Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ-ΜΠΕΝΕΤ ΣΜΙΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας, μέσα στο πλαίσιο που θέτει το ελληνικό δημόσιο, σε τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας, στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί...


Παράλληλα, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση προσφέρει στην χώρα πολιτική σταθερότητα και αξιοπιστία, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, γεγονός που εγγυάται την υπέρβαση της κρίσης. Από την πλευρά του ο κ. Σμιθ σημείωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα και η υπουργός Εξωτερικών κ. Κλίντον, βλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες της Ελλάδας και πιστεύουν ότι σύντομα θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.

Read more...

“Καίνε” ρούχα, νοίκια, καφεδάκι και …delivery

Μετά τις εκπτώσεις, νέο κύμα ακρίβειας

http://img.protothema.gr/
Στα υψηλοτέρα επίπεδα των τελευταίων δύο χρόνων σκαρφάλωσε ο τιμάριθμος που σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής ελληνικής αρχής τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 5,6 % , έναντι 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η νέα αύξηση του ΦΠΑ επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά με αποτέλεσμα οι αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες να φτάνουν σε διψήφια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Εκτός από τα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά, σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά (8,8 % σε σχέση με πέρυσι), τα είδη ένδυσης και υπόδησης (2,2 % ακριβότερα μετά το πέρας των εκπτώσεων), τα βιβλία κλπ.

Επίσης, σημαντικές είναι οι αυξήσεις που έχουν γίνει σε υπηρεσίες όπως το delivery φαγητού, τα νοίκια αλλά και οι τιμές κινητής τηλεφωνίας

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 1,9% το μήνα Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2010, προήλθε από τις αυξήσεις των δεικτών :

-Κατά 0,7% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : ψάρια νωπά, ελαιόλαδο, λαχανικά νωπά.
- Κατά 17,6% της ομάδας ‘’ Ένδυση και Υπόδηση ‘’, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.
-Κατά 5,4% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.
- Κατά 0,1% της ομάδας ‘’ Υγεία‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών υπηρεσιών.
-Κατά 0,5% της ομάδας ‘’ Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα βιβλία.
- Κατά 1,7% της ομάδας ‘’ Άλλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’ λόγω επαναφοράς των τιμών των προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις, καθώς και λόγω αύξησης των τιμών στα ασφάλιστρα μεταφορών.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 5,6% το μήνα Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:

Κατά 2,1% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : λαχανικά νωπά, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, γλυκά-ζαχαρωτά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη : γιαούρτι, φρούτα νωπά.

-Κατά 17,7% της ομάδας ‘’ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ‘’, λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.
-Κατά 2,4% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση’’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
-Κατά 8,0% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών και των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
-Κατά 1,6% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.
-Κατά 0,8% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.
-Κατά 17,7% της ομάδας ‘’ Μεταφορές‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη : αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών.
-Κατά 3,0% της ομάδας ‘’ Επικοινωνίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.
-Κατά 1,1% της ομάδας ‘’ Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής.
-Κατά 0,2% της ομάδας ‘’ Εκπαίδευση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων .
-Κατά 3,2% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα).
-Κατά 4,5% της ομάδας ‘’ Άλλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων-ρολογιών.


Read more...

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΔΕΝ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ"


Ανέβασε τους τόνους κατά της ΝΔ, στο πεδίο της αντιπαράθεσης για την οικονομία, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σήμερα το πρωί, τόνισε ότι «ο λαός πληρώνει τα εγκλήματα της ΝΔ», η οποία ακόμη και τώρα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να συνεχίσει το «παιχνίδι της κουτοπονηριάς», κοροϊδεύοντας τους εταίρους της χώρας...


Η Eurostat ακόμη ανακαλύπτει τα ψέματα της ΝΔ, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι παρά τις διορθώσεις στα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους, δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. «Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος της χώρας και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε με την πολιτική της, η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Εξαρχος, στη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος. Ο κ. Εξαρχος υπογράμμισε, ότι ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, οι πολίτες με πολύ μεγάλη σαφήνεια και ορισμένες φορές με θυμό, διατυπώνουν το αίτημα για ριζοσπαστικές αλλαγές σε κράτος, οικονομία και παραγωγικό σύστημα, το αίτημα για σκληρή απόδοση ευθυνών σε όσους ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι για αυτά αγωνίζεται ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση, «έχοντας απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών». Σημείωσε δε, ότι η ΝΔ βρίσκεται σε βαθιά κρίση ταυτότητας και φυσιογνωμίας και ότι αντίθετα, η κυβερνώσα παράταξη, χωρίς να εφησυχάζει, πρέπει να συνεχίσει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ακόμη, ο κ. Εξαρχος ανέφερε, ότι παράλληλα με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος χρειάζεται να μειωθεί και το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης που υπάρχει και πρόσθεσε ότι το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ είναι να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Ο κ. Εξαρχος είπε ότι «μπορούμε να κερδίσουμε πολλά ημίχρονα και αγώνες αν η ομάδα παίζει για τη νίκη, ομαδικά, και ο ένας καλύπτει τον άλλο». Σημείωσε, παράλληλα, ότι στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών οι βουλευτές θα είναι στην πρώτη γραμμή. Οσον αφορά την εκλογή του, ο κ. Εξαρχος είπε, ότι η ΚΟ έστειλε ισχυρό μήνυμα ενότητας, τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις σε θέματα αρχών και είπε χαρακτηριστικά, αφενός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι λόχος και αφετέρου ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται λοχίας. Ακόμη, εξήρε τη σημασία του διαλόγου και υποστήριξε ότι οι βουλευτές πρέπει να βρίσκονται δυναμικά στην κοινωνία. Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να υπάρχουν συσκέψεις των υπουργών με τους βουλευτές κάθε περιφέρειας για τα τοπικά προβλήματα.

Read more...

ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Τζάθας
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Την παραπομπή τριών πρώην γαλάζιων υπουργών στο Δικαστικό Συμβούλιο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου εξετάζουν στο ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως κρατούν αποστάσεις για το εάν θα τηρήσουν ίδια στάση και για τους Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη...


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικοί βουλευτές που μετέχουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής προσανατολίζονται να συμπεριλάβουν στο πόρισμά τους την παραπομπή των Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού, με το επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένοι πρώην υπουργοί υπέγραψαν τις αποφάσεις για τις ανταλλαγές των εκτάσεων ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τη Μονή Βατοπεδίου. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χθες ότι ποινικές ευθύνες έχουν βρει συνολικά και για τους πέντε πρώην υπουργούς της Ν.Δ., αλλά ιδιαίτερα για τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη «θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια», ενώ διαβεβαίωναν ότι έχει βρεθεί και η νομική κάλυψη ώστε να μην υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων. Πάντως στην άτυπη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής που έγινε χθες, στην οποία μετείχαν εκτός από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ (έχει αποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία ενώ απουσίαζε για προσωπικούς λόγους και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος), φάνηκε ότι θα έχουμε τη σύνταξη τεσσάρων διαφορετικών πορισμάτων τα οποία θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης έδειξε να στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της παραγραφής και έσπευσε να διαφοροποιηθεί από τη θέση του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα προτείνει την παραπομπή όσων έχουν υπογράψει τις ανταλλαγές, ενώ στην περίπτωση της παραγραφής δεν θα προτείνει κανέναν. Αντίθετα εξαίρεσε τον κ. Γ. Βουλγαράκη, ενώ ερωτηματικά άφησε για τον κ. Θ. Ρουσόπουλο. Ο Θοδωρής Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε την ποινική ευθύνη όσων πρώην υπουργών υπέγραψαν τις ανταλλαγές, θέλοντας έτσι να δείξει ότι στο πόρισμά του θα ζητεί την παραπομπή τους. Στον αντίποδα, στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας επέμειναν χθες ότι δεν υπήρξε ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο από τις αποφάσεις των πρώην υπουργών της Ν.Δ. και τόνιζαν ότι σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να παραπεμφθούν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς και οι πρώην υφυπουργοί Γιώργος Δρυς και Απόστολος Φωτιάδης. Εδωσε τρεις γαλάζιους υπουργούς για τα ομόλογα ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ της Επιτροπής Χρήστο Πρωτόπαπα και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου και Χρήστο Χάιδο, ο προφυλακισμένος για την πώληση σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία του δομημένου ομολόγου ύψους 280 εκατ. ευρώ χρηματιστής επέρριψε σοβαρότατες ευθύνες στους συγκεκριμένους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως αυτοί αποφάσισαν και μεθόδευσαν την έκδοση του επίμαχου δομημένου ομολόγου με χαρακτηριστικά μυστικότητας και την ένδειξη «εμπιστευτικό ΙSΙΝ». Ο ίδιος επίσης- πάντα κατά την άποψη των κυβερνητικών βουλευτών- δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι υπουργοί αποφάσισαν να αλλάξει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών την πρακτική δανεισμού που ακολουθούσε και να μην προβεί σε δανειακή σύμβαση που μεταβιβάζεται μόνο με την εκχώρηση και δεν θα μπορούσε εκ της φύσεώς της να καταλήξει υπερτιμολογημένη στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα υποχρέωσαν τη διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών να προβεί στη συγκεκριμένη «εμπιστευτική» έκδοση του δομημένου προϊόντος υψηλού κινδύνου πρόσφορου να καταλήξει με τον τρόπο που κατέληξε στα ασφαλιστικά ταμεία και ήταν εκείνοι που υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις και κατέβαλαν τις αμοιβές των σχεδιαστών του ομολόγου. «Καμία ανάγκη χρηματοδότησης» Ακόμη, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο χρηματιστής υποστήριξε πως η κοινή υπουργική απόφαση έκδοσης του επίμαχου δομημένου ομολόγου δεν προσδιορίζει συγκεκριμένο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και δεν προκύπτει καν ότι υφίστατο τότε ανάγκη χρηματοδότησης, αφού γίνεται γενική αναφορά ακόμη και σε νέα μελλοντικά προγράμματα. Βάσει αυτού, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εμφανίζεται να δανείζεται και να πληρώνει τόκους χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη χρηματοδότησης. Ο κ. Σ. Πρινιωτάκης φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (σ.σ.: Σ. Τσιτουρίδης) γνώριζε την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να εκδοθεί το επίμαχο δομημένο ομόλογο και πως συνέπραξε στη διοχέτευσή του στα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό γιατί διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατή η αποδεδειγμένη προηγούμενη γνώση των Ταμείων για την επικείμενη έκδοση και οι απόλυτα συντονισμένες ενέργειες για την αγορά του. Πάντως, κατά τους κυβερνητικούς βουλευτές, ο χρηματιστής υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεταίροι του στην Ακρόπολις έπεσαν θύματα τής τότε κυβέρνησης της Ν.Δ., ότι τα 7.033.409,33 ευρώ που κατά τη Δικαιοσύνη έλαβε η χρηματιστηριακή του εταιρεία αποτελεί τη συνήθη αμοιβή για τέτοιες συναλλαγές ενώ στο υπόμνημά του τονίζει ότι η Ακρόπολις δεν ζημίωσε, αλλά ωφέλησε πολλαπλά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Read more...

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ : "ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΜΜΕ"!...


ΝΕΕΣ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Για δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες ο Γ. Παπανδρέου άφησε αιχμές για τα ΜΜΕ τα οποία κατά τον πρωθυπουργό "θεωρούν κάθε αντιπαράθεση προσσωπική βεντέτα, που θεωρούν κάθε διαφορετική γνώμη παιχνίδι εξουσίας ή προσωπική προβολή". Είναι προφανές ότι η ιστορία...
επαναλάμβεται. Όταν αρχίζει η κριτική ο εκάστοτε πρωθυπουργός αμύνεται με αιχμές για τα ΜΜΕ. Από τον Παπανδρέου δεν το περιμέναμε αυτό...

Read more...

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο "ΤΣΑΡΟΣ"


Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα θα έχει αρκετές συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές, στελέχη αμερικανικών ΜΜΕ και παράγοντες της οικονομικής ζωής των ΗΠΑ. Κατά τις συναντήσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου...
αναμένεται να παρουσιάσει την πρόοδο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβάλλοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και να μιλήσει σε ινστιτούτα διαμόρφωσης πολιτικής και οικονομικής πολιτικής. Την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Ντομινίκ Στρος Καν.
Read more...

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ!...


Σκληρή κριτική στη Ν.Δ. εξαπέλυσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Η Ν.Δ παραμένει στο παρελθόν» είπε ο Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι «ο συναγερμός για την οικονομία δεν έχει λήξει» και ότι το 2011 θα...
είναι το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο θεσμικών αλλαγών. Αναφερόμενος στις διορθώσεις μεγεθών από τη Γιούροστατ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν τον πολίτη. "Θα είμαστε οι πιο διαφανής χώρα για τις στατιστικές μας. Εμείς κληθήκαμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα των αξιών που αναγνωρίζει τα λάθη και τα διορθώνει. Αυτό κερδίζουμε σήμερα με θυσίες και κόπο. Ξεπερνάμε όσα στραβά μας κληροδότησε η Ν.Δ" τόνισε. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή και κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι παραμένει στο παρελθόν. "Μας λέει ότι θα μπορούσαμε να δανειστούμε πολλά πριν μας πάρουν χαμπάρι. Και μετά να κρυφτούμε. Μας ζητούν να συνεχίσουμε το παιχνίδι της κουτοπονηριάς για να ξεγελάσουμε τους κουτόφραγκους. Τότε όμως θα χάναμε κάθε ίχνος αξιοπιστίας" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ δεν έχει καταλάβει ότι πλέον οι αλήθειες δεν κρύβονται. "Πέρα από το δημοσιονομικό πρόβλημα το αίτιο ήταν βαθύτερο. Το χρέος ήταν μόνο το σύμπτωμα. Τα άλλα ήταν σοβαρότερα, όπως η Παιδεία, οι μίζες, το φορολογικό σύστημα με το οποίο ξέφευγαν οι έχοντες, τα επαγγέλματα που ζούσαν στον κλειστό κύκλο τους" τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είχαμε έλλειμμα ριζοσπαστικών αλλαγών για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. "Έλλειμμα που υπονόμευσε και την ανατπυξιακή μας πορεία. Αυτά αδυνατεί να κατανοήσει η Ν.Δ. Τους λέμε: "Δεν είμαστε ίδιοι". Εμείς θέλουμε ισχυρή οικονομία με βιώσιμη ανάπτυξη". Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνησή του ξεκίνησε και εφαρμόζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει γίνει ποτέ. "Είναι μεταρρυθμίσεις υπέρ του πολίτη και της πλειοψηφίας της κοινωνίας που υπέφερε από τα συμφέροντα των λίγων και των συντεχνιών. Ο αγώνας που δίνουμε είναι να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα. Σήμερα υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που έχει αδικηθεί. Κάνουμε ανατροπές για να μην χάνονται δικαιώματα. Επιλέγουμε να κυβερνήσουμε για όλους αυτούς. Ο λαός στηρίζει την προσπάθειά μας γιατί βλέπει την ειλικρίνειά μας". Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει. "Το 2011 είναι το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο. Η προσπάθεια για σωτηρία της Ελλάδας συνεχίζεται. Να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου. Η ίδια η σωτηρία είναι συνυφασμένη με μια βιώσιμη πορεία της χώρας, με την αναμόρφωσή της. Ένα έργο που δεν έγινε για χρόνια".

Read more...

ΟΙ 45 ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Οι αποδείξεις θα «ξαναγράφονται» χειρόγραφα, εφόσον είναι δυσδιάκριτα τα στοιχεία, και θα αποστέλλονται σε ηλεκτρονική φόρμα ή με κλειστό φάκελο στην Εφορία. Οι διαχειριστές σε ρόλο λογιστή χορηγούν συγκεντρωτική κατάσταση δαπανών σε κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή. Τα...
μυστικά των αποδείξεων, που μαζεύουμε φέτος και υποχρεούμαστε να συνυποβάλλουμε στην Εφορία, προκειμένου να μη χάσουμε το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ αποκαλύπτονται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Η αναγραφή του αριθμού των αποδείξεων και του συνολικού ποσού αυτών είναι υποχρεωτικά. Πόσης αξίας αποδείξεις πρέπει να προσκομίσετε για να μη χάσετε το αφορολόγητο; Τι κερδίζετε, αν αποστείλετε λιγότερες ή περισσότερες; Οι παγίδες των αποδείξεων σε «17» σημεία: 1. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ καλύπτεται σχεδόν με όλες τις αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. 2. Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή κλειστό φάκελο στη ΔΟΥ, αναγράφοντας ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ υπόχρεου, αριθμό αποδείξεων και συνολικό ποσό αυτών. Ο φάκελος παραμένει κλειστός στην εφορία μέχρι την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και μετά ανοίγονται για δειγματοληπτικό έλεγχο εντός του έτους. 3. Οι αποδείξεις γίνονται δεκτές, εφόσον διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία έκδοσης και τελικό ποσό. Αν η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους, ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), δηλαδή να ξαναγράψει χειρόγραφα την απόδειξη, όπως μας διευκρινίστηκε από το υπουργείο, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από την εφορία ο εκδότης. 4. Δεν προσκομίζουν αποδείξεις όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ. Συν ή πλην 10% 5. Προσκομίζετε σε αποδείξεις το 10% του ατομικού εισοδήματος αν είναι μέχρι 12.000 ευρώ ή το 30%, αν είναι μεγαλύτερο και μόνο για το τμήμα του εισοδήματος, πάνω από 12.000 ευρώ. 6. Αν, όμως, οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με φόρο ίσο με 10% του ποσού των αποδείξεων που υπολείπονται. 7. Οποιος προσκομίζει μεγαλύτερης αξίας αποδείξεις και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ οικογενειακά θα έχει μείωση φόρου ακόμα 10% για τη διαφορά μέχρι 3.000 ευρώ αποδείξεων, δηλαδή επιπλέον έκπτωση μέχρι 300 ευρώ φόρου. 8. Αν το ατομικό εισόδημα ξεπερνάει τις 48.000 ευρώ υπάρχει όριο αποδείξεων 12.000 ευρώ ή 15.000 ευρώ. 9. Δεν απαιτούνται αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολογήτου λόγω παιδιών (1.500 ευρώ με ένα, 3.000 ευρώ με δυο, 11.500 με τρία και προσαύξηση 2.000 ευρώ για καθένα από το τέταρτο και μετά). Το αφορολόγητο των παιδιών μειώνει ισόποσα τα επόμενα κλιμάκια. 10. Στις δαπάνες περιλαμβάνονται ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως αποδείξεις ΕΛΤΑ, εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για αμοιβή παρεχόμενων υπηρεσιών κ.λπ. 11. Δεν εκπίπτει το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια (όπως ΚΙΝΟ, Στοίχημα κ.λπ.), δαπάνη εισόδου σε καζίνο. Τα κοινόχρηστα 12. Κάθε είδους δαπάνη αγοράς υλικών ή παροχής υπηρεσιών κοινόχρηστων χώρων εκτός από λογαριασμούς ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών, επιμερίζονται σε ενοίκους ή ιδιοκτήτες οριζόντιων ιδιοκτησιών. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας εκδίδει και χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιόν βαρύνει η δαπάνη), συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, όπου εμφανίζεται το ποσό των κοινοχρήστων που λαμβάνονται υπ' όψιν για την κάλυψη του αφορολογήτου. Από την κατάσταση αυτή, πρέπει να προκύπτει αναλυτικά: είδος δαπάνης, αριθμός τιμολογίου ή απόδειξης λιανικής πώλησης, τιμολογίου ή απόδειξης παροχής υπηρεσιών, ποσό δαπάνης, καθώς και κατανομή συνόλου δαπανών ανά συνιδιοκτήτη ή ένοικο, ανάλογα με ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους. Ο φορολογούμενος συνυποβάλλει με τη δήλωσή του αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης μαζί με τις άλλες αποδείξεις δαπανών. Τα πρωτότυπα των αποδείξεων διαφυλάσσονται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας. 13. Συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη παροχής υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον δεν αφορά γονική παροχή ή δωρεά. Αν η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε συνυποβάλλεται φωτοτυπία των σελίδων του συμβολαίου, όπου αναγράφει τη δαπάνη. 14. Οι αποδείξεις μερίζονται μεταξύ συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, ενώ προβλέπεται και μεταφορά δαπανών μεταξύ συζύγων, εφόσον ο ένας καλύψει το αφορολόγητο. 15. Δεν αναγνωρίζονται αποδείξεις για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (οχήματα, σκάφη, ακίνητα, δάνεια κ.λπ.), ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες, εισιτήρια μεταφορικών μέσων και δαπάνες που εκπίπτουν μεμονωμένα (όπως ιατρικά, ασφάλιστρα, φροντιστήρια, ασφάλιστρα ακινήτου κ.λπ.). 16. Εχουν αφορολόγητο 12.000 ευρώ, χωρίς να προσκομίζουν αποδείξεις οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαμένουν στο εξωτερικό (υπουργείο Εξωτερικών, ΕΟΤ, ΕΕ, ΕΒΕΑ κ.λπ.), διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, φυλακισμένοι και κάτοικοι κρατών Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% τού συνολικού εισοδήματός τους. 17. Δεν τίθεται ζήτημα προσκόμισης αποδείξεων από κατοίκους εξωτερικού που διαμένουν στην Ελλάδα, καθώς δεν δικαιούνται το αφορολόγητο.

Read more...

ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μειωμένες αποδοχές, ελαστικά ωράρια εργασίας με λιγότερες ώρες ή ημέρες απασχόλησης, τρίμηνη διαθεσιμότητα του προσωπικού, εκ περιτροπής εργασία, φθηνότερες και ευκολότερες απολύσεις, είναι ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόζουν ή θα εφαρμόσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για...
να μη βάλουν λουκέτο λόγω της κρίσης. Στα επτά μέτρα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα κατ΄ εντολήν της τρόικας ή θα θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς και τα υπό εφαρμογήν προγράμματα του ΟΑΕΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη παραδέχθηκε πως ήδη οι επιχειρήσεις έχουν ως όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης και άλλα μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας. Πάντως, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης σημειώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι ικανά να αναστρέψουν την τάση των απολύσεων, γεγονός που αποδεικνύεται και από την εκτίμηση της κυβέρνησης για το 2011 (αύξηση ανεργίας κατά 3%, με 145.000 νέους ανέργους). Συγκεκριμένα, με τα επτά μέτρα θα επιτραπούν: 1 Αποκλίσεις, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, από την ισχύουσα για την επιχείρηση συλλογική σύμβαση. Δηλαδή θα υπάρξουν μειωμένες αμοιβές και με τον νόμο. Πρέπει να τονιστεί ότι ο Νόμος 3845/2010 για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας δίνει γενικώς τη δυνατότητα απόκλισης των ομοιοεπαγγελματικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι τόσο των κλαδικών όσο και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα ισχύσουν θα τα καθορίσει λεπτομερώς ειδική υπουργική απόφαση που, όπως είπε η κ. Κατσέλη, θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες. 2 Απολύσεις περισσοτέρων και με μικρότερο κόστος (50% μικρότερα ποσά αποζημιώσεων εφόσον προειδοποιείται ο εργαζόμενος). 3 Εκ περιτροπής εργασία για διάστημα έξι μηνών. 4 Εφαρμογή διαθεσιμότητας για το προσωπικό (έως τρεις μήνες ετησίως). 5 Μετατροπή θέσης πλήρους απασχόλησης σε θέση μερικής απασχόλησης με (ή και χωρίς) τη συμφωνία του εργαζομένου. 6 Εφαρμογή ελαστικών ωραρίων εργασίας με λιγότερες ώρες ή ημέρες απασχόλησης για την περίοδο πτώσης της ζήτησης, με την υποχρέωση να απασχολήσουν περισσότερες ώρες το προσωπικό όταν αυξηθεί ο τζίρος κατά τη διάρκεια του έτους. 7 Προσλήψεις νέων με χαμηλότερες αμοιβές (είτε με συμβάσεις μαθητείας με αμοιβή στο 80% του κατώτατου μισθού- περί τα 590 ευρώ- είτε νεοεισερχομένων με 70%- 85% του κατώτατου μισθού- 518 ευρώ- 629 ευρώ μεικτά, ανάλογα με την ηλικία). Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ Πάντως, ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγήσει άμεσα 200.000 θέσεις για 12 μήνες με δέσμευση των επιχειρήσεων ότι θα διατηρήσουν για 18 μήνες 400.000 θέσεις. Προτεραιότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι άνω των 50 ετών, άτομα με αναπηρίες, αλλά και κάθε εργαζόμενος. Η επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι 100% για μηνιαίες αποδοχές έως 1.300 ευρώ για τους «κοινούς» εργαζομένους, έως 1.800 ευρώ για εργαζομένους άνω των 50 ετών και έως 2.000 ευρώ για άτομα με αναπηρία. Εντάσσονται επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες. Εξάλλου θα προωθηθούν ειδικά προγράμματα απασχόλησης ευάλωτων ομάδων του εργατικού δυναμικού, καθώς και αυτοαπασχόλησης ανέργων- κυρίως νέων- με τη χρηματοδότηση (μικροδάνεια) μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για παρέμβαση σε κάθε άνεργο, το αργότερο τέσσερις μήνες μετά την απώλεια της απασχόλησής του, με δάνεια τα οποία θα χορηγούνται ανεξάρτητα από τις δράσεις τους ΟΑΕΔ (επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά.). Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ καθηγητής Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι τα μέτρα δεν θα αναστρέψουν την τάση των απολύσεων Κατεβάζει ρολά το Δημόσιο ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗ πανελλαδική απεργία οργανώνει σήμερα η ΑΔΕΔΥ. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 11.30 το πρωί σε Αθήνα (Πλατεία Κλαυθμώνος) και Θεσσαλονίκη (Αγαλμα Βενιζέλου). Η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζομένους στις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ να δώσουν δυναμικά το «παρών» στην κινητοποίηση και τονίζει ότι: Η ακύρωση των αντιλαϊκών, αντικοινωνικών πολιτικών του Μνημονίου είναι εκ των πραγμάτων η συνθήκη αποφυγής της κοινωνικής χρεοκοπίας, εξόδου της κοινωνίας από την κρίση, της οικονομίας από τη συρρίκνωση και την ύφεση. Σήμερα το σύνολο των πολιτών, της κοινωνίας, είναι αντιμέτωπο με μια κυβερνητική πολιτική ελεύθερης πτώσης του βιοτικού επιπέδου. Επιστροφή στη δεκαετία του ΄70 με όρους και ανάγκες ζωής 2010. Η υπόθεση ανατροπής του Μνημονίου κρίνεται στους κοινούς, τους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες που δεν υποκαθίσταται η αναγκαιότητά τους από την αξιοποίηση άλλων διαδικασιών (όπως η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που οδηγήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης σε αναβολή εκδίκασης). Το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα διεύρυνσης της λιτότητας, με δεδομένο ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, εξαιτίας των πρόσφατων περικοπών στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου. Απαιτεί να γίνει διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και δεν αποδέχεται μια διαδικασία διαβούλευσης και διαλόγου που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις. Αγωνίζεται για ένα νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα στον βασικό μισθό και θα αναβαθμίζει τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο. 276.000 νέοι άνεργοι την τριετία 2009-2011 ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ προειδοποίηση για νέες απώλειες 175.000 θέσεων εργασίας απευθύνει στη φετινή του έκθεση για οικονομία και απασχόληση το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Εκτιμά ότι το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα υπερβεί το 2011 το 20% (ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά) φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας. Μάλιστα, η σχετική εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι κατά την περίοδο 2009-2011 προστέθηκαν ή θα προστεθούν στη στρατιά των ανέργων 276.000 εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση της κυβέρνησης για άλμα της ανεργίας το 2011 στο 14,5%, δηλαδή κατά 3% (145.000 άτομα) σε ένα έτος!

Read more...

ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ : ΦΟΡΟΙ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΤΕΚΜΗΡΙΑ...


Από ΤΟ ΒΗΜΑ
Ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας ή μέσω κλειστού φακέλου θα μπορούν να υποβάλλουν στην Εφορία τις αποδείξεις εκατομμύρια φορολογούμενοι που τις συγκεντρώνουν εφέτος για να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που οι αποδείξεις έχουν...
«ξεθωριάσει» θα πρέπει ο φορολογούμενος να γράψει με στυλό τα στοιχεία που είχαν αρχικώς αναγραφεί κατά την έκδοσή τους για να τις λάβει υπόψη η Εφορία. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που εστάλη χθες σε όλες τις εφορίες για την ορθή εφαρμογή του φορολογικού νόμου, οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται: * Το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου. * Ο αριθμός των αποδείξεων. * Το συνολικό ποσό αυτών. Ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ ως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων θα ανοιχθούν οι φάκελοι και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος με οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών που θα δοθούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για την αναγνώριση των αποδείξεων από τη Φορολογική Αρχή απαιτείται να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από τη Φορολογούσα Αρχή. Από εφέτος το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος. Δηλαδή τυγχάνει του αφορολόγητου ποσού των 12.000 ευρώ, εφόσον προσκομίσει τα νόμιμα στοιχεία, όπως αυτά ορίζονται από τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων & Στοιχείων (ΚΒΣ), για δαπάνες που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.λπ.). Αντίθετα, δεν εκπίπτει το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια. Το ελάχιστο ύψος των ετήσιων δαπανών πρέπει να ανέρχεται στο 10% του ατομικού εισοδήματός του το οποίο φορολογείται με τις γενικές διατάξεις αν αυτό είναι ως 12.000 ευρώ και αν είναι μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ, στο 30% για το τμήμα αυτού πάνω από τα 12.000 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι η προσαύξηση του αφορολόγητου ποσού του υπόχρεου λόγω των τέκνων που τον βαρύνουν δεν συνδέεται με προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Γ ια ατομικό εισόδημα ως έξι χιλιάδες ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Οταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και ως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ ατομικά ή τριάντα χιλιάδων ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών. Οταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται. Για ατομικό εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ, οι απαιτούμενες δαπάνες είναι 12.000 ευρώ και οι δηλούμενες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια. Αξίζει να τονιστεί ότι στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας περιλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Στις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία: ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνει η δαπάνη αυτή), συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού. Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτουν αναλυτικά το είδος της δαπάνης, αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους. Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης θα συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό. Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών θα διαφυλάσσονται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Στις δαπάνες για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού συμπεριλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά). Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη. Το ποσό των δαπανών μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους που δηλώνεται με την αρχική δήλωσή τους και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις. Επιπλέον προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλον, εφόσον έχει καλύψει το αφορολόγητο ποσό του. Ποιες δαπάνες δεν εκπίπτουν από το εισόδημα Ε ξαιρούνται και δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις. Επομένως δεν λαμβάνονται υπόψη: α) Οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ. β) Οι δαπάνες, οι οποίες αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου, δηλαδή οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.λπ. γ) Οι δαπάνες οι οποίες κατά ένα ποσοστό μειώνουν το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ΄ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών κ.λπ. δ) Οι δαπάνες που εκπίπτουν ως ένα ποσοστό από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων, δηλαδή ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, δικαστικές δαπάνες και αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ΄ ορόφους.
Read more...

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΕΛΟΣ : ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Ρεπορτάζ : Κ. Σιωμόπουλος - Α. Παπαστάθης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Με όπλα τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για όλους όσοι δεν συγκεντρώνουν αποδείξεις και την αύξηση του ανώτερου συντελεστή φορολογίας σε 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει...
να εισπράξει φόρους (από εισοδήματα και περιουσία) 21 δισ. ευρώ το 2011. Πρόκειται για την άμεση φορολογία των εισοδημάτων από την εργασία, τα κέρδη των επιχειρήσεων και των μερισμάτων τα οποία πρώτη φορά θα φορολογηθούν ως εισόδημα. Για όλους τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ τον χρόνο προκύπτουν αυξήσεις ενώ οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι με χαμηλότερα εισοδήματα θα τύχουν ελάφρυνσης. Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε οδηγίες προς όλες τις εφορίες να προετοιμασθούν για την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2011, παρ΄ ότι ακόμη δεν έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των δηλώσεων του 2010. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δεν έχουν αποσταλεί ακόμη τα εκκαθαριστικά από περίπου 500.000 φορολογικές δηλώσεις εισοδημάτων του 2009. Ο νέος νόμος προβλέπει και την κατάργηση κάθε μορφής αυτοτελούς φορολόγησης (αθλητές, μουσικοί, γιατροί, εφοριακοί, τελωνειακοί, αστυνομικοί και άλλες κατηγορίες). Η εγκύκλιος εφαρμογής του νέου φορολογικού νόμου εστάλη προκειμένου να προετοιμαστεί εγκαίρως ο μηχανισμός υποδοχής των νέων δηλώσεων αλλά και των ελέγχων που πρέπει να διεξαχθούν από τις εφορίες και τις υπηρεσίες του υπουργείου για την επίτευξη των στόχων του επόμενου προϋπολογισμού που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Κάθε απώλεια στα φορολογικά έσοδα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και πιέσεις στην κυβέρνηση από την τρόικα για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων. Ολες οι δηλώσεις ηλεκτρονικά Οπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο του κ. Παπακωνσταντίνου από το 2011 θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (μέσω Διαδικτύου) από όλα τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες που διατηρούν επιχείρηση ή ασκούν ελευθέριο επάγγελμα. Το ίδιο θα ισχύσει και για όλα τα φυσικά πρόσωπα (φορολογουμένους μη επιτηδευματίες) που ως σήμερα υποβάλλουν δήλωση από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Η ηλεκτρονική υποβολή θα είναι προαιρετική (όπως ισχύει σήμερα) για κάθε άλλον φορολογούμενο. Τέλος στα προνόμια Οι μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων είναι όλοι όσοι στο παρελθόν είχαν προνόμια και υπάγονταν σε καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων ή ορισμένων αμοιβών τους. Πλέον, όπως ορίζει η εγκύκλιος, όλα τα εισοδήματα θα εντάσσονται στην κλίμακα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: Οι αμοιβές που εισπράττουν οι αθλητές από την υπογραφή συμβολαίων και από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς διοργανώσεις. Οι αμοιβές δασκάλων και καθηγητών που εργάζονται στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους υπαλλήλους δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και στα πρόσωπα που εκλέγονται στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις εκτός έδρας δαπάνες υπηρεσίας που τους έχουν ανατεθεί. Τα επιδόματα ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ και ΔΙΒΕΕΤ. Τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας κτλ.) που καταβάλλονται σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η ειδική αποζημίωση που εισπράττουν εκτός από τις αποδοχές της οργανικής θέσης τους οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολείων της Βαυαρίας. Οι αποζημιώσεις για εφημερίες (ενεργείς, μεικτές και ετοιμότητας) των ιατρών που είναι ενταγμένοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), των πανεπιστημιακών ιατρών που δεν ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, των ειδικευόμενων ιατρών που διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 1397/1983 και των ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΙΚΑ. Φόρος ως 45% στα μερίσματα Στη φορολογική κλίμακα και με ανώτερο συντελεστή 45% θα υπαχθούν το 2011 τα μερίσματα καθώς πλέον τα διανεμόμενα στους μετόχους κέρδη θα προστίθενται στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Οπως προβλέπεται στον νόμο που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις η ΕΧΑΕ θα γνωστοποιεί στο υπουργείο Οικονομικών ως το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους τα πλήρη στοιχεία των μετόχων εισηγμένων εταιρειών που έλαβαν μέρισμα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, αρμόδια ΔΟΥ, αριθμό μερίδας ΣΑΤ), τα στοιχεία της διανέμουσας εταιρείας (επωνυμία και ΑΦΜ) καθώς και τα ποσά του μερίσματος και του φόρου που αναλογεί. Αρση του φορολογικού απορρήτου ζητεί ο κ. Παπακωνσταντίνου Πρόταση προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να δημοσιοποιούνται βασικά στοιχεία της δήλωσης κάθε πολίτη Οσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία άλλων φορολογουμένων (ΑΠΕ) Το νέο στοιχείο που προκύπτει από την εγκύκλιο εφαρμογής του φορονόμου είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προτίθεται να ζητήσει την άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη δημοσιοποίηση βασικών στοιχείων της δήλωσης του κάθε φορολογουμένου μέσω του Διαδικτύου. Σύμφωνα με την πρόταση, σε όλους τους φορολογουμένους που θα πιστοποιηθούν στο σύστημα Τaxis- διαδικασία που διαρκεί πέντε λεπτά- θα δοθεί το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των άλλων φορολογουμένων. Βέβαια η πρόταση είναι πολύ πιθανό να προσκρούσει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ηδη στον φορολογικό νόμο έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα δημοσιοποίησης φορολογικών στοιχείων και καταλόγου φορολογουμένων που θα συντάσσεται κάθε χρόνο από κάθε ΔΟΥ μόνο για χρήση όσων έχουν έννομο συμφέρον (δικηγόροι, τράπεζες, ανακριτικές αρχές κ.ά.). Η λίστα που θα συντάσσεται γι΄ αυτόν τον σκοπό θα περιέχει: α) Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία μιας επιχείρησης. β) Τον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογουμένων. γ) Το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα. δ) Το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία και ε) Τον φόρο που αναλογεί σε αυτό. Τώρα το υπουργείο επιδιώκει ο κατάλογος να δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο.

Read more...