Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: «Η δόση θα εκταμιευθεί μόλις συνταχθεί η έκθεση της τρόικας»...


«Μόλις συνταχθεί η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, χωρίς να απαιτηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως...
εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. «Η δόση πρέπει να εκταμιευθεί άμεσα. Τα αποθέματα της Ελλάδας τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όριά της. Η ρευστότητα βρίσκεται στο μηδέν. Ο κάθε Ελληνας περνά ένα προσωπικό δράμα».


Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της Συνόδου, έγινε ξεχωριστή αναφορά - μόνο σε αυτήν - στα συμπεράσματα, η οποία είχε να κάνει με την αλλαγή του κλίματος και τις προσπάθειες που έχουμε κάνει.

«Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Ρώτησαν με ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ηταν εντελώς διαφορετικό το κλίμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι εξήγησε στους εταίρους μας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εφιαλτική: «ρευστότητα μηδέν, η ανεργία στα ύψη. Τους είπα ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη. Οσο συνεχίζεται η ύφεση και η ανεργία, τροφοδοτείται ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός. Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Πλέον δεν εκφράζεται απλά η ευχή, αλλά η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους κυβερνητικούς του εταίρους για τη συμπαράσταση: «Δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος».

Απαντώντας σε ρωτήσεις δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος, λέγοντας ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Αναγνώρισε ότι είναι επώδυνα και «δύστροπα», αλλά διαβεβαίωσε ότι είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι.

Εκανε επίσης αναλυτική αναφορά στις προσπάθειες που θα γίνουν σε επίπεδο ΕΕ για την ανάπτυξη, με απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2012.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα τον αγώνα που κάνει η Αθήνα, ώστε να μην περιοριστούν τα κονδύλια που θα λάβει από το επόμενο ΕΣΠΑ, κίνδυνος που ελλοχεύει λόγω της διαφορετικής εικόνας που υπήρχε για την πορεία της ύφεσης το 2011.

Σε ερώτηση για την «εμμονή» με την Μέρκελ, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει απανωτές συναντήσεις, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Καγκελάριος είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην Ευρώπη, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι σχέσεις με τον Φρανσουά Ολάντ είναι εξίσου άριστες.

Μάλιστα προανήγγειλε επισκέψεις στην Αθήνα το προσεχές διάστημα, τόσο του Φρανσουά Ολάντ όσο και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή διορθωτικές κινήσεις με την είσοδο ενδεχομένως και των κυβερνητικών εταίρων στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο θέμα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας.

«Το σύνολο των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα, οι πάντες προσδοκούν τα οφέλη από την τελική συμφωνία με την τρόικα. Αυτό αποτελεί το μόνο θέμα που σκέφτομαι. Δεν έχω την πολυτέλεια να σκεφτώ άλλα θέματα».

Αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχουν κενά και αδυναμίες στην κυβέρνηση, «όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις κυβερνήσεις», και ότι θα παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, όταν έρθει η στιγμή...
NEA

Read more...

Πάγκαλος:Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέο ηγέτη



Πάγκαλος:Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέο ηγέτη

"Η δημοκρατική παράταξη έχει ανάγκη έναν νέο Περικλή σε αυτή τη χώρα, δεν έχει ηγέτη", δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στην εκπομπή "Στα Άκρα", αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αντίθετα, είπε, η ΝΔ "έχει ηγέτη, είναι πρωθυπουργός της χώρας". "Εγώ θεωρώ", συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, ότι η "δημοκρατική παράταξη δεν εκφράζεται από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, επομένως πρέπει να βρεθεί μία ηγετική φυσιογνωμία η οποία θα ενώσει..., γιατί η δημοκρατική παράταξη δεν είναι 12%, αλλά η μισή χώρα".
Ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για "θανάσιμο κίνδυνο" : "Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις που υπάρχουν στη βουλή και πλησιάζουν το 40% των βουλευτών είναι δυνάμεις αντικοινοβουλευτικές. Το διακηρύττουν επίσημα. Έχουμε θανάσιμο κίνδυνο", είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος τάχθηκε κατά των απολύσεων στο δημόσιο καθώς όπως ανέφερε θα δημιουργήσουν κοινωνικό πρόβλημα, λέγοντας ότι μπορούν να απολυθούν εκείνοι που βρίσκονται σε "ευκαιριακές" θέσεις με "πελατειακές σχέσεις".





Read more...

Η Πειραιώς εξαγόρασε και τη Geniki Bank

Στα 77 δισ. ευρώ το ενεργητικό του ομίλου



 




Στην δημιουργία μιας από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα κατατείνει η συμφωνία εξαγοράς της Γενικής από την Τράπεζας Πειραιώς.

Ο όμιλος που δημιουργείται μαζί με την ενσωμάτωση της Αγροτικής και Πειραιώς  θα διαθέτει ενεργητικό 77 δις. ευρώ, καταθέσεις 37 δις. ευρώ και χορηγήσεις 46 δις. ευρώ και θα απασχολεί συνολικά 18.000 εργαζόμενους, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων θα αριθμεί 1.328 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και θα εξυπηρετεί 6 εκατ πελάτες.

Η υπογραφή

Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τη Société Générale για την απόκτηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (99,08%) της τελευταίας στη Γενική Τράπεζα.
Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι πεπεισμένη ότι η εξαγορά της Γενικής προσφέρει συνέργιες στο διευρυμένο Όμιλο και διευκολύνει την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση.
Όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς:
«Μετά την εξαγορά επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ATEbank, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η προσθήκη της Γενικής Τράπεζας θα βελτιώσει περαιτέρω τα κεφάλαια και τις πηγές χρηματοδότησής μας και ενισχύει τη θέση μας στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση».

Στρατηγικός στόχος

Με τη Γενική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά μία πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και αυτοχρηματοδοτούμενη τράπεζα. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει άριστες δυνατότητες να αποκαταστήσει τη λειτουργική απόδοση και κερδοφορία της Γενικής Τράπεζας, εκμεταλλευόμενη και τις συνέργιες που θα προκύψουν από την ενσωμάτωσή της στον Όμιλο Πειραιώς.

Αυτή η εξαγορά, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους 444 εκατ. ευρώ, θα βελτιώσει τη χρηματοοικονομική και στρατηγική θέση της Τράπεζας Πειραιώς και θα αυξήσει τη συνολική ελκυστικότητά της στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Τι κερδίζει

Με αυτή τη συναλλαγή η Τράπεζα Πειραιώς (στοιχεία 31 Μαρτίου 2012, συμπεριλαμβανομένων των αποκτηθέντων επιλεγμένων στοιχείων της ATEbank):

- ενισχύει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες,
- ενισχύει τη ρευστότητά της άνω των 300 εκατ. ευρώ,
- αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες κάλυψης του ποσού που θα απαιτηθεί να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της,
- ενισχύει την ηγετική της θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά διαμορφώνοντας μερίδιο αγοράς 20% στις καταθέσεις και 17% στις χορηγήσεις,
- ωφελείται από σημαντικές συνέργειες ύψους 50 εκατ. ευρώ προ φόρων (244 εκατ. ευρώ προ φόρων μαζί με την ΑΤΕbank) σε ετήσια βάση μετά την πάροδο 3ετίας,
- διατηρεί το δείκτη δανείων προς καταθέσεις της στο 124%,
- βελτιώνει το δείκτη κάλυψης από προβλέψεις των δανείων σε καθυστέρηση στο 60% από 56%,
- αυξάνει το δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια στο 9,5% από 7,4%., θα απασχολεί συνολικά 18.000 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων θα αριθμεί 1.328 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και θα εξυπηρετεί 6 εκατομμύρια πελάτες.

Read more...

Το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης

Η ανακοίνωση των 17 της Ευρωζώνης για την Ελλάδα



 



Εύσημα στην Ελλάδα και στις προσπάθειες που καταβάλει ο ελληνικός λαός έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά το πέρας της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Λίγο μετά τις 04.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν ένα τελικό κείμενο για την Ελλάδα λίγο πριν δώσουν τις καθορισμένες συνεντεύξεις Τύπου.

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας προς την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στις πολιτικές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει επανεξέτασης», αναφέρεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Στη δήλωση, η οποία συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται:

«Το Eurogroup (σσ. αναφέρεται στο επικείμενο συμβούλιο της 12ης Νοεμβρίου) θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος (good progress είναι η ακριβής αναφορά των ηγετών της ευρωζώνης) προκειμένου το πρόγραμμα προσαρμογής να επανέλθει σε τροχιά. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ».

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση για την Ελλάδα
 
Υποστηρικτικοί Μπαρόζο - Ρομπάι - Ολάντ

Την στήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν και στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Ο Αντώνης Σαμαράς μας είπε τα πάντα για τις προσπάθειες που καταβάλει ο ελληνικός λαός και όλοι μας θέλαμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως αν συνεχίσετε τις προσπάθειες εμείς θα σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο» ανέφερε ο κ. βαν Ρομπάι, ενώ και ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε πως «το έγγραφο που δημοσιεύσαμε για την Ελλάδα είναι η απόδειξη μας για τη στήριξη της χώρας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε μετά το πέρας των συνομιλιών πως  η «Ευρώπη προχωρά μπροστά» αφήνοντας υπόνοιες πως οι βασικές διαφωνίες δεν εντοπίζονται τόσο ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία αλλά πρωτίστως ανάμεσα στις δύο χώρες και τη Μεγάλη Βρετανία.  Από την πλευρά της η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η συμφωνία για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης (δηλαδή την αποκαλούμενη δημοσιονομική ένωση) μπορεί να γίνει πραγματικότητα ακόμα και μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξαγόνταν έως και μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες ζήτησε την άμεση εκταμίευση ολόκληρης της δόσης. Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μίλησε εκτεταμένα για τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.

Έπειτα από τις προειδοποιητικές βολές που αντήλλαξε το Παρίσι με το Βερολίνο, με τον μεν Πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ να στηλιτεύει την απροθυμία του Βερολίνου για εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν το καλοκαίρι -μέσω συνεντεύξεων σε έξι μεγάλες καθημερινές ευρωπαϊκές εφημερίδες- και την κίνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πρότεινε το δικό του “master plan” για την Ευρώπη, φαίνεται πως βρέθηκε η «χρυσή τομή» που θυμίζει περισσότερο ένα βαθύ ρήγμα στον πάλαι ποτέ κραταιό γαλλο –γερμανικό άξονα.

Δηλαδή ο προσδιορισμός ημερομηνίας έναρξης των διαδικασιών για την τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη και σε δεύτερο χρόνο, για την τραπεζική ένωση. «Πύρρειος νίκη» για τον Φρανσούα Ολάντ, καθώς η πανευρωπαϊκή εποπτεία των  τραπεζών θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2013, αλλά δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Διαβάστε εδώ τα συμπεράσματα

 http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=230804

Read more...

Ελαφρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ RASS



http://newpost.gr/post/162183/elafru-provadisma-toy-syriza-trito-komma-i-xrysi-aygi-/
Μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για την εφημερίδα  «Παραπολιτικά» που κυκλοφορεί το Σάββατο.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,8%, έναντι 22,7% της Νέας Δημοκρατίας. Σταθερά στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 9,2% και πιο πίσω ΠΑΣΟΚ με 7,2%.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συγκεντρώνουν 6,1%, η ΔΗΜ.ΑΡ. με 5% και το ΚΚΕ με 4,5%.

Ακολουθούν η Δημιουργία Ξανά με 1,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,4%.

Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 11,6%, η απάντηση «άλλο» στο 3,6% και το «λευκό-άκυρο» στο 3,1%.

Read more...

Ο Παπακωνσταντίνου «έθαψε» τη λίστα Λαγκάρντ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ



http://newpost.gr/post/162105/o-papakonstantinoy-ethapse-ti-lista-lagkarnt/
Επιστολή με την οποία αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου απέστειλε προς τους οικονομικούς εισαγγελείς ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αφού γνωστοποιεί ότι δεν βρέθηκε πρωτόκολλο καταχώρησης της «λίστας Λαγκάρντ» στο υπουργείο Οικονομικών.

Η επιστολή του κ. Στουρνάρα απαντά στην παραγγελία των εισαγγελέων για τη διαβίβαση, στο γραφείο τους, των συνοδευτικών εγγράφων και του εγγράφου πρωτοκόλλησης της επίμαχης λίστας, που είχε παραδοθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, στον έλληνα ομόλογό της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στην επιστολή του ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι έπειτα από διερεύνηση στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του γραφείου του υπουργού δεν προκύπτει κανένα στοιχείο περί καταχώρισης ψηφιακού δίσκου (CD).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από δικαστικές πηγές, το έως τώρα συγκεντρωθέν υλικό αποδεικνύει ότι το επίμαχο CD παραδόθηκε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με επίσημο έγγραφο και αριθμό πρωτοκόλλου από τις γαλλικές αρχές.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης.http://newpost.gr/

Read more...

Μόλις βγει η έκθεση της τρόικας, θα δοθεί η δόση, δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Το τελευταίο πικρό ποτήρι»


O πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου   (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 7








Bρυξέλλες, Βέλγιο
Μόλις βγει η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, τότε θα υπάρξει και απόφαση για τη δόση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Επισήμανε ότι δεν είναι απαραίτητη μια νέα Σύνοδος Κορυφής.
Στην αρχή της συνέντευξης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της Συνόδου, ωστόσο, έγινε ξεχωριστή αναφορά -και μόνο σε αυτήν- στα συμπεράσματα. Αναφορά που είχε να κάνει με την αλλαγή του κλίματος και τις προσπάθειες που έχει κάνει.
«Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Ρώτησαν με ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ήταν εντελώς διαφορετικό το κλίμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι μόλις δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας, τότε θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι εξήγησε στους εταίρους ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εφιαλτική: «ρευστότητα μηδέν, η ανεργία στα ύψη. Τους είπα ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη.
» Όσο συνεχίζεται η ύφεση και η ανεργία, τροφοδοτείται ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός. Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Πλέον δεν εκφράζεται απλά η ευχή, αλλά η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.»
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους κυβερνητικούς του εταίρους για τη συμπαράσταση: «Δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος» κατέληξε.
Απαντώντας σε ρωτήσεις δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος, λέγοντας ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Αναγνώρισε ότι είναι επώδυνα και «δύστροπα», αλλά διαβεβαίωσε ότι είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι.
Έκανε επίσης αναλυτική αναφορά στις προσπάθειες που θα γίνουν σε επίπεδο ΕΕ για την ανάπτυξη, με απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2012.
Υπογράμμισε ιδιαίτερα τον αγώνα που κάνει η Αθήνα, ώστε να μην περιοριστούν τα κονδύλια που θα λάβει από το επόμενο ΕΣΠΑ, κίνδυνος που ελλοχεύει λόγω της διαφορετικής εικόνας που υπήρχε για την πορεία της ύφεσης το 2011.
Σε ερώτηση για την «εμμονή» με την Μέρκελ, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει απανωτές συναντήσεις, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η καγκελάριος είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην Ευρώπη, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι σχέσεις με τον Φρανσουά Ολάντ είναι εξίσου άριστες.
Μάλιστα προανήγγειλε επισκέψεις στην Αθήνα το προσεχές διάστημα, τόσο του Φρανσουά Ολάντ όσο και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή διορθωτικές κινήσεις με την είσοδο ενδεχομένως και των κυβερνητικών εταίρων στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο θέμα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας.
«Το σύνολο των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα, οι πάντες προσδοκούν τα οφέλη από την τελική συμφωνία με την τρόικα. Αυτό αποτελεί το μόνο θέμα που σκέφτομαι. Δεν έχω την πολυτέλεια να σκεφτώ άλλα θέματα.»
Αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχουν κενά και αδυναμίες στην κυβέρνηση, «όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις κυβερνήσεις», και ότι θα παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, όταν έρθει η στιγμή.
Θετική αποτίμηση από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
«Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είναι μια «θετική εισαγωγή στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης».

Με αυτό το σχόλιο υποδέχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπως ανέφεραν πηγές της Ιπποκράτους.
Σημαντικό θεωρεί η ΔΗΜΑΡ το γεγονός ότι για πρώτη φορά, με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, αναγνωρίζονται οι τεράστιες θυσίες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός.

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί επίσης ότι «επιβεβαιώθηκε η επάνοδος της Ελλάδας σε τροχιά αξιοπιστίας ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση του συνόλου της οικονομικής βοήθειας και την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» και επισημαίνει ότι «οι αποφάσεις για θεσμοθέτηση Μηχανισμού Ενιαίας Τραπεζικής Εποπτείας εντός του 2013 και άμεσης εποπτείας των ιδιωτικών τραπεζών από την ΕΚΤ, είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία πλαισίου και την επιβολή ρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα».
Η Αντιπολίτευση για τη συνέντευξη Σαμαρά
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η συνέντευξη του πρωθυπουργού κατέδειξε για άλλη μια φορά τα αδιέξοδα της τακτικής του «καλού» μαθητή και της υποταγής στα συμφέροντα των δανειστών και των κυρίαρχων δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα.
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης ανέφερε ότι η συνέντευξη του πρωθυπουργού εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει να αντισταθμισθεί το επώδυνο φορτίο των μέτρων ενός αδιέξοδου και αναποτελεσματικού προγράμματος με ένα κλίμα δήθεν ευφορίας στους κόλπους της Ευρωζώνης, την ίδια στιγμή κατά την οποία δεν έχουν διαψευσθεί αρμοδίως τα σενάρια σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης περί εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ σε δεσμευμένο λογαριασμό μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται μόνο οι τόκοι και τα ώριμα χρέη.
Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε: «Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιβραβεύουν τους σφαγιαστές των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, τέτοια συγχαρητήρια πήρε η κυβέρνηση Σαμαρά, η κυβέρνηση Βενιζέλου και η κυβέρνηση Κουβέλη».
Η Χρυσή Αυγή αναφέρει: «Παριστάνει τον τεθλιμμένο συγγενή ο κ. Σαμαράς για το δράμα της Ελλάδος, την άνεργη ελληνική νεολαία και την διάλυση της εθνικής μας οικονομίας. Δεν λέει όμως λέξη για τον εθνικό μας πλούτο -που παρέμενε για δεκαετίες ανεκμετάλλευτος- και τώρα εκχωρείται στους τοκογλύφους.»
Ο ΛΑΟΣ σχολίασε: «Για άλλη μια φορά, στη Σύνοδο Κορυφής, το αποτέλεσμα ήταν λάδι πολύ, αλλά τηγανίτα τίποτε. Ο κ. Σαμαράς γυρίζει έμφορτος συγχαρητηρίων και διαγωγή κοσμιοτάτη. Ζει την δική του 'ζωοψία' και εμείς τον δικό μας θάνατο.»Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παραδέχεται ο Δένδιας ότι υπάρχουν χρυσαυγίτες στην αστυνομία...




Μετά τα δημοσιεύματα του Guardian και του BBC, που καταγγέλλουν την αστυνομία για «βασανιστήρια και ταπείνωση τύπου Αμπού Γκράιμπ» εις βάρος μελών αντιρατσιστικής κίνησης και «σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη στους... Financial Times, με την οποία απαντά ότι οι αστυνομικοί που διάκεινται φιλικά στην Χρυσή Αυγή είναι μεμονωμένοι και πως η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τεράστια προσπάθεια για να περιορίσει την ακροδεξιά βία.



Ο Ν.Δένδιας επέμεινε στην άρνησή του ότι υπήρξαν βασανισμοί κρατουμένων στην ΓΑΔΑ, μετά τις συμπλοκές στον Αγιο Παντελεήμονα, ενώ μιλώντας στη Βουλή την Πέμπτη είχε προαναγγείλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του Guardian, κατηγορώντας την εφημερίδα για υποβολιμαίο δημοσίευμα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν αποδέχθηκε, πάντως, την πρόσκληση του BBC να τοποθετηθεί για τις καταγγελίες. Σύμφωνα με μήνυμα του δημοσιογράφου Paul Mason στο Twitter: «Λοιπόν, κ. Δένδια, θα λατρέψετε την έρευνά μου στο Newsnight αύριο [Πέμπτη] βράδυ. Σας παρακαλώ απαντήστε στην πρόσκλησή μας για συνέντευξη».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά βία, ωστόσο πρόκειται για έναν άγνωστο έως σήμερα εχθρό.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό [το είδος βίας]. Η αστυνομία δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Αλλά κάνουμε τεράστια προσπάθεια για να το περιορίσουμε» τόνισε.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε ότι κάποιοι αστυνομικοί μπορεί να διάκεινται φιλικά στο νεο-φασιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, ωστόσο επέμεινε ότι το Σώμα σε γενικές γραμμές αντιτάσσεται και τόνισε ότι η επίσημη πολιτική είναι να αντιμετωπίζεται η βία από όπου κι αν προέρχεται ως έγκλημα.

Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης «βασικός αντίπαλος του φαινομένου της Χρυσής Αυγής είναι η εφαρμογή του νόμου· αν η αστυνομία είναι αποτελεσματική, η Χρυσή Αυγή δεν έχει λόγο ύπαρξης».

Αντίδραση της ΚΕΕΡΦΑ

Σχολιάζοντας την προαναγγελία του Ν.Δένδια για προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του Guardian, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) σημειώνει: «Εκτός από κουκουλώματα των βασανισμών, θέλει και λογοκρισία! No pasaran». Καλεί, δε, συνδικάτα και δημοσιογραφικές ενώσεις να παρέμβουν.

Η Κίνηση τονίζει: «Ο Ν.Δένδιας θέλει να λογοκρίνει τους δημοσιογράφους που φέρνουν στο φως τα εγκλήματα και τα βασανιστήρια διότι θέλει να επιβάλει πρότυπα αστυνόμευσης με αυτά που αντιστοιχούν στην συνεργασία που έχει με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

»Είναι γνωστό σε όλους ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει τους καθημερινούς βασανισμούς μεταναστών στα Αστυνομικά Τμήματα. Είναι γνωστό ότι σε πογκρόμ των νεοναζί της Χρυσής Αυγής καλείται η Αστυνομία για να συγκαλύψει συλλαμβάνοντας μετανάστες. Η πλήρης ατιμωρησία των αστυνομικών που βασανίζουν μετανάστες είναι ο κανόνας».

Παράλληλα, η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει ρατσιστικό πογκρόμ κατά Πακιστανών μεταναστών στο Ρέντη που οργανώθηκε από το τοπικό αστυνομικό τμήμα το βράδυ της Τετάρτης. Η Κίνηση, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι την Πέμπτη μέλη της μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου διαπίστωσαν ότι οι συλληφθέντες κρατούνταν σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης (δεν τους είχε δοθεί νερό ή φαγητό και δεν τους είχε επιτραπεί να πάνε ούτε στην τουαλέτα), ενώ ανάμεσα στις μεθόδους ανάκρισης η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει και το γδύσιμο.


Πηγή: in.gr

left.gr

Read more...

Τρία ακίνητα εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ...


Τροπολογία στη Βουλή...
Στο Δημόσιο, για αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, μεταβιβάζεται η κυριότητα τριών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται εντός του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, σύμφωνα με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Αυτά τα ακίνητα ανήκουν κατά κυριότητα σε:...


1) ΕΟΤ: έκταση περίπου 169.450 τ.μ,. επί της οποίας έχει ανεγερθεί το κτιριακό συγκρότημα του Ανατολικού Αεροσταθμού, συνολικής επιφανείας περίπου 36.500,00 τ.μ. και το οποίο περιλαμβάνει τα κτίρια αναχωρήσεων, αφίξεων, ναυλωμένων πτήσεων, καθώς και το γειτονικό κτίριο του τελωνείου, συνολικής επιφανείας περίπου 10.000 τετραγωνικών μέτρων.

2) ΕΛΤΑ: κτίσμα του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού εμβαδού περίπου 145,28 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου με αριθμό 49Α του πρώην Δυτικού Αερολιμένα.

3) Πρώην Νομαρχία Αθηνών, νυν Περιφέρεια Αττικής: έκταση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού εμβαδού περίπου 40.419,00 τετραγωνικών μέτρων....

Read more...

Στον ΕΟΠΠΥ από 1/11 γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί...



Στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εντάσσονται από την 1η Νοεμβρίου, ο Κλάδος Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) καθώς και οι Τομείς Ασθένειας Προσωπικού...
ΕΤΒΑ, Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος και Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express του Κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αφορά την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ, στον οποίο ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, επρόκειτο με βάση το νόμο 4075/12 να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά είχε εξαιρεθεί προσωρινά με απόφαση του τότε υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη.

Αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ

Με άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ώστε να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών και παροχών. Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην κατώτερη κατηγορία, η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη ανέρχεται σε 14,65 ευρώ το μήνα ή σε 175,80 ευρώ το χρόνο.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, η εισφορά θεωρείται πολύ μικρή σε σχέση, αφενός με τις παρεχόμενες από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες υγείας και αφετέρου με την εισφορά που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι όλων των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών.

Η εισφορά στο εξής θα ανέρχεται σε 25,87 ευρώ το μήνα και το υπουργείο Εργασίας αναμένει ότι θα επιφέρει ετήσια αύξηση της τάξεως των 86.000.000 ευρώ και ταμειακή απόδοση της τάξεως των περίπου 56.000.000 ευρώ.

Η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία έχουν ασφαλιστεί θα κυμαίνεται από 19,60% έως και 22,91% ή από 122,88 έως 179,16 ευρώ σε ετήσια βάση.

Κατάργηση της εισφοράς υπέρ του ΤΕΑΠΥΚ

Παράλληλα, με τροπολογία θεσμοθετείται η κατάργηση της εισφοράς υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) που συνίσταται σε ποσοστό 4,950 τοις χιλίοις επί των ανά λίτρο προ ΦΠΑ τιμών των βενζινών, των πετρελαίων (εκτός πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού) και του υγραερίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η εισφορά καταργείται στα πλαίσια του πακέτου μέτρων, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και εφόσον εκτιμάται, ότι επηρεάζει τη λιανική τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων και τελικά μετακυλίεται στον καταναλωτή. Το ΤΕΑΠΥΚ, έχει ενταχθεί από την 1.8.2008 στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΟΑΕΕ


Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ από 14 στα 25 ευρώ το μήνα...



Με νέο νομοσχέδιο, αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), ώστε να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών και παροχών.
Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην...
κατώτερη κατηγορία, η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη ανέρχεται σε 14,65 ευρώ το μήνα ή σε 175,80 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, η εισφορά θεωρείται πολύ μικρή σε σχέση, αφενός με τις παρεχόμενες από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες υγείας και αφετέρου με την εισφορά που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι όλων των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών.

Η εισφορά στο εξής θα ανέρχεται σε 25,87 ευρώ το μήνα και το υπουργείο Εργασίας αναμένει ότι θα επιφέρει ετήσια αύξηση της τάξεως των 86.000.000 ευρώ και ταμειακή απόδοση της τάξεως των περίπου 56.000.000 ευρώ.

Η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία έχουν ασφαλιστεί θα κυμαίνεται από 19,60% έως και 22,91% ή από 122,88 έως 179,16 ευρώ σε ετήσια βάση.

Με τροπολογία επίσης, θεσμοθετείται η κατάργηση της εισφοράς υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) που συνίσταται σε ποσοστό 4,950 τοις χιλίοις επί των ανά λίτρο προ ΦΠΑ τιμών των βενζινών, των πετρελαίων (εκτός πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού) και του υγραερίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η εισφορά καταργείται στα πλαίσια του πακέτου μέτρων, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και εφόσον εκτιμάται, ότι επηρεάζει τη λιανική τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων και τελικά μετακυλύετε στον καταναλωτή. Το ΤΕΑΠΥΚ, έχει ενταχθεί από την 1.8.2008 στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΟΑΕΕ...

Read more...

Κουρτάκης: Οι πολίτες ζητάνε να επιστρέψει ο Παπαδήμος...



Το Λοβέρδο βλέπουν να σώζει την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Μεγάλη δημοσκόπηση αύριο στα "Παραπολιτικά" ...

Η δημοσκόπηση της RASS, αύριο στα "Παραπολιτικά" , επιβεβαιώνει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα είπε πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του ALPHA, ο εκδότης της εφημερίδας Γιάννης Κουρτάκης.
Οι...

πολίτες ζητάνε από την τρικομματική κυβέρνηση να είναι πιο σκληρή απέναντι στην τρόικα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό επιθυμεί την επιστροφή του Παπαδήμου, και άλλων προσώπων, για να βάλουν πλάτη στα δύσκολα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που αποκάλυψε ο Γιάννης Κουρτάκης, 3ο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,2% , ενώ περίπου 2 μονάδες πίσω στην 4η θέση είναι το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, χαρακτήρισε σαν "πιο σημαντικό τελεσίγραφο της Μεταπολίτευσης" τη φράση - προειδοποίηση του Σαμαρά στις Βρυξέλλες, "μέχρι τις 16 Νοεμβρίου φτάνουν τα αποθέματα της χώρας" .
Στο μέτωπο του ΠΑΣΟΚ τώρα, οι οπαδοί του κόμματος θεωρούν ότι σ' αυτή τη δύσκολη φάση που περνάει η Δημοκρατική Παράταξη, αυτός που έχει μέλλον είναι ο Λοβέρδος...

Read more...

Σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για μεγάλο δάνειο για επενδύσεις

«Η Ελλάδα επανακτά ανταγωνιστικότητα»


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Βιέννη, Αυστρία
Τη διαπίστωση πως οι Έλληνες επανακτούν ανταγωνιστικότητα σε πολλούς τομείς, κάνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο Αυστριακός πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Βίλχελμ Μόλτερερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Kleine Zeitung», την Παρασκευή.

Όπως παρατηρεί, η ΕΤΕπ είναι σε θέση να κάνει μια τέτοια αξιολόγηση, καθώς δραστηριοποιείται ήδη επί πολύ μακρόν και σε πολλές χώρες, στη χρηματοδότηση-πλαίσιο για την οικονομία τους και για τις υποδομές τους.

Προσθέτει δε, πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο δάνειο-πλαίσιο για επιχειρήσεις και επενδύσεις στην Ελλάδα.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν υπάρχουν φόβοι ότι τα χρήματα που δίνονται στους Έλληνες θα χαθούν, ο κ. Μόλτερερ επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν χαρίζει χρήματα, αλλά στηρίζει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που και νόημα έχουν και αναγκαίες είναι.

«Είμαστε τράπεζα και παίρνουμε πίσω τα χρήματά μας και θα τα πάρουμε και στην περίπτωση της Ελλάδας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο Βίλχελμ Μόλτερερ επισημαίνει πως χρειάζονται και τα δύο, τόσο η εξυγίανση των δημοσιονομικών, καθώς αποκαθιστά την αξιοπιστία, όσο και η ανάπτυξη και η απασχόληση, διότι μόνον με αυτές, όπως λέει, μπορεί να μειωθεί το χρέος.

Κατά την άποψή του, για να υπάρξει γρήγορα ανάπτυξη, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της να εξαλείψουν τα εμπόδια στην εσωτερική αγορά, καθώς υπάρχουν χώρες -όπως λέει- στις οποίες η αγορά εργασίας είναι κατά τέτοιο τρόπο ρυθμισμένη που είναι εχθρική για την ανάπτυξη και δεν προσφέρει ούτε καν θέσεις εργασίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...