Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας Με πόλεις ντυμένες στο χακί, ο πλανήτης υποδέχεται το 2016


Φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων στο Σίδνεϊ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Οι κάτοικοι στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, Σαμόα και Κιριμπάτι, ήταν οι πρώτοι που υποδέχθηκαν το 2016, ακολούθησαν το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και το Σίδνεϊ που υποδέχθηκε το νέο έτος με ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων.

Στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ευρώπη και τέλος στην Αμερική, πλήθη θα κατεβούν στους δρόμους για να γιορτάσουν την έλευση του 2016.

Και μπορεί στο Χονγκ Κονγκ, στο Πεκίνο ή τη Σιγκαπούρη να γίνεται προσπάθεια να ξεπεράσουν το μεγαλείο του Σίδνεϊ, η βραδιά θα είναι είναι σκοτεινή στο Μπρουνέι, στο μικρό σουλτανάτο, όπου με την αυστηρή τήρηση του ισλαμικού νόμου έχουν απαγορευθεί οι εορτασμοί για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Τα μέτρα ασφαλείας βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο στη Τζακάρτα, όπου οι αρχές ματαίωσαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τους εορτασμούς του Νέου Έτους.

Αναμφίβολα, η πιο βαριά σκιά της τζιχαντιστικής απειλής πέφτει στην Ευρώπη.

Η δημοτική αρχή των Βρυξελλών αποφάσισε να ματαιώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ σε πολλές χώρες οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, όπως στην Τουρκία, όπου συνελήφθησαν δύο άτομα.

Στο Παρίσι, υπό τη σκιά των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, η καθιερωμένη υποδοχή του Νέου Έτους θα γίνει στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, χωρίς πυροτεχνήματα και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

«Δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε τίποτε. Και έπειτα από αυτά που έζησε η πόλη μας, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο: 'Το Παρίσι είναι όρθιο» δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Περισσότεροι από 100.000 αστυνομικοί και 40.000 πυροβέστες θα κινητοποιηθούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια στη Γαλλία κατά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς, έξι εβδομάδες μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι.
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή» για επίθεση, διευκρίνισε ο υπουργός, μόνο «μια γενική απειλή για όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τα μηνύματα που έχει στείλει το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
Στη Μόσχα, η εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, παραδοσιακός τόπος υποδοχής του Νέου Έτους, θα είναι κλειστή στο κοινό την ώρα του ρεβεγιόν, εξαιτίας του φόβου των επιθέσεων.

Στη Μαδρίτη, η αστυνομία θα περιορίσει στις 25.000 το πλήθος που θα συγκεντρωθεί στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Στο Κάιρο, όπου ο στόχος είναι η επιστροφή των τουριστών, μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες μπροστά από τις Πυραμίδες.

Το Φριτάουν, η πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, μίας από τις χώρες της Αφρικής που επλήγησαν από την επιδημία του Έμπολα, θα κάνει τα πάντα για να ξαναβρεί τη θέση της ανάμεσα στις πόλεις τις περιοχής που γιορτάζουν ξέφρενα την έλευση του Νέου Έτους.

Πέρυσι, η πόλη ήταν τελείως έρημη εξαιτίας της επιδημίας.

Στη Νέα Υόρκη, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, αναμένεται στην Times Square, όπου θα εμφανισθούν οι Demi Lovato και Jessie J.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...

«Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο» Τσίπρας: Το 2016 θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την κρίση


Τσίπρας: Το 2016 θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την κρίση
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Το 2016 που έρχεται θα είναι το έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης. Η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, μαζί, το τέλος της επιτροπείας και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας» αναφέρει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού:

«Αγαπητοί συμπολίτες, Θέλω να ευχηθώ σε όλους και όλες υγεία, δύναμη και ευτυχία για μια όμορφη και δημιουργική νέα χρονιά.

»Το 2015 που φεύγει θα μείνει στην ιστορία ως το έτος του αγώνα και της αλληλεγγύης. Η χρονιά που ο ελληνικός λαός σήκωσε το κεφάλι ψηλά και διεκδίκησε με παρρησία το δίκιο του. Και το μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας που έστειλε στα πέρατα του κόσμου, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη. Θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.

»Το 2016 που έρχεται θα είναι το έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης. Η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, μαζί, το τέλος της επιτροπείας και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

»Έτσι λοιπόν, σήμερα που αλλάζει ο χρόνος, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο.

»Αφήνουμε πίσω μας μια πολυετή σκληρή περίοδο κρίσης και μπαίνουμε στην επόμενη πενταετία της αναγέννησης της πατρίδας μας. Μια πενταετία ανασυγκρότησης αλλά και μεγάλων τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Ώστε σε πέντε χρόνια από σήμερα, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα, όπως αξίζει στην ιστορία της και στο λαό της. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με βαθιά ριζωμένη την ισονομία, την αξιοκρατία, και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Νησίδα ασφάλειας, σταθερότητας και κοινωνικής προκοπής, μέσα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Αλλά και διαρκές λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

»Μπροστά μας έχουμε σίγουρα να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις. Αλλά ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε.

»Να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Να ξαναδώσουμε ελπίδα και φωνή σε εκείνους που δεν έχουν φωνή. Στους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους νέους. Σε εκείνους και εκείνες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την κρίση. Να αντιμετωπίσουμε όμως και την προσφυγική κρίση που χτυπά τη πόρτα μας. Να την αντιμετωπίσουμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Γιατί είναι ηθικό καθήκον και επιταγή να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους εξαιτίας του πολέμου και της καταστροφής.

»Και αυτό που πρέπει όλοι και όλες μας να θυμόμαστε, είναι ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, την κρίση και τα καθημερινά μας προβλήματα, οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς ανήκουμε στους τυχερούς αυτού του κόσμου. Και γι αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε ώστε η Ευρώπη, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η πατρίδα μας, να παίξει το ρόλο που της αρμόζει. Τόσο στον επιβεβλημένο αγώνα για την υποδοχή των προσφύγων όσο και για την ειρήνευση στις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Για να αντιμετωπιστούν οι ίδιες οι αιτίες του ξεριζωμού. Για να ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο φόβος.

»Αγαπητοί Συμπολίτες, Πάντοτε, ετούτες τις ώρες, λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, όλες και όλοι μας αναλογιζόμαστε το παρελθόν και σχεδιάζουμε το μέλλον. Σε αυτό το σχεδιασμό, τον συλλογικό και τον ατομικό, ας αφιερώσουμε, φέτος και λίγο χρόνο για να σκεφτούμε όσες και όσους έχουν περισσότερο ανάγκη. Όσες και όσους αντιμετωπίζουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες. Ίσως έτσι κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο αλλά και τη ζωή μας πιο ουσιαστική.

»Σας εύχομαι ξανά μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά. Ας είναι ο νέος χρόνος ένα βήμα προσωπικής και συλλογικής ολοκλήρωσης. Ένα ουσιαστικό βήμα προς έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αδελφοσύνης.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οικονομία και προσφυγικό στο επίκεντρο Μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων για τη νέα χρονιά


Μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων για τη νέα χρονιά
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Στην οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο προσφυγικό αναφέρεται στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος. Μηνύματα για το νέο έτος έστειλαν και τα πολιτικά κόμματα.
«Ο χρόνος που πέρασε συμπυκνώνει, και μάλιστα κατά τρόπο που ενέχει στοιχεία ιστορικής μοναδικότητας σ’ ευρωπαϊκή ή και παγκόσμια κλίμακα, αυτά τα οποία οφείλουμε να διδαχθούμε όχι μόνο για τον χρόνο που έρχεται, το 2016, αλλά για τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των διδαγμάτων αυτών κορυφαία θέση κατέχουν εκείνο που αφορά την βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τα τελευταία πέντε χρόνια την χώρα μας και τον λαό μας. Καθώς κι εκείνο που αφορά την συγκλονιστική ανθρωπιστική κρίση, την προερχόμενη από την τρέχουσα άφατη προσφυγική τραγωδία. Τραγωδία, την οποίαν επιδεινώνει δραματικά το αίμα των αθώων θυμάτων της τρομοκρατικής εγκληματικής δράσης αδίστακτων ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας:
«Μπροστά σ’ όλες αυτές τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις οφείλουμε ν’ αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θέτοντας πάνω απ’ όλα την Ελλάδα μας, τον Λαό μας και το Έθνος μας. Του οποίου η ιστορία, τα επιτεύγματα αλλά και οι θυσίες συνιστούν τους ασφαλέστερους δείκτες πορείας ως προς το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Είναι δε ακριβώς αυτοί οι δείκτες πορείας, οι οποίοι ρίχνουν το ελπιδοφόρο φως τους προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις, δείχνοντας τους αντίστοιχους στόχους».
Όπως υπογραμμίζει ο Πρ.Παυλόπουλος, «πριν απ’ όλα, έχουμε χρέος ν’ αφήσουμε πίσω μας, το συντομότερο δυνατό, την εφιαλτική περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει καιρίως τον κοινωνικό ιστό. Και να βρούμε ξανά τον δρόμο της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και της προόδου, αποκαθιστώντας ταυτοχρόνως τους επικινδύνως διαβρωμένους πυλώνες του κοινωνικού κράτους δικαίου».
«Την αποστολή αυτή θα την φέρουμε σε πέρας αποδεικνύοντας στην πράξη, για μιαν ακόμη φορά, την δύναμη και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων, ιδίως σε χαλεπούς καιρούς. Και θα την φέρουμε σε πέρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δίνοντας μαζί με τους λοιπούς εταίρους μας τον αγώνα ώστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να οδηγηθεί προς την τελική ενοποίησή του, στηριγμένο πάνω στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ήτοι πάνω στις αρχές και τις αξίες του αυθεντικού ευρωπαϊκού πολιτισμού» προσθέτει, σημειώνοντας:
«Το εγχείρημα τούτο καθίσταται ευχερέστερο σήμερα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει, επιτέλους, ν’ αναγνωρίζει εμπράκτως ότι στο επίκεντρό της βρίσκεται ο άνθρωπος, μ’ όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το αέτωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: Δηλαδή το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, οι θεσμικές βάσεις της αρχαίας Ρώμης και οι περί αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης διδαχές της χριστιανικής παράδοσης».
«Δεύτερον» συνεχίζει «η χώρα μας, δίχως δική της ευθύνη, βρίσκεται, δυστυχώς, στη δίνη της σύγχρονης προσφυγικής τραγωδίας, της οποίας τις συγκλονιστικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις βιώνει πλέον ολόκληρη η Ευρώπη. Η Ελλάδα, παρά τα δικά της τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αντιμετωπίζει την προσφυγική τραγωδία όπως ταιριάζει στον πολιτισμό της και την ιστορία της. Ήτοι με πλήρη σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, τηρώντας επίσης στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Πολλώ μάλλον όταν τα κατά περίπτωση αρμόδια ελληνικά Σώματα φυλάσσουν αποτελεσματικώς τα σύνορά μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Υπό τα δεδομένα αυτά» επισημαίνει «έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να επιζητούμε αφενός την αλληλεγγύη των εταίρων μας, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον αγώνα αντιμετώπισης της προσφυγικής τραγωδίας υπό όρους ανθρωπισμού και δίχως ευτελή αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα. Και, αφετέρου, την κοινή μεταξύ εταίρων απόφαση άμεσου τερματισμού του πολέμου στην Συρία, ο οποίος συνιστά την ρίζα του κακού ως προς την γέννηση και συντήρηση της προσφυγικής τραγωδίας».
«Επιπλέον» προσθέτει «έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διεκδικούμε από τους εταίρους μας κοινή στάση ως προς τις υποχρεώσεις της γειτονικής Τουρκίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας αντιμετώπισης της προσφυγικής τραγωδίας, κυρίως δε τις υποχρεώσεις της για την πάταξη της αποκρουστικής δράσης διακινητών ανθρώπινων ψυχών. Έναντι δε της τρομοκρατίας, η οποία πνίγει στο αίμα τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η στάση της Ελλάδας, που συμπαρίσταται ειλικρινώς και ενεργώς στους λαούς θύματα της τρομοκρατίας, είναι σαφέστατη: Μηδενική ανοχή στους εγκληματίες τρομοκράτες και αποφασιστική αντιμετώπισή τους ως εχθρών της δημοκρατίας και του πολιτισμού γενικώς».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παραλείπει να στείλει «προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε ως λαός και ως έθνος, ουδόλως υποστέλλουμε, ούτε κατά κεραία, την σημαία υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων, όπως αυτά θεμελιώνονται πάνω στην συμπαγή βάση της ιστορίας και του δικαίου, ευρωπαϊκού και διεθνούς».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει, «καθιστούμε σαφές προς την Τουρκία, ότι επιθυμούμε και στηρίζουμε ειλικρινώς την ευρωπαϊκή της προοπτική. Υπό τον απαράβατο και αυτονόητο όμως όρο ότι κι εκείνη θα σέβεται, με συνέπεια και στο ακέραιο, πάντα με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού κι εθιμικού, τα κάθε είδους κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Αναφέρεται επίσης στο Κυπριακό, τονίζοντας: «Πρέπει να διαμηνυθεί -από κοινού με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπεται ν’ ανέχονται στρατό κατοχής σε κράτος-μέλος της- προς την Τουρκία αναφορικά με την μαρτυρική Κύπρο και με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό αλλά και, γενικότερα, διεθνές ζήτημα: Λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνο με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου σχετικά με την βιωσιμότητα, την δομή και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Τέλος, όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρ.Παυλόπουλος επισημαίνει ότι «επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση αλλά και ουσιαστική σύσφιξη των κάθε είδους σχέσεών μας», αλλά εφόσον «επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, άρα και με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, είναι αδιανόητο να διεκδικεί όνομα το οποίο, πέραν της χονδροειδούς παραχάραξης της ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό αφήνοντας ανοικτά π.χ. ζητήματα αλλαγής συνόρων κι επινόησης -εντελώς ανυπόστατων άλλωστε- εθνικών μειονοτήτων»
«Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες, τις οποίες εξέθεσα, βρίσκουν σύμφωνες όλες, σχεδόν, τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Και μόνο το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών το αποδεικνύει, με βάση μάλιστα το δημοκρατικώς αμάχητο τεκμήριο της κυρίαρχης λαϊκής ετυμηγορίας. Κατά συνέπεια, για την επίτευξη των συνακόλουθων μεγάλων εθνικών μας στόχων είναι απαραίτητη κι επιβεβλημένη η αρραγής ενότητα και ομοψυχία αυτών των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, βεβαίως με πλήρη σεβασμό των επιμέρους πολιτικών χαρακτηριστικών κι αντίστοιχων επιλογών καθεμιάς» συνεχίζει.

«Το παράγγελμα του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού 'το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές' ήταν, είναι και παραμένει για όλους μας –και κατά πρώτο λόγο για όσους διαχειριζόμαστε, καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, τις τύχες του τόπου- πολύτιμη και αναντικατάστατη παρακαταθήκη εκπλήρωσης του εθνικού μας χρέους» καταλήγει.

Μηνύματα των κομμάτων

«Η στήριξη του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και συνεχίζει να είναι το ισχυρότερο όπλο σε μια μάχη που συνεχίζεται και σήμερα, και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές, απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τους εκφραστές του» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το 2016 θα πρέπει να είναι το έτος της δημιουργίας και της προόδου, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας των αδυνάτων» και η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, της επαναθεμελίωσης του κράτους, της στήριξης της δημόσιας παιδείας και υγείας και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της προστασίας του περιβάλλοντος. «Να φτιάξουμε τα θεμέλια για μια άλλη χώρα, σύγχρονη, προοδευτική, δημοκρατική, που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τις λαϊκές ανάγκες» υπογραμμίζει.
Αφού αναφέρεται στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενός αριστερού κόμματος, σε κυβέρνηση, γεγονός με το οποίο φέτος έλαβε τέλος «η σαραντάχρονη κυριαρχία του παλιού και φθαρμένου δικομματικού συστήματος», τονίζεται ότι αποδείχτηκε πως ο λαός «δεν εκφοβίζεται, δεν σταματά να διεκδικεί, κι αντιλαμβάνεται ποιος στέκεται πράγματι στο πλευρό του». Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη στάση του λαού απέναντι στο προσφυγικό, που γύρισε την πλάτη σε ξενοφοβικές κραυγές και τον ρατσισμό.
«Σε λίγες ώρες φεύγει ένας δύσκολος χρόνος. Στη διάρκειά του, η πατρίδα μας δοκιμάστηκε σκληρά. Βυθίστηκε ξανά στην ύφεση, στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Γνώρισε νέα έξαρση της ανεργίας και μειώσεις εισοδημάτων. Έφτασε στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ και της εθνικής περιπέτειας. Φορτώθηκε τελικά ένα τρίτο, τριετές και επώδυνο Μνημόνιο. Ξέρουμε όλοι ότι το ξεκίνημα του νέου χρόνου θα είναι, επίσης, δύσκολο. Χρέος όλων, χρέος εθνικό και ανθρώπινο, είναι να προτάσσουμε παντού και πάντα τα αληθινά συμφέροντα της πατρίδας μας. Να μεριμνούμε για τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας. Να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας μας» τονίζει στο μήνυμά του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Η έγνοια μας δεν μπορεί παρά να επικεντρώνεται, τώρα, στους πιο αδύναμους. Στους άστεγους, τους άνεργους και τις οικογένειες που ζουν τις πιο δύσκολες μέρες. Αλλά και στη νέα γενιά, στις νέες και τους νέους της πατρίδας μας, που είδαν τα όνειρα τους να σβήνουν. Στους Έλληνες που ζητούν να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουν, και πάλι, να ονειρευτούν. Ξέρουμε όλοι ότι η Ελλάδα δεν έχει πια καιρό για χάσιμο. Χρειάζεται επειγόντως πολιτικές για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Πολιτικές, που συνδυάζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα με την ανθρώπινη ευαισθησία, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά» προσθέτει, υπογραμμίζοντας: 
Η ιστορία μας, φάρος ελπίδας και περηφάνιας, μας δείχνει και πάλι το δρόμο. Οι Έλληνες περάσαμε, πολλές φορές, δύσκολους και αβάσταχτους καιρούς. Πάντοτε, όμως, τα καταφέρναμε. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Με βαθιά συναίσθηση ευθύνης, με σύνεση και τόλμη, μπορούμε, και πάλι, να τα καταφέρουμε. Εύχομαι το 2016 να ταυτιστεί με την αλλαγή σελίδας, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Εύχομαι η νέα χρονιά να ζωντανέψει χαμένες προσδοκίες. Να φέρει ξανά το χαμόγελο, το όνειρο και την ελπίδα, σε κάθε σπίτι. Σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Σε κάθε οικογένεια χωριστά».
Το 2016 μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα αγωνιστικής ανάτασης και ανασύνταξης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, τονίζει σε μήνυμά του για τη νέα χρονιά το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ απευθύνεται με αισιοδοξία στους εργατοϋπάλληλους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, στους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας και επισημαίνει ότι «η νέα χρονιά μπορεί να είναι μια καλή και αγωνιστική χρονιά». 
Στη συνέχεια κάνει λόγο για διάψευση των προσδοκιών από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αναφέρει πως αυτή δεν πρέπει να μετατραπεί σε απογοήτευση, αναδίπλωση και παθητικοποίηση.
«Το 2015 ξεκίνησε, για ένα μεγάλο μέρος του λαού, με ελπίδες για κάτι καλύτερο από την κυβερνητική εναλλαγή και την ανάδειξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας και τελικά κατέληξε με ένα τρίτο - ακόμη χειρότερο - μνημόνιο και μ’ ένα ορυμαγδό μέτρων πρωτοφανούς αγριότητας, που υλοποιούνται κατ’ απαίτηση και για λογαριασμό του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα μας συμμετέχει ενεργά κι αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις, στο πλαίσιο των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή, που μεγαλώνουν τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου και εμπλοκής της χώρας μας» σημειώνεται στο μήνυμα.
Τέλος, το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες που, όπως αναφέρει, «καταφτάνουν στην Ελλάδα εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση».
«Το 2016 είναι μία χρονιά που χρειάζεται να έχουμε δύναμη για μία νέα αρχή. Για να φέρουμε ξανά την ελπίδα δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια, τα ψέματα και τα τεχνάσματα. Κανείς δεν ξεγελιέται πια. Χρειάζεται δουλειά, αποφασιστικότητα και ενότητα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν δουλέψουμε όλοι μαζί. Αξίζει να δουλέψουμε για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Θέλω να ευχηθώ να είναι μία πολύ καλή χρονιά το 2016 για όλους, με υγεία πριν από όλα και πολλές προσωπικές ευτυχισμένες στιγμές» προσθέτει.
«Ελπίζω το 2016 να είναι καλύτερο για όλους και κυρίως γι' αυτούς που είδαν για άλλη μια χρονιά τις ζωές τους να τσαλαπατιούνται από τους λαϊκιστές της εξουσίας. Ελπίζω οι μικρές άσβηστες χαρές που τροφοδοτούν πάντα τους Έλληνες να μας κρατήσουν όρθιους και να ξανακερδίσουμε το 2016 τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Δικαιοσύνη - εργασία - παιδεία είναι οι μεγάλοι μας στόχοι. Θα τα καταφέρουμε! Αρκεί να μη χάσουμε το κουράγιο μας» ευχήθηκε μέσω Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
«Η νέα χρονιά να φέρει ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα μας, αλλά και υγεία, ελπίδα, αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη στον κάθε Έλληνα πολίτη» εύχεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η εκπρόσωπος τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Η νέα χρονιά, σημειώνει, έρχεται με προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο, πιο ανθρώπινο και πιο δημιουργικό, και τονίζει την ανάγκη ο καινούριος χρόνος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να μας βρει ενωμένους για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ζωής που μας αξίζουν.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται, από σοβαρά οικογενειακά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τονίζοντας ότι αυτές τις γιορτινές ημέρες, ας σταθούμε κοντά τους. Η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά που απλόχερα χαρίζουν οι Έλληνες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δίνει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, υπογραμμίζει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μέχρι 8 Ιανουαρίου η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας...


Μέχρι 8 Ιανουαρίου η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίαςΠαρά τις «κάθετες» διαβεβαιώσεις μέχρι αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών πως μόνο αν …καταρρεύσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ή αν υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα, μπορεί να δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και του ΕΝΦΙΑ, τελικά πρωί πρωί και
από τηλεοράσεως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης την... ανακοίνωσε.

«Το Υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρινόμενο στα αιτήματα πολιτών και κοινωνικών φορέων, παρατείνει την προθεσμία αγοράς τελών κυκλοφορίας για το 2016, μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016. Επισημαίνει, επίσης, ότι:
1. Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη  κυκλοφορίας. Η παράταση δίνεται για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κλπ. 
2. Η παράταση αφορά στα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων.
3. Η πληρωμή τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει (στις τράπεζες) και μέσω διαδικτύου, χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.
 
Ο κύριος Αλεξιάδης δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας, αλλά «δεν πανηγυρίζει». Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, 29/12, είπε, είχαν καταβληθεί τα τέλη για 4,5 εκατ. οχήματα και απέμεναν περί τα 800.000 οχήματα μέχρι τον αριθμό των 5,3 εκατ.  που κυκλοφορούν. «Θα εκτιμήσουμε σήμερα τα στοιχεία της Τετάρτης και οδηγούμαστε σε ολιγοήμερη παράταση», είπε ο κύριος Αλεξιάδης μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε: «Να μην τρέξει ο κόσμος σήμερα να ταλαιπωρηθεί στις εφορίες».
 
Αυτά το πρωί της Δευτέρας και ενώ, όπως έλεγαν εχθές στο υπουργείο Οικονομικών, θα ήταν η πρώτη χρονιά φέτος μετά από τρεις δεκαετίες (σσ: κάποιοι θυμούνται πως είχε συμβεί ξανά στα μέσα της δεκαετίας του ’80) που δεν θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας...Οι αρμόδιοι έλεγαν επίσης πως δεν «πτοούνται» ούτε από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας που πλήττει ήδη την χώρα και μπορούσε να κρατήσει κάποιους (κυρίως ηλικιωμένους) στα σπίτια τους, αλλά ούτε από την ημιαργία της παραμονής πρωτοχρονιάς για το δημόσιο, λόγω της οποίας οι εφορίες θα κλείσουν στις 12.30 το μεσημέρι (κάτι που απασχολεί κυρίως όσους θέλουν να καταθέσουν πινακίδες).

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι περίπου 40.000 τέλη κυκλοφορίας πληρώθηκαν στη διάρκεια της ολιγοήμερης παράτασης που είχε δοθεί.

Read more...

Υποδέχτηκε το 2016 η Νέα Ζηλανδία ...


Υποδέχτηκε το 2016 η Νέα Ζηλανδία (Video) - Media
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ...
Η Νέα Ζηλανδία υποδέχτηκε το 2016, με ένα εντυπωσιακό θέαμα πυροτεχνημάτων.

Στο...
Όκλαντ, χιλιάδες Νεοζηλανδοί υποδέχτηκαν το νέο έτος, με τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς κι έκαναν τη νύχτα μέρα.


Read more...

Με γερανούς απεγκλωβίζουν ΙΧ στη Φθιώτιδα...



Με γερανούς απομακρύνονται τα οχήματα στον δρόμο Λαμίας - Δομοκού, ενώ τα σημαντικότερα προβλήματα λόγω των καιρικών φαινομένων εντοπίζονται κυρίως στη...
Φθιώτιδα και λιγότερο στην Ευρυτανία.
Αναλυτικά, στην ανατολική Φθιώτιδα βρίσκονται εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στην εθνική οδό Λαμία - Λάρισας από το 238ο έως το 260ο χλμ, όπως επίσης προβλήματα εντοπίζονται και στη Δυτική Φθιώτιδα και το Δομοκό.
Ήδη έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών σε όλο το οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Φθιώτιδας, ενώ γερανοί της Περιφέρειας Στερεάς και της Πυροσβεστικής, αλλά και ιδιωτών προσπαθούν να απεγκλωβίσουν την εθνική Λαμίας Λάρισας στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία από τα εγκλωβισμένα Ι.Χ., που για αρκετές ώρες εμποδίζουν την διέλευση των εκχιονιστικών μηχανημάτων για να καθαρίσουν το οδόστρωμα.
Παρόμοια είναι και η εικόνα στο παράλληλο οδικό δίκτυο της εθνικής οδού όπου για πολλές ώρες κατευθύνθηκε η κυκλοφορία των Ι.Χ. και φορτηγών που χωρίς αλυσίδες παραμένουν ακινητοποιημένα κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διέλευση.
Στα χωριά της Ανατολικής Φθιώτιδας και κυρίως στην Πελασγία βρίσκονται εκχιονιστικά αυτοκίνητα της Περιφέρειας, αλλά και του δήμου Στυλίδας, προσπαθώντας ένα αποκαταστήσουν την κίνηση των οχημάτων.
Απομάκρυνση οχημάτων με γερανούς
Ακόμα και με γερανούς απομακρύνονται τα αυτοκίνητα σε ένα κρίσιμο διάστημα 2 χλμ, στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού.
Λόγω του παγετού, κυρίως, τα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν μετά το 12ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού και ήδη οι γερανοί της Περιφέρειας τα απομακρύνουν, ενώ η κυκλοφορία γίνεται μόνο για τα Ι.Χ. και μόνο με αλυσίδες με κατεύθυνση το Δομοκό.
Σε ό,τι αφορά τα χωριά του Δομοκού δεν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα καθώς η πρόσβαση στους δρόμους αντιμετωπίστηκαν με μηχανήματα του Δήμου και μισθωμένα μηχανήματα της Περιφέρειας.
Στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας, υπάρχουν προβλήματα, καθώς μηχανήματα που είχαν διατεθεί για τη διάνοιξή τους λόγω της κρίσιμης κατάστασης στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου μετακινήθηκαν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Περιφέρειας που υπήρχαν εκεί, με συνέπεια τα μισθωμένα μηχανήματα αλλά και τα μηχανήματα του Δήμου Μακρακώμης να μην επαρκούν.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχουν ήδη ξεκινήσει και νέα μισθωμένα μηχανήματα προς τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και αναμένεται μέχρι το βράδυ να έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσβάσεων προς τα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, όπου το χιόνι δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά, ενώ αυτή την ώρα η χιονόπτωση στην περιοχή σημειώνει ύφεση.
Στο εθνικό δίκτυο Λαμίας Αθηνών δεν εντοπίζεται κάποιο σημαντικό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό στην περιοχή του Μαρτίνου και σε αυτή των καμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου.
Στην Εύβοια
Χωρίς σοβαρά προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι η περιοχή της Εύβοιας. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στον ορεινό όγκο της περιοχής της Ιστιαίας, όπου υπάρχει δυσκολία στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα στο κεντρικό οδικό δίκτυο προς Βόρεια και Νότια Εύβοια
Στην Βοιωτία
Στο νομό Βοιωτίας μικρά και μεμονωμένα προβλήματα υπήρξαν νωρίς το πρωί στο δρόμο από Λειβαδιά προς Αράχωβα και αντιμετωπίστηκαν. Από το μεσημέρι και μετά δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αραιές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά του νομού.
Στη Φωκίδα
Στο νόμο της Φωκίδας από το μεσημέρι και μετά υπάρχουν αραιές χιονοπτώσεις χωρίς όμως σημαντικά προβλήματα. Ο δρόμος Λαμίας-Άμφισσας είναι ανοιχτός και σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Φωκίδας οι οδηγοί οφείλουν να έχουν μαζί τους αλυσίδες για κάθε ενδεχόμενο.
Το ίδιο αραιές είναι οι χιονοπτώσεις και στον ορεινό όγκο της Φωκίδας όπου δεν εντοπίζονται προβλήματα.
Ανοιχτοί είναι και οι δρόμοι προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού από όλες τις πλευρές και από την Φθιώτιδα και την Φωκίδα αλλά και την Βοιωτία.
Στην Ευρυτανία
Παραμένουν παροδικά τα προβλήματα στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου όπου δίδεται η μάχη με τα μηχανήματα να παραμείνει ανοιχτός. Ο δρόμος από το Καρπενήσι προς το Αγρίνιο είναι ανοιχτός και χωρίς προβλήματα ενώ βρίσκονται εκεί συνεχώς μηχανήματα για να παρεμβαίνουν όταν είναι απαραίτητο.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά ενώ είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στα αυτοκίνητα.
Η κυκλοφορία στο δρόμο από το Καρπενήσι προς το χιονοδρομικό κέντρο γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ήδη μηχανήματα βρίσκονται σε όλο το οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας για να αντιμετωπιστούν τα οποιοδήποτε ενδεχόμενα. Όπως σημειώνουν οι αστυνομικοί το βράδυ θα υπάρχει πρόβλημα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που αναμένεται.
Στους δρόμους πέφτουν τόνοι από αλάτι για να αντιμετωπιστούν ακόμη και οι πιο έκτακτες συνθήκες. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση του δρόμου Λαμίας προς Καρπενήσι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται από την πλευρά της Φθιώτιδας. Εκεί έχουν διατεθεί περισσότερα από 7 μηχανήματα για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αλυσίδες.

Read more...