Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

«Είμαστε κυβέρνηση που παίζει NBA»

Απάντηση στην κριτική για προβλήματα στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μίλησε στη Βέροια με την ευκαιρία της παρουσίας του στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Αγιο Αντώνιο.

«Οσοι ονειρεύονται ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρχεται σαν λόχος συντεταγμένος στη Βουλή, τότε δεν ξέρουν τον πολιτικό μας χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει μια μεγάλη μερίδα του λαού και θα υπάρχουν αντιθέσεις, διενέξεις, ενδεχομένως και συγκρούσεις», είπε ο κ. Πάγκαλος.

Τόνισε ότι τα προβλήματα με τον ΟΛΠ και την COSCO έχουν τελειώσει και πως στις αρχές αυτής της εβδομάδας θα κάνει απολογισμό με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για το τι έγινε στον ΟΛΠ. Επίσης, θα γίνει απολογισμός και για τους γενικούς γραμματείς, για να δουν πόσοι από αυτούς είναι ΠΑΣΟΚ.

«Λειτουργούμε σε άλλο επίπεδο. Είμαστε κυβέρνηση που παίζει NBA. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχει συντονισμός, ούτε ότι υπάρχει. Θα κριθούμε στο εξάμηνο», τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

Αναφερόμενος στη ΝΔ παρατήρησε ότι χαίρεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα προβλήματα στην οικονομία, τα οποία δεν καταλαβαίνει, διότι, όπως είπε, «αν θα πεινάσουμε, δεν θα πεινάσουμε όλοι μαζί;».

Σχολίασε και την κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι βλέπει να υπάρχουν στεναχώριες, ενώ όταν εκλέχθηκε αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ, ο ηττημένος δεν έπαθε τίποτε, ούτε έμεινε σε μια άκρη μόνος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση, δήλωσε πως «το πρόβλημα του συντονισμού το έχουμε όχι ως κυβέρνηση αλλά ως κράτος, ως κοινωνία, ως οικονομία».

«Χρειάζεται πράγματι ένας μεγάλος εθνικός συντονισμός, μια μεγάλη εθνική συμφωνία, μια μεγάλη επιστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου για να υπερβούμε την κρίση, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, να αποκτήσουμε ξανά την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία που απαιτείται, για να κατακτήσουμε την θέση που μας ανήκει», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την οικονομία, επισήμανε ότι «τα μέτρα είναι απολύτως αναγκαία, γιατί τίποτα δεν είναι πιο φιλικό για τον πολίτη, τίποτα δεν είναι πιο κοντά στους στόχους μας για ανάπτυξη και για κοινωνική συνοχή από το να μπορείς να καταβάλεις κάθε μήνα μισθούς και συντάξεις, από το να μπορείς να στηρίξεις τον άνεργο, από το να μπορείς να στηρίξεις τις ομάδες -τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά ομάδες -που έχουν ανάγκη από την προστασία του κράτους, από την αναδιανεμητική λειτουργία του κράτους».
nooz.gr

Read more...

ΓΑΛΑΖΙΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΤΟΝ ΟΣΕ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Νάνος
(από το Έθνος της Κυριακής)


Μπορεί η κυβέρνηση να άλλαξε, όμως το γαλάζιο «φαγοπότι» στον ΟΣΕ συνεχίζεται. Χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν υπάρξει αλλαγές στη διοίκηση του προβληματικού Οργανισμού, συνεχίζουν να επικρατούν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, συνθέτοντας τη μόνιμη εικόνα ασυδοσίας στην πλέον ζημιογόνα ΔΕΚΟ με ένα ιλιγγιώδες χρέος δισεκατομμυρίων...
ευρώ. Κυκλώματα υπαλλήλων που λυμαίνονταν τον Οργανισμό στήνοντας φάμπρικα πλαστογραφήσεων και κλοπής χιλιάδων ταυτοτήτων και υπηρεσιακών σημειωμάτων, τα οποία παρέχουν προνόμια έκπτωσης εισιτηρίων και απεριόριστων διαδρομών με τα τρένα του Οργανισμού, συμβάσεις με πρώην υπαλλήλους του ΟΣΕ για παροχή υπηρεσιών έκδοσης εισιτηρίων με υπερβολικά υψηλές προμήθειες, που προκαλούν αν μη τι άλλο ερωτηματικά, αλλά και υπέρογκες απολαβές τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων του Οργανισμού, που θυμίζουν αμοιβές των «golden boys», αποτυπώνουν την εικόνα απαξίωσης, διοικητικού χάους και ασυδοσίας στον ΟΣΕ.
Δύο ολόκληρα χρόνια τα κλεμμένα εισιτήρια δεν αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας για τη Διοίκηση.
Φάμπρικα χρεών
Ο Οργανισμός κατέχει σήμερα τον τίτλο του μεγαλύτερου μηχανισμού χρεών στην Ελλάδα, μετρώντας περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ συσσωρευμένες ζημίες. Ενδεικτικό μάλιστα της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης του ΟΣΕ τα τελευταία χρόνια είναι το γεγονός ότι ενώ το ετήσιο έλλειμμα το 2003 ανερχόταν σε 370 εκ. ευρώ, το 2009 το ετήσιο έλλειμμα ανήλθε σε 850 εκ. ευρώ. Καθημερινά, δηλαδή, ο ελληνικός σιδηρόδρομος καταγράφει ζημίες που υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ενα από τα μεγαλύτερα όμως παράδοξα που συνέβαιναν όλα αυτά τα χρόνια στον Οργανισμό ήταν η μείωση των εσόδων από επιβάτες, παρά τη σημαντική αύξηση στο διάστημα αυτό της επιβατικής κίνησης.
Συγκεκριμένα, το 2003 τα έσοδα για τον ΟΣΕ από τους επιβάτες ανέρχονταν σε 67 εκ. ευρώ. Παρά το γεγονός της ενσωμάτωσης προ δύο περίπου ετών του προαστιακού στην ΤΡΕΝΟΣΕ, του οποίου τα έσοδα από επιβάτες υπολογίζονται σε περίπου 10 εκ. ευρώ, σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 35% της συνολικής επιβατικής κίνησης στον ΟΣΕ όλα αυτά τα χρόνια, τα έσοδα πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 62 εκ. ευρώ.
Ενώ δηλαδή η επιβατική κίνηση σημειώνει αύξηση όλα αυτά τα χρόνια, τα έσοδα του ΟΣΕ εμφανίζουν πτώση. Μέρος της λύσης του «αινίγματος» αυτού μοιάζει να «κρύβεται» πίσω από μια υπόθεση κλοπής και πλαστογράφησης χιλιάδων ταυτοτήτων του ΟΣΕ και υπηρεσιακών σημειωμάτων απεριορίστων διαδρομών που μέχρι σήμερα στον Οργανισμό την κρατούσαν επτασφράγιστο μυστικό.
Την ίδια ώρα, οι απολαβές των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων ενός Οργανισμού που βουλιάζει ολοένα και περισσότερο σε συσσωρευμένες ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ θυμίζουν βασικά τους μισθούς των περίφημων «golden boys».
Το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει σήμερα στο φως αντίγραφα της μισθοδοσίας υπαλλήλων του ΟΣΕ που αποκαλύπτουν την οικονομική «αφαίμαξη» του Οργανισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ετήσια μισθολογική δαπάνη του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών των στελεχών του ΟΣΕ, αγγίζει σήμερα τα 430 εκατομμύρια ευρώ, ποσό υπέρογκο για τον υπερχρεωμένο ελληνικό σιδηρόδρομο. Το παράδοξο, μάλιστα, είναι ότι ενώ σήμερα το προσωπικό του ΟΣΕ ανέρχεται σε 7.800 άτομα, το 2003 που απασχολούνταν επιπλέον 2.500 άτομα, το κόστος μισθοδοσίας του Οργανισμού δεν ξεπερνούσε τότε τα 260 εκ. ευρώ.
Από τα αντίγραφα γίνεται αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο εκτοξεύονται στα ύψη οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων του ΟΣΕ. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός διοικητικού υπαλλήλου που ενώ οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές του ανέρχονται σε 2.918 ευρώ, το σύνολο των αποδοχών του φθάνει τις 11.496 ευρώ. Με τον βασικό του μισθό να ανέρχεται στα 1.108 ευρώ, εμφανίζεται να έχει δουλέψει 60 ώρες υπερωρία για τις οποίες λαμβάνει περί τα 800 ευρώ. Πέραν αυτών όμως έχει εργαστεί 3 αργίες για τις οποίες λαμβάνει περί τα 350 ευρώ. Μάλιστα, αμείβεται με επιπλέον 60 ευρώ για έξτρα υπερωρίες που εμφανίζεται να έχει απασχοληθεί στις αργίες αυτές.
Στη μακρά λίστα των επιδομάτων ακολουθεί αυτό των διαχειριστικών λαθών. Πρόκειται για ένα επίδομα που θεσπίστηκε τη δεκαετία του ‘80 για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που διαχειρίζονταν χρήματα του ΟΣΕ.
Και αν όλα αυτά θεωρούνται σύννομες επιπλέον αμοιβές, κάθε άλλο παρά νόμιμα χορηγούνται κάποια από τα επιδόματα που ακολουθούν στη λίστα με την ανάλυση των αποδοχών.
Για παράδειγμα, λαμβάνει «ένα τακτικό λειτουργικό επίδομα», το οποίο δικαιούνται όσοι δεν έχουν εργαστεί εκείνο τον μήνα σε τρένο. Μόνο που στη συγκεκριμένη μισθοδοσία, ο υπάλληλος λαμβάνει το λεγόμενο επίδομα επικίνδυνης εργασίας, το οποίο δικαιούνται όσοι εργάζονται στα τρένα.
ΔΩΡΑΚΙΑ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ
Τρελά κέρδη ημετέρων σε θολές συμβάσεις
Ενδεικτικό της εικόνας ασυδοσίας και κακοδιαχείρισης -όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του ΟΣΕ στο «Εθνος της Κυριακής»- αποτελεί η ιστορία μιας σύμβασης ανάθεσης έκδοσης εισιτηρίων σε ιδιώτη σε έναν σταθμό του ΟΣΕ στον Νομό Πιερίας. Στα τέλη Μαΐου του 2009 έκλεισε ο σταθμός του ΟΣΕ κοντά στον Πλαταμώνα στον Νομό Πιερίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εξής τραγελαφική εικόνα: Οι επιβάτες από τους Νέους Πόρους με κατεύθυνση προς Λάρισα και προορισμό τον Πλαταμώνα έμπαιναν στο τρένο χωρίς εισιτήριο. Ο υπάλληλος όμως του ΟΣΕ δεν προλάβαινε να κόψει εισιτήρια σε όλους τους επιβαίνοντες μέχρι το τρένο να φτάσει στον σταθμό του Πλαταμώνα, χάνοντας καθημερινά κάποια έσοδα. Ετέθη το ζήτημα με τη μορφή καταγγελίας και η διοίκηση αποφάσισε να αναθέσει με σύμβαση παροχής υπηρεσιών την έκδοση των εισιτηρίων σε συγγενικό πρόσωπο νυν υπαλλήλου του ΟΣΕ. Για την έκδοση των εισιτηρίων χρησιμοποιούνται οι κτιριακές εγκαταστάσεις στον σταθμό που είχε νωρίτερα κλείσει, χωρίς την καταβολή κάποιου ενοικίου, ενώ το ποσοστό προμήθειας επί του συνολικού ποσού ακαθάριστων εισπράξεων από την πώληση-έκδοση εισιτηρίων έχει καθοριστεί σε 17,5%, ποσοστό ασυνήθιστα υψηλό σε σχέση με άλλες αντίστοιχες συμβάσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κατά περίεργο τρόπο η συγκεκριμένη σύμβαση έχει υπογραφεί έναν μήνα μετά την έναρξη ισχύος της.
«ΠΟΝΤΙΚΟΙ» ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Εστησαν πάρτι με κλεμμένες κάρτες
Eξαιτίας του οργανωτικού αλαλούμ και του διοικητικού χάους που επικρατεί χρόνια τώρα στον OΣE, το κύκλωμα που είχε στήσει φάμπρικα πλαστογράφησης και κλοπής εισιτηρίων, ταυτοτήτων και υπηρεσιακών σημειωμάτων με προνόμια απεριόριστης χρήσης των τρένων δρούσε, όπως φαίνεται, κυριολεκτικά ανεξέλεγκτα.
Xιλιάδες παράνομες ταυτότητες και υπηρεσιακά σημειώματα που δηλώθηκαν ότι εκλάπησαν κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα σε χέρια ιδιωτών που εμφανίζονται να είναι υπάλληλοι του OΣE ή συγγενικά τους πρόσωπα.
H υπόθεση σήμερα -όπως μας αποκαλύπτουν συνδικαλιστικά στελέχη του Oργανισμού- βρίσκεται στο στάδιο της αστυνομικής έρευνας, έχοντας ήδη κληθεί για ανάκριση κάποιοι υπάλληλοι του OΣE.
Παρά όμως το γεγονός ότι η δράση του κυκλώματος αυτού αφορά σε πολύ προγενέστερο χρόνο, παρέμενε μακριά από τη δημοσιότητα μέχρι και τις πρόσφατες εκλογές που οδήγησαν σε αλλαγή της κυβέρνησης.
Oπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κάποιοι εργαζόμενοι στο «Eθνος της Kυριακής», «τα στόματα κάποιων άρχισαν να ανοίγουν μετά τον περασμένο Oκτώβριο, που έγιναν οι εκλογές και άλλαξε η κυβέρνηση».
Tο ερώτημα βέβαια που θέτουν στελέχη της Oμοσπονδίας Eργαζομένων είναι γιατί αφού η υπόθεση παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη και ενώ ήταν σε γνώση κάποιων ανθρώπων στη διοικητική πυραμίδα στον Oργανισμό, δεν είχαν ληφθεί μέχρι σήμερα κάποια μέτρα για την ακύρωση όλων αυτών των χιλιάδων ταυτοτήτων και υπηρεσιακών σημειωμάτων που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα.
Προ εβδομάδων, πάντως, έγινε γνωστό ότι στην κατοχή κάποιου που επρόκειτο να ταξιδέψει από τη Λαμία βρέθηκαν δύο τέτοιες ταυτότητες, που είχαν κλαπεί και πλαστογραφηθεί.
Eνδεικτική μάλιστα της δράσης του κυκλώματος αυτού είναι και μία πρόσφατη αναφορά από τη Γενική Διεύθυνση Xρηματικής και Eμπορικής Διαχείρισης του OAΣA, βάσει της οποίας προκύπτει ότι για τα δρομολόγια του Προαστιακού (έχει απορροφηθεί από τη θυγατρική TPAINOΣE του OΣE) Aθήνα - Mαγούλα και Aθήνα - Kορωπί το 2007 είχαν κλαπεί 16.000 εισιτήρια, αξίας 50.000 ευρώ.
Aξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, κατά περίεργο τρόπο, ενώ η επιβατική κίνηση σημειώνει σημαντική αύξηση την τελευταία πενταετία, με αποκορύφωμα τα τελευταία δύο χρόνια που έχει ενσωματωθεί ο Προαστιακός, τα έσοδα του OΣE από την επιβατική κίνηση εμφανίζουν πτώση.
ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟ... ΣΤΡΕΣ
Συσκέψεις και χαλάρωση των στελεχών σε πολυτελή... spa
Με συνεδρίες χαλάρωσης λύνουν τα τεράστια προβλήματα του ΟΣΕ τα ανώτατα στελέχη μιας εκ των θυγατρικών του εταιρειών.
Τα εταιρικά σεμινάρια του Οργανισμού γίνονται στο spa «Αλατοσπήλαιο» που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων, με τον ΟΣΕ να διαφημίζεται από το site του ως «εταιρικός πελάτης».
Το εταιρικό σεμινάριο με θέμα «Στρατηγική Αναδιοργάνωση και Διαχείριση Πελατών», στο οποίο συμμετείχαν επτά διευθυντικά στελέχη, είχε συνολική διάρκεια 3,5 ωρών. Τα πρώτα 30 λεπτά ήταν αφιερωμένα στη χαλάρωση, ενώ στο επόμενο τρίωρο τα στελέχη του Οργανισμού έκαναν... brainstorming. Συντονιστής της συνάντησης των διευθυντών της εταιρείας δεν ήταν κάποιος τεχνοκράτης ή γνώστης του θέματος των σιδηροδρόμων, αλλά ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του «Αλατοσπηλαίου».
Το site αναφέρει, άλλωστε, ότι εξειδικευμένοι συνεργάτες προσφέρουν εντός του αλατοσπηλαίου σεμινάρια για διαχείριση κρίσεων, στρατηγική, μάρκετινγκ, πωλήσεις, αναδιοργάνωση επιχείρησης κλπ.
Οπως φαίνεται, τα στελέχη του ΟΣΕ θεωρούν ότι η σωματική χαλάρωση και η αίσθηση της καλής υγείας που προσφέρει το περιβάλλον του «Αλατοσπηλαίου» μπορούν να τους δώσουν τη δυνατότητα να βρουν τις καλύτερες λύσεις για τη μείωση των υπέρογκων χρεών του Οργανισμού.

fimotro

Read more...

ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...


ΧΥΔΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΕΛΗ ΛΟΓΩ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ ...

Η εντολή ήταν από ψηλά. Από πολύ ψηλά. Από τον ίδιο τον Αλαφούζο. "Χτυπήστε με όποιο τρόπο μπορείτε την Κατσέλη". Όπερ και εγένετο σήμερα στην Καθημερινή της Κυριακής (πατήστε κλικ). Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ και ο πατέρας του Αριστείδης είναι ανοιχτοί με δάνεια εκατομμυρίων ευρώ. Είναι φεσωμένοι μέχρι τα μπούνια. "Ευκαιρία λοιπόν να ξεχρεώσουμε ένα μέρος των οφειλών μας", θα σκέφτηκαν παίζοντας το βρώμικο παιχνίδι των τραπεζών. Ένα σοβαρό... νομοσχέδιο (υπερχρεωμένα νοικοκυριά το οποίο υπερψήφισε η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ) έχει περάσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Παπανδρέου και γι αυτό η Καθημερινή, ούτε φυσικά η τηλεόραση του ΣΚΑΪ έγραψαν ή είπαν το παραμικρό. Πληρωμένοι κονδυλοφόροι των τραπεζών με χορηγίες σε δελτία ειδήσεων και ολοσέλιδες καταχωρήσεις. Το κλασικό παιχνίδι της εξυπηρέτησης για λογαριασμό των τραπεζιτών...
/fimotro


Read more...

Απείλησε με παραίτηση?


Νέο επεισόδιο εσωκυβερνητικών τριβών έρχεται στη δημοσιότητα, με τη Λούκα Κατσέλη να έχει απειλήσει με παραίτηση.Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, την περασμένη Τετάρτη, μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Θ. Πάγκαλου για το νομοσχέδιο των χρεών προς τράπεζες. Μετά την έκθεση της ΕΚΤ ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Φ. Σαχινίδης ζήτησαν από τη Λ. Κατσέλη να το αποσύρει. Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Κατά την εφημερίδα, ορισμένοι ισχυρίζονται πως απείλησε με παραίτηση και πέτυχε να το ψηφίσει στη Βουλή. Αλλοι λένε ότι τα πράγματα ήταν λιγότερο δραματικά.
yperpasok
Read more...

Παράδοση έργου στην Αρτέμιδα

Παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια παραδόθηκε την Κυριακή το έργο αναδόμησης του χωριού Αρτέμιδας της Ηλείας, έργο που είχε αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

«Εδώ και δεκαετίες με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας. Σήμερα, το αποδεικνύουν οι ίδιοι στην πράξη», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Σε δύσκολες στιγμές δεν είμαστε μόνοι μας. Οπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον, η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο και θα τη στηρίξει θερμά στις προσπάθειές της για μια δίκαιη λύση που θα ενώσει τη Μεγαλόνησο».

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι «όταν η Ελλάδα προστρέχει στις δύσκολες στιγμές να βοηθήσει την Κύπρο και είναι αλληλέγγυα προς αυτήν, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι και η Κύπρος με τις δυνάμεις που διαθέτει θα προσέτρεχε να βοηθήσει την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο έργο ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε μεταξύ άλλων αντιπλημμυρικά έργα, άμεσα έργα στήριξης και ασφάλειας και αισθητικής αναβάθμισης.

Επιπλέον, είπε ότι στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης είναι και τα οικονομικά μέτρα στήριξης των παραγωγών, τα οποία ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται σταδιακά, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η δημιουργία κεντρικού αποχετευτικού συστήματος.

Ο κ. Παπανδρέου που είχε επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές τον περασμένο Οκτώβριο ως πρώτο προορισμό του ως πρωθυπουργός, σημείωσε ότι είναι εδώ για να πει ότι η δέσμευσή του για ελπίδα μετά την καταστροφή γίνεται πράξη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές που ήδη προετοιμάζονται και προγραμματίζονται και υπογράμμισε ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει παραδοθεί το σχετικό πόρισμα για την αναβάθμιση του τομέα πρόληψης.

Στα μέτρα που αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου, εντάσσονται μεταξύ άλλων, η αναδιάταξη του Πυροσβεστικού Σώματος, προμήθειες νέων υλικών και οχημάτων, δεκαέξι ειδικά αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα, καθώς επίσης και επικαιροποιημένα σχέδια προστασίας.

Ακόμη, τόνισε ότι τελεί υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο που το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει στη Βουλή το 2008 για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, αλλά και γενικότερα. Ταυτόχρονα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σχεδιασμό που αφορά στην Αρχαία Ολυμπία.

Η παράδοση του έργου ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια στην πλατεία του χωριού, που πλέον θα ονομάζεται «πλατεία Κύπρου», παρουσία των δυο ανδρών της κυπριακής αποστολής, καθώς επίσης και τοπικών αρχόντων , μεταξύ των οποίων, ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος. Στην αποστολή της κυβέρνησης συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας και ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Χριστόφιας άφησαν λουλούδια στα εικονοστάσια που έχουν στηθεί λίγο έξω από το χωριό στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας.

Ακόμη, οι δυο άνδρες επισκέφθηκαν το νεόδμητο ελαιοτριβείο του χωριού και μια από τις οικίες που αναδομήθηκαν με τη φροντίδα της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Κόσυφας έδωσε από ένα δενδρύλλιο ελιάς στον πρωθυπουργό και τον κ. Χριστόφια τα οποία όπως είπαν θα φυτέψουν.

Το κλειδί του τοπικού διαμερίσματος και της πόλης της Ζαχάρως παρέδωσε ο κ. Χρονόπουλος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

Ο κ. Χριστόφιας επισκέπτεται τη χώρα μας για διαβουλεύσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το βράδυ του Σαββάτου είδε τον Κάρολο Παπούλια και μίλησαν για το θέμα. Κατά τη 45λεπτη συνάντησή τους, ο Κύπριος Πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Κύπρο.

Ο κ. Παπούλιας το πρωί της Δευτέρας θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά από αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού, στο Αμπού Ντάμπι, στο περιθώριο διεθνούς Διάσκεψης για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη.

Τη Δευτέρα ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

Ο κ. Χριστόφιας έχει αποστείλει επιστολές προς τους ηγέτες των πέντε κρατών, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπουί, στις οποίες αναλύει τους λόγους, που οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκονται εκτός των πλαισίων της συμφωνηθείσας βάσης για τις διαπραγμετεύσεις και εκτός των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον κυπριακό Τύπο, στις επιστολές γίνεται και σύγκριση των θέσεων που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή/τουρκική πλευρά σε έγγραφο για τη Διακυβέρνηση με πρόνοιες του σχεδίου Ανάν. Αναλυτικά.
nooz.gr

Read more...

ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Λάλιος
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Το διπλάσιο ή και περισσότερο απ' ό, τι σήμερα θα κοστίζουν τα διόδια των εθνικών οδών σε μερικά χρόνια, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακατασκευής των οδικών δικτύων, την ίδια ώρα που ο προϋπολογισμός των εποχούμενων επιβαρύνεται σημαντικά από τη χρήση των διοδίων, τα οποία βεβαίως ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Αυτό προβλέπουν οι συμβάσεις που υπέγραψε το 2007-2008 το ΥΠΕΧΩΔΕ με τις κατασκευαστικές εταιρείες, παραχωρώντας μια...
κοινόχρηστη και κοινωφελή υποδομή για 30 χρόνια στην εκμετάλλευση ιδιωτών. Οι αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα -φουντώνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας- για τον πολλαπλασιασμό των σταθμών διοδίων και τις αυξήσεις (από 50% έως και 100%) δείχνουν πως το μοντέλο των παραχωρήσεων δεν ήταν τελικά η πιο «ενδεδειγμένη» λύση για τη βελτίωση του εθνικού οδικού δικτύου.
Η «βασική ιδέα» πίσω από τις συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών ήταν πως οι οδηγοί θα πληρώσουν το κόστος της ανακατασκευής και λειτουργίας των εθνικών οδών. Το σκεπτικό αυτό υπήρχε εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και συγκεκριμένα από το 1927, όταν παράλληλα με την ίδρυση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) αποφασίστηκε να «κοπούν» και τα πρώτα διόδια με μπλοκάκι.
Ωστόσο, σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Για να μετατραπούν σε ελκυστικό για τους κατασκευαστές προϊόν, οι εθνικές οδοί έπρεπε να αλλάξουν, τουλάχιστον σε σχέση με το πώς λειτουργούν σήμερα: κατ' αρχήν, να αυξήσουν τα έσοδά τους, με τον πολλαπλασιασμό των σταθμών διοδίων. Κατά δεύτερον, να γίνουν «κλειστοί αυτοκινητόδρομοι», δηλαδή να αποκτήσουν διόδια στις εισόδους τους. Και τρίτον, να «θυσιαστεί» για τα πρώτα χρόνια η κύρια πηγή εσόδων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου όλης της χώρας (καθώς σταμάτησε η απόδοση χρημάτων στο Δημόσιο). Αν τελικά το υπουργείο Υποδομών καταργήσει την είσπραξη ποσοστού των διοδίων υπέρ του Δημοσίου, τότε αυτή η πηγή εσόδων θα έχει χαθεί οριστικά.
Βασική αρχή για την αναπροσαρμογή των διοδίων είναι ο οδηγός να πληρώνει ανάλογα με την απόσταση που διανύει, με μια μέση χρέωση από 0,025 έως 0,045 ευρώ ανά χιλιόμετρο «συν ΦΠΑ 19%» (εξαιρούνται τα διόδια στη μελλοντική σήραγγα των Τεμπών, τα οποία είναι και τα πιο ακριβά με 0,05 ευρώ/χλμ.). Ωστόσο, ο τελικός υπολογισμός του κομίστρου εξαρτάται και από τον δείκτη τιμών καταναλωτή (δηλαδή τον πληθωρισμό), με τον οποίο πολλαπλασιάζεται· γι' αυτό και είναι αδύνατον να γνωρίζει κάποιος ποιο θα είναι το ακριβές αντίτιμο ανά σταθμό σε 3-4 χρόνια από σήμερα. Επιπλέον, οι κοινοπραξίες που θα κατασκευάσουν τον Ε65 (αυτοκινητόδρομο που θα ενώνει τον Μαλιακό με την Εγνατία μέσα από τη Θεσσαλία) και την ανατολική οδό Πελοποννήσου (Κόρινθος-Τρίπολη-Σπάρτη) δικαιούνται επιπλέον οικονομική ενίσχυση, αν τα έσοδα από τα διόδια δεν είναι τα εκτιμώμενα στη σύμβαση.
Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των διοδίων, παρότι εμφανίστηκε πιο «δίκαιη» σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, οδήγησε από την πρώτη κιόλας στιγμή σε μεγάλες αυξήσεις από 50% έως 100%, ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος! Για παράδειγμα, σήμερα η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη (με τα διόδια των Τεμπών και του Αιγινίου κλειστά) για ένα Ι. Χ. αυτοκίνητο κοστίζει 14,40 ευρώ, έναντι 10 ευρώ με το προηγούμενο σύστημα (+44%) και για ένα τετραξονικό φορτηγό 48,95 ευρώ, έναντι 25 ευρώ πριν (+95,8%)! Ανάλογη είναι η αύξηση και στα διόδια της εθνικής οδού Κορίνθου-Τριπόλεως: στα 2,90 ευρώ από 2 για τα Ι. Χ. οχήματα (+45%) και στα 10,10 ευρώ από 5 ευρώ σήμερα για τα τετραξονικά (+102%).
Πόσο αποδοτικά είναι τα αυξημένα διόδια για τις εταιρείες; Η «Κ» επικοινώνησε με όλες τις κοινοπραξίες (Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), οι οποίες ωστόσο αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για τα έσοδά τους από τα διόδια. Ενδεικτική του ύψους των εσόδων, πάντως, είναι η κίνηση που δέχονται τα διόδια «φιλέτα»: για παράδειγμα τα διόδια της Ελευσίνας είχαν π. χ. το 2005 10 εκατ. διελεύσεις οχημάτων, τα διόδια Αφιδνών 9,9 εκατ. και τα διόδια του Ισθμού 8,5 εκατομμύρια διελεύσεις. Στοιχεία υπάρχουν μόνο για τους δύο σταθμούς διοδίων που απέμειναν στον έλεγχο του ΤΕΟ: σύμφωνα με τον πρόεδρό του, κ. Παν. Δελημήτσο, στα διόδια Μαλγάρων εισπράττονται περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως και στα διόδια Ακτίου 6 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το Συντονιστικό των «ανταρτών» και το ΣτΕ
Οι όροι των συμβάσεων άρχισαν να γίνονται κατανοητοί σε όλες τους τις διαστάσεις, ένα-δυο χρόνια μετά την κύρωσή τους με νόμο (από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις όποιες ενστάσεις εξέφρασε). Ουδείς φανταζόταν λ.χ. ότι η Νέα Οδός (που έχει τον έλεγχο του τμήματος Μεταμόρφωσης-Σκάρφειας της ΠΑΘΕ) μπορούσε να δημιουργήσει διόδια εισόδου στους κόμβους Μεταμόρφωσης, Καλυφτάκη, Κηφισιάς, Βαρυμπόμπης, Αγ. Στεφάνου κ.λπ., δηλαδή μέσα στην καρδιά της μητροπολιτικής Αθήνας! Επόμενο λοιπόν ήταν από την πρώτη στιγμή να υπάρξουν γενικευμένες αντιδράσεις. Την αρχή έκαναν οι κάτοικοι της Αχαΐας και γενικά όσοι χρησιμοποιούν την εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών. Ακολούθησαν οι κάτοικοι της βόρειας Αττικής, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Πιερίας. Οι αντιδρώντες δημιούργησαν μάλιστα και ένα συντονιστικό όργανο, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κλείνουν ανά διαστήματα τα διόδια.
Την ίδια στιγμή το (νέο) υπουργείο Υποδομών υποσχέθηκε ότι θα παρέμβει σε δύο επίπεδα: μειώνοντας το ύψος των διοδίων, με την αφαίρεση των (μελλοντικών) εσόδων του κράτους. Και παρακολουθώντας στενά την πορεία των έργων: ίσως αυτός είναι ο λόγος που επέλεξε για τη θέση του γενικού γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Εργων έναν άνθρωπο που έως πρότινος εργαζόταν στις συγκεκριμένες εταιρείες: τον κ. Σέργιο Λαμπρόπουλο, πρώην τεχνικό σύμβουλο της εταιρείας Νέα Οδός και παλαιότερα γενικό διευθυντή της Εγνατίας.
Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά. Οπως παραδέχεται και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, το δικαίωμα για έναν ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο περνάει πλέον μόνο μέσα από τις επικυρωμένες με νόμο συμβάσεις, δηλαδή τις αποφάσεις των κατασκευαστικών εταιρειών. Τα υπόλοιπα είναι πλέον για λαϊκή κατανάλωση...
fimotro.

Read more...

ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 65...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Σταμπόγλης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στην ΕΕ, μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ότι το α΄ τρίμηνο του 2010 θα υιοθετήσει την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία θα εξισωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των σωμάτων ασφαλείας. Το θέμα αφορά περίπου 140.000 γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες το...
σχέδιο νόμου είναι σχεδόν έτοιμο και προβλέπει ότι 140.000 γυναίκες που διορίστηκαν από το 1983 ως το τέλος του 1992 θα συνταξιοδοτηθούν στα 65 (από 60 σήμερα) ανεξάρτητα αν είναι άγαμες, μητέρες ή μητέρες με ανήλικα παιδιά. Το όριο ηλικίας (σήμερα 55 έτη) αυξάνεται και για τις μητέρες ανηλίκων που διορίστηκαν μετά το 1993. Η κυβέρνηση πρότεινε στις Βρυξέλλες να γίνει σταδιακά, σε βάθος πενταετίας, από το 2013 ως το 2018 η αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα και αντιπρότεινε να ξεκινήσει το 2011 και η προσαρμογή να ολοκληρωθεί το πολύ σε τρία χρόνια.
Μετά την καταδικαστική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η προηγούμενη κυβέρνηση αδράνησε επί σειρά ετών με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει γνωστοποιήσει ότι η Ελλάδα θα παραπεμφθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που σημαίνει ότι η κατάληξη θα ήταν να πληρώνουμε ημερήσιο πρόστιμο περίπου 70.000 ευρώ. Τώρα ο κόμπος έφθασε στο χτένι και η κυβέρνηση προχωρεί στην εξίσωση των ορίων ηλικίας.
Οπως αποδέχονται οι αρμόδιοι, σύμφωνα με τη Συνθήκη ΕΚ, κάθε κράτοςμέλος εξασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας. Ως «αμοιβή» νοούνται οι αποδοχές και όλα τα άλλα οφέλη, που παρέχονται άμεσα ή έμμεσα, σε χρήματα ή σε είδος, από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, λόγω της σχέσης εργασίας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Απόφασή του ανέφερε ότι για τον χαρακτηρισμό ενός συνταξιοδοτικού συστήματος, αποφασιστικό κριτήριο αποτελεί μόνον η σχέση εργασίας, δηλαδή το γεγονός ότι η σύνταξη καταβάλλεται στον εργαζόμενο λόγω της σχέσης εργασίας μεταξύ αυτού και του πρώην εργοδότη του. Ταυτόχρονα απέρριψε τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς ότι η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα προκαλέσει κοινωνικά προβλήματα. Οπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος οι ελληνικές ρυθμίσεις είναι χαριστικές και όχι κοινωνικού χαρακτήρα και αυτό διότι όταν παίρνουν «πρόωρη» σύνταξη οι γυναίκες τα παιδιά τους είναι ήδη ενήλικα.

fimotro

Read more...

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑ... ΕΚΑΤΟΜΒΗ!


Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος της Κυριακής)

Διέξοδο από τη δημόσια αντιπαράθεση υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΠAΣOK για μείζονες κυβερνητικές επιλογές αναζητεί το Mέγαρο Mαξίμου. H «εικόνα» υπουργών να «διαπληκτίζονται» σε... κοινή θέα ή μέσω διαρροών, βουλευτών να εγκαλούν υπουργούς για λάθος κινήσεις και του υπουργού Oικονομικών να αποτελεί προσφιλή στόχο πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία έλαβε τη λαϊκή εντολή μόλις τρεις μήνες πριν. Aν και από το Mέγαρο Mαξίμου επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους, στην πραγματικότητα ο προβληματισμός... είναι έντονος και η άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης θεωρήθηκε επιβεβλημένη. O πρωθυπουργός προτίμησε σε πρώτη φάση να μην «επιπλήξει» δημοσίως τους υπουργούς του, ωστόσο επιστρέφοντας από το Zάππειο (όπου έδωσε συνέντευξη Tύπου) στο γραφείο του άρχισε την... έκδοση τελεσιγράφων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες άρχισε να επικοινωνεί με υπουργούς και, όχι με τον ίδιο υπαινικτικό λόγο που χρησιμοποίησε στο Zάππειο, έδειξε να στηρίζει τη διαδικασία της διαβούλευσης και να θέτει όρια στις προσωπικές αψιμαχίες. Zήτησε ταχύτατες λύσεις σε ζητήματα που εκκρεμούν στο πλαίσιο που ο ίδιος έχει θέσει και απαιτούν οι παρούσες συνθήκες.
O κ. Παπανδρέου -λέει έμπιστος συνεργάτης του- είναι αποφασισμένος να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να απεγκλωβίσει τη χώρα από την κρίση και δεν πρόκειται να αφήσει «εμπόδια» στην πορεία που έχει χαράξει και που απαρέγκλιτα πρέπει να στηρίξει σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου οι στόχοι να συμβαδίσουν με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Ο ρόλος του Πάγκαλου
Tο πρώτο που έκανε ήταν να «υπενθυμίσει» σε «ζωντανή σύνδεση» στο υπουργικό συμβούλιο ότι εκτός από τον υπουργό Eπικρατείας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος έχει την εποπτεία και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, ειδικά για τα κρίσιμα οικονομικά θέματα.
Tο δεύτερο που έκανε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (όπου η ζωντανή σύνδεση απέτρεψε τις δημόσιες διαφωνίες υπουργών), ήταν να σηκώσει το τηλέφωνο και να ενημερώσει... άτακτους και μη υπουργούς για τα επόμενα βήματα. Eστειλε μηνύματα και ουσιαστικά προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις (έπειτα από διαβούλευση πάντα) ισχύουν στο ακέραιο και δεν αμφισβητούνται.
Στο Mέγαρο Mαξίμου πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κλίματος με τακτικές κινήσεις και ότι η λογική «όλοι εναντίον όλων» που επικράτησε το τελευταίο διάστημα μπορεί να περιοριστεί.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι κόντρες υπουργών δεν δημιουργούνται πάντα από την έλλειψη συντονισμού ή την απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων. Θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση διαφωνιών υπηρετεί κάποιες φορές και προσωπικές στρατηγικές και αντανακλά τη νοοτροπία για τη μετατροπή των υπουργείων σε... φέουδα.
O Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρίσκεται εκ της θέσεώς του στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στο στόχαστρο συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο και στη Bουλή. Δέχεται «πυρά» σχεδόν σε καθημερινή βάση και λανθασμένες κινήσεις του -όπως η κατάθεση τροπολογίας στο άσχετο νομοσχέδιο για τα δάση- έδωσαν αφορμή στους συναδέλφους του να του επιτεθούν.
Bέβαια στο τέλος εισέπραξε τη δημόσια στήριξη του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών (μετά τις συστάσεις του Mαξίμου) για τη συνολική πορεία του. Eίναι σαφές πια ότι έχει διαφορετική οπτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την υπουργό Oικονομίας Λούκα Kατσέλη, η οποία πήρε πίσω και «ακυρωμένο» σχεδόν συνολικά το σχέδιο νόμου για τους δανειολήπτες από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα.
Λέγεται ότι κάποιοι ανέμεναν την παραίτηση της κυρίας Kατσέλη, η οποία αποφεύχθηκε όταν μέσω άλλων τροπολογιών άλλαξε στο... παρά πέντε βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, με αποτέλεσμα να μην αναγκαστεί να το αποσύρει. Aυτό δεν σημαίνει ότι βουλευτές και στελέχη δεν εναντιώνονται στη «γραμμή» που ακολουθεί και που εν πολλοίς έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική που ασκεί ως «τσάρος» ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Της νύχτας τα καμώματα»
O υπουργός Oικονομικών μπορεί πάλι να διαψεύδει ότι η σχέση του με τον κ. Xρήστο Παπουτσή περνά κρίση, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι η παρέμβαση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας τον ανάγκασε να αποσύρει την τροπολογία της «νύχτας» για τις γονικές παροχές και τους έμμεσους φόρους και να καταθέσει νομοσχέδιο, όπως είχαν προτείνει αρχικά συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Tο δίδυμο Παπακωνσταντίνου - Kατσέλη έδειχνε από την πρώτη στιγμή... αταίριαστο και χρειάστηκε να κάνουν κοινές δηλώσεις όταν σε αρκετές φάσεις «είχε βουίξει ο κόσμος» για τις διαφωνίες τους. Eίναι πάντως γεγονός ότι παρά τα «χτυπήματα» (δίκαια ή άδικα) στον υπουργό Oικονομικών, η... κατακόρυφη άνοδος της δημοφιλίας του ενοχλεί κορυφαία στελέχη που... διαβλέπουν τον... κίνδυνο της γρήγορης ανόδου του στην κομματική πυραμίδα, πολύ περισσότερο αν αποδειχθεί... αθόρυβος «μάγος» στην Oικονομία.
O κ. Παπουτσής -είναι η αλήθεια- έχει περισσότερο διαφωνήσει επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας για τον τρόπο που διαχειρίζεται τον κρίσιμο φάκελο της Oικονομίας ο κ. Παπακωνσταντίνου. Eκπροσωπούν όμως δύο διαφορετικές «γραμμές». Aσπονδοι φίλοι του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας αποδίδουν τις σχετικές παρεμβάσεις του στο γεγονός της μη αξιοποίησής του στην κυβέρνηση. Aλλοι στοιχηματίζουν ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την παρέμβασή του και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας.
Oι προσωπικές «γραμμές» ως απόρροια των φιλοδοξιών των υπουργών μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» του πρωθυπουργικού επιτελείου - στελέχη του, δε, δεν αποκλείουν τη δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, αν το κρίνει αναγκαίο.
H φράση του Aνδρέα Λοβέρδου «δεν υπάρχει σάλιο» για το επίδομα ανεργίας παραλίγο να αποδειχθεί η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο Mέγαρο Mαξίμου.
H προφανής εξήγηση κατά πολλούς είναι ότι θύμισε (και... διέψευσε) την επαναλαμβανόμενη ρήση του Γ. Παπανδρέου από την προεκλογική περίοδο ότι «υπάρχουν τα λεφτά».
Η κατάρα των spreads
Συνάδελφοί του υπουργοί πάντως σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι η φράση παρέπεμψε στο... πτωχευτικό δίκαιο κι ότι προκάλεσε το άνοιγμα των spreads. O κ. Λοβέρδος εκλέχτηκε πρώτος και με διαφορά στη B’ Aθήνας, είναι δημοφιλής και φιλόδοξος και βρέθηκε μετεκλογικά με την καυτή πατάτα του Aσφαλιστικού ανά χείρας. Eπαναλαμβάνει ότι στηρίζει την τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά ότι θέλει να λέει και την αλήθεια στον κόσμο. Iδιαιτέρως δημοφιλής στην ίδια εκλογική περιφέρεια ο κ. M. Xρυσοχοΐδης, απάντησε με δηκτικό τρόπο στην επιστολή της Aννας Διαμαντοπούλου προς τον κ. Παμπούκη για το κέντρο της Aθήνας.
Aναβίωσε μια παλιά κόντρα μεταξύ των δύο στελεχών - λένε υπουργοί που θυμούνται παλαιότερες διενέξεις και μικρά διαλείμματα αβρότητας μεταξύ των δύο. Tο Mέγαρο Mαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, αν και υπολογίζουν ότι τα δύο κορυφαία στελέχη διατηρούν τις κορυφαίες φιλοδοξίες τους.
Πιο προσεκτικός ο Bαγγέλης Bενιζέλος μίλησε για το ζήτημα «συνταγματικότητας» της τροπολογίας για τις γονικές παροχές του οικονομικού επιτελείου και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πρότεινε να μην παγώσει ο μοναδικός μισθός σε μία οικογένεια. Mετά την ήττα του στην αναμέτρηση με τον κ. Παπανδρέου διατήρησε υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και το «στίγμα» του στις δημόσιες παρεμβάσεις.
Στο στόχαστρο βουλευτών (αλλά και υπουργών) βρίσκεται και ο κ. Γιάννης Pαγκούσης, ο οποίος με τον «Kαλλικράτη», τον μεταναστευτικό νόμο και φυσικά τον εκλογικό νόμο που πρόκειται να καταθέσει καρπώνεται τον «τίτλο» του «αρχιτέκτονα» για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Tο «γερμανικό μοντέλο» προβλέπεται ότι θα προκαλέσει «πόλεμο» και στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς αρκετοί βουλευτές διατυπώνουν τη διαφωνία τους. Kατηγορούν μάλιστα παρασκηνιακά (ακόμη) τον κ. Pαγκούση για τον «συγκεντρωτικό τρόπο» στη λειτουργία του και του αποδίδουν τάσεις... απόκρυψης των σχεδίων μέχρι την τελευταία στιγμή. «Kρύβει τις φιλοδοξίες του, όπως τα σχέδια», υποστηρίζουν βουλευτές, που έχουν ήδη σηκώσει το χέρι της διαφωνίας για το «γερμανικό μοντέλο».
Kυβερνητικοί παράγοντες εστιάζουν στην προεκλογική -όχι τυχαία- δήλωση του πρωθυπουργού για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη σχετική δέσμευση που αφορά «όλους». Kαι που παραπέμπει στην απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.
«Eάν δεν ψηφίσουν βουλευτές μας τον εκλογικό νόμο πάμε σε εκλογές», είναι η πρωθυπουργική προειδοποίηση. Πιστεύω -είπε υπαινικτικά στο Zάππειο- ότι μετά τον διάλογο οι βουλευτές του ΠAΣOK θα ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο με ήσυχη τη συνείδησή τους...
Kαι στο πεδίο των βουλευτών; H διαβούλευση έχει ανοίξει στόματα και στις Eπιτροπές της Bουλής οι «πράσινοι» δίνουν «ρεσιτάλ». Στον KTE Oικονομίας την περασμένη εβδομάδα οι περισσότεροι στήριξαν την πολιτική Παπακωνσταντίνου στην Oικονομία και του ζήτησαν να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς.
H Bάσω Παπανδρέου ζήτησε μέτρα... χθες κι όχι παλινωδίες, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν λειτουργεί το EΣΠA, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι περιφερειάρχες δεν έχουν τη σχετική γνώση.
Ξέρεις από... ΕΣΠΑ;
Mόλις προχθές, την Παρασκευή, η κυρία Λούκα Kατσέλη κάλεσε σε σύσκεψη (μαζί με τον κ. Aρναουτάκη) τους περιφερειάρχες για το EΣΠA και για την αναπτυξιακή ατζέντα. Διακριτός ο λόγος και άλλων βουλευτών, όπως του κ. Φλωρίδη και του κ. Γείτονα. Kαι το συμπέρασμα από τις τοποθετήσεις τους; Oτι οι δύο «γραμμές» στο κυβερνών κόμμα για την αντιμετώπιση της Oικονομίας καλά κρατούν...
Τα τέλη της κυκλοφορίας ήταν συναρμοδιότητα των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Μπιρμπίλη. Η αύξησή τους χαρακτηρίστηκε «λάθος» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος υποσχέθηκε διορθωτική κίνηση τον επόμενο χρόνο. Η κυρία Μπιρμπίλη λέγεται ότι παρά την απόφαση είχε ενστάσεις και δεν έκανε προσπάθεια για να μην μετακυλίσει το βάρος των ευθυνών στον υπουργό Οικονομικών.
Είναι από τους εξωκοινοβουλευτικούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, που ανέλαβαν τα ηνία κορυφαίου υπουργείου και ήδη κατηγορείται από συναδέλφους της πια υπουργούς για έλλειψη συλλογικής συνείδησης.
«Είναι μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπιρμπίλη, διαχωρίζοντας ουσιαστικά τη θέση της από την απόφαση Παπακωνσταντίνου να εντάξει τροπολογία στο νομοσχέδιο των δασών για τις γονικές παροχές.
«Δεν νομοθετώ 45 χρόνια για να ξέρω τις διαδικασίες» ήταν η απάντηση στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ του αρμόδιου υπουργού, για να προσθέσει ψιθυριστά παρευρισκόμενος βουλευτής: «Μήπως ξέρει η Τίνα πού μιλάει;»...

fimotro

Read more...

ΕΚΑΤΟ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ 4ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Tου Γιάννη Μαυρή - www.mavris.gr/www.publicissue.gr
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές μάς επιτρέπει να αξιολογήσουμε «εν ψυχρώ» την επίδραση που άσκησε -περαιτέρω- το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, στον σημερινό συσχετισμό... αποτυπώνονται και δύο επιπλέον στοιχεία: αφενός, η επίδραση της εκλογής του νέου προέδρου της Ν.Δ. και, αφετέρου, η επίδραση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου χαρακτηρίστηκε, απολύτως δικαιολογημένα, ως «ευρεία νίκη» του ΠΑΣΟΚ και «συντριβή» της Ν.Δ. (Η αύξηση της αποχής μεγέθυνε πλασματικά, ώς ένα βαθμό, τα ποσοστά των δύο κομμάτων και τη μεταξύ τους διαφορά, αλλά όπως είναι γνωστό πολλές φορές οι εντυπώσεις επιδρούν καθοριστικά στην πραγματικότητα.) Ελάχιστοι πολιτικοί αναλυτές, όμως, αναρωτήθηκαν για τη δυναμική που πάντοτε αποκτά ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Αντίθετα με τους επαγγελματίες της πολιτικής, που κατά κανόνα παρακολουθούν συστηματικά τις δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος συνειδητοποιεί την (προβλεπόμενη) πολιτική μεταβολή μόνον ύστερα από τη θεσμική της επικύρωση, στις εκλογές. Και όσο μεγαλύτερη είναι η κοινωνική «έκπληξη» ή το «σοκ» από το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο μεγαλύτερο είναι το κοινωνικό ρεύμα και η κομματική μετατόπιση προς τη νέα εξουσία. Υπό αυτήν την οπτική, είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη μετεκλογική μέτρηση του περασμένου Οκτωβρίου το προβάδισμα που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές (10,5 μονάδες) έδειξε να τριπλασιάζεται (53%, έναντι 22%), για να περιοριστεί στη μέτρηση του Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την εκλογή Σαμαρά, σε επίπεδα της τάξης του 16%. Σήμερα, η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται στο 48%, δηλαδή σχεδόν 4 μονάδες πάνω από το εκλογικό του ποσοστό, ενώ της Ν.Δ. σε 30,5%, δηλαδή 3 μονάδες κάτω από την εκλογική της επίδοση.
Η διατήρηση σήμερα μιας διευρυμένης διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων ερμηνεύεται και από άλλους παράγοντες: Πρώτον, στο μετεκλογικό τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου εδραιώθηκε στο εκλογικό σώμα η πεποίθηση ότι ο απελθών πρωθυπουργός, στην ουσία, εγκατέλειψε τη θέση του. Επίσης, με ευθύνη κυρίως των κοινοτικών αξιωματούχων ή του ξένου Τύπου και λιγότερο της κυβερνητικής προπαγάνδας, κατέστησαν κοινωνικά ορατές οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάρρευση των δημοσίων οικονομικών και γενικότερα της διακυβέρνησης. Πρόκειται, αναμφίβολα, για δύο σημεία τα οποία αντικειμενικά επιδεινώνουν τη σημερινή εικόνα της αντιπολίτευσης. Δεύτερον, η διαδικασία εκλογής προέδρου πόλωσε και διαίρεσε (ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά, γεωγραφικά) την εκλογική βάση της Ν.Δ. σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συνέβη το 2007, στην αντίστοιχη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ρήγμα, σε ένα βαθμό, δεν έχει (ακόμη) απορροφηθεί. Ασφαλώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές, αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και το γεγονός ότι εξαιτίας του δικού του διχασμού το ΠΑΣΟΚ εισήλθε τουλάχιστον επί 6μηνο σε σοβαρή κρίση της κοινωνικής του επιρροής (περίοδος ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ). Τρίτον, είναι γνωστό ότι σε περιόδους σοβαρών κρίσεων (είτε εθνικών, είτε οικονομικών) η κοινή γνώμη τείνει να συσπειρώνεται γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρόκειται για τη γνωστή επίδραση, που στην ορολογία των δημοσκοπήσεων περιγράφεται ως «επίδραση συσπείρωσης» (rally effect ή rally around the flag). Είναι προφανές, ότι η επίδραση αυτή μπορεί να μεγεθύνεται σε περιπτώσεις που δεν υφίσταται ή δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη η εναλλακτική κυβερνητική λύση. Τέταρτον, η ανάδειξη του μεταναστευτικού προβλήματος δείχνει να ενισχύει την ακροδεξιά διαμαρτυρία, γεγονός που επίσης μεταφράζεται σε (περιορισμένες) εκλογικές διαρροές της Ν.Δ.

Συμπερασματικά, η εκλογή Σαμαρά μόνον εν μέρει έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αντισταθμίσει τις συνέπειες της βαρύτατης εκλογικής ήττας της Ν.Δ. Με την εκλογή του, ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. απέκτησε ένα προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε σύγκριση με την τελευταία αντίστοιχη του Κ. Καραμανλή (40%, τον Σεπτέμβριο), η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε τον Δεκέμβριο αμέσως μετά την εκλογή του στο 70% (+30 μονάδες). Ωστόσο, το στοιχείο αυτό δεν ενισχύει αυτομάτως την πρωθυπουργική του εικόνα. Στον σχετικό δείκτη πρωθυπουργικής καταλληλότητας καταγράφει ποσοστό μόλις 20%, έναντι 53% του Γ. Παπανδρέου. Επίσης, δεν βελτιώνει ουσιαστικά την εικόνα της Ν.Δ. Η δημοτικότητά της αυξήθηκε μετά την εκλογή του +14% (από 30% σε 44% τον Δεκέμβριο), παραμένει ωστόσο σήμερα ελλειμματική. Ούτε βεβαίως ανατάσσει τη (χαμένη) κυβερνητική της ικανότητα: Η ικανοποίηση από την αντιπολίτευση (19%) δεν έχει επανέλθει ούτε καν στα χαμηλά προεκλογικά της επίπεδα (22%), ενώ μόλις το 8% των πολιτών την θεωρεί ικανότερη να κυβερνήσει (ενώ 40% θεωρεί το ΠΑΣΟΚ).

fimotro

Read more...

ΤΟ ΑΡΧΗΓΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)


Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ των ψευδαισθήσεων τελείωσε» είναι η κεντρική επισήμανση στη Ρηγίλλης, με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης, και
πλέον αρχίζει η μετωπική σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς, μετά τον πολιτικό μήνα του μέλιτος με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ετοιμάζεται για σκληρή αντιπολιτευτική αντιπαράθεση με ιδεολογικό-πολιτικό υπόβαθρο- προτάσσοντας ουσιαστικά μια πιο «καθαρόαιμη» κεντροδεξιά...
αντίληψη- στα πεδία της οικονομίας, του εκλογικού νόμου, της μεταναστευτικής πολιτικής και στα εθνικά θέματα (αναλόγως των εξελίξεων), αν και θα επιφυλάξει στον αντίπαλό του και δόσεις συναίνεσης.
Η επιλογή του κ. Σαμαρά να ανεβάσει υπέρμετρα τους τόνους της κριτικής τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, μιλώντας για «ακυβερνησία»- φράση που θεωρήθηκε από στελέχη της ΝΔ (π.χ., από την επικεφαλής των ευρωβουλευτών κυρία Μαριέττα Γιαννάκου και τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη ) υπερβολική για μια κυβέρνηση μόλις 100 ημερών-, αλλά και να προταχθεί κεντρικά από τη Ρηγίλλης η επισήμανση ότι «εκπνέει ο χρόνος ανοχής και υπομονής του ελληνικού λαού προς το ΠαΣοΚ», συνιστά μια ποιοτική πολιτικά αναβάθμιση της αντιπολιτευτικής τακτικής του. Ο στόχος είναι σαφής: ενίσχυση του αρχηγικού προφίλ του κ. Σαμαρά, ο οποίος σήμερα συμπληρώνει 50 ημέρες από την εσωκομματική εκλογική νίκη του στις 29 Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά θα προσπαθήσει να ισορροπήσει σε τεντωμένο πολιτικά σκοινί, αφού επιδίωξή του είναι να συνδυάσει τη συναινετική διάθεση με την οξεία αντιπολίτευση έναντι του Πρωθυπουργού.
Ουσιαστικά θα κινηθεί με την τακτική « τουκαρότου και του μαστίγιου», λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Ρηγίλλης, και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη και την εβδομάδα που πέρασε. Από τη μία πλευρά, ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική για τις κυβερνητικές επιλογές στο Μεταναστευτικό και στην οικονομία (μιλώντας για την «άγρια φοροεπιδρομή που έρχεται»). Από την άλλη πλευρά, με αφορμή την παρουσίαση από την κυβέρνηση του Προγράμματος Σταθερότητας, παράλληλα με τις επικρίσεις του για κενά, αδυναμία και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, είχε και θετικά σχόλια για τα «ατελή μέτρα» που στοχεύουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2010.
▅ Πρώτα η οικονομία
Αυτή η στάση ήταν ενδεικτική της τακτικής του «καρότου και του μαστίγιου», αφού η υποδοχή που επιφύλαξε στο κυβερνητικό σχέδιο ήταν σαφώς πιο ήπια από τη φράση του περί «ακυβερνησίας». Πώς δικαιολογήθηκαν από τη Ρηγίλλης οι πιο ήπιοι τόνοι; «Η ΝΔαντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της συγκυρίας θα συμβάλει με παραγωγικό τρόπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και δεν έχει διάθεση για ανέξοδη,ατέρμονη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση, που μόνο χαρακτηριστικό της θα είναι οι αφορισμοί» λένε συνομιλητές του κ. Σαμαρά, ενώ ο ίδιος τονίζει ότι «πολιτική δεν γίνεται ούτε με κραυγές ούτε με ευχές».
Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ακράδαντα, και το είπε και δημόσια στην προ ημερών εισήγησή του στους τομεάρχες (σκιώδεις «υπουργοί»), ότι «θα εκπλαγούν σύντομα όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της άφθονο πολιτικό χρόνο και ανοχή από τους πολίτες». Σε συζητήσεις που έχει με στενούς συνεργάτες του, αλλά και με κορυφαία στελέχη της ΝΔ, επισημαίνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ότι δεν ήταν τυχαία η φράση που είπε πριν από έναν μήνα στην ΚΟ πως «πρέπει να ετοιμαστούμε σύντομα, γιατί με τέτοιο ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση θα χρειαστεί να βρεθούμε σε πλήρη ετοιμότητα νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε».
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι ως τα μέ σα του προσεχούς Ιουνίου, λίγο πριν το 8ο Συνέδριο της ΝΔ, θα κριθούν πολλά σε σχέση με τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν να ανακάμψει σταδιακά η ελληνική οικονομία. Παράλληλα αναφέρει ότι η συναίνεση την οποία επιδεικνύει δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας. Γι΄ αυτό πλέον, εκτός από τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει, υποσχόμενος τι θα ανατρέψει όταν γίνει κυβέρνηση (π.χ., τον νόμο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες, όπως δεσμεύθηκε), αρχίζει και μιλάει για τις «γαλάζιες γραμμές» που οριοθετεί και θα ακολουθήσει ως κυβέρνηση.
Θεωρεί την οικονομία το κλειδί των εξελίξεων, γι΄ αυτόν τον λόγο ασχολείται ο ίδιος προσωπικά και ζητεί να ενημερώνεται για τα πάντα, ενώ δεν θα διστάσει να εμφανιστεί συναινετικός σε ορισμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Τις προηγούμενες ημέρες η ΝΔ εμφανίστηκε αρνητική στην αύξηση των φόρων επί των ακινήτων και των καυσίμων, αλλά συμφώνησε με την αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά, ως έκτακτο μέτρο εν μέσω κρίσης.
▅ Τροχοπέδη το παρελθόν
Στη Ρηγίλλης μιλάνε για ένα νέο πολιτικό τοπίο και στις συσκέψεις που έχει ο κ. Σαμαράς με συνεργάτες του ότι η ΝΔ δεν έχει τα χρονικά περιθώρια ανάταξης, όπως θα είχε άλλες εποχές ένα κόμμα που ηττήθηκε πριν από τρεισήμισι μήνες. «Ολα τρέχουν πολύ γρήγορα» είναι η κεντρική παραδοχή και γι΄ αυτό θα επιταχυνθούν και οι κομματικοί ρυθμοί ως προς την επεξεργασία πολιτικών προτάσεων και θέσεων, ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να μπορεί να παρουσιάζει και συγκεκριμένο πλαίσιο για μια σειρά θέματα και να μην επιδίδεται μόνο σε αντιπολιτευτικές κορόνες. Μάλιστα αύριο στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ θα πει «ναι» κατ΄ αρχήν στη διοικητική μεταρρύθμιση αλλά θα θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη λύση των οικονομικών ζητημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς αντιλαμβάνεται ότι δεν διαθέτει το χρονικό περιθώριο που υπό άλλες συνθήκες θα διέθετε για τη σταδιακή οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του κόμματός του, ώστε στη συνέχεια να αποκτήσει και έναν πιο σταθερό, ικανοποιητικό και αποτελεσματικό αντιπολιτευτικό βηματισμό. Εκ των πραγμάτων οι αντιπολιτευτικοί χειρισμοί του κ. Σαμαρά δυσχεραίνονται, αφού έχει να αντιμετωπίσει και την κριτική που ασκείται για το «γαλάζιο» κυβερνητικό παρελθόν, το οποίο το ΠαΣοΚ θα συνεχίσει να το διατηρεί σε πρώτο πλάνο, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την κριτική που ασκείται, αφού είναι νωπή η εκλογική συντριβή της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς χαράζει την αντιπολιτευτική τακτική του με τρόπο ώστε να μη θίξει τον προκάτοχό του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και την πολιτική την οποία ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Το κρίσιμο σημείο των επόμενων ημερών είναι να καταφέρει να διασφαλίσει την έκφραση ενιαίου πολιτικού λόγου, διαχειριζόμενος τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του κόμματος, όπως, π.χ., με τον εκλογικό νόμο και την εφαρμογή του «γερμανικού» συστήματος, στο οποίο είναι κάθετα αντίθετος ο κ. Σαμαράς, αλλά συμφωνούν στελέχη όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος κ.ά. Μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη θα ζητήσει δημόσια τα επόμενα εικοσιτετράωρα να υπάρξει εσωκομματικός διάλογος όχι μόνο για τον εκλογικό νόμο αλλά για μια σειρά θέματα της επικαιρότητας, π.χ. τον εκλογικό νόμο, το Μεταναστευτικό και τη διοικητική αναδιάρθρωση.
Πώς θα γίνει η υπέρβαση των διαφορετικών απόψεων σε μια σειρά ζητήματα; Με διάλογο στα αρμόδια όργανα, μέσω των οποίων η Ρηγίλλης θα «προσφέρει» στους «διαφωνούντες» μια πολιτική διέξοδο, ώστε να αποδεχθούν την πλειοψηφούσα στη ΝΔ θέση εναντίον του γερμανικού μοντέλου. Και αυτό διότι η νέα ηγεσία δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι πολλά στελέχη θα μεταβάλουν τη θέση τους επειδή άλλαξε ο πρόεδρος.
▅ Αρχίζουν οι περιοδείες
Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τον κ. Σαμαρά είναι οι ελιγμοί που πρέπει να γίνουν στις εξεταστικές επιτροπές που αναμένεται να συγκροτηθούν και από τις οποίες πιστεύει το ΠαΣοΚ ότι μπορεί να πλήξει περαιτέρω τη ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί με το δόγμα της «ευέλικτης ανταπόδοσης», όπως το αναφέρουν στη Ρηγίλλης, το οποίο σημαίνει ότι αν η κυβερνητική πλειοψηφία καλέσει, π.χ., στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι τον κ. Καραμανλή, η ΝΔ θα ζητήσει να κληθούν να καταθέσουν και νυν κυβερνητικά στελέχη.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα στην ΟΝΝΕΔ και θα ανακοινώσει και επίσημα ότι ο νέος πρόεδρος της «γαλάζιας» Νεολαίας θα εκλεγεί από τη βάση, θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τις συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως προ ημερών, που συνεργάστηκε με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ προετοιμάζονται οι πρώτες περιοδείες στην Περιφέρεια.
fimotro


Read more...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ : ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΕΤΙΡΕ


Συνέντευξη στους : Δήμητρα Κρουστάλλη, Ζώη Τσιώλη
(από το Βήμα της Κυριακής)


Από τις συμπληγάδες των αγορών θα περάσει η ελληνική οικονομία το προσεχές τρίμηνο, με τους δανειστές μας να έχουν μονίμως στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην πορεία εφαρμογής των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Θα περάσουμε ένα τρίμηνο συνεχούς παρακολούθησης και διακυμάνσεωντων αγορών. Η προσαρμογή δεν θα είναι κούρσα ταχύτηταςαλλά μαραθώνιος» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών αύριο το βράδυ θα... ενημερώσει τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εurogroup ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα έχει στο πλευρό του τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. ΖανΚλοντ Τρισέ, ο οποίος ξέκοψε με δηλώσεις του ότι η Ελλάδα απειλείται να φύγει από το ευρώ.

«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι άρτιο, φιλόδοξο, θα έχει δυσκολίες και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να
πετύχουμε, αλλά και το πρόβλημα είναι μεγάλο» σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα για την υλοποίηση των μέτρων δημιουργείται «επιτροπή παρακολούθησης».
Ο ίδιος δηλώνει ευθέως: «Αν έχουμε αστοχίες, θα πάρουμε κι άλλα μέτρα»
που θα κινηθούν στο πεδίο της έμμεσης φορολογίας και των δαπανών.
Οι σκόπελοι που έχει να αντιμετωπίσει ο 49χρονος πολιτικός δεν προέρχονται μόνο από τους δανειστές και τους ευρωπαίους εταίρους. Είναι κυρίως πολιτικοί και μάλιστα «συντροφικοί», καθώς υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

«Δυσκολίες υπάρχουν. Οι αλλαγές θα πετύχουν μόνο αν πείσουμε ότι τα μέτρα είναι δίκαια και πως οι θυσίες δεν γίνονται τσάμπα» υπογραμμίζει καθώς δέχθηκε ήδη εσωκομματικά πυρά στους κοινοβουλευτικούς
τομείς εργασίας του ΠαΣοΚ. Η επόμενη δοκιμασία θα γίνει στο πεδίο των μισθών, όπου έρχονται μεγαλύτερες των αναμενομένων μειώσεις για τους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.
Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου στη Βουλή θα προβλέπονται μεγάλες μειώσεις επιδομάτων στα «ρετιρέ». Θα φθάνουν το 30%, ακόμη και το 40%, για τις κατηγορίες που παίρνουν περισσότερα του ενός επιδόματα και για πολλούς (δικαστικούς, εφοριακούς, τελωνειακούς κ.ά.) συνιστούν έναν δεύτερο μισθό. Οι ίδιοι, όπως και οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, αθλητές κ.ά., θα πληγούν και από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική φορολογική επιβάρυνση στα εισοδήματα του 2009 αλλά από τον Μάρτιο θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου.

- Κύριε υπουργέ, μιλήσατε πρώτος για το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία.Την Τετάρτη στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επανέφερε το θέμα, μη αποκλείοντας και την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τυχόν παραποίηση στοιχείων.Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχετε κάνει παρέχουν τεκμήρια για μια τέτοια εξέλιξη;

«Σήμερα δύσκολα πιστεύει κανείς οποιοδήποτε στοιχείο φεύγει με τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό δεν είναι απλώς μια κακή εικόνα, είναι και ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που πληρώνει η χώρα στις αγορές όποτε βγαίνει να δανειστεί, αλλά και ένα τεράστιο πολιτικό κόστος καθώς μειώνεται σημαντικά η διαπραγματευτική μας δύναμη στην ΕΕ και διεθνώς. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες είναι πάρα πολύ σοβαρές, και οπωσδήποτε υπάρχουν και σε πολιτικό επίπεδο. Εγώ αναμένω το τελικό πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε με δική μου απόφαση για την αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης και όλων των ζητημάτων γύρω από αυτό. Η έκθεση αυτή θα κατατεθεί στη Βουλή για ενημέρωση των βουλευτών και για συζήτηση και από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

- Στο δίλημμα «όλα στο φως» ή «πρώτα η διαφύλαξη της αξιοπιστίας της χώρας»τι επιλέγετε; «Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Η αξιοπιστία επιβάλλει να βγαίνουν “όλα στο φως”, να υπάρχει διαφάνεια παντού. Το ψέμα, ως γνωστόν, έχει “κοντά ποδάρια”. Γι΄ αυτό και στο άμεσο πρόγραμμα που είχαμε εξαγγείλει και προεκλογικά στις προτεραιότητές μας ήταν η θωράκιση της εγκυρότητας των στοιχείων. Οχι με απογραφές και διασυρμό της χώρας αλλά με τη θωράκιση του Εθνικού Στατιστικού Συστήματος και την ανεξαρτητοποίηση και ενίσχυση του ρόλου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή. Παράλληλα ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της λογοδοσίας είναι οι δράσεις που ήδη υλοποιούνται για τον καλύτερο έλεγχο του προϋπολογισμού, όπως οι διμερείς επιτροπές μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπων όλων των άλλων υπουργείων για τον μηνιαίο προϋπολογισμό και απολογισμό της κυβέρνησης, η ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, αλλά και η απευθείας ενημέρωση του πολίτη μέσω Διαδικτύου για το πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή τα δημόσια οικονομικά».

- Ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας είναι το λιγότερο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησης στην κοινωνία. Με εσάς συμβαίνει το αντίθετο, που είναι και πρωτοφανές.Κι όμως σας ασκούν κριτική συνάδελφοί σας υπουργοί ή ακόμη και ο Πρόεδρος της Βουλής. Πώς το εξηγείτε;

«Πράγματι το έργο του υπουργού Οικονομικών, που στη συνείδηση του κόσμου καταγράφεται ως αυτός που “μαζεύει λεφτά και κόβει δαπάνες”, δεν είναι συνήθως το πιο δημοφιλές. Οι πολίτες όμως σήμερα έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και θέλουν να δουν αποτέλεσμα γιατί έχουν βαρεθεί να βλέπουν τα χρήματα που συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό να πηγαίνουν σε σπατάλες που χάνονται στη χοάνη της αδιαφάνειας».

- Αύριο και μεθαύριο θα είσαστε στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Εco/Fin.Τι είναι αυτό που θα διεκδικήσετε,τι μπορεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τη χώρα;

«Αυτό που προσπαθώ να κάνω σε κάθε Εco/Fin είναι να υπερασπίζομαι τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας και να διαπραγματεύομαι ώστε να αποσπάσω τη στήριξη των εταίρων μας σε μια πολιτική και ένα πρόγραμμα που θα απελευθερώσουν αυτές τις δυνατότητες, ξεκινώντας από το συμμάζεμα και τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών. Οι επιφυλάξεις είναι πάρα πολύ έντονες και το κλίμα δεν είναι θετικό εξαιτίας της δημοσιονομικής μας κατάστασης. Και ενώ πολλές χώρες έχουν αντίστοιχα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, καμία άλλη χώρα δεν έχει αυτό το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας. Ολο το πολιτικό κεφάλαιο που είχαμε δημιουργήσει με την πορεία για την ένταξή μας στην ΟΝΕ και με τα οικονομικά αποτελέσματα που είχαμε καταφέρει ως το 2004 σήμερα έχει χαθεί. Ως νέα κυβέρνηση, με τις πρωτοβουλίες μας για την αποκατάσταση των στατιστικών και πλέον με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ξανά ένα κλίμα προσδοκίας. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά ακόμη. Η αξιοπιστία μας θα αρχίσει να επανέρχεται με τα πρώτα αποτελέσματα των πολιτικών μας που θα καταγραφούν στους δημοσιονομικούς και στους οικονομικούς δείκτες».

- Τελικάοι πιέσεις από ποιους εκδηλώνονται, ενδεχομένως και συντονίζονται:από τους ευρωπαίους εταίρους ή τους δανειστές μας;

«Είναι άλλοι οι λόγοι που προκαλούν τις πιέσεις των εταίρων στην ευρωζώνη και άλλοι οι λόγοι που προκαλούν τις πιέσεις από τους επενδυτές. Και στις δύο περιπτώσεις όμως υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: η ανασφάλεια που δημιουργεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η αβεβαιότητα σε σχέση με το αν η χώρα είναι σε θέση να ελέγξει τα χρέη της, η οποία εντείνεται και από το κακό προηγούμενο της αναίρεσης των πολιτικών δεσμεύσεων που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Οι μόνοι που επωφελούνται από αυτή την κατάσταση είναι εκείνοι που σήμερα κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας μας, εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη διαπραγματευτική μας θέση στις διεθνείς αγορές λόγω των υψηλών δανειακών αναγκών μας.

Συνεπώς η μείωση του τεράστιου ελλείμματος και του χρέους είναι το μέτωπο στο οποίο συγκλίνουν το πραγματικό συμφέρον της χώρας με τις πιέσεις των διεθνών εταίρων. Εκεί που μπορεί να αποκλίνουν είναι στις πολιτικές που προτείνονται για την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής, η δική μας κατεύθυνση όμως είναι αυτή που έχει ορίσει το δικό μας οικονομικό πρόγραμμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».

- Υπάρχει η αίσθηση ότι έχετε χάσει πολύτιμο χρόνο για την οικονομία,δεν πήρατε αποφάσεις για ώριμες αλλαγές...

«Το πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης δεν είναι μόνο ένα πρόγραμμα καλύτερης διαχείρισης. Είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα για μεγάλες τομές και ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς όπου υπάρχουν χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα. Το επιχείρημα των καθυστερήσεων δεν στέκει. Αυτή η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις και προχωρεί σε αλλαγές που αντιμετωπίζουν ριζικά συγκεκριμένα προβλήματα. Π.χ., το φορολογικό νομοσχέδιο που αλλάζει συνολικά το φορολογικό σύστημα- μαζί με τη διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης, που είναι από μόνη της μια τεράστια τομή στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για την αναδιανομή του εισοδήματος- θα έχει ψηφιστεί ως τον Μάρτιο. Πότε άλλοτε ένα τέτοιο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε μέσα σε μόλις τρεις μήνες; Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά άλλα παραδείγματα. Προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς για να κάνουμε μεγάλες αλλαγές και τομές και να βοηθήσουμε τη χώρα να μπει σε μια νέα και καλύτερη πορεία».

- Οι Ευρωπαίοι αμφισβητούν την αποφασιστικότητά σας και εκφράζουν επιφυλάξεις ότι το πολιτικό κόστος θα εμποδίσει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Θα καταφέρετε να υπερβείτε, εκτός των άλλων αντιδράσεων, και αυτές που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ; «Μας ασκείται κριτική ότι είμαστε άτολμοι και ταυτόχρονα ότι δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε όσα λέμε. Δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο! Οσο για τα εσωτερικά μας, η κυβέρνηση αυτή έχει μία φωνή και μία γραμμή, είναι όμως πολιτική μας επιλογή το να ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις, από όπου και αν προέρχονται. Και αυτό το έχουμε αποδείξει και στην πράξη, από τη συχνότητα και τον τρόπο με το οποίο διεξάγονται τα υπουργικά συμβούλια ως το γεγονός ότι απεγκλωβίσαμε τον διάλογο από τους τέσσερις τοίχους των υπουργικών γραφείων καθιερώνοντας την άμεση συμμετοχή των πολιτών για κάθε νομοσχέδιο, την ανοικτή πλατφόρμα διαβούλευσης της κυβέρνησης».

- Θα περίμενε κανείς, όπως κάθε χρόνο, η κατάθεση του προϋπολογισμούνα συνοδευθεί και από τις αποφάσεις,τα μέτρα που τον στηρίζουν. Αντιθέτως, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ατέρμονα διάλογο για μέτρα που δεν λαμβάνονται.

«Η ιδιαιτερότητα του προϋπολογισμού του 2010 είναι ότι προετοιμάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ από μια νέα κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό πολιτικό πρόγραμμα από την προηγούμενη. Ωστόσο ποτέ ο προϋπολογισμός δεν κατατίθεται με συνημμένα τα νομοσχέδια που υποστηρίζουν την υλοποίησή του. Είναι ο ίδιος νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις προβλέψεις δαπανών και εσόδων από τις πολιτικές και τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο οικονομικό έτος που έρχεται. Και η υλοποίησή του έχει ήδη ξεκινήσει».

- Στη φορολογία των εισοδημάτων έχετε εξαγγείλει την κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών καιτης αυτοτελούς φορολόγησης, ζητήματα που υποστηρίζουν κοινωνικοί φορείς και πολίτες στον ανοιχτό διάλογο που προφανώς κλείνει.Εχετε καταλήξει σε κάποιες από τις ρυθμίσεις;

«Οσο είναι ανοικτός ο διάλογος δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Ολες οι προτάσεις των φορέων ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη- αυτό άλλωστε είναι και το νόημα του διαλόγου που ανοίξαμε. Από εκεί και πέρα, στο σημερινό καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων υπάρχουν πολλά παράθυρα και διακριτές μορφές φορολόγησης που το καθιστούν άδικο. Είναι γνωστή η δέσμευσή μας να καταργήσουμε την αυτοτελή φορολόγηση και χαριστικές φοροαπαλλαγές προς φυσικά και νομικά πρόσωπα και να περάσουμε σε ένα ενιαίο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων. Αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο».

- Πότε θα είστε έτοιμος να ανακοινώσετε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο;

«Με την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου στο τέλος αυτού του μήνα θα ανακοινώσουμε το σύνολο των αλλαγών που θα έχουμε αποφασίσει για κάθε τομέα του φορολογικού συστήματος και θα ακολουθήσει η νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου».

- Το δεύτερο φλέγον ζήτημα είναι η εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο. Εχετε ήδη κατηγορηθεί για ανακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων. Ποιοι θα πάρουν τελικά αυξήσεις;

«Εχουμε ήδη μιλήσει για ένα όριο, τις 2.000 ευρώ τον μήνα, πάνω από το οποίο θα υπάρξει μόνο η μισθολογική ωρίμανση. Η μισθοδοσία στο Δημόσιο, όπως έχει εξελιχθεί διαχρονικά, είναι μία ακόμη πηγή τεράστιων αδικιών μεταξύ των υπαλλήλων. Υπάρχουν δεκάδες επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές, κάποια από αυτά χωρίς καμία λογική, αλλά και υπερβολικά υψηλά επιδόματα σε κάποιες κατηγορίες, που επίσης σε πολλές περιπτώσεις ορίζονται χωρίς καμία λογική. Εχουμε ήδη πει ότι το κονδύλι του προϋπολογισμού που αφορά επιδόματα θα μειωθεί κατά 10% και ο τρόπος που αυτό θα γίνει επίσης θα εξειδικευθεί στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική».

- Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που φέρατε στο Υπουργικό Συμβούλιο πού πέφτει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής:στους φόρους, στις δαπάνες, στις εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα; «Η δημοσιονομική προσαρμογή την επόμενη τριετία, όπως περιγράφεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μοιράζεται στα έσοδα και στις δαπάνες. Και στα δύο σκέλη του προϋπολογισμού η προσπάθεια επικεντρώνεται σε διορθώσεις που επιβάλλει το αυτονόητο: τα έσοδα να αυξηθούν κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, την προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα, παράλληλα με ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στο σκέλος των δαπανών έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια για τη μείωση των λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών με τριετή ορίζοντα από όλα τα υπουργεία ώστε η προσπάθεια να ξεκινήσει πρώτα από όλα από την περιστολή της σπατάλης. Η αναστολή προσλήψεων εφέτος, με εξαίρεση τους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Ασφάλειας, αλλά και η πολιτική προσλήψεων με τον κανόνα 1 προς 5 που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2011 και φυσικά με το συμμάζεμα στον χώρο των φορέων γύρω από το Δημόσιο, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, θα λειτουργήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον η δημοσιονομική προσαρμογή θα στηριχθεί αλλά και θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Αρα δεν μιλάμε για “βάρος” της προσαρμογής αλλά για ουσιαστικό νοικοκύρεμα σε κάθε τομέα που μπορεί να συμβάλει στο να σταματήσει πια αυτή η κατάσταση υπερβολικών ελλειμμάτων και χρεών που φέρνει την οικονομία σε αδιέξοδο».

- Πότε μπορούν οι πολίτες να ελπίζουν ότι θα βγούμε από το τούνελ;

«Το συντομότερο δυνατόν, πιστεύω όμως ότι πολύ σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να διαπιστώνουν πως αυτό που προσδοκούν από αυτή την κυβέρνηση γίνεται πραγματικότητα. Ηδη οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις αποφάσεις και σύντομα θα αρχίσουν να αποδίδουν όλες εκείνες οι προσπάθειες για να αρχίσει να χτίζεται ξανά η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών. Οι πολίτες θα στηρίξουν την προσπάθεια όσο πείθονται ότι προχωρούμε με δίκαιο τρόπο και ότι οι όποιες θυσίες πιάνουν τόπο».


Μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία


- Αφού κάνατε την αυτοκριτική σας στον ΚΤΕ και αποσύρατε την τροπολογία για τη φορολόγηση των γονικών παροχών, ποιος πιστεύετε ότι είχε δίκιο τελικώς:εσείς ή ο κ. Χρ. Παπουτσής;

«Η διάταξη για τη φορολόγηση των γονικών παροχών βρίσκεται ήδη σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και θα συζητηθεί με την ένδειξη του κατεπείγοντος τη Δευτέρα. Υπήρξε ανάγκη να ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν, όπως και να ξεκινήσει η αύξηση της φορολόγησης στα ποτά και στα τσιγάρα, και αυτό κάνουμε. Κάνουμε τελικά αυτή την επιλογή ώστε να μην επιτρέψουμε στη συζήτηση που άνοιξε με την επιλογή να εντάξουμε τη ρύθμιση ως τροπολογία κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος- όχι τελευταία στιγμή πριν από την ψήφισή του, όπως μας καταλόγισαν- να αδικήσει την ουσία του νομοσχεδίου. Είναι ένα πραγματικά δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των γονικών παροχών και των κληρονομιών που ρυθμίζει αποτελεσματικά τη σημερινή κατάσταση, από την οποία επωφελούνται οι πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες και πλήττονται οι μικρές. Αυτή είναι η κατάσταση. Ολα τα υπόλοιπα για το ποιος έχει υποτίθεται δίκιο ή άδικο απλώς δεν βοηθούν».

- Ποιοι θα πρέπει να ανησυχούν από τη νέα ρύθμιση για τους φόρους στα ακίνητα;

«Στους κανόνες που θα ισχύσουν για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Η πρόθεσή μας έχει με σαφήνεια αποτυπωθεί τόσο στις προεκλογικές και προγραμματικές μας δεσμεύσεις όσο και στις κατευθύνσεις που έχουμε δώσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Στα ακίνητα θα καταργηθεί το ΕΤΑΚ και θα ισχύσει προοδευτική φορολόγηση με αφορολόγητο όριο ώστε να μην επιβαρύνεται η πολύ μικρή και μικρή ακίνητη περιουσία, αλλά θα υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, που απόλαυσε τεράστιες απαλλαγές με το καθεστώς που είχε εισαγάγει η προηγούμενη κυβέρνηση».

fimotro.

Read more...

ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ GREEKS STATISTICS


Ρεπορτάζ : Αγγελική Παπαμιλτιάδου

«Τοποτηρητή» εκ Βρυξελλών στην υπό ανεξαρτητοποίηση Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) θέλει να βάλει ο νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν προκειμένου να έχει άμεσα σαφή εικόνα αλλά και να παρεμβαίνει όποτε χρειαστεί στην πορεία των ελληνικών στατιστικών δεδομένων. Μπορεί ο Φιλανδός να αναλαμβάνει επισήμως τη σκυτάλη από τον Χοακίν Αλμούνια...
την 1η Φεβρουαρίου, όμως έχει ήδη ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο Ο. Ρεν «δεν αρκείται στις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι λεπτομέρειες που περιγράφονται στην έκθεση της Ε.Ε. για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι τραγελαφικές και επισείουν νομικές ευθύνες».
Η Κομισιόν μελετά προτάσεις που θα υποβάλει σε ένα από τα επόμενα Ecofin προς ψήφιση, για την εξυγίανση της ελληνικής -και μόνο- στατιστικής υπηρεσίας, αναφέρει ο κοινοτικός παράγοντας. Μάλιστα, ο νέος επίτροπος «επιδιώκει να καταθέσει πρόταση, σύμφωνα με την οποία, ως πολιτικός προϊστάμενος της Eurostat, «θα έχει τη δυνατότητα απευθείας παρέμβασης και ενημέρωσης από την ΕΣΥΕ χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση του υπουργού Οικονομίας ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», συμπληρώνει η πηγή.
Ο σκληρός Φιλανδός δεν θα ήθελε επ' ουδενί να χρεωθεί ατασθαλίες και, ερωτώμενος από ευρωβουλευτές, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι επιθυμεί περισσότερο έλεγχο. Αλλωστε ήδη στις Βρυξέλλες ασκείται κριτική στον Χ. Αλμούνια ότι άφησε την Ελλάδα να λειτουργεί ως «ξέφραγο αμπέλι» και τώρα ήρθε ο λογαριασμός.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει η περίφημη παράγραφος που λέει ότι «διαπιστώνεται φτωχή συνεργασία και περιπλεγμένες αρμοδιότητες μεταξύ αρκετών ελληνικών υπηρεσιών, αμφίβολη κατανομή ευθυνών μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων, απουσία γραπτών κανόνων και εγγράφων που αφήνει χώρο για την ποιότητα των στοιχείων και για πολιτικές πιέσεις σε εκλογικούς κύκλους».
Αυτό ήταν που έσπρωξε τον Ολι Ρεν να επισπεύσει τη λήψη μέτρων για την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας και να μην περιμένει την ήδη προωθούμενη στην Ελλάδα ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ. Οι προτάσεις της Κομισιόν για τον τρόπο αλλαγής της λειτουργίας της ΕΣΥΕ αναμένεται να συζητηθούν στο eurogroup του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου.
fimotro


Read more...

ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ...


Στο πλέον κρίσιμο όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για την ίδια τη χώρα, στοίχημα αναδεικνύεται κατ' αρχάς η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η «αποδοχή» του από τις αγορές και εν συνεχεία η αποφασιστική υλοποίησή του, παρά τις όποιες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Παρά τις αβεβαιότητες και τις αδυναμίες του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται να εισηγηθεί την έγκριση του Προγράμματος, ζητώντας... ταυτόχρονα από την ελληνική κυβέρνηση να είναι έτοιμη να λάβει όποια πρόσθετα μέτρα απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του. Η Κομισιόν, που προωθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος την αξιολόγηση του Προγράμματος ώστε να εγκριθεί από το Ecofiτου Φεβρουαρίου, μαζί με την ένταξη της χώρας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης, εκτιμά ότι το Πρόγραμμα κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, διατυπώνει επιφυλάξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μείωσης του ελλείμματος (μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, περιορισμένη μείωση των δαπανών), αλλά και αναφορικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να το υλοποιήσει. Ως εκ τούτου, η έγκριση δεν θα είναι εν λευκώ, αλλά η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του και θα παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση αποκλίσεων. Το έργο της κυβέρνησης δεν είναι περίπλοκο μόνον λόγω του μεγέθους και της συνθετότητας των οικονομικών προβλημάτων. Πρόσθετο «βάρος» θα αποτελέσουν οι αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε πτυχές του Προγράμματος, αλλά και η επανεμφάνιση του φαινομένου των προσωπικών στρατηγικών στο κυβερνών κόμμα.
fimotro


Read more...