Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Χαιρετισμός Παπανδρέου στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΕΔΕΚ

Θερμό συναγωνιστικό χαιρετισμό του Γιώργου Παπανδρέου, προς το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, μετέφερε στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση, λόγω των πολλών υποχρεώσεων του.

Ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΕΔΕΚ έχουν «κοινές ρίζες και κοινή πορεία αγώνων» και πως «πρέπει πάντα να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ιδρυτές των δύο Κινημάτων, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Βάσο Λυσσαρίδη». Επισήμανε ακόμη ότι στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου και διαβεβαίωσε πως «είμαστε στο πλευρό του κυπριακού λαού έτοιμοι για κάθε βοήθεια». Ευχήθηκε δε, στην ΕΔΕΚ επιτυχίες και στον κυπριακό λαό δικαίωση των αγώνων του.

Στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΕΔΕΚ παρέστησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αρχηγοί κομμάτων, ο πρέσβης της Ελλάδος, Βασίλης Παπαϊωάννου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, το ιστορικό στέλεχος του Κινήματος και πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, και ο γενικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, Χρίστος Αβραάμ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, σε ομιλία του τόνισε ότι «δεν νοείται καμιά απολύτως παρέκκλιση και καμιά υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις και αρχές για τη λύση του Κυπριακού».

Υποστήριξε ότι 13 μήνες μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, «διαπιστώνεται ότι η τουρκική αδιαλλαξία παραμένει άκαμπτη και ως εκ τούτου δε δικαιολογείται καμιά αισιοδοξία για λύση».

«Θα πρέπει να απορριφθεί κάθε ιδέα να αρχίσουμε τη λεγόμενη διαδικασία του πάρε - δώσε, ενώ παράλληλα θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι, αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, η Κύπρος θα εμποδίσει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στον ενταξιακό της διάλογο», τόνισε.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σημείωσε ότι το Κίνημα είχε προειδοποιήσει πως η Άγκυρα δεν θα διαφοροποιήσει τη στάση της και ότι το Κυπριακό, ως θέμα εισβολής, εθνοκάθαρσης και κατοχής, δεν μπορούσε να λυθεί με διακοινοτικό διάλογο, πού πρόσφερε άλλοθι στην Τουρκία. «Η επιδιαιτησία υπήρξε σφάλμα, αλλά ο λαός απέρριψε το διχοτομικό σχέδιο Ανάν, με το οποίο η Κύπρος θα ήταν υπό κηδεμονία», πρόσθεσε.

nooz.g

Read more...

ΕΞ ΟΙΚΕΙΩΝ ΤΑ ΒΕΛΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ...


Δυο μεγάλες επιτυχίες συμπεριλαμβάνει η Real News. Η πρώτη είναι η συνέντευξη του Μίμη Ανδρουλάκη και κυρίως τα όσα λέει για το Μαξίμου, την κυβέρνηση και τους υπουργούς. Η συνέντευξη είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί και θα αναπαραχθεί από το σύνολο των ΜΜΕ. Επί της ουσίας... πρόκειται για το πρώτο ισχυρό εσωκομματικό μέτωπο από κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης βλέπει τις δυσκολίες που έρχονται στην οικονομία και ζητά το αυτονόητο. Την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η δεύτερη συνέντευξη είναι του πασίγνωστου πλέον Ανδρέα Κουτούπη. Είναι η πρώτη φορά που μιλάει σε ΜΜΕ και έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που τοποθετείται. Ενδιαφέρον και το πολιτικό ρεπορτάζ από τη Ν.Δ. και ειδικά από τους ανθρώπους της Ντόρας που χτυπιούνται για την ήττα, επειδή τους πούλησε ο Καραμανλής. Τώρα το κατάλαβαν ότι ο Καραμανλής τους έπαιξε ύπουλο παιχνίδι; Αργά ξύπνησαν...
fimotro


Read more...

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ (ΚΑΙ) ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Σκληρά αντιπολιτευτικό προς την κυβέρνηση Παπανδρέου το Πρώτο Θέμα αξιοποιεί το πλεονέκτημα που έχει στην πολιτική κριτική και την αντιπολίτευσης προς την εκάστοτε εξουσία, όπως ακριβώς έχουν συνηθίσει οι αναγνώστες του. Δυο ρεπορτάζ που καίνε Μαξίμου και κυβέρνηση. Το βασικό ρεπορτάζ της πρώτης... σελίδας για τον ΕΟΑΝΤ που χρωστάει της Μιχαλούς, αλλά επίσης και το ρεπορτάζ για τον γαλάζιο δικηγόρου που διορίστηκε νομικός σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού! Το Πρώτο Θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του πατέρα και της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου...

fimotro

Read more...

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ...


Πολύ ενδιαφέρον το βασικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Veto για τις αποδοχές του Προβόπουλου σε μια περίοδο που εκατομμύρια πολίτες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ολικής καταστροφής και της πτώχευσης. Κατά τ'άλλα κυριαρχούν οι συνεντεύξεις του Σπηλιωτόπουλου και της μητέρας του... Αλέξη Γρηγορόπουλου στον Θανάση Λάλα, αλλά και η ψηφοφορία του zougla.gr οι οποίοι βαθμολογούν τους υπουργούς του Παπανδρέου. Η εφημερίδα εμφανίζει στην πρώτη της σελίδα περισσότερο πλουραλισμό στην θεματολογία και αυτό καταγράφεται στα θετικά της.

/fimotro

Read more...

ΠΙΟ ΓΑΛΑΖΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ...


Παραταξιακή εφημερίδα προς τη Ν.Δ. το Άρθρο, επιλέγει θέμα με τον Αντώνη Σαμαρά και ενωτικά ρεπορτάζ για το μέλλον του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η εφημερίδα έπαιξε καθαρό παιχνίδι στις εσωκομματικές εκλογές εμφανιζόμενη... περισσότερο παραταξιακή και λιγότερο υποστηρικτική ως προς συγκεκριμένο υποψήφιο. Αυτά...

fimotro

Read more...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ...


Κυκλοφορεί ήδη στα περίπτερα το 3ο φύλλο του Κεφαλαίου, της νέας ισχυρής οικονομικής εφημερίδας. Σήμερα στο Κεφάλαιο:
- Τελεσίγραφο από την Κομισιόν: Σπάσε σε κομμάτια τη ΔΕΗ
-Οι 24 ώρες που έβαλαν φωτιά στην Εθνική
- Power Game: ΔΝΤ-EE στην Αθήνα
- Οι μετοχές του υδρογόνου κοντά στον Ομπάμα
- Έχει χρήματα ο
Mr Κοζώνης;
- 16.000 απολύσεις στις εισηγμένες
και άλλα πολλά αποκλειστικά ρεπορτάζ για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την πολιτική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολύ καιρό μια εφημερίδα, εκτός από την τηλοπτική διαφήμιση της προσφοράς της (CD Σπανουδάκη), ΔΙΑΦΗΜΙΣΕ και τα ρεπορτάζ της.
Το Κεφάλαιο κυκλοφορεί στα περίπτερα από Σάββατο μέχρι και Τετάρτη. Αναζητήστε το...
fimotro


Read more...

Κατσέλη: "Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί πολλών τομέων"

Συνέντευξη στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg έδωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, η οποία βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του υψηλού ελληνικού ελλείμματος και τις αναφορές διεθνών οίκων, η υπουργός τόνισε ότι αυτό αποτελεί μία πρόκληση για την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να είναι η μόνη.

Σημείωσε ότι οι προκλήσεις που είναι προς αντιμετώπιση είναι να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία, η καταπολέμηση της ανεργίας, η μείωση του ελλείμματος μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας "προσελκύοντας επενδύσεις και υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα".

Αναφερόμενη στην ανταγωνιστικότητα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά τη ναυτιλία" και "η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει η χώρα ανταγωνιστική και σε άλλους τομείς".

Σε ερώτηση πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Κίνα, η Υπουργός υπογράμμισε ότι "αυτό δεν μπορεί να γίνει στη βάση των μισθών, αλλά σε αυτή της προστιθέμενης αξίας, της ποιότητας και ειδικότερα της ποιότητας των υπηρεσιών", επισημαίνοντας ακόμη ότι "η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταστεί η Ελλάδα ένας κόμβος για τις περιφερειακές αγορές, καθώς έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, διαθέτει ένα μοναδικό περιβάλλον και τεράστια πολιτιστική κληρονομιά".

Επίσης, ανέφερε ότι κατά τις επαφές που έχει στη Νέα Υόρκη συνειδητοποίησε ότι "υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από Αμερικανούς για επενδύσεις στην Ελλάδα, στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, των νέων υπηρεσιών, στις υποδομές και στις τηλεπικοινωνίες", προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετατρέψει τα πλεονεκτήματα της χώρας σε επενδυτικές ευκαιρίες".

Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκεί η ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας και για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι "για την αντιμετώπιση της κατάστασης δεν χρειάζεται απαραίτητα να αυξηθούν οι φόροι, αλλά ότι υπάρχει περιθώριο να μειωθούν σημαντικά οι κρατικές δαπάνες, πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος".

"Υπάρχει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο ύψους 26 δισεκατομμυρίων από την ΕΕ για την προώθηση των επενδύσεων, χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον ο προϋπολογισμός, δίνοντας ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις" προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για "πιθανές επιπτώσεις" της κρίσης στο Ντουμπάι, και για το "αν η Ελλάδα είναι το επόμενο Ντουμπάι" η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε τους φόβους να συμβεί κάτι τέτοιο "τελείως αβάσιμους". "Δεν περιμένω η κατάσταση στο Ντουμπάι να επηρρεάσει την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις στην Ελλάδα" υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενη στο Υπουργείο Οικονομίας, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι "θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας ρυθμιστική μεταρρύθμιση, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που αποθαρρύνει όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα".
nooz.gr

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΜΑΙΧΑΙΡΙ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΕΝΑΛΤΙ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου

Μαχαίρι στα καπέλα των τραπεζών σε δάνεια και κάρτες βάζει το υπουργείο Οικονομίας. Σε νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προβλέπεται η κατάργηση 12 χρεώσεων και καταχρηστικών πρακτικών στις συναλλαγές των τραπεζών με τους πελάτες τους. Μεταξύ άλλων, θα προωθηθεί η κατάργηση του πέναλτι που επιβάλλεται στους δανειολήπτες στις περιπτώσεις πρόωρης προεξόφλησης των στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, ενώ θα μπει φρένο...
σε μια σειρά από προμήθειες και άλλες χρεώσεις που επιβαρύνουν τα δάνεια (έξοδα φακέλου κ.ά.) και τις συναλλαγές στο γκισέ αλλά και στα ΑΤΜ.
Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, θα αφορά τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και αναμένεται να δοθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση. Όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, «θα απαγορεύονται με νομοθετική ρύθμιση τόσο οι πρακτικές των τραπεζών που έχουν ήδη κριθεί καταχρηστικές τελεσίδικα από τα δικαστήρια, αλλά αρκετές τράπεζες εξακολουθούν να τις εφαρμόζουν, όσο και πρακτικές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αλλά εκτιμούμε ότι είναι καταχρηστικές και εις βάρος των καταναλωτών».
Συγκεκριμένα, το υπουργείο ετοιμάζεται να προχωρήσει:
Όχι ποινή πρόωρης εξόφλησης
●Στην απαγόρευση της επιβολής ποινής πρόωρης εξόφλησης (πέναλτι) και στα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Η απαγόρευση σήμερα ισχύει μόνο για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι τράπεζες επιβάλλουν πέναλτι έως και 2,5% για το ποσό του στεγαστικού δανείου που προεξοφλείται ή ζητούν τους τόκους έως και 6 μηνών.
●Στην κατάργηση των προμηθειών που επιβάλλουν τράπεζες για κινήσεις λογαριασμών (ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου) που αφορούν την ανάληψη ή την κατάθεση μετρητών ή την κατάθεση επιταγής, όταν οι κινήσεις είναι περισσότερες από έναν ορισμένο αριθμό τον μήνα. Ορισμένες τράπεζες χρεώνουν για κάθε συναλλαγή στο ταμείο- πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό τον μήνα- έως και 1 ευρώ ανά συναλλαγή.
●Στην απαγόρευση επιβολής προμήθειας για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών στους δανειολήπτες. Σήμερα ορισμένες τράπεζες χρεώνουν έως και 50 ευρώ.
●Στην κατάργηση των προμηθειών για αναλήψεις μετρητών από πιστωτική κάρτα μέσω των ΑΤΜ. Η προμήθεια αυτή φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 1% της συναλλαγής.
fimotro


Read more...

"ΧΡΥΣΗ ΚΟΤΑ" Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Η φορολογία των ακινήτων φαίνεται πως θα αποδειχτεί η «χρυσή κότα» που θα γεννάει κάθε χρόνο «χρυσά ευρώ» για τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο κι αν αυτό θα εξοργίσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, την Εκκλησία και τα μοναστήρια που θα κληθούν να βάζουν κάθε χρόνο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Παράλληλα με την επικείμενη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, σημαντικά έσοδα αναμένεται να εισφέρουν στα κρατικά ταμεία οι αλλαγές στις συναλλακτικές πρακτικές στις συναλλαγές, με την υποχρέωση εξόφλησης...
όλων των φορολογικών παραστατικών μέσω τραπεζικού συστήματος, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης διαφόρων εισοδημάτων και η σταδιακή κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών.
Συντελεστές
Αντίθετα περιορισμένη υπολογίζεται πως θα είναι η απόδοση των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα και στους συντελεστές και η υπαγωγή των μερισμάτων για φορολόγηση στη γενική κλίμακα, οι οποίες περισσότερο θα γίνουν για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη φορολόγηση των μερισμάτων μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα και με βάση τις γενικές διατάξεις είναι αμφίβολο αν θα επέλθει έστω και οριακή αύξηση των εσόδων, καθώς ναι μεν τα μερίσματα πολλών μεγαλομετόχων θα φορολογηθούν με συντελεστή 40% αντί του 35% σήμερα, υπάρχουν όμως και οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι πολλοί από τους οποίους θα έχουν επιστροφή φόρου.
Ετσι στο πλαίσιο των κυοφορούμενων αλλαγών στη φορολογία ακινήτων με την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και την αλλαγή του τρόπου μεταβίβασης των ακινήτων στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τους πρώτους μήνες του 2010 τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά μέσο όρο 20-30%, ιδιαίτερα στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τις εμπορικές αξίες, όπως και στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπου οι ιδιαίτερα χαμηλές αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων λειτουργούν ως όχημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
fimotro


Read more...

ΜΕ 10 ΙΔΕΕΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟ ΦΟΡΟΔΙΑΛΟΓΟ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Χτύπημα στα συμφέροντα που φοροκλέπτουν το δημόσιο χρήμα ετοιμάζεται να καταφέρει η κυβέρνηση ανοίγοντας τον δεκάλογο του «φορομαζέματος» στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Η κυβέρνηση, έχοντας επανειλημμένως ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για τους έχοντες και τους κατέχοντες και τονίζοντας ότι πρέπει να πληρώνουν τους περισσότερους φόρους, συνεχίζει το μπαράζ ελεγκτικών επιθέσεων κατά των φοροφυγάδων και προλειαίνει το έδαφος για ένα αυστηρότερο φορολογικό σύστημα με μηδενικά περιθώρια φοροδιαφυγής. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα χειριστεί προσωπικά το...
φορολογικό διάλογο, αρνείται να τοποθετηθεί επί εξειδικευμένων φορολογικών μέτρων, εντούτοις ανοίγει «10» τομείς συζήτησης, ενώ είναι εν αναμονή της απάντησης των φορέων μέχρι τη Δευτέρα που θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Εκτός της πάγιας κυβερνητικής θέσης για ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα, με ενσωμάτωση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών, επαναφορά του ΦΜΑΠ και του φόρου κληρονομιών, στο διάλογο αναμένεται να «πέσουν» και προτάσεις, όπως χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων που επενδύουν, αυστηρότερη αντιμετώπιση των εξωχώριων εταιρειών, αποκλειστική χρήση επιταγών στις επιχειρηματικές συναλλαγές, αύξηση αντικειμενικών αξιών, πλήρης ανασύσταση του υπουργείου κ.λπ. Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, φαίνεται να πηγαίνει στο διάλογο έχοντας κατά νου τα εξής:

1Εισόδημα φυσικών προσώπων. Ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα είναι η κυβερνητική θέση από την προεκλογική κιόλας περίοδο, χωρίς όμως να έχει υπεισέλθει στις λεπτομέρειες της μορφής που θα πάρει αυτή η κλίμακα. Το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι θα υπάρξει ένας συντελεστής χαμηλότερος του σημερινού βασικού 25%, ο οποίος τοποθετείται είτε στο 20% είτε στο 15%, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη τυχόν αύξηση του αφορολόγητου ορίου, εισήγηση που όμως έχει γίνει στο οικονομικό επιτελείο. Οπως, άλλωστε, έχει προταθεί και η αύξηση του σημερινού ανώτατου συντελεστή 40% σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερα εισοδήματα, άνω των 100.000 ή 150.000 ευρώ. Ειδικά επί της τελευταίας πρότασης έχει τοποθετηθεί αρνητικά ο υπουργός Οικονομικών -αν και είναι άγνωστο τι θα βγει από τον διάλογο.

Πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να βάζει τον πήχυ των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων στα 30.000 ευρώ, μέχρι του οποίου θα επιφυλάξει προνομιακή φορολογική μεταχείριση. Από κει και πάνω, οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα δεν αποκλείεται ακόμα και να δουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, είτε αυτό γίνει μέσω της κλίμακας είτε μέσω άλλων τρόπων, όπως φοροαπαλλαγές.

Οι επεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα θα συνεχιστούν με την ενσωμάτωση σε αυτή των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (πλην τόκων καταθέσεων, αποζημιώσεων από απόλυση ή συνταξιοδότηση) που σήμερα ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ (σ.σ. τόσα δηλώνονται σήμερα στην εφορία αυτοβούλως), που θα φορολογούνται πλέον με υψηλότερους συντελεστές έναντι των σημερινών 15-20%. Εντούτοις οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, που θα εμπίπτουν μόνο στο συντελεστή 15%, θα έχουν όφελος, καθώς τα αυτοτελή θα φορολογηθούν χαμηλότερα αν πάνε στην κλίμακα.

950 φορο- απαλλαγές=7,5 δισ.

Ανάλογη θα είναι η κυβερνητική πολιτική και για τις περίπου 950 φοροαπαλλαγές, που σήμερα εκτιμάται ότι κοστίζουν πάνω από 7,5 δισ. ευρώ, ενώ μελετώνται και μέτρα διεύρυνσης του κινήτρου για να ζητούν οι φορολογούμενοι αποδείξεις (αγορές ή υπηρεσίες).

2Επιχειρήσεις. Φορολογική εύνοια για τις επιχειρήσεις που θα επενδύουν τα κέρδη τους ή θα διανέμουν τα μερίσματά τους είναι η κυβερνητική θέση. Χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης, τόσο στα κέρδη όσο και στην ακίνητη περιουσία, θα απολαμβάνουν οι εταιρείες που θα κάνουν επενδύσεις, εν αντιθέσει με όσες δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο οικονομικό επιτελείο έχουν γίνει μέχρι και εισηγήσεις αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων από τους συντελεστές 20% (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ.) και 25% (ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.), με βαρύτητα στις τράπεζες που φορολογούνται δυσανάλογα χαμηλότερα από τα κέρδη τους. Δεν παραλείπεται δε, ακόμα και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις φτάνουν να φορολογούνται ακόμα και με 15%, καθώς εντάχθηκαν σε αναπτυξιακούς λόγους ή αξιοποίησαν τα κίνητρα των συγχωνεύσεων.

Με υψηλότερο τα αδιανέμητα

Για τα μερίσματα έχει τοποθετηθεί υπέρ της φορολόγησης με υψηλότερο συντελεστή των αδιανέμητων κερδών εν αντιθέσει με τα διανεμόμενα που θα απολαμβάνουν χαμηλότερους συντελεστές.

3Ακίνητα. Η κατάργηση του ΕΤΑΚ είναι δεδομένη. Στη θέση του επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με υψηλότερα αφορολόγητα από αυτά που ίσχυαν παλαιότερα (243.600 ευρώ για άγαμο και 487.200 ευρώ για ζευγάρι, με συντελεστές από 0,3% έως 0,8%) και που τοποθετούν στα 300.000 ευρώ και πάνω. Επανέρχεται δε και ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, επίσης με υψηλότερα αφορολόγητα και αυξημένους συντελεστές για μεγάλες περιουσίες, ενώ παραμένει ανοιχτό -με πολλές πιθανότητες- να υπάρξει νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να προσεγγίσουν τις αγοραίες, με μελλοντικό στόχο να καταργηθούν οι αντικειμενικές -αν και όποτε το επιτρέψει ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου.

4Εμμεσοι φόροι. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα προσβλέποντας σε έσοδα 230 εκατ. ευρώ το 2010. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ανοιχτή σε επιπλέον αύξηση, καθώς την υψηλότερη φορολόγηση των συγκεκριμένων προϊόντων τη βλέπει ως ανταποδοτική ειδικά στο σύστημα της υγείας.

Εντούτοις μπροστά της έχει και το δεύτερο κύκλο κοινοτικής προσαρμογής για το πετρέλαιο, με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης να πρέπει να αυξηθεί στα 352 από 302 ευρώ μέχρι το 2015.

5Ελεγκτικές διαδικασίες-φοροδιαφυγή. Η ουσιαστική εφαρμογή τού «πόθεν έσχες» με δειγματοληπτικό έλεγχο του κόστους διαβίωσης έχει ήδη εξαγγελθεί και βρίσκει πολλές θετικές αντιδράσεις. Παράλληλα, συζητούν την κατάργηση της αυτοπεραίωσης, την ένταξη στο λογιστικό σύστημα όλων των επαγγελμάτων (εκμεταλλευτές ταξί, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πωλητές λαϊκών αγορών κ.ά.), την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων ελέγχου, το γνωστό point system (τζίρος, κέρδη, απόδοση ΦΠΑ κ.λπ.), με στόχο τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή την έκδοση ανακριβών και γενικώς κάθε τι που συνιστά φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, καθώς και τη χρήση επιταγών στις επιχειρηματικές συναλλαγές (και για ποσά από 1.000 ευρώ).

6Ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στόχος είναι η πλήρης εξάπλωση των νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση, από το απλό πιστοποιητικό που μπορεί να χρειάζεται ο πολίτης και το οποίο θα του το παρέχουν ακόμα και στο σπίτι του, μέχρι την αξιοποίηση των δεδομένων για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

Δίχτυ για τις off shore

7 Εξωχώριες. Το υπάρχον σύστημα φορολόγησής τους θεωρείται ότι εμφανίζει πολλά κενά. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση του σημερινού συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους, προκειμένου να δηλωθούν τα ακίνητα που πραγματικά έχουν στην κατοχή τους και να ελεγχθεί το σύνολο των παράνομων δραστηριοτήτων τους. Αλλοι βέβαια προτείνουν υψηλότερη φορολόγηση σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για τον εντοπισμό των εταιρειών αυτών σε άλλες χώρες.

8Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μεταφορά φόρων και η πλήρης αυτονόμηση των ΟΤΑ, ώστε να είναι ανεξάρτητα οικονομικά και να μπορούν να χαράσσουν την πολιτική της και κυρίως να την υλοποιούν, είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης.

9 Είσπραξη εσόδων. Το μεγάλο αγκάθι αποτελούν τα 28 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα που μαζί με τα βεβαιωθέντα ανείσπρακτα φτάνουν στα 34 δισ. ευρώ. Ηδη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει στα χέρια του τη μελέτη της ιδιωτικής εταιρείας και την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου. Για την είσπραξή τους εξετάζονται μέτρα που ξεκινούν από την πλήρη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με καταρτισμένα άτομα και γνώστες του αντικειμένου μέχρι τη λήψη απλών μέτρων, όπως ο διαχωρισμός του φόρου μεταξύ συζύγων.

10 Αναδιοργάνωση υπηρεσιών. Η επανασύσταση του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αποτελεί το μεγάλο στόχο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς το σύστημα φαίνεται να είναι σαθρό. Η διαφθορά των φοροελεγκτικών υπηρεσιών είναι πασιφανής και σε κάθε περίπτωση θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών, οι οποίες θεωρείται αυτονόητο πλέον πως δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως επαφή με τον φορολογούμενο. Συζητούν ακόμα και το συνεχές ανακάτεμα των υπαλλήλων, δηλαδή της μετακίνησής τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα -ίσως και εξάμηνα, από τη μια υπηρεσία στην άλλη, καθώς και τη συνεχή βαθμολόγησή τους.
fimotro


Read more...

Ο "ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ" ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Μάρνυ Παπαματθαίου - Δ. Βυθούλκας

Το «φάντασμα του Δεκέμβρη» πλανάται πάνω από την Αθήνα ένα 24ωρο πριν από την πρώτη επέτειο της δολοφονίας του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μετά τον Πρωθυπουργό, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις. «Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν ήταν μόνο μία απεχθής πράξη. Ηταν ένα δίδαγμα για όλους μας, πού μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία» επισημαίνει ο κ. Παπούλιας και τονίζει: «Δεν ξεχνιέται και δεν μικραίνουν οι διαστάσεις της στο υποσυνείδητο της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους γονείς του Αλέξη και στους δικούς του ανθρώπους αναφέροντας: «Εκφράζω... ακόμη μια φορά την πίστη μου και τις ενοχές μου απέναντι στη νέα γενιά, στην οποία χρωστάμε την εξασφάλιση μιας δικαιότερης κοινωνίας. Ελπίζω ότι η μνήμη του Αλέξη θα τιμηθεί ειρηνικά γιατί αυτό είναι το ελάχιστο που του οφείλουμε όλοι». Ο φόβος επεισοδίων προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε πάλι ότι δεν θα γίνει ανεκτή η επανάληψη ενός σκηνικού βίας και τρόμου στο κέντρο της πρωτεύουσας και δεν θα παραδοθεί η πόλη στους βανδάλους. «Οφείλουμε να προστατέψουμε την κοινωνία από όσους εξαπολύουν τυφλή βία εναντίον της. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι» τόνισε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς.
Την ίδια στιγμή και ενώ αρκετές σχολές στην Αθήνα τελούν υπό κατάληψη, η ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνει δρακόντεια μέτρα με τη συμμετοχή 10.000 αστυνομικών.
fimotro


Read more...