Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Νέα κόντρα στη Βουλή για τη λύση στο θέμα των μεταναστών της Υπατίας

Παραμένει στο επίκεντρο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Νέα αντιπαράθεση, αυτή τη φορά ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημειώθηκε στη Βουλή για την επίλυση του θέματος των μεταναστών-απεργών πείνας της Υπατίας, στη διάρκεια συνεδρίασης για το νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

«Κάποιοι επεδίωκαν την ένταση και τα αίμα, κάποιοι θα ήθελαν να υπάρχει και ένας νεκρός, και κάποιοι σήμερα στενοχωριούνται γιατί δεν συνέβη, αλλά εξαπολύουν βολές, γιατί δεν συνελήφθησαν όλοι και δεν εξοβελίσθηκαν, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Όσον αφορά τη στάση της Αστυνομίας ο υπουργός επικαλέσθηκε προεδρικό διάταγμα του 1991 για τους χειρισμούς της αστυνομίας, προκειμένου να προβεί σε συλλήψεις: «Κινηθήκαμε χωρίς εντάσεις και πυροδότηση της σύγκρουσης που ευνοούσαν και επεδίωκαν τα άκρα, αλλά κάποιοι ξέχασαν ότι όλοι ευθυνόμαστε γιατί αφήσαμε να διογκωθεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στην αυλή του σπιτιού μας», τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το νόμο για τη μετανάστευση ως τον πλέον σύγχρονο και προοδευτικό, υπογραμμίζοντας ότι η υποχρέωση απέναντι στην ασφάλεια και στην κοινωνία είναι να μπει μια τάξη στο χάος που με ευθύνη όλων διογκώθηκε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας απέδωσε στον υπουργό διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης και ρώτησε «πού αλλού τριακόσιοι μετανάστες σε μη νόμιμο καθεστώς θα καθίσταντο συνομιλητές του μισού υπουργικού συμβουλίου».

«Φτάσατε να υποκαταστήσει το μισό υπουργικό συμβούλιο την Ελληνική Αστυνομία», είπε ο κ. Δένδιας, διερωτώμενος «αν αυτό δεν είναι ευτελισμός της χώρας, τότε τι είναι», ενώ συμπλήρωσε ότι «το δυσάρεστο είναι ότι η χώρα ρέπει προς συνολική κατάσταση ανομίας, πρώτα με την τάση ανυπακοής και διάλυσης των πάντων».

Ο κ. Δένδιας ρώτησε και πάλι αν τηρήθηκε ο νόμος και μάλιστα από τους τρεις υπουργούς, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες ή πανηγύρισαν επί πραγμάτων που δεν τους δόθηκαν, ή κάποιοι δεν λένε την αλήθεια.

«Η χώρα εισέρχεται σε μία φάση κατά την οποία από τη μία η κυβέρνηση οδεύει σε διάλυση, με πλήρη έλλειψη συνεννόησης κι από την άλλη η κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας και της ασφάλειας δεν επιδέχεται τέτοιες κυβερνήσεις», είπε.

«Η ταραχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ είναι έκδηλη, γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διασφάλισε την ευνομούμενη πολιτεία και αρνείται το αστυνομικό κράτος» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπετενιώτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής μίλησε για «ρατσιστικές, ξενοφοβικές ως φασιστικές τοποθετήσεις και λοιδορίες», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, αλλά πεινασμένοι και απελπισμένοι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδωνης Γεωργιάδης ρώτησε τον υπουργό σε ποιο σημείο του ψηφισθέντος νόμου και υπό το κράτος του καθεστώτος ανοχής, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει και να επιστρέψει, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση προέκρινε την έμμεση νομιμοποίηση.

Υπενθύμισε ποια ήταν η θέση που είχε εκφράσει πριν λίγα 24ωρα ο αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος, καθώς κι ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης και σημείωσε: «Για το βίντεο με τους πανηγυρισμούς στην Υπατία, ξέρετε πόσους φράχτες πρέπει να υψώσετε; Γιατροί μας βεβαιώνουν ότι ήταν παραμύθι η απεργία πείνας. Αλλά τσιμπήσατε, γιατί είστε ανίκανοι».

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: