Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Νόμιμη η δημοσίευση της απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας









Νόμιμη η δημοσίευση της απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας
Ο αρεοπαγίτης Σπυρίδων Μιτσιάλης θα εισηγηθεί στο Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να απορριφθεί η αίτηση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, με την οποία ζητάει να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Θράκης (υπ' αριθμ. 660/2009) που έκρινε ότι νόμιμα δημοσιεύθηκε μετά από τέσσερα χρόνια, η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας.


Η υπόθεση συζητήθηκε στις 5.11.2003 και η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (87/2008) αρχικά δεν δημοσιεύθηκε μετά τη διάσκεψη των δικαστών, καθώς υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής.

Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του τότε επιθεωρητή δικαστηρίων και αντιπροέδρου του Α.Π. Ιωάννη Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να δημοσιευθεί εν τέλει η επίμαχη απόφαση με καθυστέρηση τεσσάρων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Ψάλτη, από το Εφετείο Θράκης, έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση δέκα μηνών με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος και παράβαση δικαστικού απορρήτου στη γνωστή υπόθεση του Βατοπεδίου. Σε πρώτο βαθμό η δικαστική λειτουργός είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρώην πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ροδόπης, καθυστέρησε να δημοσιεύσει απόφαση για την υπόθεση διεκδικήσεως της Μονής Βατοπεδίου των παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας. Μαζί με τη δικαστική λειτουργό έχουν καταδικαστεί με την ίδια ποινή και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος της κας Ψάλτη. Επίσης εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ερώτημα της οριστικής απόλυσης από το δικαστικό σώμα της κας Ψάλτη.

Ο κ। Μιτσιάλης θα προτείνει να απορριφθούν ως αβάσιμοι και απαράδεκτοι οι λόγοι που προβάλλει η Μονή Βατοπεδίου για την αναίρεση της επίμαχης απόφασης του Εφετείου Θράκης που δέχθηκε ότι είναι νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η δημοσίευση δικαστικής απόφασης μετά την παρέλευση τεσσάρων ετών από την ημέρα εκδίκασής της.
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: