Επιστολή Ρομπάι στους «17»
- Το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπάι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν το Βερολίνο και το Παρίσι (Φωτογραφία: Associated Press )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε καταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αναμένεται να καταλήξουν την Παρασκευή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης.Η πρόταση των κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο είναι ηπιότερη σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, καθώς δεν περιλαμβάνει την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.
Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι τονίζει:
«Εύχομαι να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου».
Ο κ. Ρομπάι σημειώνει, ακόμη, ότι η συζήτηση των «17» θα επικεντρωθεί στο «συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» και πως ο ίδιος μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσουν στους «17» τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι, το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπάι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς δεν περιλαμβάνει τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών χωρών της ΕΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Σύμφωνο που αναμένεται να εγκρίνουν οι «17» θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, «τις υπόλοιπες πτυχές της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητεί από τους «17» να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την τελευταία τους συνάντησή στις 4 Φεβρουαρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι επιθυμεί «να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 17 ηγέτες των χωρών του ευρώ αναμένεται να καταλήξουν σε μία «κοινή δήλωση», η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της λύσης, αναμένεται να αποσαφηνίσει το Συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, η τρίτη κατά σειρά στην ιστορία του ευρώ, θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, παρουσία και του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα δήλωσαν νωρίτερα πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, η Σύνοδος δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις γύρω από τον μηχανισμό στήριξης.
Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει να αποτελεί την έσχατη λύση για υπερχρεωμένα κράτη, ενώ δεν εξετάζονται μέτρα παρέμβασής του στην αγορά ομολόγων, συμπλήρωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.
Η Γερμανία απορρίπτει την αγορά ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης στην δευτερογενή αγορά, τόνισαν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου