Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» 60% και συμμετοχή της ΕΚΤ ;

Προς «ιστορικό συμβιβασμό» Γερμανίας – Γαλλίας ;


http://img.protothema.gr/C23FF95E81E95163039FB596CF0E34D8.jpg
Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες πως είναι πιθανόν την Τετάρτη να έχουμε έναν «ιστορικό συμβιβασμό» στην Ευρωζώνη με τη Γερμανία να επιβάλλει τις θέσεις της για μεγάλο κούρεμα στα ομόλογα τραπεζών ασφαλιστικών κλπ. αλλά σε αντάλλαγμα να αποδέχεται υπό προϋποθέσεις να αναλάβει το EFSF το βάρος των 110 δις. περίπου που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, κατά το σενάριο που κυκλοφόρησε στις αγορές, το «κούρεμα» στα ομόλογα των ιδιωτών θα είναι 60% ενώ θα συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ με μικρότερο όμως ποσοστό, της τάξεως του 20-30%, στο επίπεδο δηλαδή των τιμών που τα αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά, ώστε η κεντρική τράπεζα να μην εγγράψει κεφαλαιακές ζημίες. Οι ανάγκες επανακεφαλαιποίησης των τραπεζών οι οποίες προσδιορίζονται στα 110 δις. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕFSF.

Προκειμένου να αποδεχθούν οι τράπεζες σε εθελοντική βάση το κούρεμα κατά 60% ώστε να μην αποτελεί πιστωτικό γεγονός, το EFSF θα αναλάβει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών με προνομιούχες μετοχές. Θα εφαρμοστεί δηλαδή με κάποιες παραλλαγές το σχέδιο στήριξης των τραπεζών κατά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Οι τράπεζες θα καταβάλλουν ετησίως στο EFSF τόκους για την κεφαλαιακή ενίσχυση που έλαβαν. Παράλληλα αν δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στο ΕFSF τα κεφάλαια με τα οποία ενισχύθηκαν εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας που θα τεθεί, τότε οι μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές και το EFSF θα μπορεί να τις πουλήσει.

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο δηλώσεις επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Frank-Walter Steinmeier και των Πρασίνων, Cem Oezdemir, δήλωσαν ότι η καγκελάριος Μέρκελ τους ενημέρωσε πως μετά τη μόχλευση το EFSF θα ξεπεράσει κατά πολύ το σημερινό του μέγεθος, πιθανότατα άνω των 1 τρισ. ευρώ. Πρόταση με την οποία οι ηγέτες της γερμανικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν και πρόκειται να στηρίξουν στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη!

Να σημειωθεί πως αρχικά, οι νέες προτάσεις για την ενίσχυση του EFSF θα χρειάζονταν μόνο την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού του κοινοβουλίου. Ωστόσο μετά τις νέες εξελίξεις χρειάζεται να υπερψηφίσει η ολομέλεια του Κοινοβουλίου την ενίσχυση του Ταμείου και πάντως πριν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: