Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Καλούν σε σε συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Θράκη...


Komotini
Το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) και ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας, καλούν με κοινή ανακοίνωσή τους που...
διακινείται τις τελευταίες ώρες στη Θράκη, τους πολίτες-μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους για τις «αποτρόπαιες και προδοτικές πράξεις» των αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση-πρόσκληση, και μετά την επιστροφή τους από την Αλεξανδρούπολη, καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το γενικό προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, για να διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους προς τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της γειτονικής χώρας...

aixmi.gr

Read more...

«161 νεκροί» Γιλντιρίμ: Γιορτή της δημοκρατίας η 15η Ιουλίου - Συγχαρητήρια σε όσους αγωνίστηκαν


Συνέντευξη τύπου έδωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτηρίζοντας προδότες όσους πραγματοποίησαν το πραξικόπημα ενώ συνεχάρη πολλές φορές τον κόσμο που βγήκε στο δρόμο και αγωνίστηκε εναντίον των πραξικοπηματιών.
yilditi
Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ:
Αγαπητοί κύριοι και αγαπητοί συμπατριώτες μου την 15η Ιουλίου η τουρκική δημοκρατία κηλιδώθηκε. Το απόγευμα υπήρξε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και υπήρξε ένα πολύ καλά οργανωμένο κίνημα το οποίο έδειξε τα δόντια του. Μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση που οργάνωσε αυτό το πραξικόπημα. Μέλημά μας είναι να κρατήσουμε γερό το τουρκικό έθνος.
Η σκέψη μου είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων και ελπίζω ο παντοδύναμος να αναπαύσει τις ψυχές τους εν ειρήνη. Υπήρξε όντως μία εξέγερση εχτές στην Τουρκία και ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Δεν ήταν όμως μία εξέγερση που απηχούσε την βούληση του τουρκικού λαού.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να συγχαρώ τους στρατηγούς του στρατού μας οι οποίοι όρθωσαν το ανάστημά τους. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους απλούς πολίτες αλλά και τα μέλη του κοινοβουλίου.
Ένα είναι σίγουρο, αυτό το γεγονός έδειξε ότι ο τουρκικός λαός ενώπιον της δημοκρατίας έχει μια εξαιρετική πείρα και αυτή η σταθερότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι εξόχως σημαντική για ολόκληρο το έθνος.
Όλος ο κόσμος είδε ότι υπήρχαν απλοί πολίτες στο δρόμο που προστάτευσαν τη δημοκρατία.
Υπήρχαν χώρες που επικοινώνησαν με εμάς και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αυτές τις χώρες που επικοινώνησαν με εμάς.
Η τιμωρία θα είναι αμείλικτη και θα έρθει από τη δικαιοσύνη. Πιστεύω ακράδαντα ότι το εν λόγω περιστατικό κατέδειξε ότι έχουμε μεγάλη ανθεκτικότητα.
Η Τουρκία θα βγει περισσότερο ενισχυμένη από αυτή την εξέγερση. Κανένας δεν μπορεί να ξεγελάσει τους Τούρκους πολίτες. Οι πολίτες υποστηρίζουν την κυβέρνησή τους και εκείνοι οι οποίοι πυροβόλησαν ενάντια σε αθώους πολίτες είναι οι μεγαλύτεροι τρομοκράτες.
Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ αυτό το γεγονός. Εκείνοι οι οποίοι αντιστάθηκαν τα τανκς και θυσίασαν ακόμα και για λίγο τη δική τους ελευθερία προς όφελος της χώρας τους είναι άξιοι συγχαρητηρίων.
Δυστυχώς αυτή η εξέγερση δεν διεκόπη ομαλά όμως παρά τις απώλειες προσπαθήσαμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο στο ελάχιστο.
Υπήρχαν γύρω στους 300 στρατιώτες όπως και κάποιοι εκ των υψηλόβαθμων στελεχών του στρατού. Η κυβέρνηση αναχαίτισε αυτήν την εξέγερση και ο πρόεδρός μας μαζί φυσικά με ολόκληρη τη χώρα μπόρεσαν να διατηρήσουν την ενότητα της χώρας.
Αυτό το έθνος έχει επιτύχει πάρα πολλά έως τώρα και γι' αυτό πέτυχε χτες το βράδυ.
Θέλω να ευχαριστήσω το Θεό, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και όλες τις οργανώσεις οι οποίες προς τιμήν τους στάθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης και της νόμιμης ηγεσίας.
Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων όλοι κατορθώσαμε να συνασπιστούμε για το καλό της Τουρκίας. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου γιατί ενήργησαν προς όφελος της χώρας.
Ελπίζω ότι τώρα θα επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα από αυτή τη στιγμή και μετά. Εμείς θα εφαρμόσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσουμε το μονοπάτι μας με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Η γιορτή της δημοκρατίας είναι η 15η Ιουλίου και συγχαίρω τον λαό μας για όλη την προσπάθεια. Περιμένω οι άνθρωποι να επανέλθουν στην κανονικότητά τους.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Με κάρτες και POS Μόνο με e-πληρωμές δέχεται η εφορία για το αφορολόγητο


Μόνο με e-πληρωμές δέχεται η εφορία για το αφορολόγητο
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αφορολόγητο από φέτος μόνο με e-συναλλαγές και πλαστικό χρήμα, bonus επιστροφής φόρου σε όσους συγκεντρώνουν διπλάσιες e-αποδείξεις από τα παλιά όρια, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις σταδιακά έως το τέλος του έτους, διασύνδεση του συστήματος Taxis με ταμειακές μηχανές είναι τα βασικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, καθιερώνει το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως το υπερόπλο του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, το χτίσιμο του αφορολόγητουγια το 2016 θα γίνει αποκλειστικά με αποδείξεις που έχουν προέλθει από τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή με μεταφορά χρημάτων μέσω e-banking για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

*Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Politico: «Αυτό μοιάζει περισσότερο με θέατρο του Ερντογάν...


Aναλυτής γεωπολιτικής: Οι αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν θα ενισχυθούν μετά το πραξικόπημα ...παρά με πραξικόπημα»...
Το μήνυμα που του έστειλε μια πηγή με το οποίο υποστηρίζει ότι η όλη κατάσταση στην Τουρκία μοιάζει «περισσότερο με θέατρο παρά με πραξικόπημα» δημοσίευσε ο δημοσιογράφος του Politico Ράιαν Χιθ. 
Στην...
ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του Politico αναφέρει: 

«Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την παράλογη πραγματικότητα της Τουρκίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους την άποψή μου για όσα έγιναν χθες βράδυ: Δεν επρόκειτο για ένα πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα! Στήθηκε από τον εκλεγμένο ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία. Ηταν μια μεγάλη παραγωγή αλλά και ένα φθηνό παιχνίδι, κανένας πολιτικός ή επίσημος δεν παραδόθηκε πουθενά! Δεν κόπηκε το Ιντερνετ, δεν απαγορεύτηκε το Facebook και το Τwitter (παρά το γεγονός ότι αυτά είναι ρουτίνα για τον Ερντογάν ακόμη και για το πιο λάιτ περιστατικό) μόνο μια φθηνή στρατιωτική επίδειξη,  πιθανότατα κάποιων εξαπατημένων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι μάλλον θα θανατωθούν για ένα ψεύτικο πράγμα που εκείνοι πίστεψαν! Φτωχοί μου... Κάτι τέτοια τα συνηθίζει ο πρόεδρος για να κάνει τον εαυτό του να μοιάζει με «ήρωα και υπερασπιστή της δημοκρατίας», ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Οχι μόνο θα πάρει τις απαραίτητες ψήφους αλλά θα κάμψει και ψυχολογικά τους ψηφοφόρους, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει με άλλο τρόπο, με σκοπό να γίνει ο «δικτάτορας» ενός ψευδούς προεδρικού συστήματος που προσπαθεί να επιβάλλει και να υποκινήσει ενάντια στην πλειοψηφία. 

Καλεί τον κόσμο να βγει έξω, ανθρώπους που θέλει να τους κάνει να πιστέψουν ότι είναι ο μοναδικός άνδρας στην Τουρκία, η μόνη αρχή, ο νομοθέτης, ο δικαστής, ο προφήτης (δεν κοροϊδεύω)! Οι πολιτικοί ισλαμιστές που τον υποστηρίζουν είναι στους δρόμους ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα! Καλούν για προσευχή από τα τζαμιά, ενώ δεν είναι ώρα για προσευχή. Και αυτό το κάνει για να προκαλέσει τους ισλαμιστές υποστηρικτές να βγουν στους δρόμους! Ετσι, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια περισσότερο απολυταρχική, ισλαμιστική Τουρκία και ένα διαιρεμένο έθνος! Και την Τουρκία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου! Γράφω την άποψή μου για όσα έγιναν, για αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα που στήθηκε γελοία για να χρησιμοποιηθεί ώστε να ακολουθήσει μια νέα απολυταρχική, αναμφισβήτητη εντολή στον Ταγίπ Ερντογάν. 

Και ακόμη τώρα, μέσα από αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα, εξορθολογίζει τις απαράδεκτης, μη δημοκρατικές ενέργειές του και τη στάση του ως ένας ψεύτης υπερασπιστής της δημοκρατίας. 

Και πιθανότατα θα πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (κάτι που πολλοί αναλυτές προέβλεπαν) που εγγυημένα θα του εξασφαλίσει  την πλειοψηφία των ψήφων. Και αυτό πιθανότατα θα του εξασφαλίσει ακόμη 10 με 15 χρόνια νομιμοποιημένης, εκλεγμένης δικτατορίας. Είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή των θεσμών προς το χειρότερο, όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο ισλαμισμός. Και μια περίοδος όπου οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές θα επικρατήσουν. Αυτή, κατά την άποψή μου είναι η αλήθεια, η οποία δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι υποψιασμένοι. Το «θέατρο όχι πραξικόπημα» γίνεται hashtag. 

Και αυτός τώρα στέλνει sms σε όλους στην Τουρκία! Τι οργάνωση! Και εξακολουθεί να μιλά ακόμη στην τηλεόραση (πραξικόπημα;) για αυτό που συνέβη και αποτέλεσε μια ευκαιρία να καθαρίσει τον τουρκικό στρατό και να κάνει τα πράγματα καλύτερα! Η τουρκική δημοκρατία είναι ακόμη νεκρή κάτω από την εξουσία του. Οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνέπειες, σήμερα άρχισε η κηδεία!». 

topontiki.gr

Read more...

Συνελήφθη ως πραξικοπηματίας ο αρχηγός του τουρκικού στόλου...


Στα χέρια πραξικοπηματιών η φρεγάτα ΓΙΑΒΟΥΖ και ο Αρχηγός του τουρκικού Στόλου
Με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης έχουν συλληφθεί μέχρι αυτή την ώρα 1.563 Τούρκοι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του τουρκικού στόλου και...
σχεδόν όλοι οι δοικητές των σχηματισμών του Έβρου και του Αιγαίου. 

Τις τελευταίες ώρες, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκαθάρισης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν συλλαμβάνονται οι διοικητές των τουρκικών ναυστάθμων με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στη συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης. 

Ο αρχηγός του τουρκικού στόλου, που προαλειφόταν και για αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, συνελήφθη από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, ενώ βρισκόταν πάνω στη φρεγάτα Γιαβούζ η οποία βρίσκεται εν όρμω στο ναύσταθμο του Γκολτσούκ. 

Από λάθος, στην αρχή μεταδόθηκε η πληροφορία ότι ο αρχηγός του τουρκικού στόλου βρίσκεται όμηρος στα χέρια των στασιαστών που έχουν καταλάβει την τουρκική φρεγάτα Γιαβούζ. 

Η πραγματικότητα είναι ότι ο αρχηγός του τουρκικού στόλου κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τους πραξικοπηματίες. 

Παραλλήλως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια ώρα οι δυνάμεις ασφαλείας που παραμένουν πιστές στην τουρκική κυβέρνηση και στον Ερντογάν αναζητούν τον αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του αρχηγείου της τουρκικής τακτικής αεροπορίας.

Read more...

Η Όλγα προαναγγέλλει παράδοση των στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο...


Η Όλγα προαναγγέλλει παράδοση των στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο ενώ η συνθήκη της Γενεύης το απαγορεύει
...ενώ η συνθήκη της Γενεύης το απαγορεύει...
Έτοιμη να ικανοποιήσει την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για παράδοση των οκτώ πραξικοπηματιών που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη είναι η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η σύμβαση της Γενεύης το απαγορεύει. 

Η...
κυβερνητική εκππρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τους 8 επιβαίνοντες του τουρκικού Black Hawk που θεωρούνται στασιαστές και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την ελληνική κυβέρνηση, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι «θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπόψιν ότι συμμετείχαν σε απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού καθεστώτος και της συνταγματικής τάξης στη γείτονα χώρα». 

Εμπλοκή της Ελλάδας στην τουρκική κρίση;

Ήταν θέμα χρόνου, πότε θα εμπλακεί και η Ελλάδα στην κρίση που ξέσπασε από χθες στην Τουρκία. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε πως αυτό δεν θα συμβεί αμέσως. Μάλιστα για τον λόγο αυτό οι κρατικές αρχές είχαν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε κατάσταση συναγερμού...

Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης διαψεύστηκαν, με την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη και το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που κατατέθηκε από τους οκτώ επιβαίνοντες τούρκους στρατιωτικούς.

Από το μεσημέρι, η Ελλάδα βιώνει και πάλι τον κίνδυνο ενός απρόβλεπτου διπλωματικού επεισοδίου, καθώς η Τουρκία απαιτεί την άμεση έκδοσή τους στο πλαίσιο της καλής γειτονίας των δύο χωρών, ενώ η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις επιταγές της συνθήκης της Γενεύης, αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που επιβάλλουν να χορηγείται πολιτικό άσυλο, στα πρόσωπα που εισήλθαν παράνομα στην χώρα, εφόσον τίθεται ζήτημα ασφαλείας τους, μετά την έκδοσή τους.

Μετά τις εξαγγελίες μάλιστα του Τούρκου πρωθυπουργού για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, αλλά και τις απειλές του Ερντογάν οτι οι πραξικοπηματίες θα τιμωρηθούν σκληρά, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να θέσει τους τούρκους αξιωματικούς σε καθεστώς ειδικής (επικουρικής) προστασίας και όχι μόνο να τους χορηγήσει άσυλο, αλλά και να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορέσουν να ταξιδέψουν εφόσον το επιθυμούν και σε άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν σαν να αναγνώριζε οτι η Τουρκία δεν είναι πια μια ασφαλής και ευνομούμενη χώρα, κίνηση που είναι βέβαιο οτι θα προκαλούσε την οργή του Ερντογάν και της τουρκικής διπλωματίας.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, ποιο είναι το δίλημμα της κυβέρνησης, αρκεί να ανατρέξει κανείς τι προβλέπει η σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία και την χορήγηση πολιτικού ασύλου, δηλώνοντας οτι φοβούνται να παραμείνουν στην χώρα τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την συνθήκη της Γενεύης, αίτηση για άσυλο μπορεί να υποβάλλει κάποιος ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα του και δεν μπορεί να γυρίσει, επειδή φοβάται βάσιμα ότι θα υποστεί δίωξη για λόγους:

    φυλής

    θρησκείας

    εθνικότητας

    συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα

    πολιτικών πεποιθήσεων

Προκειμένου να χορηγηθεί άσυλο σε έναν αιτούντα, θα πρέπει να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και τουλάχιστον έναν λόγο δίωξης. Στην περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, είναι σαφές οτι συντρέχει τουλάχιστον ο τελευταίος λόγος.

Μάλιστα ειδικά για αυτούς τους αξιωματικούς, συντρέχουν και οι λόγοι χορήγησης ασύλου “επικουρικής προστασίας”, το οποίο χορηγείται σε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη στη χώρα καταγωγής τους.

Η σοβαρή βλάβη, σύμφωνα με το νόμο, συνίσταται σε:

1. Θανατική ποινή ή εκτέλεση, ή

2. Βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία

3. Σοβαρή προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου λόγω βίας ασκούμενης αδιακρίτως σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης.

Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική νομοθεσία υιοθετεί τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως κάνουν και οι συναφείς Κανονισμοί και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης αποτελούν νόμο για την Ελλάδα. “Η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας αλλά υποχρέωση της χώρας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία” αναφέρεται χαρακτηριστικά στα φυλλάδια που χορηγούνται εδώ και μήνες στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Εφόσον μάλιστα κάποιο πρόσωπο κριθεί οτι χρήζει να ενταχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας (διάταξη που ενεργοποιείται μετά την εξαγγελία επαναφοράς της θανατικής ποινής) τότε μπορεί να υποβάλλει αίτηση για να του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες, αλλά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα του δοθούν έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι να εγκατασταθεί σε αυτές. 

 Ιδού λοιπόν το δίλημμα που αντιμετωπίζει από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με τους τούρκους διπλωμάτες να εντείνουν ώρα με την ώρα τις πιέσεις τους για άμεση έκδοση των τούρκων αξιωματικών.

Πρόκειται -τηρουμένων των αναλογιών- για μια επανάληψη του σήριαλ Οτσαλάν που έζησε η κυβέρνηση Σημίτη πριν από 18 χρόνια. Μόνο που αυτή την φορά, η Άγκυρα είναι πολύ πιο νευρική, ενώ στην Ελλάδα κυβερνά μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θεωρεί θανάσιμο αμάρτημα την παραβίαση διεθνών συνθηκών για πρόσωπα που διώκονται για πολιτικά φρονήματα...

protothema.gr

Read more...

Τουλάχιστον 90 νεκροί στην Αγκυρα, 1.154 τραυματίες...


toulaxiston-42-nekroi-mono-stin-agkura
Μάχες μεταξύ των πραξικοπηματιών και των δυνάμεων του Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις (οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι πολίτες), ενώ...
17 είναι αστυνομικοί. 1.154 τραυματίες σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Στόχος των πραξικοπηματιών έγινε το κοινοβούλιο, όπου ακούστηκαν πολλές εκρήξεις.

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έδωσε εντολή να απογειωθούν μαχητικά αεροσκάφη για να καταρρίψουν τις εναέριες δυνάμεις των πραξικοπηματιών, κυρίως ελικοπτέρων.

Περίπου 1.500 στρατιωτικοί διάφορων βαθμών έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, το οποίο άρχισε και πάλι να εκπέμπει μετά την εισβολή στρατιωτικών στο κτίριο και το στούντιο του καναλιού και τη διακοπή της εκπομπής του για αρκετή ώρα. Ο Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε επίσης ότι είναι νεκρός ένας από τους επίδοξους πραξικοπηματίες, με βαθμό ανώτατου αξιωματικού...


thetoc.gr

Read more...

Αποτυχημένο κίνημα ωρών Κατά εκατοντάδες συλλαμβάνονται οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία


Σημεία των καιρών: selfie με θέα το τεθωρακισμένο από νεαρούς Τούρκους   (Φωτογραφία:  Reuters )
Άγκυρα
Eλεύθερος αφέθηκε ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κρατήθηκε όμηρος στις ώρες του πραξικοπήματος. Εκατοντάδες συλλήψεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 90 και οι τραυματίες τους 1.154.
38 φωτογραφίες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε όλη την επικράτεια έχουν συλληφθεί 1.563 στελέχη των ΕΔ.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί, αλλά και απλοί πολίτες μπήκαν στη μέση για να προστατέψουν στρατιώτες από το οργισμένο πλήθος που προσπαθούσε να τους λιντσάρει.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, προκειμένου να τοποθετηθεί απέναντι στις εξελίξεις.

    Εν τω μεταξύ, και ενώ η τάξη αποκαθίσταται σταδιακά στη χώρα, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, νέες πληροφορίες έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της νύχτας της 16ης Ιουλίου.
     
    Όπως μετέδωσε το Reuters, η έδρα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών δέχθηκε επίθεση από στρατιωτικά ελικόπτερα στη διάρκεια της απόπειρας toy πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

    Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν, βρισκόταν σε ασφαλή τοποθεσία και ήταν σε επαφή με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

    Η Υπηρεσία εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις ΕΔ, την αστυνομία και την κυβέρνηση εναντίον των πραξικοπηματιών σε επιχειρήσεις ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

    Το χρονικό της νύχτας θρίλερ


    • Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Φεντερίκα Μογκερίνι καλούν με κοινή τους ανακοίνωση σε «ταχεία επάνοδο της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία».
    • Δώδεκα αστυνομικοί τραυματίες σε επίθεση κατά του κτιρίου της Εθνοσυνέλευσης, όλοι αστυνομικοί
    • Η Τουρκία έκλεισε τα τρία συνοριακά περάσματα προς τη Βουλγαρία, λέει το βουλγαρικό ΥΠΕΞ
    • Στρατιώτες παραδίδουν τα όπλα τους στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη
    • Εισβολή πραξικοπηματιών σε CNN-Turk και Hurriyet, διακόπηκε το πρόγραμμα
    • Δύο εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην πλατεία Ταξίμ
    • Προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το αεροπλάνο Ερντογάν
    • Δύο νεκροί σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το NTV
    • Άλλες δύο εκρήξεις στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα
    • Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχεκαι οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.
    • Βόμβα χτύπησε το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu
    • Η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος
    • Αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνει ο Ερντογάν αναμένεται κατά πληροφορίες να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, απ' όπου φέρεται να έχει αποχωρήσει ο στρατός
    • Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι υποκινητής του πραξικοπήματος είναι ένας συνταγματάρχης ονόματι Μουχαρέμ Κιοσέ που είχε απομακρυνθεί από το στράτευμα.
    • Εδρεύουσα στις ΗΠΑ οργάνωση που πρόσκειται στον Γκιουλέν αρνείται ανάμειξη στο πραξικόπημα, χαρακτηρίζει ανεύθυνες τις κατηγορίες και τονίζει ότι ανησυχεί για την ασφάλεια των πολιτών στην Τουρκία
    • Ομπάμα: Όλες οι πλευρές στην Τουρκία πρέπει να στηρίξουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση
    • Το πρακτορείο Anadolu μεταδίδειι πληροφορίες για 17 αστυνομικούς νεκρούς στο αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων στην Άγκυρα.
    • Στην Άγκυρα F-16 κατέρριψαν κατά πληροφορίες ελικόπτερο των πραξιοπηματιών με πέντε στρατιώτες
    • Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακαλλί σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση μίλησε τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και διαφοροποίησε τη θέση του από τους πραξικοπηματίες. Τους χαρακτήρισε «δίκτυο προδοσίας» και είπε ότι η κατάσταση ελέγχεται. Επιβεβαίωσε ότι στην Άγκυρα υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και απέφυγε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.
    • Νέες δηλώσεις από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο, λέει. Καλεί και εκείνος το λαό να βγει στο δρόμο. Η στρατιωτική ηγεσία διέταξε όλους τους στρατιώτες πίσω στις βάσεις τους, αναφέρει.
    • Αποσύρεται ο στρατός από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από μαζική είσοδο πολιτών στον χώρο
    •  Η αστυνομία συλλαμβάνει μαζικά στρατιώτες
    • Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτολμούς δηλώνει μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει στην εξουσία.
    • Ο αρχηγός της Α' Στρατιάς, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη τάχθηκε κατά των πραξικοπηματιών. Δήλωσε ότι πρόκειται για μικρή ομάδα αξιωματικών. «Δεν είναι μία κίνηση που υποστηρίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκπροσωπούν μία μικρή ομάδα της Α' Στρατιάς. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με μονάδες που δεν τους ακολουθούν και στο πλαίσιο της ιεραρχίας λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» είπε.
    • Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Άγκυρας
    • Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Rai News ήθελαν τον Ερντογάν να βρίσκεται εν πτήσει προς τη Ρώμη, ενώ άλλες πληροφορίες τον εμφάνιζαν να κατευθύνεται στο Λονδίνο
    • Άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες
    • Ελικόπτερα άνοιξαν πυρ στο αρχηγείο της ΜΙΤ στην Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu
    • Πολίτες ανεβαίνουν στα άρματα μάχης
    • Πυροβολισμοί στην ανατολική είσοδο της γέφυρας του Βοσπόρου, πληροφορίες για τραυματίες. Μαχητικά κάνουν χαμηλές πτήσεις στο σημείο.
    • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απευθύνει έκκληση για ηρεμία, παρακολουθεί την κατάσταση
    • Φωτογραφία στο Twitter δείχνει στρατιώτες μέσα στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT.
    • Δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες του αμερικανιικού δίκτυου NBC που εμφάνισαν τον Ερντογάν να έχει ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, και αυτό να απορρίφθηκε
    • Πυρά από στρατιωτικό ελικόπτερο στις εγκαταστάσεις του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα. Παρατηρείται συγκέντρωση πολιτών στο σημείο, χωρίς να διευκρινίζεται με ποια πλευρά τάσσονται.
    • Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην Άγκυρα, κοντά στην κρατική τηλεόραση ενώ είχε πέσει νωρίτερα ξανά το σήμα της
    • Πτήσεις των British Airways και Lufthansa εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν στη χώρα απογείωσης
    • Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Καλεί σε «αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών».
    • Σε επιφυλακή ο τουρκικός στρατός στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρ
    • Μεγάλη ανησυχία εκφράζει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, το Φόρεϊν Όφις παρακολουθεί στενά την κατάσταση
    • Πανηγυρικοί πυροβολισμοί στη Δαμασκό. Κόσμος βγήκε στους δρόμους στη Δαμασκό και τις περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
    • Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάνμιλώντας για πρώτη φορά σε σύνδεση μέσω facetime στο CNN Turk -αποφεύγοντας, όπως και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, να μιλήσει για πραξικόπημα. Θα το ξεπεράσουμε αυτό, και οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν υψηλότατο τίμημα, λέει. Αυτή είναι πράξη που ενθαρρύνθηκε από «παράλληλες δομές» αναφέρει παραπέμποντας στο κίνημα Γκιουλέν.


    • Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τους πολίτες τους στην Τουρκία να παραμείνουν σε ασφαλές καταφύγιο και να μην βγουν έξω. Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για τις εξελίξεις από το Εθνικού Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
    • Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ λέει μέσω Twitter ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ανταποδώσουν τα ίσα, θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξουν νεκροί.
    • Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Αθήνα
    • Ο δήμαρχος της Άγκυρας καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους κατά της απόπειρας πραξικοπήματος
    • Το υπό κατάληψη κρατικό TRT μεταδίδει: Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ετοιμάζεται νέο Σύνταγμα, το πραξικόπημα έγινε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Της χώρας πλέον ηγείται «Συμβούλιο Ειρήνης» που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πληθυσμού και τη μη διατάραξη της δημόσιας τάξης. Το «Συμβούλιο Ειρήνης» εγγυάται την ελευθερία των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, γλώσσας. Λένε ανέλαβαν λόγω αυταρχικής διακυβέρνησης και τρομοκρατίας

      • Σε εξέλιξη ουσιαστική απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά δεν πρόκειται για λίγους συνταγματάρχες σε καμία περίπτωση, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters
      • Ο στρατός έχει καταλάβει τα αεροδρόμια και στρατηγικά σημεία στην Κωνσταντινούπολη.
      • Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναφέρει πως στρατιώτες μπήκαν στο κτίριο και τους ζήτησαν να φύγουν -CNN Turk
      • Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους Γάλλους πολίτες στην Τουρκία να μην βγουν στον δρόμο
      • Στρατιώτες μέσα στο κτίριο του δικτύου TRT στην Άγκυρα, λέει ανταποκριτής του δικτύου στο Reuters
      • Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για τις εξελίξεις: Πρέπει να αποφευχθεί αιματοχυσία, όποια ζητήματα να διευθετηθούν εντός του συνταγματικού πλαισίου
      • Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι δηλώνει πως ελπίζει ότι θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και συνέχεια στην Τουρκία
      • Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν ότι είχαν εντοπίσει από νωρίς το απόγευμα κινητικότητα των τουρκικών στρατευμάτων, μεταδίδει η ΕΡΤ
      • Πληροφορίες ότι αναμένεται δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή της προεδρίας ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του. Βρίσκεται για διακοπές εκτός της πρωτεύουσας Αγκυρας, στην Αλικαρνασσό.
      • Πηγή της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρει ότι η ανακοίνωση που έγινε εκ μέρους του στρατού δεν έχει την έγκριση της ιεαρχίας.
      • Κρατούνται όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα -ανάμεσά τους ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ- μεταδίδουν το CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu
      • Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ, ακολούθησε επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και αρχηγό ΓΕΕΘΑ
      • Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε ρεπόρτερ του NTV
      • Ο Ερντογάν (ο οποίος βρίσκεται στην Αλικαρνασσό) είναι καλά - CNN Turk
      • Σταμάτησε να μεταδίδει το TRT Haber, το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι
      • Όλες οι πτήσεις από και πρός το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν
      • Μπλόκο σε Facebook, Twitter και Youtbe
      • Επιβεβαίωσε εξέγερση από τμήμα του στρατού ο Μπιναλί Γιλντιρίμ
      • Πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτών και σε Τραπεζούντα και Αττάλεια.
      • Πυροβολισμοί στην Άγκυρα, στρατός έκλεισε τις γέφυρες του Βοσπόρου, μαχητικά πετούν πάνω από την Άγκυρα - Συγκεχυμένες πληροφορίες
      Ευαγγελία Μπίφη - Γιάννης Μανδαλίδης













    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...