Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Χ. Καστανίδης: Μέτρα αποσυμφόρησης φυλακών

Την ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκε από τους ίδιους τους κρατούμενους για τα προβλήματα αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής τους.

Ο κ. Καστανίδης, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει μέτρα που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών. Όπως είπε, ανάμεσα στα μέτρα αυτά, εντάσσεται η προσφορά κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής ποινής.

«Η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος θέλει χρόνο. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν να γίνουν σύντομα, προσδίδοντας μία πρώτη γεύση εξανθρωπισμού στις συνθήκες κράτησης όλων των φυλακών της χώρας. Οι εναλλακτικές ποινές μπορούν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος θα συνεχίσει τον κύκλο των επισκέψεων που ξεκίνησε σε σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας.

Ο κ. Καστανίδης επισκέφθηκε τα κελιά των κρατουμένων και συνομίλησε μαζί τους. Μάλιστα, μετέφερε τη φράση ενός εξ αυτών ότι «οι άνθρωποι γεννιούνται με πάθος και πεθαίνουν από λάθος». Σχολιάζοντας ενώπιον των δημοσιογράφων την παραπάνω φράση, ο υπουργός τόνισε: «Ας αποφύγουμε τουλάχιστον τα λάθη».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι όλοι οι κρατούμενοι της χώρας θα ενταχθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα εμβολιαστούν κατά του ιού της νέας γρίπης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Μανόλης Λαμτζίδης, που συνόδευε τον κ. Καστανίδη, επαίνεσε την πρωτοβουλία του υπουργού σχετικά με τις επισκέψεις σε φυλακές ανά τη χώρα. Σε δήλωσή του σημείωσε: «Το δικαστικό σύστημα στη χώρα μας δυστυχώς παράγει περισσότερους κρατούμενους απ’ όσους μπορούν να αντέξουν τα καταστήματα κράτησης».

Σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών Διαβατών Κώστα Κουβράκη, στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα βρίσκονται 610 κρατούμενοι εκ των οποίων 34 είναι γυναίκες. Οι αλλοδαποί αποτελούν το 45% των κρατουμένων και τη «μερίδα του λέοντος» εξ αυτών κατέχουν Αλβανοί υπήκοοι. Πρόσθεσε δε ότι τα κελιά έχουν σχεδιαστεί να «φιλοξενούν» τέσσερις κρατούμενους, αλλά λόγω του υπερπληθυσμού «στοιβάζονται» δέκα κρατούμενοι ανά κελί.

Συνάντηση με ΔΣ ΔΣΘ


Ο υπουργός Καστανίδης συναντήθηκε στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία τον ενημέρωσε για όλα τα τοπικά θέματα που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης. Στη συνάντηση μετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Δημήτραινας.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός -που είναι μέλος του ΔΣΘ- αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το θεσμό του αυτοδιοίκητου στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. «Το αυτοδιοίκητο θα επανέλθει αλλά όχι με τους όρους του παρελθόντος», παρατήρησε.

Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι το επόμενο διάστημα θα αποφασιστούν μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της διοικητικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος, στο θέμα κατασκευής νέου δικαστικού μεγάρου στη Θεσσαλονίκη, συντάχθηκε με τη θέση του ΔΣΘ ότι ο πιο ενδεδειγμένος χώρος είναι αυτός στο λιμάνι της πόλης.

Κατά την είσοδο του στο δικαστικό μέγαρο, ο κ. Καστανίδης συνομίλησε με συμβασιούχους STAGE της πόλης, που τον υποδέχθηκαν με πανό και συνθήματα.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας επισκέφθηκε τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας επισκέφτηκε το Σάββατο τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας.

«Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από μία άλλη οπτική ματιά, με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στην αξιοπρέπεια, στον πολιτισμό και την δημοκρατία μιας χώρας», δήλωσε. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε ιδιαίτερα στον υπερπληθυσμό των φυλακών, στις ελλείψεις προσωπικού και στην απουσία μέτρων, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς ήρθαμε να αλλάξουμε τα πράγματα», «δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτές τις συνθήκες, που προσβάλλουν τη χώρα μας και την εκθέτουν στους διεθνείς οργανισμούς και σε όλους τους ενεργούς και ανήσυχους πολίτες. Θα ανοίξουμε τα σωφρονιστικά καταστήματά μας και σε κοινωνικό έλεγχο».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης συνομίλησε με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ επισκέφθηκε τις πτέρυγες των φυλακών, όπου συνομίλησε και με κρατούμενους.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του, συνοδευόταν από εισαγγελικούς λειτουργούς, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Ιωάννη Κίστο, καθώς και τον διευθυντή των φυλακών.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: