Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

«Χρυσοχοΐδη έρχομαι» διαμηνύει ο Γιώργος από την Κόστα Ρίκα









«Χρυσοχοΐδη έρχομαι» διαμηνύει ο Γιώργος από την Κόστα Ρίκα
Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά του Χρυσοχοΐδη άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου σε επικοινωνία που είχε με συνεργάτες του από την Κόστα Ρίκα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται βαθύτατα ενοχλημένος από τις δηλώσεις του υπουργού για το Μνημόνιο. Τόσο ότι δεν το διάβασε, όσο και ότι αποτελούσε μεγάλο πολιτικό λάθος.

Μάλιστα λέγεται ότι σε συνομιλίες που είχε με την Αθήνα, διαμήνυσε σε συνεργάτες του «θα ασχοληθώ προσωπικά με το θέμα» αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Σε άλλη χρονική περίοδο, δεν θα αποκλειόταν ακόμη και το μέτρο της διαγραφής- λένε συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο σήμερα, μια τέτοια απόφαση θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη και παρακινδυνευμένη.

Ο ίδιος ο υπουργός, δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω από τις απόψεις του।
http://newpost.gr

Read more...

Επιστρέφει την Πέμπτη ο Νταλάρα, στόχος η ύπαρξη συμφωνίας για το PSI μέσα στην εβδομάδα

Ενημέρωση από τον Παντελή Καψή


Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσ.Νταλάρα επιστρέφει στην Αθήνα την Πέμπτη για την τελική όπως όλα δείχνουν φάση των διαπραγματεύσεων για το PSI
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσ.Νταλάρα επιστρέφει στην Αθήνα την Πέμπτη για την τελική όπως όλα δείχνουν φάση των διαπραγματεύσεων για το PSI (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ο επικεφαλής των ιδιωτών ομολογιούχων Τσαρλς Νταλάρα επιστρέφει στην Αθήνα την Πέμπτη με στόχο οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) να ολοκληρωθούν «ακόμη και μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Οι πρόεδροι της συντονιστικής επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Πέμπτη για άτυπες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

«Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για όλα τα εκκρεμή νομικά και τεχνικά ζητήματα το συντομότερο δυνατόν» τονίζεται ακόμη.

Στην ανακοίνωση του IIF επισημαίνεται ακόμη η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις νομικές λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην εθελοντική διεξαγωγή του PSI.

«Ο κύριος Νταλάρα έρχεται για διαπραγματεύσεις αύριο στην Αθήνα. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI ακόμη και μέσα στην εβδομάδα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Καψής είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI βρίσκονται στην πιο λεπτή τους φάση και ότι από την πορεία του προγράμματος αυτού και το νέο οικονομικό πρόγραμμα 2013-2015 θα κριθεί η επιβίωση της χώρας.

«Το αποκλειστικό μέλημα του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και το πρόγραμμα 2013-2015», είπε ο κ. Καψής.

«Από αυτό θα εξαρτηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το αν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία».

Τονίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών ο κ. Καψής ζήτησε και «σοβαρότητα από όλο το πολιτικό σύστημα».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσ.Νταλάρα αποχώρησε το Σάββατο από την Αθήνα, χωρίς οι συζητήσεις κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Τραπεζικές πηγές, ωστόσο, είχαν αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συνέκλιναν σε κλιμακωτό επιτόκιο που μεσοσταθμικά θα διαμορφωνόταν κοντά στο 4% με τις απώλειες καθαρής παρούσας αξίας (NPV) για τους επενδυτές να αγγίζουν το 65% με 70%.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν την πρόταση του ΙIF με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο είναι υψηλό και δεν θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, την στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει για μεγαλύτερη συνεισφορά του δημόσιου τομέα στο κούρεμα, αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν είναι αρκετή.

Σοβαρότητα από όλους ζητά ο Καψής

Την ευθύνη του συνόλου του πολιτικού συστήματος στην κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή των ομολόγων και της νέας δανειακής σύμβασης, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, με αφορμή την απόρριψη από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, διατάξεων που συμπεριελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

«Στη λεπτή φάση που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI και για τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα σταθερότητας επιβάλλεται σοβαρότητα από όλο το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο κ. Καψής και υπογράμμισε πως ενόψει των
ψηφοφοριών που έπονται για τα όσα θα συμφωνηθούν στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη «η κυβέρνηση περιμένει να επιβεβαιωθεί η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μόνο 150 βουλευτές έχουν υπογράψει...



Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της έρευνας για ύπαρξη λογαριασμών Ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία, αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής υπογραφών των βουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι ... το θέμα είχε ανοίξει όταν ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ελβετικού κοινοβουλίου κ. Ιωσής Ζησιάδης είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν Έλληνες βουλευτές με καταθέσεις στην Ελβετία.

Προκειμένου να κοπάσει ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί η Βουλή αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στις ελβετικές αρχές προκειμένου να προχωρήσουν σε σχετική έρευνα συγκεντρώνοντας ενυπόγραφες εξουσιοδοτήσεις από τους Έλληνες βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες,η διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και αρκετές εβδομάδες ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού μόνο 150 βουλευτές έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει τις εξουσιοδοτήσεις.

real.gr



Read more...

Σκληρό «ροκ» κατά της «γερμανικής συνταγής» στο Νταβός

Οικονομολόγοι και επιχειρηματίες κριτικάρουν άγρια τη Μέρκελ



Σε θέατρο της πιο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των εκπροσώπων των αγορών από την μία και των Ευρωπαίων πολιτικών, με πρώτη την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ από την άλλη, έχει μετατραπεί, ήδη από το ξεκίνημά του κιόλας, το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Με τον οικοδεσπότη, ιδρυτή του Φόρουμ Καρλ Σγουάμπ να ζητά «να αποκαταστήσουμε την χαμένη πίστη των ανθρώπων στην οικονομική και πολιτική ηγεσία» η κυρία Μέρκελ ήταν η πρώτη που μίλησε από το βήμα του Νταβός για να ζητήσει περισσότερο χρόνο από τις αγορές προκειμένου να επιλυθεί το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους!

Συγκεκριμένα τόνισε πως τo πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι μόνο το υψηλό χρέος και τα ελλείμματα, αλλά και οι αδυναμίες όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, «υπενθύμισε» πως η ΕΕ δεν προωθεί μόνο μέτρα λιτότητας – όπως την κατηγορούν όλοι – αλλά και «δομικές μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν μακροπρόθεσμα νέες θέσεις εργασίας» και τέλος τόνισε ότι κακώς η Ευρώπη θεωρείται ως ο «μεγάλος πονοκέφαλος της παγκόσμιας οικονομίας», πολύ απλά γιατί υπάρχουν κι άλλοι!

Στην Γερμανίδα Καγκελάριο έσπευσαν να απαντήσουν, ορισμένοι και σε οργίλο ύφος, ουκ ολίγοι παράγοντες της διεθνούς οικονομικής και επιχειρηματικής σκηνής.

Ο διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος προέβλεψε πως η Ευρώπη βαδίζει σε λανθασμένο δρόμο, τόνισε πως το ευρώ «πρέπει να επιβιώσει, γιατί η εναλλακτική, η διάλυση, θα οδηγούσε σε μια κατάρρευση που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος δεν μπορούν να αντέξουν», αλλά ξεκαθάρισε πως για να μη συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Λύσεις με επίκεντρο ΚΑΙ την Ελλάδα η οποία, κατά τον Σόρος, είναι «πιθανότερο παρά ποτέ να χρεοκοπήσει το 2012».

Την ίδια στιγμή και από το ίδιο βήμα ο κύριος Πέτερ Βόσερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Dutch/Shell Plc, τόνιζε πως δεν υπάρχει πια χρόνος για το ελληνικό πρόβλημα, πρέπει με κάποιον τρόπο να δοθεί τέλος σε μια κρίση που επιμένει εδώ και μήνες: «Είναι μόλις δυο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ δήλωνε στο CNBC πως «η ευρωζώνη απέχει ακόμα από το να βρει λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει και χρειάζεται πιο βαθιά αναδιάρθρωση» και συμπλήρωνε πως οι λύσεις που προωθούνται δεν είναι βιώσιμες. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις μέχρι τώρα αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε: «Απέχουν πολύ από το να βρουν μια λύση στην Ευρώπη. Και δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο».

Την ίδια ώρα ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεπε πως η μόνη λύση για την Ευρώπη είναι αυτή που μέχρι σήμερα αρνείται λυσσαλέα η Γερμανία: να κοπεί χρήμα και μάλιστα πολύ χρήμα …
protothema.gr

Read more...

Η κάρτα της φάρσας...


Εδώ πέφτει η κουκούλα της VPRC...
Στην κάρτα με τις δημοφιλίες φαίνεται καθαρά πως στη δημοσκόπηση που φέρνει το ΠΑΣΟΚ 5ο κόμμα, κάτι δεν πάει καλά.
Είναι δυνατόν να είναι-καλά, άσε τον Παπανδρέου, τελευταίο-ο Δημαράς 2ος με ποσοστό 43% , πίσω απ' τον Κουβέλη, ενώ το κόμμα του δεν υπάρχει στον πίνακα με τα ποσοστά των κομμάτων και συμπεριλαμβάνεται απλώς στα λοιπά;
Ποια είναι η...

"επιστημονική" εξήγηση των σκιτζήδων της εταιρείας αυτής;
Και παρεμπιπτόντως, ποιος τους πλήρωσε για να κάνουν αυτό το γκάλοπ; Το πτωχό, πλην τίμιο, περιοδικό "Επίκαιρα" ...



Read more...

Σύγκληση Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στις 2 Φεβρουαρίου

Μετά το αντάρτικο στη Βουλή


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου επιστρέφει το βράδυ της Τετάρτης από την Κόστα Ρίκα όπου βρισκόταν για το Συμβούλιο της Σοσιαλιστκής Διεθνούς
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου επιστρέφει το βράδυ της Τετάρτης από την Κόστα Ρίκα όπου βρισκόταν για το Συμβούλιο της Σοσιαλιστκής Διεθνούς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, συγκάλεσε η ηγεσία του Κινήματος, μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από το αντάρτικο κατά την ψηφοφορία άρθρων του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Θέμα της συνεδρίασης θα είναι: Ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη δανειακή σύμβαση και το PSI - Στήριξη του έργου της κυβέρνησης.

Συζητήσεις προκάλεσε νωρίτερα πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη να συγκληθεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει τον πρόεδρό της. Εντούτοις, στόχος της συνεδρίασης της ερχόμενης Πέμπτης δεν θα είναι αυτός.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι έπειτα από την εικόνα που παρουσίασε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, δικαιώνεται η πρόταση του προέδρου του κόμματος για διαρχία. Τώρα όμως, πρόσθεταν, δεν είναι δυνατόν να ανατραπούν οι αποφάσεις του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου.

Την αντίθεσή του στην πρόταση Σκανδαλίδη εξέφρασε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως είπε, η ΚΟ θα πρέπει να συνεδριάσει για να εκλέξει τον πρόεδρο της, αλλά για να εκφράσουν οι βουλευτές την άποψη τους.

Την αντίθεση του εξέφρασε και ο Μ.Χρυσοχοΐδης, εκτιμώντας ότι αν γίνει τέτοια κίνηση θα διαλυθεί πλήρως το ΠΑΣΟΚ και ότι προέχουν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη σωτηρία της χώρας.

Να κλείσει την πόρτα σε τέτοιες σκέψεις επιχείρησε το απόγευμα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης λέγοντας ότι η πορεία και οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου έχουν αποφασιστεί με αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος.

«Κάθε άλλη επιλογή προκαλεί σύγχυση, απώλεια δυναμικής και εν τέλει θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των στόχων που διασφαλίζουν το μέλλον της χώρας και του λαού» πρόσθεσε ο κ. Καρχιμάκης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πέμπτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση της VPRC!









Πέμπτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση της VPRC!
Δημοσκόπηση-σοκ για το ΠΑΣΟΚ δημοσιεύεται την Πέμπτη στο περιοδικό Επίκαιρα, την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία VPRC και εμφανίζει το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου στην πέμπτη θέση πίσω από Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Αριστερά, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 13%, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ από 12,5% και το ΠΑΣΟΚ 12%, απέχοντας 18,5 ποσοστιαίες μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία!

Ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 6% , οι Οικολόγοι 3% ενώ Δημοκρατική Συμμαχία, Άρμα Πολιτών και η Χρυσή Αυγή κινούνται στο 2,5% και 1% συγκεντρώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνουν οι: Φώτης Κουβέλης 46%, Γιάννης Δημαράς 43%, Αλέξης Τσίπρας 34%, Αντώνης Σαμαράς 24%, Γιώργος Καρατζαφέρης 23%, Αλέκα Παπαρήγα 20%, Ντόρα Μπακογιάννη 17%, Γιώργος Παπανδρέου 9%।
http://newpost.gr

Read more...

"Υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί..."

Ατάκα - γρίφος Βενιζέλου στη Βουλή


Μια περίεργη στιχομυθία μεταξύ Βενιζέλου και Πετσάλνικου στο περιθώριο της επεισοδιακής ψηφοφορίας των άρθρων του πολυνομοσχεδίου η οποία δεν καταγράφηκε στα πρακτικά αλλά «πιάστηκε» από τα ανοικτά μικρόφωνα τροφοδότησε μια σειρά από σενάρια πολιτικής αστάθειας που ήθελαν έως και παραίτηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της δεύτερης ανάγνωσης του καταλόγου των ονομάτων των βουλευτών και όταν όλα έδειχναν ότι καταψηφίζεται το άρθρο 29 ο κ. Βενιζέλους σηκώθηκε από τα υπουργικά έδρανα και ακούγεται να λέει «Δώστε μου το αποτέλεσμα να ενημερώσω τον πρωθυπουργό να ξέρει τι θα κάνει, αν έχει την πλειοψηφία ή δεν την έχει».

Μετα από περίπου 2 λεπτά, η κάμερα του κοινοβουλίου «συλλαμβάνει» τους κ.κ. Βενιζέλο και Πετσάλνικο να συνομιλούν δίπλα από τα ανοικτά μικρόφωνα των υπουργικών εδράνων. Ο πρόεδρος της Βουλής προφανώς ενημέρωσε τον υπουργό για την πορεία των αποτελεσμάτων και για την σχεδόν βέβαιη καταψήφιση του άρθρου 29. Σε αυτό το σημείο ο κ. Βενιζέλου ακούγεται να λέει «υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί».



Όπως ήταν φυσικό η συγκεκριμένη φράση δημιούργησε ιδιαίτερο προβληματισμό σε όσους κατάφεραν να την απομονώσουν με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται αν ο υπουργός εννοεί τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος έφερε το άρθρο 29.

Μάλιστα κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παντελής Καψής ρωτήθηκε εάν υπάρχει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού। Ο κ. Καψής διέψευσε κατηγορηματικά κάθε σενάριο.
.protothema.gr

Read more...

Τις προϋποθέσεις για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης έθεσε η τρόικα

Συνάντηση με Βενιζέλο


Την Πέμπτη θα συνεχιστούν στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις για το PSI
Την Πέμπτη θα συνεχιστούν στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις για το PSI (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα.

Στη συνάντηση έγινε επισκόπηση του συνόλου των θεμάτων που εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα και λειτουργούν ως προϋπόθεση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Επίσης, οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα των επαφών οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες μέρες με εντατικό ρυθμό, τόσο για το PSI όσο και για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης γύρω από το νέο πρόγραμμα.

Την Πέμπτη θα συνεχιστούν στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις για το PSI, ενώ μέχρι το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθούν ειδικότερες συναντήσεις για τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα διαρθρωτικά ζητήματα ανάμεσα στην τρόικα, την κυβέρνηση και τα κόμματα που μετέχουν στην Κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στη διαφύλαξη του κατώτατου μισθού και του δώρου συμφώνησαν εργοδότες- ΓΣΕΕ









Στη διαφύλαξη του κατώτατου μισθού και του δώρου συμφώνησαν εργοδότες- ΓΣΕΕ
Στη διατήρηση του κατώτατου μισθού καθώς και του 13ου και 14ου μισθού συμφώνησαν κατ' αρχήν οι κοινωνικοί φορείς στη κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα και η οποία διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάλογο δεν συζητήθηκε το πάγωμα των μισθών αφού όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ μία τέτοια συζήτηση δεν είναι εύλογη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Οι κοινωνικοί εταίροι,
σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά τη συνάντηση, ζήτησαν από την κυβέρνηση να συμμετάσχει
στον διάλογο που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες
για να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις αναφορικά με το μη μισθολογικό κόστος, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και πώς μπορεί να τονωθεί.

Ο ΣΕΒ σε πρότασή που κατέθεσε στον διάλογο, ζητούσε να καταργηθούν οι τριετίες που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η πρόταση ήταν συγκεκριμένα «να αναθεωρηθούν οι αυτόματες αυξήσεις (τριετίες και λοιπά αυτόματα επιδόματα) που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές».


Στο κείμενο που κατέθεσε ο ΣΕΒ στη σημερινή συνάντηση, που διεξήχθη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρεται ακόμη ότι οι βασικοί παράγοντες που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα της να δημιουργεί θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερο από το εργατικό κόστος, είναι ο εκτεταμένος κρατικός παρεμβατισμός, η γραφειοκρατία που εκτρέφει η πολυνομία, οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, το ευρύτερα αντι-επιχειρηματικό και αντι-επενδυτικό κλίμα. Επισημαίνεται ακόμη ότι μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα δέσμευε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων:

Να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος
, χωρίς να προσφύγει σε νέους φόρους αλλά με καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Να λάβει μέτρα που ενισχύουν την απασχόληση, όπως παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας εφαρμογή προγραμμάτων για κατάρτιση νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, εφαρμογή προγραμμάτων ΕΣΠΑ για πέμπτη ημέρα εργασίας αφιερωμένης στην κατάρτιση.

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, έχει διευκρινίσει ότι δεν θα δεχθεί συζήτηση για αλλαγές στην υφιστάμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην οποία περιλαμβάνονται οι κατώτεροι μισθοί και τα δώρα.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μίλησε σε έντονο ύφος και είπε ότι η συλλογική σύμβαση δεν επιδέχεται καμία παρέμβαση. Μάλιστα απευθύνθηκε και προς τους βουλευτές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να μην πουν ότι δεν το διάβασαν, αναφερόμενος στα νέα μέτρα. Να μην δεχθούν οι βουλευτές καμία νομοθετική παρέμβαση που θα μειώνει μισθούς και συντάξεις και να μην το σκεφτούν καν να το ψηφίσουν. Βάζουν μπροστά τον μπαμπούλα, δηλαδή το ΔΝΤ να στέλνει κείμενα και εμείς απλά πρέπει να τα εφαρμόσουμε. Αυτό δεν γίνεται».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλος είπε ότι συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και να παραμείνει και ο 13ος και 14ος μισθός. «Το θέμα για πάγωμα των μισθών δεν βρίσκει σύμφωνη την ΓΣΕΕ και έτσι ο διάλογος θα συνεχιστεί».

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κροκίδης είπε ότι θα καταθέσουν τεκμηριωμένα τις προτάσεις τους και θα καλέσουν την κυβέρνηση να δεσμευτεί σε όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί.


Yπόμνημα- «φωτιά» του ΔΝΤ



Εν τω μεταξύ, σκληρό υπόμνημα της Τρόικας που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη, ζητά κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της 6μηνης προστασίας που παρέχουν στους εργαζόμενους οι συλλογικές συμβάσεις μετά τη λήξη τους και περαιτέρω ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας αλλά και τη συμφωνία των εταίρων στην Ισπανία που υπέγραψαν μικρή αύξηση στους μισθούς.

Αναλυτικά στο υπόμνημά του το ΔΝΤ ζητά:


• Να καταργηθεί με νόμο ο 13ος και 14ος μισθός καθώς ανάλογος περιορισμός έχει ήδη επιβληθεί στο δημόσιο, αλλά και η καταβολή τους με την μορφή μπόνους.
• Ζητείται ακόμη η κατάργηση της μετενέργειας,
• Η προσφυγή στην διαιτησία μόνο με την σύμφωνη γνώμη εργοδοτών – εργαζομένων,
• Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Στο υπόμνημα γίνεται ακόμα λόγος για άρση των περιορισμών στις απολύσεις, επιτάχυνση εκδίκασης εργατικών διαφορών και μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Στο υπόμνημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στις ΔΕΚΟ για τις οποίες ζητείται η άρση της μονιμότητας, η κατάργηση των ωριμάνσεων αλλά και των ειδικών επιδομάτων.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://newpost.gr

Read more...

"Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν έχει ανάγκη από μετανοούσες παρθένες"...



Πυρ και μανία είναι ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος με τους δελφίνους του ΠΑΣΟΚ. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, αναφέρει πως «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από μετανοούσε παρθένες» ενώ συνέχισε λέγοντας πως "oψιμοι αντιμνημονιακοί εμφανίστηκαν πολλοί το τελευταίο διάστημα. θα πρέπει να...
προσέχουν γιατί έχουν μπροστά τους και νέο, πιο σκληρό, πιο αντιλαϊκό, πιο απάνθρωπο μνημόνιο!

Η βουλή βρίσκεται σε διαρκή νευρικότητα και κλείνει το μάτι στις συντεχνίες αλλά ψηφίζει τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Φτάνει πια.Οι αντοχές του ελληνικού λαού εξαντλήθηκαν. Είναι η ώρα των σοβαρών και υπεύθυνων πράξεων.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει ανάγκη από στελέχη που είναι διατεθειμένα να περάσουν από τη δοκιμασία του καθαρτηρίου γιατί ένα είναι βέβαιο ότι η νομενκλατούρα του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι διατεθειμένη να περάσει από την κόλαση για να εξαγνιστεί.

Διαφορετικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν έχει ανάγκη από μετανοούσες παρθένες αλλά από ικανούς υπεύθυνους και σοβαρούς πολιτικούς.
Ο λαός πρέπει να δώσει τη λύση και να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, που το στερεί καθημερινά αυτός ο ερασιτεχνικός «πολιτικός θίασος» της χώρας".



Read more...

Αυτοκτόνησε ο κουμπάρος του αρχηγού της μαφίας της Θεσσαλονίκης...



Έκανε βουτιά θανάτου από το μπαλκόνι του σπιτιού του…
Το περιστατικό συνέβη στις 03:30 τα ξημερώματα στην Τούμπα, στη διασταύρωση των οδών Περδικής και Χανίων.
Εκεί έμενε ο άνδρας, μαζί με την κόρη του και τη σύντροφό του.
Ο... κουμπάρος του φερόμενου ως αρχηγού της μαφίας, βγήκε στο μπαλκόνι του τρίτου ορόφου
και πήδηξε στο κενό με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.
Η σύντροφός του σύμφωνα με πληροφορίες έχει πει στην αστυνομία, ότι ήταν πολύ στενοχωρημένος το τελευταίο διάστημα, μετά τη σύλληψη του κουμπάρου του.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ίδιος δεν άφησε κάποιο σημείωμα για να εξηγήσει την πράξη του ωστόσο οι έρευνες των αστυνομικών δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα..
eglimatikotita.gr



Read more...

Ομολογία Μέρκελ: Το Μνημόνιο σε συνδυασμό με τη λιτότητα δεν απέδωσαν!









Ομολογία Μέρκελ: Το Μνημόνιο σε συνδυασμό με τη λιτότητα δεν απέδωσαν!
Aνοιχτά εξέφρασε τις αμφιβολίες της για τις πιθανότητες της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα από την οικονομική κατάρρευση και πτώχευση η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στη βρετανική Guardian και σε πέντε ακόμα ευρωπαϊκές εφημερίδες, παραδεχόμενη -για πρώτη φορά- ότι το πρώτο πακέτο διάσωσης σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα δεν έχει αποδώσει καρπούς έπειτα από δύο χρόνια.

«Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ούτε οι Έλληνες ούτε η διεθνής κοινότητα έχουν κατορθώσει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση», δηλώνει η κυρία Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «ιδιαίτερη περίπτωση».

Ερωτώμενη για την πολιτική που έχει υπαγορεύσει το Βερολίνο την τελευταία διετία, η Γερμανίδα καγκελάριος απαντά ότι «οι καλοί πολιτικοί πάντα έχουν αμφιβολίες, ώστε να εξετάζουν συνεχώς αν βρίσκονται στη σωστή πορεία».

Στη συνέχεια σημειώνει ότι δεν έχει νόημα η υπόσχεση για όλο και περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης αν δεν αντιμετωπίζονται τα αίτιά της, κάτι που πιστεύει ότι επιτυγχάνεται με το νέο αυστηρό δημοσιονομικό σύμφωνο που προωθεί το Βερολίνο. Επισημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές δυνατότητες των Γερμανών δεν είναι άπειρες.

Η Άνγκελα Μέρκελ εμμένει επίσης στη θέση της ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να έχει τη δυνατότητα εποπτείας των δαπανών και των προϋπολογισμών των χωρών μελών της ευρωζώνης. Απορρίπτει δε το ευρωομόλογο ως άμεση λύση για την κρίση, αφήνοντάς το πάντως ανοιχτό ως ενδεχόμενο εφόσον το νέο καθεστώς της ευρωζώνης που επιδιώκει λειτουργήσει επιτυχώς.

Καλεί, τέλος, σε μία σταδιακή δημιουργία μίας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, με περισσότερες εθνικές εξουσίες να παραχωρούνται σε μια κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, την Κομισιόν। Το όραμα της καγκελαρίου περιλαμβάνει ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ένα συμβούλιο των εθνικών ηγετών, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ρόλο ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ.
http://newpost.gr

Read more...

Δίνουν γη, ύδωρ και ενέργεια στους δανειστές- Στήνεται το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην ιστορία









Δίνουν γη, ύδωρ και ενέργεια στους δανειστές- Στήνεται το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην ιστορία
Ενόσω συνεχίζονται τα γυμνάσια σε βάρος της Ελλάδας και οι ένθεν- κακείθεν εκβιασμοί των πανίσχυρων παικτών (Γερμανία, ΔΝΤ- IIF, hedge funds κ.λ.π) εντείνονται, τη στιγμή που η εκστρατεία τρομοκράτησης των κατοίκων αυτής της χώρας κορυφώνεται γύρω από την κατάργηση ή περιορισμό του 13ου -14ου μισθού, τα δελτία των 20.00 «πυροβολούν» καθημερινά τον καθημαγμένο φορολογούμενο, στα μουλωχτά φαίνεται πως περνά το μεγαλύτερο ξεπούλημα στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Υποθήκευση και μάλιστα εμπράγματη του ορυκτού πλούτου (και όχι μόνον της χώρας ) φαίνεται, πως περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Αθήνα στις 26-27 Οκτωβρίου 2011. Βάσει του περιβόητου πλέον άρθρου 13 -στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής- περιλαμβάνονται πρόνοιες μέσω των οποίων θα εκχωρούνται ακόμη και απευθείας στους δανειστές τα έσοδα από την πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου-υδρογονανθράκων.

Το Moneypost.gr έχει αναφερθεί αρκετές φορές στη μεγαλύτερη εκχώρηση της ελληνικής πλευράς, που πολύ φοβούμεθα πως θα βρει μπροστά της τους επόμενους μήνες και αφορά στην υπαγωγή του ελληνικού χρέους από το εθνικό νομικό πλαίσιο στο καλούμενο βρετανικό δίκαιο. Μάλιστα πρόσφατα, είχαμε αναφερθεί στον κίνδυνο να συμπεριληφθούν στο πακέτο εμπράγματων δεσμεύσεων συμβόλαια εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου αλλά και εξόρυξης πετρελαίου-φυσικού αερίου.

Σε σχετική ανάρτηση (17/1) υπό τον εύγλωττο τίτλο «το βρετανικό δίκαιο “ρουφάει” τα ελληνικά πετρέλαια- Εξαφάνισαν τα κοιτάσματα πριν τα… βρουν», αναδεικνυόταν ακριβώς αυτός ο κίνδυνος που για ευνόητους λόγους κρατείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την πλειονότητα των ελλήνων να μην γνωρίζει ουσιώδεις υποχρεώσεις που θα απορρέουν από την νέα δανειακή σύμβαση και θα υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας για δεκαετίες.

Θα πείτε εδώ ολόκληρος υπουργός της κυβέρνησης ΓΑΠ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομολογεί πως «δεν διάβασε το μνημόνιο», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…

Οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις και όσο τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα αποκρατικοποίησης (δηλαδή ξεπούλημα των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), αξιοποίησης (…τύπου Ελληνικού), ή τα περίφημα σχέδια για ενεργειακά προγράμματα (…σαν το ΗΛΙΟΣ ), δεν προχωρούν άρα δεν αποφέρουν έσοδα, τόσο ο κίνδυνος εμπράγματης υποθήκευσης ορυκτού πλούτου - κοιτασμάτων αερίου και υδρογονανθράκων μεγαλώνει. Σύμφωνα με τον φιλόδοξο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΓΑΠ οι αποκρατικοποιήσεις (και όλα τα συναφή ) θα έπρεπε μέχρι το 2015 να έχουν αποφέρει μεγάλο μέρος από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ.

Έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, είναι ζήτημα εάν θα συγκεντρωθούν μετά βίας 8 με 10 δισ. ευρώ και αυτά με το καλύτερο σενάριο. Τα υπόλοιπα; Απάντηση στο καίριο ερώτημα ενδέχεται να δίνεται μέσω του περιβόητου άρθρου 13 που σύμφωνα με το defencenet.gr, αναφέρει επί λέξει ότι «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatization revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».


Joffrey Postman
http://newpost.gr

Read more...

Στοιχειώδης αυτοσεβασμός και αξιοπρέπεια να ξέρεις τι υπογράφεις, δήλωσε ο Μάρκος Μπόλαρης

Συνεχίζεται η αναταραχή μετά τη δήλωση Χρυσοχοΐδη


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνεχίζεται η αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι δεν διάβασε το μνημόνιο, καθώς είχε άλλα καθήκοντα, καθώς και της Λούκας Κατσέλη ότι είχε στη διάθεσή της τρεις ώρες για να το διαβάσει.

Το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι στοιχειώδης αυτοσεβασμός και αξιοπρέπεια απαιτούν να ξέρεις τι υπογράφεις. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος το έχει διαβάσει.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ.Πρωτόπαπας επισήμανε ότι είναι στα όρια της αυτογελοιοποίησης η συνέχιση αυτής της συζήτησης. Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης δήλωσε ότι ο ίδιος και το διάβασε και το ψήφισε ως τη μόνη λύση για να σωθεί η χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε για το ίδιο θέμα στον Real Fm: «Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη και θα το κάνω με κείμενό μου σε λίγες ημέρες. Στήριξα την προσπάθεια της κυβέρνησης. Μετά λόγου γνώσεως το στήριξα. Και γνώστης είμαι και έχω την ευθύνη. Δεν έχω ρόλο αμφιλεγόμενο εγώ.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ουρές για δωρεάν λαχανικά στην πλατεία Συντάγματος!

Διαμαρτυρία των παραγωγών του νομού Βοιωτίας

Μια αυτοσχέδια λαϊκή αγορά έστησαν από τις 6 το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος αγρότες του νομού Βοιωτίας, με σκοπό να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να ενημερώσουν τους καταναλωτές, ότι τα λαχανικά τους είναι κλάσης Α.

Όπως τονίζουν οι παραγωγοί εδώ και ένα χρόνο γίνεται συστηματική προσπάθεια για την υποβάθμιση των προϊόντων τους με επιχείρημα την μόλυνση του Ασωπού, έτσι θεώρησαν σωστό να έρθουν στο Σύνταγμα και να μοιράσουν δωρεάν τα προϊόντα τους.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, φωνάζοντας «Πεινάμε, πεινάμε» για να αποκτήσει μία δωρεάν σακούλα από λαχανικά όπως καρότα, πατάτες και σπανάκι.

Στη συνέχεια οι αγρότες μετέβησαν και στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, εκεί όπου μοίρασαν 3 τόνους φρέσκα λαχανικά, ενώ προσέφεραν και 2 τόνους στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Όσοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τρόφιμα ρωτούσαν συνεχώς τους αγρότες εάν πρόκειται να επαναλάβουν την κίνηση αυτή που κατέβασε στους δρόμους εκατοντάδες πολίτες.
https://lh4.googleusercontent.com/-LxphGkIhW6Y/Tx-sz-vlA1I/AAAAAAAAeJc/jBrwg1AjazY/s640/%2525CF%252586%2525CF%252589%2525CF%252584%2525CE%2525BF%2525CE%2525B3%2525CF%252581%2525CE%2525B1%2525CF%252586%2525CE%2525AF%2525CE%2525B1%25252821%252529.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-SIxZCJnJy18/Tx-sz_DTL-I/AAAAAAAAeJg/tAtuO6r3h04/s640/%2525CF%252586%2525CF%252589%2525CF%252584%2525CE%2525BF%2525CE%2525B3%2525CF%252581%2525CE%2525B1%2525CF%252586%2525CE%2525AF%2525CE%2525B1%25252820%252529.jpg
Read more...

Η Κόστα Ρίκα ανοίγει το δρόμο για επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής νέου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ









Η Κόστα Ρίκα ανοίγει το δρόμο για επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής  νέου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ
Η Σοσιαλιστική Διεθνής που συνεδριάζει στην Κόστα Ρίκα, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να ανοίξει τον δρόμο ώστε ο νέος πρόεδρός της να μπορεί να εκλεγεί χωρίς κατ' ανάγκην να είναι εν ενεργεία πρόεδρος κόμματος.

«Πιστεύω ότι πρέπει να εκλέξουμε τον νέο πρόεδρο και γραμματέα με ανοιχτές διαδικασίες στο Συνέδριο», είπε στην Κόστα Ρίκα ο Γ. Παπανδρέου αιφνιδιάζοντας τους συνέδρους οι οποίοι πάντως υιοθέτησαν την πρότασή του και τον ενθάρρυναν να είναι εκ νέου υποψήφιος.


Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με την διαδικασία που έχει αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ στα τέλη Μαρτίου θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.


Ταυτοχρόνως όμως, εκτιμάται ότι αποδεσμεύει πλήρως το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να επιταχύνει αν θέλει τις διαδικασίες αλλαγής της ηγεσίας, κάτι που μετά τη χθεσινή εικόνα της ΚΟ με την καταψήφιση άρθρων του πολυνομοσχεδίου, αρχίζει να θεωρείται πιθανό. Δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία η παρέμβαση Σκανδαλίδη, ο οποίος διαπίστωσε «κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» και πρότεινε την άμεση σύγκλισή της για «να εκλέξει τον Πρόεδρό της».

Ιδιαίτερα όταν πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνουν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και φέρουν τον υπουργό Οικονομικών να συμφωνεί με τη διαδικασία. Κατηγορηματικά αντίθετοι με την εκλογή προέδρου από την ΚΟ εμφανίζονται οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο δεύτερος το δήλωσε ήδη δημοσίως και ο πρώτος λέγεται ότι υπογραμμίζει πως αυτή η διαδικασία θα τραυματίσει την ενότητα του κόμματος. Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν και επισήμως τονίζουν ότι θα τηρηθούν οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί, ανεπισήμως δεν αποκλείουν τίποτα, μιας και το χρονοδιάγραμμα εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και τη βούληση του ιδίου του Γ. Παπανδρέου.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Α. Σαμαράς θεωρεί δεδομένο ότι το PSI θα ολοκληρωθεί ως τις 5 Μαρτίου και οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο ως τις 8 Απριλίου।
http://newpost.gr
Read more...

Σύγκληση Κ.Ο. για εκλογή Προέδρου ζητά ο Σκανδαλίδης!

Δήλωση βόμβα μετά το χτεσινό φιάσκο στη Βουλή



Με δήλωση - βόμβα που έχει αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο υπουτργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης ζητεί την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την εκλογή Προέδρου της, καθώς " η χθεσινή μέρα έδειξε ότι υπάρχει κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το όργανο που κατ' εξοχήν είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή στήριξη της Κυβέρνησης"

O κ. Σκανδαλίδης λέει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση και η χώρα δεν μπορούν να περιμένουν τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι "είναι αδιανόητο οι βουλευτές μας να μην αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τα πολύ βαρύτερα και κρισιμότερα καθήκοντα που προμηνύονται της αμέσως επόμενες μέρες".

«Το κάθε στέλεχος μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν» σχολίασε από την πλευρά του, σε σκληρό ύφος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στο protothema.gr.

Αναλυτικά, η δήλωση Σκανδαλίδη έχει ως εξής:

"Δυστυχώς οι επισημάνσεις που έκανα στο Εθνικό Συμβούλιο για τον πολιτικό χρόνο που τρέχει αμείλικτος και το έργο που οφείλουμε να φέρουμε σε πέρας ως παράταξη εθνικής ευθύνης, τόσο σε ότι αφορά στην ολόπλευρη στήριξη της Κυβέρνησης όσο και σε ότι αφορά στην ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνονται με τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή.

Η Κυβέρνηση και η χώρα δεν μπορούν να περιμένουν τις εσωτερικές μας διαδικασίες. Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου είναι για τον καθένα μας σεβαστές αλλά εξαρτώνται καταλυτικά από τις εξελίξεις που είναι αβέβαιες και καταιγιστικές.

Η χθεσινή μέρα έδειξε ότι υπάρχει κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το όργανο που κατ' εξοχήν είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή στήριξη της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του οφείλει να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να συζητήσει τη διάταξη μάχης και τους στόχους και να εκλέξει τον Πρόεδρό της. Είναι αδιανόητο οι βουλευτές μας να μην αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τα πολύ βαρύτερα και κρισιμότερα καθήκοντα που προμηνύονται της αμέσως επόμενες μέρες.

Εξυπακούεται ότι η εκλογή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ανεξάρτητη από τις δρομολογημένες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου του Κινήματος".

Χτες αργά τη νύχτα στη Βουλή, η ψηφοφορία των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου εξελίχθηκε σε μέγα φιάσκο για την ενδοκυβερνητική συνοχή, ενώ δεν πέρασαν οι αλλαγές στο ωράριο λειτουργία των φαρμακείων.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Διαβάστε επίσης εδώ την έντονη αντίδραση που προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η χτεσινή εικόνα στην Βουλή।
protothema.gr
Read more...

Κατάργηση τριετιών και αυτόματων αυξήσεων που προβλέπονται από τις συμβάσεις προτείνει ο ΣΕΒ

Στο επίκεντρο οι μισθοί


Ο ΣΕΒ προτείνει να «παγώσει» ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ ως τη λήξη της, τον επόμενο Δεκέμβριο
Ο ΣΕΒ προτείνει να «παγώσει» ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ ως τη λήξη της, τον επόμενο Δεκέμβριο (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Να καταργηθούν οι τριετίες που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας προτείνει ο ΣΕΒ στη συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά.

Η πρόταση είναι συγκεκριμένα «να αναθεωρηθούν οι αυτόματες αυξήσεις (τριετίες και λοιπά αυτόματα επιδόματα) που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές».

Ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει επίσης την πρόταση να «παγώσει» ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ (χωρίς μειώσεις, ούτε αυξήσεις) ως τη λήξη της, τον Δεκέμβριο του 2012.

Χθες, Τρίτη υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού.

Στο κείμενο που κατέθεσε ο ΣΕΒ στη σημερινή συνάντηση, που διεξάγεται στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, τονίζεται ακόμη ότι οι βασικοί παράγοντες που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα της να δημιουργεί θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερο από το εργατικό κόστος, είναι ο εκτεταμένος κρατικός παρεμβατισμός, η γραφειοκρατία που εκτρέφει η πολυνομία, οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, το ευρύτερα αντι-επιχειρηματικό και αντι-επενδυτικό κλίμα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα δέσμευε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων:

- Να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος, χωρίς να προσφύγει σε νέους φόρους αλλά με καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

- Να λάβει μέτρα που ενισχύουν την απασχόληση, όπως παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας εφαρμογή προγραμμάτων για κατάρτιση νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, εφαρμογή προγραμμάτων ΕΣΠΑ για πέμπτη ημέρα εργασίας αφιερωμένης στην κατάρτιση.

- Να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και επιβαρύνσεις. Μεταξύ άλλων με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μέσα τραπεζών/ΕΛΤΑ, ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής στοιχείων από τους εργοδότες προς ΟΑΕΔ/ΦΚΑ/Επιθ. Εργασίας, κ.ά., υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την προσωρινή απασχόληση χωρίς ελληνικές «πρωτοτυπίες», εκλογίκευση των προστίμων και των ποινικών κυρώσεων όπου δεν υπάρχει δόλος του εργοδότη, απλοποίηση των διαδικασιών για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, άρση των περιπλοκών και των αντιθέσεων στην εργατική νομοθεσία, άρση των αντικινήτρων στη διανομή κερδών στους εργαζομένους, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που εκτιμάται σε 30%.

Ο ΣΕΒ εκτιμά τέλος ότι το 2012 προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολο από τα προηγούμενα χρόνια και επαναλαμβάνει την πρόταση προς τους κοινωνικούς εταίρους, και ιδιαίτερα τη ΓΣΕΕ, «να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, θέτοντας την Πολιτεία προ των ευθυνών της, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει την ελεύθερη ανάπτυξη και προκοπή των δυνάμεων εργασίας».

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, έχει διευκρινίσει ότι δεν θα δεχθεί συζήτηση για αλλαγές στην υφιστάμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην οποία περιλαμβάνονται οι κατώτεροι μισθοί και τα δώρα.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, εργοδοτικοί φορείς έχουν θέσει στο παρασκήνιο προς την τρόικα αλλά και προς την κυβέρνηση θέματα αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Έχει τεθεί θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για τη διαιτησία ώστε να μην επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή των εργαζομένων και η κατάργηση της μετενέργειας, της ισχύος δηλαδή των συλλογικών συμβάσεων έξι μήνες μετά τη λήξη τους ώστε να διευκολύνεται η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Μια συμφωνία των εταίρων, ακόμη και περιορισμένη, θεωρείται σημαντική αφού θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών στις συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αποφασισμένος να φέρει εκ νέου στη Βουλή τη διάταξη για τα φαρμακεία ο Ανδρ.Λοβέρδος

«Δεν σχετίζεται με τα εσωκομματικά»


Ο υπουργός είπε ότι δέχθηκε πιέσεις για να αποσύρει τη διάταξη για το ωράριο των φαρμακείων
Ο υπουργός είπε ότι δέχθηκε πιέσεις για να αποσύρει τη διάταξη για το ωράριο των φαρμακείων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την εκτίμηση ότι η καταψήφιση της διάταξης για τα φαρμακεία δεν σχετίζεται με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, έκανε ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως θα ξαναφέρει τη διάταξη για το ωράριο των φαρμακείων, σημειώνοντας: «μου προτάθηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία να κάνω πίσω αλλά δεν είναι στο χαρακτήρα μου».

Αναφερόμενος στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, έκανε λόγο για «πολιτική βεντέτα», επέμεινε στη θέση του περί «μακελειού», εξηγώντας ότι η δήλωσή του αφορά στην πολιτική και όχι τη δικαστική διάσταση της υπόθεσης.

«Η χώρα πάει στον τοίχο με μεγάλη ταχύτητα και δεν πρέπει να πάει αυτή τη στιγμή σε μικροπολιτικούς ανταγωνισμούς» τόνισε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να γίνει «αντικείμενο αν κάποιος 'καταχθόνιος' έβαλε τη χώρα σε εκείνη την κατάσταση για να στερηθεί την ελευθερία της, γιατί κάτι τέτοιο θα δίχαζε και θα την οδηγούσε στον γκρεμό χωρίς να την αφήσει να δει τα προβλήματά της» σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να συμμετάσχει στο PSI, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ

Πιέσεις στην ΕΚΤ για το «κούρεμα»


«Αν δεν υπάρξει επαρκής επαναδιαπραγμάτευση για το επίπεδο του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, τότε ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει και αυτός στην προσπάθεια», είπε η κ. Λαγκάρντ
«Αν δεν υπάρξει επαρκής επαναδιαπραγμάτευση για το επίπεδο του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, τότε ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει και αυτός στην προσπάθεια», είπε η κ. Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
Ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν η μείωση που διαπραγματεύεται η χώρα με τους ιδιώτες ομολογιούχους δεν είναι αρκετό για να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο, όπως δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας για «δημόσιο τομέα», η κ. Λαγκάρντ αναφέρεται -κατά κύριο λόγο- στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ και τα οποία, προς το παρόν, εξαιρούνται από το PSI.

«Η ισορροπία μεταξύ της συμμετοχής του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, σύμφωνα με το Reuters, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

«Αν δεν υπάρξει επαρκής επαναδιαπραγμάτευση για το επίπεδο του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, τότε ο δημόσιος τομέας που κατέχει ελληνικό χρέος θα πρέπει να συμμετάσχει και αυτός στην προσπάθεια», προσέθεσε.

Ερωτηθείσα αν το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για τη συμμετοχή της ΕΚΤ, ουσιαστικά δεν το διέψευσε.

«Το ΔΝΤ δεν είναι παρά ένας παρατηρητής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τους Έλληνες», σημείωσε.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, την περασμένη Δευτέρα, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (όπως και το ΔΝΤ) δεν αποδέχονται ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο της τάξεως του 4%-4,20% στα νέα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα.

Η διαπραγμάτευση αφορά ένα μέσο κουπόνι της τάξεως του 3,5% περίπου. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη, όπως επισήμανε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

«Μια αυξομείωση στα επιτόκια των κουπονιών κατά μισή μονάδα επηρεάζει περίπου κατά μια μονάδα την προβολή του χρέους στο 2020» είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα πως «υπάρχουν και άλλες (σ.σ. παράμετροι) που δεν αφορούν στην αύξηση του νέου προγράμματος πέραν του ορίου των 130 δισ. ευρώ από τον δημόσιο τομέα».

Η φράση αυτή ερμηνεύθηκε ως αποκάλυψη του έντονου παρασκηνίου που υπάρχει σε ό,τι αφορά την συνεισφορά του «επίσημου τομέα» στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το όφελος για την Ελλάδα εκτιμάται στα 10-15 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ, τα οποία αγόρασε με έκπτωση 20%-30%.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανταλλάξει τα ομόλογα της με ένα νέο ελληνικό ομόλογο και στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποχρεωτικό «κούρεμα» σε όλα τα χρεόγραφα, εκτός απ' αυτά της ΕΚΤ.

Μία άλλη επιλογή, που θεωρείται πολύ πιθανή, είναι να μεταφερθεί στην τιμή κτήσης το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ σε έναν άλλο ευρωπαϊκό οργανισμό, όπως για παράδειγμα τον EFSF, που στη συνέχεια θα το παραχωρήσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου πακέτου βοήθειας.

Εν των μεταξύ, σύμφωνα με το Associated Press, σήμερα, Τετάρτη, η επιτροπή που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το IIF, συναντάται στο Παρίσι για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της.

Ένωση EFSF και ESM


Νωρίτερα, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, είπε ότι ένα κοινό ταμείο το οποίο θα περιλαμβάνει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη».

Το υπάρχον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ακόμη κεφάλαια ύψους 250 δισ. ευρώ και θα διαλυθεί τον Ιούλιο 2013, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ θα κληθεί να το αντικαταστήσει από τον Ιούλιο.

Η ένωσή τους θα δημιουργούσε έναν μηχανισμό συνολικού δυναμικού 750 δισ. ευρώ.

Η ένωση των δύο μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης συναντά την αντίθεση της Γερμανίας, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τους εταίρους του Βερολίνου, ανάμεσά τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Βερολίνο δεν έχει λάβει καμία απόφαση σχετικά με την ένωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά τον Ιούλιο 2013, ανακοίνωσε την Τρίτη το γραφείο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την προοπτική αυτή.

«Αυτό δεν είναι το μόνο, πρέπει επίσης να υπάρξουν κοινοί κανόνες, πρέπει να υπάρξει μία συλλογική βούληση, που θα εκφράζεται από μία γραμμή άμυνας», επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τάχθηκε και πάλι υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης για να αποφευχθεί η μετάδοση της ελληνικής κρίσης χρέους σε χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία.

«Εάν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις στις επόμενες εβδομάδες, τότε το τέλος του 2012 θα είναι καλύτερο από την αρχή του», είπε και επανέλαβε ότι «φυσικά πιστεύει στο μέλλον του ευρώ».

Εξήγησε ακόμα, ότι το «τείχος προστασίας» σημαίνει, ότι εάν η φωτιά (σ.σ. της κρίσης) πρόκειται να διαδοθεί, θα πρέπει «να έχουμε τη δυνατότητα να τη σταματήσουμε».

«Η Ελλάδα για παράδειγμα», σημείωσε, «βρίσκεται σε μια άκρως δύσκολη οικονομική κατάσταση, ας είμαστε ρεαλιστές. Εάν εξαπλωθεί, εάν δεν σταματηθεί εγκαίρως από το σύνολο των εταίρων, θα πρέπει να μπορέσουμε να σταματήσουμε τη φωτιά ώστε να μη διαδοθεί στην Ιταλία, την Ισπανία ή αλλού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

«Χωρίς κόκκινες γραμμές» ο ΣΕΒ στην συνάντηση για τα εργασιακά την Τετάρτη

Υπέρ της διατήρησης 13ου και 14ου μισθού

Ο προέδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος
Ο προέδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Χωρίς κόκκινες γραμμές, αλλά με δύο βασικές θέσεις υπέρ του παγώματος του κατώτατου μισθού «για όσο διαρκεί η κρίση» και διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού προσέρχεται ο ΣΕΒ στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για το καυτό θέμα των εργασιακών, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το πρωί στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Από την πλευρά της, η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση για σαρωτικές αλλαγές και βίαιες ανατροπές, με κατάργηση των δώρων και παρέμβαση στους μηχανισμούς μεσολάβησης και διαιτησίας.

Ο ΣΕΒ ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη πως προσέρχεται στον κοινωνικό διάλογο «χωρίς κόκκινες γραμμές», αλλά με δύο βασικές θέσεις οι οποίες έχουν ως εξής:

«Υπερασπιζόμαστε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε το δίχτυ προστασίας που προσφέρει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς, χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση. Έχουμε υπογράψει τη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, στο πλαίσιο της τελευταίας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ).

Υπενθυμίζεται πως η ΓΣΕΕ δεν δέχεται καμία παρέμβαση στη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ζητώντας να χορηγηθεί η αύξηση του Ιουλίου (περίπου 2,5%) και να μην περικοπούν 13ος και 14ος μισθός.

Θεωρώντας μάλιστα πως ορισμένες απαιτήσεις της τρόικας άπτονται αρκετά εξειδικευμένων ζητημάτων, η ΓΣΕΕ έχει κάνει λόγο για «καταδότες» στην τρόικα -δείχνοντας εργοδοτικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για επίτευξη «κρυφών πόθων» τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο «χάρτης των νεοαστέγων» στη Βουλή, ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας ζητούν φορείς

Άγνωστος ο αριθμός τους


Ο αριθμός των νεοαστέγων -έστω και κατά προσέγγιση- παραμένει άγνωστος
Ο αριθμός των νεοαστέγων -έστω και κατά προσέγγιση- παραμένει άγνωστος (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Ένα αδρό μόνο σχεδιάγραμμα του αθηναϊκού «χάρτη των νεοαστέγων», με τον αριθμό τους να παραμένει άγνωστο, παρουσίασαν στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός υγείας, ο δήμαρχος Αθηναίων, και εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Εκκλησίας την Τρίτη.

Τα στοιχεία φορέων και οργανώσεων σκιαγραφούν τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο, με οφειλέτες στην εφορία ή/και στα ασφαλιστικά ταμεία να «προστίθενται» στον πληθυσμό των αστέγων, ενώ οι φορείς καλούν την πολιτεία σε άμεση ενίσχυση των μονάδων κοινωνικής πρόνοιας για την ανάσχεση του φαινομένου.

Από τις εκθέσεις ειβεβαιώνεται πως εξαιτίας της κρίσης βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι που ζούσαν εύπορα πριν το ξέσπασμά της, πως στους «νεοάστεγους» πια περιλαμβάνονται και ολόκληρες οικογένειες. Ο αριθμός -έστω και κατά προσέγγιση- όσων μένουν με χαρτόνια και κουβέρτες στο Ζάππειο, την Κουμουνδούρου, τη Σανταρόζα, το Γκάζι, στα παγκάκια, κάτω από γέφυρες, έξω από κλειστά καταστήματα, είναι αδιευκρίνιστος.

Αρκετοί από όσους έχουν χάσει την στέγη τους και βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σε 52 σημεία της Αθήνας είναι οφειλέτες της εφορίας. Το πρόβλημα ανατροφοδοτείται ιδιαίτερα και εξαιτίας των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία: Οι «νεοαστέγοι» με οφειλές δεν μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ως εκ τούτου να ζουν σε καθεστώς εξαθλίωσης.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε πως το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ενημέρωσε ότι ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή καταρτίζει το σχέδιο νόμου που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα για τον νεοάστεγο. Όπως επίσης είπε, αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη στην ελληνική οικογένεια ο αριθμός των αστέγων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως δεν είναι ακόμα γνωστός ο ακριβής αριθμός των αστέγων καθώς δεν είναι καταγεγραμμένοι και επισήμανε την ανάγκη για κοινή προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας, την τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τις αρμόδιες οργανώσεις που ήδη είναι δίπλα τους. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο υπάρχει κρίση το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια σειρά δράσεων όπως η ύπαρξη υπνωτηρίων, κέντρων ημέρας για ψυχολογική υποστήριξη ακόμα και θέσεις εργασίας», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου έκανε λόγο για ζήτημα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σχολιάζοντας πως δεδομένης της έλλειψης νομοθεσίας, σήμερα άρχισε να γίνεται μια κινητοποίηση και ζήτησε ένα fast track για την ενίσχυση των κοινωνικών μονάδων πρόνοιας.

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Μάξιμος Παπαγιάννης τόνισε ότι χορηγούνται γεύματα από την Εκκλησία προτείνοντας όμως παράλληλα να βοηθηθούν από όλους τους φορείς οι άνθρωποι αυτοί, να ξαναβρούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Πρότεινε επίσης να βρεθεί τρόπος να μην συσσωρεύονται οι νεόπτωχοι άστεγοι με ιδρυματικό τρόπο αλλά να δίδεται επιδότηση κατοικίας για ψυχολογικούς λόγους.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τους νεόπτωχους αστέγους στην Αθήνα και ο Δήμος έχει δημιουργήσει άτυπη τράπεζα τροφίμων, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, ξενώνες ενώ προσφέρονται και δωρεάν ρούχα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι δύο διαμερισματικοί σύμβουλοι προσέτρεξαν στις υπηρεσίες του δήμου για να σιτιστούν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σαμαράς: Με το Βατοπέδι ρίξαν τον Καραμανλή...



Συνέντευξη στον δημοσιογράφο του Ρωσικού Πρακτορείου Ειδήσεων «RIA Novosti» κ. Αλέξιο Μπογκντανόβσκι, παραχώρησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνιος Σαμαράς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε ερώτηση για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και την...

προφυλάκιση Εφραίμ.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ, είναι η πρώτη φορά που μιλάει για την υπόθεση.

Η ερώτηση του δημοσιογράφου έχει ως εξής: Στη Ρωσία υπήρχαν πολλές αντιδράσεις για την πρόσφατη σύλληψη του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος είναι δημοφιλής στη Ρωσία και έφερε εκεί από το Άγιον Όρος την Αγία Ζώνη μόλις πριν από δύο μήνες. Δεν μπορώ να σας ζητήσω να σχολιάσετε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω για τη γενική σας στάση ως προς το λεγόμενο σκάνδαλο Βατοπεδίου, δεδομένου ότι πρώην στελέχη του κόμματός σας είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν όχι από δικαιοσύνη, αλλά από ΜΜΕ και πολιτικούς για τις συναλλαγές του κράτους με τη Μονή.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε: Όπως σωστά το είπατε, δεν μπορώ να σχολιάζω τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.»

«Στο μεταξύ, όμως, δύο εξεταστικές επιτροπές της Ελληνικής Βουλής διερεύνησαν την υπόθεση του Βατοπεδίου – η δεύτερη επί διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – και οι δύο δεν κατάφεραν να βρουν το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο, κατά ουδενός, ούτε για «βλάβη του δημοσίου συμφέροντος», ούτε για «ροή πολιτικού χρήματος». Και για όλα αυτά έχω κάνει πολύ σαφείς δηλώσεις εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε επίσης.

Εν συνεχεία υπογράμμισε: «Επομένως η υπόθεση αυτή, σε ό,τι αφορά την πολιτική της πτυχή – δηλαδή την ευθύνη πολιτικών προσώπων - έχει κλείσει οριστικά. Τώρα πρέπει να κλείσει και η δικαστική πλευρά της. Με πλήρη διερεύνηση σε βάθος, ώστε να λάμψει όλη η αλήθεια. Κι αυτό θα συμβεί. Να είστε σίγουροι!»

«Και να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η οποία όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αλλά θα τελειώσει αυτή την ιστορία που δηλητηριάζει και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και την εικόνα της Ορθοδοξίας διεθνώς», ανέφερε ο κ. Σαμαράς κλείνοντας.



romfea.gr



Read more...

«Η συντηρητική Ευρώπη απέτυχε» λέει ο Γ.Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή

Έκκληση για ρύθμιση των αγορών

Ο Γ.Παπανδρέου με την πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Λάουρα Τσιντσίλα
Ο Γ.Παπανδρέου με την πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Λάουρα Τσιντσίλα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Σαν Χοσέ, Κόστα Ρίκα
Σε ρύθμιση των αγορών «για να μην βρεθούμε στο έλεος των κερδοσκόπων» κάλεσε ο Γ.Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κόστα Ρίκα.

«Αν η Ελλάδα υπήρξε θύμα ενός καπιταλισμού πελατειακού τύπου, όπου τόσο το κράτος όσο και η αγορά χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος των πλούσιων και των ισχυρών, η Ευρώπη είναι σήμερα θύμα μιας μυωπικής αντίδρασης απέναντι στην κρίση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «η συντηρητική Ευρώπη απέτυχε».

Ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε την πεποίθηση του ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. «Οι περισσότερες χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπως σήμερα η Ελλάδα και αλλά ευρωπαϊκά κράτη, πέρασαν μεγάλες οικονομικές κρίσεις. Πέρασαν μεγάλες οικονομικές κρίσεις παρότι ήσαν πλούσιες. Πλούσιες σε φυσικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά ο πλούτος αυτός συχνά έγινε λάφυρο των λίγων και ισχυρών, ήταν στο έλεος εξαρτήσεων και εξωθεσμικών επεμβάσεων. Γι' αυτό και οι κρίσεις αυτές είναι όχι μόνο οικονομικές αλλά κατεξοχήν πολιτικές» ανεφερε.

«Η εμπειρία μας στην Ελλάδα ήταν παρόμοια. Μια συντηρητική κυβέρνηση κακοδιαχειρίστηκε την οικονομία μας. Διόγκωσε το δημόσιο χρέος και άφησε τη χωρά μη ανταγωνιστική, με ένα κολοσσιαίο έλλειμμα. Δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για να αναγκαστούμε να δανειστούμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ και το ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπανδρέου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ρήγματα στην κυβερνητική συνοχή κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου

«Στα δύο» το ΠΑΣΟΚ


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε θρίλερ για την ενδοκυβερνητική συνοχή εξελίχθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Περισσότεροι από 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» σε επιμέρους άρθρα. Σημαντικές ήταν οι «διαρροές» στο επίμαχο άρθρο για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, στο οποίο εξάλλου η Νέα Δημοκρατία δήλωσε «παρών» ενώ ο ΛΑΟΣ καταψήφισε.

Θετική ήταν η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στα υπόλοιπα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών, τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, την περικοπή δώρων και επιδομάτων για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που προκάλεσαν και τις περισσότερες αντιδράσεις.

Στο επίμαχο άρθρο που αφορά τον κλάδο των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε βελτιωτική αλλαγή. Εντούτοις, τα κόμματα της αριστεράς ζήτησαν την πλήρη απόσυρση της διάταξης αναφέροντας ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στην λιανική πώληση του φαρμάκου οι πολυεθνικές εταιρίες.

Η ΝΔ και ΛΑΟΣ πρότειναν να αποσυρθεί η βελτιωτική διατύπωση και να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εισηγητής του κόμματος Νάσος Αλευράς αλλά και οι βουλευτές του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης και Χάρης Καστανίδης κάλεσαν τον κ. Λοβέρδο να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

Ο κ. Λοβέρδος δεν δέχτηκε να αποσύρει το άρθρο, το οποίο τελικά μπήκε και αυτό σε ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα του ΚΚΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Έφυγε» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

Έχασε τη μάχη με το θάνατο ο κορυφαίος σκηνοθέτης


Η έβδομη τέχνη έμεινε πιο φτωχή μετά τον θάνατο του κορυφαίου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος έχασε τη μάχη αργά το βράδυ της Τρίτης έπειτα από τροχαίο στον περιφερειακό της Δραπετσώνας, όπου βρισκόταν για γυρίσματα της νέας του ταινίας.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης – πρεσβευτής της Τέχνης στη χώρα μας , ήταν ίσως από τους πιο διάσημους Έλληνες στον κόσμο στον χώρο των τεχνών και ειδικά στον κινηματογράφο. Ανάμεσα στις κορυφαίες διακρίσεις του περιλαμβάνεται και ο χρυσός φοίνικας το 1998 για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια μέρα».

Όλα ξεκίνησαν το 1961 στο Παρίσι, όπου ο νεαρός τότε Αγγελόπουλος μόλις είχε παρατήσει την νομική σχολή στην Αθήνα και αποφάσισε να μεταβεί στην Γαλλία και να παρακολουθήσει μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας. Παράλληλα πήγαινε και σε μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια σε μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή IDHEC και στο Musée de l' homme. Το 1964 επέστρεψε στην πατρίδα του και εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή ως το 1967.

Η πρώτη του δουλειά ήταν η μικρού μήκους ταινία «Εκπομπή» το 1965, ενώ ακολούθησαν άλλες δεκαεννιά ταινίες, η κάθε μία ξεχωριστή και με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία. Ανάμεσα στα έργα του δε γίνεται να μην αναφερθεί η «Τριλογία 1: Το Λιβάδι που δακρύζει», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Το Μετέωρο βήμα του πελαργού», «Ταξίδι στα Κύθηρα» και «Μια αιωνιότητα και μια μέρα».

Ανάμεσα στα 49 βραβεία που του δόθηκαν κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αξίζουν να αναφερθούν ο Χρυσός φοίνικας του φεστιβάλ των Καννών, ο Χρυσός και ο αργυρός λέοντας του φεστιβάλ της Βενετίας, το βραβείο Φέλιξ καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, το βραβείο fipresci, και πολυάριθμα βραβεία κριτικών και ενώσεων κριτικών σε όλο το κόσμο.

Read more...