Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΗ : ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 25% ΤΟ 2013


Αυξήσεις της τάξεως του 25% περίπου, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα φέρει από το τέλος του 2012 η «ορθολογικοποίηση» των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντακλούν το πραγματικό κόστος, όπως προβλέπεται από τις κοινοτικές επιταγές και το Μνημόνιο. Μιλώντας στην...
εφημερίδα Το Βήμα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, επισημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει ολόκληρο το κόστος ρύπων των θερμικών μονάδων της ως «πρόστιμο ρύπανσης από το διοξείδιο του άνθρακα», δηλαδή περίπου 800 εκατ. ευρώ ετησίωςτον χρόνο.
«Εν τω μεταξύ όμως», λέει ο κ. Ζερβός, «θα έχει μεσολαβήσει ο εξορθολογισμός των τιμολογίων με βάση το κόστος μετά το Μάρτιο του 2011, αλλά και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Συνεπώς, τα πρόστιμα αυτά θα πρέπει εν όλω ή εν μέρει να περάσουν στην κατανάλωση».
Ενεργειακοί κύκλοι αναφέρουν ότι με τη σημερινή τιμή του άνθρακα περί τα 14-15 ευρώ τον τόνο, τα πρόστιμα ρύπων προς τη ΔΕΗ θα είναι πάνω από 800 εκατ. και ίσως προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται απότομη αύξηση των (απελευθερωμένων πια) τιμολογίων κατά περίπου 20% ως 25%, ανάλογα και με τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου εκείνης της εποχής, που μαζί με τον (κυρίαρχο) λιγνίτη διαμορφώνουν μέσω δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων την τελική τιμή.
Η ΔΕΗ σήμερα διαθέτει παραγωγή περίπου 5.000 μεγαβάτ από λιγνίτες και γι' αυτά τα μεγαβάτ θα πληρώσει πρόστιμα, ενώ και το πετρέλαιο θα διαδραματίσει ρόλο λόγω της χρήσης στα νησιά, αλλά και λόγω της εσωτερικής χρήσης στη λειτουργία της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: