Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» Χιλιάδες μετανάστες από Κω, Κάλυμνο, Λέρο φτάνουν το πρωί στον Πειραιά


Χιλιάδες μετανάστες από Κω, Κάλυμνο, Λέρο φτάνουν το πρωί στον Πειραιά
Το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» αναχωρεί από την Κω μετά τα μεσάνυχτα   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Για τον Πειραιά αποπλέει μετά τα μεσάνυχτα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω από τις 13 Αυγούστου με 2.000 σύρους μετανάστες.

Το πλοίο θα έχει ενδιάμεσους σταθμούς τη Λέρο και την Κάλυμνο, απ' όπου θα παραλάβει κι άλλους μετανάστες, και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί προς Πειραιά.

Αμέσως μετά την αποβίβαση των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, το πρωί της Τετάρτης, θα γίνει ανεφοδιασμός του πλοίου, για να επιστρέψει στην Κω.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στο νησί βρίσκονται περίπου 3.000 μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, τη ναύλωση πλοίου για 2.500 μετανάστες δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών και να συγκεντρώνει πρόσφυγες. Επειδή υπάρχει πρόβλημα γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, αυτή θα γίνεται μέσα στο πλοίο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει την άμεση λειτουργία κινητών μονάδων υποδοχής σε Κω, Λέρο και Χίο.

Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καθώς και η FRONTEX για τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την UNHCR, περίπου 20.843 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Αυγούστου) διά θαλάσσης, ενώ μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ' ό,τι σε ολόκληρο το 2014.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εκκενώθηκε κατασκήνωση στο Ξυλόκαστρο...


Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο - Εκκενώθηκε κατασκήνωση
Σε εξέλιξη η φωτιά, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το χωριό Ελληνικό...
Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη χαράδρα της Καλλιθέας στο Ξυλόκαστρο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά είναι...
μεγάλη και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 86 πυροσβέστες, 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 32 οχήματα, ενώ  συνδράμουν δύο βυτιοφόρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και πέντε ιδιωτικά.

Τα τέσσερα καναντέρ και τα δύο ελικόπτερα που μετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς αποχώρησαν μόλις νύχτωσε.

Η φωτιά, που ξέσπασε στις 13:25 το μεσημέρι καίει περιοχή με χαμηλή δασική βλάστηση, ελιές, πεύκα και οπωροφόρα, ενώ είναι σε δύσβατο σημείο και προς το παρόν δεν απειλεί κατοικίες. Ωστόσο, η φωτιά ολοένα και πλησιάζει το χωριό Ελληνικό, αφού μαίνεται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου και με την ισχυρότητα των ανέμων δεν αποκλείεται να πλησιάσει περισσότερο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διατηρεί έντονη ανησυχία για το πότε θα τεθεί υπό έλεγο η πυρκαγιά, καθώς «είναι εξαιρετικά δύσβατο το σημείο» όπως λένε οι πυροσβέστες. 

Από την άλλη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι για καθαρά προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε μια μαθητική κατασκήνωση στο Ελληνικό και τα παιδιά έχουν μεταφερθεί στην βίλα Σικελιανού, ενώ πενήντα παιδιά έχουν μείνει μέσα στην κατασκήνωση, βρίσκονται σε ασφαλές σημείο και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Οι άνεμοι που πνέουν πάντως είναι ισχυροί, ενώ ενισχύονται ακόμα περισσότερο από την ένταση της πυρκαγιάς, γεγονός που ανησυχεί τους υπευθύνους της Πυροσβεστικής

Read more...

Παράθυρο για Απόλλωνα Σμ. Οριστικά στη Σούπερ Λιγκ ο Λεβαδειακός... πάει η Κέρκυρα


Οριστικά στη Σούπερ Λιγκ ο Λεβαδειακός... πάει η Κέρκυρα
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Ο Λεβαδειακός είναι η ομάδα που θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν στη Σούπερ Λιγκ, ενώ η Κέρκυρα υποβιβάζεται οριστικά στην Football League. Το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ απέρριψε την προσφυγή που κατέθεσε η Κέρκυρα επιβεβαιώνοντας τον υποβιβασμό της και κρατώντας τον Λεβαδειακό στη Σούπερ Λιγκ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας εκδίκασε σήμερα την προσφυγή της ΠΑΕ ΑΟ Κασσιόπη κατά της υπ' αριθμόν 67/2015 απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων ΕΠΟ. Με την υπ' αριθμόν 97/18-8-2015 απόφασή της απέρριψε την την προσφυγή κατά της προσβαλλόμενης υπ’ αριθμόν 67/2015 απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ. Διατάσσει την κατάπτωση του καταβληθέντος από την προσφεύγουσα παραβόλου. Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στην Αθήνα στα γραφεία της ΕΠΟ στις 18 Αυγούστου 2015, χωρίς την παρουσία των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά Μαξίμου: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τις πολιτικές πρωτοβουλίες


Μαξίμου: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τις πολιτικές πρωτοβουλίες
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αφού έπεσαν στο τραπέζι όλα τα χαρτιά για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν σήμερα, Τρίτη, ότι οι αποφάσεις για τις πολιτικές πρωτοβουλίες θα υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα, με γνώμονα την αποφυγή ρίσκων που θα έβαζαν σε κίνδυνο τη συζήτηση για το θέμα του χρέους.

Από την ημέρα της ψήφισης του τρίτου μνημονίου, την περασμένη Παρασκευή, φούντωσαν τα σενάρια περί παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πρόωρες εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο, αν η κυβέρνηση δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει το 162 στην ψήφο εμπιστοσύνης, ή και κλείσιμο της Βουλής και λειτουργία θερινών τμημάτων.

Η λειτουργία θερινών τμημάτων στη Βουλή με σύνθεση που θα επιλέξει η κυβέρνηση ίσως ανοίγει το δρόμο για την «αναίμακτη» ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που απαιτούνται πριν από την πρώτη αξιολόγηση.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικό χρόνο πριν προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, κατευνάζοντας και τις ανησυχίες των εταίρων που θα ήθελαν να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα και οι εφαρμοστικοί νόμοι, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέους τον Οκτώβριο και μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση.

Χωρίς να αποκλείεται κανένα από τα παραπάνω ενδεχόμενα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν σήμερα, Τρίτη, -μετά και τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με υπουργούς στο Μαξίμου- ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και πως στις παραμέτρους για την όποια απόφαση για πολιτική πρωτοβουλία εξετάζεται το πώς δεν θα διαταραχτεί το κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα.

Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Για πρώτη φορά ομόφωνη έγκριση σχεδίου για τη Συρία...



...στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για πρώτη φορά, έπειτα από δύο χρόνια επαφών μεταξύ της Ρωσίας και των υπόλοιπων 14 μελών, τάχθηκε ομόφωνα υπέρ ενός νέου σχεδίου για την ειρήνη στη Συρία.
Το σχέδιο υιοθετήθηκε τόσο από τη Ρωσία όσο και από...
τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, είχε απορρίψει ως «απαράδεκτο» κάθε σχέδιο που θα έθετε ως προϋπόθεση την αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Εάν ορισμένοι από τους εταίρους μας θεωρούν αναγκαίο να αποφασιστεί εκ των προτέρων ότι στο τέλος της περιόδου της μετάβασης ο πρόεδρος της Συρίας θα εγκαταλείψει τον θώκο του, αυτή η θέση είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον επανέλαβε πως «η μοίρα της Συρίας θα όφειλε να αποφασιστεί από τους ίδιους τους Σύρους, χωρίς εξωτερική ανάμιξη ούτε κανενός είδους προϋπόθεση». Με αυτήν τη θέση συμφώνησε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ

Υπενθυμίζεται συμφωνία η οποία είχε συναφθεί στη Γενεύη το καλοκαίρι του 2012 ανάμεσα στη Δαμασκό και τη συριακή αντιπολίτευση σε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ρωσίας και των ΗΠΑ, προέβλεπε μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, ελλείψει συναίνεσης για το τι σήμαινε η εφαρμογή της.

Read more...

ΚΚΕ: Στόχος της κυβέρνησης η γρήγορη-απρόσκοπτη εφαρμογή του νέου μνημονίου...


«Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ»...

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το ΚΚΕ, αναφέροντας ότι «όλα τα πιθανά σενάρια που επεξεργάζεται περιστρέφονται γύρω από ένα βασικό στόχο: το πώς θα...
υλοποιηθούν πιο γρήγορα και απρόσκοπτα οι αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι του νέου μνημονίου, με το λαό στη γωνία, παθητικό παρατηρητή αυτών των εξελίξεων».
ΚΚΕ: Στόχος της κυβέρνησης η γρήγορη-απρόσκοπτη εφαρμογή του νέου μνημονίου

Ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια, σημειώνεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος, «με την οργάνωση και τον αγώνα του, στηρίζοντας το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που του είπε την αλήθεια και με συνέπεια παλεύει για μια πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».

Read more...

Εργολάβος έλαβε 24.600 ευρώ για να καθαρίσει 11 μέρες το Νοσοκομείο Κέρκυρας!...


Να “εκδιωχθούν άμεσα” οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) , καταγγέλλοντας «συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για...
τους εργαζόμενους που απασχολούν» και κάνοντας λόγο για «αιμορραγία του δημόσιου χρήματος».
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ επικαλούμενη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Κέρκυρας, η διοίκηση του ιδρύματος πληρώνει σε ιδιώτη εργολάβο για την καθαριότητα του Νοσοκομείου, 24.600 ευρώ για 11 ημέρες με απευθείας ανάθεση.
«Συνεχίζουν να απομυζούν τους εξανεμισμένους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, βγάζοντας τεράστια κέρδη, αφού προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι «χορηγούν μισθούς πολύ κάτω των προβλεπόμενων από τους υφιστάμενους Νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις και προσφέρουν ανασφάλιστη και μαύρη εργασία».
Οι εργολάβοι, συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ, έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους που απασχολούν (σχεδόν το 25% του συνόλου των εργαζομένων των Νοσοκομείων) πάνω από πέντε μήνες, «επικαλούμενοι τα οφειλόμενα από τα Νοσοκομεία, αν και έπρεπε να εξοφλούν από ιδία κεφάλαια».
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να εκδιώξουν τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, οι οποίοι ανέλαβαν το σύνολο σχεδόν των υποστηρικτικών υπηρεσιών...
 http://www.tokarfi.gr

Read more...

Κρίσιμες συναντήσεις Στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, διαδοχικές συσκέψεις με υπουργούς


Στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, διαδοχικές συσκέψεις με υπουργούς
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Διαδοχικές συσκέψεις με υπουργούς έχει από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα έπειτα από ολιγοήμερες διακοπές. Στις 15:30 προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

Από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών αναμένεται να κριθούν οι προσεχείς εξελίξεις, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Αλ.Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλύσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, θα εξετάσουν τα μέτρα και, το κυριότερο, θα τεθούν επί τάπητος τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας και αναλόγως θα σχεδιαστεί και το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων.

Αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο πρωθυπουργός φέρεται να δέχεται εισηγήσεις για άμεση προσφυγή στις κάλπες, χωρίς να προηγηθεί ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ τις τελευταίες ώρες ήρθε στο προσκήνιο άλλο ένα σενάριο που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται για την πρόταση να κλείσει η Ολομέλεια της Βουλής και να λειτουργήσουν ώς τις αρχές Οκτωβρίου τα θερινά τμήματα, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει κρίσιμα και δύσκολα προαπαιτούμενα νομοσχέδια στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η πρόταση αυτή διευκολύνει τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, καθώς απομακρύνει τόσο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο και την αναστάτωση που προκαλούν, όσο και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου.

Επιπλέον, αποδυναμώνεται η δυνατότητα της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να μπλοκάρει τις διαδικασίες, καθιστώντας προβληματική την ψήφιση νομοσχεδίων, ενώ παραμένει στην ευχέρεια της κυβέρνησης η διενέργεια εκλογών τον Οκτώβριο, όπως επιθυμεί το Μαξίμου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Κλειδί» η συμμετοχή του ΔΝΤ


Κομισιόν: Δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 86 δισ.ευρώ για την Ελλάδα, εάν όλα πάνε καλά

anika
Απολύτως αναληθή χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ τα δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα υπερβεί τα 86 δισ. ευρώ.
Επανέλαβε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του τριετούς προγράμματος της Ελλάδας δεν θα ξεπεράσουν τα 86 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα χρειαστούν πολύ λιγότερα δάνεια, εάν όλα πάνε καλά.
Για παράδειγμα, ανέφερε η ίδια, αν το ΔΝΤ συμμετάσχει με δικά του κεφάλαια και αν η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει νωρίτερα στις αγορές, τότε τα χρήματα που θα χρειαστεί η χώρα από το τρίτο πακέτο διάσωσης θα είναι πολύ λιγότερα από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το τριετές πρόγραμμα.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις η κ. Μπράιτχαρτ, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένει περαιτέρω πληροφορίες.
Υπενθύμισε ότι το Eurogroup στη δήλωσή του της 14ης Αυγούστου αναφέρεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Σηκώθηκαν και καναντέρ...


Τέσσερα καναντέρ επιχειρούν σε μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο
...για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στο Ξυλόκαστρο...
 Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στην χαράδρα της Καλλιθέας, στο Ξυλόκαστρο. 
Στη "μάχη" για την κατάσβεσή της, συμμετέχουν και τέσσερα καναντέρ, ενώ παράλληλα συνδράμουν...
δύο βυτιοφόρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και πέντε ιδιωτικά. 

Η φωτιά, που ξέσπασε στις 13:25 το μεσημέρι καίει περιοχή με χαμηλή δασική βλάστηση, λίγα πεύκα και οπωροφόρα, ενώ είναι σε δύσβατο σημείο και δεν απειλεί κατοικίες. 

Οι άνεμοι που πνέουν πάντως είναι ισχυροί, ενώ ενισχύονται ακόμα περισσότερο από την ένταση της πυρκαγιάς, γεγονός που ανησυχεί τους υπευθύνους της Πυροσβεστικής.

Read more...

Ενα ταμείο για όλους έως το τέλος του ‘15


ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...

Τη συγχώνευση μέχρι το τέλος του 2015 όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα Ταμείο υπό την «ομπρέλα» του ΙΚΑ προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Η ενοποίηση φέρνει...
αλλαγές σε εισφορές και παροχές και μειώσεις στις συντάξεις. 

Η συγχώνευση των ταμείων

Η συγχώνευση των Ταμείων κύριας ασφάλισης εντάσσεται στο πλαίσιο της καθιέρωσης ενιαίων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, της εναρμόνισης των εισφορών και παροχών, και της εξάλειψης των όποιων εξαιρέσεων εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης
Την ενοποίηση των Ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα Ταμείο υπό την «ομπρέλα» του ΙΚΑ μέχρι το τέλος του 2015 προβλέπει το 3ο Μνημόνιο. Θα έχει προηγηθεί η ενοποίηση, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όλων των επικουρικών Ταμείων που είναι ΝΠΔΔ στο ΕΤΕΑ.
Η συγχώνευση των Ταμείων κύριας ασφάλισης εντάσσεται στο πλαίσιο της καθιέρωσης ενιαίων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, της εναρμόνισης των εισφορών και παροχών, και της εξάλειψης των όποιων εξαιρέσεων εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης.
Η ενοποίηση θα επιφέρει και περικοπές στις συντάξεις, αφού ο στόχος που τίθεται είναι να εξοικονομηθούν επιπλέον δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) το 2016.
  • Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του Εθνους

Read more...

Σπάει στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ...


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου  
Διχασμένη, και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, εμφανίζεται η κυβερνητική ομάδα, με τους μισούς υπουργούς να ζητούν άμεσα εκλογές, θεωρώντας ότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τσίπρας θα...
μπορέσει να μετατοπιστεί προς το πολιτικό Κέντρο και να διαπραγματευτεί καλύτερα τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου, και τους άλλους μισούς να χαρακτηρίζουν «πολύ επικίνδυνα τα παιχνίδια με τις κάλπες».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισημαίνει διαρκώς ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και πως, παρά τις όποιες τρικλοποδιές, η συμφωνία θα προχωρήσει, αφήνοντας, έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο ανανέωσης της λαϊκής εντολής. Υπέρμαχοι αυτής της θέσης είναι, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη. Απαντες πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει μοναδική ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τους παλαιούς λογαριασμούς στο κόμμα του και να αποκτήσει νέα πολιτικά ερείσματα προς τη «δεξαμενή» της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων που κατά το παρελθόν είχαν ψηφίσει Ν.Δ. ή άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς να ανήκουν σε αυτά. Από τις μετρήσεις και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός διαθέτει ισχυρό προσωπικό πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, καθώς ηγήθηκε του «Οχι» και κέρδισε με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από εκείνη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Επίσης, η σταθερά αυξανόμενη πρωτοκαθεδρία του έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα συνοχής στην αντιπολίτευση, εξοβελίζοντας τους προηγούμενους αρχηγούς της, και δη τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι υποστηρικτές της πρόωρης κάλπης δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι το νέο Μνημόνιο απαιτεί ευρεία συναίνεση, άρα και επιμερισμό των ευθυνών, για να εφαρμοστεί. Ως εκ τούτου, κατά την άποψή τους, αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος για να ηγηθεί ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή προσώπων και από άλλα κόμματα. «Να πάμε σε εκλογές πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και την υλοποίηση των άλλων φορολογικών μέτρων», φέρεται ότι είναι η εισήγηση του κ. Φλαμπουράρη, ο οποίος βλέπει ότι, αν το υφιστάμενο υπουργικό σχήμα κληθεί να εφαρμόσει τόσο σκληρά μέτρα, τότε σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπο με την οριστική απαξίωση και την κοινωνική μήνιν.
ΤΟ «ΟΧΙ». Στον αντίποδα, οι υπουργοί που προΐσταντο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη εκλογών. Οπως λένε οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, «η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα καθηλώνει την πραγματική οικονομία, διογκώνει την κοινωνική ανασφάλεια και εκτινάσσει στα ύψη τις αμφιβολίες των δανειστών για την εκτέλεση του προγράμματος». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις επιλογές του Μαξίμου σε αυτό το επίπεδο. Αντιστοίχως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, βλέπει πως ελλοχεύει κίνδυνος περαιτέρω διασάλευσης της δημόσιας τάξης από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις σε συνάρτηση με τα κοινωνικά προβλήματα και τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές. «Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και αποκατάσταση της ομαλότητας», συνηθίζει να επαναλαμβάνει. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, που με τη στάση του στα πολύ δύσκολα μνημονιακά νομοσχέδια του τελευταίου διαστήματος έχει αποδείξει πως με μετριοπάθεια και σύνεση μπορεί να επιτευχθεί διακομματική συνεννόηση χωρίς κάλπες.

