Ρεπορτάζ : Ελένη Πετροπούλου(από την Ημερησία)Από το «κόσκινο» του υπουργείου Υγείας περνά η συνταγογράφηση και κατανάλωση φαρμάκων, η χρήση και υπερκατανάλωση υγειονομικών υλικών, καθώς και όλες οι δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων. Μάλιστα, για όποιον γιατρό υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει σχέση με προκλητή...
συνταγογράφηση ή αδικαιολόγητες χρήσεις υλικών, αυτομάτως θα τίθεται σε υποχρεωτική τρίμηνη αργία.
Χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής και τους διοικητές της Α΄ και Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, κατέστησε σαφές ότι το επόμενο τρίμηνο είναι πολύ σοβαρό για τη συγκράτηση των δαπανών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι περικοπές δεν θα γίνουν εις βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Από 1ης Οκτωβρίου, είπε, το υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται υπό την επιτήρηση της τρόικας και ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα σε 30 μεγάλα νοσοκομεία θα μπουν ορκωτοί λογιστές από ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες για να ελέγξουν τα οικονομικά τους. Ηδη έχουν γίνει έλεγχοι σε Αττικό, Γεννηματά και Ευαγγελισμό από ορκωτούς του Γενικού Λογοστηρίου.
Τα νοσοκομεία θα πρέπει να ολοκληρώσουν και να παρουσιάσουν τους ισολογισμούς τους, να μην ξεφύγουν από τους προϋπολογισμούς τους, ενώ θα γίνει πλήρης καταγραφή και έλεγχος όλων των συμβάσεων για αγορές υλικών και υπηρεσιών.
Ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός σε ό,τι αφορά την προκλητή συνταγογράφηση και κατανάλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα επιτεθούμε σε αυτό το φαινόμενο».
Συνέστησε δε στους διοικητές να περάσουν το μήνυμα στους γιατρούς, ιδιαίτερα στους αγροτικούς, οι οποίοι ανέφερε είναι «γενναιόδωροι» στη συνταγογράφηση, αλλά και στους πολίτες. «Εύχομαι τις ερχόμενες εβδομάδες να μη χρειαστεί να χτυπήσουμε το καμπανάκι του συναγερμού!
Δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα. Δεν μπορώ να πω περισσότερα», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στην ανάγκη μείωσης των δαπανών.
Ειδικά για τον τομέα των προμηθειών, ο υπουργός ζήτησε τον συντονισμό των διοικητών, τονίζοντας ότι «ο τομέας αυτός φαίνεται να χωλαίνει». Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος θα εποπτεύει και θα αξιολογεί τους διοικητές, ενώ ανακοινώθηκε και η? βαθμολόγηση των νοσοκομείων για τις επιδόσεις τους.
«Φάρμακο»
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τα «φακελάκια», καθώς και επιπρόσθετα μέτρα για το φάρμακο. Ειδικά για το φάρμακο, ο κ. Δημόπουλος είπε: «Παίζουμε το ποντίκι με τη γάτα» για να προσθέσει ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες μας δουλεύουν κανονικά!» Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σε ό,τι αφορά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας πως όσα μέτρα λαμβάνονται, όσες ενέργειες γίνονται, οι εταιρείες είναι ένα βήμα μπροστά. «Ληστεύεται η χώρα», υπογράμμισε, επικαλούμενος στοιχεία από άλλες χώρες για την κατανάλωση των αντιγράφων (γενόσημα).
«Επτάλογος»
Μέχρι την επόμενη Παρασκευή έχουν προθεσμία οι διοικητές των νοσοκομείων να συμμορφωθούν στους επτά στόχους που έθεσε ο γενικός γραμματέας Νίκος Πολύζος. Οι διοικητές θα πρέπει μέχρι την 1η Οκτωβρίου, να έχουν καταθέσει ολοκληρωμένους και ενιαίους προϋπολογισμούς για το 2011, να έχουν βεβαιώσει τις απαιτήσεις των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία για το πρώτο επτάμηνο του 2010, να έχουν αρχίσει να εισπράττουν τα χρεωστούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2010, να έχουν αρχίσει να αποπληρώνουν τους προμηθευτές των νοσοκομείων για τα έτη 2005 και 2006, να έχουν προκηρύξει όλους τους διαγωνισμούς του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών, να έχουν ενταλματοποιήσει τις οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους για τα έτη 2007 ? 2009 και να προχωρήσουν στην ψηφιακή σύγκλιση.
Προβλήματα
Τη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία επιχείρησαν να παρουσιάσουν κατά τη σύσκεψη οι διοικητές.
Έτσι, το ΚΑΤ, σύμφωνα με τον διοικητή, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υποδομών. Όπως είπε, οι αποχετεύσεις περνάνε από τα ντουλάπια των ασθενών στο παθολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να δακρύζουν από τις αναθυμιάσεις.
Για καρτέλ στο χώρο των προμηθειών έκανε λόγο ο διοικητής του «Αγία Όλγα». Όπως είπε, υπάρχουν 4 εταιρείες για τα αγγειακά μοσχεύματα και οι τιμές που δίνουν είναι διπλάσιες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υποστήριξε μάλιστα πως υπάρχουν γιατροί που αιτούνται περισσότερα υλικά από ό,τι χρειάζονται, με χαρακτηριστική περίπτωση έναν γιατρό ο οποίος ενώ ζητούσε 21 μοσχεύματα, τα «κατέβασε» σε 15, για να δηλώσει αργότερα ότι χρησιμοποίησε μόνο ένα!
Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο επιτεύχθηκε μείωση της δαπάνης για αιμοστατικά κατά 800%.
Ευτράπελα στο ΕΣΥ
Στο νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα, ο διοικητής αποκάλυψε πως οι θάλαμοι καταρρέουν, ενώ νοσηλεύονται ασθενείς. Το 70% των γιατρών είναι διευθυντές.
Στο Αγλαΐα Κυριακού από τους 170 γιατρούς, οι 103 είναι διευθυντές.
Στο Αττικόν, ο διοικητής ανέφερε ότι είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Ευρώπη που οι εργαζόμενοι δεν δίνουν λογαριασμό στη διοίκηση για το πότε απουσιάζουν!
Στο Σωτηρία ο τομογράφος είναι? αρχαίος, με αποτέλεσμα να στέλνονται στον ιδιωτικό τομέα εκατοντάδες τομογραφίες, όταν θα μπορούσε να αγοραστεί ένας σύγχρονος και να γίνει απόσβεση του κόστους σε 1,5 χρόνο.