Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Χαιρετισμός Παπανδρέου στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΕΔΕΚ

Θερμό συναγωνιστικό χαιρετισμό του Γιώργου Παπανδρέου, προς το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, μετέφερε στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση, λόγω των πολλών υποχρεώσεων του.

Ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΕΔΕΚ έχουν «κοινές ρίζες και κοινή πορεία αγώνων» και πως «πρέπει πάντα να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ιδρυτές των δύο Κινημάτων, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Βάσο Λυσσαρίδη». Επισήμανε ακόμη ότι στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου και διαβεβαίωσε πως «είμαστε στο πλευρό του κυπριακού λαού έτοιμοι για κάθε βοήθεια». Ευχήθηκε δε, στην ΕΔΕΚ επιτυχίες και στον κυπριακό λαό δικαίωση των αγώνων του.

Στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΕΔΕΚ παρέστησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αρχηγοί κομμάτων, ο πρέσβης της Ελλάδος, Βασίλης Παπαϊωάννου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, το ιστορικό στέλεχος του Κινήματος και πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, και ο γενικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, Χρίστος Αβραάμ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, σε ομιλία του τόνισε ότι «δεν νοείται καμιά απολύτως παρέκκλιση και καμιά υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις και αρχές για τη λύση του Κυπριακού».

Υποστήριξε ότι 13 μήνες μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, «διαπιστώνεται ότι η τουρκική αδιαλλαξία παραμένει άκαμπτη και ως εκ τούτου δε δικαιολογείται καμιά αισιοδοξία για λύση».

«Θα πρέπει να απορριφθεί κάθε ιδέα να αρχίσουμε τη λεγόμενη διαδικασία του πάρε - δώσε, ενώ παράλληλα θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι, αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, η Κύπρος θα εμποδίσει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στον ενταξιακό της διάλογο», τόνισε.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σημείωσε ότι το Κίνημα είχε προειδοποιήσει πως η Άγκυρα δεν θα διαφοροποιήσει τη στάση της και ότι το Κυπριακό, ως θέμα εισβολής, εθνοκάθαρσης και κατοχής, δεν μπορούσε να λυθεί με διακοινοτικό διάλογο, πού πρόσφερε άλλοθι στην Τουρκία. «Η επιδιαιτησία υπήρξε σφάλμα, αλλά ο λαός απέρριψε το διχοτομικό σχέδιο Ανάν, με το οποίο η Κύπρος θα ήταν υπό κηδεμονία», πρόσθεσε.

nooz.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: