Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Όλα στο σφυρί για να πειστούν οι αγορές



Όλα στο σφυρί  για να πειστούν οι αγορές

του Κωστή Πλάντζου

Το «χαρτί» των αποκρατικοποιήσεων για να μαζέψει έως 2,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2010 «έπαιζε» ο κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την ώρα που η S&P «πυροβολούσε» την ελληνική οικονομία και … του «χαλούσε τη σούπα» της παρουσίασης στους ξένους θεσμικούς επενδυτές των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το «προσκλητήριο» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αφορούσε στην πώληση μεριδίων που διατηρεί το Δημόσιο στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες. Για να διασφαλίσει ότι θα βάλει στα κρατικά ταμεία έως και 2,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2010, στα πλάνα του υπουργού Οικονομικών μπαίνουν πλέον οι πωλήσεις «πακέτων» μετοχών:

  • του ΟΠΑΠ, όπου το δημόσιο κατέχει το 33,4%. Εκτιμάται ότι μπορεί να εκχωρήσει ποσοστό 13,4% ή και παραπάνω, για να αποκομίσει έως και 1 δισ. ευρώ
  • του ΟΤΕ, όπου μπορεί να πουλήσει άλλο 10% από το 20% που κατέχει, για δημόσια έσοδα 0,5 δισ. ευρώ
  • της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (τώρα που εξέλιπαν και οι «αντιρρήσεις Σουφλιά») μέχρι και 23%, ώστε το δημόσιο να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία του 51%.

Σειρά παίρνουν επίσης οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και, ενδεχομένως, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Ταμπού» όμως παραμένει, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο διάθεσης μετοχών της ΔΕΗ.

Για να επιτύχει πάντως το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών και τους ποσοτικούς στόχους που αυτό θέτει για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, ίσως χρειαστεί να αναμένει μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2010, «ποντάροντας» ότι θα «σηκώσει κεφάλι» ως τότε η κεφαλαιαγορά, για να προσφέρει και καλύτερες αποτιμήσεις.
.protothema.gr

Read more...

"Φόρο ρύπων θερμοκηπίου" πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου

Την πρόταση για επιβολή «φόρου άνθρακα» ή «φόρου εκπομπής αερίων θερμοκηπίου» πρότεινε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου, μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής της ΣΔ για την «Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία» στην Κοπεγχάγη.

Ο πρόεδρος της ΣΔ είπε ότι τα έσοδα από ένα τέτοιο φόρο θα αναδιανέμονται έτσι ώστε να βοηθήσουν την πράσινη ανάπτυξη.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στην θεσμοθέτηση «Πράσινου Ομόλογου» το οποίο ταυτόχρονα θα αποτελεί και μεταφορά του χρέους ή τμήματος του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών. Επιπλέον υπογράμμισε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η αναδάσωση, η επέκταση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος.

Πέραν των προτάσεων για την πράσινη ανάπτυξη αλλά και συνδεδεμένων με αυτές είναι όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου για την αναγκαιότητα πιο δημοκρατικής και αντιπροσωπευτικής παγκόσμιας διακυβέρνησης, για δίκαιες και βιώσιμες λύσεις καθώς όπως είπε, πρέπει η πράσινη ανάπτυξη να συνδυαστεί με την καταπολέμηση των ανισοτήτων, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι στόχοι για την πράσινη ανάπτυξη αλλά και την κλιματική αλλαγή πρέπει να είναι μετρήσιμοι και διαφανείς.

Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου αν θα πρέπει οι ήδη υφιστάμενοι παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί να αποτελέσουν τμήμα της προσπάθειας της παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, είπε ότι «έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του ΟΗΕ ώστε να είναι δυνατός και περισσότερο αποτελεσματικός και έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα αλλαγής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικοί, καθώς μεταξύ άλλων κράτη όπως η Κίνα ή η Βραζιλία θα συμμετέχουν με περισσότερα χρήματα».

Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται χωριστά η διεθνής οικονομική κρίση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η δυναμική, όχι μόνο της ανθρώπινων αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο η διεθνής κρίση, όσο και η κλιματική κρίση, αλλά και εκείνη των παγκόσμιων ανισοτήτων.

Η Ευρώπη πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και περιμένουμε τις ΗΠΑ να έλθουν με πολύ σημαντικότερες προτάσεις,(από ότι μέχρι τώρα), και ελπίζω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι και η Κίνα έχει πραγματοποιήσει σοβαρές αλλαγές στην πολιτική της σε ότι αφορά το περιβάλλον, ενώ τόσο η χώρα αυτή όσο και η Ινδία και η Βραζιλία να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε επίσης, ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κάθε χώρα δεν είναι μόνο θέμα ευθύνης απέναντι στον πλανήτη, αλλά συνδυάζονται και με μια διαφορετική οικονομική ανάπτυξη.

Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες επίσης ο ΓΓ της ΣΔ Λουίς Αγιάλα, καθώς και οι Ρικάρντο Λάγος, επικεφαλής της επιτροπής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή και Έλιο Ντι Ρούπο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης.

nooz.gr

Read more...

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ...




Απόλυτα υγιής. Γυρνάει αύριο το πρωί από τη Νέα Υόρκη και όλες οι εξετάσεις είναι καθαρές. Η Φώφη έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις αλλά είδε και στελέχη της Ομογένειας. Επαφές με το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού και επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από αύριο το απόγευμα στο γραφείο της. Και όλα... όσα ακούγονται για προβλήματα με την Ξενογιαννακόπουλου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...






Read more...

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τζάθας

Σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο που ρυθμίζει η κυβέρνηση τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων αλλά και για τη χαλάρωση των κριτηρίων του Τειρεσία εξέφρασε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Β. Ράπανος. Ανεφάρμοστες στην πράξη, γραφειοκρατικές και...
αναποτελεσματικές ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χαρακτήρισε, μάλιστα, ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι συμβατές με διεθνείς πρακτικές και πιστωτικούς κανόνες.
Η θέση του αυτή όμως προκάλεσε την άμεση αντίδραση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, η οποία έσπευσε να επικαλεστεί τις απόψεις της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ουσιαστικό περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, οι οποίες- όπως είπε- υποστηρίζουν την προσπάθεια της πολιτείας να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς και ότι αντιμετωπίζουν το νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση. «Δεν υπάρχει πρόβλημα σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία στείλαμε ατύπως το προσχέδιο νόμου», απάντησε η αρμόδια υπουργός. Την ίδια στιγμή άφηνε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να επανεξετάσει το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων περιμένοντας τις νέες προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Κατά τον κ. Β. Ράπανο, η πρόσφατη ανησυχία για το ενδεχόμενο της φορολόγησης των καταθέσεων οδήγησε σε μαζική εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και ζήτησε από την κυβέρνηση να είναι περισσότερο στοχευμένη η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να μην ενταχθούν οι συνεπείς πελάτες, διότι σ΄ αυτή την περίπτωση επιχειρήσεις- πελάτες υγιείς και συνεπείς θα αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους ακόμη κι αν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν.
Για τον Τειρεσία
«Οι διατάξεις αυτές», επισήμανε ο κ. Ράπανος, «προάγουν μια κουλτούρα που δεν επιβραβεύει τη συνέπεια και την υγιή φορολογική συνείδηση», ενώ σημείωσε ότι δημιουργούνται «άνισες συνθήκες ανταγωνισμού των τραπεζών έναντι άλλων πιστωτών». Και επιπλέον, διατύπωσε τη διαφωνία του με τη χαλάρωση των κριτηρίων για όσους ενδεχομένως εγγραφούν στους καταλόγους του Τειρεσία υποστηρίζοντας πως έτσι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί το ασφάλιστρο κινδύνου για όλους τους πελάτες καθώς θα αποκρύπτονται τα πραγματικά στοιχεία από τις τράπεζες και την αγορά.
Ανάλογες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Ν. Νανόπουλος, ο οποίος επέμεινε να μην ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και οι ενήμεροι πελάτες με επιχειρηματικά δάνεια που φθάνουν στο 90% του συνόλου. Και σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι αντίθετες στο να δώσουν δάνεια σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που έχουν σημάδια ανάκαμψης, αλλά είναι αντίθετες να τα χορηγήσουν σε πραγματικά ζημιογόνες από τις οποίες δεν πρόκειται να τα πάρουν πίσω.

fimotro

Read more...

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ : ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...


Ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου συνεχίζουν τις επαφές και τις συνεντεύξεις στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για να αναστηλώσουν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών μίλησε στην γερμανική έκδοση των Financial Times προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Παπανδρέου θα φέρει «αποτελέσματα πολύ γρήγορα» στο πεδίο της εξυγίανσης των... δημοσιονομικών μεγεθών.
Επανέλαβε εξάλλου ότι πέρα από την δραστική συρρίκνωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια, στόχος είναι να αρχίσει να περιορίζεται το δημόσιο χρέος, με πρώτο έτος πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό το 2012.
Η προσπάθεια να πειστούν οι διεθνείς αγορές για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης θα χρειαστεί χρόνο, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη υποβάθμιση της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Συζητάμε με όλους τους οίκους αξιολόγησης, αλλά πρόκειται για μια μεσοπρόθεσμη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Δεν είναι μια προσπάθεια που θα αποφέρει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί ορισμένους μήνες.»
Σε ερώτηση για την απόφαση της Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να τοποθετηθεί.
Είπε, ωστόσο, ότι ο Οικος Fitch λαμβάνει αποφάσεις «για τις οποίες δεν είμαι πάντα σύμφωνος».Επιπλέον εξήγησε ότι η απόφαση υποβάθμισης ελήφθη βάσει όλων των πληροφοριών ότι τιο έλλειμμα ήταν 12,7%.
«Έκτοτε δεν υπήρξαν άσχημες εξελίξεις για να προβεί σε υποβάθμιση ο οίκος Fitch. Αντιθέτως υπήρξαν πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης προς τη σωστή κατεύθυνση.»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι οι αγορές βλέπουν πως υπάρχει μια κυβέρνηση που λαμβάνει μέτρα και μάλιστα πολύ σημαντικά μέτρα για τη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα με πρωτοβουλίες που αποτελούν μια ουσιαστική αλλαγή σε ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Για τη συνάντηση με τη Γαλλίδα υπουργό είπε ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι πάντα σαφής και επιθυμεί να δει βήματα προς τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.
Εξάλλου σε ερώτηση αν πιστεύει ότι οι τραπεζίτες θα δεχθούν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και ειδικά αυτά που αφορούν στα bonus απάντησε: «δεν τίθεται θέμα εάν τα αποδέχονται ή όχι».
Ο υπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων και την Πέμπτη το πρωί με τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας Αλιστερ Ντάρλινγκ. Το απόγευμα της Πέμπτης θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές.
O Γ.Παπανδρέου στο BBC
Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξάλλου επανέλαβε τα βασικά σημεία του σχεδίου του για την οικονομία και στο βρετανικό δίκτυο του BBC, όπου και έκανε λόγο για «πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο», μέσα στο οποίο θα έχουν αποτελέσματα τα μέτρα που εξήγγειλε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, είπε ότι «αν ανακτήσουμε ένα μικρό τμήμα των χρημάτων που χάνονται, θα λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας». Ακόμη, τόνισε ότι «γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και ότι θα το πληρώσουμε», αλλά σημείωσε ότι κάθ' ένας θα συμβάλλει ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Σε ερώτηση αν η ομιλία του στο Ζάππειο ήταν αρκετή ώστε να ικανοποιήσει τις διεθνείς αγορές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι διεθνείς αγορές και φυσικά εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε τη μείωση του χρέους και του ελλείμματός μας μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αυτό ακριβώς θα επιτύχουμε με τα μέτρα που εξήγγειλα και με όσα σκοπεύω και είμαι αποφασισμένος να κάνω.
Μελετούμε εξονυχιστικά τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην αναδιοργάνωση της οικονομίας μας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, αντίθετα με κάποιες άλλες χώρες, αντιμετωπίζουμε προβλήματα συστημικής διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά χρήματα διατίθενται σε πολιτικά ρουσφέτια, όχι σε πραγματικές υπηρεσίες, κι αυτό προφανώς έχει δημιουργήσει την αίσθηση της έλλειψης του κράτους δικαίου, το οποίο με τη σειρά του έχει διαιωνίσει προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή.
Αν ανακτήσουμε ένα μικρό τμήμα αυτών των χρημάτων που χάνονται, θα λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.
Αυτά τα μέτρα εξήγγειλα. Είναι πολύ εξειδικευμένα, είναι ένας μεγάλος αριθμός μέτρων και όλοι μας θα πρέπει να σηκώσουμε ένα μέρος του φορτίου για να ανακάμψει η οικονομία».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε: «Πρώτα από όλα, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η κατάσταση είναι οδυνηρή για όλους μας. Γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και ότι θα το πληρώσουμε. Είναι κάτι που θα επιβαρύνει όλους μας. Όμως, θέλουμε αυτό να γίνει δίκαια και ισότιμα. Θα προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους, θα βοηθήσουμε τους ανέργους και θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πειραχτούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Κατά τα άλλα, όλοι οι άλλοι θα αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί.
Πιστεύω ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά διαθέτουμε ευρεία πλειοψηφία. Η ευρεία πλειοψηφία του λαού θα υποστηρίξει τα μέτρα μας, κι αυτό με οπλίζει με αποφασιστικότητα, με πραγματική πολιτική βούληση και δύναμη να φέρω εις πέρας αυτές τις μεταρρυθμίσεις».
Υποχωρεί το spread
Στις αγορές, οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν την Τετάρτη, με αποτέλεσμα το διαφορικό επιτόκιο ελληνικού και γερμανικού δεκαετούς τίτλου να μειωθεί σημαντικά και να υποχωρήσει στο επίπεδο των 235 μονάδων βάσης, από πάνω από 250 την Τρίτη.
Οπως τονίζουν αναλυτές στο θετικό κλίμα συνέβαλε η νέα δημοπρασία της ΕΚΤ για άντληση κεφαλαίων διάρκειας ενός έτους αλλά και η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

fimotro

Read more...

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ...


Αποκρατικοποιήσεις, εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και περαιτέρω αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους προανήγγειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το Λονδίνο, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στο 8,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010. Είπε ότι η περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μεταφράζεται σε μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 4%. Με τις δηλώσεις του, ο υπουργός οικονομικών προχώρησε στην προφορική...αναθεώρηση του στόχου του προϋπολογισμού για το έλλειμμα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή. Η επίτευξη του νέου στόχου -ο αρχικός ήταν μείωση του ελλείμματος στο 9,1%- απαιτεί την εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσβλέπει σε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από μετοχοποιήσεις και υπολογίζει ότι οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου δεν θα ξεπεράσει τα 53 δισ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με ξένους θεσμικούς επενδυτές, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. "Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσει το έλλειμμα, θα δείτε τα αποτελέσματα κατά το πρώτο τρίμηνο", σημείωσε. Οι διαβεβαιώσεις του Έλληνα υπουργού δεν αρκούσαν, όμως, για την αναστροφή του κλίματος. Λίγη ώρα αργότερα, ο οίκος αξιολόγησης της Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (περισσότερα, εδώ). Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τον Γ. Παπακωνσταντίνου- δήλωσε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προκαλεί "μεγάλη ανησυχία" στην κυβέρνησή του (περισσότερα, εδώ).
Από τη βρετανική πρωτεύουσα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι βάσει της ενάτης παραγράφου του άρθρου 104 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης η Ελλάδα θα ελέγχεται για την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση. Ανακοίνωσε μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010, εκ της οποίας το 1,5% με 2% του ΑΕΠ θα προέρχεται από μόνιμα μέτρα.
Όσο για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι η πλειοψηφία των 160 Βουλευτών καθιστά πιο εύκολη τη διαδικασία να περάσει νόμους, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στα συνδικάτα, είναι πιο εύκολο να κερδίσει τη συγκατάθεσή τους.
Τα μέτρα
Ο υπουργός ανακοίνωσε:
• Ονομαστική περικοπή των μισθών 4% την οποία θα επιφέρει η περικοπή κατά 10% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων (την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Δευτέρα), για τα οποία υπολογίζεται ότι φθάνουν στο 30-100% του μισθού.
• Το εργατικό κόστος θα μειωθεί επιπλέον από την συνταξιοδότηση υπαλλήλων, το πάγωμα προσλήψεων το 2010 και την αυστηρή τήρηση της αναλογίας 5 αποχωρήσεις προς μία πρόσληψη μετά το 2010
• Έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις (μετοχοποιήσεις) του 2010 κατονομάζοντας ενδεικτικά τράπεζες (ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για τις οποίες όμως είπε ότι δεν έχει καταλήξει τελεσίδικα η κυβέρνηση (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ).
• Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των έμμεσων φόρων, αλλά και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
• Το πρόγραμμα Δανεισμού του ελληνικού δημοσίου προσδιορίστηκε στα 53 δισ. ευρώ για το 2010. Πρόσθεσε ότι το συνολικό χρέος έχει μέση διάρκεια των 7,8 χρόνων, ενώ το 10% ωριμάζει το 2010.
• Στο ασφαλιστικό προανήγγειλε εξίσωση των ηλικιών συνταξιοδότησης για τους άνδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους.
fimotro


Read more...

ΕΝΤΟΛΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Εντολή για επίσπευση των αλλαγών και όλων των υπουργικών αποφάσεων που συνδέονται άμεσα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους έχει δώσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Στόχος είναι να δοθούν ξεκάθαρα μηνύματα προς τους ευρωπαίους εταίρους, την Επιτροπή και πρωτίστως τις διεθνείς αγορές, ώστε να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να σταθεροποιηθούν τα spreads στο επίπεδο του 2%, όπως ευελπιστούν, ώσπου να προχωρήσει η χώρα στη σύναψη νέων συμφωνιών δανεισμού στις αρχές του έτους. Σύμφωνα...
με πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τα νευραλγικής σημασίας υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ούτως ώστε να προχωρήσουν ο κοινωνικός διάλογος και η διαδικασία διαβούλευσης, αλλά και τα νομοσχέδια και να δοθούν εμπράκτως ενδείξεις για τις διαθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τομέας υψίστης σημασίας θεωρείται το Ασφαλιστικό, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση και την ΕΕ επείγει η εξεύρεση βιώσιμης λύσης, και ακολουθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος γνωστοποίησε την επιθυμία της κυβέρνησης να συντμηθεί ο χρόνος διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να έλθει ο νέος νόμος στη Βουλή την άνοιξη και όχι το καλοκαίρι, όπως αρχικώς σχεδιαζόταν. Με βάση αυτά και τον νέο σχεδιασμό του Μαξίμου, το νομοθέτημα για το Ασφαλιστικό θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Μάρτιο- Απρίλιο.
Κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Λοβέρδος κλήθηκε να αποσαφηνίσει τα χρονικά περιθώρια του διαλόγου και είπε στους βουλευτές που έθεσαν το σχετικό ζήτημα ότι η επίσπευση της διαδικασίας είναι δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί και θα γίνει κοινώς αποδεκτή η αναλογιστική μελέτη, η οποία είναι απαραίτητη για την κατάρτιση μιας φερέγγυας πρότασης και του αντίστοιχου νόμου. Το άλλο πεδίο στο οποίο επιταχύνονται οι διαδικασίες είναι προφανώς η Οικονομία και οι σχετικές κινήσεις αναμένεται να εκδηλωθούν σε δύο άξονες: στην εισοδηματική πολιτική και στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο στόχος που έχει τεθεί είναι στις αρχές με μέσα Ιανουαρίου να έχει ετοιμαστεί η πρόταση για την εισοδηματική πολιτική, η οποία θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό και κεντρικό άξονα του Προγράμματος Σταθερότητας. Με ανάλογους ρυθμούς θα προχωρήσει και η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, μετά τη δημοσιοποίηση του οποίου θα δοθεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις επιλογές της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Εν ολίγοις, η φιλοσοφία και οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι οι αποφασιστικές ενδείξεις για τον ρεαλισμό του σχεδίου της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι από τα στοιχεία αυτά θα κριθεί η πραγματική δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αντεπεξέλθει στις πιέσεις τις οποίες υφίσταται. Στόχος του στενού επιτελείου συνεργατών του κ. Παπανδρέου είναι ως τις αρχές του νέου έτους να έχουν διακοπεί οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες και στις αγορές για τις αρνητικές προοπτικές της Ελλάδας και να έχει δοθεί ένα ξεκάθαρο δείγμα για το τι σκοπεύει να πράξει η νέα κυβέρνηση. Αυτό θα αποτελέσει, όπως λένε, και την προϋπόθεση ώστε να σταματήσουν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις και να μην εξαπλωθεί η αίσθηση του πανικού που τείνει να δημιουργηθεί.
fimotro


Read more...

ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ...


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στη δεύτερη κατηγορία της Eυρωζώνης προχώρησε χθες και η Standard & Poor's (S&P), ο πιο σημαντικός από τους οίκους αξιολόγησης, προειδοποιώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση στο εγγύς μέλλον, εάν δεν λάβει πρόσθετα και αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Δύο ημέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, η S&P τονίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν μπορούν να οδηγήσουν σε διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση. Η απόφαση της... S&P να υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία ΒΒΒ+ σημαίνει ότι δεν θα είναι επιλέξιμα ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ένα χρόνο περίπου. Η εξέλιξη αυτή και κυρίως η προειδοποίηση για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση, που αιφνιδίασε την αγορά, εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την υλοποίηση του προγράμματος δανεισμού του Δημοσίου. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπό την πίεση των αγορών, της Κομισιόν και των Ευρωπαίων εταίρων, ανακοίνωσε χθες από το Λονδίνο ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια πιο επιθετική πολιτική ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στο 8,7% αντί του 9,1% του ΑΕΠ που προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού.
fimotro


Read more...

"Που θα πάει αυτή η ιστορία με τις εισπρακτικές εταιρείες. "


Η Alpha Bank μέσω εισπρακτικής εταιρείας που έχει αριθμούς τηλεφώνων 211 5000000 και 6944509683, εν όψει του δώρο Χριστουγέννων το οποίο έχει αρχίζει να καταβάλλεται τους εργαζόμενους, εκβιάζει κατόχους καρτών που έχουν καθυστερούμενη πληρωμή για να πάνε να πληρώσουν.
Ο εκβιασμός γίνεται μέσω των προσώπων που έχουν δηλωθεί από τον κάτοχο της πιστωτικής κάρτα (κατά το χρόνο που υποβλήθηκε η αίτηση έκδοσής της) ως άτομα στα οποία μπορεί να καταφύγει η Τράπεζα προς αναζήτηση αν ...



υπάρξει αλλαγή διεύθυνσης και δεν δηλωθεί, κλπ.
Ερώτηση υπαλλήλου εισπρακτικής εταιρείας (κυρίας Χαραλαμπίδου) σε κάτοχο πιστωτικής κάρτας:
Το κύριο Κ.Γ. την τον έχετε?
Κάτοχος κάρτας: Είναι συγγενής μου. Γιατί όμως αυτή η ερώτηση ?
Υπάλληλος εισπρακτικής εταιρείας: Σας ερωτώ για να ενημερώσουμε τον κύριο Κ.Γ για την καθυστέρηση της δόσης σας σε περίπτωση που δεν πληρώσετε.
Αν αυτός δεν είναι εκβιασμός, τότε τι είναι ?

Και η κυρία δεν αρκέστηκε σε αυτό αλλά έκανε υποδείξεις για να είναι συνεπείς ο πελάτης στις υποχρεώσεις, κ.λπ. και όλα αυτά γίνονται επειδή δεν ξέρει τις υποχρεώσεις του

Που θα πάει αυτή η ιστορία με τις εισπρακτικές εταιρείες.
Δεν καταλαβαίνουν οι Τράπεζες ότι αποτελούν δυσφήμηση για αυτές ανάλογες συμπεριφορές, ανθρώπων που για κάποια ψυχούλα ξεφτιλίζουν και εκβιάζουν συνανθρώπους τους."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Από troktiko

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


TO BHMA:Επισπεύδονται οι αλλαγές
Επίσπευση διαδικασιών και κατάθεση των νομοσχεδίων για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική στις αρχές του έτους έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός....
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άνοιξε χαρτια σκληρής λιτότητας...

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


TA NEA: Χοντρό παιχνίδι από τους ξένους οίκους
Ανησυχία προκαλεί η αιφνίδια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο Standard & Ρoor΄s.
ΕΘΝΟΣ:Ευρω-καμπάνια για την οικονομία
Ο Γ.Παπανδρέου και ο Γ.Παπακωνσταντίνου συνεχίζουν τις επαφές και τις συνεντεύξεις στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για να αναστηλώσουν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της χώρας. «Θα έχουμε αποτελέσματα πολύ γρήγορα».

nonews-news


Read more...

Απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης

Απεργούν την Πέμπτη οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, δύο ναυτεργατικά σωματεία, η ΕΣΗΕΑ, δάσκαλοι- νηπιαγωγοί και υπάλληλοι σε ΚΕΠ.

Συγκεκριμένα, 24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην Υγεία, τις κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις εφημερίες τους.

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία σε όλα τα ΕΓ/ΟΓ πλοία της ακτοπλοΐας που θα βρίσκονται την Πέμπτη στο Λιμάνι του Πειραιά κήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με κύρια αιτήματα την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας και κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ.

24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι
που εργάζονται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες απολύσεις και τα αντιασφαλιστικά μέτρα και ζητώντας ουσιαστικές αυξήσεις και πιστή εφαρμογή των ΣΣΕ. Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην οδό Ακαδημίας.

Την Πέμπτη, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εξήγγειλε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας από 11π.μ. έως 2μ.μ. για την πρωινή βάρδια και από 2μ.μ. έως 5 μ.μ. για την απογευματινή και συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι, με κεντρικό σύνθημα: "Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, αλλά αυτοί που την δημιούργησαν".

Την Τετάρτη οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας -μεταξύ άλλων- βασικό μισθό στα 1.400 ευρώ και αύξηση των προσλήψεων.

Πανελλαδική απεργία από ΠΑΜΕ


Πανελλαδική πανεργατική απεργία για την Πέμπτη (17/12) με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ (συνδικαλιστική έκφραση του ΚΚΕ), με συγκεντρώσεις στο Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα, το άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Διευκρίνιση από ΓΣΕΕ

Σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ διευκρινίζει ότι δεν έχει προκηρύξει η ίδια απεργία, αλλά μόνον το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα τονίζει: "Ενημερώνουμε ότι για αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, η ΓΣΕΕ ΔΕΝ έχει προκηρύξει απεργία. Ο ψευδεπίγραφος τίτλος γενική απεργία που χρησιμοποιεί μια παράταξη αφορά μόνο στην πρωτοβουλία της να καλέσει σωματεία που ελέγχει να απεργήσουν αυτή τη μέρα με πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑ.ΜΕ (Συνδικαλιστική έκφραση του ΚΚΕ).

Η διευκρίνιση κρίνεται απαραίτητη και για λόγους πολιτικο- συνδικαλιστικούς και για την προστασία των εργαζομένων καθώς δεν καλύπτονται όσοι δεν ανήκουν στα σωματεία που έχουν προκηρύξει την απεργία. Είναι γνωστό ότι οι παρατάξεις και τα κόμματα δεν μπορούν να προκηρύσσουν Γενικές Απεργίες".

Επίθεση στη ΓΣΕΕ από Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε τη ΓΣΕΕ ως οργάνωση εργοδοτών και τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών,απαντώντας έτσι στην έκκληση που απήυθυνε η ΓΣΕΕ προς τους εργαζόμενους να μην μετέχουν στην απεργία. Χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι "είναι πρωτόγνωρο γεγονός στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, η ΓΣΕΕ να βγαίνει επίσημα ως απεργοσπαστικός μηχανισμός".
.nooz.gr

Read more...