Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ομόφωνη απόφαση παραμονής στα μπλόκα

Ομόφωνη απόφαση να παραμείνουν στα μπλόκα πήραν οι αγρότες του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βέροια. Η προσοχή στρέφεται τώρα στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν αγρότες με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, η οποία ωστόσο διεμήνυσε ξανά ότι "δεν πρόκειται να δοθούν" έκτακτα κονδύλια.

"Δεν υπάρχουν περιθώρια για παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις" τόνισε επίσης από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά. Κατά των μπλόκων τάχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς.

Συνάντηση με Μπατζελή

Εκπρόσωποι των αγροτών βρίσκονται σε αναμονή της συνάντησης, που έχουν προγραμματίσει για την Τρίτη, με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, καθώς ανήκουν στα «12» μπλόκα που συντάσσονται με το πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο αποφασίστηκε στα Μάλγαρα.

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας

Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πραγματοποίησαν το απόγευμα αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας. Αγροτικά μηχανήματα έκαναν την εμφάνιση τους στο κέντρο της Λάρισας καθώς ακολούθησε πορεία με την συνοδεία των τρακτέρ στο κέντρο της πόλης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αγροτοσυνδιακαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος δήλωσε ότι οι αγρότες θα παραμείνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα τους και στάθηκε ιδιαίτερα στον μεγάλο αριθμό ψηφισμάτων συμπαράστασης που έστειλαν διάφοροι φορείς για να επισημάνει ότι οι αγρότες δεν είναι μόνοι στον αγώνα τους.

Κλειστός θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια της νύχτας ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων. Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Στέργιο Λίτο, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα επιτραπεί ούτε η διέλευση των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα. Να σημειωθεί ότι ανοιχτή είναι η είσοδος από και προς τη Βουλγαρία μόνο για τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία.

Εξάλλου, ανοιχτή παραμένει από αργά το απόγευμα η παλιά γέφυρα του Στρυμόνα στο «Λιοντάρι» της Αμφίπολης, από το μπλόκο των αγροτών. Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός, στον κόμβο Κερδυλλίων. Ανοιχτή θα παραμείνει η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης.

Αγρότες της Θεσσαλίας, κρατούν κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στη Νίκαια, στις Μικροθήβες, καθώς επίσης και τον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Αγιάς, στον Πλατύκαμπο.

Στη δυτική Μακεδονία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν σε τρία σημεία έξω από τη Θεσσαλονίκη (Μάλγαρα, Χαλκηδόνα και Πράσινα Φανάρια), χωρίς οι αγρότες να κλείνουν - μέχρι στιγμής - τους δρόμους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπροσώπων παραγωγικών φορέων με αφορμή τους παρατεταμένους - ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες - αποκλεισμούς τελωνείων και οδικών κόμβων. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποί του δε θα παραστούν στην τελετή των εγκαινίων της φετινής έκθεσης "Agrotica", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ζημίες, που - όπως αναφέρουν - έχει υποστεί κλάδος από τα μπλόκα.
nooz.gr

Read more...

"Να αποτινάξουμε τις αλυσίδες της κηδεμονίας"

Κύκλο επαφών για την οικονομία θα έχει την Τρίτη (2/2) ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Αναλυτικά, στις 4:15 μ.μ., ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 5:00 μ.μ., με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, στις 5:45 μ.μ, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και στις 6:30 μ.μ., με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.

Με μελανά χρώματα αλλά και με πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει το σκόπελο της "κηδεμονίας", περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την οικονομική κατάσταση της χώρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφάνεια. "Για δεύτερη φορά η Ελλάδα, βρίσκεται υπό επιτήρηση, δηλαδή υπό κηδεμονία" δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας για "χάσιμο μέρους της εθνικής κυριαρχίας".

"Οι διεθνείς αγορές παίζουν με τη μοίρα μας" υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι στόχος είναι να "απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας". Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απελευθέρωση από τη "θηλιά" θα σημάνει την ανάπτυξη και το ξεπέταγμα μίας Ελλάδας, δικαιοσύνης, κοινωνικής προστασίας και ανταγωνιστικότητας.

"Ξέρουμε ότι μπορούμε. Αυτό κάνουμε από τις 4 του Οκτώβρη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας αλλά και των πολιτών (...) Ελάτε να αποτινάξουμε τις αλυσίδες της επιτήρησης και της κηδεμονίας, αλλά και των πρακτικών και των αντιλήψεων που μας έφεραν εδώ" τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, προαναγγέλλοντας διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την οικονομία, την Τρίτη.

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως κοινωνία, ως Ελληνισμός, για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια για παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις" τόνισε. "Το αίσθημα της αδικίας που δικαιολογημένα νοιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη ανατροπής για τη χώρα" κάλεσε.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην παρουσία του στις κινητοποιήσεις των Κρητών αγροτών πέρυσι, λέγοντας ότι και εκείνος μαζί τους - μετά από 5 χρόνια σπατάλης της ΚΑΠ και πολλών ευκαιριών - αντιμετωπίστηκε με δακρυγόνα. "Και σήμερα κατανοώ και συμπάσχω με τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες, αλλά είναι αντιρρεαλιστικό να ανατρέψω τα προβλήματα μέσα σε 100 μέρες".

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες, μιλώντας για "εύκολη ρητορεία και λαικισμό που μπερδεύει τα πράγματα και εμπνέει φόβο". "Δεν μιλήσαμε για νομιμοποίηση αλλά για το δικαίωμα των μεταναστών που μόνιμα ζουν στην ελλάδα να γίνουν έλληνες πολίτες. Έχουμε νέα παιδιά που δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα και τους έχουμε κάνει πολίτες δεύτερης κατηγορίας" σημείωσε.

Αντώνης Σαμαράς

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την εκτίναξη των spread, κατηγορώντας την ότι "δεν έχει σχέδιο, δεν έχει ετοιμότητα να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, βρίσκεται σε σύγχυση, με εσωτερικό πρόβλημα να γεφυρώσει σοβαρές διχογνωμίες στις γραμμές του και να ικανοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του".

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει τα μέτρα που θα μας βγάλουν απο την κρίση, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να απόσχει από τους "αυτοσχεδιασμούς", όπως είπε. "Αν πάρετε μέτρα επώδυνα, αλλά σωστά, εμείς και πάλι θα σας στηρίξουμε. Αλλά, τουλάχιστον, πάρτε τα, αν το απαιτεί το συμφέρον της χώρας. Ξεκολλήστε κύριε πρόεδρε" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Τέλος ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει πρωτοβουλίες που "δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και κάποιες απ’ αυτές δίχασαν τον ελληνικό λαό", όπως τον εκλογικό νόμο, το μεταναστευτικό νομοσχέδιο και τον «Καλλικράτη».

Αλέκα Παπαρήγα

"Δεν είναι στην πρακτική μας να αρνούμαστε τέτοιες συναντήσεις, πολύ περισσότερο να αρνούμαστε να εκθέτουμε με διαφάνεια τις απόψεις μας. Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Δεν υπάρχει η παραμικρή συναίνεση για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στηρίζοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης" δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να θεσμοθετήσει αντιλαϊκά μέτρα με τη δικαιολογία της προώθησης της διαφάνειας. Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω στην ανταγωνιστικότητα - ειδικά στη γεωργία όπως είπε - από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΟΚ και μετά, τονίζοντας ότι το πρώτο μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εμφανίστηκε κατά την προσαρμογή στην αγροτική πολιτική της κοινότητας.

Γιώργος Καρατζαφέρης

"Είμαστε σε ένα πόλεμο, σε μια δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι για να κάνουμε σπέκουλα να ωφεληθούμε με μερικά ψηφαλάκια" δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης αναφέροντας ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να μιλήσει για σκάνδαλα παρότι είναι ο ίδιος σε θέση να «βγάζει» μια σειρά σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

"Ας πάει κάποιος φυλακή. Προχωρήστε και θα είμαστε μαζί σας" ανέφερε και πρόσθεσε πως αν θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά ούτε τόσος λόγος χρειάζεται, ούτε τόσες εξεταστικές και μάλιστα εξεταστικές- εξπρές.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό το ερώτημα "αν αυτό που γίνεται στις εθνικές οδούς δεκαπέντε ημέρες είναι νόμιμο" καλώντας για παρέμβαση.

Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ακόμη ότι χάρηκε που ο Αντ. Σαμαράς "κατάλαβε αυτά που έλεγε για τους μετανάστες και άλλαξε θέση", ενώ τάχθηκε κατά του προωθούμενου εκλογικού νόμου και του "Καλλικράτη".

Αλέξης Τσίπρας

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τον αγώνα των αγροτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση για "επίθεση συκοφαντίας" εναντίον τους.

"Μη μας ζητάτε συναίνεση, στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, για σκληρά οικονομικά μέτρα. Δεν συναινούμε όταν το 21 % του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας" τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι δεν θα συναινέσουν σε "επικοινωνιακά παιχνίδια".
nooz.gr

Read more...

ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ;


Η ανοιχτή στήριξη που προσέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στον Γιώργο Παπανδρέου για την Οικονομία σήμερα, συζητείτο πριν από λίγο στα πηγαδάκια της Βουλής. Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ συμφωνούσαν με την επιλογή Σαμαρά. Άλλοι πήγαιναν ακόμα πιο μακριά. Έβλεπαν την στήριξη ως προπομπό κυβέρνησης ενότητας... ΠΑΣΟΚ- ΝΔ με πρωθυπουργό τον Παπανδρέου για να διασωθεί η Οικονομία. Εάν έρθουν τα δύσκολα δεν αποκλείεται τίποτα. Ούτε αυτό για το οποίο συζητούσαν οι βουλευτές και των δυο κομμάτων.

fimotro

Read more...

Η αγάπη άργησε μιά μέρα.



Οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποίησε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου,επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία της χώρας.Σχεδόν τέσσερες μήνες απο την εντυπωσιακή εκλογική νίκη του ο κ. Παπανδρέου δείχνει να συνειδητοποιεί το μέγεθος του προβλήματος.Η απώλεια πολύτιμου χρόνου κοστίζει ήδη αρκετά και θα μας κοστίσει με εντονότερη ύφεση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.Η πρωθυπουργική έκκληση για στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής θα βρεί την "εικονική" στήριξη της αξωματικής αντιπολίτευσης ενώ στην πράξη θα υφίσταται τις βολές για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα.Η σπατάλη της κοινωνικής ανοχής επιβάλλει στον πρωθυπουργό να καταβάλλει εργώδη προσπάθεια για την αναπλήρωση του χαμένου χρόνου και ταυτόχρονα να εγκαταλείψει το δόγμα όπου "κάθε διαφωνία μαζί μου συνιστά υπονόμευση και συνωμοσία".Όσο ο καιρός θα κυλάει,τόσο θα γίνεται εμφανές ότι "η αγάπη άργησε μιά μέρα".



Read more...

INKA ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ : ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΡΑ!


Να μειώσουν τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες, τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια καλεί τις τράπεζες η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ). Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή... οι τράπεζες δεν σεβαστούν τις απαιτήσεις και ανάγκες των πολιτών, η Ομοσπονδία «απειλεί» ότι θα καλέσει τους καταναλωτές να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. «Όλοι ξέρουμε, ότι οι τράπεζες δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα και ότι δουλεύουν για τους τόκους, αλλά είναι, όμως, και λίμνες κεφαλαίων των καταθετών και καταναλωτών και σε περίπτωση που δεν σεβαστούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών - πολιτών για μειώσεις των χορηγητικών επιτοκίων, το ΙΝΚΑ θα καλέσει τους καταναλωτές- καταθέτες, να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες που δεν ακούν την φωνή της κοινωνίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΙΝΚΑ.
fimotro

Read more...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ...


Γράφει ο Γιάννης Λαδάκης

Έχουν βάλει κάτι παιδάκια σε θέσεις κλειδιά της δημόσιας διοίκησης, που όσοι έτυχε να τους γνωρίζουν είτε σαν συνεργάτες είτε σαν μαθητές τους τραβάνε τα μαλλιά τους. Δύο ερωτήματα θα θέσω, σε επιστημονικό πάντα επίπεδο. Πόσα ακαδημαϊκά συγγράμματα, εννοώ πόσα επιστημονικά βιβλία έχει γράψει ο κ. Πόλύζος ο καθηγητής που διορίστηκε πρόεδρος στον Οργανισμό Αθήνας, που υπόσχεται να μας δώσει μια Αθήνα πόλη περιβόλι; Όχι για κανένα άλλο λόγο για να μαθαίνουμε α περί βιογραφικών μια και αποτελούν δημόσια έγγραφα. Το άλλο είναι μια παράκληση στον επί του κτηματολογίου αρμόδιας υπουργού σχετικά με τον επικείμενο διορισμό του κυρίου Μουταβελή ως προέδρου στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. Ξέρετε ότι είναι τόσο σοβαρό το έργο...
του κτηματολογίου, που απαιτεί η στελέχωσή του να γίνεται με αυστηρότατα επιστημονικά κριτήρια πόσο μάλλον του προέδρου αυτού. Λοιπόν επειδή έτυχε να γνωρίζω την υψηλή επιστημονική ποιότητα του κ. Μουταβελή, ας τη γνωρίσει και το πόπολο και όχι μόνο αυτός και η διορίζουσα κυρία Μπιρμπίλη, ας μας πει λοιπον πότε μπήκε και πότε τελείωσε το ο κ. Μουταβελής το ΕΜΠ και μαζί μ’ αυτό ας σκανάρει ένα φωτοαντίγραφο της αναλυτικής του βαθμολογίας του για να πάψουν οι κακές γλώσσες.
Κύριοι της κυβέρνησης , προσέξτε καλά γιατί ένας Παπακωνσταντίνου δεν φτάνει, προσέξτε ποιους τοποθετείτε σε άκρως υπεύθυνες θέσεις γιατί μικρός ο τόπος μας και οι ιστορίες μας γνωστές στους παρεπιδημούντες το κλεινόν άστυ. Και μη ξεχνάτε ότι το Οκτώβριο όταν ο λαός έδιωξε εσμό των Καραμανλή – Σουφλιά τα spread έτρεχαν με 100 μονάδες βάσης σήμερα έχουν 400 . ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ...

fimotro.

Read more...

Κοπή της πίτας από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, για καλό σκοπό!





Read more...

Γελάτε; Δεν ντρέπεστε! ...


Κάναν τούρμπο το Γιώργο οι βουλευτές της Ν.Δ. ...
Μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά, ο πρωθυπουργός είπε πως επί Ν.Δ. υπήρχαν λεφτά (κάπου 100 δις) . Το θέμα είναι που πήγαν.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. άρχισαν να χαχανίζουν και ο Παπανδρέου τα πήρε. "Δεν...

ντρέπεστε! Γελάτε; Ναι, υπήρχαν λεφτά. Πού πήγαν; " .
Ο Παπανδρέου επίσης είπε πως ντράπηκε σαν Έλληνας, όταν στο Νταβός οι ξένοι του έλεγαν πως στην Ελλάδα έχουμε τη διαφθορά στο DNA μας. Κάποιοι, όμως, δεν ντρέπονται και χαχανίζουν...

nonews-news


Read more...

Υπέρ της ίδρυσης δικαστικής αστυνομίας Τέντες, Παξινός

Υπέρ της ίδρυσης της Δικαστικής Αστυνομίας τάχθηκαν όλοι οι ομιλητές και οι παρεμβαίνοντες σε σχετική εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Εταιρεία Δικαστικών Μελετών και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικότερα, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός σώματος υπαγόμενου στις εισαγγελικές αρχές, αποτελούμενου κατ’ αρχήν από αστυνομικούς, αλλά και από πραγματογνώμονες με εξειδικευμένες γνώσεις επί των διαφόρων ζητημάτων τα οποία χειρίζεται η Δικαιοσύνη.

«Με την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας υπαγόμενης και ελεγχόμενης απευθείας από τη δικαστική εξουσία θα εκλείψουν εξαρτήσεις των αστυνομικών από την εκτελεστική εξουσία, ενώ τα όργανά της θα εμποτιστούν με το πνεύμα σεβασμού και νομιμότητας που διέπει το δικαστικό σώμα», ανέφερε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες.

Μόνο απόπειρες έχουν γίνει, οι οποίες προσκρούουν στην αντίδραση των αστυνομικών αρχών να εκχωρήσουν ένα μέρος της εξουσίας που κατέχουν για προφανείς λόγους, ανέφερε ο δικηγόρος Βασ. Δημακόπουλος.

Αναφορά στη νομοθετική κατοχύρωση του σώματος έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Ποινικών Επιστημών Λεων. Κοτσαλής, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που κατήρτισε το 2005 νομοσχέδιο για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας.

Υπέρ της σύστασης της Δικαστικής Αστυνομίας τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Παξινός εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα περιορίσει την παθογένεια που χαρακτηρίζει τη δίωξη του εγκλήματος, ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που διαπιστώνονται διεθνώς, ως προς την καταπολέμηση της εγκληματικότητας με τη συμβολή της Δικαστικής Αστυνομίας.

Τις θέσεις της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών ανέπτυξε ο πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος της Εταιρείας Ι. Χαμηλοθώρης, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη σύστασης ενός οργάνου υπαγόμενου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ή εναλλακτικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παρεμβάσεις - υπέρ της ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας - πραγματοποίησαν ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Παν. Μπρακουμάτσος, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημ. Κανελλόπουλος και ο καθηγητής Αργ. Καρράς, συντάκτης της διάταξης που περιλαμβάνεται στο Ν. 2145/93 για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, ο οποίος ανέφερε ότι «μόνο με τη συγχώνευση των δύο υπουργείων - Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης - έχει ελπίδες να ιδρυθεί Δικαστική Αστυνομία».
nooz.gr


Read more...

Κόντρες στην πρεμιέρα της εξεταστικής για Βατοπαίδι

Με διαδικαστικές αψιμαχίες ξεκινησε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου,με την ΝΔ να ζητά την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφία να απαντά, αμφισβητώντας το δικαίωμα συμμετοχής του επικεφαλής της ομάδας βουλευτών της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια.

Τα ερωτήματα θα τεθούν υπόψη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ύστερα από σχετική απόφαση που ελήφθη, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και με εκπεφρασμένη την αντίθεση στην παραπομπή, εκ μέρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ ψήφισε «λευκό».

Σύμφωνα με τη ΝΔ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αρ. Λαφαζάνης και Δημ. Παπουτσής, εξετάστηκαν ως μάρτυρες από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, όφειλαν να υποβάλλουν δήλωση αποχής από τα καθήκοντά τους και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξαιρεθούν.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος θεώρησε διακριτές την νομική και την πολιτική προσέγγιση και αναγνώρισε το νομικό περιεχόμενο της ένστασης. «Οι δύο συνάδελφοι θα έπρεπε οι ίδιοι να ζητήσουν την εξαίρεσή τους», είπε.

«Δεν αποτελεί κώλυμα το να γνωρίζει κανείς μια υπόθεση, για να συμμετάσχει σε μια Εξεταστική Επιτροπή. Η ένσταση Δένδια έχει να κάνει προφανώς με την τιμωρία μου, που θέλησα να συμβάλω στην αποκάλυψη του σκανδάλου», τόνισε ο Δημ. Παπουτσής, ενώ ο Αργύρης Λαφαζάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή των δύο βουλευτών. Εμείς καταθέσαμε μαρτυρία στην Βουλή - και όχι στη Δικαιοσύνη. Δεν πήραμε θέση. Αν θεωρηθεί πως λειτουργούμε ως δικαστήριο, ούτε πρακτικά θα έπρεπε να εκδίνονται κάθε δύο ώρες, ούτε θα έπρεπε ο κ. Δένδιας, που έχει εκφράσει άποψη ως υπουργός και μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, να συμμετέχει στην Επιτροπή. Εφόσον ζητά την εξαίρεσή μας, ζητώ και την εξαίρεση του κ. Δένδια».


Read more...

Παραδόθηκε το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία

Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που συστήθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για να καταγράψει το πρόβλημα των δημοσιονομικών στατιστικών και να κάνει προτάσεις θεσμικών παρεμβάσεων παραδόθηκε σήμερα από τον κ. Παπακωνσταντίνου στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Στο πόρισμα που υπέβαλε η ανεξάρτητη επιτροπή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα παραγωγής και δημοσιοποίησης των στατιστικών στοιχείων, αποδίδονται ευθύνες για τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και γίνονται προτάσεις για το μέλλον.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, οι προτάσεις αυτές, μετά την επεξεργασία τους, θα αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος δράσης που θα οριστικοποιηθεί σε συνεργασία με τη Eurostat για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι "η διασφάλιση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την αλήθεια για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας".

nooz.gr

Read more...

Αποφάσεις για φόρους-μισθούς...



Τα... ρέστα του παίζει εντός του Φεβρουαρίου το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να πείσει τις Βρυξέλλες αλλά και τις αγορές ότι η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% εντός του 2010 θα επιτευχθεί χωρίς χείρα... βοηθείας από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα του μήνα θα έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων του Ιανουαρίου. Αν αυτή δεν είναι ικανοποιητική, θα προχωρήσει άμεσα στην...


υλοποίηση του «plan B», το οποίο προβλέπει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Με τον τρόπο αυτό θα σταλεί ένα μήνυμα εν όψει του... χρησμού του Εκοφίν στις 15 του μήνα πως η κυβέρνηση θα «κάνει ό,τι χρειαστεί», όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, για να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί μία σειρά από σημαντικά νομοθετήματα εντός του Φεβρουαρίου και ετοιμάζει το έδαφος για την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Πιο αναλυτικά, εντός της εβδομάδας (εκτός απρόοπτου την Τετάρτη) προωθείται το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Πιθανότατα έως την Παρασκευή, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα δοθεί στη δημοσιότητα και το βασικό πλαίσιο αρχών για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Αμέσως μετά ακολουθεί το σχέδιο νόμου για την εισοδηματική πολιτική και μπαίνει στην τελική ευθεία η κατάρτιση των διατάξεων για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.

Αντιδράσεις
Πέρα από τις πιέσεις που ασκούνται από τις αγορές και τους εταίρους, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό. Κι αυτό, καθώς εφοριακοί και τελωνειακοί πέρα από τη 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Φεβρουαρίου ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Επιπρόσθετα εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται και η έκδοση 10ετούς ομολόγου, γιατί αν διατηρηθούν τα σημερινά δεδομένα (spreads στις 360 μονάδες βάσης) το επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού δημοσίου θα προσεγγίσει το 6,5%.

Στήριξη από ΕΕ

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα «απόρριψης» του Προγράμματος Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Προστίθεται πως όπως έχει ήδη γίνει σαφές από δημόσιες δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου, η Επιτροπή στηρίζει το ελληνικό Πρόγραμμα. Οσον αφορά τώρα σχετικό δημοσίευμα όπου γίνεται αναφορά σε μέτρα που προτείνει η Επιτροπή, το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει πως «είναι ήδη γνωστά και περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ενιαία φορολογική κλίμακα
Ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των φορολογουμένων

Φοροελαφρύνσεις για την πλειοψηφία των φορολογουμένων και φοροεπιβαρύνσεις κυρίως σε περίπου 110.000 φορολογούμενους σε σύνολο 8.246.361 Ελλήνων φορολογουμένων αναμένεται να φέρει η νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τα πρόσθετα φορολογικά βάρη θα κληθούν να σηκώσουν όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, ενώ περισσότερο ωφελημένοι θα είναι έχοντες ατομικό φορολογικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Τη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2010 αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Από την εφαρμογή της νέας κλίμακας το οικονομικό επιτελείο προσδοκά για φέτος έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ, ποσό που ανεβαίνει στα 1,1 δισ. ευρώ με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων και την περικοπή των φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών:

Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους διατηρείται. Στα ίδια επίπεδα παραμένει το πρόσθετο αφορολόγητο για τα προστατευόμενα παιδιά (1.000 ευρώ για όσους έχουν 1 παιδί, 2.000 ευρώ για δύο παιδιά, 10.000 ευρώ για τρία παιδιά).

Εφαρμόζεται χαμηλός συντελεστής 15% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.000 έως τις 15.000 ευρώ προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση για τους χαμηλόμισθους.

Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής διατηρείται στο 40%, αλλά εξετάζεται να επιβληθεί για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 50.000 αντί των 75.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Επίσης συζητείται για τα εισοδήματα από 15.000 - 30.000 ευρώ να ισχύει συντελεστής 25% και για το τμήμα εισοδήματος από 30.000 ευρώ έως 40.000 ή 50.000 ευρώ να εφαρμόζεται ο συντελεστής 35%.

Εισοδήματα
Τα σενάρια για τη νέα κλίμακα

Σύμφωνα με τα σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο:

5.528.295 φορολογούμενοι σε σύνολο 8.246.361 με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία μεταβολή, καθώς ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν φόρο.

693.251 φορολογούμενοι με εισόδημα από 12.001 έως 15.000 ευρώ θα έχουν φορολογική ελάφρυνση έως 270 ευρώ.

1.590.000 φορολογούμενοι με εισόδημα από 15.001 έως 30.000 ευρώ θα έχουν φορολογικό όφελος από 120 έως 260 ευρώ.

325.000 φορολογούμενοι με εισόδημα από 30.000 έως 50.000 ευρώ θα έχουν φοροελάφρυνση μόλις 120 ευρώ.

110.000 φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ θα έχουν επιβάρυνση που υπερβαίνει και τα 1.200 ευρώ.

Το αφορολόγητο της καινούργιας κλίμακας θα εξαρτάται από το ύψος των αποδείξεων που θα συγκεντρώνει ο φορολογούμενος. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν για τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα, ενδεχομένως άνω των 75.000 ευρώ να ζητούνται αποδείξεις ισόποσες με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ προκειμένου να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο.

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

Παρέμβαση Χ. Καστανίδη για τις διαφημιστικές πινακίδες...


Την άμεση εφαρμογή του νόμου, ο οποίος αφορά στην παράνομη ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος εκείνων που παρανομούν, ζητεί με παραγγελία του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης.

Στο έγγραφό του ο κ. Καστανίδης επισημαίνει πως παρατηρείται ολιγωρία σε ό,τι αφορά τους ελέγχους αλλά και ουσιαστική αδυναμία επιβολής κυρώσεων και τονίζει ότι «διατηρείται μια ...




παράνομη κατάσταση η οποία προσβάλλει κυρίως το έννομο αγαθό της ασφάλειας των οδηγών και πεζών και εκθέτει την πολιτεία».

Ο υπουργός ζητεί οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί να προχωρούν στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των παραβατών αλλά και να ζητούνται ευθύνες από τα αρμόδια όργανα που παραβιάζουν το καθήκον τους και δεν εφαρμόζουν το νόμο κάνοντας ελέγχους και αφαιρώντας τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.

«Δημιουργείται ένα νοσηρό φαινόμενο, το οποίο επιβιώνει εξακολουθητικά λόγω της απραξίας των εντεταλμένων για την προστασία των πολιτών αρμόδιων φορέων», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επισημαίνεται δε ότι «η αδυναμία, ολιγωρία, αδιαφορία ή ενδεχομένως ένοχη παράλειψη άσκησης των καθηκόντων τους από τα αρμόδια όργανα της αυτοδιοίκησης (Δήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων) και της κρατικής διοίκησης (Γεν. Γραμ. Δημοσίων Έργων ή της Περιφέρειες) να προβούν στις κατά νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες για την εξάλειψη των παράνομων διαφημίσεων και επιγραφών από οποιονδήποτε χώρο της οδού, ανεξάρτητα από το φορέα που τη συντηρεί». Πρώτο Θέμα

/nonews-news


Read more...

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ EMΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ SIEMENS...


Αποστάσεις από τα στελέχη που εμπλέκονται με δημοσιεύματα στην υπόθεση της Siemens πήρε πριν από λίγο στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς. Στην συζήτηση για τη διαφθορά που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε ενοχλημένος από την εμπλοκή στελεχών του κάνοντας λόγο... "μολυσμένο αέρα παρακμής". Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να μην έρθει στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος που θα αποτυπώνει το Γερμανικό μοντέλο και ζήτησε επίσης να αποσυρθεί το μεταναστευτικό.
/fimotro


Read more...

ΕΦΟΔΟΙ ΣΔΟΕ ΜΕ ΛΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


«Μαύρη λίστα» με γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και συμβολαιογράφους που στη φορολογική τους δήλωση εμφανίζουν είτε ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα είτε πολύ υψηλές δαπάνες, προκειμένου να μειώσουν τα καθαρά τους κέρδη, έχει ετοιμάσει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΕΕ), το πρώην ΣΔΟΕ. Με βάση τα στοιχεία αυτά η ΥΠΕΕ πρόκειται...
να αρχίσει μπαράζ ελέγχων μέσα στον Φεβρουάριο, σχέδιο που εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης για εξονυχιστικούς ελέγχους σε επαγγέλματα που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάζουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έχει περάσει από ηλεκτρονικό κόσκινο τις φορολογικές δηλώσεις των τεσσάρων αυτών κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών για το 2008. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των φορολογουμένων αυτών είτε εμφανίζει υψηλές δαπάνες μειώνοντας έτσι τα ακαθάριστα έσοδα και τα δηλωθέντα κέρδη, είτε γενικώς δηλώνει χαμηλά εισοδήματα, όπως είχε διαπιστωθεί και παλαιότερα κατά τον έλεγχο των γιατρών του Κολωνακίου.
Σε αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα και από πολλούς μισθωτούς θα εστιαστούν οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ, οι οποίοι μάλιστα θα διασταυρώνουν και στοιχεία από άλλες υπηρεσίες με τις οποίες έχουν δοσοληψίες (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία για τους γιατρούς). Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενο στα στοιχεία που ήδη έχει συγκεντρώσει η ΥΠΕΕ από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, έλεγε χαρακτηριστικά ότι «ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών αυτών εμφανίζει ετήσιες δαπάνες 50.000 ευρώ ή και 100.000 ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, προκειμένου να μειώνουν αισθητά τα δηλωθέντα κέρδη και τον φόρο που καταβάλλουν στην Εφορία».
Και για παλαιότερα χρόνια
Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, στην πολιτική της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται και οι έλεγχοι του πόθεν έσχες των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και του συνόλου των φορολογουμένων που ο τρόπος διαβίωσής τους δεν συνάδει με τα όσα δηλώνουν στην Εφορία. Γι΄ αυτό και οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ αναμένεται να επεκταθούν και στα παλαιότερα χρόνια. Πάντως, στους ελέγχους που θα κάνει τώρα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων αναμένεται να αξιοποιηθούν στοιχεία που σχετίζονται τόσο με την επιφάνεια του γραφείου του επαγγελματία όσο και με τις δαπάνες λειτουργίας του (ενοίκιο, κατανάλωση ρεύματος, τηλέφωνο κ.λπ.), αλλά και με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το γραφείο αυτό.
Στελέχη της ΥΠΕΕ περιγράφοντας τη νέα φιλοσοφία για τον σχεδιασμό των ελέγχων που θα πραγματοποιεί η Υπηρεσία τονίζουν ότι θα στηρίζεται στον βαθμό παραβατικότητας των φορολογουμένων. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι που θα ελέγχονται θα επιλέγονται με βάση τον βαθμό φορολογικής συμπεριφοράς τους στο παρελθόν. Έτσι, αναμένεται να περιέλθουν σε δεύτερη μοίρα οι έφοδοι στην αγορά για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις. Άλλωστε, όπως λένε τα ίδια στελέχη, οι φορολογούμενοι έχουν πλέον από φέτος ένα ισχυρό κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις λόγω της σύνδεσής τους με το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.
Οι γιατροί του Κολωνακίου
Η πρώτη πράξη του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών ήταν ο έλεγχος των 151 γιατρών του Κολωνακίου που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο Τότε, σύμφωνα με τη λίστα που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, έξι στους δέκα γιατρούς με ιατρείο στο Κολωνάκι, δήλωσαν το 2008 ετήσιο καθαρό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ.
fimotro


Read more...

"ΜΑΣΗΜΕΝΗ" ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΜΠΟΥΚΗ...


Ρεπορτάζ : Αριστέα Μπουγάτσου
(από την Ελευθεροτυπία)


Κενά άφησε η δημόσια απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης με αφορμή το δημοσίευμα της «Ε» (30/1/2010), στο οποίο αποκαλύπτονται οκτώ εγγραφές στο ημερολόγιο του «Mister Siemens» για συναντήσεις, συσκέψεις στο νομικό του γραφείο, τηλεγραφήματα, γεύματα κ.ά. την περίοδο 2004-2005. Ο κ. Παμπούκης, που την περασμένη Τετάρτη είχε εκπλήξει πολλούς όταν στη Βουλή...
είπε πως «δεν θα αναφερθεί σε επιστολές», εννοώντας την ευχαριστήριο επιστολή του κ. Καραμανλή προς τον Μ. Χριστοφοράκο μετά τις εκλογές του 2004, δήλωσε για τις εγγραφές στο ημερολόγιο του τέως ισχυρού της Siemens:
Η ανακοίνωσή του
«Ουδέποτε είχα επαγγελματικές, φιλικές ή έστω κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο και τη Siemens και προφανώς με τη διερευνώμενη υπόθεση. Προς άρση οιωνδήποτε εσφαλμένων εντυπώσεων διευκρινίζω ότι ουδέποτε προσκλήθηκα και φυσικά δεν παραβρέθηκα σε κοινωνικές εκδηλώσεις του κ. Χριστοφοράκου ή της Siemens και ουδέποτε έλαβα δώρα ή προσφορές από την εν λόγω εταιρεία ούτε έχω πάει σπίτι του ή στα γραφεία της εταιρείας.
»Από τις εμφανιζόμενες στο δημοσίευμα εγγραφές της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου προκύπτει ότι συστηματικά επεδιώκετο επαφή μαζί μου η οποία όμως δεν έλαβε ποτέ χώρα. Κανείς και τίποτα δεν θα με καταβάλει από την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος γενικά και ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο διερεύνησης υποθέσεων από τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων.
»Επαναλαμβάνω ότι η δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων δεν εξυπηρετεί την αναζήτηση της αλήθειας, αποπροσανατολίζει, παραπλανά και συσκοτίζει τις πτυχές που πρέπει να αναδειχθούν για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον πρέπει».
Τι δεν εξηγεί
Ο υπουργός Επικρατείας δεν αμφισβήτησε ότι το ημερολόγιο δεν τα λέει καλά και απέδωσε τις «εγγραφές» που τον αφορούν... σε κυνηγητό από πλευράς Χριστοφοράκου.
Με την απάντησή του πάντως δεν εξηγεί:
ΠΡΩΤΟΝ: Γιατί ο ίδιος προσκαλεί σε γεύμα τον Μ. Χριστοφοράκο μέσω τηλεγραφήματος που του στέλνει (στις 8/01/2005); Πρόκειται για τηλεγράφημα που δεν ανταποδίδει τυπικά τις ευχές που είχε λάβει από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ο κ. Παμπούκης, ενώ με κατηγορηματικό τρόπο αποκλείει δώρα, προσκλήσεις στο σπίτι του Χριστοφοράκου κ.ά., που άλλωστε δεν αναγράφονται στα ημερολόγια, δεν διευκρινίζει αν οι δυο τους συναντήθηκαν στις 25 Μαΐου 2004 στο G.Β. Corner.
ΤΡΙΤΟΝ: Δεν λέει αν έγινε ή όχι συνάντηση με τον Μ. Χριστοφοράκο στο γραφείο του στις 23 Φεβρουαρίου 2004, ούτε φυσικά ποιος ήταν ο σκοπός της. Επίσης, δεν εξηγεί και άλλη μία εγγραφή της 23ης Ιανουαρίου 2004 που επίσης παραπέμπει σε συνάντηση των δύο στο δικηγορικό γραφείο του νυν υπουργού Επικρατείας και
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Ο κ. Παμπούκης αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν γνώριζε τον Μ. Χριστοφοράκο.
Η υπόθεση C4Ι
Στελέχη της Siemens, που κατείχαν υψηλές θέσεις την περίοδο εκείνη, λένε πως οι Μ. Χριστοφοράκος και Δ. Δενδρινός τότε έψαχναν για έναν γερό δικηγόρο για μια αστική υπόθεση (διαιτησία) της Siemens αλλά και για δεύτερο νομικό σύμβουλο για τη σύμβαση του C4Ι, αφού είχε διαπιστωθεί ότι το σύστημα ασφάλειας δεν μπορούσε να παραδοθεί στη συμβατική ημερομηνία (28/5/2004). Για τον λόγο αυτό υπάρχει σημείωμα με ερώτημα του Δ. Δενδρινού, αν θα έπρεπε να παραστεί και ο ίδιος στη συνάντηση του Χριστοφοράκου στις 23/1/2004 στο γραφείο Παμπούκη.
Πιθανολογείται ή ότι ο κ. Παμπούκης δεν ανέλαβε τις προτεινόμενες από τον Χριστοφοράκο υποθέσεις ή ότι είχε, σε κάποια από αυτές, ρόλο αφανή, συμβουλευτικό. Πάντως δεν έχει εμφανιστεί κάποιο τιμολόγιο στο όνομα Παμπούκης. Ως εκ τούτου, η ελλιπής έως και παρελκυστική απάντηση του υπουργού Επικρατείας φανερώνει ότι ο κ. Παμπούκης κάτι κρύβει, πιθανώς υπό το βάρος του σκανδάλου που ξέσπασε δύο χρόνια μετά τις επαφές του και εξαιτίας της γνωστής σχέσης του με τον πρωθυπουργό (εκ των στενότερων συνεργατών του ακόμα και όταν δεν είχε κυβερνητική θέση ευθύνης).
Η συγκυρία
Οι αναγραφόμενες πάντως επαφές Χριστοφοράκου - Παμπούκη γίνονται σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο, με τον Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Φεβρουάριο του 2004, να αναλαμβάνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τον Μάρτιο να γίνονται εκλογές και τον Ιούνιο του 2004 ευρωεκλογές.
Ορόσημο αυτής της χρονιάς των Ολυμπιακών Αγώνων και κυρίως για την υπόθεση Siemens είναι ότι τον Ιούλιο του 2004, αφού είχε διαπιστωθεί νωρίτερα η αδυναμία, υπογράφτηκε τροποποιητική σύμβαση για την προσωρινή παραλαβή του C4Ι από SAIC, Siemens κ.ά. Σε μνημόνιο που υπογράφτηκε στις 7/7/2004, Δημόσιο και SAIC αναγνωρίζουν συνυπαιτιότητα στο γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε η σύμβαση εντός ενός έτους, όπως έλεγε η σύμβαση του Μαΐου του 2003. Κάτι που επικυρώνει με απόφασή του και το ΚΥΣΕΑ.
Με την προσωρινή παραλαβή του C4Ι, καταβάλλονται στην κοινοπραξία 31,5 εκατ. ευρώ και αποδεσμεύεται αντίστοιχου ύψους εγγυητική, ενώ αμέσως πιάνουν δουλειά και τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Η μίζα
Αμα τη πληρωμή των SAIC-Siemens, δρομολογείται και μίζα των 3,7 εκατ. ευρώ από τη μητρική στο Μόναχο μέσω των έξι συνολικά εμβασμάτων που διοχετεύθηκαν σε Fairways και Placid Blue (εταιρείες για το ελληνικό πολιτικό χρήμα) από τα «υβρίδια» του Ζίκατσεκ.
Το μαύρο πρώτο έμβασμα αποδεσμεύτηκε στις 19 Ιουλίου 2004 (690.000 ευρώ), το δεύτερο (785.000 ευρώ) στις 20 Ιουλίου και το τελευταίο 24 Αυγούστου 2004.
Πολιτικό χρήμα σε έξι δόσεις, που η Siemens «παρήγαγε» με εικονικές συμβάσεις συμβούλων.
Τα μαύρα ταμεία της Siemens «ξύπνησαν» δώδεκα ημέρες μετά τις πληρωμές του ελληνικού Δημοσίου προς τους προμηθευτές του C4Ι.
fimotro


Read more...