Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Εντυπωσιασμένος από την ιστορία και τα μνημεία της Καβάλας δήλωσε ο Αχ.Νταβούτογλου

Συνεχίζει την ιδιωτική επίσκεψη


Εικόνα από την περιοδεία του κ. Νταβούτγολου
Εικόνα από την περιοδεία του κ. Νταβούτγολου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από την ιστορία της Καβάλας και τα μουσουλμανικά μνημεία της παλιάς πόλης.

Ο κ. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, κατέλυσε χθες το βράδυ στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», στην παλιά πόλη της Καβάλας, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ του 1817 και του 1821 από τον Μεχμέτ Αλή, τον μετέπειτα ιδρυτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους.

Την Πέμπτη περπάτησε στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης και επισκέφθηκε το κονάκι (σπίτι) του Μεχμέτ Αλή στη χερσόνησο της Παναγίας, όπου δεσπόζει το επιβλητικό ορειχάλκινο άγαλμα του ιδρυτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση, το Δήμο Καβάλας και το Ινστιτούτο για τη διατήρηση και την προστασία της ιστορικής κληρονομίας που φανερώνει την κοινή ιστορία τριών λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το κτίσμα της Παλιάς Μουσικής (Χαλίλ Μπέη Τζαμί) που η κατασκευή του χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα.

Το παλιό τζαμί αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος κτιρίων που περιλάμβανε και ένα ιεροδιδασκαλείο. Το τζαμί και ο μεντρεσές ανακαινίστηκαν εκ βάθρων από το Δήμο Καβάλας και τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτισμού.

Κατά την αναχώρησή του από την παλιά πόλη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με μαθητές μειονοτικού σχολείου της Κομοτηνής, που επισκέπτονταν την Καβάλα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: