Παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια παραδόθηκε την Κυριακή το έργο αναδόμησης του χωριού Αρτέμιδας της Ηλείας, έργο που είχε αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
«Εδώ και δεκαετίες με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας. Σήμερα, το αποδεικνύουν οι ίδιοι στην πράξη», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Σε δύσκολες στιγμές δεν είμαστε μόνοι μας. Οπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον, η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο και θα τη στηρίξει θερμά στις προσπάθειές της για μια δίκαιη λύση που θα ενώσει τη Μεγαλόνησο».
Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι «όταν η Ελλάδα προστρέχει στις δύσκολες στιγμές να βοηθήσει την Κύπρο και είναι αλληλέγγυα προς αυτήν, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι και η Κύπρος με τις δυνάμεις που διαθέτει θα προσέτρεχε να βοηθήσει την Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο έργο ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε μεταξύ άλλων αντιπλημμυρικά έργα, άμεσα έργα στήριξης και ασφάλειας και αισθητικής αναβάθμισης.
Επιπλέον, είπε ότι στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης είναι και τα οικονομικά μέτρα στήριξης των παραγωγών, τα οποία ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται σταδιακά, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η δημιουργία κεντρικού αποχετευτικού συστήματος.
Ο κ. Παπανδρέου που είχε επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές τον περασμένο Οκτώβριο ως πρώτο προορισμό του ως πρωθυπουργός, σημείωσε ότι είναι εδώ για να πει ότι η δέσμευσή του για ελπίδα μετά την καταστροφή γίνεται πράξη.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές που ήδη προετοιμάζονται και προγραμματίζονται και υπογράμμισε ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει παραδοθεί το σχετικό πόρισμα για την αναβάθμιση του τομέα πρόληψης.
Στα μέτρα που αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου, εντάσσονται μεταξύ άλλων, η αναδιάταξη του Πυροσβεστικού Σώματος, προμήθειες νέων υλικών και οχημάτων, δεκαέξι ειδικά αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα, καθώς επίσης και επικαιροποιημένα σχέδια προστασίας.
Ακόμη, τόνισε ότι τελεί υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο που το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει στη Βουλή το 2008 για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, αλλά και γενικότερα. Ταυτόχρονα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σχεδιασμό που αφορά στην Αρχαία Ολυμπία.
Η παράδοση του έργου ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια στην πλατεία του χωριού, που πλέον θα ονομάζεται «πλατεία Κύπρου», παρουσία των δυο ανδρών της κυπριακής αποστολής, καθώς επίσης και τοπικών αρχόντων , μεταξύ των οποίων, ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος. Στην αποστολή της κυβέρνησης συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας και ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Χριστόφιας άφησαν λουλούδια στα εικονοστάσια που έχουν στηθεί λίγο έξω από το χωριό στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας.
Ακόμη, οι δυο άνδρες επισκέφθηκαν το νεόδμητο ελαιοτριβείο του χωριού και μια από τις οικίες που αναδομήθηκαν με τη φροντίδα της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Κόσυφας έδωσε από ένα δενδρύλλιο ελιάς στον πρωθυπουργό και τον κ. Χριστόφια τα οποία όπως είπαν θα φυτέψουν.
Το κλειδί του τοπικού διαμερίσματος και της πόλης της Ζαχάρως παρέδωσε ο κ. Χρονόπουλος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις για το ΚυπριακόΟ κ. Χριστόφιας επισκέπτεται τη χώρα μας για διαβουλεύσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Το βράδυ του Σαββάτου είδε τον Κάρολο Παπούλια και μίλησαν για το θέμα. Κατά τη 45λεπτη συνάντησή τους, ο Κύπριος Πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Κύπρο.
Ο κ. Παπούλιας το πρωί της Δευτέρας θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά από αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού, στο Αμπού Ντάμπι, στο περιθώριο διεθνούς Διάσκεψης για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη.
Τη Δευτέρα ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.
Ο κ. Χριστόφιας έχει αποστείλει επιστολές προς τους ηγέτες των πέντε κρατών, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπουί, στις οποίες αναλύει τους λόγους, που οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκονται εκτός των πλαισίων της συμφωνηθείσας βάσης για τις διαπραγμετεύσεις και εκτός των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον κυπριακό Τύπο, στις επιστολές γίνεται και σύγκριση των θέσεων που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή/τουρκική πλευρά σε έγγραφο για τη Διακυβέρνηση με πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.
Αναλυτικά.
nooz.gr
Read more...