Ηθικά διλήμματα και φόβος
Οι διαφοροποιήσεις είναι πολύ μεγάλες και στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που μετρά ήδη 40 απώλειες, με την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η πλειονότητα των βουλευτών στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές, γνωρίζοντας ότι, αν γίνουν τώρα εκλογές με λίστα, δεν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν, αναγνωρίζοντας στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος θα περιοριστούν, ενώ θα προκύψει ανακατανομή των εδρών από την είσοδο στη Βουλή νέων μικρότερων σχηματισμών. Από την άλλη, όμως, αρκετοί, περίπου 20, αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα, καθώς η ψήφος τους σε εφαρμοστικούς του Μνημονίου νόμους συνεπάγεται την προσωπική τους αποδυνάμωση στις εκλογικές τους περιφέρειες. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές της επαρχίας, που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολία επικοινωνίας με το ακροατήριό τους, λόγω των επαχθών φορολογικών μέτρων και των επικείμενων επιβαρύνσεων των αγροτών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού . «Καλύτερα εκλογές για να επαναπροσδιοριστούμε, παρά να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση», αναφέρουν. Οσο, δε, για την «Αριστερή Πλατφόρμα» του κ. Λαφαζάνη, τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του θα προτιμούσαν να παραμείνει η παρούσα κυβέρνηση και να ξεκινήσει την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, ώστε σε λίγο διάστημα να καταρρεύσει υπό το βάρος της επώδυνης κατάστασης...

Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Read more...

Στους Γερμανούς, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια...


Στους Γερμανούς της Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμιαΤα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια στην γερμανική Fraport παραχωρεί με απόφασή της η κυβέρνηση, σε υλοποίηση του σχετικού διαγωνισμού που έχει ολοκληρωθεί προ μηνών και μετά από την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου.
Η... σχετική απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου και χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Την απόφαση υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.

Πρόκειται για την πρώτη αποκρατικοποίηση που υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προκύπτει από το ΦΕΚ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή και η σύμβαση θα γίνει βάση των όρων του διαγωνισμού που είχε κατακυρωθεί στην γερμανική εταιρία. Το τίμημα που θα καταβάλει η Fraport ανέρχεται σε 1,23 δισ.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου project περιλαμβανόταν στο Μνημόνιο που έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου. Δηλαδή η κυβέρνηση υλοποίησε μία ημέρα νωρίτερα την δέσμευση που ανέλαβε, μέσω του 3ου Μνημονίου.

Τα 14 αυτά αεροδρόμια είναι της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.Η γερμανική Fraport δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα και διατηρεί στάση αναμονής παρακολουθώντας ωστόσο «στενά» την κατάσταση στην Ελλάδα, ειδικά με τα νέα δεδομένα.

Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια πλειοδότης ανεδείχθη η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport - Slentel Ltd, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

«Ναυαρχίδα» της εταιρείας είναι ο αερολιμένας της Φρανκφούρτης. Παράλληλα, διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Ανόβερου, της Αγίας Πετρούπολης, της Βάρνας, του Πύργου (Μπουργκάς), της Αττάλειας, το «Ίντιρα Γκάντι» του Νέου Δελχί, του αεροδρομίου στο Σι'αν στην Κίνα, το αεροδρόμιο του Ντακάρ και το «Χόρχε Τσάβες» της Λίμας.

Κύριος μέτοχος της εισηγμένης Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι λοιποί μέτοχοι (34,91%).

Δείτε το ΦΕΚ

protothema.gr

Read more...