Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Την Παρασκευή οι τελευταίες απολογίες Αλλοι έξι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για το κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών


  (Φωτογραφία:  Motionteam )


Θεσσαλονίκη
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του ο αρχιφύλακας της Ασφάλειας Αγρινίου, που συνελήφθη κατηγορούμενος για συμμετοχή στο πολυμελές κύκλωμα εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών το οποίο εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Επίσης, θα προφυλακιστούν και άλλοι πέντε συγκατηγορούμενοί του -κυρίως περιφερειακά μέλη του κυκλώματος- οι οποίοι απολογούνταν από το πρωί ενώπιον της Δ' ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, ελεύθεροι με όρους, αφέθηκαν άλλοι πέντε από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Τη «σκυτάλη» των απολογιών παίρνουν την Παρασκευή οι εννέα τελευταίοι κατηγορούμενοι, από το σύνολο των 35 συλληφθέντων. Ανάμεσά τους δύο Αλβανοί, φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος, καθώς επίσης δύο ακόμα αστυνομικοί, ο διοικητής του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Βόλου και ο αρχιφύλακας της διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής προφυλακίστηκαν 14 κατηγορούμενοι, ενώ άλλοι 12 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εως τις 31 Ιανουαρίου η απογραφή των συνταξιούχων της ΔΕΗ, της Εθνικής και της Αγροτικής Τράπεζας...




Έως τις 31 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η φυσική καταγραφή των συνταξιούχων των ταμείων της ΔΕΗ, της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, η καταγραφή για...
τους συνταξιούχους των ταμείων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΕΤΕ) και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΑΤΕ), θα πραγματοποιείται μέσω των Τραπεζών Αγροτική, Πειραιώς και Εθνική και του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ασφαλισμένων των Εντασσομένων ταμείων και κλάδων ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ και ΤΑΠΑΕ-ΕΘΝΙΚΗ (Δραγατσανίου 8 - Τ.Κ. 105 59 Αθήνα).

Όσον αφορά τους συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΔΕΗ, η καταγραφή θα πραγματοποιείται μέσω του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΤΑΠ-ΔΕΗ (Μυλλέρου 13 - 104 36 Αθήνα) και όχι μέσω τραπεζών.

Οι συνταξιούχοι της Περιφέρειας μπορούν να προσέρχονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων) και να καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία αναγράφονται κατά περίπτωση στην επιστολή που τους έχει σταλεί μαζί με το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης μηνών 8ου και 9ου 2012, θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία ή τα ΚΕΠ, όπου αυτό απαιτείται.

Η διοίκηση του Ιδρύματος τονίζει επίσης ότι μετά την εκπνοή της προθεσμίας δεν θα δοθεί άλλη παράταση και το ΙΚΑ θα προχωρήσει στην αναστολή καταβολής της σύνταξης των αναπόγραφων συνταξιούχων...


Read more...

Στη μέγγενη οι δικαιούχοι δανείων ΟΕΚ...




Στον αέρα εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στη Μαγνησία που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ. Τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες τις τράπεζες και προσπαθούν να πετύχουν διακανονισμούς και ρυθμίσεις για να μη βρεθούν στο δρόμο.

Μέχρι πρότινος είχαν να...
αντιμετωπίσουν την πίεση της αποπληρωμής και την επιφυλακτικότητα των τραπεζών να συναινέσουν σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Τώρα πλέον έχουν να αντιπαλέψουν με το γεγονός ότι Τράπεζες ελλείψει ρευστότητας έχουν γίνει πιο πιεστικές και απαιτητικές και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν να τροποποιηθούν οι αρχικοί όροι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους ειδικά με το ζόρι ακόμη και τώρα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στον αέρα εξάλλου βρίσκονται και αρκετά στεγαστικά δάνεια του πρώην ΟΕΚ για τα οποία οι δικαιούχοι είχαν λάβει ακόμη και έγγραφες εγκρίσεις, οι οποίες όμως πάγωσαν επ΄ αόριστον.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Μαγνησία συνολικά έχουν δοθεί 4.895 δάνεια αγοράς - ανέγερσης, 3.457 δάνεια αποπεράτωσης - επισκευής, 1.650 οικογένειες το χρόνο με επιδότηση ενοικίου και 295 δάνεια αγοράς - ανέγερσης ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λ.π.).

Με την κατάργηση η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες πέρασε αρχικά σε κατάσταση εκκρεμότητας, ενώ σταδιακά οι Τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες είτε για να τροποποιηθούν οι όροι των δανείων είτε για να βρεθεί άλλη φόρμουλα αποπληρωμής.
Συνολικά σε όλη την επικράτεια έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια και αυτή τη στιγμή είναι ενεργά για το 2012: 63.992 για το 2013: 57.226, για το 2014: 49.082, για το 2015: 39.073 μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση, η οποία διαρκεί για τα 9 πρώτα χρόνια των δανείων (συνολικός χρόνος αποπληρωμής 15 έτη). Τίθεται αυτόματα θέμα για το εάν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Σημειωτέον ότι ήδη αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και για το λόγο αυτό έχει ληφθεί μέριμνα ρύθμισης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχέδιο σχετικής Υπουργικής Απόφασης μέσω της οποίας προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν υποχρεωτικά 15ετή και για τα πρώτα 9 χρόνια ο ΟΕΚ επιδοτεί το επιτόκιο. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτά τα δάνεια μπορεί να γίνει μετά την πάροδο 9ετίας, οπότε σταματά η συνεισφορά του ΟΕΚ.
Σε περίοδο κρίσης ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας τέτοια δανειακής σύμβασης. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και ωρών εργασίας καθιστούν αναγκαία την επιμήκυνση αυτών των δανείων.

Παραμένει τέλος ανολοκλήρωτο και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που ήταν απόλυτα καλυμμένο ως δαπάνη και αποτελούσε σημαντική ανάσα για τους εργαζόμενους στις σημερινές συνθήκες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Ταχυδρόμος


Read more...

580.000 € στην οικογένεια του πιλότου του Σινούκ



 Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει, ως ψυχική οδύνη, το ποσό των 580.000 ευρώ στη γυναίκα και τον ανήλικο γιο τού 36χρονου Παναγιώτη Παπαναστασίου, κυβερνήτη τού μοιραίου ελικοπτέρου, το οποίο την 11η Σεπτεμβρίου 2004 έπεσε στη θαλάσσια περιοχή τής Σιθωνίας Χαλκιδικής και σκοτώθηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρος, έντεκα συνοδοί του και το 6μελές πλήρωμα τού CH-470 (LR) Chinook ΕΣ 916.
Το ελικόπτερο «σηκώθηκε» από την Αθήνα και είχε τελικό προορισμό το Άγιο Όρος. Η πτήση αυτή αποσκοπούσε στο να προσκυνήσει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και η συνοδεία του στο Άγιο Όρος.
Σύμφωνα με το πόρισμα τής επιτροπής πραγματογνωμόνων δεν υπάρχουν ευθύνες για την πτώση του Chinook. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο πόρισμα, ότι δεν προέκυψε ότι υφίσταται συγκεκριμένη παράνομη πράξη ή παράλειψη ή παράλειψη υλικής ενέργειας, σχετικά με την επιθεώρηση και συντήρηση του επίμαχου ελικοπτέρου, ούτε ότι τα μέλη τού πληρώματος και οι ενέργειές τους συντέλεσαν στην πτώση του.
Το μόνο που υπήρξε -συνεχίζει το πόρισμα- είναι ότι ο συγκυβερνήτης κατά την πρόσκρουση δεν φορούσε τις ζώνες ασφαλείας και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ως μέλος του πληρώματος της συγκεκριμένης πτήσης. Όμως, και τα δύο αυτά (παράλειψη και συμμετοχή) δεν διαπιστώθηκε ότι συνέβαλαν στην πρόκληση του ατυχήματος, προσθέτει το πόρισμα.
Επομένως, καταλήγει το πόρισμα, δεν προέκυψε ότι η πτώση του ελικοπτέρου οφειλόταν σε υπαιτιότητα του 6μελούς πληρώματος και σημειώνει ότι δεν έγινε δυνατόν να διακριβωθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του μοιραίου Chinook. Θεωρεί, όμως, ως πιθανή αιτία της πτώσης, την απώλεια πιέσεως στο Νο 2 υδραυλικό σύστημα ελέγχου πτήσεως, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που είχαν ως αποτέλεσμα το ελικόπτερο να περιέλθει σε ασυνήθη κατάσταση πτήσεως.
Η σύζυγος τού κυβερνήτη (ταγματάρχης στο βαθμό) και ο 2,5 ετών, τότε, γιος του (εκπροσωπούμενος από τη μητέρα του) προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και ζητούσαν με αναγνωριστική -όπως λέγεται- αγωγή να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο στον καθένα από ένα εκατομμύριο ευρώ για αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον αιφνίδιο θάνατο του Παναγιώτη Παπαναστασίου.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 4 παράγραφος 5) και το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (ΕισΝΑΚ), ανακύπτει ευθύνη τού Δημοσίου για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν η σύζυγος και το παιδί τού κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου. Για το λόγο αυτό, επιδίκασε το ποσό των 180.000 ευρώ στη σύζυγο τού κυβερνήτη και το ποσό των 400.000 ευρώ στο ανήλικο παιδί του, με το νόμιμο τόκο από την ημέρα κατάθεσης της σχετικής αγωγής.
Παράλληλα, οι δικαστές απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς τού Δημοσίου περί μη υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης για ψυχική οδύνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Δημόσιο υποστήριξε ότι η πτήση μεταφοράς του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Άγιο Όρος δεν αποσκοπούσε στην εξασφάλιση της Εθνικής Άμυνας της χώρας και κατά συνέπεια δεν πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση.
Αντίθετα, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό αυτό του Δημοσίου, κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη πτήση είχε κρατικό σκοπό και αποσκοπούσε στο δημόσιο συμφέρον. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, το Ελληνικό κράτος προσδίδει ιδιαίτερη θρησκευτική και ιστορική σημασία στον Προκαθήμενο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, λόγω της αποστολής του Πατριαρχείου στη διατήρηση και διάδοση της Ελληνορθόδοξης θρησκευτικής πίστης σε χώρες Αφρικής.
Εξάλλου, συνεχίζουν οι δικαστές, δεν επρόκειτο για μια οποιαδήποτε μετακίνηση Πατριάρχη, αλλά για την μετάβαση αυτού στο Άγιο Όρος, κάτι που λόγω του θρησκευτικού του αξιώματος είχε προεχόντως
προσκυνηματικό χαρακτήρα, συνυφασμένο με το αξίωμά του, ενώ παράλληλα δικαιολογούσε τη μετακίνησή του μαζί με την συνοδεία του.
Η συγκεκριμένη στρατιωτική πτήση -καταλήγει το Διοικητικό Πρωτοδικείο- από τη φύση της είχε κρατικό σκοπό και αποσκοπούσε στο δημόσιο συμφέρον.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Θα μας ζητήσουν να σβήσουμε και τα τζάκια!...



Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος η ευρεία σύσκεψη για το θέμα της αιθαλομίχλης στον Αττικό ουρανό από την εκτεταμένη καύση ξύλων και ... παραγώγων τους σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Στη σύσκεψη μετέχουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείου Υγείας, αλλά και επιστημονικών φορέων.

Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που βλέποντας ότι δεν υπάρχει ζήτηση στο πετρέλαιο, κάτι που σημαίνει και λιγότεροι φόροι στο κράτος, αλλά και το γεγονός ότι λίγοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν ακόμη και το κλιματιστικό, δεν αποκλείεται να ζητήσουν να σβήσουμε τα τζάκια ή να κάνουμε περιορισμένοι χρήση.


Read more...

Στο εδώλιο η οικογένεια Ξυνή...




Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πλαστογραφία μετά χρήσης κατά του Δημοσίου ασκήθηκε κατά των Σοφοκλή Ξυνή, Αθηνάς Ξυνή και Αικατερίνης Ξυνή, μέλη του Δ.Σ. του ομίλου Ξυνή.

Τη δίωξη άσκησε η ... εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, κλείνοντας το σκέλος της δικογραφίας που αφορά σε πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να χρησιμοποιούσαν τα πλαστά έγγραφα προκειμένου να εισπράττουν ως επιδότηση από το δημόσιο δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου που άσκησε τη δίωξη εξέδωσε και διάταξη δημοσιοποίησης των στοιχείων των κατηγορουμένων καθώς και διάταξη για απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα.

Παράλληλα, η έρευνα συνεχίζεται όσον αφορά το ασφαλιστικό και φορολογικό σκέλος και για τυχόν ευθύνες υπαλλήλων του δημοσίου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για χαριστική ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών καθώς και για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
real.gr


Read more...

Έπιασαν τον πρώην αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ...



Στα χέρια των Αρχών έπεσε σήμερα το πρωί ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, στην Κωνσταντινούπολη για τον ρόλο του στο... πραξικόπημα του 1997 που ανέτρεψε την τότε ισλαμιστική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία θα μεταφερθεί μέσα στην ημέρα στην Άγκυρα για να απολογηθεί, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που άρχισε την περασμένη χρονιά.

Αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενοι για εμπλοκή τους στο πραξικόπημα.


Read more...

Θέμα χρόνου πλέον η ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα...




Η κίνηση ριψοκίνδυνη. Οι περιπλοκές πολλές. Η επιλογή επιβεβλημένη. Αναδεικνύει το χαμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Ανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει φως στο τούνελ. Πολλές οι Κασσάνδρες που θα διαψευσθούν. Οι τολμηροί νικούν, όπως έλεγαν και οι..
. Ρωμαίοι. Ο Αντώνης Σαμαράς το γνωρίζει και δεν κάνει πίσω. Ακολουθεί τα βήματα του Τάσσου Παπαδόπουλου και της μικρής, αλλά γενναίας Κύπρου, που τόλμησε.

Η μεγάλη απόφαση έχει ήδη ληφθεί και δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους. Είναι εθνική απόφαση να βγουν στο φως οι ορυκτοί της πλούτοι. Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι προ των πυλών.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ήδη έχουν προχωρήσει πολλά βήματα περισσότερο στο σχεδιασμό τους για την επόμενη μέρα, μετά την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πειστεί – με βάσιμα και ισχυρά επιχειρήματα – ότι υπάρχει αξιοποιήσιμος υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος εντός της ελληνικής επικρατείας και κυρίως μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Πιστεύει ότι, πέραν των άλλων, η ανακήρυξη ΑΟΖ θα δώσει και μια εσωτερική ανάσα σε μια κυβέρνηση που πιέζεται άσχημα από την εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

ΑΟΖ για να σωθεί η χώρα

Είναι βαθιά η πεποίθησή του, ότι έφθασε η ώρα και άρα, μόνο η ανακήρυξη ΑΟΖ – άρα η de facto δήλωση κυριαρχίας της χώρας μας σε συγκεκριμένο χώρο – θα προσελκύσει επενδυτές οι οποίο δεν πρόκειται να έρθουν εάν το καθεστώς ιδιοκτησίας αμφισβητείται.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, επέλεξε να στείλει μήνυμα και το είπε όσο πιο δυνατά γινόταν, αν και η επισήμανσή του πέρασε απαρατήρητη και δεν αναδείχθηκε από τα ΜΜΕ.

«Θέλουμε να είμαστε τμήμα μιας ισχυρής Ευρώπης. Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για τη μελλοντική ισχύ και ευημερία της ίδιας της Ελλάδας. Θέλουμε την Ευρώπη στο πλάι μας, γιατί χρειαζόμαστε στηρίγματα, ώστε να αναδείξουμε τον ορυκτό μας πλούτο, τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους, την ΑΟΖ μας» τόνισε και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του.

Ανακήρυξη και όχι οριοθέτηση



Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μονομερή τμηματική ανακήρυξη. Εξάλλου, είναι τελείως διαφορετική κίνηση η ανακήρυξη από την οριοθέτηση. Η οριοθέτηση θα ακολουθήσει πολύ καιρό αργότερα, αφού προηγηθεί η ανακήρυξη, που βέβαια δεν θα είναι μια ανώδυνη διαδικασία.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου και άλλων περίπου 134 χωρών και ετοιμάζεται για την ανακήρυξη. Θέλει τη στήριξη των ευρωπαίων ηγετών και επενδύει σε αυτήν, σκεπτόμενος ότι και ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε την κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να φοβηθεί την Τουρκία, επειδή πέτυχε και τις ανάλογες συμμαχίες.

Με βάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, παράλληλα με την πρόοδο των γεωφυσικών ερευνών, που θα πιστοποιούν την ύπαρξη υδρογονανθράκων στον ελληνικό βυθό.

Η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ θα ξεκινήσει πρώτα από το Ιόνιο Πέλαγος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η περιοχή, νότια της Κρήτης, ενώ η οριοθέτηση θα μετατεθεί χρονικά μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συμφωνία με τα όμορα κράτη.

Η εμπλοκή με την Τουρκία

Η οριοθέτηση δεν είναι εύκολη διαδικασία, καθώς η Τουρκία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συζητήσει το σχετικό θέμα για την περιοχή του Αιγαίου, κάτι που εκ των πραγμάτων (de facto) και εκ του νόμου (de jure), θα γίνει μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Σημείο κλειδί, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν είναι το Καστελόριζο, για το οποίο η Τουρκία έχει κυριολεκτικά δώσει μάχη για να πείσει ότι δεν είναι ελληνικό έδαφος.

Επίσης, ένα ανησυχητικό στοιχείο στον πρωθυπουργικό σχεδιασμό, είναι ότι η Τουρκία, όπως και οι ΗΠΑ, δεν έχει υπογράψει και, συνεπώς, δεν δεσμεύεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναζήτηση συμμαχιών σε όμορα κράτη

Λόγω της τουρκικής στάσης, η οποία ήταν αναμενόμενη, η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει ξεκινήσει να βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις των υπόλοιπων κρατών.

Το υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο διπλωματικό σκάκι στην περιοχή, επιχειρεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των δια θαλάσσης όμορων κρατών, δηλ. της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αλβανίας και της Συρίας. Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει, για να αποφασισθεί ο τελικός χρόνος ανακήρυξης της ΑΟΖ.

Η κατάσταση με την Αίγυπτο και τη Λιβύη δεν είναι η καλύτερη, όπως διέγνωσε και ο Αβραμόπουλος κατά τις επισκέψεις του σε Τρίπολη και Κάιρο, ενώ και με τη Συρία δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση, λόγω της πολεμικής εμφυλιακής κατάστασης και του ενδεχομένου, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να υπάρξει ανατροπή του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Με την Κύπρο, υπάρχει σύμπνοια, ενώ την αμέριστη στήριξη του Ισραήλ έχει εξασφαλίσει η Αθήνα, που παρατηρεί περίεργο παιχνίδι από τα Τίρανα και τον Σαλί Μπερίσα.



Ελπίζει σε ΗΠΑ και Γερμανία

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει ως δυνατό όπλο τη στήριξη, τόσο της Γερμανίας, όσο και των ΗΠΑ, στη γεωστρατηγική του επιλογή για ανακήρυξη της ΑΟΖ που μπορεί να γίνει με μονομερή δήλωση και στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να συνάψει η ελληνική κυβέρνηση οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη.

Η Γερμανία τηρεί πιο θετική στάση, ενώ οι ΗΠΑ δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχαν διαμηνύσει στην Αθήνα να ξεχάσει τις μονομερείς ενέργειες και να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία για το θέμα.

Η κατάσταση φαίνεται το τελευταίο διάστημα να είναι καλύτερη και ο Πρωθυπουργός έχει θετικά μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μάρκος Αυρήλιος
http://www.antinews.gr


Read more...

Οριστική έκπτωση από τη θέση περιφεριάρχη για τον Π. Ψωμιάδη...




Τίτλοι τέλους για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που απέρριψε την προσφυγή για την καταδίκη του σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή για...
παράβαση καθήκοντος κοινοποιήθηκε στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αθ. Καρούντζο και ο τελευταίος ακολούθησε όσα προβλέπει ο νόμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, ο κ. Καρούντζος κοινοποίησε την Τετάρτη στον κ. Ψωμιάδη την απόφαση της οριστική έκπτωσής του από τη θέση του περιφερειάρχη...


Read more...

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. Προσαγωγές γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο μετά τον τραυματισμό αστυνομικών


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε 26 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία σε επιχείρησή της, την Πέμπτη, γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, μετά τον τραυματισμόδύο αστυνομικών την Τετάρτη, από διακινητές λαθραίων τσιγάρων, μία ημέρα πριν, στην περιοχή των Εξαρχείων.

H αστυνομική επιχείρηση για το παρεμπόριο και την παράνομη μετανάστευση, πραγματοποιήθηκε  γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο τής Αθήνας και τις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Για την πορεία της λίστας Λαγκάρντ Δύο συνεργάτες του Γ.Παπακωνσταντίνου κατέθεσαν στους οικονομικούς εισαγγελείς


Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Kατάθεση στους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα έδωσαν δύο συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Τα δύο πρόσωπα κλήθηκαν ενώπιον των εισαγγελέων να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ώστε να αποσαφηνιστεί η πορεία των γεγονότων που ακολούθησαν την παραλαβή εκ μέρους του κ. Παπακωνσταντίνου της επίμαχης λίστας καταθετών στην τράπεζα HSBC, το 2010, από την τότε ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συνεργάτες του πρώην υπουργού κλήθηκαν να απαντήσουν όσα γνωρίζουν για το πώς και από ποιον μεταγράφηκε το περιεχόμενο του CD σε ηλεκτρονικό στικάκι, ποιος κλήθηκε να προβεί στη μετεγγραφή του υλικού και εφόσον γνωρίζουν, ποιος αφαίρεσε από το επίμαχο αρχείο τα στοιχεία για τους λογαριασμούς, οι δικαιούχοι των οποίων είναι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σύσκεψη για το φορολογικό Στο 22% το φορο-πέναλτι για λειψές αποδείξεις


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα της Πέμπτης σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο, με τη συμμετοχή του υπουργού Γ.Στουρνάρα, του υφυπουργού Γ.Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χ.Θεοχάρη και του σύμβουλου του κ. Στουρνάρα σε θέματα φορολογίας Ν.Καραβίτη.

Στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη δήλωσε πως συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες του φορολογικού και ότι ο ο κ. Στουρνάρας έδωσε εντολή για ένα απλό σύστημα για τις αποδείξεις. Το ίδιο στέλεχος άφησε να εννοηθεί ότι το πέναλτι που θα επιβάλλεται σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι συλλέγουν λειψές αποδείξεις θα ανέρχεται στο 22%.
Οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.
Ωστόσο, όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα έχουν πέναλτι φόρου που θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετήσιου δηλωθέντος ή ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος.
Σε ερώτηση για το εάν το πέναλτι θα ανέρχεται στο 10% ή στο 22% το στέλεχος άφησε να εννοηθεί πως θα είναι το ανώτατο.
Το ίδιο στέλεχος τόνισε πως ο εισπρακτικός στόχος από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012 έχει επιτευχθεί καθώς συγκεντρώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 1,052 δισ. ευρώ, έναντι 1,048 πέρυσι. Ο ίδιος χαρακτήρισε φυσιολογική την μεγάλη κάμψη των εσόδων από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και εκτίμησε πως σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Τέλος, στη σύσκεψη εξετάσθηκε και ο φόρος υπεραξίας επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οι νέοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης



Ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των εκπαιδευτικών που τοποθετούνται σε θέσεις Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, ύστερα από αίτηση τους και τα οποία είναι:
1. Μελισσόπουλος Σάββας του Παύλου, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ70, στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή.
2. Καρατάσιος Γεώργιος του Δημητρίου, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ03, στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
3. Βόντσα Βασιλική του Γεωργίου, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ02, στη θέση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη.
4. Χουλιάρα Θεοδώρα του Γεωργίου, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ70, στη θέση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα.
5. Ζιάκα Βασιλική του Ιωάννη, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ11, στη θέση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα.
6. Καραβασίλης Ιωάννης του Ιορδάνη, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ70, στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα.
7. Παναγιωτόπουλος Γεώργιος του Ανδρέα, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ70, στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.
8. Παλιαλέξης Ηλίας του Ιωάννη, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ70, στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία.
9. Γκίνης Δημήτριος του Αναστασίου, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ04.01, στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, με έδρα την Αθήνα.
10. Μισθός Πέτρος του Δημητρίου, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ02, στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη.
11. Παπαδανιήλ Μαρία του Χρήστου, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ70, στη θέση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη.
12. Μεσσάρης Διονύσιος του Σπυρίδωνα, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ04, στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, με έδρα την Ερμούπολη.
13. Κλινάκης Απόστολος του Ευαγγέλου, εκπαιδευτικός Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ70, στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο.

Read more...

Γιατί προστατεύουν τον «αθώο» Βενιζέλο...




... από την Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ; ...

Ελπίζω να γνωρίζουν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Αριστερά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι βιάζουν κάθε έννοια λογικής με τη μη παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε...

Προανακριτική Επιτροπή, από κοινού με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Από που κι ως που θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι αρμόδιοι για να αξιολογήσουν νομικά τις πράξεις και τις παραλείψεις του κ. Βενιζέλου στη διαχείριση της ύπαρξης της λίστας Λαγκάρντ στα χέρια κρατικών αξιωματούχων;

Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι ο κ. Βενιζέλος μπορεί πράγματι να κριθεί νομικά ένοχος για κάτι αλλά δεν βλέπω γιατί δεν παραπέμπεται, έστω και για να αθωωθεί στο τέλος, κάτι που θα οδηγούσε με τρόπο σαφή στην απαλλαγή του από κάθε υπόνοια.

Ενδεχομένως να λογαριάζουν πάντως χωρίς τον ξενοδόχο. Θα δείξει.


parapolitiki.com


Read more...

Επανεμφάνιση του Παντελή Καψή με αποκάλυψη...




Την εμφάνισή του έκανε ο Παντελής Καψής μετά από αρκετό καιρό με ένα άρθρο του στο "Έθνος" την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος προχωράει και σε μία αποκάλυψη για τη λίστα Λαγκάρντ. Διαβάστε το...

άρθρο του.

"Οπερ έδει δείξαι, λοιπόν; Οχι ακριβώς. Γιατί είναι φανερό ότι στην υπόθεση υπάρχει άλλος ένας παίκτης που είχε αντίγραφο …ή το πρωτότυπο;… της λίστας και έχει και προσωπική ή πολιτική ατζέντα. Είναι αυτός που σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στη δημοσιογραφική πιάτσα την προσέφερε σε δημοσιογράφους και τελικά τη διέρρευσε. Γιατί το έκανε; Λογικά αυτός δεν μπορεί να είναι ο κ. Βενιζέλος. Πρώτον, γιατί πολιτικά έκανε ένα μεγάλο δώρο στα αντίπαλα κόμματα. Δεύτερον, γιατί...αν κάποιος στο ΣΔΟΕ είχε κρατήσει αντίγραφο …όπως και μάλλον έγινε… θα φαινόταν αμέσως ότι αυτός είχε κάνει τη λαθροχειρία.

Μένει λοιπόν κάποιο στέλεχος στο ΣΔΟΕ, το οποίο θα έκανε την αλλοίωση κάποια στιγμή μέσα στο 2011. Σε αυτή την περίπτωση το κίνητρο δεν μπορεί παρά να ήταν πολιτικό και μόνο.

Μοιάζει σατανικό; Μάλλον. Ωστόσο ξέρουμε με τη λίστα τι πολιτικά παιχνίδια παίχτηκαν κυρίως σε βάρος της οικογένειας Παπανδρέου. Και το μόνο που μπορεί να μας διαφωτίσει πραγματικά είναι μια αστυνομική έρευνα σε βάθος. Τίποτα λιγότερο!"



parapolitika.gr


Read more...