Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

«Πράσινο φως» από Μέρκελ για επιμήκυνση της αποπληρωμής

Δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με δηλώσεις της στην εφημερίδα Bild.

«Πρέπει να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων της» δηλώνει η Μέρκελ, και αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο.

Υπερθεματίζοντας μάλιστα υπέρ της χορήγησης πίστωσης χρόνου, η γερμανίδα καγκελάριος τονίζει ότι με το να επιμένει κανείς να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική της ισορροπία εντός τριετίας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα και αναταραχή στις αγορές.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τη χορήγηση στην Ελλάδα επιπλέον χρόνου τεσσεράμισι ετών, ώστε η προθεσμία αποπληρωμής να φθάσει τα επτά χρόνια - τόση έχει δοθεί και στην Ιρλανδία, η οποία έχει δανειστεί 85 δισ. ευρώ.

Στην ίδια συνέντευξή της η καγκελάριος απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχουν τα "εργαλεία" για να συμβεί κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με την Bild, η κ।Μέρκελ πρόσθεσε ότι από το 2013 οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να αναλαμβάνουν κι αυτοί το κόστος κάθε κρατικής χρεοκοπίας.
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: