Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

"Να αποτινάξουμε τις αλυσίδες της κηδεμονίας"

Κύκλο επαφών για την οικονομία θα έχει την Τρίτη (2/2) ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Αναλυτικά, στις 4:15 μ.μ., ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 5:00 μ.μ., με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, στις 5:45 μ.μ, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και στις 6:30 μ.μ., με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.

Με μελανά χρώματα αλλά και με πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει το σκόπελο της "κηδεμονίας", περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την οικονομική κατάσταση της χώρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφάνεια. "Για δεύτερη φορά η Ελλάδα, βρίσκεται υπό επιτήρηση, δηλαδή υπό κηδεμονία" δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας για "χάσιμο μέρους της εθνικής κυριαρχίας".

"Οι διεθνείς αγορές παίζουν με τη μοίρα μας" υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι στόχος είναι να "απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας". Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απελευθέρωση από τη "θηλιά" θα σημάνει την ανάπτυξη και το ξεπέταγμα μίας Ελλάδας, δικαιοσύνης, κοινωνικής προστασίας και ανταγωνιστικότητας.

"Ξέρουμε ότι μπορούμε. Αυτό κάνουμε από τις 4 του Οκτώβρη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας αλλά και των πολιτών (...) Ελάτε να αποτινάξουμε τις αλυσίδες της επιτήρησης και της κηδεμονίας, αλλά και των πρακτικών και των αντιλήψεων που μας έφεραν εδώ" τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, προαναγγέλλοντας διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την οικονομία, την Τρίτη.

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως κοινωνία, ως Ελληνισμός, για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια για παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις" τόνισε. "Το αίσθημα της αδικίας που δικαιολογημένα νοιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη ανατροπής για τη χώρα" κάλεσε.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην παρουσία του στις κινητοποιήσεις των Κρητών αγροτών πέρυσι, λέγοντας ότι και εκείνος μαζί τους - μετά από 5 χρόνια σπατάλης της ΚΑΠ και πολλών ευκαιριών - αντιμετωπίστηκε με δακρυγόνα. "Και σήμερα κατανοώ και συμπάσχω με τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες, αλλά είναι αντιρρεαλιστικό να ανατρέψω τα προβλήματα μέσα σε 100 μέρες".

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες, μιλώντας για "εύκολη ρητορεία και λαικισμό που μπερδεύει τα πράγματα και εμπνέει φόβο". "Δεν μιλήσαμε για νομιμοποίηση αλλά για το δικαίωμα των μεταναστών που μόνιμα ζουν στην ελλάδα να γίνουν έλληνες πολίτες. Έχουμε νέα παιδιά που δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα και τους έχουμε κάνει πολίτες δεύτερης κατηγορίας" σημείωσε.

Αντώνης Σαμαράς

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την εκτίναξη των spread, κατηγορώντας την ότι "δεν έχει σχέδιο, δεν έχει ετοιμότητα να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, βρίσκεται σε σύγχυση, με εσωτερικό πρόβλημα να γεφυρώσει σοβαρές διχογνωμίες στις γραμμές του και να ικανοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του".

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει τα μέτρα που θα μας βγάλουν απο την κρίση, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να απόσχει από τους "αυτοσχεδιασμούς", όπως είπε. "Αν πάρετε μέτρα επώδυνα, αλλά σωστά, εμείς και πάλι θα σας στηρίξουμε. Αλλά, τουλάχιστον, πάρτε τα, αν το απαιτεί το συμφέρον της χώρας. Ξεκολλήστε κύριε πρόεδρε" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Τέλος ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει πρωτοβουλίες που "δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και κάποιες απ’ αυτές δίχασαν τον ελληνικό λαό", όπως τον εκλογικό νόμο, το μεταναστευτικό νομοσχέδιο και τον «Καλλικράτη».

Αλέκα Παπαρήγα

"Δεν είναι στην πρακτική μας να αρνούμαστε τέτοιες συναντήσεις, πολύ περισσότερο να αρνούμαστε να εκθέτουμε με διαφάνεια τις απόψεις μας. Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Δεν υπάρχει η παραμικρή συναίνεση για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στηρίζοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης" δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να θεσμοθετήσει αντιλαϊκά μέτρα με τη δικαιολογία της προώθησης της διαφάνειας. Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω στην ανταγωνιστικότητα - ειδικά στη γεωργία όπως είπε - από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΟΚ και μετά, τονίζοντας ότι το πρώτο μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εμφανίστηκε κατά την προσαρμογή στην αγροτική πολιτική της κοινότητας.

Γιώργος Καρατζαφέρης

"Είμαστε σε ένα πόλεμο, σε μια δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι για να κάνουμε σπέκουλα να ωφεληθούμε με μερικά ψηφαλάκια" δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης αναφέροντας ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να μιλήσει για σκάνδαλα παρότι είναι ο ίδιος σε θέση να «βγάζει» μια σειρά σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

"Ας πάει κάποιος φυλακή. Προχωρήστε και θα είμαστε μαζί σας" ανέφερε και πρόσθεσε πως αν θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά ούτε τόσος λόγος χρειάζεται, ούτε τόσες εξεταστικές και μάλιστα εξεταστικές- εξπρές.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό το ερώτημα "αν αυτό που γίνεται στις εθνικές οδούς δεκαπέντε ημέρες είναι νόμιμο" καλώντας για παρέμβαση.

Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ακόμη ότι χάρηκε που ο Αντ. Σαμαράς "κατάλαβε αυτά που έλεγε για τους μετανάστες και άλλαξε θέση", ενώ τάχθηκε κατά του προωθούμενου εκλογικού νόμου και του "Καλλικράτη".

Αλέξης Τσίπρας

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τον αγώνα των αγροτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση για "επίθεση συκοφαντίας" εναντίον τους.

"Μη μας ζητάτε συναίνεση, στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, για σκληρά οικονομικά μέτρα. Δεν συναινούμε όταν το 21 % του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας" τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι δεν θα συναινέσουν σε "επικοινωνιακά παιχνίδια".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: