Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η ΤΡΟΙΚΑ


Νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση, στην περίπτωση που το δημοσιονομικό έλλειμμα στα τέλη Οκτωβρίου κινείται εκτός στόχων.Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2010 έχει ήδη περικοπεί κατά 1,1 δισ. ευρώ, καθώς από τα 10,3 δισ. ευρώ που είχαν αρχικώς εγγραφεί ως δαπάνες στον προϋπολογισμό, τελικά με το Μνημόνιο το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών μειώθηκε στα 9,2 δισ. ευρώ...
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, το ποσό της νέας περικοπής θα κυμαίνεται έως και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Με δεδομένο ωστόσο ότι η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού θα φτάσει στο τέλος του έτους τα 1,7 δισ. ευρώ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντίστοιχες περικοπές στο ύψος του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το «μαξιλάρι» αυτό έχει ήδη σχηματισθεί, καθώς στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καταγράφουν υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ και ήταν περιορισμένες κατά 32,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Από την αρχή του έτους σε μηναία βάση το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε μέσα επίπεδα σε 584 εκατ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είναι 766 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε επίπεδο οκταμήνου καταγράφεται υστέρηση 1,51 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως εάν στο επόμενο τετράμηνο διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός πληρωμών οι συνολικές δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα διαμορφωθούν σε 7 δισ. ευρώ, ήτοι θα είναι κατά 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου του Μνημονίου. Σημειώνεται πως τελευταία φορά που οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είχαν διαμορφωθεί στο ύψος αυτό ήταν το 2002.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν σχολιάζουν τις πληροφορίες για περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αποδίδουν την υστέρηση στις πληρωμές, στην καθυστέρηση της υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη εισρεύσει στη χώρα μας οι αναγκαίοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσουν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: