Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Κατσέλη: "Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί πολλών τομέων"

Συνέντευξη στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg έδωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, η οποία βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του υψηλού ελληνικού ελλείμματος και τις αναφορές διεθνών οίκων, η υπουργός τόνισε ότι αυτό αποτελεί μία πρόκληση για την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να είναι η μόνη.

Σημείωσε ότι οι προκλήσεις που είναι προς αντιμετώπιση είναι να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία, η καταπολέμηση της ανεργίας, η μείωση του ελλείμματος μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας "προσελκύοντας επενδύσεις και υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα".

Αναφερόμενη στην ανταγωνιστικότητα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά τη ναυτιλία" και "η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει η χώρα ανταγωνιστική και σε άλλους τομείς".

Σε ερώτηση πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Κίνα, η Υπουργός υπογράμμισε ότι "αυτό δεν μπορεί να γίνει στη βάση των μισθών, αλλά σε αυτή της προστιθέμενης αξίας, της ποιότητας και ειδικότερα της ποιότητας των υπηρεσιών", επισημαίνοντας ακόμη ότι "η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταστεί η Ελλάδα ένας κόμβος για τις περιφερειακές αγορές, καθώς έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, διαθέτει ένα μοναδικό περιβάλλον και τεράστια πολιτιστική κληρονομιά".

Επίσης, ανέφερε ότι κατά τις επαφές που έχει στη Νέα Υόρκη συνειδητοποίησε ότι "υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από Αμερικανούς για επενδύσεις στην Ελλάδα, στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, των νέων υπηρεσιών, στις υποδομές και στις τηλεπικοινωνίες", προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετατρέψει τα πλεονεκτήματα της χώρας σε επενδυτικές ευκαιρίες".

Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκεί η ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας και για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι "για την αντιμετώπιση της κατάστασης δεν χρειάζεται απαραίτητα να αυξηθούν οι φόροι, αλλά ότι υπάρχει περιθώριο να μειωθούν σημαντικά οι κρατικές δαπάνες, πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος".

"Υπάρχει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο ύψους 26 δισεκατομμυρίων από την ΕΕ για την προώθηση των επενδύσεων, χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον ο προϋπολογισμός, δίνοντας ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις" προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για "πιθανές επιπτώσεις" της κρίσης στο Ντουμπάι, και για το "αν η Ελλάδα είναι το επόμενο Ντουμπάι" η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε τους φόβους να συμβεί κάτι τέτοιο "τελείως αβάσιμους". "Δεν περιμένω η κατάσταση στο Ντουμπάι να επηρρεάσει την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις στην Ελλάδα" υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενη στο Υπουργείο Οικονομίας, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι "θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας ρυθμιστική μεταρρύθμιση, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που αποθαρρύνει όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: