Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ένα μήνα κλείνει σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά γενέθλια δεν θα γίνουν. Είναι άλλωστε πολύ νωρίς για πανηγύρια- ούτε οι 100 πρώτες ημέρες δεν έχουν συμπληρωθεί. Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πρώτες έρευνες μελετώνται προσεκτικά και παρότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να απολαμβάνει τη γενική αποδοχή, εν τούτοις τα πρώτα σύννεφα που εμφανίζονται στον ορίζοντα δεν είναι από τα πρωτοβρόχια. Μία σειρά γεγονότων τις τελευταίες ημέρες...
χτύπησε καμπανάκια στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά το περιβάλλον του Πρωθυπουργού αποδίδει αυτά τα περιστατικά στη μεταβατική περίοδο προσαρμογής των υπουργών στις νέες δομές του μοντέλου διακυβέρνησης που εφαρμόζει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν δείχνει να ανησυχεί. Αντίθετα, όπως λέει έγκυρη πηγή, «όλα αυτά θα εξαλειφθούν προϊόντος του χρόνου. Ξεκινήσαμε καλά, πολλοί δεν έχουν καθόλου κυβερνητική εμπειρία, λογικό είναι να σημειώνονται και λάθη και παραλείψεις».
Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν εφησυχάζει. Δύο από τα πρώτα προβλήματα- διαφορετικού ύφους και περιεχομένου- που κλήθηκε να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου προκλήθηκαν από τους δύο πιο αφοσιωμένους ανθρώπους του, τον Χάρη Καστανίδη και τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Η σπουδή του πρώτου να υπερκεράσει τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στον διορισμό γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων έφερε την κυβέρνηση να απολογείται για τον διορισμό τού κατά τα άλλα σπουδαίου νομικού Θαν. Δημήτραινα ως γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, επειδή ήταν «γνωστός» εκ των προτέρων του υπουργού.
Θύμωσε. Και η «πρωτοβουλία» του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου να προσέλθει αυτοβούλως στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που καθιερώνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και αναπροσαρμόζει τα τέλη κυκλοφορίας, και ουσιαστικά να επιτιμήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό. Τον Γιώργο Παπανδρέου, όχι ακριβώς. Εκείνος φέρεται να θύμωσε και μάλιστα αρκετά. Όχι άδικα, ίσως. Αν του δημιουργούν τέτοια προβλήματα οι άνθρωποί του, τότε τι να περιμένει από τους άλλους που δεν είναι τόσο κοντά του; Και αυτό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφόρησε πως ο κ. Πετσάλνικος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να διερμηνεύσει την αγωνία του στενού πρωθυπουργικού κύκλου «να τηρούνται οι δεσμεύσεις».
«Περιμένουν στη γωνία». Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοια περιστατικά δείχνουν πως ορισμένοι κύκλοι των μέσων ενημέρωσης «την περιμένουν στη γωνία», προκειμένου να αναδείξουν το παραμικρό ζήτημα εσωτερικών τριβών και να το αναγάγουν σε μέγα. Δεν έχουν αυταπάτες για το επικοινωνιακό περιβάλλον στο οποίο κινείται η κυβέρνηση και ως παράδειγμα αναφέρουν ότι την ίδια ημέρα (με την «πρωτοβουλία» Πετσάλνικου) στο Υπουργικό Συμβούλιο μια παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε μάλλον θετική κατεύθυνση, παρερμηνεύθηκε τόσο που στα αυτιά των δημοσιογράφων έφτασε ως «διαφοροποίηση», για την οποία μάλιστα δέχθηκε τα πυρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, αλλά και τις αντιδράσεις του Δ. Ρέππα, της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου και του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος ο υπουργός Εθν. Άμυνας δήλωνε στα «ΝΕΑ» ότι οι προτάσεις του ήταν βελτιωτικές του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και πως ο Πρωθυπουργός τις επικρότησε με την τοποθέτησή του.
Ακολούθησε την Πέμπτη μια παρ΄ ολίγον έκρηξη στο Κοινοβούλιο από την απαίτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη να προσέλθει στην Ολομέλεια να απαντήσει σε ερώτησή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κάποιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου που αφήνουν ένα παράθυρο για τις προσλήψεις των Stagiaires στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, παρά την αρχική απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση- αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης εξήγησε στα «ΝΕΑ» ότι δεν υπάρχει εσωκυβερνητικό ζήτημα με ό,τι είπε ο κ. Λοβέρδος. Και πως ήταν εν γνώσει του.
Το αδιέξοδο στο λιμάνι. Και όλα αυτά, ενώ το νέο αδιέξοδο στο λιμάνι με τη συμφωνία της Cosco και την απεργία των λιμενεργατών προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αγορά, τους συμβασιούχους των stage να πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα και τα νέα από τις Βρυξέλλες να γίνονται κάθε μέρα και πιο δυσοίωνα.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: