πραγμάτων που δεν τους δόθηκαν, ή κάποιοι δεν λένε την αλήθεια.

«Η χώρα εισέρχεται σε μία φάση κατά την οποία από τη μία η κυβέρνηση οδεύει σε διάλυση, με πλήρη έλλειψη συνεννόησης κι από την άλλη η κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας και της ασφάλειας δεν επιδέχεται τέτοιες κυβερνήσεις», είπε.

«Η ταραχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ είναι έκδηλη, γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διασφάλισε την ευνομούμενη πολιτεία και αρνείται το αστυνομικό κράτος» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπετενιώτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής μίλησε για «ρατσιστικές, ξενοφοβικές ως φασιστικές τοποθετήσεις και λοιδορίες», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, αλλά πεινασμένοι και απελπισμένοι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδωνης Γεωργιάδης ρώτησε τον υπουργό σε ποιο σημείο του ψηφισθέντος νόμου και υπό το κράτος του καθεστώτος ανοχής, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει και να επιστρέψει, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση προέκρινε την έμμεση νομιμοποίηση.

Υπενθύμισε ποια ήταν η θέση που είχε εκφράσει πριν λίγα 24ωρα ο αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος, καθώς κι ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης και σημείωσε: «Για το βίντεο με τους πανηγυρισμούς στην Υπατία, ξέρετε πόσους φράχτες πρέπει να υψώσετε; Γιατροί μας βεβαιώνουν ότι ήταν παραμύθι η απεργία πείνας. Αλλά τσιμπήσατε, γιατί είστε ανίκανοι».

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Χωρίς απτό αποτέλεσμα για τα ελληνικά ζητήματα η συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί

Μουδιασμένο το κλίμα

Ο Γ.Παπανδρέου και ο Ν.Σαρκοζί
Ο Γ.Παπανδρέου και ο Ν.Σαρκοζί (Φωτογραφία: Associated Press )
Παρίσι, Γαλλία
Σε μουδιασμένο κλίμα και χωρίς να εξασφαλίζει κάτι απτό και συγκεκριμένο για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η συνάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στο Παρίσι.

Επιβεβαιώνεται πλέον ότι οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής θα είναι ιδιαίτερα σκληρές, χωρίς τίποτα να θεωρείται δεδομένο και εξασφαλισμένο.

Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα είναι δύσκολη και σκληρή» είπε.

Αρκέστηκε να προσθέσει ότι με τη Γαλλία έχουμε κοινή προσεγγίση σε πολλά ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον λαό της για τη μέχρι τώρα στήριξή τους.

Οι σκληρές προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται στη Γαλλία, είπε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είναι σε κάθε περίπτωση χρήσιμη και «ελπίζουμε να αποδειχτεί και ωφέλιμη» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε παρέμβασή του στο δελτίο του Mega.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής καλείται να αποφασίσει για δύσκολα και πρωτόγνωρα ζητήματα για την Ευρωζώνη και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα ληφθούν τελικά αποφάσεις.

Η Ελλάδα επιμένει σε λύση-πακέτο και θα το επιδιώξει πάση θυσία, τόνισε ο κ.Πεταλωτής και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια για θεωρητικές αποφάσεις».

Δήλωση του πρωθυπουργού

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο δήλωσε τα εξής:

« Είχαμε την ευκαιρία, με τον Γάλλο πρόεδρο, τον κ. Σαρκοζί να ανταλλάξουμε απόψεις για δύο μεγάλα θέματα.».

» Το ένα είναι οι επαναστατικές αλλαγές στη Βόρεια Αφρική και το τι ακριβώς μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στη βία που βλέπουμε, δηλαδή ποια μπορεί να είναι η συμβολή μας στην ανασυγκρότηση πολλών χωρών, που μπαίνουν σε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού. Κάτι βεβαίως που, για εμάς ειδικά, στην Ελλάδα, που βρισκόμαστε στην περιοχή, είναι ιδιαίτερης σημασίας. Και πιστεύω ότι έχουμε μια κοινή προσέγγιση στο θέμα αυτό με την
Γαλλία.»

» Το δεύτερο θέμα, βεβαίως, είναι η κρίσιμη - η πολύ κρίσιμη, θα έλεγα - διαπραγμάτευση για τα ζητήματα της Ευρωζώνης, που θα έχουμε αύριο στις Βρυξέλλες, όπου και εδώ έχουμε μια κοινή προσέγγιση με την Γαλλία, σε πάρα πολλά θέματα.»

» Θα ήθελα να τονίσω την στήριξη που έχουμε λάβει από τον Γαλλικό λαό, αλλά και από τον κ.Σαρκοζί και την γαλλική κυβέρνηση, καθώς και την αναγνώριση των προσπαθειών και των θυσιών του Ελληνικού λαού από την Γαλλία, που είναι πάντα στο πλευρό μας. Και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι' αυτό».

» Η διαπραγμάτευση βεβαίως συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει και είναι οπωσδήποτε και δύσκολη, και σκληρή».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΦΤΗΝΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!!!


ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Την μοίρα της κρατικής περιουσίας την έχει ξεκαθαρίσει η Τρόικα. Τα προικιά της Ελλάδας θα πάνε στο παζάρι για ξεπούλημα. O εκπρόσωπος της EE στην Τρόικα, Σ. Nτερούζ, μιλησε για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, δηλώνοντας ότι στη...
διετία 2011-2012, τα 15 δισ. ευρώ θα προέλθουν, «τα 5 δισ. ευρώ από την πώληση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ από εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο».

Στο «ξεπούλημα» βγαίνουν και επιχειρήσεις όπως ΔEH, OTE, Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο, OΠAΠ, Aγροτική Tράπεζα, OΣE, TPAINOΣE, OAΣA, Aττικό Mετρό, EΛΠE, ΔEΠA, EΛTA, EYΔAΠ, EYAΘ, ΛAPKO, Eλληνικά Aμυντικά Συστήματα (EAΣ, EΛBO, EAB) κλπ

Η απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών προετοιμάζει το έδαφος για να φθηνύνει ο ΟΠΑΠ και να ξεπουληθεί σε όποιον τον έχουν υποσχεθεί. Ο απόλυτος κυρίαρχος των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα χάνει το μονοπώλιο του αφού θα πάρει μόνο μια από 4 έως 10 άδειες που θα δοθούν. Αυτόματα ο ΟΠΑΠ μετατρέπεται από μονοπώλιο σε έναν απλό «παίχτη» της αγοράς.

Είχε ανακοινωθεί ότι αν ο ΟΠΑΠ κρατήσει το μονοπώλιο του θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει την αξία του. Η κυβέρνηση προφανώς δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχειό και να αυξήσει την αξία του αλλά προτίμα να το απαξιώσει και να το πουλήσει μαζί με τα υπόλοιπα κρατικά ασημικά. Ούτε ενδιαφέρεται για τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν από τα πρακτορεία και βασίζονταν στο υπογεγραμμένο μονοπώλιο μέχρι το 2020. Είναι προτιμότερο να βρουν δουλειές όσοι ζουν στη Μάλτα και τα αλλά κέντρα των on-line casino, αρκεί να γίνει το ξεπούλημα.

Δουλειές στη χώρα μας από την κατάργηση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ δεν θα δημιουργηθούν και όσα ακούγονται ότι θα έχουν οι εταιρίες τυχερών παιχνιδιών έδρα και εργαζόμενους στην Ελλάδα είναι παραμύθια. Είναι δεδομένο στο πως αντιδρά η Ευρώπη στις νομοθεσίες των κρατών σε σχέση με τον τζόγο. Ένα κράτος έχει δικαίωμα να περιορίζει τα τυχερά παιχνίδια για λογούς προστασίας του πληθυσμού. Αν ένα κράτος αποφασίσει να ανοίξει την αγορά τυχερών παιχνιδιών τότε δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαγορεύσει την λειτουργία οποιασδήποτε εταιρίας που έχει έδρα στην ΕΕ, ακόμα και αν η εταιρία δεν εργαζόμενους και δεν πληρώνει φόρους στην χώρα λειτουργιάς.

Έτσι την πάτησε πρόσφατα η Ρουμανία όταν η ΕΕ της απέρριψε την νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια που περιέργως ήταν ίδια με αυτή που προτείνουν εδώ. Δηλαδή απαιτούσε να έχει μια εταιρία τυχερών παιχνιδιών έδρα στη Ρουμάνια όπως εδώ θέλουν να έχει έδρα στην Ελλάδα.

Αυτές οι αλχημείες δεν περνούν στην ΕΕ και οι πολιτικοί μας το ξέρουν καλά. Θα κάνουν το νόμο και μετά από λίγο θα απορριφθεί από την Επιτροπή με συνέπεια να ανοίξει πλήρως η αγορά. Θα ακούσουμε άλλη μια φορά ότι είναι «Ευρωπαϊκή απαίτηση.»

Το δίλλημα ήταν ή ΟΠΑΠ ή Μάλτα και η απόφαση ήταν Μάλτα। Ο ΟΠΑΠ θα πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί, μερικές χιλιάδες ακόμα οικογένειες θα πεινάσουν και μετά θα πάρουν σειρά τα υπόλοιπα «ασημικά» που εμείς οι «φοροφυγάδες» έχουμε χρυσοπληρώσει.
http://fimotro.blogspot.com/2011/03/blog-post_376.html
Read more...

Αυξάνονται τα «λουκέτα» στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας

Αντίστοιχη η εικόνα και στα προάστια

Αθήνα
Ένα στα τρία καταστήματα στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα , ενώ και σε άλλους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, όπως στην οδό Ακαδημίας, ένα στα τέσσερα καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο.

Τα δραματικά αυτά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης καταγράφει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

O πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σχολίασε: «Βασική διαπίστωση είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων.

» Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Επιπλέον, οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις αλλά επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.»

Συγκεκριμένα:

  • Η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 23,4% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010.
  • Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 33,8%.
  • Aκολουθεί η οδός Ακαδημίας με το 24,6% των καταστημάτων να είναι κλειστά, ενώ στην Ερμού η αναλογία φτάνει στο 24,3%.
  • Παρ' όλα αυτά, από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού δρόμου προκύπτουν κάποια επιπλέον συμπεράσματα. Η οδός Πατησίων εμφανίζει ένα ποσοστό της τάξης του 20,6%, σχετικά μικρότερο προς το αντίστοιχο του συνόλου της Αθήνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων. Η Πατησιών λόγω του μεγάλου μήκους του εμπορικού δρόμου, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να αυξάνεται ορισμένες φορές έως και το 30%.
  • Στη Νέα Ιωνία και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ηρακλείου η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν.Ηράκλειο, Ν.Ιωνία, Πευκάκια) η εικόνα εμφανίζεται σε πρώτη ανάγνωση καλύτερη από το κέντρο της Αθήνας, με το ποσοστό να φτάνει στο 17,8% αλλά έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2010.
  • Παρόμοια είναι η κατάσταση στην περιοχή του Αμαρουσίου, όπου ενώ παρουσιάζεται οριακή αύξηση σε σύγκριση με την καταγραφή του Αυγούστου, παραμένει από τις περιοχές με την χαμηλότερη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων.
  • Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, το ποσοστό φτάνει περίπου το 21% ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 12%.
  • Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην περιοχή της Καλλιθέας εμφανίζει ποσοστό της τάξης του 16,8%.
  • Το Χαλάνδρι παρουσιάζει μια υψηλή συγκέντρωση «λουκέτων» στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγία Παρασκευή και Χαιμαντά) με ένα ποσοστό της τάξης του 22%.
  • O Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με όλες τις άλλες περιοχές με το 20,6% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους να είναι κλειστά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Φεβρουαρίου-7 Μαρτίου και οι περιοχές που επιλέχθηκαν να εξεταστούν είναι κέντρο Αθήνας (Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Πατησίων, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμ. Μπενάκη), Κολωνάκι, Καλλιθέα, Μαρούσι, Ν.Ιωνία, Κηφισιά, Χαλάνδρι και Πειραιάς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εντυπωσιασμένος από την ιστορία και τα μνημεία της Καβάλας δήλωσε ο Αχ.Νταβούτογλου

Συνεχίζει την ιδιωτική επίσκεψη


Εικόνα από την περιοδεία του κ. Νταβούτγολου
Εικόνα από την περιοδεία του κ. Νταβούτγολου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από την ιστορία της Καβάλας και τα μουσουλμανικά μνημεία της παλιάς πόλης.

Ο κ. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, κατέλυσε χθες το βράδυ στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», στην παλιά πόλη της Καβάλας, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ του 1817 και του 1821 από τον Μεχμέτ Αλή, τον μετέπειτα ιδρυτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους.

Την Πέμπτη περπάτησε στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης και επισκέφθηκε το κονάκι (σπίτι) του Μεχμέτ Αλή στη χερσόνησο της Παναγίας, όπου δεσπόζει το επιβλητικό ορειχάλκινο άγαλμα του ιδρυτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση, το Δήμο Καβάλας και το Ινστιτούτο για τη διατήρηση και την προστασία της ιστορικής κληρονομίας που φανερώνει την κοινή ιστορία τριών λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το κτίσμα της Παλιάς Μουσικής (Χαλίλ Μπέη Τζαμί) που η κατασκευή του χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα.

Το παλιό τζαμί αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος κτιρίων που περιλάμβανε και ένα ιεροδιδασκαλείο. Το τζαμί και ο μεντρεσές ανακαινίστηκαν εκ βάθρων από το Δήμο Καβάλας και τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτισμού.

Κατά την αναχώρησή του από την παλιά πόλη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με μαθητές μειονοτικού σχολείου της Κομοτηνής, που επισκέπτονταν την Καβάλα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

40.000 ευρώ οικονομική στήριξη στις οικογένειες των δύο ειδικών φρουρών

Την οικονομική στήριξη με το ποσό των 40.000 ευρώ, των οικογενειών των δύο ειδικών φρουρών της ομάδας «ΔΙΑΣ» Γ. Σκυλογιάννη και Γ. Ευαγγελινέλη που δολοφονήθηκαν από αδίστακτους εγκληματίες την 1η Μαρτίου, αποφάσισε η Βουλή. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και μετά από εισήγηση του Φίλιππου Πετσάλνικου.
Read more...

"ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΑΣ" ΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛ​ΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝ​ΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ


Σε ανοιχτή συγκέντρωση κατοίκων στον Εχίνο Ξάνθης μίλησε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην περιοχή...
Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής προσέφεραν λουλούδια στον στον κ.Νταβούτογλου και στη σύζυγό του και θυσίασαν προς τιμή του ένα αρνί σύμφωνα με το παλιό έθιμο για τους φιλοξενούμενους που επισκέπτονται πρώτη φορά την περιοχή. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι ήταν παλιά του επιθυμία να επισκεφθεί τον Εχίνο και αφού χαιρέτησε τους .......
παρευρισκόμενους, τους συνέστησε «να είναι μονοιασμένοι» και να διατηρήσουν τη θρησκεία και τις παραδόσεις τους.
Επανέλαβε ότι θα πρέπει ως Έλληνες πολίτες και ως Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και να είναι ενεργοί σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και δημόσιας ζωής. Υπογράμμισε ότι «το καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποβαίνει και προς όφελός τους» και αναφέρθηκε στις εποικοδομητικές συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.
Νωρίτερα στην Κομοτηνή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ψευδομουφτή Ιμπραήμ Σερίφ και επισκέφτηκε τα γραφεία της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής».
Ο κ. Νταβούτογλου θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα και την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Read more...

Το πόρισμα του ελέγχου του Νοσοκομείο​υ Αλεξανδρού​πολης



Πλήθος παρατυπιών αλλά και σκόπιμων ενεργειών που έβλαψαν τα συμφέροντα του Νοσοκομείου με πολλά εκατομμύρια ευρώ, ήταν τα ευρήματα του ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Σ.Ε.Υ.Υ.Π Μακεδονίας–Θράκης, για το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Η Έκθεση Ελέγχου που έχουμε στα χέρια μας, όπως είχαμε γράψει και στο φύλλο της 25 Ιανουαρίου, αποδίδει σημαντικές ευθύνες σε στελέχη του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, οι οποίες ερευνώνται από τη δικαιοσύνη.
Είναι χαρακτηριστικά μερικά αποσπάσματα της έκθεσης, από τα οποία βέβαια έχουν αφαιρεθεί ονόματα προσώπων και εταιρειών. Απουσία ανταγωνισμού. Στο 1/3 περίπου των ειδών δεν υπήρξε ίχνος ανταγωνισμού, γιατί κόπηκαν όλες οι .............
υπόλοιπες Τεχνικές προσφορές, εκτός αυτών της εταιρείας (όνομα εταιρείας). Η πραγματική προτεινόμενη δαπάνη στα είδη στα οποία απέμεινε μόνο ένας προμηθευτής θα ανερχόταν σε 408.589 ευρώ, ενώ στα αντίστοιχα της υφιστάμενης σύμβασης ήταν 88.356 ευρώ

Αναιτιολόγητες απορρίψεις προσφορών
Από την τεχνική αξιολόγηση του διαγωνισμού, είναι σαφές με βάση τα ευρήματα του παραπάνω πίνακα, ότι όπου συμμετέχουν οι εταιρείες συμφερόντων (αναφέρονται ονόματα), κόβονται από την επιτροπή διενέργειας (αξιολόγησης) του διαγωνισμού, όλες οι υπόλοιπες προσφορές όλων των υπολοίπων εταιρειών. Η απόρριψη αυτών των προσφορών είναι αναιτιολόγητη ουσιαστικά, γιατί έχουν είτε γενική, είτε ασαφή και αόριστη, είτε λαθεμένη αιτιολογία και σε καμία περίπτωση δεν έχουν την πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση που απαιτεί ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας.

Μετέτρεπαν το διαγωνισμό σε απευθείας ανάθεση
Προσανατόλιζαν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στις εταιρείες συμφερόντων (αναφέρονται τα ίδια ονόματα), με την αναιτιολόγητη απόρριψη, εκτός μιας, όλων των υπόλοιπων προσφορών.
Αυτό συνεπαγόταν αυτόματα γενικό αποκλεισμό όλων των εταιρειών, γιατί άνοιγαν μόνο την οικονομική προσφορά της μοναδικής εταιρείας που επιλέχθηκε από την τεχνική αξιολόγηση.
Με αυτή την μεθόδευση εξέτρεπαν τη διαγωνιστική διαδικασία σε διαδικασία απευθείας ανάθεσης και καταργούσαν στην πράξη το κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού από μειοδοτικό σε προσωπική επιλογή, αναθέτοντας ουσιαστικά την προμήθεια στην προτιμώμενη εταιρία, ζημιώνοντας τελικά το Νοσοκομείο.

Φωτογραφικές προδιαγραφές
Συνεπώς διαπιστώνουμε ότι οι Τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού 37/2005, σε μεγάλο βαθμό κρίνονται ότι ήταν «φωτογραφικές», γιατί είχαν προσαρμοσθεί για να αντικρίζουν τα τεχνικά στοιχεία των εταιρειών συμφερόντων (αναφέρονται τα ίδια ονόματα) και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό να δύνανται να αποκλείσουν τις υπόλοιπες εταιρείες…Συνεπώς κατέστειλαν τον ανταγωνισμό και δημιουργούσαν «επιχειρήματα» στην επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού να μεροληπτήσει υπέρ της προτεινόμενης εταιρείας και σε βάρος των συμφερόντων του νοσοκομείου.

Η συνολική ζημιά του νοσοκομείου
1. Από διαγωνισμό για την προμήθεια αναλώσιμων υλικων χειρουργείου 491.099,7
2. Από προμήθεια υγειονομικού υλικού 4,391,7
3. Από προμήθεια ειδών ιατρονοσηλείας 119.758,2
4. Από προμήθεια επιδεσμικού υλικού 359.426,2
Σύνολο ζημιών 974.676,17

Πειθαρχικές ευθύνες
Αποδίδονται πειθαρχικές ευθύνες:
1. Στα μέλη των επιτροπών σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών.
2. Στα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης 3 διαγωνισμών
3. Στους γραμματείς των επιτροπών αξιολόγησης,
4. Σε κεντρικά στελέχη της διοίκησης του Νοσοκομείου.

Αναστολή άσκησης καθηκόντων
Προτάθηκε η αναστολή της άσκησης των καθηκόντων δύο πρώην διοικητικών στελεχών.

Καταλογισμός ζημίας 568.000
Καταλογίζονται οι παράνομες χρεώσεις τιμών των υλικών που περιγράφονται στον πίνακα 3 προμήθειας αναλώσιμων υλικών χειρουργείου και πίνακα 5 προμήθειας συσκευών –οργάνων ειδών ιατρονοσηλείας, συνολικού ύψους 568.750,35 ευρώ
Το ποσό κατανέμεται στα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης και στα μέλη των οργάνων της διοίκησης.

Διευκρίνιση του πρώην Διοικητή κ. Χρήστου
Επειδή στο δημοσίευμα της ΓΝΩΜΗΣ της 25 Ιανουαρίου, αναφέρθηκαν αόριστα «ότι εμπλέκονται ονόματα πρώην διοικητή και υποδιοικητή», ο πρώην διοικητής κ. Χρήστου μας τόνισε ότι το πόρισμα δεν του αποδίδει καμία ευθύνη, απεναντίας αναφέρει ότι αυτός «προσπάθησε να σταματήσει τους προβληματικούς αυτούς διαγωνισμούς» και ότι μηνύθηκε γι’ αυτό από την θιγομένη εταιρία.

Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη.

Read more...

Κονδύλια για το «Βοήθεια στο Σπίτι» ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Κινδυνεύει να διακοπεί η χρηματοδότηση


http://img.protothema.gr/30B25B97B0A1BB792C1919B8AC877470.jpg
Τον κίνδυνο διακοπής χρηματοδότησης του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ζητούν να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το κράτος προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος χωρίς να περιοριστούν οι δικαιούχοι.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, το κοινωνικό πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" υλοποιείται εδώ και 14 χρόνια από την Αυτοδιοίκηση και οι περίπου 40.000 εργαζόμενοι εξυπηρετούν και φροντίζουν κατ' οίκον πάνω από 100.000 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

"Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατό να εξαιρέσουμε τα ηλικιωμένα άτομα και ΑΜΕΑ από τη σημαντικότερη, ίσως, προνοιακή δομή της χώρας σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δεν είναι αρκετό να υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά να μην λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υλοποίησής τους", επισημαίνουν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Οι Ελληνες έχουν βουλιάξει στα σκ…!»

Και τι δεν είπε ο Στρος Καν!


http://img.protothema.gr/A3C1464BB22A7BB051FCCF14F56885C1.jpg
Λόγια διόλου διπλωματικά, εκφράσεις κάθε άλλο παρά συνήθεις για έναν πολιτικό με παγκόσμια εμβέλεια και συνάμα αλήθειες πικρές για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται – ακόμα (;) – η χώρα μας, ακούγονται στο περιβόητο ντοκιμαντέρ που έχει γυρίσει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+ για την ζωή, το έργο και τις φιλοδοξίες του επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν.

Πρόκειται για το ίδιο ντοκιμαντέρ που είχε «ξαναβάλει» φωτιά στην ελληνική πολιτική σκηνή, όταν είχε διαρρεύσει τμήμα του στο οποίο ο ίδιος ο Στρος-Καν αποκάλυπτε πως είχε τηλεφωνικές επαφές ήδη από τον Δεκέµβριο του 2009 µε τον Γιώργο Παπανδρέου για το ενδεχόμενο παρέμβασης του Ταμείου στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Μόνο που αυτή τη φορά όσα αποκαλύπτονται είναι πολύ πιο … ακραία!

Στο περί ου ο λόγος ντοκιμαντέρ λοιπόν ο Ντοµινίκ Στρος-Καν φέρεται να δηλώνει ευθέως πως οι «Έλληνες βρίσκονται μέσα, πολύ βαθιά στα σκ….ά», κατηγορεί άπαντες στη χώρα, από πολίτες έως πολιτικούς, για απάτη (Σ.Σ: λέει χαρακτηριστικά «στην Ελλάδα η απάτη πάει σύννεφο» και ξεκαθαρίζει πως εάν δεν είχε παρέμβει το ΔΝΤ και η ΕΕ για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία η Ελλάδα «θα είχε πέσει στην άβυσσο».

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία, ο μεσιέ Στρος-Καν συνεχίζει την λεκτική επίθεση στη χώρα μας, με ύφος μάλιστα που δείχνει άνθρωπος αγανακτισμένο (!), λέγοντας πως «οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όµως είναι εκείνοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους ».

Από τα … πυρά του δεν γλίτωσαν ούτε οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης τις οποίες κατηγορεί για ολιγωρία στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Στην ίδια συνέντευξη – ποταμό δηλώνει πως «εσφαλµένα οι Ευρωπαίοι είχαν την άποψη ότι κάθε χώρα θα πρέπει να λύσει µόνη της τα δικά της προβλήµατα. Γρήγορα», λέει, «συνειδητοποίησαν ότι δεν θα µπορούσαν να το κάνουν χωρίς εµάς. Και έτσι καθυστερήσαµε, χάσαµε πολύ χρόνο και γι’ αυτό η όλη υπόθεση έγινε πιο ακριβή και δύσκολη για τους Έλληνες».

Και καταλήγει και πάλι στους … Έλληνες, λέγοντας ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οι θυσίες που κάνουν είναι απολύτως αναγκαίες. «Εάν θέλουµε να λειτουργήσει (Σ.Σ; το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας) είναι απαραίτητο το µεγαλύτερο κοµµάτι της χώρας να αντιληφθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη». Παραδέχεται βέβαια πως οι αντιδράσεις και οι κοινωνικές αναταραχές είναι εν μέρει φυσιολογικές, δοθέντος του γεγονότος ότι οι θυσίες είναι έως και υπέρογκες, όμως επιμένει ότι είναι αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη. Κυρίως γιατί – ξαναλέει – «η πραγµατικότητα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται µέσα στα σκ…ά. Και µάλιστα πολύ βαθιά. Αν δεν είχαµε έρθει όμως θα είχαν πέσει στην άβυσσο. Θα είχε επέλθει πλήρης κατάρρευση»

Read more...

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για το λύκο έπειτα από μισό αιώνα

http://assets.tanea.gr/ygeia/files/arthritida.jpgΤην πρώτη νέα θεραπεία για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο έπειτα από μισό αιώνα ενέκρινε χθες η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Για γιατρούς και ασθενείς η εξέλιξη αυτή είναι μια βαθιά ανάσα ανακούφισης, έπειτα από δεκαετίες ερευνητικών προσπαθειών.

Ο λύκος προκαλείται εξαιτίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται σε αρθρώσεις και όργανα, προκαλώντας από αρθρίτιδα και νεφρολογικές βλάβες έως δερματικά εξανθήματα, στηθάγχη και σοβαρή κόπωση.

Τα συμπτώματα συχνά εκδηλώνονται με εξάρσεις και υφέσεις, ενώ οι βλάβες στα εσωτερικά όργανα μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από λύκο – μεταξύ αυτών και πάνω από 30.000 ασθενείς στην χώρα μας. Οι εννέα στους δέκα πάσχοντες είναι γυναίκες.

Το νέο φάρμακο λέγεται μπελιμουμάμπη (belimumab), είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα και χορηγείται ενδοφλεβίως μία φορά τον μήνα.

Εγκρίθηκε για ορισμένες κατηγορίες πασχόντων από ενεργό λύκο, οι οποίοι λαμβάνουν και την συνήθη φαρμακευτική αγωγή.

Η εξέλιξη αυτή «αποτελεί μεγάλη επιτυχία και ανοίγει τον δρόμο για έγκριση και άλλων φαρμάκων», δήλωσε ο δρ Άνκα Ασκανάσε, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το Νοσοκομείο Ασθενειών των Αρθρώσεων (NYU HJD) του πανεπιστημίου.

Το νέο φάρμακο «όταν χορηγείται σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θεραπείες, μπορεί να αποτελεί μια σημαντική νέα θεραπευτική προσέγγιση… για τον έλεγχο των συμπτωμάτων (της νόσου)», είπε από την πλευρά του ο δρ Κέρτις Ρόζεμπρο, επικεφαλής της υπηρεσίας της FDA που εξέτασε τον φάκελο του φαρμάκου.

Η έγκριση βασίστηκε σε μελέτες που χρηματοδότησε η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου και οι οποίες έδειξαν πως η προσθήκη της μπελιμουμάμπης στην συνήθη αγωγή καταπραΰνει σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα και σταθεροποιεί τις βλάβες στα εσωτερικά όργανα έπειτα από έναν χρόνο θεραπείας.

Το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες περίπου, ενώ στην Ευρώπη εκκρεμεί η έγκρισή του από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς της Ε.Ε. (υπολογίζεται πως η απόφασή τους θα εκδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011).

Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία του, η χρήση της μπελιμουμάμπης δεν συνιστάται σε όσους ασθενείς έχουν σοβαρά νεφρολογικά προβλήματα ή ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός) εξαιτίας της νόσου।

tanea.gr
Read more...

Η Γαλλία αναγνώρισε τους Λίβυους αντάρτες Μαίνονται οι μάχες


Η Γαλλία αναγνώρισε σήμερα το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού κι έγινε έτσι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τη νομιμότητα των ανταρτών.

Εκπρόσωπος του γάλλου προέδρου επισήμανε πως η Γαλλία θα στείλει πρεσβευτή στην Βεγγάζη και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών θα στείλει τον δικό της απεσταλμένο στο Παρίσι.

Μαίνονται οι μάχες
Στο μεταξύ, νέοι βομβαρδισμοί σημειώνονται από το πρωί κατά των ανταρτών στην πόλη Ρας Λανούφ της Λιβύης. Βόμβες και πύραυλοι έπεσαν, νωρίτερα, δίπλα στα διυλιστήρια πετρελαίου LERCO αλλά και σε κατοικίες, αναγκάζοντας τους αμάχους να εγκαταλείψουν άρον-άρον την πόλη.

Το νοσοκομείο στο κέντρο της πετρελαϊκής πόλης στην ανατολική Λιβύη, εκκενώθηκε σήμερα μετά την επίθεση εναντίον του με πυρά πυροβολικού από πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις.

Τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έπληξαν χώρο κοντά στο νοσοκομείο και σε τζαμί την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί προσεύχονταν, στο κέντρο της πόλης.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πανικόβλητο μετέφερε τους ασθενείς στα ασθενοφόρα και όλοι εγκατέλειψαν το νοσοκομείο.

Ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν ότι σε 17 ανέρχονται οι τραυματίες από αεροπορική επιδρομή που έπληξε το χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου και παρακείμενη πολυκατοικία.

Αντικαθεστωτικοί είπαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επιτέθηκαν σήμερα σε μια γειτονιά της πόλης Ρας Λανούφ, μια μέρα μετά τη μετάδοση από τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο Brniq ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν χθες.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες, σύμφωνα με τον ιστότοπο που μετέδωσε ότι μαχητικό αεροσκάφος έπληξε σπίτι σε κατοικημένη περιοχή και ότι οι αντικαθεστωτικοί είχαν απομακρυνθεί από την τοποθεσία αυτή λίγο πριν από την επίθεση.

Οι περισσότερες οικογένειες και οι εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα στη Ρας Λανούφ έχουν φύγει από την πόλη.

Στο μεταξύ μαχητικά αεροσκάφη των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν την Μπρέγκα σήμερα, η οποία δεν είχε πληγεί εδώ και ημέρες, σύμφωνα με τους εξεγερμένους.

Η πόλη βρίσκεται περίπου 90 χλμ. ανατολικά της Ρας Λανούφ.


Στην
Ζαουίγια, τώρα, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, όπως όλα δείχνουν, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με τους αντικαθεστωτικούς, επικράτησε ο στρατός του Μουαμάρ Καντάφι.

Η Ζαουίγια ήταν μέχρι τώρα το κοντινότερο στην λιβυκή πρωτεύουσα προπύργιο των αντικαθεστωτικών.
Στην πόλη Μισράτα (150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης)την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί επικρατεί ηρεμία.

Η Λιβύη συγκλονίζεται από εμφύλιο πόλεμο ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ενώ ο πρόεδρός της, Τζέικομπ Κέλενμπέργκερ, ζήτησε από τις λιβυκές αρχές να εγγυηθούν την πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στις πληγείσες περιοχές।
.tanea.gr

Read more...

Επίθεση Μπέου στον Πατέρα για τις κασέτες


Ως προϊόν κακοπροαίρετης συρραφής πολλαπλών τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Νικόλα Πατέρα, χαρακτήρισε ο Αχιλλέας Μπέος τις κασέτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Αλέξη Κούγια.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπέος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου:

«Ασχολούμαστε με μια στημένη υπόθεση από έναν άνθρωπο που για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν προσωπικός μου φίλος. Σκοπός του ήταν να στιγματίσει εμένα προσωπικά , αφού εγώ ήμουν η αιτία να απομυθοποιηθεί μετά τη ρήξη που είχαμε στο Δ.Σ. της Λίγκας στις 17 Δεκεμβρίου. Μετά αποχώρησε για πάντα από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτός είναι ο Ν. Πατέρας. Είχαμε πολλές επαφές κάθε ημέρα και μου είχε εκμυστηρευτεί πως είχε καταγεγραμμένες συνομιλίες πολλών ανθρώπων, αλλά δεν πίστευα πως θα έκαναν το ίδιο και για τις δικές μας συζητήσεις. Αυτά που αναφέρονται στις κασέτες είναι προϊόντα υποκλοπής και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Δεν αποδεικνύεται διάπραξη από μέρους μου οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος και καλό είναι να ρωτήσετε τις νομικές σας υπηρεσίες να σας πουν αν αυτά που λέω ισχύουν ή όχι. Μην ακούτε μόνο την πλευρά του κ. Κούγια. Υπάρχουν και καλύτεροι δικηγόροι. Υποκλοπέας είναι ο κ. Πατέρας και θα αποδειχθεί στη δικαιοσύνη όπου θα κληθεί να λογοδοτήσει.

Ολα είναι συρραφή αποσπασμάτων, κατασκευασμένα όλα στα μέτρα του υποκλοπέα Νίκου Πατέρα. Για τον υποκλοπέα Ν. Πατέρα και τον αντιφατικό Α. Κούγια ισχύει το πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Προκαλώ οποιονδήποτε να καταγγείλει ενέργειά μου που είναι αντίθετη με την ελληνική δικαιοσύνη. Οσο για τις διαφορές μας με τον κ. Δαλούκα, θα τις λύσουμε στα δικαστήρια. Ουδέποτε επικοινώνησα μαζί του την παραμονή τού αγώνα Αρη- Παναθηναϊκού. Πράγματα, μετά τον αγώνα μιλήσαμε σε έντονο ύφος με αφορμή το γνωστό πέναλτυ.Καλώ τον εισαγγελέα να κάνει άρση του απορρήτου του δικού μου τηλεφώνου αλλά και του Ν. Πατέρα την επομένη του αγώνα Αρη-Παναθηναϊκού. Αυτή η βρωμερή υπόθεση θα φτάσει μέχρι το τέλος».

Μετά τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μπέου, ο κ. Πατέρας έκανε την εξής δήλωση:

«Ό κ। Μπέος εκτός από πετυχημένος παράγοντας , πολυτάλαντος και λαλίστατος, μας απέδειξε σήμερα ότι είναι και εξαιρετικός σεναριογράφος. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω δώσει κασέτες σε οποιονδήποτε διότι δεν έχω κασέτες στην κατοχή μου. Εάν είχαν έρθει κασέτες στην κατοχή μου θα τις είχα δώσει στον αρμόδιο εισαγγελέα. Τέλος, όσον αφορά στους συκοφαντικούς σε βάρος μου χαρακτηρισμούς του κ. Μπέου, του θέματος θα επιληφθεί η δικαιοσύνη, όπου θα κληθεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του».

.tanea.gr

Read more...

ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Σαφείς αιχμές κατά της διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ για ακροβατισμούς μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, σχετικά με τις 120 απολύσεις στην Cosmote, τις ισάριθμες στη «Γερμανός» και τις 20 στην Ε-Value, αλλά και για τις περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στον ΟΤΕ, με το πακέτο των περικοπών 32 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε, άφησε το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προαναγγέλοντας ότι θα προσφύγει τόσο στα ελληνικά, όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια....

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας χαρακτήρισε στοχευμένες τις απολύσεις στην Cosmote, είπε ότι αποφασίστηκαν μονομερώς, πως δεν προηγήθηκε κανενός είδους διαβούλευση, ενώ ασκήθηκαν πιέσεις στους εργαζόμενους του τύπου «ή παίρνεις αυτό που σου δίνω ή απολύεσαι».
Παράλληλα, διερωτήθηκε ποια είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους από τη στιγμή που οι απολυόμενοι θα πάρουν αποζημιώσεις για αποδοχές περίπου τριών ετών. Αντί των απολύσεων πρότειναν να γίνουν περικοπές μισθών στην εταιρεία.
Ο κ. Κούτρας στάθηκε ιδιαίτερα στη θέση που διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Β.Κεγκέρογλου, στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, ο οποίος, κατά τον πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση για τις 120 απολύσεις δεν είχε νομιμότητα, δεν ήταν ενήμερη η κυβέρνηση, ελήφθη μονομερώς από τη διοίκηση του ΟΤΕ κατ' εντολή της Deutsche Telekom, η οποία βλέπει τον ΟΤΕ «σαν μία αγελάδα που πρέπει συνεχώς να την αρμέγουν».
Κατά τους συνδικαλιστές, ο ΟΤΕ χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσει η οικονομική κατηφόρα, μίλησαν για ανικανότητα και αστοχίες τού μανατζμεντ τα τελευταία χρόνια. Επίσης, παραδέχθηκαν ότι και από την πλευρά των συνδικαλιστών μπορεί να έχουν γίνει ακρότητες και προανήγγειλαν δικαστικό αγώνα για το 40ωρο και τα άλλα θέματα που αφορούν τις περικοπές των αποδοχών.
Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις ο νομικός σύμβουλος της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της Cosmote, Γιάννης Καρούζος, τόνισε ότι θα κατατεθούν ομαδικές μηνυτήριες αναφορές και αγωγές και ότι η Ομοσπονδία θα προσφύγει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ενώ θα υποβάλουν αιτήσεις για ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μην υλοποιηθούν οι απολύσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Cosmote, Βασίλης Κατσαρός, υποστήριξε ότι οι απολύσεις γίνονται απλώς και μόνο για να διατηρηθούν τα κέρδη της εταιρείας, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται χωρίς ακρότητες (κλείσιμο δρόμων κ.α.) για να ανακληθούν οι απολύσεις και κατήγγειλε ότι οι κάμερες στα κτίρια της Cosmote χρησιμοποιούνται και για παρακολουθήσεις.
Την Παρασκευή συνεδριάζει το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για την περαιτέρω στάση των εργαζομένων. Μέσα στις επιλογές που θα συζητηθούν είναι κάθε μορφής κινητοποίηση, ακόμη και αυτή της απεργίας.
Read more...

Ένταση μεταξύ συμβασιούχων και ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία στον Άρειο Πάγο

Από παλαιότερη κινητοποίηση συμβασιούχων
Από παλαιότερη κινητοποίηση συμβασιούχων (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Περίπου 300 συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον Άρειο Πάγο ζητώντας την μονιμοποίησή τους. Κατά την πορεία τους επί της οδού Χ.Τρικούπη δημιουργήθηκε ένταση με άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Νωρίτερα, οι συμβασιούχοι είχαν αποκλείσει την οδό Ιπποκράτους, προσπαθώντας να φτάσουν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έξω από τον Άρειο Πάγο συγκέντρωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα.

Στις 12 ξεκίνησε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από την ΟΛΜΕ στα Προπύλαια με τη συμμετοχή περίπου 400 μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών.

Ακολούθησε πορεία στη Βουλή.

Λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι δόθηκαν στην κυκλοφορία όλοι οι δρόμοι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με τον Νικολά Σαρκοζί συναντάται την Πέμπτη ο Γιώργος Παπανδρέου

Πυρετός διαβουλεύσεων στην ΕΕ

Η συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί θα γίνει πριν την πρώτη από τις κρίσιμες Συνόδους για την «συνολική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση
Η συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί θα γίνει πριν την πρώτη από τις κρίσιμες Συνόδους για την «συνολική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση (Φωτογραφία: Reuters )
Παρίσι
Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί θα έχει στο Παρίσι το απόγευμα της Πέμπτης ο Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 11 Μαρτίου.

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι αποφασιστικής σημασίας, ώστε να επιτύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Είπε ακόμη ότι η συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης την Παρασκευή και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 και στις 25 Μαρτίου «αποτελούν μία από τις τελευταίες ευκαιρίες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις αγορές».

«Η επιμήκυνση της αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ θα είναι κρίσιμοι παράγοντες, ώστε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η επίσκεψη στο Παρίσι ακολουθεί τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι την Τετάρτη. Ενώ οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο κορυφώνονται για τη «λύση πακέτο», η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις που θα «συνεχιστούν και στο μέλλον».

Η πρώτη από τη σειρά κρίσιμων συναντήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα επικεντρωθεί στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθούν Βερολίνο και Παρίσι.

Έντονες επιφυλάξεις για το ζήτημα του Συμφώνου έχουν εκφράσει μέλη της Ευρωζώνης, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ιταλία. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν στις Βρυξέλλες θα επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες συμφωνία για τους όρους του Συμφώνου.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν επίσης και οι κινήσεις της Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση των όλο και εντεινόμενων πιέσεων που δέχεται από τις αγορές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

'Εξω από την πρεσβεία της Λιβύης διαδήλωσαν μέλη της λιβυκής κοινότητας στην Αθήνα

Συνθήματα κατά του Καντάφι

Εικόνα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Εικόνα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν Λίβυοι και Έλληνες αλληλέγγυοι, έξω από την πρεσβεία της Λιβύης, διαμαρτυρόμενοι για βιαιοπραγίες του καθεστώτος Καντάφι.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος και με ψήφισμα, που τοιχοκόλλησαν στην πόρτα της πρεσβείας, ζήτησαν την παραίτηση του πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα.

«Ο πρέσβης στην Ελλάδα δεν έχει πάρει θέση για τη σφαγή, που γίνεται στη Λιβύη. Έχει κλειστεί στην πρεσβεία και δεν μιλάει με κόσμο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελθίνι Γιάχια, μέλος της επιτροπής των Λίβυων, που ζουν στην Ελλάδα.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, Έλληνες και Λίβυοι, και μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προς καταρχήν συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στη Σύνοδο Κορυφής

Επιστολή Ρομπάι στους «17»

Το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπάι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν το Βερολίνο και το Παρίσι
Το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπάι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν το Βερολίνο και το Παρίσι (Φωτογραφία: Associated Press )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε καταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αναμένεται να καταλήξουν την Παρασκευή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης.

Η πρόταση των κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο είναι ηπιότερη σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, καθώς δεν περιλαμβάνει την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι τονίζει:

«Εύχομαι να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου».

Ο κ. Ρομπάι σημειώνει, ακόμη, ότι η συζήτηση των «17» θα επικεντρωθεί στο «συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» και πως ο ίδιος μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσουν στους «17» τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι, το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπάι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς δεν περιλαμβάνει τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Σύμφωνο που αναμένεται να εγκρίνουν οι «17» θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, «τις υπόλοιπες πτυχές της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητεί από τους «17» να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την τελευταία τους συνάντησή στις 4 Φεβρουαρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι επιθυμεί «να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 17 ηγέτες των χωρών του ευρώ αναμένεται να καταλήξουν σε μία «κοινή δήλωση», η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της λύσης, αναμένεται να αποσαφηνίσει το Συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, η τρίτη κατά σειρά στην ιστορία του ευρώ, θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, παρουσία και του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα δήλωσαν νωρίτερα πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, η Σύνοδος δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις γύρω από τον μηχανισμό στήριξης.

Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει να αποτελεί την έσχατη λύση για υπερχρεωμένα κράτη, ενώ δεν εξετάζονται μέτρα παρέμβασής του στην αγορά ομολόγων, συμπλήρωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Η Γερμανία απορρίπτει την αγορά ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης στην δευτερογενή αγορά, τόνισαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γ. Ραγκούσης. Οι 300 της Υπατίας, θα έχουν να κάνουν πλέον με την ελληνική Αστυνομία...



www.kourdistoportocali.com
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, θέλει να παρέμβει. Καλησπέρα κ. Υπουργέ.

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Καλησπέρα σας κα Κοσιώνη. Με συγχωρείτε που διέκοψα κατά τη διάρκεια του δελτίου σας, αλλά νομίζω ότι θα βοηθούσε από πλευράς μια σειρά τουλάχιστον διευκρινίσεων γιατί απ΄ότι τουλάχιστον μπόρεσα να καταλάβω και επειδή έχει ...



πολύ λίγες ώρες η εξέλιξη της τελικής έκβασης και της λήξης της απεργίας πείνας..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για το θέμα λοιπόν των μεταναστών στο Μέγαρο Υπατία...

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Ακριβώς έχει δικαιολογημένα πιθανότατα εμποδίσει αρκετούς ακόμα να καταλάβουν τι είναι αυτό το οποίο συνέβη. Αυτό το οποίο συνέβη λοιπόν σας λέω με πολύ απλά λόγια είναι ότι τερματίστηκε η απεργία πείνας και η κυβέρνηση, όπως από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει στους απεργούς μετανάστες, τους απεργούς πείνας, δεν τους παραχώρησε ούτε άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς ή για άλλους λόγους ούτε υπόσχεση ότι θα τους παραχωρήσει άδεια παραμονής. Αυτό κα Κοσιώνη είναι το μείζον, αυτό είναι το αντίθετο τελείως από αυτό που είχε συμβεί στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2009…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δεν υπαναχωρείτε όμως, με συγχωρείτε κε Υπουργέ, όταν λέτε ότι από τα 12 χρόνια πάμε στα 8 για να εξασφαλίσει κανείς άδεια παραμονής, εργασίας, στη χώρα. Αυτό δεν είναι υπαναχώρηση υπό πίεση ;

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Όχι κα Κοσιώνη και γι’αυτό σας είπα ότι χρειάζεται διευκρίνιση. Κατ’αρχήν δεν είπαμε εμείς ότι πάμε από τα 12 χρόνια στα 8…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τι είπατε ;

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Εμείς είπαμε ότι ο πρόσφατος νόμος, όπως έχει ψηφιστεί και ο οποίος προβλέπει την 12ετία σαν το χρονικό όριο για να υποβάλλουν αίτηση για νομιμοποίηση, όχι να νομιμοποιηθούν, είναι τελείως αδύνατη η μαζική νομιμοποίηση αλλά και η ατομική…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ναι να υποβάλουν αίτηση σύμφωνοι…

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Να υποβάλουν αίτηση δεν σημαίνει ότι θα νομιμοποιηθούν και είπαμε ότι με κατεύθυνση τα 8 χρόνια, αλλά όχι ότι θα το κάνουμε 8 χρόνια, αυτή θα είναι η κατεύθυνση. Εκείνο που μπορώ μόνο να σας πω είναι ότι δεν θα είναι 8 χρόνια και αυτό δεν είναι νομιμοποίηση μεταναστών. Αυτή είναι η διαδικασία η οποία πρέπει να υπάρχει σε κάθε ευνομούμενο κράτος ώστε κάθε ένας που νομίζει ότι μπορεί να αιτηθεί να το κάνει αυτό το πράγμα, είναι τελείως διαφορετικό από μαζική νομιμοποίηση, τελείως διαφορετικό από παροχή αδειών παραμονής. Σας έλεγα και προηγουμένως και δεν μπόρεσα απλά να το ολοκληρώσω, τον Ιανουάριο του 2009, κα Κοσιώνη, ούτε πριν 10 χρόνια, ούτε πριν 20 χρόνια, πριν από 2 χρόνια δόθηκαν από τη προηγούμενη κυβέρνηση σε απεργία πείνας, και αυτό ήταν το πρόβλημα το κακό προηγούμενο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μην συγκρίνουμε με το κακό προηγούμενο…

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Όχι είναι ζητούμενο για να καταλάβετε που ήταν η Ελλάδα πριν από 2 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το καταλαβαίνουμε. Μας ενδιαφέρει και που είναι τώρα και που θα πάει αύριο…και υπάρχει και ένα ερώτημα και εάν τηρήθηκε και η νομιμότητα. Εσείς επιμείνατε με σκληρό τρόπο από τη πρώτη στιγμή στη τήρηση της νομιμότητας. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Γιατί ας πούμε για τους μη νόμιμους μετανάστες δεν τηρήθηκε ο νόμος που λέει απέλαση…

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Μα τηρήθηκε το αντίθετο. Σας παρακαλώ αυτό σας λέω. Τηρήθηκε ο 3907 και ότι αυτός προβλέπει. Προβλέπει υπό ανοχή καθεστώς στο οποίο υπήχθησαν – στο νόμο προβλέπεται αυτό – αυτή η ένταξη σε αυτό το νόμο σημαίνει ότι αυτοί οι μετανάστες έχουν να κάνουν με την Αστυνομία και στο εξής αφού δακτυλοσκοπηθούν δηλαδή δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και ούτω καθεξής και έχουμε μια πλήρη τήρηση της νομιμότητας χωρίς να την παραβιάζουμε δίνοντας υπό πίεση ή εκβιασμό άδειες παραμονής που ζητούσα σας θυμίζω – όλα ρα ρεπορτάζ σας το λέγανε μέχρι χθες – οι απεργοί πείνας αυτό δεν ζητούσανε ; Λέγανε εμείς δεν δεχόμαστε τίποτα από αυτά που λέει η κυβέρνηση ότι ορίζεται στο νόμο και θέλουμε άδειες παραμονής. Πήραν άδειες παραμονής ; Δεν πήραν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και τότε γιατί πανηγυρίζουνε κε Υπουργέ;

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Πήραν υπόσχεση ότι θα πάρουνε ; Δεν πήρανε.. Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα της έκβασης με ειρηνικό και αναίμακτο τρόπο, που αυτό μην το υποβαθμίζουμε τώρα ξαφνικά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δεν το υποβαθμίζουμε καθόλου…Είναι γεγονός..το αναγνωρίζουμε..

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Το λέω στη κουβέντα γιατί τονίζουμε τη μία πλευρά του θέματος, τη νομική ή όχι, αλλά υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το αναγνωρίζουμε το πόσο καυτό και πόσο δύσκολο είναι το θέμα της μετανάστευσης και δεν αρέσει σε κανένα να λαμβάνει αποφάσεις η κυβέρνηση υπό καθεστώς πίεσης ..

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ :Για πρώτη φορά το αντίθετο συμβαίνει. Πιεστήκαμε να δώσουμε άδειες παραμονής, όλα τα ρεπορτάζ μέχρι χθες αυτό ανέφεραν, δεν δώσαμε άδειες παραμονής, δεν προχωρήσαμε σε καμία νομιμοποίηση, εφαρμόσαμε τον 3907 και βεβαίως από εκεί και μετά πετύχαμε να τελειώσει ειρηνικά αυτή η απεργία πείνας και άρα η χώρα να μην κινδυνεύσει να μπει σε διαδικασία αναταραχής προφανώς σε αυτή τη περίπτωση αδικαιολόγητης θα ήταν, και ούτω καθεξής… Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα. Και έχει σημασία γιατί είναι ακριβώς αυτό που δεν ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, λέει ότι όσο και να προσπαθήσετε, όποιοι άλλοι είτε ζείτε στην Ελλάδα παράνομοι είτε δεν είστε στην Ελλάδα παράνομοι μην δοκιμάσετε με οποιονδήποτε τρόπο να πιέσετε να πάρετε άδειες παραμονής γιατί από εδώ και στο εξής η Ελλάδα δεν δίνει με αυτούς τους τρόπους άδειες παραμονής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Είμαστε σίγουροι για αυτό κε Ραγκούση; Γιατί αυτό είναι το λεπτό σημείο. Από τη στιγμή που ουδείς απελάθηκε από τους 300 τώρα τι θα γίνει εάν έρθουν αύριο άλλοι 300 και ζητήσουν ότι ζητήσουν…

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : κα Κοσιώνη από τη στιγμή που δεν πήραν τις άδειες παραμονής που απαιτούσαν με 44 ημέρες απεργίας πείνας σημαίνει ότι το μήνυμα είναι ότι κύριοι μην δοκιμάζετε από εδώ και στο εξής στην Ελλάδα δεν δίνονται έτσι με αυτό τον τρόπο άδειες παραμονής. Αυτό είναι κατάκτηση για τη χώρα και επιτρέψτε μου τον όρο δεδομένης και της κατάστασης που ήταν η Ελλάδα και πριν από 2 χρόνια. Επίσης δεδομένου του γεγονότος ότι το 2005 – 2007 για τρίτη φορά στη συνέχεια η χώρα μας πραγματοποίησε μαζική νομιμοποίηση 150.000 μεταναστών. Τώρα το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι 300 της Υπατίας θα έχουν να κάνουν με την ελληνική Αστυνομία η οποία κάθε φορά θα κρίνει αν κάθε 6 μήνες θα τους ανανεώνει ή όχι το καθεστώς υπό ανοχή που τους εντάσσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ένα πολύ δύσκολο θέμα, πολύ δύσκολες οι συνθήκες πολύ ιδιαίτερες,

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Χωρίς αμφιβολία..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : κε Υπουργέ, θα σας ευχαριστήσω πολύ.

κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Σας ευχαριστώ.


Read more...

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας...




Στον αέρα οι 940 εργαζόμενοι.
Αίτηση για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μόλις χθες η ιδιοκτήτρια εταιρεία με επιστολή της στις χρηματιστηριακές αρχές διαβεβαίωνε πως υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των Ναυπηγείων και της British Aerospace για τη διένεξη σχετικά με τις 4πυραυλακάτους.Η μητρική...



εταιρεία, "Νεώριον Συμμετοχών" ανακοίνωσε ότι η θυγατρική προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, λόγω του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Παράλληλα εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, που μέχρι τη συζήτηση της αίτησης περί υπαγωγής στη διαδικασία αναστέλλει τις ατομικές διώξεις των πιστωτών εις βάρος των ναυπηγείων.

Η μητρική αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν "συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και πρόταση αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων η πλήρης εφαρμογή των οποίων αντιμετωπίζει το πρόβλημα ρευστότητας και επιτρέπει την ομαλή λειτουργία της, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης των εν εξελίξει συμβάσεων με το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την κατάρτιση νέων".

Η θυγατρική θα ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο, τις πιστώτριες τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές της, "με βάση το ως άνω σχέδιο, μέχρι τη συζήτηση της ανωτέρω αίτησης, προκειμένου να εξομαλυνθεί η λειτουργία της".

"Γίνεται μια προσπάθεια να ανασχεθεί η πορεία λουκέτου για υγιείς επιχειρήσεις με τις δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί το υπουργείο", σχολίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Χαρακτήρισε ήττα το λουκέτο σε υγιείς επιχειρήσεις και υποστήριξε ότι οι τράπεζες θα έχουν μεγαλύρτα περιθώρια να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα, μετά τις εξελίξεις του Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι χθες, η "Νεώριον" είχε ενημερώσει τις χρηματιστηριακές αρχές για τη διένεξη μεταξύ των Ναυπηγείων Ελευσίνας και της βρετανική BAE Systems Surface Ships, για λογαριασμό της οποίας είχαν αναλάβει τη ναυπήγηση τεσσάρων πυραυλακάτων .

Σημιεώνεται ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας απασχολούνται 940 άτομα, από τα οποία τα 112 καλύπτουν διοικητικές θέσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της επιχείρησης, κατά περιόδους και αναλόγα με τις ανάγκες ο αριθμός των εργαζομένων μπορεί να φτάσουν και τις 2.000.
enet.gr


Read more...

«Διαρροές» ΠαΣοΚ στη Βουλή...




Η κυρία Β. Παπανδρέου και ο κ. Γ. Παπαμανώλης καταψήφισαν τροπολογία του κ. Ν. Σηφουνάκη...
Με διαρροές ψηφίστηκε η τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκη στο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα, με την οποία καταργείται η δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα με κλίση μεγαλύτερη του 35%. Η νέα ρύθμιση επαναφέρει την απαγόρευση που είχε καταργηθεί το 2003 (επί υπουργίας της κυρίας Βάσως Παπανδρέου) και αφορά πολλά μικρά νησιά του Αιγαίου.

Οι ενστάσεις ορισμένων βουλευτών του ΠαΣοΚ δεν εκάμφθησαν, παρά την υποχώρηση του κ. Σηφουνάκη, ο οποίος αύξησε την μέση κλίση των εν λόγω οικοπέδων σε 40%. Έτσι δυο βουλευτές της πλειοψηφίας, η κυρία Παπανδρέου και ο κ. Γ. Παπαμανώλης, ο οποίος εκλέγεται στις Κυκλάδες, καταψήφισαν την τροπολογία, η οποία παρά ταύτα πέρασε (και) με τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το «παρών», ενώ τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ) καταψήφισαν.
BHMA


Read more...

Εξόφληση ρεύµατος µε δόσεις για τους οικονοµικά ασθενείς Μέτρα προστασίας των καταναλωτών ηλεκτρισµού και φυσικού αερίου...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ.
Μέτρα - ανάσα για τους καταναλωτές ηλεκτρισµού και φυσικού αερίου, ειδικά για τις αδύναµες οικονοµικά οµάδες, όπως εξόφληση των λογαριασµών σε δόσεις και απαγόρευση της διακοπής παροχής ενέργειας σε κρίσιµες περιόδους του χρόνου (π.χ. το καλοκαίρι στο διάστηµα Ιουλίου - Αυγούστου), περιλαµβάνει το ενεργειακό νοµοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συµβούλιο η υπουργόςΠεριβάλλοντος - Ενέργειας Τίνα Μπιρµπίλη. Τα κυριότερα από τα µέτρα αυτά κατοχυρώνονται µέσα από µία λίστα υποχρεώσεων που πρέπει στο εξής να τηρούν οι προµηθευτές τους, όπως :

1. Παροχή µειωµένων τιµολογίων, εξόφληση τουλογαριασµού σε δόσεις ή µε άλλους ευνοϊκούς όρους, απαγόρευση διακοπής µιας σύνδεσης σε κρίσιµες περιόδους (π.χ. στο διάστηµα Ιουλίου - Αυγούστου ή ∆εκεµβρίου - Μαρτίου) εφόσον ο πελάτης δεν έχει πληρώσει και εγκατάσταση µετρητών µε δυνατότητα προπληρωµής. Η υποχρέωση αφορά τους ευάλωτους καταναλωτές, όρος που εισάγεταιγια πρώτη φορά, αναφέρεται σε ηλικιωµένους, νοικοκυριά µε χαµηλά εισοδήµατα, ανέργους, άτοµα µε ειδικές ανάγκες και αναµένεται να εξειδικευτεί µόλις δηµοσιευτεί ολόκληρο το νοµοσχέδιο.

2. ∆εν θα επιβάλλουνποινή στον πελάτη τους αν αποφασίσει να αλλάξει πάροχο. Απαγορεύεται να αρνηθούν σεκαταναλωτή τη συνέχιση της παροχής ενέργειας, παρά µόνο αν οι λόγοι ήταν γνωστοί στον τελευταίο εκ των προτέρων.

3. Μερικούς µήνες (τουλάχιστον δύο) πριν αυξήσουν τα τιµολόγιά τους θα προειδοποιούν τους πελάτες τους, ώστε να έχουν τον χρόνο να βρουν νέο πάροχο. 4. Θα ενηµερώνουν τον καταναλωτή πριν από την υπογραφή της σύµβασης για τα τιµολόγιά τους, τη µεθοδολογία υπολογισµού τους, τυχόν ειδικούς όρους εναλλακτικούς τρόπους εξόφλησης λογαριασµών.

5. ∆υνατότητα στον πελάτη να αµφισβητεί τις χρεώσεις µέσω µιας διαδικασίας που µπορεί να διαρκέσει 3-4 µήνες.

6. Στη σύµβαση θα αναφέρουν ρητά τη διαδικασία και τη συ χνότητα έκδοσης καιαποστολής των λογαριασµών, τιςδιαδικασίες διαχείρισης ληξιπρόθεσµων οφειλών, επίλυσης διαφορών, καταγγελίας της, ενδεχόµενες ρήτρες κ.ο.κ.

7. ∆ιαδικασίες όπως για την αλλαγή παρόχου, τις πληροφορίες που πρέπει κανείς να γνωρίζει πριν υπογράψει σύµβαση, την ελάχιστη διάρκειά της, το ύψος και την καταβολή της εγγύησης θα ρυθµιστούν µέσω του Κώδικα Προµήθειας που πρόκειται να εκδοθεί µετά τον νόµο.

8. Οφείλουν να παρέχουν σε τακτική βάση στον πελάτη τους προϋπολογιστικά και απολογιστικά στοιχεία του συνολικού του κόστους κατ’ έτος, στοιχεία επίσης για τη συνεισφορά κάθε ενεργειακής πηγής στο µείγµα καυσίµων που χρησιµοποιεί κ.ο.κ.

9. Απαγορεύεται να µένει ένας καταναλωτής χωρίς ρεύµα ή αέριο λόγω χρεοκοπίας της εταιρείας. Σε µια τέτοια περίπτωση, για να δοθεί χρόνος στον πελάτη να διαπραγµατευτεί νέα σύµβαση µε άλλη εταιρεία, θα προµηθεύεται προσωρινά ρεύµα µέσω του Προµηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (ο ρόλος αυτός ανατίθεται προσωρινά στη ∆ΕΗ).

Ποιές είναι οι υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν οι προµηθευτές


Παράθυρο για ιδιώτες στα δίκτυα της ∆ΕΗ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ για την είσοδο ιδιωτών στη θυγατρική της ∆ΕΗ που θα έχει στο εξής την κυριότητα και τη διαχείριση των δικτύων ηλεκτρισµού – και άρα για την είσοδό της στο Χρηµατιστήριο – ανοίγει το ενεργειακό νοµοσχέδιο. Οπως επισηµαίνεται στο κείµενο που έδωσε το υπουργείο, «προβλέπεται η δυνατότητα µεταβίβασης σε τρίτους µειοψηφικού(-ών)

πακέτου(-ων) µετοχών της Α∆ΕΣΜΗΕ Α.Ε. – έτσι θα ονοµάζεται η εν λόγω θυγατρική – που όµως πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από συµφέροντα ή δραστηριότητες παραγωγής και προµήθειας ηλεκτρισµού και φυσικού αερίου, προς ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας της εταιρείας για την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται στο 10ετές πρόγραµµα ανάπτυξής της».

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, δηλαδή, η είσοδος στη νέα εταιρεία στους ιδιώτες ανταγωνιστές της ∆ΕΗ, δεν επιτρέπεται ωστόσο σε εταιρείες διαχείρισης δικτύων ηλεκτρισµού της Ευρώπης, αντίστοιχες µε αυτήν που δηµιουργείται στην ελληνική αγορά. Αν και η κυβέρνηση µέχρι πρότινος διεµήνυε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέµα, τελικά µε τη συγκεκριµένη αναφορά παραδέχεται ότι η ∆ΕΗ δεν έχει δυνατότητες να χρηµατοδοτήσει την ανάπτυξη των δικτύων. Και δεν αποκλείεται η διατήρηση του 51% της µητρικής ∆ΕΗ από το ∆ηµόσιο να ανταλλαγεί µε είσοδο επενδυτών στη νέα θυγατρική τής επιχείρησης που αναλαµβάνει τα δίκτυα (Α∆ΕΣΜΗΕ), ενδεχοµένως και µέσω του Χρηµατιστηρίου.

ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ, που θα έχει την κυριότητα του συνόλου των δικτύων υψηλής τάσης, µεταφέρεται και εντάσσεται το σύνολο του προσωπικού της ∆ΕΗ που σήµερα απασχολείται στη Γενική ∆ιεύθυνση Μεταφοράς, καθώς και προσωπικό άλλων ∆ιευθύνσεων της επιχείρησης, προκειµένου η νέα εταιρεία να µπορεί να ασκεί τις αρµοδιότητες που της ανατίθενται µε την ενσωµάτωση στο ελληνικό ∆ίκαιο της κοινοτικής νοµοθεσίας. Ο νέος φορέας, για τον οποίο έχει επιλεγεί το µοντέλο του Ιndependent Τransimision Οperator (ΙΤΟ), δηλαδή 100% θυγατρική της ∆ΕΗ, θα απορροφήσει και τα τµήµατα και το προσωπικό του ∆ΕΣΜΗΕ που ασχολούνται σήµερα µε τη συντήρηση, τη διαχείριση, και την εκµετάλλευση του συστήµατος µεταφοράς.
NEA


Read more...