Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Την Τετάρτη οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα

http://news247.gr/oikonomia/article1422617.ece/ALTERNATES/w380h209/merkel_sarkozy135.jpg
Συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαρκοζί by babisflou

Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, θέλησαν να δώσουν την εικόνα πως οι διαφορές τους σιγά σιγά γεφυρώνονται. Αισιοδοξία για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ-Σαρκοζί (Vids)

"Την Τετάρτη θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα καθησυχάσει τις αγορές", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε από την πλευρά του ότι "υπάρχει απόλυτη αποφασιστικότητα ώστε να βρούμε βιώσιμη λύση".

Σημείωσε δε πως υπάρχει κοινή θέληση, υπήρξε πρόοδος για τα θέματα της Ελλάδας και παρέπεμψε για περισσότερα στην Σύνοδο της Τετάρτης.

"Γαλλία και Γερμανία έχουμε συνείδηση της κοινής ευθύνης μας για να υπάρξει συμφωνία που θα εκτονώσει την χρηματοοικονομική κρίση", πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί, ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό άλλα και παγκόσμιο.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος δε ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη, τονίζοντας ότι ζητούμενο είναι η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σε εθελοντική βάση. Γερμανικές τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι τραπεζίτες συμφωνούν σε εθελοντικό κούρεμα έως και 40%, αλλά οι πολιτικές πιέσεις αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 50%.


Συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαρκοζί 2 by babisflouΑπό την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως "σήμερα δεν θα παρθούν αποφάσεις, αλλά προετοιμάσαμε το πεδίο", ενώ τόνισε πως έχει ήδη αποφασιστεί κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και πρόσθεσε πως υπάρχει μία κοινή γραμμή που στοχεύει – μεταξύ άλλων – στη διεύρυνση του EFSF και στην ανάπτυξη νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες και μίλησε για αναθεωρήσεις των πολιτικών γραμμών σε κάθε χώρα, ενώ προσέθεσε δε ότι τα προβλήματα της υπερχρέωσης είναι αυτά που πρέπει να επιλυθούν.

"Το ευρώ είναι το μέλλον μας, το χρειαζόμαστε και θα το υποστηρίξουμε", τόνισε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Για ανάπτυξη μίλησαν Ρομπέι και Μπαρόζο

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες να μελετήσουν ενδεχόμενες πάντως "μη-εκτεταμένες" μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης της ΕΕ, "με στόχους να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία", τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι, που θα συντάξει σύντομα έκθεση στο θέμα αυτό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικές οι οικονομικές προκλήσεις και πολύ σημαντική η ενίσχυση της ανάπτυξης, με καλύτερο εργαλείο την ενιαία, κοινή αγορά. Όπως τόνισε, "αποφασίσαμε πιο άμεσες δράσεις στον τομέα της ανάπτυξης".

Για ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης μίλησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σημείωσε και την ταυτόχρονη ανάγκη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ-Σαρκοζί

Στόχος του προγράμματος που μελετάται για την Ελλάδα είναι να μειωθεί η συμμετοχή των κρατών μελών, και να γίνει όσο το δυνατόν πιο γενναία η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παρόντες ήταν οι Χ. Βαν Ρομπέι, Μ. Μπαρόζο και ο Ευ. Βενιζέλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: