Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Το φάσμα της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας υψώνεται απειλητικό και αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους προβληματισμού για τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και υπ΄ αριθμόν 1 εφιάλτη για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός περιέγραψε από προχθές την προτεραιότητα της κυβέρνησής του ως αποστολή για τη σωτηρία από τη χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή όμως ο προϋπολογισμός που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζεται από οικονομικούς αναλυτές μάλλον φιλόδοξος, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της μείωσης εξόδων/δαπανών και της αύξησης των εσόδων. Παράγοντες της αγοράς δύσκολα κρύβουν... πλέον τις ανησυχίες τους, καθώς οι οικονομικές κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι στιγμής παραμένουν στο επίπεδο της σκέψης, ενώ, όπως λένε, θα έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει πρωτοβουλία για υψηλό πακέτο δανεισμού, έστω και με δυσμενείς όρους, αφού εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Με δεδομένη την καταρράκωση της πολιτικής και οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, η απειλή που εμφανίζεται στον ορίζοντα είναι μια ενδεχόμενη (και πιθανή) νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Πρόσωπα που μελετούν τις κινήσεις και τις τάσεις των αγορών προειδοποιούν λέγοντας ότι μια νέα υποβάθμιση θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία, καθώς οι όροι δανεισμού που θα διαμορφωθούν θα δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον το οποίο θα δεσμεύσει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για πολλά χρόνια. Το ζήτημα κατά πολλούς είναι πότε θα έλθει αυτή η νέα υποβάθμιση. Δεν αποκλείουν μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη ως το τέλος του έτους και μια σύμπτωση αρνητικών ανακοινώσεων κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο ως τότε, οι ίδιες πηγές θεωρούν βεβαία την υποβάθμιση τους πρώτους μήνες του έτους.
Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι οι κινήσεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης συνιστούν αποσπασματικές κινήσεις, κατά πολύ υποδεέστερες της σοβαρότητας της κατάστασης.
Το περιβάλλον αυτό διαμορφώνεται ενώ είναι γνωστή η θέση των Βρυξελλών και της Επιτροπής, η οποία δεν επιδεικνύει καμία διάθεση επιείκειας προς την ελληνική κυβέρνηση, που ήδη βρίσκεται σε καθεστώς στενής επιτήρησης. Αν ξεφύγει έστω και ένα νούμερο από τους στόχους που τίθενται, η υποβάθμιση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αυτό θα εκτινάξει στα ύψη τα spread και το χρέος, το οποίο ήδη καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, σημειώνουν πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν αυτά τα μηνύματα αγωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
O ι πιέσεις των Βρυξελλών υπό αυτές τις συνθήκες δημιουργούν ένα ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση, η οποία με μεγάλη δυσκολία θα μπορέσει να αποφύγει το άνοιγμα κοινωνικών μετώπων. Ενα από αυτά ήδη εκδηλώνεται με την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων στα προγράμματα Stage, οι οποίοι βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι.
Το επόμενο μέτωπο αναμένεται ότι θα ανοίξει (με πίεση και από την Επιτροπή) με τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, η οποία έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί και είναι φανερό πως επιχειρείται να ξεκινήσει το πρώτο αυτό διάστημα όπου η κυβέρνηση εκτιμά ότι διαθέτει περιθώρια για τη λήψη επώδυνων μέτρων.
Πολλοί βλέπουν μάλιστα και μια παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΣΕΒ, ο οποίος διά του προέδρου του κ. Δ. Δασκαλόπουλου «χαιρέτισε» την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, έχοντας εξασφαλίσει κάποιες- άγνωστες μέχρι στιγμήςδεσμεύσεις για χαλάρωση στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα με αντάλλαγμα την «απασχόληση».
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: