Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

H απόφαση της Συνόδου την Τετάρτη θα καθορίσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις

Εν αναμονή των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η τελική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα, που αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, θα καθορίσει το είδος των πολιτικών πρωτοβουλιών που καλείται από διάφορες πλευρές να αναλάβει ο πρωθυπουργός. Ο Γ.Παπανδρέου εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για το τι πρέπει να πράξει, ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο και προς αυτήν την κατεύθυνση εξετάζει σειρά εναλλακτικών, με πιθανότερη -όπως όλα δείχνουν- να φέρει στη Βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση, ζητώντας να εγκριθεί με 180 ψήφους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, όπως ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής, το τι ακριβώς θα πράξει, εξαρτάται απολύτως από την απόφαση που θα λάβουν οι ισχυροί της Ευρωζώνης, την οποία θα κληθεί να εγκρίνει η νέα Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη.

Δεδομένου ότι η απόφαση προφανώς θα είναι δυσμενέστερη για την Ελλάδα σε σχέση με όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει άμεσα τη Βουλή, ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της Συνόδου, τα οποία πιθανόν να θέτουν τη χώρα μπροστά σε μια καινούργια, σκληρή πραγματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει, αν τελικά υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση, να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή απαιτώντας ευρύτερη της κυβερνητικής πλειοψηφίας θετική ψήφο (180 ή ακόμη και 200 ψήφοι).

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα εξαναγκάσει την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει το παιχνίδι των εντυπώσεων και να λάβει σαφή θέση απέναντι στα καινούργια δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως θα δεσμεύσουν τη χώρα για αρκετά χρόνια.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή επιμείνει στη στείρα άρνησή της, να αναλάβει εκείνη την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ωστόσο ότι αυτή δεν είναι η μοναδική επιλογή που έχει ο πρωθυπουργός. Στην παρούσα φάση πάντως μοιάζει μονόδρομος καθώς, όπως σημειώνουν, ο Γ.Παπανδρέου εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε νέα πρόταση εθνικής συνεννόησης προς την αντιπολίτευση, με αφορμή τα δεδομένα που θα προκύψουν από την απόφαση της Τετάρτης.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου φέρεται να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του -σύμφωνα και με το Έθνος της Κυριακής- ότι δεν παραιτείται, αλλά ότι συζητάει «όλα τα άλλα». Σε αυτά προφανώς, περιλαμβάνονται:

  • Ο ανασχηματισμός, ο οποίος θα λειτουργήσει καταλυτικά στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
  • Οι πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, είτε λόγω των δυσβάστακτων όρων του νέου δανεισμού (ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι οι ισχυροί της ευρωζώνης θα απαιτήσουν να τεθεί η χώρα υπό επιτροπεία) είτε λόγω κάποιας αντιηγετικής κίνησης βουλευτών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, συγκεντρώνονται υπογραφές βουλευτών κάτω από κείμενο, το οποίο «απαιτεί» από τον πρωθυπουργό «άμεσες αλλαγές» σε κυβέρνηση και κόμμα, ενώ ζητάει από τον ίδιο να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανασυγκρότηση του κομματικού φορέα.

Θα πρόκειται για την τρίτη δημόσια παρέμβαση παραγόντων του ΠΑΣΟΚ με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, μετά το κοινό άρθρο των τριών υπουργών Διαμαντοπούλου - Λοβέρδου - Ραγκούση την περασμένη Κυριακή και την επιστολή των 28 νέων βουλευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στο ΣΚΑΙ, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν έχει αποδώσει.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: