Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο με Σκόπια;



Πληροφορίες για «κλείσιμο» του Σκοπιανού, σε σύντομο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του έτους, κυκλοφόρησαν επίμονα τις τελευταίες 48 ώρες στην αμερικανική πρωτεύουσα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για διευθέτηση του θέματος της ονομασίας που ταλανίζει την Αθήνα και τα Σκόπια τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με ενημερωμένη διπλωματική πηγή, η αμερικανική κυβέρνηση έχει σοβαρές ενδείξεις ότι «βρισκόμαστε ενώπιον διεξόδου στο αδιέξοδο», κατά την έκφρασή της. Η συζήτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Ν. Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι έδωσε την ευκαιρία σε αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον να παρέμβουν δυναμικά προς την πλευρά των Σκοπίων και να απαιτήσουν συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, αλλά και στα προβλήματα αλυτρωτισμού που προβάλλει η γειτονική χώρα και τα οποία μολύνουν τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις. Η απόφαση του κ. Παπανδρέου να συναντηθεί με τον κ. Γκρούεφσκι αναπτέρωσε τις ελπίδες των Αμερικανών και των Ηνωμένων Εθνών.

Το πρωί της Τετάρτης η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε την ελληνική για τις νέες εξελίξεις και ζήτησε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Δεν είναι καθόλου τυχαία η έκδοση ανακοίνωσης την ίδια ημέρα από το γραφείο του εκπροσώπου του κ. Νίμιτς, ο οποίος αποκάλυψε ότι τα μέρη συμφώνησαν να στείλουν εκπροσώπους τους στη Νέα Υόρκη για να τον συναντήσουν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του κ. Νίμιτς ανακοίνωσε την ετοιμότητα του μεσολαβητή να επαναληφθούν οι συνομιλίες όταν τα δύο μέρη είναι έτοιμα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε μεταφέρει την ετοιμότητα του κ. Νίμιτς στη διάρκεια της κατ ιδίαν συνάντησής του με τον Γιώργο Παπανδρέου την Τετάρτη, στην Αθήνα.

Ικανοποίηση
Ως γνωστόν, ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι η χώρα μας είναι έτοιμη και θα υποστηρίξει πλήρως τον ρόλο του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έσπευσε να καλέσει τα μέρη στη Νέα Υόρκη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Η πρώτη συνάντηση καθορίστηκε στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα εξήγησε σε όλους τους ενδιαφερόμενους πως η ονομασία πρέπει να είναι μία και μοναδική για όλες τις χρήσεις και ανεπίσημα -εν αναμονή της διευκρίνισης της στάσης των Σκοπίων- έστρεψε την προσοχή στην τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς.

Ο μεσολαβητής πρότεινε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η οποία καλύπτει τις ανησυχίες της Αθήνας. Δηλώθηκε ότι αυτή η ονομασία αποτελεί την υστάτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία συμφωνεί και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

---------

ΑΝΤ. ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ
Πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος

Η αμερικανική πλευρά προσφέρθηκε να βοηθήσει και αναμένεται να στρέψει τις προσπάθειές της προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Στις προσπάθειες αναμένεται να αναμειχθεί -εάν χρειαστεί- και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία ενημέρωσε πως θα επισκεφθεί την Αθήνα τις πρώτες ημέρες Δεκεμβρίου για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΑΣΕ. Στην ίδια σύνοδο αναμένεται να παραβρεθεί και ο Σκοπιανός ομόλογός της.

Ο Αντόνιο Μιλοσόσκι δήλωσε ότι «η νέα πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς είναι έγκαιρη και μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον σχετικό διάλογο». Πρόσθεσε ότι τα Σκόπια και η Αθήνα «πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο». Επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του για να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας και με καλή πίστη και με εποικοδομητική προσέγγιση, σεβόμενοι το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, από το 1995, στη βάση της οποίας διεξάγεται η σχετική διαδικασία.

ΕΘΝΟΣ

i-reportergr.com


Read more...

Ντέρμπι...


Στο Β' γύρο μπροστά ο Σαμαράς...
Το τέχνασμα της Ντόρας με τη Metron Analysis, της έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Δυο άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων, η ALCO (για το "Πρώτο Θέμα" ) και η MARC (για το "Έθνος της Κυριακής" ) παρουσιάζουν την αναμέτρηση αμφίρροπη, με τη διαφορά να κυμαίνεται στα όρια του στατιστικού λάθους (0,7% και 1,5% ) , ενώ...

στο ερώτημα "ποιος θέλετε να εκλεγεί" , στο Β' γύρο, προηγείται σαφώς ο Σαμαράς.
Τα γνωστά βρώμικα παιχνίδια του Μητσοτακέικου, όχι μόνο δε θα περάσουν, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον θα τους στοιχίσουν ακριβά...

nonews-news


Read more...

Χ. Καστανίδης: Μέτρα αποσυμφόρησης φυλακών

Την ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκε από τους ίδιους τους κρατούμενους για τα προβλήματα αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής τους.

Ο κ. Καστανίδης, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει μέτρα που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών. Όπως είπε, ανάμεσα στα μέτρα αυτά, εντάσσεται η προσφορά κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής ποινής.

«Η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος θέλει χρόνο. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν να γίνουν σύντομα, προσδίδοντας μία πρώτη γεύση εξανθρωπισμού στις συνθήκες κράτησης όλων των φυλακών της χώρας. Οι εναλλακτικές ποινές μπορούν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος θα συνεχίσει τον κύκλο των επισκέψεων που ξεκίνησε σε σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας.

Ο κ. Καστανίδης επισκέφθηκε τα κελιά των κρατουμένων και συνομίλησε μαζί τους. Μάλιστα, μετέφερε τη φράση ενός εξ αυτών ότι «οι άνθρωποι γεννιούνται με πάθος και πεθαίνουν από λάθος». Σχολιάζοντας ενώπιον των δημοσιογράφων την παραπάνω φράση, ο υπουργός τόνισε: «Ας αποφύγουμε τουλάχιστον τα λάθη».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι όλοι οι κρατούμενοι της χώρας θα ενταχθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα εμβολιαστούν κατά του ιού της νέας γρίπης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Μανόλης Λαμτζίδης, που συνόδευε τον κ. Καστανίδη, επαίνεσε την πρωτοβουλία του υπουργού σχετικά με τις επισκέψεις σε φυλακές ανά τη χώρα. Σε δήλωσή του σημείωσε: «Το δικαστικό σύστημα στη χώρα μας δυστυχώς παράγει περισσότερους κρατούμενους απ’ όσους μπορούν να αντέξουν τα καταστήματα κράτησης».

Σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών Διαβατών Κώστα Κουβράκη, στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα βρίσκονται 610 κρατούμενοι εκ των οποίων 34 είναι γυναίκες. Οι αλλοδαποί αποτελούν το 45% των κρατουμένων και τη «μερίδα του λέοντος» εξ αυτών κατέχουν Αλβανοί υπήκοοι. Πρόσθεσε δε ότι τα κελιά έχουν σχεδιαστεί να «φιλοξενούν» τέσσερις κρατούμενους, αλλά λόγω του υπερπληθυσμού «στοιβάζονται» δέκα κρατούμενοι ανά κελί.

Συνάντηση με ΔΣ ΔΣΘ


Ο υπουργός Καστανίδης συναντήθηκε στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία τον ενημέρωσε για όλα τα τοπικά θέματα που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης. Στη συνάντηση μετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Δημήτραινας.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός -που είναι μέλος του ΔΣΘ- αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το θεσμό του αυτοδιοίκητου στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. «Το αυτοδιοίκητο θα επανέλθει αλλά όχι με τους όρους του παρελθόντος», παρατήρησε.

Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι το επόμενο διάστημα θα αποφασιστούν μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της διοικητικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος, στο θέμα κατασκευής νέου δικαστικού μεγάρου στη Θεσσαλονίκη, συντάχθηκε με τη θέση του ΔΣΘ ότι ο πιο ενδεδειγμένος χώρος είναι αυτός στο λιμάνι της πόλης.

Κατά την είσοδο του στο δικαστικό μέγαρο, ο κ. Καστανίδης συνομίλησε με συμβασιούχους STAGE της πόλης, που τον υποδέχθηκαν με πανό και συνθήματα.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας επισκέφθηκε τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας επισκέφτηκε το Σάββατο τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας.

«Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από μία άλλη οπτική ματιά, με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στην αξιοπρέπεια, στον πολιτισμό και την δημοκρατία μιας χώρας», δήλωσε. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε ιδιαίτερα στον υπερπληθυσμό των φυλακών, στις ελλείψεις προσωπικού και στην απουσία μέτρων, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς ήρθαμε να αλλάξουμε τα πράγματα», «δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτές τις συνθήκες, που προσβάλλουν τη χώρα μας και την εκθέτουν στους διεθνείς οργανισμούς και σε όλους τους ενεργούς και ανήσυχους πολίτες. Θα ανοίξουμε τα σωφρονιστικά καταστήματά μας και σε κοινωνικό έλεγχο».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης συνομίλησε με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ επισκέφθηκε τις πτέρυγες των φυλακών, όπου συνομίλησε και με κρατούμενους.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του, συνοδευόταν από εισαγγελικούς λειτουργούς, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Ιωάννη Κίστο, καθώς και τον διευθυντή των φυλακών.
nooz.gr


Read more...

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ AΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ VETO...


Πολύ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Βέτο τη Κυριακής, το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο, δήλωσε τα εξής: "Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Βέτο της Κυριακής, συμφερόντων του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου χρησιμοποιεί το όνομα και τη φωτογραφία μου έτσι ώστε να προσβάλει βάναυσα και κατά τρόπο ενσυνείδητο... και οργανωμένο την τιμή μου ως πολιτικού προσώπου. Η εφημερίδα θα ισχυρισθεί ίσως ότι δεν αναφέρεται σε μένα, αλλά στον ογδοντάχρονο πατέρα μου που είχε την ατυχία να συναλλάσσεται με το ελληνικό δημόσιο και να αγωνίζεται επί χρόνια για την εκτέλεση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.
Όλα όμως αυτά είχαν γίνει αντικείμενο τηλεοπτικής εκπομπής του κ. Τριανταφυλλόπoυλου, συμπτωματικά στις 19 Ιανουαρίου 2009, την ημέρα που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έδινα στη Βουλή τη μάχη για την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι. Τότε παρενέβην στην εκπομπή και εγώ ο ίδιος, τονίζοντας ότι θα διερευνήσω πλήρως το ζήτημα για το οποίο δεν είχα ως τότε ενημέρωση, πράγμα που έκανα ενημερώνοντας και τον κ. Τριανταφυλλόπουλο.
Παρόλα αυτά, τώρα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος επανέρχεται, επαναλαμβάνοντας και διανθίζοντας την αλλοίωση και την αντιστροφή της πραγματικότητας, η οποία έχει ως εξής:
Ο πατέρας μου αναγνωρίστηκε με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως κύριος εξ αδιαιρέτου κατά το 1/7 επί επτά ακινήτων στο νομό Ξάνθης. Στα ακίνητα αυτά, τα 2/7 ανήκαν σε Έλληνες πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, ενώ τα άλλα 5/7 σε άτομα που εγκατέλειψαν την Ελλάδα και απέβαλαν την ελληνική ιθαγένεια μετά τη βουλγαρική κατοχή. Αυτά τα 5/7 περιήλθαν και παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και όχι του πατέρα μου ή άλλου ιδιώτη.
Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα ποσοστά των ιδιωτών και του δημοσίου σε διαφορετικά ακίνητα, πραγματοποιήθηκε αυτούσια διανομή με βάση την οποία περιήλθαν στον πατέρα μου και σε έναν ακόμη ιδιώτη συνιδιοκτήτη, δύο οικόπεδα και στο ελληνικό δημόσιο πέντε οικόπεδα. Από αυτά τα δύο οικόπεδα, το ένα απελευθερώθηκε από τον Δήμο Ξάνθης γιατί ανήκε στο δημόσιο και όχι στον δήμο, ενώ το άλλο κρίθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης απολύτως αναγκαίο ως περιβάλλων χώρος του Μουσείου Καπνού.
Προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το Δημόσιο μέσω της ΚΕΔ αντάλλαξε το οικόπεδο αυτό με άλλο μικρότερης έκτασης, μικρότερου συντελεστή δόμησης και μικρότερης αξίας, σύμφωνα όχι μόνο με τις αντικειμενικές αξίες αλλά και με τις εκτιμήσεις τόσο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών όσο και των ίδιων των υπηρεσιών της ΚΕΔ για την πραγματική αξία. Για το λόγο αυτό, το Δημόσιο κατέβαλε και συμπληρωματική χρηματική αποζημίωση. Όλα δε αυτά έγιναν επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Προβλήθηκε τότε μέσω της εκπομπής του κ. Τριανταφυλλόπουλου το επιχείρημα ότι στο οικόπεδο αυτό υπήρχε ολόκληρη πενταόροφη οικοδομή χιλίων τετραγωνικών μέτρων! Δόθηκε η απάντηση ότι το κτίσμα αυτό ήταν παράνομο, αυθαίρετο, στατικά επικίνδυνο και κατεδαφιστέο. Η απάντηση αυτή λοιδορήθηκε στην εκπομπή, όμως ακριβώς για τους λόγους αυτούς το αυθαίρετο κτίσμα κατεδαφίστηκε και μαζί με αυτό και όλη η επιχειρηματολογία της εκπομπής της 19ης Ιανουαρίου 2009.
Τώρα προβάλλεται το επιχείρημα των "κομιτατζήδων", οι περιουσίες των οποίων όμως έχουν περιέλθει και παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και όχι κάποιου ιδιώτη και πολύ περισσότερο του πατέρα μου με "ψευδομάρτυρες".
Ως δημόσιο πρόσωπο, θεωρώ υποχρέωσή μου να δώσω απαντήσεις σε κάθε συκοφαντικό υπαινιγμό ακόμη κι αν αυτός δεν αφορά εμένα αλλά συγγενικό μου πρόσωπο, παρότι η θεωρία της οικογενειακής ευθύνης είναι φασιστική και βαθύτατα επικίνδυνη. Την φορά όμως αυτή, δεν μπορώ να αποτρέψω τον πατέρα μου να προστατέψει την προσωπικότητά του και να αξιώσει την καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούται καθώς χρησιμοποιείται ως μέσο στην προσπάθεια να προσβληθώ πολιτικά εγώ".
http://fimotro.blogspot.com/2009/11/veto_4212.html


Read more...

Πνίγεται στα σκουπίδια η Σαμοθράκη

Σαράντα πέντε ημέρες συμπληρώθηκαν από την ημέρα που σταμάτησε να λειτουργεί ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) των Θερμών στη Σαμοθράκη, μετά την προσφυγή κατοίκων στη Δικαιοσύνη.

Τα σκουπίδια εξακολουθούν να σωρεύονται στους δρόμους των οικισμών του νησιού, ενώ το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης απέρριψε την αίτηση του δήμου για παράταση χρήσης του ΧΑΔΑ.

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή αποκλείεται το ενδεχόμενο χρήσης του ΧΑΔΑ για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώσπου να κατασκευαστεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (περί τους τρεις μήνες).

Πηγή: Το Βήμα


Read more...

ΓΑΛΑΖΙΑ ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ...


Άγριο μπλέξιμο για δυο πρώην γαλάζιους υπουργούς. Λιάπης και Στυλιανίδης καταγγέλλονται από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή για παράνομες άδειες φορτηγών. O φάκελος πηγαίνει λίαν συντόμως στη Βουλή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών ώστε να αρθεί η ασυλία του ενός εκ των δυο (ο Λιάπης δεν είναι βουλευτής η υπόθεση όμως αφορά την περίοδο που ήταν πολιτικό πρόσωπο). Πολύ δυνατό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Real News που ακουμπά και άλλους εμπλεκόμενους. Εμείς του τα λέγαμε του Νίκου (Χατζηνικολάου) ότι ο Στυλιανίδης είναι μια πολύ περίεργη περίπτωση που πλούτισε πολύ γρήγορα. Τώρα θα διαπίστωσε και ο ίδιος περί τίνος πρόκειται. Κατά τα άλλα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ για την επανασύνδεση του Κυριάκου με την Μαρέβα και φυσικά η διάψευση του Τόλη και της Άντζελας για τις φήμες περί χωρισμού...



Read more...

Συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ για περιουσιακό

«Έγινε ένα βήμα μπροστά στη συζήτηση για το περιουσιακό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πρόοδο και η συζήτηση για το περιουσιακό θα συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Υπάρχει το πρώτο έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων και τώρα αυτό που γίνεται είναι η κατηγοριοποίηση των περιουσιών. Δεν μπήκαμε ακόμη στην ουσία της συζήτησης του θέματος», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Από την πλευρά του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα των περιουσιών, για το οποίο οι σύμβουλοι των δύο ηγετών ετοίμασαν «χρωματιστά» έγγραφα, που, ανάλογα με το χρώμα, περιγράφουν τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις των δύο πλευρών.

Είπε ακόμη ότι ενισχύθηκαν οι ελπίδες του αναφορικά με το «ακανθώδες και περίπλοκο θέμα του περιουσιακού», πρόσθεσε, ωστόσο, πως «είμαστε ακόμα στην αρχή», ενώ ανέφερε ότι με τις γνωστές θέσεις τους «οι δύο πλευρές ήταν μακριά η μία από την άλλη, όμως με την δουλειά που έγινε τώρα, ήρθαν πιο κοντά».

Ο Μ. Ταλάτ πρόσθεσε πως γίνεται μια πρώτη δουλειά, η οποία θα προετοιμάσει τα κριτήρια για το περιουσιακό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε κοινό σημείο.

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες συναντήσεις για να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα του περιουσιακού.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπήρξε κάποια πρόοδος, απάντησε ότι «οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι τη Δευτέρα και την Πέμπτη θα συναντηθούν οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση Χριστόφια -Ταλάτ. Στο επίκεντρο και των τριών συναντήσεων θα είναι και πάλι το περιουσιακό.
nooz.gr

Read more...

Δεν σας αποχαιρετώ...




Απογοήτευσε, πολιτικά, η ομιλία του...
Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, ανέβασε τους τόνους, έριξε και συναίσθημα για να συσπειρώσει τους οπαδούς του. "Δεν σας αποχαιρετώ, θα είμαι μαζί σας. Είμαι ευγνώμων, που μου δώσατε το προνόμιο να είμαι αρχηγός σας". Ήταν και το σημείο (παρ' ότι, το ακροατήριο των συνέδρων δεν ήταν και τόσο θερμό απέναντι του) ...
που δέχθηκε το μεγαλύτερο χειροκρότημα. Παρά τους υψηλούς τόνους και τα συνθήματα, σε κανένα σημείο της ομιλίας του, δεν απετόλμησε να κάνει αυτοκριτική. Μίλησε απλά και γενικά για λάθη, που τα 'κανε όμως από καλή πρόθεση (για το καλό του τόπου)! Αν κρίνει κανείς πολιτικά την ομιλία του, ήταν σκέτη απογοήτευση...

nonews-news


Read more...

Θυμήθηκε να κάνει αντιπολίτευση...





Και από τη μεγάλη φόρα έκανε και στον εαυτό του...
Στο συνέδριο του κόμματος, που εκλέγει αρχηγό, βρήκε το σίγουρο βήμα (γιατί στη Βουλή δεν το αποπειράθηκε) να κάνει αντιπολίτευση
Ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Τόσο πολύ ώστε...
έκανε αντιπολίτευση στον εαυτό του. Ανέφερε όλες τις πληγές του Φαραώ (τρομοκρατία, ανεργία των νέων, εγκληματικότητα, κοινωνική ανασφάλεια) ξεχνώντας μάλλον, ότι πριν από 30 μέρες ήταν Πρωθυπουργός.
Κατά τ' άλλα, με το γνωστό δασκαλίστικο ύφος, ζήτησε από τους υποψηφίους (και τις ομάδες τους) να αποκλείσουν τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αντεγκλήσεις και αιτιάσεις.
Α, στο τέλος, θυμήθηκε πως έκανε και λάθη. Και οι σύνεδροι τον καταχειροκρότησαν...

nonews-news


Read more...

70-30 ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ...


Το fimotro βρίσκεται στο ΣΕΦ. Στις 9.30 το πρωί ο Σαμαράς -σύμφωνα με πληροφορίες μας- πήγε στο γραφείο του Αβραμόπουλου και συναντήθηκε μαζί του. Το συνέδριο είναι 70-30 υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη. Φάνηκε μόλις ανακοινώθηκαν τα ονόματα. Τα χειροκροτήματα ήταν διπλάσια σε σχέση με τον Σαμαρά. Είναι τυχερός ο Σαμαράς που υπήρξε η πρόταση του Αβραμόπουλου για να ανοίξει η διαδικασία. Εάν πήγαινε στο συνέδριο θα είχε συντριβεί. Τώρα μπορεί να ελπίζει ότι κάτι θα αλλάξει... Θα έχουμε και άλλα παρασκήνια αργότερα...



Read more...

ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...


Τρομερό ρεπορτάζ με πολύ δυνατές πληροφορίες και πολύ σημαντικά έγγραφα από το Πρώτο Θέμα της Κυριακής. Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος των εφημερίδων. Η κριτική προς την εκάστοτε εξουσία. Το ζήτημα τίθεται σε ηθική βάση και θα πρέπει ο Γιώργος Παπανδρέου να δώσει άμεσα λύση. Το ότι την συγκεκριμένη σύμβουλο του πρωθυπουργού την είχαν προσλάβει στη Siemens για να εμποδίσει νομικά την έρευνα για τα μαύρα ταμεία και τις μίζες δεν αφορά μόνο τον Παπανδρέου αλλά και την ίδια. Το ρεπορτάζ είναι σοκαριστικό για το νέο πρωθυπουργό, αποκλειστικές φωτογραφίες του οποίου φιλοξενεί η εφημερίδα κάτω από τον βασικό της τίτλο...
fimotro


Read more...

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ...


Βελτιωμένο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας το Veto. Πολύ πιο ενδιαφέρουσα η θεματολογία του σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. Έχει δικά του ρεπορτάζ ενώ υπάρχει μια μικρή βελτίωση και στο στήσιμο της εφημερίδας. Προσεκτικός ο Μάκης γράφει ότι "το διαδίκτυο ψηφίζει Σαμαρά" αποφεύγοντας να γράψει οτιδήποτε για δημοσκόπηση. Το βασικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του για τον Βενιζέλο είναι αμιγώς πολιτικό και αρκετά ενδιαφέρον.
Σ.Σ. Την αράχνη του zougla για ποιόν λόγο τη βάζετε ρε παιδιά; Για να μην σας κλέψουμε το... αποκλειστικό με το πρωτοσέλιδο;

fimotro

Read more...

Αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξήγγειλε η υπ. Περιβάλλοντος

Τη δέσμευση της νέας πολιτικής ηγεσίας για αντικατάσταση των παλιών λιγνιτικών μονάδων με καινούργιες, αναμένοντας ταυτόχρονα την επανεξέταση του ενεργειακού σχεδιασμού της ΔΕΗ, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, συμμετέχοντας στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η πολιτεία, οι φορείς και η κοινωνία των πολιτών».

Η διοργάνωση έγινε στο πλαίσιο του διήμερου «Κλίμα και πόλη: με το βλέμμα στραμμένο στην Κοπεγχάγη», το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, με την υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΠΕΚ του Παντείου Πανεπιστημίου και τη χορηγία της Τράπεζας Κύπρου.

Η επιλογή της κ. Μπιρμπίλη στην πρώτη της δημόσια παρέμβαση να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αντί να απευθύνει χαιρετισμό έρχεται, όπως υπογράμμισε η ίδια, να σηματοδοτήσει την αναγκαιότητα για διάλογο με φορείς, οργανώσεις, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τη βιομηχανία, τα εργατικά συνδικάτα αλλά και του ανοίγματος αυτού του διαλόγου στην κοινωνία.

Η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει αλλαγές και στο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ως προς το σχεδιασμό διευκρίνισε παράλληλα ότι η επιτροπή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ομάδα εργασίας για τις ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθούν οι σχετικοί στόχοι. Και ενημέρωσε ότι το Δεκέμβριο μετά από ευρύτατη διαβούλευση θα κατατεθεί προσχέδιο δεσμευτικού Οδικού Χάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να ανοίξει θέματα υποδομών, δικτύων, νομοθετικού πλαισίου και εξοικονόμησης ενέργειας.

«Η περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα θα είναι μια οριζόντια πολιτική. Θα είναι μια πολιτική που θα συνδυαστεί με άλλες πολιτικές, ώστε να είναι εφικτή η εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε η υπουργός. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ενέργεια θα υποταχθεί στο περιβάλλον και όχι το αντίστροφο. Η κλιματική αλλαγή δηλώνει τη σύνδεση των δύο και αυτό σηματοδοτεί η συμπερίληψή της στην επωνυμία του νέου Υπουργείου».

Σε ερώτηση για τις θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα μας θα διεκδικήσει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία και υπογράμμισε το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει σε αυτή την κατεύθυνση ο Ελληνας πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε, τέλος, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί αποδεκτή λύση για τη χώρα μας, κυρίως για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.
.nooz.gr

Read more...

Εκτακτο Συνέδριο ΝΔ

Σε φορτισμένο κλίμα ξεκινά το πρωί του Σαββάτου το Εκτακτο Συνέδριο της ΝΔ, με τις ομιλίες του Κώστα Καραμανλή, του Δημήτρη Σιούφα, του Λευτέρη Ζαγορίτη και των υποψηφίων για την προεδρία.

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις συνέδρων και η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας θα κλείσει με την ψηφοφορία για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού.

Η Ντόρα Μπακογιάννη προηγείται με 1,5 μονάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το Εθνος, αφήνοντας ανοιχτό δεύτερο γύρο στην κούρσα της διαδοχής.

Το 40,9% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν για την ανάδειξη αρχηγού, υποστηρίζουν την κ. Μπακογιάννη και το 39,4% τον Αντώνη Σαμαρά.

Η Ντ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στον Αδέσμευτο και στην ερώτηση εάν θα παραμείνει στην παράταξη σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς γίνει ο επόμενος πρόεδρος της, δηλώνει: «Δεν έχετε κανένα λόγο να αμφιβάλετε. Όπως χθες, όπως σήμερα, έτσι και αύριο θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων της ΝΔ».

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην Ημερησία, λέει πως αν εκλεγεί, θα συνεργαστεί με την κ. Μπακογιάννη, ζητώντας να σταματήσουν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν και την Κυριακή. Συμμετέχουν 4.459 σύνεδροι, εκ των οποίων 1.367 προέρχονται από το Λεκανοπέδιο, 344 από τη Θεσσαλονίκη, 2.680 από την περιφέρεια και 68 από το εξωτερικό.
nooz.gr

Read more...

ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ, ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ακυρώνονται προσωρινά- μέχρι να ολοκληρωθεί ο επανασχεδιασμός-, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και τα έργα στο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι. Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα- μαμούθ για τους νέους αυτοκινητοδρόμους σημειώνει σημαντικές καθυστερήσεις με συνέπεια...
1.225 χιλιόμετρα να έχουν μπλοκάρει- κυρίως λόγω προβλημάτων με τη χάραξη και τις προσφυγές στα δικαστήρια-, γεγονός που σημαίνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός για την υλοποίηση του έργου έχει τιναχθεί στον αέρα. Παγιδευμένα είναι και δεκάδες μικρότερα έργα εξαιτίας ατελών μελετών, επισημαίνουν από το υπουργείο, όπως το φράγμα Αποσελέμη στην Κρήτη, τα αεροδρόμια Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης και το έργο Άκτιο - Αμβρακικός.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώνονται εξαιτίας της χάραξης που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις προσφυγές για απαλλοτριώσεις στα δικαστήρια. Όπως λένε πηγές του υπουργείου, εξετάζεται το ενδεχόμενο- προκειμένου να αποφευχθούν οι ποινικές ρήτρες από τις καθυστερήσεις των απαλλοτριώσεων- να επιλεγεί το καθεστώς που ίσχυε για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με αυτό, τα χρήματα από τις απαλλοτριώσεις κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το έργο αρχίζει αμέσως. Ο ιδιώτης μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει περισσότερα.
Καυτή πατάτα. Τα παγωμένα έργα- έχουν δεσμευτεί χρήματα από το ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκαν με ελλιπείς μελέτες- και οι συμπληρωματικές συμβάσεις που έχουν εκτινάξει στα ύψη τους αρχικούς προϋπολογισμούς αποτελούν καυτή πατάτα για τον υπουργό και τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ.κ. Δημήτρη Ρέππα και Γιάννη Μαγκριώτη.
Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μαγκριώτης, «οι εκπτώσεις από τον νόμο Σουφλιά που ξεπερνούν το 50% φέρνουν τις συμπληρωματικές συμβάσεις που καταφθάνουν συνεχώς στο υπουργείο».
Ο κ. Ρέππας έχει ήδη εκφράσει στους εκπροσώπους των εργοληπτικών ενώσεων και τεχνικών εταιρειών την πρόθεση του υπουργείου έως το καλοκαίρι να έχει δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή για όλα τα δημόσια έργα, αλλά και να αλλάξει το σύστημα δημοπράτησης. Αυτός είναι και ο λόγος που ενδεχομένως να ανασταλούν οι διαγωνισμοί, γεγονός που ζήτησαν και οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου.

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ένα μήνα κλείνει σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά γενέθλια δεν θα γίνουν. Είναι άλλωστε πολύ νωρίς για πανηγύρια- ούτε οι 100 πρώτες ημέρες δεν έχουν συμπληρωθεί. Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πρώτες έρευνες μελετώνται προσεκτικά και παρότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να απολαμβάνει τη γενική αποδοχή, εν τούτοις τα πρώτα σύννεφα που εμφανίζονται στον ορίζοντα δεν είναι από τα πρωτοβρόχια. Μία σειρά γεγονότων τις τελευταίες ημέρες...
χτύπησε καμπανάκια στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά το περιβάλλον του Πρωθυπουργού αποδίδει αυτά τα περιστατικά στη μεταβατική περίοδο προσαρμογής των υπουργών στις νέες δομές του μοντέλου διακυβέρνησης που εφαρμόζει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν δείχνει να ανησυχεί. Αντίθετα, όπως λέει έγκυρη πηγή, «όλα αυτά θα εξαλειφθούν προϊόντος του χρόνου. Ξεκινήσαμε καλά, πολλοί δεν έχουν καθόλου κυβερνητική εμπειρία, λογικό είναι να σημειώνονται και λάθη και παραλείψεις».
Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν εφησυχάζει. Δύο από τα πρώτα προβλήματα- διαφορετικού ύφους και περιεχομένου- που κλήθηκε να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου προκλήθηκαν από τους δύο πιο αφοσιωμένους ανθρώπους του, τον Χάρη Καστανίδη και τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Η σπουδή του πρώτου να υπερκεράσει τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στον διορισμό γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων έφερε την κυβέρνηση να απολογείται για τον διορισμό τού κατά τα άλλα σπουδαίου νομικού Θαν. Δημήτραινα ως γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, επειδή ήταν «γνωστός» εκ των προτέρων του υπουργού.
Θύμωσε. Και η «πρωτοβουλία» του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου να προσέλθει αυτοβούλως στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που καθιερώνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και αναπροσαρμόζει τα τέλη κυκλοφορίας, και ουσιαστικά να επιτιμήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό. Τον Γιώργο Παπανδρέου, όχι ακριβώς. Εκείνος φέρεται να θύμωσε και μάλιστα αρκετά. Όχι άδικα, ίσως. Αν του δημιουργούν τέτοια προβλήματα οι άνθρωποί του, τότε τι να περιμένει από τους άλλους που δεν είναι τόσο κοντά του; Και αυτό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφόρησε πως ο κ. Πετσάλνικος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να διερμηνεύσει την αγωνία του στενού πρωθυπουργικού κύκλου «να τηρούνται οι δεσμεύσεις».
«Περιμένουν στη γωνία». Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοια περιστατικά δείχνουν πως ορισμένοι κύκλοι των μέσων ενημέρωσης «την περιμένουν στη γωνία», προκειμένου να αναδείξουν το παραμικρό ζήτημα εσωτερικών τριβών και να το αναγάγουν σε μέγα. Δεν έχουν αυταπάτες για το επικοινωνιακό περιβάλλον στο οποίο κινείται η κυβέρνηση και ως παράδειγμα αναφέρουν ότι την ίδια ημέρα (με την «πρωτοβουλία» Πετσάλνικου) στο Υπουργικό Συμβούλιο μια παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε μάλλον θετική κατεύθυνση, παρερμηνεύθηκε τόσο που στα αυτιά των δημοσιογράφων έφτασε ως «διαφοροποίηση», για την οποία μάλιστα δέχθηκε τα πυρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, αλλά και τις αντιδράσεις του Δ. Ρέππα, της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου και του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος ο υπουργός Εθν. Άμυνας δήλωνε στα «ΝΕΑ» ότι οι προτάσεις του ήταν βελτιωτικές του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και πως ο Πρωθυπουργός τις επικρότησε με την τοποθέτησή του.
Ακολούθησε την Πέμπτη μια παρ΄ ολίγον έκρηξη στο Κοινοβούλιο από την απαίτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη να προσέλθει στην Ολομέλεια να απαντήσει σε ερώτησή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κάποιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου που αφήνουν ένα παράθυρο για τις προσλήψεις των Stagiaires στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, παρά την αρχική απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση- αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης εξήγησε στα «ΝΕΑ» ότι δεν υπάρχει εσωκυβερνητικό ζήτημα με ό,τι είπε ο κ. Λοβέρδος. Και πως ήταν εν γνώσει του.
Το αδιέξοδο στο λιμάνι. Και όλα αυτά, ενώ το νέο αδιέξοδο στο λιμάνι με τη συμφωνία της Cosco και την απεργία των λιμενεργατών προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αγορά, τους συμβασιούχους των stage να πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα και τα νέα από τις Βρυξέλλες να γίνονται κάθε μέρα και πιο δυσοίωνα.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΠΑΝΔΩΡΑ" ΚΑΙ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ"...





Read more...

ΔΙΧΤΥ ΕΦΟΡΙΑ;Σ ΣΕ 800.000 ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τεκμήρια νέας εποχής, διασταυρώσεις δαπανών διαβίωσης και δηλωθέντων εισοδημάτων, ανασύσταση του ΣΔΟΕ, αλλά και νέο Σώμα οικονομικής αστυνομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού απο την περιστολή της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για νέα...
μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής στις οποίες εντάσσει και μεγάλο μέρος των 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Το νέο Σώμα Ράμπο θα είναι ένα είδος οικονομικής αστυνομίας, στα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας ΙRS, με διευρυμένες αρμοδιότητες και στελέχωση από ομάδα 100 επίλεκτων ελεγκτών με σπουδές οικονομικών και ειδίκευση στην καταπολέμηση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος. Θα μπορούν να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα βιβλία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με συνοπτικές διαδικασίες, να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να διενεργούν ακόμα και επιτόπιους ελέγχους σε υπηρεσίες του Δημοσίου που αποτελούν εστίες διαφθοράς (πολεοδομίες, εφορίες, νοσοκομεία κ.λπ). Παράλληλα προωθείται η ριζική αναδιάρθρωση της σημερινής Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για να μετεξελιχθεί σε μία νέα βελτιωμένη εκδοχή του παλαιού ΣΔΟΕ, αλλά και η καθιέρωση του εξωλογιστικού προσδιορισμού για το σύνολο των εισοδημάτων με 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.
Το οικονομικό επιτελείο, προς το παρόν, έχει εγγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών το 2010. Γνωρίζει όμως πως μπορεί να εισπράξει πολλά περισσότερα, καθώς μόνο από τη φοροδιαφυγή χάνονται, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος, έως και 35 δισ. ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για ποσό που θα έφτανε για να πληρωθούν έναν χρόνο μισθοί και συντάξεις στο Δημόσιο καλύπτοντας και τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (αθροιστικά 35 δισ. ευρώ φέτος).
Εστία φοροδιαφυγής
Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει την ισοπεδωτική λογική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία κατήργησε το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών, θεωρώντας τους συλλήβδην φοροφυγάδες. Τα στοιχεία που προκύπτουν όμως από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν πράγματι πως μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής εντοπίζεται στους κόλπους των 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, με τη μη καταβολή ΦΠΑ (πάνω από 6 δισ. ευρώ χάνει το Δημόσιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Κομισιόν) να αποτελεί το απλούστερο παράπτωμα και την απόκρυψη εισοδημάτων να διευκολύνεται από το υπάρχον σύστημα φορολόγησης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 99,5% των επιχειρήσεων, δηλαδή 202.418 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πληρώνουν κατά μέσον όρο ετησίως φόρο 6.100 ευρώ, όσο δηλαδή ένας μισθωτός υπάλληλος με φορολογητέες αποδοχές 2.000 ευρώ τον μήνα, ενώ όλοι έχουν να διηγηθούν από μία ιστορία επισκευών κατ΄ οίκον, χωρίς... απόδειξη.
Τεκμήρια νέας φιλοσοφίας
Με όπλο τη νέα τεχνολογία, οι νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα διενεργούν σαρωτικούς ελέγχους σε στοιχεία διαβίωσης και εισοδημάτων, περνώντας από «κόσκινο» τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προσώπων με προκλητικά περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα φτώχειας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ξεπερασμένα, καθώς οι φορολογούμενοι βρίσκουν τρόπους να... ξεγλιστρούν. Έτσι καθιερώνει τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων και μια νέα μορφή τεκμηρίων με καθολική εφαρμογή πόθεν έσχες στα περιουσιακά στοιχεία, ξεκινώντας από όσους δηλώνουν αναντίστοιχα του τρόπου διαβίωσής τους εισοδήματα στην Εφορία. Από τον έλεγχο δεν θα γλιτώσουν φοροελεγκτές και προϊστάμενοι κτηματικών υπηρεσιών, εφοριών και τελωνείων όπου τα κρούσματα διαφθοράς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Παράλληλα επανέρχεται και το Ρoint system, σύστημα που έσπευσε να καταργήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής των υποθέσεων προς έλεγχο, με τη συγκέντρωση πόντων από παραβάσεις που βαρύνουν τον φορολογούμενο. Η συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου ύψους πόντων θα συνεπάγεται έλεγχο. Οι κινήσεις αυτές θα συνοδευτούν από δραστική απλούστευση του φορολογικού τοπίου με κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που θεωρείται αναχρονιστικός, καθιέρωση απλών και ενιαίων ελεγκτικών διαδικασιών αλλά και κωδικοποίηση- απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.
Στα... ίχνη των off shore
Πρώτος στόχος της οικονομικής αστυνομίας είναι να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά ώστε να υπάρχει φόβος και όχι ασυδοσία του οικονομικού εγκλήματος, μετά την πλήρη κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών. Στις αρμοδιότητές της, το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα και το «μαύρο» χρήμα, με δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διενέργεια ελέγχων με συνοπτικές διαδικασίες. Στο στόχαστρό τους άλλωστε θα βρεθούν και οι συναλλαγές μέσω οffshore εταιρειών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμη λίστα 128 σελίδων, στην οποία καταγράφονται 3.684 εξωχώριες εταιρείες με τεράστια ακίνητη περιουσία και ακόμη περίπου 2.000 που δεν έχουν μεν ακίνητα αλλά δραστηριοποιούνται επί ελληνικού εδάφους. Για να «μπλοκάρει» τις εταιρείες αυτές και να τις φορολογήσει, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική διενέργεια όλων των συναλλαγών τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σήμερα, η μοναδική φορολογική υποχρέωση αυτών των εταιρειών αφορά στην καταβολή φόρου 3% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους. Όμως η σύσταση τέτοιων εταιρειών αποτελεί μια πρώτης τάξεως λύση για φοροαποφυγή με καθ΄ όλα νόμιμες διαδικασίες.

/fimotro

Read more...

ΣΤΑ ΔΥΟ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Πουλερές

«Εμφύλιος πόλεμος» έχει ξεσπάσει στους κόλπους του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, ο οποίος φαίνεται να έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Το ένα εκπροσωπείται από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), μέλη του οποίου είναι κυρίως οι μεγάλες βιομηχανίες και...
εσχάτως οι τράπεζες, οι κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και επιχειρήσεις από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, ενώ στην άλλη πλευρά βρίσκεται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ), μέλη του οποίου είναι εταιρείες όλων των μεγεθών (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) και προέρχονται σχεδόν από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
ΣΕΒ και ΕΒΕΑ έχουν αλλάξει ρόλους. Ενώ στο παρελθόν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών είχε ταυτιστεί με τον ρόλο του επιθετικού διεκδικητή των επιχειρηματικών συμφερόντων υπερασπίζοντας θέσεις και πολιτικές που τον έφερναν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους εργαζομένους, σήμερα στη θέση αυτή βρίσκεται το ΕΒΕΑ. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και η ηγεσία του, με τις θέσεις που διατυπώνει και προωθεί για κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως η αγορά εργασίας και οι μισθοί, η φορολογία, το Ασφαλιστικό, κάνει πολλούς να του αποδίδουν τον ρόλο του υπερασπιστή καθαρόαιμων νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων για τη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας. Αντίθετα ο ΣΕΒ έχει ενισχύσει το συναινετικό προφίλ του σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τους εργαζομένους και εμφανίζεται συγκαταβατικός ακόμη και σε πολιτικές που προκαλούν κόστος στις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τις αλλαγές ρόλων στα δύο στρατόπεδα του επιχειρηματικού κόσμου τόσο στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία και την κοινωνία από την οικονομική κρίση όσο και στην ιδιοσυγκρασία, τις ιδεολογικές αντιλήψεις αλλά και τις προσωπικές σκοπιμότητες των δύο στρατηγών που ηγούνται αυτή την περίοδο των δύο πλευρών: του Δημήτρη Δασκαλόπουλου που είναι πρόεδρος του ΣΕΒ και του Κωνσταντίνου Μίχαλου που είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Για χάρη της κοινωνικής ειρήνης
Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές φάνηκε ανάγλυφα στο θέμα της έκτακτης εισφοράς στα προ φόρων κέρδη των επιχειρήσεων που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, όπως και οι επιχειρήσεις που συσπειρώνονται γύρω από αυτόν στο πλαίσιο του ΣΕΒ, μπορεί να μην ενθουσιάστηκε από την έκτακτη εισφορά, όμως διατύπωσε ανοικτά τη συναίνεση του Συνδέσμου υποστηρίζοντας ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης όλοι πρέπει να συνεισφέρουν. Πρόκειται πάντως για μία στάση πίσω από την οποία βρίσκονται όχι μόνο ο κ. Δασκαλόπουλος αλλά και η πλειονότητα των άλλων μεγάλων επιχειρηματιών που εκφράζονται μέσω του ΣΕΒ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι οικογένειες Παπαλεξόπουλου και Κανελλόπουλου που είναι ιδιοκτήτες του Τιτάνα, ο βασικός μέτοχος του ομίλου της Ιnfo-Quest Θ. Φέσσας, ο Θ. Λαβίδας της Lavifarm αλλά και ο Σ. Καλλιτζάντζης, ένας εκ των βασικών μετόχων του ομίλου της Ελλάκτωρ. Πρόκειται για βαριά ονόματα της βιομηχανίας που, σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση στη σημερινή δύσκολη συγκυρία πρέπει να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη.
Θέλει να αλλάξει την εικόνα του ΣΕΒ
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος εκπλήσσει με δημοφιλείς τοποθετήσεις. Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΣΕΒ επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα του Συνδέσμου και να τον εμφανίσει ως έναν υπεύθυνο κοινωνικό εταίρο που δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη αλλά και για την κοινωνική συνοχή. Φαίνεται ότι ώς έναν βαθμό το έχει καταφέρει. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δεν είναι πια βιομήχανος, μετά την πώληση της οικογενειακής επιχείρησης Vivartia στον όμιλο της ΜΙG. Στην αγορά ακούγεται ότι διαθέτοντας ισχυρή ρευστότητα (πήρε περίπου 500 εκατ. ευρώ από την πώληση της εταιρείας) θα κάνει εκ νέου κάποιο μεγάλο ή μικρό επιχειρηματικό άνοιγμα. Οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του, που άνετα θα μπορούσαν να γίνουν και από πολιτικούς, τροφοδότησαν σενάρια για πιθανές πολιτικές του φιλοδοξίες. Όμως εκείνος και το περιβάλλον του διαψεύδουν κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά του ΕΒΕΑ, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε καθαρά «όχι» στην έκτακτη εισφορά έχοντας πάντα στο μυαλό του, όπως λέει, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλα φορολογικά βάρη. Ο κ. Μίχαλος, που πριν γίνει πρόεδρος του ΕΒΕΑ ήταν επί Γιώργου Αλογοσκούφη γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, λέγεται ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες, αν και προς το παρόν, όπως διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του, θα συνεχίσει να δουλεύει στο ΕΒΕΑ. Θα είναι μάλιστα ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Επιμελητηρίου στις επόμενες εκλογές. Θέλοντας να αιτιολογήσει τις διαφορές απόψεων που παραδέχεται ότι υπάρχουν ανάμεσα σε αυτόν και τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, λέει ότι «τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη του ΕΒΕΑ που εκπροσωπεί είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες». Πολιτικά βρίσκεται στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ λέει ότι λειτουργεί υπερκομματικά, γι΄ αυτό και «αν και πήρα το 70% των ψήφων στις εκλογές του Επιμελητηρίου, σχημάτισα διαπαραταξιακή διοίκηση».
Τεταμένες σχέσεις
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τεταμένες- και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς σε τι ποσοστό οφείλεται η ένταση αυτή στα πιθανά αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που εκπροσωπούν ο ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ και σε τι ποσοστό στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο επικεφαλής. Μπορεί ο όρος επιχειρηματίας να φέρνει κοντά τον ΣΕΒ με το ΕΒΕΑ, όμως δεν είναι λίγα αυτά που χωρίζουν τον μεγάλο από τον μικρότερο επιχειρηματία που εκπροσωπούν οι δύο φορείς αντίστοιχα. Ενδεικτικό των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στους δύο αυτούς φορείς είναι η αντίδραση του κ. Μίχαλου στην πριν από λίγες ημέρες τοποθέτηση του ΣΕΒ ότι ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής των 30 δισ. ευρώ προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα είπε ότι «το σχετικό δελτίο τύπου του ΣΕΒ θα μπορούσε να είχε εκδοθεί και από το υπουργείο Οικονομικών».

fimotro

Read more...

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμος Βερύκιος

Κατάργηση της θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία σε δύο χρόνια. Στο μεταξύ μειώνεται ο χρόνος θητείας στους εννιά μήνες για όσους ναύτες και σμηνίτες υπηρετούν σε μονάδες προκάλυψης (παραμεθόριο). Πρόκειται για ένα από τα επτά σημαντικά μέτρα για τη θητεία που ανακοίνωσαν χτες οι Ευ. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης. Ειδικότερα: Σταδιακή κατάργηση της θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία. Ο αριθμός των κληρωτών που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική...
Αεροπορία θα βαίνει διαρκώς μειούμενος, ώστε σε δύο χρόνια να καταργηθεί η θητεία στους δύο αυτούς κλάδους. Στο μεταξύ θα επιλέγονται για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία στρατεύσιμοι με προσόντα που αντιστοιχούν σε αναγκαίες ειδικότητες.
Οπως για παράδειγμα γιατροί, χημικοί, μετεωρολόγοι και οδηγοί για την Αεροπορία και όσοι ασκούν ναυτικά επαγγέλματα ή εκπαιδεύονται για αυτά στο Πολεμικό Ναυτικό.
Η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία διατηρείται στους δώδεκα μήνες, όσοι όμως υπηρετούν σε περιοχές αντίστοιχες με τις περιοχές στις οποίες υφίστανται μονάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν εννιάμηνη θητεία.
Οι ειδικότητες
Δίκαιο σύστημα ειδικοτήτων και τοποθετήσεων. Η επιλογή των κατατασσόμενων και η τοποθέτησή τους σε Οπλα, Σώματα και ειδικότητες, θα γίνεται με βάση τα προσόντα τους. Αυτό αφορά πρωτίστως τους κατόχους τίτλων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, και κατ' εξοχήν τους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων αλλά και όλους τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι θα τοποθετούνται με βάση το επιστημονικό τους αντικείμενο και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης θα καλύπτουν αντίστοιχες ανάγκες των μονάδων.
Καταγραφή από τον ΟΑΕΔ και απόκτηση ατομικής μερίδας όσων κατατάσσονται στις Ενοπλες Δυνάμεις. Το μέτρο αρχίζει να εφαρμόζεται στις 9/11. Με τον τρόπο αυτό θα καταβάλλεται εγκαίρως κάθε αναγκαία προσπάθεια, ώστε τη στιγμή της απόλυσής του ο κάθε νέος να έχει προετοιμαστεί με τη βοήθεια της Πολιτείας για την είσοδό του στην αγορά εργασίας.
Πιστοποίηση επαγγελμάτων. Οι στρατιωτικές ειδικότητες διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και για την αγορά εργασίας. Λειτουργούν ήδη στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων δύο Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), ένα στη Σπάρτη (για οδηγούς αυτοκινήτων, αρτοποιούς και μάγειρες) και ένα στον Πύργο Ηλείας (για τεχνίτες τηλεπικοινωνιών και στελέχη πληροφορικής).
Ξεκινά η διαδικασία ίδρυσης ΚΕΚ σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΙΣ.
Εκπαιδευτικά προγράμματα. Οσοι στρατεύσιμοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για να αποκτήσουν απολυτήριο δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου, θα διευκολύνονται από την στρατιωτική υπηρεσία.
Το ίδιο ισχύει και για όσους στρατεύσιμους επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΙΕΚ. Το υπουργείο Παιδείας και ο ΟΕΕΚ θα συνεργαστούν με το υπουργείο Παιδείας για την εναρμόνιση των ωρών λειτουργίας ορισμένων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ΙΕΚ με τις ανάγκες της στρατιωτικής υπηρεσίας σε περιοχές με μεγάλους στρατιωτικούς πληθυσμούς. Συγκροτείται κοινή ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων για την προώθηση των θεμάτων αυτών.
Η προϋπηρεσία
Χορήγηση πιστοποιητικών προϋπηρεσίας σε ορισμένες ειδικότητες για ειδικές κατηγορίες:
Θα υπολογίζεται το σύνολο των ημερών υπηρεσίας στον Στρατό για τους στρατεύσιμους Ι1 που υπηρετούν σε μονάδες προκάλυψης και εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας, αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ως ημέρες απασχόλησης σε μέτρα ασφάλειας για αναγνώριση προϋπηρεσίας για πρόσληψη σε εταιρείες ή υπηρεσίες φύλαξης.
Θα υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των στρατεύσιμων οπλιτών σε σχετικές δραστηριότητες ως ημέρες προϋπηρεσίας για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται (π.χ. θερμοϋδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μάγειρας, ζαχαροπλάστης).
Θα υπολογίζονται οι ώρες χειρισμού μηχανημάτων και οδήγησης οχημάτων για αναγνώριση προϋπηρεσίας, όπου αυτό απαιτείται (π.χ. οδηγός οχημάτων, χειριστής μηχανημάτων έργων).
Θα υπολογίζονται οι ημέρες υπηρεσίας, αφαιρουμένου του χρόνου εκπαίδευσης, για τους κατόχους ειδικοτήτων που απαντώνται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα (τεχνίτης τροχοφόρων οχημάτων, μάγειρας, αρτοποιός, τεχνίτης σκαφών, κ.ο.κ.).
Ζητήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επανέλθει η μετατροπή των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων και σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων που χορηγεί ο Στρατός σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή άλλες εξετάσεις.
Θα ζητηθεί από τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και από τα τμήματα των ΙΕΚ που προβλέπουν πρακτική άσκηση να μπορεί να θεωρηθεί η προσφορά υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της θητείας ως χρόνος πρακτικής άσκησης και να χορηγείται σχετική βεβαίωση.

fimotro

Read more...

ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Το φάσμα της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας υψώνεται απειλητικό και αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους προβληματισμού για τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και υπ΄ αριθμόν 1 εφιάλτη για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός περιέγραψε από προχθές την προτεραιότητα της κυβέρνησής του ως αποστολή για τη σωτηρία από τη χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή όμως ο προϋπολογισμός που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζεται από οικονομικούς αναλυτές μάλλον φιλόδοξος, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της μείωσης εξόδων/δαπανών και της αύξησης των εσόδων. Παράγοντες της αγοράς δύσκολα κρύβουν... πλέον τις ανησυχίες τους, καθώς οι οικονομικές κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι στιγμής παραμένουν στο επίπεδο της σκέψης, ενώ, όπως λένε, θα έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει πρωτοβουλία για υψηλό πακέτο δανεισμού, έστω και με δυσμενείς όρους, αφού εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Με δεδομένη την καταρράκωση της πολιτικής και οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, η απειλή που εμφανίζεται στον ορίζοντα είναι μια ενδεχόμενη (και πιθανή) νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Πρόσωπα που μελετούν τις κινήσεις και τις τάσεις των αγορών προειδοποιούν λέγοντας ότι μια νέα υποβάθμιση θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία, καθώς οι όροι δανεισμού που θα διαμορφωθούν θα δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον το οποίο θα δεσμεύσει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για πολλά χρόνια. Το ζήτημα κατά πολλούς είναι πότε θα έλθει αυτή η νέα υποβάθμιση. Δεν αποκλείουν μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη ως το τέλος του έτους και μια σύμπτωση αρνητικών ανακοινώσεων κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο ως τότε, οι ίδιες πηγές θεωρούν βεβαία την υποβάθμιση τους πρώτους μήνες του έτους.
Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι οι κινήσεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης συνιστούν αποσπασματικές κινήσεις, κατά πολύ υποδεέστερες της σοβαρότητας της κατάστασης.
Το περιβάλλον αυτό διαμορφώνεται ενώ είναι γνωστή η θέση των Βρυξελλών και της Επιτροπής, η οποία δεν επιδεικνύει καμία διάθεση επιείκειας προς την ελληνική κυβέρνηση, που ήδη βρίσκεται σε καθεστώς στενής επιτήρησης. Αν ξεφύγει έστω και ένα νούμερο από τους στόχους που τίθενται, η υποβάθμιση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αυτό θα εκτινάξει στα ύψη τα spread και το χρέος, το οποίο ήδη καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, σημειώνουν πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν αυτά τα μηνύματα αγωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
O ι πιέσεις των Βρυξελλών υπό αυτές τις συνθήκες δημιουργούν ένα ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση, η οποία με μεγάλη δυσκολία θα μπορέσει να αποφύγει το άνοιγμα κοινωνικών μετώπων. Ενα από αυτά ήδη εκδηλώνεται με την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων στα προγράμματα Stage, οι οποίοι βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι.
Το επόμενο μέτωπο αναμένεται ότι θα ανοίξει (με πίεση και από την Επιτροπή) με τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, η οποία έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί και είναι φανερό πως επιχειρείται να ξεκινήσει το πρώτο αυτό διάστημα όπου η κυβέρνηση εκτιμά ότι διαθέτει περιθώρια για τη λήψη επώδυνων μέτρων.
Πολλοί βλέπουν μάλιστα και μια παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΣΕΒ, ο οποίος διά του προέδρου του κ. Δ. Δασκαλόπουλου «χαιρέτισε» την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, έχοντας εξασφαλίσει κάποιες- άγνωστες μέχρι στιγμήςδεσμεύσεις για χαλάρωση στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα με αντάλλαγμα την «απασχόληση».
fimotro.


Read more...

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ...





fimotro

Read more...

ΘΕΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΡΕΜΗ ΜΕ... ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ!!!


Δυο θέματα κρατάμε από την ΑΞΙΑ που κυκλοφορεί αύριο. Δυο δυνατές πληροφορίες. Η πρώτη ότι υπάρχουν σκέψεις στο Mega να αντικατασταθεί η Όλγα Τρέμη! Και η δεύτερη ότι ετοιμάζεται το καθημερινό Πρώτο Θέμα. Ο Πίκουλας μιλάει με αρκετούς στο Mega. Και μιλάει με τους Θέμο και Καραμήτσο. Οπότε έχει καρατσεκαρισμένο ρεπορτάζ. Θα το διαβάσουμε αύριο...



Read more...

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ...


Αποφεύγει να ασχοληθεί με το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας ο Κόσμος του Επενδυτή ως πρώτο θέμα στο εξώφυλλο της αυριανής έκδοσης. Επιλέγει για μια ακόμη φορά πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ που κατά κύριο λόγο πουλάει πολύ. Γρίπη και εμβόλια και φυσικά η απαραίτητη κινδυνολογία που φέρνει άνοδο στις πωλήσεις.

fimotro

Read more...