Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Απειλούν την Ελλάδα με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Το θρίλερ σχετικά με το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους συνεχίζεται. Μεγάλο "κούρεμα" ζητούν Γερμανία και ΔΝΤ. Αρνούνται οι τραπεζίτες και υποστηρίζουν ότι μονομερείς ενέργειες ισοδυναμούν με χρεοκοπία. Διαβάστε την ανακοίνωση του IFF

Την οξύτατη αντίδραση των μεγάλων τραπεζών που κατέχουν το ελληνικό χρέος, προκάλεσαν οι πληροφορίες για γερμανικό σχέδιο που προβλέπει κούρεμα μέχρι 60%.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ με non paper για το ελληνικό χρέος, που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπει επίσης κούρεμα 60% και την Ελλάδα εκτός αγορών μέχρι το 2021.

Το ΔΝΤ κάνει αναφορά στην πιο αργή ανάκαμψη της οικονομίας, στην καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, την καθυστέρηση στην εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος και στην καθυστερημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Ενώ, όμως Γερμανία και ΔΝΤ πιέζουν για εθελοντικό κούρεμα έως 60%, οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να υποστούν τόσο μεγάλη ζημιά

"Υπάρχουν και όρια"

Στα σενάρια περί κουρέματος 60%, απάντησαν με αιχμηρή ανακοίνωση οι μεγάλες τράπεζες μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF).

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του IFF, Τσαρλς Νταλάρα, υπάρχουν όρια στο επίπεδο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορεί να θεωρείται "εθελοντικό" και άρα να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

"Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, ωστόσο, υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Νταλάρα.

Τη Δευτέρα, υπήρξαν πληροφορίες ότι ΕΕ και τράπεζες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, αν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Πάντως τα όσα ανακοίνωσε ο Τσαρλς Νταλάρα δείχνουν ότι μάλλον υπάρχει σημαντικό χάσμα σχετικά με το κούρεμα, ενώ ο χρόνος τελειώνει.

"Μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια".

"Συνεχίζουμε να μελετάμε τις επιλογές που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια ρεαλιστική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και θα είχαν ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση της ανάπτυξης και των επενδύσεων" προσθέτει ο κ। Νταλάρα και καταλήγοντας τονίζει ότι το IFF υποστηρίζει την αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων από τις οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν όχι μόνο οι επενδυτές αλλά και η Ελλάδα.

http://news247.gr

Read more...

Λούκα Κατσέλη: Θα ψηφίζω ό,τι είναι προς το δημόσιο συμφέρον









Λούκα Κατσέλη: Θα ψηφίζω ό,τι είναι προς το δημόσιο συμφέρον

Στην εκτίμηση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να υπερψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών οι επικείμενες ευρωπαϊκές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, εξέφρασε η ανεξάρτητη βουλευτής, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι θα ήταν θετικό να επιτευχθεί αυξημένη πλειοψηφία και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα το επιχειρήσει, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο χωρίς προηγουμένως να το έχει διερευνήσει.

Ερωτηθείσα εάν η ίδια θα ψηφίσει τη συμφωνία τόνισε θα ψηφίσει ό,τι πιστεύει ό,τι είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Αναφορικά με την επιλογή της να καταψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις κλαδικές συμβάσεις επανέλαβε ότι δεν μπορούσε να πάει κόντρα στη συνείδησή της και ότι οι βουλευτές βρίσκονται στη Βουλή όχι για να βάζουν μια σφραγίδα, αλλά για να συζητούν. «Εξελέγην για να υπηρετήσω το δημόσιο συμφέρον αυτό θεωρώ καθήκον μου», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι θα συνεχίσει να δίνει μάχες στη Βουλή για αυτά που πιστεύει.

«Το να φύγεις είναι μα λιποταξία, δεν φεύγω θα στηρίξω την κυβέρνηση εκεί που πιστεύω ότι πρέπει και όπου υπάρχουν αντιρρήσεις θα το λέω όπως έκανα στο παρελθόν», ξεκαθάρισε.

Πηγή: Naftemporiki।gr
http://newpost.gr

Read more...

Στην Αθήνα την Τρίτη ο Χορστ Ράιχενμπαχ της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν

Επαφές με την κυβέρνηση

Ο Γερμανός επικεφαλής της ομάδας εργασία της Κομισιόν για την Ελλάδα επιστρέφει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις επαφές τους με κυβερνητικά στελέχη
Ο Γερμανός επικεφαλής της ομάδας εργασία της Κομισιόν για την Ελλάδα επιστρέφει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις επαφές τους με κυβερνητικά στελέχη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κύκλο επαφών με κυβερνητικά στελέχη θα έχει στην Αθήνα ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχνεμπαχ, που ξεκινά την Τρίτη διήμερη επίσκεψη. Ο αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.

Η ομάδα δράσης θα υποβάλλει στις αρχές Νοεμβρίου έκθεση για την κατάσταση που διαπίστωσε στην Αθήνα (θα περιέχει κατά πληροφορίες συγκεκριμένες αναφορές στη γραφειοκρατία) και θα αναλύει τα επόμενα βήματά της.

«Ο στόχος της ομάδας δράσης είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να υποστηριχθεί η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να επιταχυνθεί η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, ενώ οι εργασίες της θα εστιαστούν στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κομισιόν με αφορμή τη νέα επίσκεψη Ράιχενμπαχ στην Αθήνα.

Πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η επίσκεψη του Γερμανού πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει οποιαδήποτε σχέση με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας υπό τον κ. Ράιχενμπαχ με απόφαση της καγκελαρίου της Γερμανίας κυρίας Ανγκελα Μέρκελ.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μία «νέα αντίληψη εθνικής κυριαρχίας» για τους δημοσιονομικά απείθαρχους ζητά ο Τρισέ

Υπέρ «υπουργείου Οικονομικών» της ΕΕ

Την πρότασή του για ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ
Την πρότασή του για ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο
Ως δικαιολογημένες και αναγκαίες υπερασπίστηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τις αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται σε χώρες που λαμβάνουν στήριξη, υποστηρίζοντας επίσης σε περίπτωση που τα κράτη μέλη επανειλημμένα αποτυγχάνουν στους στόχους των προγραμμάτων τους, «οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να έχουν βαθύτερο και κεντρικότερο ρόλο στην χάραξη της οικονομικής τους πολιτικής».

Στην τελευταία του προγραμματισμένη ομιλία ως επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία διακόπηκε μάλιστα από διαμαρτυρίες, ο Τρισέ τάχθηκε υπέρ μίας «νέας έννοιας της κρατικής κυριαρχίας», όπως μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ στο Βερολίνο τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως η τρέχουσα διαδικασία για τη χορήγηση βοήθειας με αυστηρές προϋποθέσεις στα κράτη που δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην αγορά είναι δικαιολογημένη, προσθέτοντας πως τα «κράτη αξίζουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα ίδια την κατάσταση».

Ωστόσο, συνέχισε, η προσέγγιση αυτή έχει «σαφή όρια», προτείνοντας σε «δεύτερο στάδιο», όταν ένα κράτος συνεχίζει να μην πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος μεταρρύθμισης, «οι αρχές της ζώνης του ευρώ να αναλαμβάνουν ένα ρόλο πιο σημαντικό και πιο εξουσιαστικό στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής» της συγκεκριμένης χώρας.

Ο κ. Τρισέ πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα «θα καταστήσει την τροποποίηση των Συνθηκών αναπόφευκτη, και επίσης θα ενέχει μία νέα αντίληψη της εθνικής κυριαρχίας».

Επανέλαβε δε την θέση του υπέρ της σύστασης ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, το οποίο θα επέβλεπε αφ' ενός τη δημοσιονομική πολιτική αλλά και τις πολιτικές για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, και αφ' ετέρου θα είχε την αρμοδιότητα να επιβάλει το προαναφερθέν «δεύτερο στάδιο».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ διακόπηκε για λίγο από από ομάδα διαδηλωτών που μπήκε στην αίθουσα κρατώντας πανό που έγραφαν «όχι άλλα λεφτά για τις τράπεζες» και «όχι στην τυρρανία του χρέους».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Βρετανία «δοκιμάζει» τις … ευρωπαϊκές αντοχές της

Ανταρσία ενόψει στους Τόρις


http://img.protothema.gr/2FB0AB5B1FE41807310FCB7F7A4AB373.jpg
Αντιμέτωπος με το πιο σοβαρό «τεστ συνοχής» της κοινοβουλευτικής του ομάδας τίθεται απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καθώς στη Βουλή των Κοινοτήτων διενεργείται ψηφοφορία αναφορικά με το κατά πόσον πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα του εάν η Βρετανία πρέπει να παραμείνει – ή όχι – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Το σχετικό αίτημα κατέθεσαν οι «ευρωσκεπτικιστές» από τις τάξεις της Αντιπολίτευσης αλλά και των Τόρις, με τουλάχιστον 70 κυβερνητικούς βουλευτές να είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Κι είναι τόσο κρίσιμη η χρονική συγκυρία ώστε ο κύριος Κάμερον έθεσε ευθέως θέμα κομματικής γραμμής για να ελαχιστοποιήσει την σοβαρότερη «ανταρσία» στις τάξεις του κόμματός του επί των ημερών του ως πρωθυπουργού.

Παρά το ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, ούτε εκτιμάται πως οι ψήφοι των ‘ευρωσκεπτικιστών’ είναι αρκετές ώστε να οδηγήσουν σε … «ήττα» τον Βρετανό πρωθυπουργό, το διακύβευμα για τη βρετανική κυβέρνηση είναι μεγάλο. Κυρίως γιατί οι ανεξάρτητοι παρατηρητές «βλέπουν» μια πρώτη εστία σύγκρουσης με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρων των Συντηρητικών στην κυβέρνηση και ακραιφνών ευρωπαϊστών.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του BBC, με τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Εργατικού Κόμματος ο Κάμερον είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τους αντάρτες στις τάξεις των Τόρις, αλλά εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν εναντίον του είναι μεγάλος θα αμφισβητηθεί το κύρος του.

Και κυρίως στις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους του, αφού είναι ακόμα νωπό το πρωτόγνωρο περιστατικό λεκτικής αντιπαράθεσής του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με τον τελευταίο να κατηγορεί τον Βρετανό πρωθυπουργό πως όλο κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες χωρίς σε τελική ανάλυση να δικαιούται να ομιλεί μιας και η χώρα του δεν είναι καν μέλος της Ευρωζώνης!

Σε κάθε περίπτωση πάντως το όλο θέμα αποτελεί κι ένα τεράστιο πλήγμα – ανεξαρτήτως μάλιστα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή – στην ίδια την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μόνο το γεγονός πως μια χώρα μέλος διεξάγει ψηφοφορία στη Βουλή της για το ενδεχόμενο οικειοθελούς αποχώρησής της από την Ένωση αποτελεί ένα συντριπτικό χτύπημα στο ευρωπαϊκό όραμα και στην περιβόητη – πλην εύθραυστη – ευρωπαϊκή συνοχή!

Για την ιστορία πάντως, δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Mail on Sunday» κατέδειξε ότι 61% των Βρετανών θα ήθελε να γίνει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ενώ το 50% θέλει η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ένταξής της και να μεταβάλει τη διμερή σχέση ώστε αυτή να επικεντρωθεί στο εμπόριο. Ωστόσο μόλις ένα 34% θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, το 44% λέει ότι θέλει η Βρετανία να παραμείνει στους κόλπους της, ενώ το 22% επέλεξε το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Read more...

Συναίνεση ή εκλογές;

Θέμα πλειοψηφίας 180 βουλευτών θέτει ο Βενιζέλος


http://img.protothema.gr/658CCED5086E518B1E9308BFCD44CA69.jpg
Την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες για το χρέος η κυβέρνηση άνοιξε εν μέρει τα χαρτιά της για την τακτική της επόμενης μέρας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε από τις Βρυξέλλες στο ερώτημα αν η συμφωνία θα κυρωθεί με απλή πλειοψηφία ή με πλειοψηφία 180 βουλευτών: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο». Ουσιαστικά η κυβέρνηση πετά στη ΝΔ την ευθύνη της απόφασης: ή συναινεί ή αναλαμβάνει την ευθύνη των πρόωρων εκλογών.

Η επιλογή έγινε κατόπιν απαίτησης των δανειστών που θέλουν να ξέρουν «ποιος θα εφαρμόσει τη συμφωνία»! Το θέμα τέθηκε στο ραντεβού Μέρκελ- Σαρκοζί- Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν και οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας. Σε κάθε περίπτωση, το πρωί της Τρίτης ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα ραντεβού στο οποίο θα διαφανούν και οι προθέσεις του για τον χειρισμό των κομμάτων. Δηλαδή, το αν θα περιοριστεί σε ενημέρωση ή αν θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Το σίγουρο είναι ότι η Ένωση ζητά από την Ελλάδα πολιτική σταθερότητα, ώστε το ντηλ να έχει χρόνο για να εφαρμοστεί.

Read more...

Καρατζαφέρης: «Ο κ. Βενιζέλος μου είπε ότι θα περάσει τη δανειακή σύμβαση με 180 βουλετές»









Καρατζαφέρης: «Ο κ. Βενιζέλος μου είπε ότι θα περάσει τη δανειακή σύμβαση με 180 βουλετές»
Με 180 βουλευτές σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση την δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι στη σημερινή τους συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών Ευ। Βενιζέλο, ο υπουργός ενημερώνοντας τον για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, του είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο από 180 βουλευτές για να επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση που θα περιλαμβάνει το «κούρεμα».
http://newpost.gr

Read more...

Χωρίς Μετρό, λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ την Τρίτη, στάση εργασίας στον ΗΣΑΠ

Κανονικά ο Προαστιακός

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μετ' εμποδίων θα γίνονται και αύριο, Τρίτη, οι μετακινήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι σε Μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και την εργασιακή εφεδρεία.

Ο ΗΣΑΠ δεν θα κινηθεί από τις 12:00 έως τις 16:00 λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων, ενώ ο Προαστιακός θα λειτουργεί κανονικά.

Οι εργαζόμενοι των αστικών συγκοινωνικών θα πραγματοποιήσουν στις 12:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς, όπως τονίζουν, «η εφαρμογή αυτού του νόμου, εκτός του ότι οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες υπαλλήλους, θα οδηγήσει και σε λουκέτο τις αστικές συγκοινωνίες, δεδομένου ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για την εκτέλεση των δρομολογίων».

Επί ποδός και άλλοι κλάδοι

Κανονικά θα εκτελεστούν όλα τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, παρά την 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη το διοικητικό προσωπικό των ΚΤΕΛ.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών επισημαίνει ότι «είναι αδιανόητο εν μέσω οικονομικής κρίσης, που συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές στη χώρα μας και θυσίες από τον ελληνικό λαό, να απαιτεί η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού των ΚΤΕΛ», το οποίο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «εξακολουθεί να αμείβεται κανονικά, χωρίς περικοπές, τη στιγμή που οι συνάδελφοί τους στον δημόσιο τομέα έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών και επιδομάτων».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι όλα τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 90% των εργαζομένων.

Επί ποδός βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των ταξί και των φορτηγών - βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι προαναγγέλλουν απεργίες διαρκείας, εφόσον το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των δύο κλάδων κατατεθεί στη Βουλή χωρίς αλλαγές.

Νέες κινητοποιήσεις με δίημερη αποχή από τα καθήκοντά τους, στις 26 και 27 Οκτωβρίου και στις 3 και 4 Νοεμβρίου αποφάσισαν οι δικηγόροι.

Επίσης, οι καθηγητές προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Ελλάδα των επόμενων χρόνων

Μία Ελλάδα με ένα περίπου εκατομμύριο ανέργους και συνεχή εισπρακτικά μέτρα που θα εξοντώσουν τους πολίτες περιγράφεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της χώρας

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφεται το μέλλον της χώρας στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η χειρότερη χρονιά φαίνεται πως θα είναι το 2013, καθώς η ανεργία θα μαστίζει τη χώρα, με τις χαμένες θέσεις εργασίες να ανέρχονται σε 378.200.

Οι απώλειες μισθών θα αγγίζουν τα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κατανάλωση θα περιοριστεί κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό, όπως σημειώνει δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", θα είναι το αποτέλεσμα συνεχών μέτρων ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιβληθούν για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 29,8 δισεκατομμύρια.

Νέες στρατιές ανέργων

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Επιτροπής το 2013 θα έρθει το ισχυρότερο χτύπημα για την κοινωνία, τους άνεργους και τους μισθωτούς:

Από το 2010 έως το 2013 θα έχουν χαθεί 378.200 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων πολύ λίγες θα δημιουργηθούν ξανά στο μέλλον. Από αυτές οι 199.800 θα είναι θέσεις μισθωτών και οι 178.500 ελευθέρων επαγγελματιών.

Πολλοί είναι αυτοί που θα αποσυρθούν οριστικά από την αγορά εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι 298.400 θα γεμίσουν τη δεξαμενή των ανέργων, η οποία θα φτάσει στα 924.900 άτομα, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Το ποσοστό απασχόλησης από το 62,5% του ενεργού πληθυσμού το 2010 θα υποχωρήσει στο 57,1% τον επόμενο χρόνο και έως το 2015 θα παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά (έως το 58,3%).

Η ανεργία από 15,7% που υπολογίζεται για φέτος θα εκτοξευθεί στο 17,5% τα επόμενα δύο χρόνια και το 2014 θα υποχωρήσει ελάχιστα, έως το 16,3%.

Οι μισθωτοί είναι αυτοί που πληρώνουν την κρίση. Όσοι βλέπουν τους μισθούς να περιορίζονται και κυρίως όσοι έχασαν τη δουλειά τους.

Εκτιμάται ότι τη διετία 2010-2012 χάσαμε 15 δισεκατομμύρια ευρώ ΑΕΠ και στη συνέχεια η ανάκτηση του εισοδήματος είναι ελάχιστη.

Η απώλεια έως το 2013 παραμένει στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο διάστημα οι αμοιβές των εργαζομένων αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απώλεια μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού και η ανεργία μπορεί να εκτοξευθεί περισσότερο αλλά και η τρόικα απαιτεί πλέον "διαπραγματεύσεις" για άρση βασικών μισθών και συλλογικής σύμβασης.

Αδειάζουν οι τσέπες, στραγγίζει η αγορά

Τα λεφτά που φεύγουν από τους πολίτες φεύγουν και από την αγορά, με την καταναλωτική δαπάνη να εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2013.

Οι επενδύσεις θα περιοριστούν και αυτές, παρά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα σχέδια τύπου "Μάρσαλ" που η ίδια η Κομισιόν σχεδιάζει, με ποσά 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέτρα υπολογίζονται σε 70,12 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ τα έλαβε η χώρα μετά το Μάιο του 2010, όταν ξεκίνησε το μνημόνιο.

Το καλοκαίρι του 2011, η Επιτροπή υπολόγισε το πακέτο σε 52,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα σε λίγους μήνες αποφασίστηκε ότι χρειάζονται ακόμη 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ για να φτάσουμε στη μείωση του ελλείμματος στο 2,9% του ΑΕΠ το 2014.

Νέα μέτρα με την έλευση του 2012

Στις αρχές του 2012 αναμένεται να ανακοινωθούν στους πολίτες μέτρα 8,2 δισεκατομμυρίων.

Μάλιστα δεν αποκλείεται ο λογαριασμός να είναι μεγαλύτερος σε περίπτωση που επαληθευθούν οι φόβοι της Κομισιόν για ενδεχόμενη αποτυχία των πρόσφατων πρόσθετων μέτρων.

Το αποτέλεσμά τους σε κρατικά έσοδα που θα μειώσουν το έλλειμμα είναι σήμερα και θα παραμείνει πενιχρό καθώς η φοροδιαφυγή, η απουσία εισπρακτικών μηχανισμών, η σπατάλη, αλλά και η ύφεση δεν τα αφήνουν να αποδώσουν.

Το σύνολο των εσόδων του κράτους από 89,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 αναμένεται να αυξηθεί στα 90,2 το 2012, στα 91,5 ευρώ το 2013 και στα 94,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα περιοριστούν έως το 2013 κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δαπάνες την ίδια χρονιά θα περιοριστούν κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ.


Read more...

Κρίσιμο οικονομικό «deal» Ελλάδας - Κίνας

Συνάντηση Jia Qinglin με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη


http://img.protothema.gr/39604E6B0FAC7FD596813234886EB4EB.jpg

Στην ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Κίνας αποβλέπει η ελληνική κυβέρνηση τόσο στον τομέα της Ναυτιλίας όσο και στη λιμενική πολιτική. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , ο οποίος υποδέχτηκε τον πρόεδρο της κινεζικής Γερουσίας (National Consultative Assembly of China), Jia Qinglin στο λιμάνι της Cosco στον Πειραιά.

«Με την Κίνα χτίζουμε σταθερά και εποικοδομητικά μια συμμαχία για την ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη επένδυση της Cosco στον Πειραιά είναι στρατηγικού χαρακτήρα και για τους Κινέζους και για εμας που θέλουμε να προσελκύσουμε συνάλλαγμα και ναυτιλιακό και παραναυτιλιακό. Ένα σημαντικό θέμα είναι και οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς της Κίνα που έχουν αυξηθεί κατά 40% και θα αυξηθούν περαιτέρω. Η Ελλάδα αλλάζει ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Καταργούμε τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα και έτσι ανοίγουμε το δρόμο για τις επενδύσεις. Όπως για τον κινεζικό λαό , έτσι και για τον ελληνικό η ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα. Είμαι βέβαιος ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα οι σχέσεις μας θα διευρυνθούν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας Jia Qinglin δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο κινεζικό αυτό έργο στο λιμάνι του Πειραιά και για τα λόγια αβροφροσύνης. Στο μεταξύ η κινέζικη τράπεζα ανάπτυξης έχει έρθει σε επαφή ήδη με Έλληνες εφοπλιστές προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το ποσό των 5 δισ. ευρώ από το ταμείο στήριξης προς τους Έλληνες για επενδύσεις στο ναυτιλιακό τομέα στην Κίνα».


Read more...

Νόμιμη η δημοσίευση της απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας









Νόμιμη η δημοσίευση της απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας
Ο αρεοπαγίτης Σπυρίδων Μιτσιάλης θα εισηγηθεί στο Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να απορριφθεί η αίτηση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, με την οποία ζητάει να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Θράκης (υπ' αριθμ. 660/2009) που έκρινε ότι νόμιμα δημοσιεύθηκε μετά από τέσσερα χρόνια, η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας.


Η υπόθεση συζητήθηκε στις 5.11.2003 και η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (87/2008) αρχικά δεν δημοσιεύθηκε μετά τη διάσκεψη των δικαστών, καθώς υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής.

Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του τότε επιθεωρητή δικαστηρίων και αντιπροέδρου του Α.Π. Ιωάννη Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να δημοσιευθεί εν τέλει η επίμαχη απόφαση με καθυστέρηση τεσσάρων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Ψάλτη, από το Εφετείο Θράκης, έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση δέκα μηνών με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος και παράβαση δικαστικού απορρήτου στη γνωστή υπόθεση του Βατοπεδίου. Σε πρώτο βαθμό η δικαστική λειτουργός είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρώην πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ροδόπης, καθυστέρησε να δημοσιεύσει απόφαση για την υπόθεση διεκδικήσεως της Μονής Βατοπεδίου των παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας. Μαζί με τη δικαστική λειτουργό έχουν καταδικαστεί με την ίδια ποινή και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος της κας Ψάλτη. Επίσης εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ερώτημα της οριστικής απόλυσης από το δικαστικό σώμα της κας Ψάλτη.

Ο κ। Μιτσιάλης θα προτείνει να απορριφθούν ως αβάσιμοι και απαράδεκτοι οι λόγοι που προβάλλει η Μονή Βατοπεδίου για την αναίρεση της επίμαχης απόφασης του Εφετείου Θράκης που δέχθηκε ότι είναι νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η δημοσίευση δικαστικής απόφασης μετά την παρέλευση τεσσάρων ετών από την ημέρα εκδίκασής της.
http://newpost.gr
Read more...

Με σχέδιο Βενιζέλου οριστικό τέλος στα «ευγενή ταμεία»!









Με σχέδιο Βενιζέλου οριστικό τέλος στα «ευγενή ταμεία»!

Η κατάσταση με τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πασίδηλο ότι χειροτερεύει για όλους αλλά τα δύσκολα θα έλθουν αμέσως μετά το διαφαινόμενο κούρεμα. Ο κ. Κουτρουμάνης ενώ αρχικά είχε πείσει τους «σκληρούς» της τρόικας ότι κάποιοι θα πρέπει να κρατήσουν κάποιοι πρέπει να κρατήσουν σήμερα είναι και ο ίδιος σε πλήρες αδιέξοδο. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ωστόσο φαίνεται να επιμένει ότι «η λύση είναι έτοιμη και βρίσκεται στο συρτάρι του κ. Βενιζέλου».


Έτσι, σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες, και για το τελικό σχέδιο νόμου τα Ταμεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και οι επιστήμονες, ασφαλισμένοι στους φορείς που συναποτελούν το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (πρώην ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ) δεν θα τη «γλιτώσουν» και πάλι και με βάσει το «σχέδιο Βενιζέλου» θα ενταχθούν στο ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ, όπως συνέβη με τα πάλαι ποτέ ευγενή Ταμεία του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Εθνικής Τράπεζας και της ΑΤΕ.


Την ώρα που αναμένονται οι εξελίξεις για το περιβόητο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, τις οποίες ετοιμάζουν Ε.Ε. και τράπεζες για τη χώρα μας, η κυβέρνηση δημιουργεί επικοινωνιακά τρικ για το ποσοστό του με κέρδος τις εντυπώσεις, ενώ το μέγαρο Μαξίμου έχει έτοιμη λύση για το κενό που θα υπάρξει στα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της εκμετάλλευσης των «ευγενών» εξ αυτών.


Η ελληνική κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει μέσω των ΜΜΕ και κυρίως μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ -το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης της διοίκησης του οποίου αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη- ότι το ποσοστό της απομείωσης του χρέους θα φτάσει 50-60%, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη φαίνεται να καταλήγει σε ποσοστό «κουρέματος» σε ποσοστό 40%. Το «φούσκωμα» του ποσοστού αποσκοπεί στο να φανεί, η «μείωση» του ποσοστού ως διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης.


Πέρα όμως από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, μία από τις σημαντικότερες πλευρές της επόμενης μέρας της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχει να κάνει, εκτός από τον τραπεζικό τομέα, με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ως γνωστόν κατέχουν 23-28 δισ. ευρώ ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Για να γεφυρώσει το χάσμα που θα προκύψει και για να λύσει αυτό το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που έχουν επισημάνει πολλάκις οι οικονομολόγοι, η κυβέρνηση, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newpost.gr, προτίθεται να βάλει χέρι στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία», δηλαδή των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, μεταξύ άλλων.


Σημειώνεται ότι αυτά τα ταμεία, θεωρούνται από τα περισσότερο υγιή, με τα μέλη τους να είναι έτοιμα για σκληρές αντιδράσεις, σε περίπτωση που η κυβέρνηση τα χρησιμοποιήσει।

http://newpost.gr
Read more...

Σκανδαλίδης: «Μέχρι πού έχουμε εξουσιοδότηση να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις;»

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μαζέψει τα βρακιά της!»


http://img.protothema.gr/14775CF96355560E25096628FC6A0295.jpg
Βόμβες εξαπέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκές ηγεσίες με μικρό μπόι, χαρακτήρισε τους τεχνοκράτες της τρόικα "μπάστακες" και ευχήθηκε η Ελλάδα να μην είναι κομπάρσος στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης... Παραλλήλως, όταν εκλήθη να σχολιάσει το κοινό άρθρο των κυρίων Λοβέρδου, Ραγκούση και της κυρίας Διαμαντοπούλου αποκάλυψε ότι έχει αλλεργία με το... δελφινάριο και σαν να απευθύνεται στους άλλους υπουργούς είπε ότι αν η χώρα καταστραφεί "κανείς μας δεν θα μπορεί να βγει από το σπίτι του...".

«Μέχρι πού έχουμε την εξουσιοδότηση να παίρνουμε εμείς τέτοιες αποφάσεις;» διερωτήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας πως το θέμα της εθνικής κυριαρχίας είναι πιο σημαντικό ακόμη και από το ερώτημα εάν η λύση των προβλημάτων μας θα γίνει εντός ή εκτός ευρώ.

Ο κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, ξεκαθάρισε ότι εάν ο πρωθυπουργός την Τετάρτη (στο επαναληπτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) βρεθεί ενώπιον διλημμάτων που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, τότε θα πρέπει να φέρει την όποια συμφωνία στη Βουλή, ζητώντας αυξημένη πλειοψηφία για την επικύρωσή της και εάν χρειαστεί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση με πολιτικό διάλογο και να τεθούν μπροστά στο λαό οι απόψεις των κομμάτων χωρίς κραυγές αλλά με εθνική ευθύνη.

«Η Δημοκρατία μπαίνει σε κίνδυνο εάν πάμε σε τέτοιες πρακτικές» είπε ο κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στις συζητήσεις περί τεχνοκρατών και εξωκοινοβουλευτικών σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας επικαλούμενος, μάλιστα, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ απέρριψε και τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε τη δήλωσή τού ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν «μπάστακα» στο υπουργείο του, αναφερόμενος, έτσι στα σενάρια περί μόνιμων επιτρόπων στα χαρτοφυλάκια, υπό την καθοδήγηση Ράιχενμπαχ.

Ο κ. Σκανδαλίδης έστειλε ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, λέγοντας πως οι διαχωρισμοί περί μεταρρυθμιστών ή μη είναι κινήσεις που έχουν... κοντά ποδάρια. «Προέχει η χώρα και στη συνέχεια η παράταξη και η πορεία της» σημείωσε και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως μία τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να είναι η στήριξη των δυο κομμάτων σε ένα «εθνικό πρόγραμμα», αφήνοντας ανοιχτό και το θέμα της συζήτησης για το ποιος θα ηγηθεί ως πρωθυπουργός σε αυτήν την προσπάθεια.


«Έχω την ελπίδα ότι την Τετάρτη δεν θα είμαστε κομπάρσοι» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχολιάζοντας καυστικά τη στάση Μέρκελ και Σαρκοζί, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκές ηγεσίες με μικρό μπόι. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, όταν υπεγράφη το μνημόνιο το οποίο, όπως είπε, δεν υλοποιήθηκε αλλά αναφερόμενος στην Ευρώπη έκανε λόγο για μία «Ευρώπη που δεν μπορεί να μαζέψει τα βρακιά της»...

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του κ. Σκανδαλίδη στη στάση της Γερμανίας και στο κατοχικό δάνειο που, όπως είπε, χρωστάει στην Ελλάδα. «Έχει πληρωθεί μόνο η μία δόση. Να μάς πει ο κ. Προβόπουλος που έχει φτάσει αυτό το δάνειο. Είναι ένα χαρτί στα χέρια μας που κάποτε πρέπει να χρησιμοποιηθεί» τόνισε μεταξύ άλλων.

Για το «κούρεμα» σημείωσε ότι εάν χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων, τότε η κυβέρνηση θα το κάνει ακόμη και μέσα από νέο δανεισμό, γιατί, όπως σημείωσε, οι συντάξεις των 300 και 400 ευρώ δεν γίνεται να μειωθούν.

Παράλληλα, με πολλά «καρφιά» σχολίασε ο κ. Σκανδαλίδης τις κινήσεις που γίνονται εντός της κυβέρνησης ενόψει των πολιτικών πρωτοβουλιών Παπανδρέου και στον απόηχο της κοινής αρθρογραφίας των «τριών». «Δεν υπήρξα ποτέ δελφίνος. Με το δελφινάριο έχω μία αλλεργία. Είναι ένα ενυδρείο μέσα στη θάλασσα των προβλημάτων. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Πρέπει πάντα να προτάσσουμε το “εμείς” πάνω από το “εγώ”» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η συζήτηση έχει ανοίξει. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα; Από την Τετάρτη το βράδυ ο πρωθυπουργός θα πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Προέχει η σωτηρία της χώρας, γιατί εάν η χώρα καταστραφεί τότε κανείς μας δεν θα μπορεί να βγει από το σπίτι του»...

Ο κ. Σκανδαλίδης δεν ξεκαθάρισε το εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος σε περίπτωση που ανοίξει θέμα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για τη μετά Παπανδρέου εποχή.


Χρυσοχοΐδης : "Δεν πρέπει να κάνουμε εκλογές"

"Κάποιοι μιλάνε για κυβερνήσεις συνεργασίας και εθνικής ενότητας και λοιπά εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και είναι λόγια προκειμένου να αποφύγουμε την πραγματική ευθύνη της πολιτικής να υπηρετεί τον τόπο και τον λαό με ευθύνη και λογοδοσία", υπογράμμισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Σε συνέντευξή του στο Σκάι, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υποστήριξε ότι "καμιά κυβέρνηση εθνικής ενότητας ιστορικά δεν έχει αποδώσει τίποτα παρά μόνο ζημιές".

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι "δεν πρέπει να κάνουμε εκλογές, πρέπει να κάνουμε υπομονή να εμπεδώσουμε όλα αυτά τα μέτρα" και πρόσθεσε : "Κατ'αρχήν να περάσουν οι όποιες αποφάσεις ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και να μπορούμε σε μια πιο συντεταγμένη πορεία για να πάμε σε εκλογές".
Read more...

Ελληνικό «όχι» στη χρεοκοπία

«Κούρεμα» όσο … αντέχουμε και επιμήκυνση αντί haircut για τα Ταμεία


http://img.protothema.gr/E7701B49781E0D138C52E14CB41C7767.jpg
"Δεχόμαστε τόσο κούρεμα, όσο δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός". Αυτή είναι η γραμμή με την οποία η κυβέρνηση θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις μέχρι την Τετάρτη. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου και με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του οικονομικού επιτελείου. Η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να μην ταυτιστεί η Αθήνα με το Βερολίνο και τιμωρηθεί από τις αγορές στη συνέχεια, μόλις κλείσουν τα φώτα της συνόδου κορυφής. Για την Ελλάδα η απόλυτη χρεοκοπία είναι απλά ένα διαπραγματευτικό όπλο, ώστε να πιεστούν οι τράπεζες να φύγουν από το "κεκτημένο" της 21ης Ιουλίου.

Επίσης, η κυβέρνηση ζητά να μην τροποποιηθεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου ως προς τον τρόπο που θα συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην αναδιάρθρωση του χρέους. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιμηκυνθούν ΧΩΡΙΣ να υποστούν απομείωση («κούρεμα») τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν τα ταμεία, κάτι εξάλλου που προέβλεπε και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Κι αυτό ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης μόνο στις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, κρατικά ομόλογα που λήγουν ως τον Ιούλιο του 2020, ονομαστικής αξίας 20 δις ευρώ. Εφόσον δεν εξαιρεθούν αυτά τα ομόλογα από ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, τότε το Δημόσιο θα χρειασθεί πρόσθετα κεφάλαια ύψους αρκετών δις ευρώ για να στηρίξει τα ταμεία και να μην υπάρξει πρόβλημα στην μελλοντική καταβολή συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση και παράλληλα με τη γραμμή επί των διαπραγματεύσεων, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει χαμηλά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με εκλογές, συγκυβέρνηση, δημοψήφισμα και άλλες πιθανές πρωτοβουλίες. Για να μην υπονομευθεί η διαπραγματευτική ισχύς της ελληνικής πλευράς. Από εκεί και πέρα, όμως, το θέμα απασχολεί και τους εταίρους μας. Που θέλουν να ξέρουν ποιοι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία. Μέρκελ και Σαρκοζί έθεσαν το θέμα της συναίνεσης στον πρωθυπουργό στη διάρκεια του τετ α τετ που είχαν μαζί του την Κυριακή. Ο Γιώργος Παπανδρέου επιφυλάχθηκε, έσπευσε όμως να δηλώσει τη βούληση της κυβέρνησης να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

Αναλόγως της τελικής συμφωνίας η κυβέρνηση έχει μπροστά της τέσσερις επιλογές:

* Να προκηρύξει εκλογές μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

* Να ζητήσει την έγκριση της συμφωνίας από 180 βουλευτές.

* Να κάνει δημοψήφισμα.

* Να επιδιώξει συγκυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός να διευρύνει το υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων.

Κομβικό σημείο για την επιλογή είναι να μη διακυβεύεται η συμφωνία, εφόσον αυτή θα έχει επιτευχθεί. Γιατί, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν το πρωί της Δευτέρας πως δεν πρόκειται να επιλέξουν καμία κίνηση η οποία θα δώσει έναυσμα στους δανειστές μας να μας οδηγήσουν στην απόλυτη χρεοκοπία και το χάος.
Read more...

Tην Τετάρτη η ψηφοφορία για τον EFSF στην ολομέλεια της γερμανικής Βουλής

Στην κρίση των βουλευτών

Οι Γερμανοί βουλευτές θα πρέπει να δώσουν στην Μέρκελ μια εντολή διαπραγμάτευσης για τα σχέδια στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης
Οι Γερμανοί βουλευτές θα πρέπει να δώσουν στην Μέρκελ μια εντολή διαπραγμάτευσης για τα σχέδια στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Η ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου, και όχι μόνο η επιτροπή προϋπολογισμού, αναμένεται να ψηφίσει την Τετάρτη τις προτάσεις για την ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF). Ενημερώνοντας την αντιπολίτευση, η Μέρκελ ανέφερε πως στόχος είναι η δύναμη του μηχανισμού να φτάσει, με μόχλευση των κεφαλαίων του, το 1 τρισ. ευρώ.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναμενόταν να ζητήσει την έγκριση των προτάσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, ενόψει της δεύτερης και σημαντικότερης συνόδου την Τετάρτη, αλλά ο κοινοβουλευτικός αντιπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών φέρεται να ζήτησε να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια.

Οι Γερμανοί βουλευτές θα πρέπει να δώσουν στην Μέρκελ μια εντολή διαπραγμάτευσης για τα σχέδια στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Το Σεπτέμβριο, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε με απόφασή του οι βουλευτές να εμπλέκονται περισσότερο στη διαδικασία αποφάσεων για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Πρασίνων ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να κληθούν να αποφασίσουν και οι 620 βουλευτές για το θέμα της ενίσχυσης του EFSF και όχι μόνο τα 42 μέλη της επιτροπής Υποθέσεων Προϋπολογισμού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Κούρεμα» 60% και συμμετοχή της ΕΚΤ ;

Προς «ιστορικό συμβιβασμό» Γερμανίας – Γαλλίας ;


http://img.protothema.gr/C23FF95E81E95163039FB596CF0E34D8.jpg
Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες πως είναι πιθανόν την Τετάρτη να έχουμε έναν «ιστορικό συμβιβασμό» στην Ευρωζώνη με τη Γερμανία να επιβάλλει τις θέσεις της για μεγάλο κούρεμα στα ομόλογα τραπεζών ασφαλιστικών κλπ. αλλά σε αντάλλαγμα να αποδέχεται υπό προϋποθέσεις να αναλάβει το EFSF το βάρος των 110 δις. περίπου που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, κατά το σενάριο που κυκλοφόρησε στις αγορές, το «κούρεμα» στα ομόλογα των ιδιωτών θα είναι 60% ενώ θα συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ με μικρότερο όμως ποσοστό, της τάξεως του 20-30%, στο επίπεδο δηλαδή των τιμών που τα αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά, ώστε η κεντρική τράπεζα να μην εγγράψει κεφαλαιακές ζημίες. Οι ανάγκες επανακεφαλαιποίησης των τραπεζών οι οποίες προσδιορίζονται στα 110 δις. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕFSF.

Προκειμένου να αποδεχθούν οι τράπεζες σε εθελοντική βάση το κούρεμα κατά 60% ώστε να μην αποτελεί πιστωτικό γεγονός, το EFSF θα αναλάβει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών με προνομιούχες μετοχές. Θα εφαρμοστεί δηλαδή με κάποιες παραλλαγές το σχέδιο στήριξης των τραπεζών κατά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Οι τράπεζες θα καταβάλλουν ετησίως στο EFSF τόκους για την κεφαλαιακή ενίσχυση που έλαβαν. Παράλληλα αν δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στο ΕFSF τα κεφάλαια με τα οποία ενισχύθηκαν εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας που θα τεθεί, τότε οι μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές και το EFSF θα μπορεί να τις πουλήσει.

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο δηλώσεις επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Frank-Walter Steinmeier και των Πρασίνων, Cem Oezdemir, δήλωσαν ότι η καγκελάριος Μέρκελ τους ενημέρωσε πως μετά τη μόχλευση το EFSF θα ξεπεράσει κατά πολύ το σημερινό του μέγεθος, πιθανότατα άνω των 1 τρισ. ευρώ. Πρόταση με την οποία οι ηγέτες της γερμανικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν και πρόκειται να στηρίξουν στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη!

Να σημειωθεί πως αρχικά, οι νέες προτάσεις για την ενίσχυση του EFSF θα χρειάζονταν μόνο την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού του κοινοβουλίου. Ωστόσο μετά τις νέες εξελίξεις χρειάζεται να υπερψηφίσει η ολομέλεια του Κοινοβουλίου την ενίσχυση του Ταμείου και πάντως πριν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Read more...

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντά την Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου

Ενημέρωση για τις οικονομικές εξελίξεις


Από προηγούμενη συνάντηση των δύο ανδρών
Από προηγούμενη συνάντηση των δύο ανδρών (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα έχει αύριο Τρίτη στις 11.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον κ.Παπούλια για τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία από τις Βρυξέλλες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημέρωσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε ο υπουργός Οικονομικών

Για τις τελευταίες εξελίξεις


Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Νωρίτερα, πάντως, η ΝΔ είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για τα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες, ενώ κριτική στάση κρατούν και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πρόστιμα ύψους 260.000 σε τρεις τράπεζες για παρακράτηση μισθών από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας...



Στην EUROBANK ERGASIAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ...
Πρόστιμα συνολικού ύψους 260.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας για την «προστασία των καταναλωτών», σε τρεις τράπεζες που προέβαιναν σε μονομερείς αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που...


κατατίθετο σε αυτούς.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι θεμελιώδης υποχρέωσή της Πολιτείας να θωρακίσει και να διαφυλάξει την πρόσβαση των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προβαίνει σε όλες τις ενέργειες ώστε να αντιμετωπισθεί κάθε αθέμιτη χρέωση, ιδίως μάλιστα όταν αυτή συνδέεται με τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο πολίτης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.»

Ειδικότερα, επιβλήθηκαν πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ Τις σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος.

Οι παραπάνω τράπεζες προέβαιναν στην μονομερή ανάληψη (μέρους ή όλου) του μισθού ή της σύνταξης για τον συμψηφισμό απαιτήσεών τους που διατηρούσαν προς τους κατόχους των λογαριασμών με βάση σχετικούς γενικούς όρους («ψιλά γράμματα») που εμπεριέχονταν στις δανειακές συμβάσεις. Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει ως ακατάσχετο και προστατεύει το ποσόν του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται σε λογαριασμό μισθοδοσίας μέχρι το ύψος του ενός μισθού ή σύνταξης (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), ενώ δεν επιτρέπει – ούτε με συμφωνία – τον συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με ακατάσχετες απαιτήσεις (άρθρα 451, 464 Αστικού Κώδικα). Τούτο προκειμένου να προστατεύεται ένα ελάχιστο εισόδημα, το οποίο είναι απαραίτητο για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του οφειλέτη. Κατά συνέπεια οι όροι που προβλέπουν τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των τραπεζών με το ποσόν του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό είναι παράνομοι και καταχρηστικοί και οι τράπεζες που έκαναν χρήση αυτών ζημιώσανε παρανόμως τους καταναλωτές. Για τους ίδιους λόγους απαγορεύεται και η ανέκκλητη εξουσιοδότηση για την ανάληψη από το λογαριασμό μισθοδοσίας (όλου ή μέρους) του τελευταίου μισθού ή σύνταξης για την εξόφληση δόσεων δανείου προς τα πιστωτικά ιδρύματα (περίπτωση Αγροτικής Τράπεζας). Ο νόμος προβλέπει εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μόνο όμως για στεγαστικά δάνεια και μέσα σε ορισμένα όρια.

Σύμφωνη γνώμη για την επιβολή κυρώσεων διατύπωσε για τις παραπάνω περιπτώσεις και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει κινήσει τη διαδικασία για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και για τα λεγόμενα «έξοδα καθυστέρησης» που επιβάλλουν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα, πέραν των τόκων υπερημερίας, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή της μηνιαίας δόσης. Οι όροι που προβλέπουν τα εν λόγω έξοδα ελέγχονται ως καταχρηστικοί και παράνομοι. Μετά την κλήση για την κατάθεση σχετικού υπομνήματος μία τράπεζα ανέστειλε την ενεργοποίηση των ιδιαίτερα μάλιστα υψηλών χρεώσεων που είχε προαναγγείλει για την περίπτωση αυτή, δίχως ωστόσο να έχει προβεί μέχρι σήμερα και σε απόσυρση του όρου συναλλαγών που προβλέπει την επιβολή εξόδων καθυστέρησης. Ωστόσο, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος διατύπωσε τη γνώμη ότι οι εν λόγω χρεώσεις παραβιάζουν πρωτίστως τη Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το ανώτατο όριο του επιτοκίου υπερημερίας και ως εκ τούτου προέχει η εξέταση της εφαρμογής των προβλεπομένων κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ΓΓΚ αναμένει, ως εκ τούτου, την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
http://government.gov.gr



Read more...

Νέο ... Βατοπαίδι στην Ζαχάρω !...



Σε σκάνδαλο, ίσως εξελιχτεί η υπόθεση αγοραπωλησιών δημοσίων εκτάσεων σε παραλιακή τοποθεσία στη Ζαχάρω.
Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το IliaPress, πέντε (5) αγοραπωλησίες έχουν πραγματοποιηθεί στην θέση «Παραλία» Ζαχάρως και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, σχεδόν χαριστικές και με... δόσεις!
Το πρώτο ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ με εμβαδόν 565,96 τ.μ.
που βρίσκεται εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης του Δ.Δ. Ζαχάρως, εκποιήθηκε χωρίς...
δημοπρασία και ως τίμημα ορίστηκε το ποσό των... 28.481,44 ευρώ(!) και το υπογράφει ο τότε Γ.Γ./ΠΔΕ κ. Σπυρίδων Σπυρίδων στις 26/3/2008.
Το δεύτερο ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ, εμβαδού 694,00 τ.μ. εκποιήθηκε αντί του ποσού των... 27.482,40 ευρώ(!) και το υπογράφει ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Δ/σης Πελοποννήσου - Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου κ. Αναστ. Αποστολόπουλος στις 28/3/2011 και το ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ φέρει τον διακριτικό τίτλο: ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ.
Ακολουθούν άλλα τρία (3) ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ:
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ δημόσιας έκτασης με εμβαδόν 840,00 τ.μ. αντί 33.264,00 ευρώ(!), με υπογραφή Γ.Γ. Σπυρίδων Σπυρίδων,
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ δημόσιας έκτασης με εμβαδόν 697,00 τ.μ. με τίμημα 28.551,60 ευρώ(!) με υπογραφή Γ.Γ. Σπυρίδων Σπυρίδων και
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ δημόσιας έκτασης 396,11 τ.μ. με τίμημα 20.494,91 ευρώ(!) με υπογραφή Γ.Γ. Σπυρίδων Σπυρίδων.
Ο Δήμος Ζαχάρως, έχοντας έννομο συμφέρον, με αλλεπάλληλη αλληλογραφία ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβει γνώση όλων αυτών των αγοραπωλησιών.
Στις 7/9/2011 η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας, με έγγραφό της, (αρ. πρωτ. 1695/1746) γνωστοποιεί στο Δήμο Ζαχάρως τα πάρα πάνω παραχωρητήρια.
Το IliaPress επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γ.Γ. κ. Αναστ. Αποστολόπουλο. Ο κ. Γενικός, όπως θα ακούσετε και στην ηχογραφημένη συνομιλία, αρνείται πως υπάρχει δική του υπογραφή και δηλώνει πως έχει ζητήσει την ανάκληση αυτών των ΠΩΛΗΤΗΡΙΩΝ.
http://newsmessinia.blogspot.com/



Read more...

«Κόλλησαν» 3.500.000 εκκαθαριστικά!

Αγώνας δρόμου για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ


http://img.protothema.gr/7BE8D8AF6BF8AB0C1A030C03EC30B80E.jpg
Μηχανογραφικό «μπλακ άουτ» στερεί από το υπουργείο Οικονομικών έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στερεύουν και καθώς δεν αναμένεται να φτάσει πριν τα μέσα Νοεμβρίου η επόμενη δόση των 8 δισ. από την Τρόικα (έστω και «κουτσή», χωρίς τα περίπου 3 δισ. από το ΔΝΤ, που βάζει «αστερίσκους» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους).

Σήμερα από νωρίς το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται επιτελικές συσκέψεις, για να βρεθεί τρόπος να εκδοθούν και να αποσταλούν σε περίπου 3,5 εκατ. φορολογουμένους τα εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς, από τα οποία το δημόσιο ανέμενε να εισπράξει έως τέλος Οκτωβρίου τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ (καθώς το ελάχιστο ποσό δόσης έχει οριστεί στα 300 ευρώ).

Εκ των πραγμάτων, η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για την πληρωμή της β' δόσης φαίνεται πως έχει χαθεί και στο υπουργείο εξετάζουν να δώσουν παράταση έως τουλάχιστον τις 10 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα τελικά πολλοί να κληθούν να πληρώσουν διπλή τη δόση μέσα στον επόμενο μήνα, εφόσον δεν διευθετηθεί το πρόβλημα μέσα στην ημέρα.

Το πρόβλημα ανέκυψε από την πολυήμερη απεργία στο ΚΕΠΥΟ, που νέκρωσε τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν χάσει τον μπούσουλα με όσα έχουν να πληρώσουν αναδρομικά και προκαταβολικά, να ταλαιπωρούνται πάλι, προσπαθώντας να βάλουν σε μια σειρά τα οικονομικά τους.

Λόγω της απεργίας μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί κανένα ειδοποιητήριο. Περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που πλήρωσαν ήδη τον Σεπτέμβριο την α' δόση, θα μπορούσαν θεωρητικά να σπεύσουν στις ΔΟΥ με το πρώτο εκκαθαριστικό που έλαβαν. Η λύση αυτή όμως απορρίπτεται από τους επιτελείς του υπουργείου, γιατί θα δημιουργείτο το αδιαχώρητο στις εφορίες, ενώ οι φορολογούμενοι θα έκαναν διπλό κόπο, πηγαίνοντας πρώτα και στις τράπεζες για να εκδώσουν επιταγή (πληρωμές με μετρητά άνω των 250 ευρώ δεν γίνονται δεκτές στις ΔΟΥ).

Λόγω και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου δεν προλαβαίνουν να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά. Εξετάζεται όσοι είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στο taxisnet να μπορούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εκτυπώσουν το σημείωμα της δεύτερης δόσης και να το εξοφλήσουν στις τράπεζες. Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να χρησιμοποιήσουν ως μέσο πληρωμής το εκκαθαριστικό της πρώτης δόσης, όσοι το έλαβαν, αφού αναγράφει το ποσό και το ΑΦΜ του οφειλέτη, αλλά αυτό ίσως μπορεί να ισχύσει μόνο για πληρωμές στις ΔΟΥ.

Επιπλέον, εκκρεμεί και η έκδοση άλλων 900.000 εκκαθαριστικών για την α' δόση, που δεν κατέστη εφικτό να εκδοθούν έως τον Σεπτέμβριο, όπως έγινε για τους υπόλοιπους 2,5 εκατ. φορολογουμένους.

Read more...

Τα πέντε διλήμματα του κ. Παπανδρέου









Τα πέντε διλήμματα του κ. Παπανδρέου

Ο Γιώργος επέστρεψε στην Αθήνα, ο Βενιζέλος όμως έμεινε στις Βρυξέλλες.


Ο πρωθυπουργός άφησε τον υπουργό Οικονομικών να παρακολουθεί το παζάρι του Βερολίνου με τις τράπεζες και γύρισε στο γραφείο του γιατί έχει δουλειές. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να αποφασίσει:


    • Αν θα συνεχίσει μόνος ρισκάροντας πολιτική και εκλογική συντριβή την άνοιξη.
    • Αν θα αναζητήσει στηρίγματα σε προσωπικότητες.
    • Αν θα επαναλάβει τα ανοίγματα και τις προσφορές συγκυβέρνησης στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
    • Αν θα κάνει δημοψήφισμα.
    • Αν θα ακούσει τους βουλευτές του και κάνει εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε και οι Κινέζοι, και το πιο μεγάλο ταξίδι ξεκινά με το πρώτο βήμα. Οπότε και ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να το κάνει πηγαίνοντας απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια. Όχι για τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά για τις δικές του αποφάσεις.

ΤΟ ΓΑΝΤΥ
http://newpost.gr

Read more...

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης









Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης
Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρεάς Μαρτίνης έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Στο κτίριο του «Ερρίκος Ντυνάν» στη Μεσογείων συγκεντρώθηκαν περίπου 100 εργαζόμενοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκφράζοντας την αγανάκτησή τους καθώς παραμένουν εδώ και 5 μήνες απλήρωτοι μετά την περικοπή των κονδυλίων που εξασφάλιζαν τη μισθοδοσία τους.

Οι εργαζόμενοι εισέβαλλαν στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν απαιτώντας να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΕΕΣ, Ανδρέα Μαρτίνη.

Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Μαρτίνης να υποβάλλει την παραίτησή του από πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γιατί όπως λέει δεν μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους।
http://newpost.gr
Read more...

Αντιμέτωπος με ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ο Σαμαράς









Αντιμέτωπος με ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ο Σαμαράς
Προάγγελο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων εκτιμούν στην Συγγρού ότι θα αποτελέσουν οι συνεδριάσεις- θρίλερ των οργάνων της Ε.Ε., όπου επιχειρείται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και την κρίση χρέους της Ευρώπης, με δεδομένη και την αμερικανική πίεση να έχει κλείσει το θέμα μέχρι τη Σύνοδο της G20 στις αρχές Νοεμβρίου.

Με όλα τα σενάρια περί κουρέματος να έχουν μπει από καιρό στο μικροσκόπιο της ΝΔ, τα επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εμφανίσει επικοινωνιακά τις σχετικές αποφάσεις –εφ’ όσον αυτές ληφθούν μεθαύριο, κατά την έκτακτη Σύνοδο- ως «μάννα εξ ουρανού», παρακάμπτωντας το καθεστώς επιτροπείας στο οποίο θα τεθεί η χώρα, όπως τουλάχιστον φαίνεται να προωθείται ως σχέδιο από το Βερολίνο.

Στην κατεύθυνση αυτή, δεν αποκλείουν και νέα προσπάθεια από πλευράς του Μαξίμου να υπάρξει σύμφωνη θέση της ΝΔ, χωρίς όμως να τεθεί ζήτημα υπερψήφισης των νέων αποφάσεων από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία, καθώς αυτό θα σήμαινε αυτομάτως εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Συνεκτιμάται συνεπώς το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιδιώξει πολιτικές ντρίπλες, προσανατολιζόμενη σε άλλες πρωτοβουλίες, όπως π.χ. το δημοψήφισμα.

Οι εκτιμήσεις των επιτελών του Α. Σαμαρά –όπως από τις αρχές Οκτωβρίου είχε επισημάνει το Newpost.gr- ως προς τη στάση των υπολοίπων μελών του ΕΛΚ απέναντι στον Πρόεδρο της ΝΔ ήταν ακριβείς. Σε μία μάλλον υποβαθμισμένου επιπέδου συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίστηκε πολύ διαφορετικά από την προηγούμενη φορά, όταν είχε βρεθεί να δέχεται πυρά από όλους, αναφορικά με την αδιαλλαξία του απέναντι στο πρόγραμμα της τρόικας και την άρνησή του να παράσχει πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Η θέση της κ. Μέρκελ στη Σύνοδο του ΕΛΚ περιγράφει στο σύνολό της την κατάσταση με την Ελλάδα αλλά και εμμέσως αναγνωρίζει την ορθότητα των θέσεων Σαμαρά, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην προηγούμενη Σύνοδο του ΕΛΚ (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι τότε ο Σαμαράς είχε πει ότι «αν δεν πετύχει το πρόγραμμα, σε λίγους μήνες θα είμαστε πάλι εδώ να συζητάμε το ίδιο πρόβλημα). «Πρέπει να βρούμε τα αίτια της κρίσης» φέρεται να είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος διερωτώμενη αν η μεταδοτικότητα της κρίσης είναι συνέπεια του ελληνικού προβλήματος ή «χάσαμε χρόνο προσπαθώντας να λύσουμε το πρόβλημα» όπως ανέφερε κεκλεισμένων των θυρών.



Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

«Βουτιά» για τις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο εν μέσω φόβων για μεγάλο «κούρεμα»

Μεγάλες απώλειες στην αγορά

Τον τελευταίο μήνα, μόνο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μετρά βαριές απώλειες της τάξεως του 34% περίπου
Τον τελευταίο μήνα, μόνο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μετρά βαριές απώλειες της τάξεως του 34% περίπου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ελεύθερη πτώση σημειώνουν την Δευτέρα οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα μεγάλο, τουλάχιστον 50%, «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Αν και στην Ευρώπη δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στο ακριβές ποσοστό της απομείωσης, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες που θα προκύψουν από την έρευνα της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια τους.

Στις 12:15, ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 4,89% στις 744,11 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 18 εκατ. ευρώ. Χαμηλό της συνεδρίασης είναι οι 740 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση 7,07%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε κατά 4,67% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν χαμηλότερα κατά 4,77%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωνε απώλειες 15,60%.

Μεταξύ των μετοχών με τον υψηλότερο τζίρο, ξεχώριζαν οι Εθνική (-18,32% στα 1,65 ευρώ), 3Ε (-0,70% στα 12,75 ευρώ), ΟΠΑΠ (-3,13% στα 6,80 ευρώ), Alpha Bank (-18,53% στα 0,94 ευρώ), ΟΤΕ (-3,58% στα 3,23 ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (-7,02% στα 1,06 ευρώ), Eurobank (-19,11% στα 0,63 ευρώ) και Τράπεζα Πειραιώς (-23,13% στα 0,23 ευρώ).

Από το σύνολο των μετοχών που διακινούνταν, 85 ήταν σε αρνητικό έδαφος, 19 σε θετικό, ενώ 7 ήταν αμετάβλητες.

Στην αγορά ομολόγων, το spread του 10ετούς τίτλου ανέβαινε στις 2.201 μονάδες από 2.192 στο άνοιγμα της αγοράς και η απόδοσή του υποχωρούσε στο 24,04% από 24,73%.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημείωνε πτώση στο 77,31% από 79,22% στο άνοιγμα της αγοράς.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μεικτές τάσεις, ενώ ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE-100 σημείωνε άνοδο 0,23% στις 5.501,05 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 0,25% στις 3.163,44 μονάδες και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DΑΧ ήταν υψηλότερα κατά 0,22% στις 5.984,28 μονάδες.

Στις ασιατικές αγορές επικράτησαν ανοδικές τάσεις και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε στις 8.843,98 μονάδες, με κέρδη 1,90%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

H απόφαση της Συνόδου την Τετάρτη θα καθορίσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις

Εν αναμονή των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η τελική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα, που αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, θα καθορίσει το είδος των πολιτικών πρωτοβουλιών που καλείται από διάφορες πλευρές να αναλάβει ο πρωθυπουργός. Ο Γ.Παπανδρέου εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για το τι πρέπει να πράξει, ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο και προς αυτήν την κατεύθυνση εξετάζει σειρά εναλλακτικών, με πιθανότερη -όπως όλα δείχνουν- να φέρει στη Βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση, ζητώντας να εγκριθεί με 180 ψήφους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, όπως ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής, το τι ακριβώς θα πράξει, εξαρτάται απολύτως από την απόφαση που θα λάβουν οι ισχυροί της Ευρωζώνης, την οποία θα κληθεί να εγκρίνει η νέα Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη.

Δεδομένου ότι η απόφαση προφανώς θα είναι δυσμενέστερη για την Ελλάδα σε σχέση με όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει άμεσα τη Βουλή, ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της Συνόδου, τα οποία πιθανόν να θέτουν τη χώρα μπροστά σε μια καινούργια, σκληρή πραγματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει, αν τελικά υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση, να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή απαιτώντας ευρύτερη της κυβερνητικής πλειοψηφίας θετική ψήφο (180 ή ακόμη και 200 ψήφοι).

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα εξαναγκάσει την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει το παιχνίδι των εντυπώσεων και να λάβει σαφή θέση απέναντι στα καινούργια δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως θα δεσμεύσουν τη χώρα για αρκετά χρόνια.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή επιμείνει στη στείρα άρνησή της, να αναλάβει εκείνη την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ωστόσο ότι αυτή δεν είναι η μοναδική επιλογή που έχει ο πρωθυπουργός. Στην παρούσα φάση πάντως μοιάζει μονόδρομος καθώς, όπως σημειώνουν, ο Γ.Παπανδρέου εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε νέα πρόταση εθνικής συνεννόησης προς την αντιπολίτευση, με αφορμή τα δεδομένα που θα προκύψουν από την απόφαση της Τετάρτης.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου φέρεται να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του -σύμφωνα και με το Έθνος της Κυριακής- ότι δεν παραιτείται, αλλά ότι συζητάει «όλα τα άλλα». Σε αυτά προφανώς, περιλαμβάνονται:

  • Ο ανασχηματισμός, ο οποίος θα λειτουργήσει καταλυτικά στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
  • Οι πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, είτε λόγω των δυσβάστακτων όρων του νέου δανεισμού (ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι οι ισχυροί της ευρωζώνης θα απαιτήσουν να τεθεί η χώρα υπό επιτροπεία) είτε λόγω κάποιας αντιηγετικής κίνησης βουλευτών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, συγκεντρώνονται υπογραφές βουλευτών κάτω από κείμενο, το οποίο «απαιτεί» από τον πρωθυπουργό «άμεσες αλλαγές» σε κυβέρνηση και κόμμα, ενώ ζητάει από τον ίδιο να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανασυγκρότηση του κομματικού φορέα.

Θα πρόκειται για την τρίτη δημόσια παρέμβαση παραγόντων του ΠΑΣΟΚ με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, μετά το κοινό άρθρο των τριών υπουργών Διαμαντοπούλου - Λοβέρδου - Ραγκούση την περασμένη Κυριακή και την επιστολή των 28 νέων βουλευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στο ΣΚΑΙ, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν έχει αποδώσει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

O Αγγελόπουλος και οι άλλοι δωρητές του Ταμείου Πυρόπληκτων ζητούν πίσω τα λεφτά τους!









O Αγγελόπουλος και οι άλλοι δωρητές του Ταμείου Πυρόπληκτων ζητούν πίσω τα λεφτά τους!
Οι δωρητές άρχισαν να ζητούν πίσω από το Ελληνικό Κράτος τα χρήματα που είχαν δώσει στο Ταμείο Μολυβιάτη για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, λόγω του ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό τον οποίο τα είχαν δώσει.

Το γεγονός αυτό ανακοίνωσε χθες ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΝΟΔΕ για την κάθοδο του κ Μιχελάκη στις 5 Νοέμβρη στην Ηλεία, τονίζοντας ότι ήδη ο κ Αγγελόπουλος της Χαλυβουργικής έθεσε αίτημα στο υπουργείο Oικονομικών να του επιστραφούν τα 37 εκ. ευρώ που είχε δώσει.

«Καταγγέλλουμε ακόμη μια φορά την κυβέρνηση για το ζήτημα του ταμείου Μολυβιάτη. Συνέβη το εξής πρωτοφανές όπως το παραδέχτηκε ενώπιων μου ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Παντελής Οικονόμου την προηγούμενη βδομάδα, όταν για πολλοστή φορά τον συνάντησα προκειμένου να μου δώσει απαντήσεις, για το θέμα αυτό. Μου είπε ότι έχει δεχτεί αίτημα από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο της Χαλυβουργικής να του επιστρέψει τα 37 εκ. ευρώ που είχε δωρίσει στους πυρόπληκτους της Ηλείας και τα οποία το κράτος δεν χρησιμοποίησε για τον σκοπό αυτό. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο αναξιόπιστο και ελεεινό έχει καταντήσει το ελληνικό κράτος κάτω από την κυριαρχία αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης. Γι' αυτό τις επόμενες ημέρες, ο κ. Βλαγκούλης έχει κάνει μήνυση την οποία θα καταθέσουμε και θα υποστηρίξουμε γιατί είναι αδιανόητο να συμβαίνουν ατοπήματα που αγγίζουν τα όρια των εγκληματικών ενεργειών. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις να εξακολουθούν με την ανοχή των υπουργών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Τζαβάρας.

Στην συνέχεια ο κ Τζαβάρας αναφέρθηκε στο θέμα του Τομεάρχη κ Μενέλαο Αβραμόπουλου που αποχωρεί από την θέση λόγω του ότι του ανατίθεται άλλο πόστο και εξήρε την προσωπικότητά και την προσφορά του.

«Σε συνεργασία με τον Κώστα Τζαβάρα έχουμε ετοιμάσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που θα καταθέσουμε για το θέμα των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη για αλλοίωση της βούλησης των καταθετών προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες για απιστία στην κακοδιαχείριση», τόνισε ο κ Θεόδωρος Βλαγκούλης μεταξύ άλλων.


Πηγή: patrisnews
http://newpost.gr

Read more...

ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΕΜΠΤΟΣ!
Κανένας δεν το γράφει. Άλλοι γιατί δεν το γνωρίζουν και άλλοι γιατί δεν θέλουν. Σε πρόσφατο τηλεφωνικό γκάλοπ στην Α' Θεσσαλονίκης ο Βενιζέλος έρχεται πέμπτος(!) και φυσικά δεν θα εκλεγόταν στην περίπτωση που είχαμε σήμερα εκλογές! Ποιά...
είναι η σειρά;
1. Καστανίδης
2. Αράπογλου
3. Καϊλή
4. Βούγιας
5. Βενιζέλος
Πόσες έδρες θα βγάλει το ΠΑΣΟΚ με τα ποσοστά που έχει σήμερα; Το πολύ τρεις! Και να φανταστείτε ότι η τηλεφωνική μέτρηση στην περιφέρεια του Βενιζέλου έγινε σε μια περίοδο που δεν έχουν συμπεριληφθεί τα λαμπερά ονόματα και τα άλλα στελέχη που θα κατεβάσει ο Παπανδρέου για να ελέγξει την συγκεκριμένη περιφέρεια!...
Read more...

«Βαρεθήκαμε να μας λέτε τι να κάνουμε!»


http://img.protothema.gr/38D14950A1A750D43250901D640C6D09.jpg
Σε έντονη αντιπαράθεση βρέθηκαν οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, Ντέιβιντ Κάμερον και Νικολά Σαρκοζί, αντίστοιχα, στη διάρκεια των κυριακάτικων συσκέψεων.

Όπως μεταδίδει η βρετανική Telegraph, η αιτία ήταν ότι ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να αποκλείσει τη Βρετανία και τις άλλες χώρες εκτός ευρωζώνης από την κρίσιμη σύνοδο των Βρυξελλών για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα από το capital.gr εδώ

Read more...

Σε πέντε μέτωπα το «πακέτο» που ετοιμάζει η ΕΕ για την Τετάρτη

Συμφωνήθηκαν οι στόχοι

Ο πρόεδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι
Ο πρόεδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Πακέτο σε πέντε μέτωπα ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Τετάρτης, προκειμένου να δοθεί μία συνολική λύση στην κρίση χρέους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά τη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Όλοι οι ηγέτες συμφωνούν ότι οι άμεσες οικονομικές προκλήσεις είναι τόσο σοβαρές, ώστε οι αποφάσεις της 21 Ιουλίου δεν επαρκούν, και δηλώνουν αποφασισμένοι «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις που είναι απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητας της Ευρωζώνης», όπως δήλωσε ο κ. Ρομπάι.

Κατά τη Σύνοδο της Κυριακής συμφωνήθηκαν «οι στόχοι και η στρατηγική» και σε τρεις ημέρες θα υπάρξουν οι αποφάσεις, αφού προηγηθεί και η απαραίτητη τεχνική εργασία, μεταξύ άλλων στο Ecofin.

Ο κ. Ρομπάι περιέγραψε τη στρατηγική σε «πέντε μέτωπα»:

1. Αποφασιστική δράση των κυβερνήσεων για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. «Αυτό σημαίνει πλήρη σεβασμό στους δημοσιονομικούς στόχους και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών» ανάφερε ο κ. Ρομπάι, προσθέτοντας ότι μέχρι την Τετάρτη «κάποια μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι η χώρα τους εφαρμόζει πλήρως τα μέτρα που έχει υποσχεθεί». Το μήνυμα αφορά κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.

2. Μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. «Καλωσορίζουμε την ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο του νέου πακέτου μέτρων, όπως και την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Εργαζόμαστε για μία λύση με τον ιδιωτικό τομέα, για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, ως μέρος του νέου προγράμματος για την Ελλάδα».

3. Eνίσχυση του EFSF. «Αρκετές επιλογές βρίσκονται υπό εξέταση» σημειώνει ο κ. Ρομπάι.

4. Σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών θα οριστικοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης».

5. Οικονομική διακυβέρνηση. «Βραχυπρόθεσμα, αυτό σημαίνει βελτίωση της οργάνωσης και ενίσχυση της δημοσιονομικής και οικονομικής επιτήρησης. Μεσοπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση, αποτελεσματικότερους μηχανισμούς εφαρμογής αποφάσεων και, τελικώς, βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την Τετάρτη οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα

http://news247.gr/oikonomia/article1422617.ece/ALTERNATES/w380h209/merkel_sarkozy135.jpg
Συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαρκοζί by babisflou

Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, θέλησαν να δώσουν την εικόνα πως οι διαφορές τους σιγά σιγά γεφυρώνονται. Αισιοδοξία για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ-Σαρκοζί (Vids)

"Την Τετάρτη θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα καθησυχάσει τις αγορές", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε από την πλευρά του ότι "υπάρχει απόλυτη αποφασιστικότητα ώστε να βρούμε βιώσιμη λύση".

Σημείωσε δε πως υπάρχει κοινή θέληση, υπήρξε πρόοδος για τα θέματα της Ελλάδας και παρέπεμψε για περισσότερα στην Σύνοδο της Τετάρτης.

"Γαλλία και Γερμανία έχουμε συνείδηση της κοινής ευθύνης μας για να υπάρξει συμφωνία που θα εκτονώσει την χρηματοοικονομική κρίση", πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί, ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό άλλα και παγκόσμιο.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος δε ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη, τονίζοντας ότι ζητούμενο είναι η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σε εθελοντική βάση. Γερμανικές τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι τραπεζίτες συμφωνούν σε εθελοντικό κούρεμα έως και 40%, αλλά οι πολιτικές πιέσεις αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 50%.


Συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαρκοζί 2 by babisflouΑπό την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως "σήμερα δεν θα παρθούν αποφάσεις, αλλά προετοιμάσαμε το πεδίο", ενώ τόνισε πως έχει ήδη αποφασιστεί κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και πρόσθεσε πως υπάρχει μία κοινή γραμμή που στοχεύει – μεταξύ άλλων – στη διεύρυνση του EFSF και στην ανάπτυξη νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες και μίλησε για αναθεωρήσεις των πολιτικών γραμμών σε κάθε χώρα, ενώ προσέθεσε δε ότι τα προβλήματα της υπερχρέωσης είναι αυτά που πρέπει να επιλυθούν.

"Το ευρώ είναι το μέλλον μας, το χρειαζόμαστε και θα το υποστηρίξουμε", τόνισε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Για ανάπτυξη μίλησαν Ρομπέι και Μπαρόζο

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες να μελετήσουν ενδεχόμενες πάντως "μη-εκτεταμένες" μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης της ΕΕ, "με στόχους να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία", τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι, που θα συντάξει σύντομα έκθεση στο θέμα αυτό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικές οι οικονομικές προκλήσεις και πολύ σημαντική η ενίσχυση της ανάπτυξης, με καλύτερο εργαλείο την ενιαία, κοινή αγορά. Όπως τόνισε, "αποφασίσαμε πιο άμεσες δράσεις στον τομέα της ανάπτυξης".

Για ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης μίλησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σημείωσε και την ταυτόχρονη ανάγκη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ-Σαρκοζί

Στόχος του προγράμματος που μελετάται για την Ελλάδα είναι να μειωθεί η συμμετοχή των κρατών μελών, και να γίνει όσο το δυνατόν πιο γενναία η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παρόντες ήταν οι Χ. Βαν Ρομπέι, Μ. Μπαρόζο και ο Ευ. Βενιζέλος.



Read more...