Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΧΤΥ ΕΦΟΡΙΑ;Σ ΣΕ 800.000 ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τεκμήρια νέας εποχής, διασταυρώσεις δαπανών διαβίωσης και δηλωθέντων εισοδημάτων, ανασύσταση του ΣΔΟΕ, αλλά και νέο Σώμα οικονομικής αστυνομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού απο την περιστολή της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για νέα...
μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής στις οποίες εντάσσει και μεγάλο μέρος των 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Το νέο Σώμα Ράμπο θα είναι ένα είδος οικονομικής αστυνομίας, στα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας ΙRS, με διευρυμένες αρμοδιότητες και στελέχωση από ομάδα 100 επίλεκτων ελεγκτών με σπουδές οικονομικών και ειδίκευση στην καταπολέμηση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος. Θα μπορούν να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα βιβλία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με συνοπτικές διαδικασίες, να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να διενεργούν ακόμα και επιτόπιους ελέγχους σε υπηρεσίες του Δημοσίου που αποτελούν εστίες διαφθοράς (πολεοδομίες, εφορίες, νοσοκομεία κ.λπ). Παράλληλα προωθείται η ριζική αναδιάρθρωση της σημερινής Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για να μετεξελιχθεί σε μία νέα βελτιωμένη εκδοχή του παλαιού ΣΔΟΕ, αλλά και η καθιέρωση του εξωλογιστικού προσδιορισμού για το σύνολο των εισοδημάτων με 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.
Το οικονομικό επιτελείο, προς το παρόν, έχει εγγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών το 2010. Γνωρίζει όμως πως μπορεί να εισπράξει πολλά περισσότερα, καθώς μόνο από τη φοροδιαφυγή χάνονται, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος, έως και 35 δισ. ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για ποσό που θα έφτανε για να πληρωθούν έναν χρόνο μισθοί και συντάξεις στο Δημόσιο καλύπτοντας και τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (αθροιστικά 35 δισ. ευρώ φέτος).
Εστία φοροδιαφυγής
Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει την ισοπεδωτική λογική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία κατήργησε το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών, θεωρώντας τους συλλήβδην φοροφυγάδες. Τα στοιχεία που προκύπτουν όμως από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν πράγματι πως μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής εντοπίζεται στους κόλπους των 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, με τη μη καταβολή ΦΠΑ (πάνω από 6 δισ. ευρώ χάνει το Δημόσιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Κομισιόν) να αποτελεί το απλούστερο παράπτωμα και την απόκρυψη εισοδημάτων να διευκολύνεται από το υπάρχον σύστημα φορολόγησης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 99,5% των επιχειρήσεων, δηλαδή 202.418 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πληρώνουν κατά μέσον όρο ετησίως φόρο 6.100 ευρώ, όσο δηλαδή ένας μισθωτός υπάλληλος με φορολογητέες αποδοχές 2.000 ευρώ τον μήνα, ενώ όλοι έχουν να διηγηθούν από μία ιστορία επισκευών κατ΄ οίκον, χωρίς... απόδειξη.
Τεκμήρια νέας φιλοσοφίας
Με όπλο τη νέα τεχνολογία, οι νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα διενεργούν σαρωτικούς ελέγχους σε στοιχεία διαβίωσης και εισοδημάτων, περνώντας από «κόσκινο» τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προσώπων με προκλητικά περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα φτώχειας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ξεπερασμένα, καθώς οι φορολογούμενοι βρίσκουν τρόπους να... ξεγλιστρούν. Έτσι καθιερώνει τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων και μια νέα μορφή τεκμηρίων με καθολική εφαρμογή πόθεν έσχες στα περιουσιακά στοιχεία, ξεκινώντας από όσους δηλώνουν αναντίστοιχα του τρόπου διαβίωσής τους εισοδήματα στην Εφορία. Από τον έλεγχο δεν θα γλιτώσουν φοροελεγκτές και προϊστάμενοι κτηματικών υπηρεσιών, εφοριών και τελωνείων όπου τα κρούσματα διαφθοράς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Παράλληλα επανέρχεται και το Ρoint system, σύστημα που έσπευσε να καταργήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής των υποθέσεων προς έλεγχο, με τη συγκέντρωση πόντων από παραβάσεις που βαρύνουν τον φορολογούμενο. Η συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου ύψους πόντων θα συνεπάγεται έλεγχο. Οι κινήσεις αυτές θα συνοδευτούν από δραστική απλούστευση του φορολογικού τοπίου με κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που θεωρείται αναχρονιστικός, καθιέρωση απλών και ενιαίων ελεγκτικών διαδικασιών αλλά και κωδικοποίηση- απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.
Στα... ίχνη των off shore
Πρώτος στόχος της οικονομικής αστυνομίας είναι να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά ώστε να υπάρχει φόβος και όχι ασυδοσία του οικονομικού εγκλήματος, μετά την πλήρη κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών. Στις αρμοδιότητές της, το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα και το «μαύρο» χρήμα, με δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διενέργεια ελέγχων με συνοπτικές διαδικασίες. Στο στόχαστρό τους άλλωστε θα βρεθούν και οι συναλλαγές μέσω οffshore εταιρειών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμη λίστα 128 σελίδων, στην οποία καταγράφονται 3.684 εξωχώριες εταιρείες με τεράστια ακίνητη περιουσία και ακόμη περίπου 2.000 που δεν έχουν μεν ακίνητα αλλά δραστηριοποιούνται επί ελληνικού εδάφους. Για να «μπλοκάρει» τις εταιρείες αυτές και να τις φορολογήσει, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική διενέργεια όλων των συναλλαγών τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σήμερα, η μοναδική φορολογική υποχρέωση αυτών των εταιρειών αφορά στην καταβολή φόρου 3% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους. Όμως η σύσταση τέτοιων εταιρειών αποτελεί μια πρώτης τάξεως λύση για φοροαποφυγή με καθ΄ όλα νόμιμες διαδικασίες.

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: